Възможно ли е човек да бъде щастлив без деца? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Възможно ли е човек да бъде щастлив без деца?
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 5265 пъти
Да, знам какъв авто-гол си вкарвам с тази тема, знам, че в сайта има много настоящи родители, които ще ме нападнат и ще започната да обясняват как "това да имаш деца, е най-голямото щастие", но искам да ви питам все пак.
Има ли хора, които са останали бездетни и вече им е късно да създадат семейство, но не съжаляват и се чувстват щастливи?
Възможно ли е да си щастлив само с едната кариера или да намериш половинката си и да сте щастливи без да оставяте поколение?
И моля ви без нападение от настоящите родители, просто задавам въпрос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 88

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 15a17057b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм родител и детето и семейството са най-голямото ми щастие, това са хората, които са били до мен в бедност, болест, нещастие, прощавали са ми големи грехове и съм изключително благодарен на съдбата, че ги имам. Но въпреки всичко никога не съм смятал това за универсална формула на щастието. Всеки е различен и за него щастието е различно нещо. Даже някои хора просто не трябва да са родители, защото не са такъв тип хора и така само биха били причина децата им да страдат.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a368cb7483
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Ами с деца е много трудно, вярно е чеса ти любими, но ние с децата откакто сме дори не си обръщаме внимание с мъжа ми и много се нерви покрай тях. Времето преди семейството ми беше различно, гледаш повече се и си, може да ходиш на екскурзии, почивки, да прекарвате времето добре.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 26a9c58939
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И мен ме късае този въпрос, по принцип искам да имам жена и деца, но почвам да се съмнявам, че това ще се случи някога. Ще има ли смисъл моя живот след 40 год. възраст се питам?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5de566aef9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Аз имам дете, защото за мен в това се изразява най-голямото щастие. Обаче едно дете може да направи много хора нещастни. Разбира се, че човек може да е щастлив и без деца, но само ако наистина не иска да има. Ако вътрешно иска, но поради външни фактори не е успял да създаде, вероятно ще е нещастен в този аспект. Но винаги може да намери друг смисъл в живота, който да му носи удовлетворение.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 97b0959024
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аз имам още малко време да се размножа, но нямам желание, а и се съмнявам някога да имам. За мен семейството никога не е било ценност, никога не съм изпитвала семейна любов и изобщо тия работи са ми много далечни. Може би защото бях тормозено и необичано дете (осиновена съм). Не помня някога да съм искала деца, не разбирам вълнението и умилението, но са ми много интересни и обичам да комуникирам с хлапета. С удоволствие си играя и лигавя със сина на най-добрата си приятелка... тя сама ми каза, че на мен се пада най-готината част, докато за нея остават всичките сериозни грижи. Няма как да не се съглася, но пък и нейното дете е сладур.. уви, има доста неприятни тролчета.

Иначе човек може да е щастлив всякак стига да живее според своите стандарти, а не нечии други. Някои са щастливи с едно дете, други с повече, трети без никакви. Има много случаи, в които ситуацията се обръща след време - не е изключено да съжаляваш, че не си имал дете, възможно е да съжалиш и че си имал, макар че много малко хора биха си признали. Абсолютно всеки избор може да доведе до съжаления, това трябва да се има предвид и да си готов/а да понесеш последствията. В моя случай не преследвам кариера, не държа и на половинка, макар че би било хубаво, но не ми е цел. Достатъчно ми е да практикувам хобито си (нищо грандиозно и засукано), което наскоро превърнах и в работа. Единствено това ми носи удовлетворение и ме кара да се чувствам полезна и смислена. Друг човек (мъж, дете, приятелка) не ме е карал да се чувствам така от поне 10 години. Та да - може да си щастлив всякак стига животът ти да върви по твое желание. Проблемът е, когато ставаш жертва на някакви чужди очаквания, защото "така трябва!". Това е адът.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 75d9abd2de
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Да, възможно е, но е с доста малка вероятност при достигане на възраст около 80г. И НЕ, НЯМАМ предвид "гледане"!!!

Ж47 с бебе на почти 20 месеца

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 0ec5a8929b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Възможно е да си щастлив и без поколение,абсолютно съм убедена,

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a3fd6663da
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Щастието е относително нещо. Ако в България е наложен модел семейство, деца. Ако имаш едно всеки пита и се меси, защо нямаш друго. По света хората взимат решение, че не искат деца и имат други приоритити. Саво, че ние не уважаваме мнението и ИЗБОРА на другите. Моя колежка има 4 деца, сестра й не иска деца, иска да пътува и това е личен избор и никой не я линчува. Светът е пренаселен сега да не почнете старата плоча.
Избор, не се меси в живота на другите и никой та никого те е длъжен.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 04df9f857c
гласове:
1 2 3 4 5
  (33 гласа)

9.   Щастие без дете е НЕВЪЗМОЖО.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5922c75035
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всеки е щастлив от различни неща. Така че да, възможно е. Но едно е някой да бъде щастлив така, друго е да се пробутва тоя лаф като аргумент срещу създаването на деца /виждал съм подобни опити/. Това, че Иван ще е добре така, няма да зарадва особено Петър и Тодор. По същата логика ако Теодора е щастлива и без деца, защо да тормозим Виктория и Елена, които ще са по-добре с деца?

Просто казвам - това, че е възможно да се случи /факт/, не означава, че ще се случи на всеки. Но ще излъжа, ако кажа, че за всеки човек на тази планета смисъла на живота и щастието е да има дете. Това, че аз искам да имам деца, не означава, че съседът мисли като мен. Както и който и да е друг човек.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7bc392d2be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Разбира се, че е възможно. Щом това те прави щастлив/а защо изобщо чуждото мнение има значение за теб? Между другото най-щастливи са самотните жени и хората с пораснали и живеещи отделно от тях деца. Какво значи щастлив само с една кариера, та ти и без кариера можеш да бъдеш щастлив. Истината з авсеки е различна и ти трябва да приемеш това. Живей според своите разбирания, живей, за да осъзнаеш какви са точно твоите разбирания.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 280dade55d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Майка съм на почти 3 годишно дете. Не мога да си представя живота си по- различен. Тя е моят свят.
Но преди да срещна съпруга си- не си представях да имам дете. Тогава намирах други неща, които да осмислят ежедневието ми.
Според мен е напълно възможно и без деца да живееш добре. Било то сам или в двойка. Вече, ако обществения натиск повлияе е друго нещо...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 61c8449756
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Нямам дете, защото съм грозна. Това ми е най-голямата мъка. След годити ще ми е още по-голяма. С риск да ме нападнат, но освен да имаш дете, трябва и да е биологично, за да си щастлив. Лично мнение!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 25871f9126
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Според мен трябва да слушаш себе си и да правиш това, което те прави щастлив. Ако не те влече да си родител и не ти е по сърце не го прави, може би си тук по някаква друга причина(не да раждаш деца). Ето в горните коментари започнаха да ти пишат, че без деца било невъзможно да си щастлив. Ами добре за тях може да е невъзможно, нека си имат деца и да бъдат щастливи, ти си различен човек, с различен опит и може да си щастлив по друг начин. Аз самата съм дете дето не са били щастливи родителите ми от това, че ме има, ами са ме родили, защото така трябва и винаги това съм го виждала и усещала още от малка. И двамата ми родители винаги са ги влечали различни неща, но никога семейството. Направили са това семейство-ЗАЩОТО ТАКА ТРЯБВА и са ги притискали техните. Не си мисли, че децата са малоумни създания- те още от бебе усещат дали ги обичат и искат или не. Знаеш ли колко пъти съм съжалявала, че са ме родили, защото никога не получих истинско семейство и грижа, а съм била поредното дете родено, защото така трябва видиш ли. Затова те съветвам да не слушаш другите, а само себе си и да правиш това, което теб те прави щастилив. Ако искаш деца- имай деца, ако не искаш недей, но нека избора идва от личното ти усещане, а не от това какво ще кажат хората и обществото го изисква.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1667b4d3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Зависи от самия човек какво иска от живота, какво иска да постигне и дали иска деца. Има хора, които не искат деца и са щастливи без. Има хора с деца, които са нещастни има и обратното. Това дали ще си щастлив зависи само от теб. Човек сам си решава какво иска да прави с жовота си. Никой не може да ти даде точен отговор дали ти ще си щастлив или не. Ти решаваш.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a368cb7483
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Всеки си има мнение, аз съм на мнение, че човек може да е щастлив и без деца, ако няма възможност и иска може да осинови. Децата ни са малки, но по - скоро забелязвам, че живота не е толкова вълнуващ като имаш грижи, еднообразен ден с майчинството. Може би хората над 35 ще ти кажат, че това е щастието, ако са се нсживяли, за сега аз така виждам нещата, често си казвам защо ми трябваше да ражда когато ме изнервят деца и мъж. Може би като пораснат е по-добре. На стари години със сигурност е хубаво.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 80f819187c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Възможно е, разбира се, стига човек да успее да се научи да цени и да се радва на това, което има.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 03465f27f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Само един нещастен родител би казал, че човек не може да е щастлив без деца. И горките му деца с такива очаквания...
На щастливия родител не му нужно всичко живо да е в неговите обувки. На 31 съм, с две деца, знам за какво говоря. Знам какъв е живота на майките, които тръбят, че детето е смисълът на живота и всичко останало е безсмислено. Просто няма всичко останало в момента. Това е истината. Когато се грижиш за едно същество, което не може да се обърне без теб и може да да се удави в слюнката си... Всичко останало става безсмислено, наистина. А много хора се съмняват, че и тинейджърът им може да се удави в слюнката си, и 40 годишният им син също и остават в състоянието "всичко останало е безсмислено". Ей тия родители много държат всеки да им влезе в обувките и да разбере колко е безсмислен живота му, без дете.
Щастливият родител натурално с нарастването на самостоятелността на детето, си връща смисъла във всички останали аспекти. Иска да е здрав и красив, иска да спортува, иска да е доволен на работа, иска приятели, иска да види това-онова по света. И това напълно нормално да го иска всеки човек. Само нещастния родител се прави, че не го иска и му казва безсмислено. Щастливият много добре знае колко е смислено и много добре вижда, колко е важно да остави и на детето, и на себе си пространство за самостоятелност и самостойност.
И децата ми ме правят щастлива и работата ми, и университета, и приятелите. Да не ти казвам колко щастливи ставаме с мъжа ми, когато имаме възможност да останем за ден, два сами. Сега, кажи ми, трябва ли да лъжа някого, че щастието е само в децата? ! Като очевидно има и щастливи и нещастни родители, както и бездетни хора.
Аз лично станах щастлива, когато спрях да се правя на перфектна и правилна и разбрах, че "обществото" и аз имаме различни представи за щастие и успех. Най-близката ми приятелка няма деца и е станала щастлива след същото осъзнаване. Един ден от нищото ми се обади, след децата рядко го правеше и ми каза "Не исках да ти за видя, затова ме няма. Ония ден си простих, че няма да имам деца и си разреших най после да се зарадвам на останалото. " И аз й казах "И аз не исках да ти завидя, за Непал, за Пътя на Сантяго, на наградата архитект на годината и затова ме нямаше. Но, вече приех ролята си на родител с лични потребности и съм щастлива. "
Ако щеш ми вярвай, щастието е състояние на духа, не конкретни обстоятелства. Ти решаваш кои са обстоятелствата. Само ти можеш да си отнемеш правото да си щастлив, така че бъди мил и снисходилен към себе си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 23d089f75f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   По-скоро родителите не нападат, но други хора го правят. Забележи им коментарите, "звездичките" и аргументацията. Повечето такива хора са егоисти, но няма как да го разберат, защото гледат от своята гледна точка единствено. Да, могат да бъдат щастливи и да се чувстват пълноценни, но това не значи, че действително са второто, освен ако не са много важни за човечеството по някаква причина. И те са били деца, а ако родителите им бяха със сегашното мислене и следване на "модата" да си си "самодостатъчен", тях нямаше да ги има. Но все тая, всичко е изгубено, на такъв човек не можеш да му обясниш. Иначе, за протокола, преди детето си живеех в пъти по-добре и "свободно". Безгрижие, спокойствие и т. н. Не е лесно, но кой пък е казал, че трябва да е лесно?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 8f1e24abf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Авторе, едно е някой/някоя да е "останал/а бездетен/тна", но съвсем друго е съзнателно, осъзнато да не е пожелал/а да се размножи.

В първия случай човекът е много вероятно да не бъде щастлив (защото все пак е искал дете, но просто по ред причини не се е случило), но във втория нещата са си окей.
Така е не само с децата, а с всичко в живота :)

Може би трябва да си отговориш сам на себе си ти от кой случай си..

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7de3616de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Според мен човек трябва да е щастлив без деца преди да ги създаде - партньор, приятелк, кариера, хобита и тн. Децата са хубаво нещо, но също така и временно - порастват, стават самостоятелни, напускат дома, сформират собствено семейство и вече нямат нужда от теб, а ти оставаш с това, което си имал преди това. Тези, които дрънкат, че децата са смисълът на живота, после са супер токсични, не искат да приемат това израстване и всячески му пречат.
Иначе всеки може да е щастлив без деца, разбира се. Въпрос на лично предпочитание. За мен партньорът е много по-важен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae50001de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Авторката съм

До номер 23

Въпросът ми беше към хората, на които вече им е късно за деца. Дали сред тях има такива, които не съжаляват и не се чувстват празни или нещастни, че нямат поколение.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae50001de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   До 22

А защо непременно трябва да си "полезен на обществото"?
Не може ли просто да не си вреден и да си си щастлив?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2d0d660089
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Като че ли повече се срещат нещастни с деца.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 9d33373ae7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Напълно е възможно. Има най-различни източници на щастие. Ако само заради това се ражда дете - да прави родителите си щастливи, по-добре да не се ражда. Ние трябва да се грижим за тях, не те за нашето щастие!

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 8322a76daa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Този въпрос е получил и по-сериозно внимание. Изследвано е. Общочовешки феновен е с увеличаване на възрастта семейството да става все по-важно за човек. Много стандартен и чест е сценарият в който жена осъзнава твърде късно, че се е подвела по hype-a „кариера, силна и независима жена и т.н.“ и горчиво съжалява, че няма деца.

Има хора, за които кариерата е толкова важна, че без деца биха били по-добре. Има. Но тези хора са много, много, ама много редки. Това, са хора, които биха предпочели да работят по 70-80 часа на ден, пред това да имат балансиран живот със семейство, приятели и свободно време. Освен това, това са хора, които са изключителни и „ненадминати“ в една и няколко посоки, като например IQ 150 , или неоспорима и всепризната виртуозност в някакво специфично умение.

Който обмисля, да „изпусне влака“ да има деца, дано има много сериозни индикации, че има гореспоменатите качества. Без тях дори е почти изключено наистина да има „кариера“. Преследването на кариера най-често завършва не с кариера, а с работа.

Адски често причината човек да мисли, че не иска деца, е че просто се е нагледал на кофти семейства и гадни отношения между родители и деца. И не му стига акъла да разбере, че може и да не е така. Че от него зависи.

От друга страна, според мен, човек, на когото му минава през акъла, че децата биха му били бреме и пречка на „кариерата“, вместо най-богатата и важна част от живота му, май-май по-добре да не създава деца.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d3eec7cf83
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Аз имам малко дете, планираме и второ, но на мен лично животът ми преди детето беше по-хубав. Някак си по-егоистично насочен към мен, много по-лесен и спонтанен. Не казвам, че е трудно или нещо такова, просто понякога искам да отида до тоалетната и там да съм сама.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2d0a2a9059
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Евала на номер 20!

Да, разбира се, че можеш да си щастлив и без деца. Важното е да правиш това, което ти харесва.

Ж20

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a5048a029c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

33.   Аз съм много щастлива без деца и никога не съм имала желание да имам. Дори като гледам филми с раждане си мисля "никога не бих си го причинила" и не защото изпитвам страх, а просто не виждам това като "чудо", а като базова човешка функция, към която не изпитвам интерес. Като виждам съседките с колички - дебели, затормозени и сиви, а мъжете им винаги са някъде другаде, се радвам, че моя живот е различен. Оплождането не е единствения начин да си полезен на обществото, нито единствения начин за смислен живот. Намери своята "мисия" и щастието идва по естествен път.
Имам партньор, с който имаме хармонична и щастлива връзка, правим всеки ден нещо различно, плановете ни зависят от настроението, а не от пари и свободно време. Напълно самодостатъчни сме си, но и двамата виждаме света по този начин и това е разковничето. Не налагай визията си за "щастие" на околните и ще се обградиш от правилните хора.
Не съдя хората, които имат деца и наслаждават на родитеството, както и не ме интересува кой какво има да каже за моята философия. Ако направиш дете, само за да получиш одобрението на обществото ще страдате само ти и детето, обществото се включва само за да съди и обсъжда, но никога да помага.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 708e6bed8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Да, напълно, иначе само мисълта, че трябва да е щастлив само с деца автоматично го прави нещастен.
Напълно е възможно, стига да не мисли за това по никакъв начин.
Да си живее живота с това, което има.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 69ff0f0b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Няма по-естествено и нормално нещо от това - едно живо, биологично същество да остави след себе си наследници! Това е причината и ние да сме тук сега и да си пишем.
В училище сме учили, че живата, за разлика от неживата природа има две изключително важни характеристики - изменчивост (адаптивност) и НАСЛЕДСТВЕНОСТ. Без нито едно от двете няма развитие, няма живот!
Какво означава човек да е щастлив без деца? Това е все едно да си хлебар по душа, но цял живот, по една или друга причина, да не си имал възможност един хляб да омесиш и изпечеш... Да, можеш да се залъгваш колкото си искаш, и да си мислиш каквито глупости искаш, но ти не си изпълнил едно от ОСНОВНИТЕ СИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЯ на този свят! Какъв е смисъла на съществуването на лекарство, което е произведено, но никога не е използвано, на патрон, който никога не е изстрелян?
И още нещо се замисли - дали ЩАСТИЕТО (каквото и да разбираме под това) е основната цел на живота? Дали не е РАЗВИТИЕТО, АДАПТАЦИЯТА, напредъкът, завладяването на нови територии, нови жизнени пространства, нови идеологии? Един спортист, който по цял ден се мъчи в залата или на стадиона, и постоянно го болят мускулите и главата, дали е щастлив? Или щастието при него идва ЗА КРАТКО, да речем веднъж в годината, или дори веднъж в живота - КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ ВСИЧКИТЕ МУ УСИЛИЯ, положени през останалото време?
Какво щастие е да се прибереш вечер в празната къща, или в къща в която има още един неудачник като тебе, дотолкова егоистичен в своето "щастие", че никога да не даде от себе си това, което навремето е взел като време, внимание, грижи, любов, посвещение от родителите си?

Такива съшества, като номер 5, ме изпълват с покруса... Ако има духовен живот, души и прераждане, дано разберат на смъртния си одър колко са загубени и самопрецакани, и в следващия си живот да коригират глупостта и самозаблудата си.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ab573b1e27
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

36.   Само едно нещо ще кажа - да нямаш деца е противоестествено! Точно както е противоестествено да си беден, да си болен или да си необразован. Това са неестествени състояния, и е хубаво човек, ако може, колкото се може по-бързо и по-безболезнено да излезе от тях.
Относно щастието: който намира щастие в това да няма деца, вероятно намира щастие и в това да не си свърши работата, след като му е възложена, или да не се нахрани, след като му е сервирано...

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 84ba70fca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Аз смятам, че децата са едно от нещата, които могат да направят човек щастлив, но не смятам, че са единственият източник на щастие и въпреки че и аз като много коментари съм на мнение, че е добре човек да има деца, мисля, че в живота има и други важни неща, които могат да осмислят съществуването, освен да се възпроизведеш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c10425ace6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   Аз имам 2 деца, но не съм щастлива. Чакам с нетърпение да пораснат, особено бебето. По цяла нощ не спя, сутрин ставам да водя другото дете на училище. Имам купища пране, постоянно чистя, готвя и съм се превърнала в слугиня. Главата ме боли от преумора и недоспиеане. С мъжа ми дори секс не можем да правим нормално, защото се чува постоянно или рев или голямоти ни търси и иска нещо. Вечер след като приготвим вечеря се започва хранене на деца, после къпане, домакинстване, приспиване и двамата искат внимание, книжка. И накрая лягаме скапани и в най добрия случай заспиваме веднага. Случва се от преумора да не можем да заспим. И като заспим след два часа бебето реве, то ще стане скоро на годинка обаче още си иска кърмене нощем. Снощи в 1 часа се буди и не иска да спи, леглах си след 2 чачса, спах 1 час и пак будене, в 6 часа ставам пак да го храня у в 7 ставам за училище. Стоим си само вкъщи, ктдето и да отидем на почивка се започва още от колата нервите, я ще повърне, я ще реши да реве или ще решу, че му се ака. Големия си яде сиполите постоянно не мога да го отуча. Иначе е злояд, трябва в устата да му слагам и пак не яде.
Изтощена съм, изморена. Искам да имам време да си почина, да обърна внимание на професионалната реализация. Но не става с тия деца. Понякога съм щастлива, че ги имам, сладки са и смешни, но много трудно се гледат.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 24404ae28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

40.   Интересна тема която по всяка вероятност е по подхядаща за индивидуален размисъл и отговор.

Когато бях млад и аз си мислех, че няма по голямо щастие и смисъл в този живот от това да оставиш поколение. През годините станах свидетел на много отрезвяващи случки които доказаха, че "кръвта" не значи нищо. Хората минали през такива неща ще ме разберат. Съвсем случайно попадах и на хора които съвсем съзнанетлно бяха избрали да нямат деца. В началото и аз приемах това малко шоково защото е срещу "програмирането" ми. Но понеже тези хора се случиха да са много интелигентни, попаднах на тях по съвсем различни теми, и когато ставаше дума за поколение, те го споделяха абсолютно ненатрапчиво, навярно предвкусвайки недоверието което традиционно срещат на теза тема. Та се заслушах във техните доводи и общо взето те твърдяха, че биха се чувствали гузни да докарат още една душа на този свят. Разбира се, това могат да кажат хората които имат силно развито чувство за емпатия и знаят колко болка има по света. Повечето не се интересуват от чуждата болка, за тях света е един чудесен увеселитен парк, построен лично за тях.

Както и да е , по темата за децата - като се замислих хубавичко, наистина този подтик да оставим деца се дължи точно на 2 причини :

1. Биологично програмиране. Просто ни е в заложено в същноста да се размножаваме. Защо получаваш оргазъм по време на секс? За да "пристрастиш" и да го правиш още и още. Особено у мъжете на съвсем ниско ниво ни е заложен подтика да си го сложим на колкото се може повече жени. Тук изобщо не намесваме понятие като "вярност", "морал". Те са произведения на конкретно общество и порядки. И то много условно, както стана модерно да се дискуртира последно време, дори и тук.

2. Чист егоизъм с цел да изпиташ нов вид "щастие" и "радост". Последно време все по често срещам жени които спокойно ми заявяват, че не искат мъж, но искат да стават майки и "това да осмили и ощастливи живота им". Съвсем делово предлагат секс без обвързване на разни самци които преценят, че имат "добър ген за детето им". Мой приятел ми сподели че и той имал такива предложения.

Мислете, че на света като цяло му пука за 99% от нас? Нима наистина вярвате, че сте дали нещо толкова уникално на хората и света като цяло, което да оправдае вашето съществуване и да го прави чак толкова по различно от човека до вас? Нима като отидете на гробищата и видите полето от бели камъни зад които се крие цял един живот, за който вие не знаете нищо, си мислете, че вашата история и камък след време ще са по различни?

Още едно жокерче - да ви е правило впечатление, че отвсякъде , от телевизия, медии , ви се втълпява , че сте "уникални", и "неповторими"? Не ви ли се струва малко странно да тръгнат да ви убеждават точно в това? И то като се има предвид, че се таргетират хора доста над детска възраст, където доскоро беше общоприето да се прави това , най вече на запад.

Както може и да се очаква, повечето хора доста си скъсиха кръгозора и вече погледа им стига предимно до собствените им виждания и нужди. Ако трябва да погледнат отвъд този хоризонт, изведнъж се оказва , че имат късогледство :)

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a59e7f9a7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Do 36

Taka e! Затова в живота е важно, да правиш пара, да шибаш без презерватив ... ама никога да не го позлваш и да си пръскаш семето по Света!!!!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae50001de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Благодаря на всички за коментарите! Въпросите, които задавам, са породени от ред причини, но ще ви споделя една от тях.

Аз винаги съм мислила, че живот без половинка е по-нещастен от живот без дете.
Защото детето един ден пораства и тръгва по своя път, а ако нямаш половинка, тогава оставаш сам като куче.
Понеже някои хора писаха за т. нар. "силни и независими, самодостатъчни жени", че били нещастни.
Ами, може би са нещастни, защото са сами. Без мъж до себе си. Дори да имаха деца, нали се сещате, че децата един ден тръгват по своя път и искат да имат свой живот, а не да са изцяло на разположение на родителите си?
Ако въпросните самодостатъчни жени са самотни майки, по-щастливи ли ще са те? Ами децата им?
Аз лично познавам самотни майки, които обсеваха децата си и не им даваха правото на собствен живот. Това не е никак правилно според мен.
А семейството не са само децата. Нали ти трябва партньор и подкрепа?
Според мен липсата на любов е също толкова пагубна, колкото липсата на дете.
А има хора, които имат и двете и не са щастливи.
Моля ви, не ме нападайте, просто споделям какво съм видяла от живота.

Авторката

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae50001de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Отново съм Авторката

Искам само нещо да уточня. Аз самата споделям мнението на повечето от вас и съм благодарна на настоящите родители, които признаха, че да станеш родител, не е задължение на всеки и не винаги е най-голямото щастие.
Мога да напиша цял доклад с причините, поради които поставих въпроса, но не искам да предизвиквам нови конфликти между потребителите, нито ще влизам в спорове (нямам енергия за това точно сега). Исках да прочета мнения по въпроса.

Мнения на хора, които вече са над моите години и са станали (или пък не) родители.

До номер 40

Не бих могла да изкажа по-добре думите ти, защото и аз мисля нещата по този начин. Но не веднъж съм получавала нападения и натиск да ставам майка.
Още имам време и не искам да съжалявам за избора си.
Най-вече те поздравявам за тези думи:


"В началото и аз приемах това малко шоково защото е срещу "програмирането" ми. Но понеже тези хора се случиха да са много интелигентни, попаднах на тях по съвсем различни теми, и когато ставаше дума за поколение, те го споделяха абсолютно ненатрапчиво, навярно предвкусвайки недоверието което традиционно срещат на теза тема. Та се заслушах във техните доводи и общо взето те твърдяха, че биха се чувствали гузни да докарат още една душа на този свят. Разбира се, това могат да кажат хората които имат силно развито чувство за емпатия и знаят колко болка има по света. Повечето не се интересуват от чуждата болка, за тях света е един чудесен увеселитен парк, построен лично за тях. "

Хареса ми мотивът, който описваш, че имат тези хора да не станат родители. Наистина, светът е жестоко място и аз споделям мнението на една дама, която беше писала по-нагоре в коментарите (не ми се търси), че едва ли не, е била нещастна, задето са я създали. Няма да коментирам защо съм се чувствала така.

До номер 22

Не бих казала, че "нападат", просто си изказват мнението. Бездетните хора също имат право на такова, нали? :)

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 0885b79a98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   39, така е, докато са малки децата е трудно. Особено недоспиването е ужасно, човек е направо като болен. Щом си толкова скапана, явно няма кой да помага, дори за няколко дни.
Щом малкото е на година, можеш да спреш да го кърмиш, за много деца това е навик, а не необходимост и започват за спят доста по-добре след това. Вече може да яде нормална храна, а и самото дете ще се наспива по-добре и няма да е толкова криво.
Още малко и можеш да го пратиш на ясла, а ти ще си по-свободна, можеш да помислиш и за себе си, и за професията си. Спокойно, най-трудното вече е минало, малко остава.
Синът ми е почти на 17, вече е голям човек, на който може да се разчита. Дъщеря ми е на 10 и ми е другарче, защото баткото си има свои интереси. Така че когато децата пораснат, е съвсем различно от рев, сополи, кърмене и памперси, проблемът е докато стигнеш до този момент :-)
Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 75d9abd2de
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

48.   40, съжалявам, но грешиш, и ти и "интелигентните ти приятели". Много е дълго да ти обяснявам, затова само 2 неща:
1. Много по-съзидателно е да създадеш нов човек и да го ВЪЗПИТАШ правилно- да се бори с неправдите, климатичните промени и т.н.т., тоест да се намали СТРАДАНИЕТО, за което говориш... Избягването на децата НЕ намалява страданието, за това са нужни осъзнаване и действи! КОЛКОТО повече такива осъзнати и действени хора има, толкова по-добре! И един ден те ще заменят СТАРОТО мислене изцяло, защото старите поколения просто ще измрат... И ако не на 100%, както казах колкото повече-по-добре!
2. Пропуснал си СЪЩЕСТВЕНА мотивация за създаване на дете. 1. е ОК, 2. е на нивото на хората с по-нисък морал, но за другите причината е 3. един от малкото начина за изпитване на БЕЗУСЛОВНА ЛЮБОВ...

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 06d70fbc26
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   Много искам да уточня, че номер 36 е в дълбоко заблуждение.
Нямам деца и съм педант, държа на добре свършената работа и се старая да съм пример, освен да го изисквам от колегите си. Очевидно се храня щом ми се сервира храна, иначе нямаше да съм посетила огромен брой световно известни ресторанти. Партньорът ми се храни с храната, която аз сервирам и обратното важи. Нямаме деца и не сме нещастни, а за себе си аз съм щастлива, за друг нямам право да се изкажа.
Естествено е да сме необразовани, нима не се раждаме, като един бял лист. Нима няма хиляди необразовани хора по света? Естествена способност е и процеса на учене и надграждане до края на жизнения ни път.
Болестите съпътстват всеки жив организъм на планетата и като такива са нещо толкова често срещано, че чак е част от естественото, колкото и да не ни се иска. Кой не е боледувал? Смърта и тя е естествена.
Да си беден е нещо толкова познато на много хора, че чак е неестествено да си твърде богат и малко са тези които са го постигнали по етичен начин, вероятно няма такива.
Какво според мен не е наред е някой толкова категорично да обобщава, че чак в фалшиво.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 41e8517804
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

50.   @ 9 Съжалявам хора като теб, но още повече съжалявам децата им. Най-често хора без интереси, без хобита с бедна ценностна система. Единственото нещо което ги прави щастливи е да се възпроизведат. Дали се замислят какъв пример дават на децата си? Обсебват ги. Месят им се във всичко. Дори след като пораснат се държат с тях като с малки. Те от своя страна израстват като индивиди които не могат да станат самостоятелни и да се реализират в живота. За щастие сценарият не винаги е такъв, но е много чест при хората за които децата са целия смисъл на живота.
@ 36 то и да се прост е противоестествено, но не е рядко. Повечето хора в това състояние не го осъзнават и не искат да излязат от него. Моите уважения драги, но не мисля, че има нещо егоистично, безотговорно и противоестествено в моя избор да нямам деца. Най-малкото защото съм с куп заболявания повечето от които предаваеми по наследство. Само ще ти кажа, че аз намирам щастие в това да нямам деца. Най-малкото защото не обичам някои да ми пищи по цял ден и нощ. В същото време си върша съвестно и отговорно работата за която получавам добро заплащане, както и помагам на възрастните си родители. И да, често отказвам храна когато нямам апетит защото заради едно от заболяванията ми гоня 140 кг. :) Не мисля, че това ме прави лош човек.
@ 40 Поздравления за написаното. Много добри разсъждения.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 09a17764f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

52.   Аз преживях тежко факта, че няма да имам деца. Така се случи, че не можах да намеря точен партньор за това. Бях над 10 години в плен на алкохола, нямаше как да мисля за дете. Сега съм над 50, късно е за дете. Кариера не успях да направя, тежката депресия ми виси на врата като воденичен камък и близките ми не ми помаогнаха, досега си се бора сама. Даже влязох тук да чета за самоубийства, защото това ми е в главата -не искам да живея повече. Едно добро нещо има все пак - аз не съм инкубатор на роби за системата.Поне не оставят нокого, който да се бори за залъка хляб, да бърше акото на 80 годишни стар и в Германия или да задоволява капризите на богаташки деца като мен. Не ми харесва нищо от живота около мен. Мечтая си да съм на едно поле, виждам шир, да дишам чист въздух без торове или нафта, да гледам свежа трева с истински зелен цвят както преди и да дишам леко, а не със свито сърце и пристягащ стомах от нерви. Това което ми липсва е БЪДЕЩЕ. не виждам светлина в тунела и това вече 30 години. болна съм, стара съм и обществото е болно и противно. Всичката омраза, дето се лее в нета е реална. това е в душите на хората -алчност, себелюбие, завист и омраза към по-успелите...и за какво да живея/ заради тези хора ли? или да им раждам деца - които да им бъдат роби...не аз стачкувам!!! и ако мога днес да съм на 20 и пак да избирам -никога няма да имам деца. и ще се опитам да умра млада.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 24404ae28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

53.   Аз съм 40. Не съм сигурен, че е добра идея да влизам в диспут по такива теми ама все пак...

Към 48 - навярно беше грешка да използвам думата "интелигентни" защото подозирах, че ще има този ироничен отзвук. Само да уточня, лично аз за себе си не твърдя, че съм "интелигентен". Просто ми се ще да мисля, че за толкова години съм понаучил това или онова. Разбира се, това не ми пречи да правя грешки. Пречи ми да им се наслаждавам :) Та тези хора беха от този тип хора които според мен, си заслужава да се вслушаш в думите им. Защото ти говорят за малко по възвишени неща , в сравнение с номер 41 (къртиш, чистиш и извозваш, брато :)) , да речем.

Ще ти споделя мнението си за възпитанието което си мислиш, че можеш да дадеш на децата си. На теория си прав. На практика, днешно време, ми се струва, че това е загубена кауза. Не казвам, че е невъзможно, просто, че е много , много трудно. Давам конкретен пример. Познавам не едно и две семейства които са наистина добри родители и правят всичко възможно да възпитат децата си на морал, достойнство, възпитание, толератност. Сещате се, онези думички за които всички говорят ама все по рядко ги практикуваме. Така, тези добре възпитани деца излизат от твоя прекрасен "образцов дом" (имаше специални табелки едно време :)) и попадат на улицата и в училището сред връстниците си. Или в мрежата (тук пък тотално си в поражение. мога да те уверя с факти и конкретни официални изследвания по темата ама да речем, че и ти сам можеш да си ги намериш, стига да поискаш). На мен лично ми е се е случвало да съм свидетел на не един и два случая на където група деца използват такъв жаргон, че дори и аз се изчервявам. А това е си е постижение, повярвайте ми. Дори и някой тук да каже, че "всичко зависи от средата в която ще насадиш детето си", уверявам ви, че винаги има една-две гнили ябълки които ще научат на доста интерсни неща иначе културното ви дете. Разбира се , вие ще го разберете твърде късно. Има ли смисъл да казвам, че все повече родители изведнъж осъзнават, че реално нямат връзка с децата си когато навлезат в тинейджърска възраст? Не може да не ви е направило впечатление. Разбира се, не казвам, че всички са така. Но би било некоректно ако кажем, че тенденцията не е в полза на случаите за които ви говоря.

Имаше едно много показателно документално филмче където един журналист влиза в ролята на учител и отива в час със скрита камера. Мисля, че беше именовано "На учителя с любов". Там видях покъртителни кадри. А преди време пък имаше много показателно кратко филмче на тази тема . Казваше се "Ти гониш", мисля, че го има в тубата. Като се абстрахираме от малко аматьорския начин на заснемане, на моменти дървена игра , проблема който се разисква там си е съвсем актуален.

И един последен малък пример от ежедневието - веднъж бях седнал в едно заведение до едно училище. До мен сядат няколко момичета. Съвсем нормално изглеждащи момичета, спретнати, културнички деца на по 13 години видима възраст. Случайно дочух разговора им, беше нещо от сорта.

-Може ли да ти видя червилата?
Едно от момичета изкарва няколко флакончета и си ги обсъждат там. По едно време едното пита :
- А това за какво е?
- Лубрикант. Давам го на своите партньори да си мажат онази работа преди анален секс.

Тази реплика беше казана толкова естествено и делово, че неволно се обърнах да го погледна. Момичето изглеждаше съвсем нормално спретнато дете, не от "онези" с късите полички и шарените коси, "бунтарките". Най спокойно можеше да е моята или вашата дъщеря. Та "детето" отвърна на погледа ми съвсем спокойно, с вирното носле а погледа и казваше - "какво? в кой век живееш?"

Та така, и аз навремето мислех като номер 48, че ще мога да "защитя" детето си от подобна среда но през годините се убедих, че е загубена кауза. А моите опити щяха да направят детето аутсайдер. Впрочем, колко ли от вас сега ще придобият малко стъклен поглед и ще се върнат назад във времето за да си спомнят "приятелски шегички" само защото не са правили това или онова и "стадото" ги е отлъчило като "черна овца"?

По отношение за коментара ти относно причините които съм изтъкнал за създаването на деца. Намесваш понятието "морал" което изрично уточних, че е изключително разтегливо и относително понятие. Пак - това е едно от онези неща за които често се говори но рядко се практикуват реално. Или е въпрос на време да ти писне да си "морален" и "да кривнеш от правия път". А и ти ако можеш да си сложиш ръка на сърцето си и да ми кажеш, че когато си избираш жена, нейните задни части и предни атрибути или по каквото там си падаш, не са фактор, ще те поздравя. Само искам да изтъкна, че по мои скромни наблюдения, всички казват, че гледат "душата", "характера" ама странно защо ли не ги виждам да се обвързват с хора които имат не до там привлекателна външност. Според мен по скоро не осъзнават доколко чисто физическото привличане е изиграло роля в избора им. Което не говори добре за тях, като личности. На много нива.

Темата за любовта даже не искам и да я зачеквам. По мои наблюдения хората твърде евтино и често използват тази дума, без изобщо да разбират за какво става дума. И като се заслушаш в посредствените и заучени фрази, видиш онези малки знаци, че става дума за неосъзнати егоисти, и хора които просто си ходят зад интереса, думички като "любов" и "морал" звучат като псувня в техните усти.

Подозирам, че много хора ще решат, че са изключение от типа който съм описал и сега с чувство на известно негодуване ще запретнат ръкави и ще седнат да ми обесняват пак колко не съм прав :) Имам само един простичък въпрос - ако това е така, тогава защо това ви засяга? :) Не можете ли да приемете за себе си, че очевидно не включвам Вас, лично, в тази категория? :) Дали всъщност това, че се засягате, не е знак на едно подсъзнателно ниво, че трябва да седнете и да си поговорите със себе си, не с мен, ама честно? :)

Към авторката - сега, не казвам, че в никакъв случай "не си заслужава да живееш", не ме разбирай погрешно. Знаеш клишето "Светът е такъв какъвто си го направиш". Щастието, или нещастието, е въпрос на личен избор. На мен лично единственият ми проблем, е че някак си се оказа, че за мен върховен закон се оказа истината и всички останали правила трябва да се подчиняват на това. Имаше друго клише - "Търсете истината, защото истината ще ви осободи". Да, истината ме "освободи" (дотолкова доколкото можем да говорим и за това понятие), но определно не ми донесе много радост. И със сигурност ми попречи да си "слагам розовите очила". Понякога си спомням за времето когато това беше по лесно. Не без известна завист, ако трябва да съм честен. Но пък никога не бих се върнал в това си положение, колкото и да ми беше лесно. Защото нямаше да съм аз. Това е малко лично отколонение, за което ще помоля да ми простите. Казвам го за хората които са тръгнали по този път и имат някакви оптимистични надежди, че той води до "красиви, големи дъги във горещ летен ден а наоколо чуруликат птички" :)

Та ти си все още млада. Лично аз се надявам да срещнеш половинката си, така както ти си я представяш и разбираш. И това усещане да е трайно, че това са две много различни неща. И вие да се като хората за които говори номер 48. Мен лично много ми се иска поне веднъж да стана свидетел на тази "безусловна любов" за която говори той. Много ми се ще да попадна на такава двойка, която наистина споделя тази "безусловна любов" и понеже явно не го разбирам това, или не мога да видя всички онези щастливи хорица които живеят като в приказка, сутринта мъжа им прави закуска в леглото, цял ден прекарват заедно, помагат си и в работата и в хобитата, а вечерта сядат да си поговорят като приятели , след която практикуват необуздан секс, сякаш вчера за първи път са вкусили от телата си, явно проблема е в мен :)

П.С. - Баси дългото изречние :)
П.С2 - Виновен за всичко. Да си кажа, преди да ме разстрелят :)

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae50001de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Номер 22, и защо хората да са егоисти, ако просто не искат да създават нови души, които да страдат?
Освен това, дори да си добър родител и да възпитаваш правилно детето си, светът няма да го пожали.
То може да стане прекрасен човек, но да е нещастен човек, заради ужасния свят, в който живеем.
Не вярвам да си Светия дух, а жена ти да е Богородица и детето ви да е Иисус Христос, че да е нормално да страда, заради греховете на човечеството.

И защо смяташ, че хората, които не искат деца, виждат нещата само от своята камбанария?

Тук дори в коментарите се забелязва нещо съвсем други. Забелязва се, че тези, които не искат деца, са готови да разберат останалите и да признаят, че е естествено да се възпроизведеш.
Но сред хората, които са станали родители (и имащи претенцията да са добри родители) доста често се среща неразбиране към другите.

Освен това, нали знаете, че не всеки е способен да бъде добър родител?
Има хора, които го осъзнават и предпочитат да нямат деца, за да не се провалят като родители.
Това ли е егоизъм?
Ако ще си говорим за егоизъм, сред родителите има доста егоисти, които са поставили себе си пред децата си.
Може би за вас, тези хора ще са по-добри и морални от онези, дето са решили да не оставят поколение.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: ae50001de1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

55.   48, ако беше толкова интелигентен, щеше да знаеш, е не всеки може да е добър родител и някои хора е по-добре да не се размножават.
Да си лош родител, по-добре ли е от това да не станеш родител?

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 24404ae28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

58.   Аз съм 40 и бих искал да се обърна лично към номер 52 защото когато казах, че по света има много болка, визирах именно такива случаи.

52, болката и огорчението ти струят измежду редовете затова няма да проявявам типичната арогатност като ти кажа "знам какво ти е". Истината , е че само ти си знаеш какво ти е, през какво си минала, и какво ти е коствало това. Останалите можем само да гадаем. Всеки сам си носи кръста.

Не мога да ти обещая и "светло бъдеще". Ще ми се да ти кажа, че те чакат още много радост и красота в този живот, но би било наивно, нали? :)

С риск да изтъкна очевидното, само ще ти напомня, че реално всички сме пътници и където и да се опитваме да избягаме, накрая пак ще легнем 2 метра под земята. Но когато веднъж приемеш смъртта като част от живота, това ти дава някакво успокоение и освобождаване от този страх който ни сковава. Чувала си клишето "днес е първия ден от остатъка на твоя живот", нали? Лично аз го интерпретирам като зов да живееш живота както наистина искаш, по начина по който искаш. И то днес, не "от утре". Така, че да ти носи радост и някакъв вид удовлетворение или хармония. Останолото няма много голямо значение.

Но да живееш в огорчение, ден за ден, чакайки смъртта, ми се струва най тежката съдба на този свят. И в крайна сметка, би трябвало ние самите да ковем съдбата си. Да, поредно клише но иначе какво ни остава? Да седнем и да чакаме Косача да ни прибере? Има време, ще си поговорим и с него. Но лично аз честичко си напомням, че каквото мога в този живот, ще го направя. И ще си ида с чиста съвест, че поне съм се борил за своите убеждения.

Като и да е, дълга, деликатна, абстрактна тема. Убеден съм, че всеки си има своята вяра, мотив, страх, мечти и тн. Кой съм аз, че да решавам такива важни въпроси за другите?

Това което бих искал, е да ти помогна и да излезеш от тази дупка в която си попаднала. Не съм много сигурен как точно ще стане. Няма универсална рецепта за този вид "болест". Всеки сам си намира отдушник. За да ти дам реален съвет, трябва наистина да те опозная. Какво те вълнува? какво кара погледа ти блести? (да, знам, че сега ще ми се скараш , нещо от сорта на -"Глупаче мое, погледа ми отдавна не "блести" :)) Какво би те накарало да си върнеш онова желание да се вкопчиш отново в този живот вместо да си мислиш, че най добре е просто да се пуснеш по течнието.

И за да насочим разговора в някакви конкретни и практически граници, ще се се спра на това което си споделила - че си мечтаеш да усетиш зелена шир, да дишаш с пълни гърди чист въздух. Тук вече смея да твърде, че разбирам съвсем точно какво имаш предвид. Така се случи, че вече много години живея в София но последно време с нетърпение чакам моментите в които излизам в провинцията за да прекарам съботите и неделите. Лично аз съм късметлия и имам къща в забутано селце където за добро и за лошо, се налага често да навестявам. Но пък съм близо до природата. Мога да усетя земята с босите с крака, мога да загреба чиста, сладка вода от планинско изворче. И мога да се кача на планина и да гледам ширналите се пред мен долини, окъпани в несмрачените от смог и мръсотия , слънчеви лъчи. А вечерта да седна във двора си, да си запаля пура и да слушам песента са птичките и щурците.

Подозирам, че ти нямаш възможност да си сред такива места затова имам въвсем конкретно предложение към теб. Разбира се, всички знаем, че в България има много красиви местенце и може би е най практично да си избереш някое място близо до теб, от чисто логистична гледна точка. Но пък може би жадуваш да отидеш някъде надалеч , знам ли. Лично аз мога да ти препопръчам едно местенце на което се случи да отскоча преди няколко години. Село Априлци е едно такова китно селце сгушено между планини. Преди време ходих там и си спомням колко красиво беше когато се изкачих на един от местните хълмове и гледах сгушените къщички с техните димящи коминчета. По пътя даже успях да снимам и една сърничка, на 100 метра от мен :) Наистина красиво място което си мисля, че покрива изискванията ти.

Ако се разстършуваш из нета, ще видиш , че във въпросното село има много къщи за гости. Повечето от тях са малко по луксозни за моя вкус, но ми направи впечатление една специфична къща.

Напиши в търсачката "Вила Маришница" и първия линк който ти излезе, е тяхната страница. На мен лично ми допадна защото е спретната къщика от народен тип, не луксозен хотел с басейни.

Подозирам, че няколко дена там, в тази къщичка, в тази местност, ще ти се отразят добре.

Сега, нека кажа, че напълно съзнавам, че следващите редове ще прозвучат някак си странно, но ако по една или друга причина имаш желание но нямаш възможност да отидеш там, съм готов да ти помогна. С пари, с транспорт, с каквото имаш нужда.

Искам обаче дебело да подчертая, че в случая не очаквам нищо в замяна. Имам си всичко от което имам нужда. Може би е добре, че сподели годините си, за да стане ясно, че в случая не става дума за до болка познатия ни сценарий "Дърт пръч си търси младо момиче за ... спонсорство". И преди някой шегобиец да изтъкне съмнение, че тогава трябва да съм някой извратеняк дето си пада по възрастни дами, нека ви уверя, че и това не е така :) Имам си съвсем стандартни сексуални наклоности. Просто много отдавна спрях да ходя след онази си работа и определено не търся такъв вид връзка.

Моята отплата ще е, че съм помогнал на един отчаян човек поне за миг да се докосне до мечтата си. Това ми стига.

Обмисли сериозно предложението ми и ако те устройва и не се страухуваш, че ще изям или каквото там ти хрумне :) , от тук насетне ще уточним детайлите.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a368cb7483
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

59.   39 вземете му адаптирано мляко, кво се мъчиш да кърмиш, това време отмина. Детето е голямо вече, не се мъчи излишно, бащата помага ли, има ли кой да ги гледа малко да си почине те?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d4fa965930
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

60.   Истински категорично НЕ ! Точно те осмислят живота ти ,иначе се превръщаш в един паразит , и чревоугодник . Смятам че такъв живот е празен живот.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c512394974
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

61.   Абе модератори и редактори как може да изтриете всички коментари които бяха публикувани. Последния беще № 52 и още 5 очакваха да бъдат публикувани. Дайте обяснения защо изтривате.

Бабата на 64: викаш, модераторите са виновни по дефолт, щом ги няма коментарите? Технически проблем - във втора тема ти пиша.

 
  ...

1-50 от 88
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker