Да му давам ли пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Да му давам ли пари
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 1724 пъти
Здравейте, баща ми е в депресия от около 1 година. Той живееше с баба ми и след като тя почина почна да пие много. Вкарах го в клиника и след като излезе беше добре, почна работа, но за 1 2 месеца и после пак почна да пие. Аз съм студентка и работя в друг град. След като баба почина разчитам само на помощта от майка ми. За 1 година той работи на 4 5 места но все за седмица или месец, защото алкохола все го дърпа. Почва да пие, затваря се в къщи и е тежко болен. И тогава почва да ми обяснява как аз съм трябвало да се грижа за него и да го издържам, как съм го изоставила и нищо не съм правила за него.
В момента е отново без пари. Стои гладен. Казах му да отиде да пита от фирма във фирма, за да си намери работа, но той казва че работа в момента няма и трябва някой да му намери, ставало със връзки, приятели. Казах му да лежи в болницата за телк, но той каза че трябвало много време да стои там и не щял.
И тук идва ред на въпроса ми. Какво трябва да направя аз? Мисля че това с гладуването го прави нарочно, за да му давам пари, може и да го прави, за да се самонаказва. Преди като му давах пари, които майка ми ми дава на мен той не оценява. Държи се добре в началото, но в един момент почва да иска повече и повече и ги харчи за цигари, а на по късен етап и за алкохол. Ако му дам пари, означава да лиша себе си от нещо, за да може той да има пари да се пропива и да ме обвинява, че нищо не правя за него. Но ако не му дам знам че стои гладен и се чувствам виновна за това. Не мога да преценя кой е правилния подход, защото все пак е здрав, прав мъж, който трябва той на мен да дава, защото съм студентка и уча, а не аз на него. И забравих да спомена, че той не ме търси, ако му се обадя аз. Последния месец и половина даже не ми вдигаше и отговаряше на съобщенията. Не се притеснява как съм, жива ли съм, здрава ли съм, не пита от къде се издържам, ям ли.
Какво е вашето мнение кой е правилния подход?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: a0c1e0a2ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Почитай баща си и майка си.

(5-та Божия заповед)

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a2b2e6e1b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Първо, нека видят всички какво става с мамините синчета, които живеят с мама и не изграждат нормални семейства. Мама умира блажена, че си е имала мъжленце цял живот да си я гледа, а те остават сами като кучета и се пропиват.
Второ, не, не си му длъжна. Ако му помагаш, няма да има причина да се стегне и да откаже алкохола и цигарите. Голям човек е, трябва сам да се оправя.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: beed57d8ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Никакви пари по никакъв повод! Категорично не. Просто си ресурс, който използва за пиячка. Тия манипулации с глада и как трябвали връзки, приятели, ала-бала са, за да се прави на жертва и да минава тънко с твоите пари. Не му бъди дойна крава, не се оценява. Ако толкова не можеш да го оставиш, просто му купувай храна, когато имаш възможност и това е, нищо повече.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 61e6cc7e17
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Да даваш пари на алкохолик значи да подхранваш порока му и да му помагаш да се закопае. По-добре му давай храна и/или лекарства, доколкото можеш.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: eafe5f7c94
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Баща ти е бил търтей цял живот, след смъртта на баба ти няма кой да го дундурка и те изнудва. Че ти вменява и чувство на вина, каква наглост! Ако ти е много съвестно, купувай му малко храна, но друго да не чака, ще продължи с изнудването. Направо се чудя какви мъже има! Животът си е негов, не го прави зависим и от теб, с други зависимости също трябва да се бори. Помагайки му, му пречиш да се осъзнае. Не си виновна, не си длъжна, теб кой те мисли? !

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 454063809f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ще ти кажа и аз като човек, който е изключително добре манипулиран от баща му и майка му. Аз съм мъж, но много късно, като че ли го осъзнах.
Истината е, че сме длъжни на родителите с толкова, доколкото и те самите искат да си помагат. Ако той е решил да стои на готово и да се прави на жертва, то ти нв му дължиш нищо.
Писнало ми е от слабохарктерни мъже. Баща ми цял живот се вайка и тюхка и повтаря колко е зле и как аз съм трябвало да направя еди какво си. Това са токсични хора, не трябва изобщо да ти е жал щом се държи така.
Може да ти е жал за родител, който си е дал живота за теб, но и който иска да живее и да се бори и случайно е изпаднал в беда. А някой пияница със слаб характер, който манипулира собствената си дъщеря заслужаеа да се оправя сам.
Раждат деца и очакват че сме им длъжни цял живот, а иначе грам не се замислят как са ни гледали през годините.
След като майка ти те издържа му казваш да се стяга и оправя, защото нямаш силите. Като на един човек не му се живее не си длъжна с нищо повече.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c5fcc3167b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Явно на човека не му се работи и търси лесен източник на доходи. Щом е здрав и в трудоспособна възраст не си и помисляй да му даваш пари. Един път научи ли се, няма спиране. Ще щака още и още. А и ти самата не изкарваш. Лошото е, че дори да му се намери работа, няма да се задържи.
Направи опит. Отиди при него, занеси му малко храна, поговори с него. Кажи му, че и ти не разполагаш с достатъчно средства и се лишаваш. Кажи му, че щеше да се радваш ако той се грожи повече за теб... Но ако той не се интересува от теб и ти няма да се онтересуваш от него о т. н.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 6591521254
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Помисли за някакъв вариант да му изпращаш храна, а не пари. Например ако имаш човек, на когото можеш да разчиташ да му пазарува. Или в зависимост от населеното място може да има възможност директо да му доставят поръчаната от теб храна. Дори по куриер да му пращаш, ако трябва. :) Но пари на ръка - не.
Иначе проблемът с алкохола е сложен - няма как да го "спасиш". Той трябва да инициира промяната.
Права си, че той би следвало да те подкрепя, а не ти - него. За съжаление не си избираме родителите.
Не му позволявай да те манипура.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5d53277587
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Трудна ситуация. Помогни с каквото можеш, без да се разоряваш. Той трябва да вземе нещата в собствените си ръце.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c34883e1da
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   На човек който се опитва да ти вменява вина не дължиш нищо. Ако му трябват пари за храна - купувай му храна, в случай че имаш желание. Ако започне да иска повече и повече - не му давай. Той като родител е длъжен да те отгледа, но ти не си длъжна да му бъдеш робиня цял живот заради това, особено при такива условия.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 7fba1a4b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Правилният ход е, принудително лечение, или ако не иска, оставате го на произвола на съдбата, той сам да си избира.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 0b9f7b7aa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Дай пари на някого който вярваш, че ще му купи храна, а не цигари или алкохол. Не много 20-30 лева. Да купи някакви макарони, боб, леща, олио, картофи, лук, хляб > базови неща.
Семейство си е семейство, дори когато е кофти.
Според мен не трябва да му даваш пари, които може да похарчи. Може да платиш водата за 1-2 месеца.
Но на мъжете като цяло научиш ли ги, че може някой друг да прави и да дава стават много мързеливи. Трябва да му липсват някои неща, за да се вдигне да работи. Ако от него нищо не се очаква, а само му се дава ще се държи като дете и ще си смените ролите.
В моето семейство майка ми правеше всичко докато почина. Всичко. Работеше, готвеше, чистеше грижеше се за мен и за брат ми.
Баща ми го мързеше поради същата причина, защото някой му дава. Майка ми почина рано. Сега баща ми също не е най-работливия, но се вижда че вече оценява чуждия труд повече като няма кой да го свърши ако не той.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 927bab7a98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Даваш му но да има храна поне а не да се напива като свиня - с извинение че го казвам. За храна може да му стигнат, но ако ги харчи за пиячка по добре не му давай.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: c1ee23417d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Към номер 1
Да трябва да имаме уважение към родителите си, но тук става въпрос за човек, който е зависим от алкохола.
Авторке така не се помага на алкохолик. Не му давай пари а му копувай храна. Парите ще ги харчи за алкохол то се знае.
Трябва да осъзнае, че има проблем.
Говори му за клиника и лечение. Имай търпение към него и не му давай пари . Кофти ситуация е. Потърси в нета има клиники и психолози, статии, който ще ти помогнат как да реагираш ти, за да му помогнеш и да бъде самостоятелна личност.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1367b3f3f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Имаш токсичен родител и трябва да си изработиш план как да се измъкнеш от ситуацията с най-малко щети за себе си. Правилно са те посъветвали, ако му помагаш, защото ти си съвестен и отговорен човек, то това да става с храна, а не пари. Трябва обаче изключително много да внимаваш, защото токсичните хора имат ужасната способност да повличат другите към дъното. Пази дистанция, уважавай го колкото можеш, защото ти е родител, но не се ангажирай изцяло с него, защото може да ти провали най-хубавите години.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a559d4786b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От авторката. Благодаря ви за коментарите, но той не иска да работи, не иска да изкара за телк, иска да стои в къщи и нищо да не прави. И аз трябва да го изхранвам и да му плащам сметките, за да ми е чиста съвестта и за да има от кого той да цока. Хем ми е гузно да не му помагам с нищо хем не искам да му помагам. Не знам какво да правя?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a266a2f3db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   До №16:

Не, не дължим уважение на родителите си. Нито на когото и да било. Не че въобще имаш директен контрол към кого изпитваш тази емоция...

Ако говорим за грижи, децата отново не дължат нищо на родителите си. Родителите дължат на децата си, но само за определен брой години. Те са избрали да ги имат, знаейки за жизненонеобходимите много грижи до порастването, и поемат това задължение с раждането.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: a2b2e6e1b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Каква съвест те глозга? Той иска да лежи, ти да бачкаш и да го издържаш. Това не е родител, а нагляр. Тегли му една майна. Като му изгладнее задника, ще си намери работа. Не си му длъжна изобщо. Хич не им се подвеждай, че ти бил баща и едва ли не трябва да го търпиш и да се грижиш за него без значение какъв е.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6591521254
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Защо не опиташ да поговориш с него? Обясни му тези неща, които си написала - че чувстваш, че той изобщо не появява интерес към теб; че се чувстваш използвана и че се лишаваш, за да му помогнеш, а той изпива тези пари.
Постави му някакъв ултиматум - ще му помагаш само, ако започне да си търси работа и то само с малко храна за ясно дефиниран период от време. Колкото да си стъпи на краката. Да е наясно, че няма да го издържаш като нищо не прави. Ако отказва, спираш кранчето. Така ще ти е чиста съвеста, а няма да те може да те използва.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 2f48626c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Отвратителна тема! Отвратителни мнения от отвратителни хора! Авторката обижда и злепоставя собствения си баща, а себе си се представя за грижовна и почтена! Една дъщеря не би трябвало да злепоставя анонимно във форум своя баща!

Ако беше умна и читава, за каквато уж се представяш, нямаше да задаваш такъв въпрос и да излагаш баща си!
Не е толкова сложно при твоето положение да помогнеш на твоя баща, като толкова се притесняваш вместо пари, избери да му пазаруваш храна поне веднъж седмично.

Не е толкова сложно да му купуваш за цялата седмица килограми картофи, пресни зеленчуци и плодове, млечни продукти, хляб, пилешко месо, наденица и яйца. Този седмичен пазар няма да ти струва скъпо.

До 1

Правилно! Точно така!


До 19

Тая тъпа простотия и мнението ти, че децата не са длъжни да уважават родителите си, и че въобще хората не са длъжни един към друг, се споделя само от егоистични, самовлюбени идиоти, негодници като теб!

Авторке, няма какво повече да кажа, не баща ти, ти самата се изложи в опита си него да го компроментираш. С или без твоите мизерни пари и помощ ще се оправи човека, но това, което си написала по негов адрес е ужасно.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 часа
hash: b2c8e9bceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Не, на първо място са твоите нужди.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker