Нормално ли е родителите да обиждат децата си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Нормално ли е родителите да обиждат децата си?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 1552 пъти
Въпросът в заглавието не е реторичен.

Допустимо ли е в комуникацията между родител и дете да присътват обиди - визирам обидни квалификации, негативни етикети, ругатни и т.н. Ако отговорът е положителен - до каква степен смятате за приемливо?

Питанто ми е провокирано след поредния нормален разговор, в който баща ми ме нарече "малоумна". Не съм афектирана - бих казала, че съм свикнала на подобно отношение и по-скоро комплиментите ме изненадват. Въпросът е, че моя приятелка чу баща ми и сподели, че не смята подобно поведение за нормално. Възможно е просто в нейното семейство нещата да стоят по друг начин, знам ли.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 5f285e4461
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки на такъв въпрос би отговорил, че не е нормално, аз също. Обаче за да разгърнем темата трябва да обмислим, какво са имали предвид родителите, които го правят и защо използват такъв похват?
Никой родител не вярва, че детето му наистина е малоумно, по скоро с това си твърдение, той цели да каже на детето си, че постъпката която е направило е малоумна.
И тук идва въпросът: ако родителите не е нормално да обиждат децата си, е ли нормално децата да постъпват така, че да извеждат такива думи от устата на най-близкия си, на онзи който ги е отгледал и съответно най-много ги обича?
Когато станеш родител ще разбереш че е много трудно в яда си да избереш правилен изказ и да кажеш на детето си, че не то а постъпката му е малоумна. Защото всъщност е нормално децата да грешат и да правят глупости, но и тези грешки и глупости си имат нормални граници. И когато си казал на детето си как да не прави, а то в следващия момент прави точно обратното, в родителя настъпва такава негативна енерия, която често той не може да овладее и следствието е обида или в някой случаи дори физическо посегателство. Като емоционалното или физическото посегателство винаги са в отговор на емоционалното посегателство от страна на детето. Някой родители се овладяват до обида, без да посягат физически, като обидата има за цел да нарани чувствата на детето така, както то е наранило чувствата на родителя си. Много рядко съществуват такива родители които успяват да овладеят негативната си емоция и да нарекът постъпката малоумна, но когато родителя е емоционално нестабилен и детето потъпва неправилно нарочно или на инат и на овладяващите се родители им е трудно. А думата се насочва не към постъпката а към детето с цел да увеличи негативната й енергия за да го заболи детето така, че да осъзнае, че по такъв начин не трябва да се постъпва или мисли /в зависимост от причината/.
Да си кажем истината авторе, има си причина вашия баща да отправи такава нападателна реплика срещу вас и не ви го е казал в нормален разговор за дъждовното време.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3007f6e9ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подозирам, че в темата ти няма да има гора от коментари, защото за много български родители е норма да комуникират по такъв начин и с децата си, и помежду си. Това са хора, представляващи една огромна маса от обществото ни и определно не им е изгодно теми като твоята изобщо да бъдат повдигани ;-)

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: dd36b21980
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Мен като малък баща ми често употребяваше нецензурен език. Прявех му забележки за това, като бях тинейджър. Давах му акъл. Въпреки, че съм почти на 28 г пак давам акъл как трябва да се държи с мен Аз съм човек, който е строго възпитан и който се е научил да дава акъл когато ме обиждат.. Братя и сестри нямам на които да споделя. И майка ми ме е обиждала и на нея съм давал акъл. Но сега сме в добри отношения в името на баба ми. Защото майка ми е по- сдържан човек от татко, а тя как е живяла с него 20 години не е истина.
А за това че давам акъл където са ме обиждали - не съжалявам
Бях на 18 г когато избягах от къщи при поредните скандали, обиди и т н но после като станах на 21 г се изнесох от къщи

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 708b19ec1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не е нормално, но по нашите географски ширини не е изключение. И аз съм чула какви ли не обиди от баща ми - като се започне от курва (защото на 19 съм дръзнала да имам гадже), през глупак, простак и т. н., мине се през бой и заплахи "ще ти счупя нещо и после ще те карам в болница" и се стигне до "да пукнеш дано". Аз също не съм му оставала длъжна по отношение на обидите. И все пак знам, че ме обича, както всеки родител детето си. Просто много хора имат криворазбрана представа за възпитание. Прости на баща си, той те обича, но вероятно не знае как да го показва.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 4c44ed2699
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако това е редовно-не! Не е нормално! И моят баща ме е обиждал постоянно и то с много гадни изрази и аз накрая прекратих всякакви отношеноя с него и го блокирах. И така ще бъде най-вероятно завинаги. Колкото повече те обижда, толкова по-малко те уважава. Това е моето мнение.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: e6f559ad7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не, не е нормално. Без значение колко често срещано е - това не го прави нормално.
Баща ти може би не е добре с нервите и това избива все на някъде. Така сме си устроили живота в България, че всичко е само нерви. Може началниа на баща ти да го е нарекъл по същия начин... примерно...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c6d9c6d33c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не е. С мен са се отнасяли гадно и са си изливали злобата години наред. Което и мен ме направи такъв. Нямам чувство за хумор, все философствам за някви неща, сухар съм, агресивен доста на моменти... Кво да ти кажа.

Родителите не осъзнават колко отвратителни могат да бъдат и какво могат да направят на децата. От друга страна пък все си мисля, че човек може да премахне това от себе си и да е готин и добър човек. Естествено не можеш да забравиш всичко, но мисля че може да не се придава такава важност.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3e4730f601
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Стоят по друг начин нещата при тях. Много изнежени станахме. Преди и пръчки са ползвали и какво, хора ли не са станали? Друго е ако постоянно ходи и те нарича така, посяга ти и т. н., но ако някой път се изпусне в нервите, случва се.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: fc4fb1b472
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Според мен не е редно. Винаги нещо може да бъде казано или обяснено без обиди. Е, разбира се, възможно е да се случи в момент на силен емоционален афект, но не мисля, че е ок това да е ежедневие.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 844453ca09
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   За мен бащите трябва да се държат с децата си като със зрели хора, защото ги подготвят да бъдат такива. Аз не бих ругал, обиждал и скачал на зрели хора, ако не са ме вбесили наистина /за което се изисква талант/. Също така не бих удрял зрели хора, ако същите не се опитват да ме ограбят или не сме на боксовия ринг. И не не последно място аз не бих се държал със зрелите хора така сякаш очаквам те да ме гледат на стари години - тъпотия, която съм чувал от родители. Децата щели да ги гледат на старини! И кой ще следи за изпълнението на това? Вие ли?

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 8e4a7c59eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 1, много добре казано и много вярно! Браво! Всякакви други крайни мнения не биха отговорили точно на въпроса.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 4a8034b186
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да обиждаш или удряш детето си е ужасен родителски провал, който осакатява детето психически.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 26 дни
hash: 6412e89ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Не е нормално. Мразя хора, които обиждат собствените си деца.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker