Загубих баща си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Загубих баща си
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 1468 пъти
Оставихме баща ни в старчески дом и той почина.
Аз съм на 57 години и 18 год. съм разведена. Родителите ви се разведоха също преди 18 год. Баща ни остана да живее в семейното жилище. До 81 год. възраст беше на крака и дори ходеше в квартала да прави дребни ремонти. Месец април го оперираха в Плевен. Смениха му клапа и му поставиха пейсмейкър. Гледах го 2 седмици а после със сестра ми наехме жена да идва 3 пъти дневно. И тя го гледа 2 седмици. Той се чувстваше самотен и сам искаше да отиде в Дом за да има социални контакти. Излезе му решението за домът. Месец юни той постъпи там. Работя като социален асистент в Австрия. Когато бях в БГ аз поемах всичко свързано с него а когато бях в Австрия сестра ми. На 01. 10 20 Година се върнах след 4 месеца работа. Той е бил в Тубдиспансера за 3 седмици. Взех го в домашен отпуск за 2 седмици и се грижи за него. Не бях си виждала дъщерята 1 Година и внучето на 2 год. и тя ми се обади да им гостувам в София за 3-4 дни. Реших от София направо да замина за Австрия Оставих баща си в Домът на 16. 10. 20 и на 18. 12. 20 баща ми почина от Ковид 19. Бях решила да работя до Нова Година и да спра за да се грижа за него. Но уви! В БГ съм безработна и без доходи. Исках да имам пари за да мога да се справям като остана с него в къщи. Сестра ми има семейство и тристаен апартамент но не можеше да го вземе при себе си. Аз имах гарсониера и въпреки това се грижи за него. Той по вече не искаше да ходи там но аз настоях и накрая се съгласи. Нямах представа че ще го заразят там нали всички изследват. Винаги когато е имал нужда и двете сме тичали по лекари, болници и навсякъде. Сестра ви ме упреква че съм заминала, аз също се упреквам. Изпитвам вина. Като живеех при родителите винаги ме е пренебрегнал. Сестра ви му беше любимката. Няколко пъти ме е бил а също заради него бързах да се махна и прибързано се омъжих. Винаги подтиска неприятните спомени за да продължа живота си. Не ме е изучил, казваше че няма пари. Никога не съм можела да разчитам на емоционална подкрепа. Помолих го да живея при него 1 Година за да си обзаведа гарсониерата поне малко. Съгласи се а на 3 тият месец каза че не можем да живеем заедно. Наложи се адвокат да търся за да си прекратя договорът с тях. Това беше преди 15 години. И ми хвърляше багажът в едни чували. Въпреки всичко правех каквото можех. И така сега се чувствам виновна. Почина на 82 год.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2bd37551fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Моля се в момента Бог да ти даде утеха и мир. Отиди на църква и сподели на Бог какво ти е и Му искай помощ мир... Изповядай се в църквата пред Бог.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f68c30ef40
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Продължи напред. Моли се баща ти да е в рая. Дай добро възпитание на децата си и ги обичай - това е най-важното. Няма връщане назад. Раните са си рано и болят. Прости на баща си ии на майка си. Бъди в мир със себе си, с родителите си и с Бог.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e284d00fe4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Вината е нормално чувство, когато загубим някого. Човек се чуди дали е направил достатъчно, дали е можел да спаси близкия си. Но истината е, че ние сме просто хора. Имаме дори по-малка контрол, отколкото си мислим.
Ти си направила всичко, което ти е било възможно. Не си виновна.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: efafd3a68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Авторке, направили сте каквото сте могли. В крайна сметка той сам е пожелал да ходи в дом, а и 82 години все пак са доста. Освободи се от тази вина. Никой не е длъжен да зареже работа, дом и семейство, за да гледа родителите си. Ние не сме дошли на този свят, за да бъдем болногледачки. Трябва да е благодарен, че сте му помагали финансово. Аз лично смятачм, че всеки от нас знае, че ще остарее един ден и е длъжен докато е млад да се осигурява за старини, а не яли, пили и се веселили, пък после децата ще плащат, децата ще гледат. Даже поведението му към теб доказва, че това, което си направила е много. Помисли обективно какво толкова си загубила - един човек, който те е мачкал цял живот и не ти е помогнал с нищо. За тези, които ще го защитават, че я е гледал като малка - родителитв са длъжни да го правят и не трябва да им се “връща услугата”. Те се грижат за нас, ние за собствените си деца. Точка.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 59fd46058d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторке, и аз загубих майка си - получи инсулт, вероятно вследствие на Ковид и след няколко дни в болницата почина. Разбирам как се чувстваш. Най-вероятно аз съм я заразила, защото тя никъде не излизаше. Питам се не можех ли да реагирам по-рано, да отидем в друга болница... знам, че е безсмислено, но човек винаги се пита не е ли можел да го предотврати.
Направила си каквото си можала, не си зарязала баща си на улицата, отишъл е на място, на което са се грижели за него. Сестра ти абсолютно не е права да ти насажда вина. Като е имала претенции, да се е грижела тя за него! Няма за какво да се чувстваш виновна.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 095f82d4dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, малко трудно схващам, затова би ли ми обяснила изречението ''Наложи се да търся адвокат, за да прекратя договора си с тях. '' Нещо не се връзва с разказа ти. Номер 5, ти в инкубатор ли си люпен, и в детски дом ли си расъл, че с такава злоба говориш за възрастните хора??? !!!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7ecd67f7f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   За гузна съвест няма цяр! Както и да го усукваш, съвестта ще те гризе, но поне не я цапай допълнително. За починал или добро или нищо.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: efafd3a68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   7, не е никаква злоба, а съвсем нормално мнение. Никой не е длъжен да гледа родителите си на стари години. Ако щеш ме обвинявай, не ми пука. Аз няма да зарежа мъжа си и децата си, за да гледам родителите си. Сигурно и ти си родил дечица “за да има кой да те гледа на стари години”, за да бързаш да обвиняваш така. Единственото злобно и егоистично нещо е да създаваш живот с такива задни мисли. На Запад хората пестят цял живот, за да имат на старини. Бай Ганьо иска от майка си и баща си да се метне на децата си.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: efafd3a68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   7, единственото злобно на този свят е да разждаш деца, за да има кой да те гледа на стари години. Това, че някой не ви се поддава на манипулациите, не означава, че е злобен, а че упражнява човешките си права. В свободна държава живеем. И ние искаме да имаме дом, работа, семейство. Не сме длъжни да се подчиняваме на болни родителски амбиции и да посвещаваме живота си на родителите си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c46f4754f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Поплачи си и ще ти олекне, дай си време. И да беше останала в България какво можеш да направиш? Човека е бил на 82 години, доста над статистиката за смъртност на България. Знам че не сте очаквали, че ще е безсмъртен. Това е нормално събитие, тежко ти е но това е било писано. Нямаш вина за нищо и нищо не си можла да направиш. Не тъгувай за да се извиси душата му в покой

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 095f82d4dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9, 10, така може да разсъждава само егоист, който никога не е имал семейство. Между другото много възрастни родители гледат изпадналите си в нужда деца, или внуци, така че успокой малко топката. И не свеждай всичко до пари. Старите си имат и пенсии, и спестявания, но ако имат такива деца като тебе, и няма кой да им изтегли пари, да им купи лекарства, или да ги заведе на лекар, господ да им ена помощ. И не ги настанявай в старчески дом-за едно място чакат десет човека. Никой не иска да гледа стари хора, а като умрат се карат за наследство.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: efafd3a68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторке, не се поддавай на чувството за вина. Може и да не подкрепят номер 5, но той е прав. От малки ни насяват, че едва ли не щастието и живота на родителите ни зависи от нас, което не е така и не е правилно. Помогнали сте колкото сте могли. Представи си другия сценарий - напускаш работа, връщаш се в България, грижиш се за баща си докато почине, което може да отнеме и години. Той ще е щастлив - гледали са го на стари години. А ти на къде после - без работа, дом, семейство?
Тези дето цъкате единички на 5, така ли си представяте нещата? Според вас така ли е редно? Какво ви пречи да спестявате по някой лев за стари години? Как сърце ви дава да манипулирате децата си и да ги лишавате от правото им на личен живот? Редно ли е според вас да гледате само себе си и да искате вие да избутате, а тях после кучета ги яли?
Точно такива сте всички от старото поколение - живеете в семейни къщи, осигурени от родителите ви, не работите, не пестите, а после - децата да ви гледат, децата да ви плащат. Да не казвам, че в случая този човек е имал претенции без самият той да е бил адекватен родител. Не ви се полага по рождение да ви уважават и да се грижат за вас. Децата ви не ви принадлежат без значение дали ви харесва или не.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: d635c24213
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Всички имаме угризения.
Но и богове не сме!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f4c7b23937
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   На тази възраст е нормално да настъпи краят. Ако не беше от корона, щеше да е от друго. Просто времето му е дошло. Не се обвинявай, направила си най-доброто, което си могла. Една приятелка наскоро загуби баба си, също в старчески дом. Тя е починала от естествена смърт, но моята приятелка не я е посещавала доста време заради вируса и ето, че изпусна шанса да се сбогува. Някои пък и на над 100 го преборват. Според мен хората с проблеми, които не успяват, имат влошено здраве и под една или друга форма краят им не е далеч.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 14a87be2b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   А защо не го е гледала сестра ти? Сега тя обвинява тебе, за да не се чувства виновна и тя.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: efafd3a68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Аеторке, не се чувствай виновна. Всеки носи отговорност за собственото си щастие и за собствения си живот. Изключително грешно и егоистично е да налагаш на децата си, че те са длъжни да те гледат на стари години и че дали си жив и здрав зависи от тях. Факт обаче, че много хора го правят, защото така е по-лесно - не работиш или работиш нещо леко и нископлатено, не пестиш, не си пазиш здравето, и накрая чакаш на децата, вменяваш чувство за вина и дълг, а после не те интересува как ще се чувстват след като си отидеш. Важното е, че ти си издрапал. Не разбирам и не мога да си представя как сърце им дава на родителите да манипулират така децата си, но масово е така. Няма да отварям темата как те са имали семейство и деца, но очакват ти да зарежеш своите, за да ги гледаш. Не се оставяй да бъдеш жертва на такова поведение.
Сама си засегнала и другия мит - трябва да уважаваме родителите и да се грим за тях без значение дали те ни уважават и са се грижили за нас. Въпреки че общественото мнение в БГ няма да те подкрепи, всеки психолог би ти обяснил, че уважение и любов се заслужават, не се полагат по рождение. Аз лично съм кошмар за такива родители и роднини, защото ги разбирам тези неща, чета много професионална психология и не се поддавам на манипулации.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: efafd3a68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   7, аз съм 5 - расла съм в изключително здраво семейство, изградено върху взаимна любов и уважение. В това семейство всеки уважава мислите, чувствата и желанията на другите, всеки е свободен да прави каквото пожелае и никой не е роден в притежание на другия и с някаква конкретна цел. Ти си като дърта свекърва - тя може да те трови и това не е злобно, но ако се защитиш или откажеш да я търпиш - това вече е злобно от твоя страна :D.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7789d31594
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Точно сестра ти да ти вменява вина, няма такава наглост, явно така са научили и нея, да те мачка!
Успокой се, дошъл му е реда на баща ти, с или без теб.
Погрижи се за себе си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: f0669c1695
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Би било ужасно, ако сестра ти те обвинява за случилото се, защото отговорността за помагане на родителя е еднаква и за двете ви. Мисля, че и двете сте наясно, че в България служителите в старческите домове не полагат, кой знае какви усилия, а надали в условията на пандемията персоналът си е променил навиците. Тук си е спортно неспазване на дистанция... оня ден комшията дори ме пита, що съм с маска у входа по време на събрание... иначе крещеше и слюнката му хвърчеше на 10 метра пред него. Може би и затова се самообвиняваш. Само, че помисли и от другата страна. Баща ти сам е искал да отиде в старческия дом, за да не ви е в тежест. Повечето отговорни родители се опитват да не натоварват децата си и искат преди всичко децата им да си живеят живота. Вярвам, че бащата ти по никакъв начин не е искал да ви бъде в тежест... затова и не бива да чувстваш вина. Ако искаш да го почетеш, то живей хубав и дълъг живот и го споменавай с добро. Забрави дразгите и неразбирателствата от миналото.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a6dee7ac0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   14, пишеш за номер5, като за друг човек, а всъщност коментарът е твой, както и коментари 9, 10,18 и 19. Старата история- пускаш си тема и после си я коментираш. Кого лъжеш всъщност? Това е стотната подобна тема, която пускаш. Разбрахме всички, че не трябва да се грижим за възрастните си родители. Паразити! Цял живот яли, пили, не се настанили в старчески дом, а сега тормозят горките си дечица.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 часа
hash: c7f4443598
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Съжалявам за загубата ти но моля те не се чувствай виновна. Вината е едно от най-мъчителните чувства.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker