Историята на богатия ми прадядо - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Историята на богатия ми прадядо
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1624 пъти
Прадядо ми е бил помак от кърджалийския край, роден около 1910 в изключително бедно семейство. Едва на 6 остава пълен сирак и започва да си търси работа. Един местен сюнетчия го съжалява и го назначава при него като чирак. В онези времена е било доста трудно да се уредиш като чирак на сюнетчия, защото това е бил доста доходоносен бизнес и никой не искал да издава тайните си, за да не си създаде конкуренция. Прадядо ми обаче лека по лека къде тайно, къде не научава тайните и навлиза в занаята и няколко години по-късно, когато шефът е починал, той наследява местния пазар и бързо забогатява на крехка възраст. Казват, че е бил доста добър в занаята и бързо натрупал капитали.

Обаче освен добър сюнетчия се оказал и доста предприемчив и далновиден. Имал е вроден търговски нюх и започнал да инвестира капиталите в международна търговия. Купил си е цял керван от мулета и започнал да изнася стока през планините до Гърция, а на обратно да купува гръцка стока, която да продава в Родопите. Продавал е доста добре и богатството ми растяло главоломно. На около 30 вече бил сред най-богатите и монополист в района, изместил от пазара местните търговци.

Разбира се, това не се е харесало на много хора и започнали да мислят как да го елиминират. Решили на едно масово обрязване да бутнат сина на попа измежду децата. Не знам подробности как точно е станало, но планът им сработил и той покрай децата мюсюлманчета обрязал и сина на попа. При това положение се досещате, че настанал лют скандал в района и християните се настроили срещу него. Допълнително насъскани от местните търговци, хората решили да го убият. Една вечер го хванали и го завързали за един кон. Влачели го доста време. Той е изпаднал в безсъзнание и те го оставили, като си мислели, че е умрял. Обаче през нощта той се съвзема и бързо разбира, че незабавно трябва да напусне страната. По това време той е бил женен със един син и четири дъщери, едната от които баба ми на 4 г.

Събира си най-необходимото и през деня изчезва за Гърция, без да вземе семейството си. За всички остава загадка защо не е взел и семейството си. Баба ми сподели, че 25 г. по-късно когато са се видели, е казал, че е мислел да ги вземе по-късно, за да може да подсигури квартира и т.н., но той тъкмо когато е избягал, комунистите взимат властта 1944 г., границата с Гърция се затваря и той остава там в изгнание. Баба обаче не му вярва.

Следват тежки и бедни години за баба ми и семейството ѝ. Явно не е оставил много пари на тях и те се принуждават от невръстни деца да работят по полетата заедно с майка си. Дори прабаба ми до скоро беше жива на почти 100 г.

Другата загадка е къде въобще остават всички тези богатства, защото знам, че и той е нямал пари в Гърция и започнал работа като слуга в дома на богати гръцки помаци някъде около Солун. Той и гръцката помакиня с десетина години по-възрастна от него, се влюбват. Малко след това мъжа ѝ почива. Носят се легенди, че прадядо ми и жената са го отровили, но до днес няма доказателства за това. За да не ги линчуват за тези подозрения, те взимат цялото богатство и петте деца на жената и заминават за Бурса, Турция. През това време прабаба ми все още е в неведение и не знае дали мъжът ѝ някога ще се върне. Животът ѝ изключителна бедност и страдания продължава до последните ѝ дни.

С това богатство и предприемаческия нюх на прадядо ми е излишно да казвам, че бързо развива крупен бизнес, като междувременно продължава и със сюнетите, защото и те са източник на сериозно доходи. Построява тъкачна фабрика, цял блок с жилищни имоти и магазини на първия етаж, които да отдава под наем. Отделно придобива голям брой парцели на брега на Мраморно море, на които построява къщи с цел отдаване под наем на туристи. Всички тези бизнеси работят до ден днешен и са доста печеливши. Междувременно им се раждат две деца.

Чак през 1968 г. той се вясва в родното си село. Обрязва баща ми, докато е там и пак се връща. Няколко години по-късно умира. В завещанието е споменал, че на всички деца от България им се полага по един апартамент във въпросния жилищен блок и до там. Но само при условие че станат турски граждани. Децата му от България се опитват да съдят децата му от Турция, но така и не успяват, защото баба ми, сестрите ѝ и брат ѝ отказваха да станат турски граждани, защото животът им, децата им, всичко им е в България. Баба ми наскоро и тя си замина, като целият ѝ живот мина в изключителна бедност и трудности. Чувам, че и на гръцките деца почти нищо не са дали. Двете му деца от Турция също са се изпокарали за наследството и по-голямата част е взел сина му, а дъщеря му е взела сравнително малка част.

Между другото един другите му правнуци е сравнително известен опозиционен лидер в България, но няма да споменавам името му. Много е вероятно да е депутат в следващото народно събрание.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9b093a8c26
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Един сантиметър грешно отрязана кожа от чурка, а толкова последствия... гледай какво нещо е живота.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 697bbfae53
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1, нали?

Авторчето

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7e6bf0b4bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   С интерес прочетох историята ти. Прадядо ти е бил добър в бизнес делата, но не и в семейните дела. Постъпил е несправедливо с наследството, лишавайки повечето от децата си. Човек обикновено се опитва да направи най-доброто, но това не винаги се оказва най-правилното.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 20 дни
hash: bf04d2f767
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Много ми хареса историята на дядо ти.

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: b61c03badb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Много интересна история !

 
  ...


...
преди: 3 години, 18 дни
hash: 697bbfae53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Странното е, че точно преди 2 часа случайно се сетих за това, че съм писал тази история тук и гледам сега, че точно тогава е написан последния коментар, а от 3 мес. нямаше коментари по темата.

Между другото втория ми братовчед наистина влезе в парламента и стана депутат. Държа да уточня, че въпреки че е помак, не е от ДПС, дори открито ги критикува.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 18 дни
hash: e9d9539097
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Еми браво на човека!
Помак - значи е етнически българин... Едва ли има вина за това, че дедите му са склонили глава пред турците за да отърват кожата...
Ето в такива българи се крие духът на българщината, и затова сме оцелели 500 години под турско и още 45 години под комунистическо робство...

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: 7c26b76549
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Страхотна история и завладяваща история. Не мога да разбера тези хора, как заминават в чужбина, започват нов живот без да са скъсали със стария. Ако бе умрял може би прабаба ти щеше да се омъжи повторно и да има малко по-лесен живот или да има спътник който поне да й помага. Но той ги е изоставил без да каже дали ще се върне някога, без да знаят жив ли е или умрял.
Наскоро чух подобна история, дядото на мой приятел избягал в САЩ, уж щял да вземе жена си и децата на по-късен етап, но и той се оженил за американка, и повече не се сетил че има първороден син и дъщеря.

 
  ...
преди: 3 години, 18 дни
hash: 697bbfae53
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, все още няма доказателства за произхода на помаците. Можем само да гадаем дали са българи. Даже има известни доказателства, подкрепящи противното. Не ме нападайте, просто отбелязвам фактологията и доказателствата. Нямам нищо против никого.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 17 дни
hash: 697bbfae53
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Добре, защо ми давате единички, при положение че само констатирам липсата на доказателства? Аз или другите помаци какво сме виновни, че няма доказателства?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker