Много искаме дете, но не сме стабилни финансово - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Много искаме дете, но не сме стабилни финансово
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2965 пъти
Здравейте! С приятеля ми много се обичаме, уважаваме и ценим. Вярваме че ще сме заедно винаги, защото не можем един без друг. Той е много добър, грижовен, работлив човек. Въпросът е там че искаме дете много и двамата го искаме, но аз все се колебая и то чисто заради финансова гледна точка. Самостоятелни сме и не разчитаме на никой. Живеем на квартира, плащаме сметки, храна имаме и кредит за изплащане понеже си купихме кола. Общо взето колкото изкараме го харчим за покриване на основните нужди. Естествено и двамата работим той взима малко повече пари от мен. Убеждава ме, че ще се справим, но аз съм много притеснена. Знам че няма как да се стабилизираме за сега но както много хора чакат чакат и накрая става късно. Не знам да започнем ли да правим опити или още не му е времето. А ако не му е то кога ще дойде? Живота ще се изплъзне без да сме разбрали. Поне да оставим едно прекрасно същество след нас. Знам че положението в България при повечето хора е подобно, а дори и по-зле. Иска ми се да чуя хора които са били или в момента са в подобно положение и как се справят. Много ще ми помогнете. Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 3 години, 1 месец
hash: d15c3eda6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Колко изплащате, остават ли ви някакви пари?
На колко сте?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 25cdc013f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Никога няма подходящ момент.
- Баща на 31г. с 6 годишно момиченце.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 66964f2f4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Колкото и да чуваш клишето, че детето се гледа само с любов, истината е че трябват и някакви пари, макар и не много. Нашето момиченце е на почти 4 години и сметките ни пораснаха с 50 лв. повече ток, малко повече вода /незначително, евтина е/, храната с около 150 лв. отгоре, всеки месец плащаме 42 лв абонамент на частна клиника и ходим безплатно безброй пъти на прегледи и изследвания, защото се случва да боледува, а е удобно до дома ни и е денонощно. Няма опашки и т.н. Не чакаме с болни, което е плюс. А вече расте, такси за градина всеки месец 50 лв., два пъти годишно нови дрехи и обувки. За щастие има магазини като Пепко и Синсай, където качеството бих казала е по-добро от Ейч енд Ем и цената е много по-ниска, една тениска е 3 лв., а в ейч ем е 15, например. Просто ходиш често и подбираш най-доброто. Лично аз смятам, че за да имаш дете трябва да имаш следните неща, за да го отглеждаш спокойно:
- дом, за който не плащаш кредит /твой/
- кола /по възможност на газ/
- стабилна работа /държавна е най-добре/
Когато имаш дете се налага да отсъстваш от работа, в частните фирми уволняват още след майчинството. Гледай да се уредиш добре преди дете, иначе от хубава идея за семейство ще стане кошмар.
Подреди си картите и можеш да се справиш след това.
Не казвам, че няма да се справите без тези условия, но ако ги има налице ще сте истински щастливи и спокойни.
Важно е и където живеете да има спокойна квартална площадка, защото всеки ден по два пъти ще трябва да водиш детето за по два часа... поне от година до 3.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: daac063dbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Авторката: Изплащаме по 200 лв., но имаме квартира 350, сметки: ток вода, телефони, интернет знаете как е.... събират си се разходите. Ние не сме от голям град и заплатите са доста ниски. Бих казала че не ни остава нищо... като платим всичко и си купим храна и основни неща почти добутваме. Аз съм на 24, той на 30.

И това че никога няма подходящ момент е най-голямата истина.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 78a48f6d71
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз преди време отказах на жена ми и се разделихме след година и половина като настъпи финансова криза и без дете вкъщи. Сега съм на етап където правя нещо така че никога да не се повтаря ситуацията да попадна на такава жена и в такава ситуация без пари.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8d04eaca35
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Зависи на колко години сте?Изплатети си кредита на дали е 100 000 хиляди. Автомобил сте си купили? След 2-3 години да ви е по спокойно си направете бебче

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 38f9c72935
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Много зависи на колко сте години. Ако сте на по 25 примерно, бих ви посъветвала да изчакате поне да мине кризата и нещата да се стабилизират. Детето изисква наистина доста разходи, отделно и ти няма да работиш известно време за да го гледаш. Без спестявания в криза ще ви е наистина много трудно.
Ако обаче сте на по 35, наистина нямате много време и по-скоро бих ви съветвала да действате, защото времето минава, а нещата не винаги се случват по план.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f1b6f15e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   И ние хич не сме стабилни финансово, но имам бебе на 6 месеца. Давай смело!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 974400402f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Много сте млади още имате време дете може и на квартира да се гледа и верно е с любов се гледа ,не е нужно толкова много пари важното е да се обичате разбирате и подкрепяте!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 82a1d52ca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не, не и не! За такова начинание се изисква солидна финансова стабилност, няма какво да се лъжем! Изчакайте година ако трябва дори две, и чак тогава пробвайте. Това е моят съвет към вас.
М20

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: df6f140872
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Вярно е, че много хора отиват в другата крайност и чакат едва ли не да забогатеят, преди да направят дете, което най-вероятно никога няма да стане, но ако сега едва ви стигат, то какво ще е с дете? Отделно по време на майчинството поне втората година дохода ти ще падне значително. Едно дете както и да го погледнеш, си струва едни 300 лв на месец, а и отначало си трябва да се купи количка, легло, дрехи, играчки, принадлежности, което си е цифра. Според мен ако не сте над 30, изчакайте 2-3 г. да се стабилизирате малко. Все ще ви се вдигнат заплатите малко. Или си направете един експеримент и се опитайте няколко месеца да заделяте по 300 лв, все едно ги давате за дете да видите как ще ви се отрази и дали ще се справите.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 42aba268c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Израстнах в такова семейство и ми беше ужасно гадно когато на Коледа децата в детката градина получаваха мечтаните кукли, а аз кукла която не харесвам или в тийн годините ми когато исках 2 лв за кафе и наще все нямаха, или когато нови дрехи ми се взимаха чак когато старите са толкова скъсани че не могат да се носят. МОЛЯ Те не раждай дете без да имате по-голяма стабилност (далеч не говоря да сте милионери)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1f0e115aa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Щом искате дете, създайте си го! В Африка да не би да са спрели да раждат? Или по-бедните азиатци? В американските гета имат ли деца? Циганите като не са потомци на Рокфелер, зарязали ли са размножаването?

Проблемът ни е, че като умни хора мислим за пари и сами си спъваме развитието с излишни съмнения. Зарежете тия пари! Нищо хубаво не е произлязло от тях! Искате дете? Направете си го и после ще видите какво следва. Но в никакъв, ама в никакъв случай не оставяйте на незначителни неща да пречат на мечтите ви, хора! Писна ми да виждам нещастни хора, които са жертва на това зло, наречено пари! Не забравяйте, че хората ги има още преди да се измислят скапаните пари - не им позволявайте да ви затрият! Ние сме измислили тях, а не те нас!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1285586688
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Напълно съм съгласна с коментар 12 и нямам какво да добавя, аз също израстнах в много бедно семейство, с много лишения и не бих го причинила на детето си, а по описанието на доходите ви - вие категорично не сте за дете.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5e2332ff1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Трябва малко повече смелост. Не сте малки деца, 24 за жена и 30 за мъж си е идеална възраст за да станете родители. И да, все ще ви се струва, че не е дошъл подходящия момент. Аз все не бях готов, но добре че се появи Жената с главно Ж за мен и станах баща на 37 години, а две години по-късно се рози и сина ми. Щастлив баща на две деца съм, щастлив съпруг на една прекрасна Жена. Преди Тя да се появи все се чувствах неготов за деца, мислех че няма да мога да издържам семейство и си харчех парите за скъпи дрехи и коли. А ето сега парите ми отиват за семейството ми, жена ми не работи, но изкарвам достатъчно, за да задоволя капризите на децата ми и въобще нуждите на семейството ми. Мъжът ти, авторке, трябва да е готов да поеме тежестта на издръжката ви, на всички вас. Колко пари ще ви стигат не знам, в нашия случай около 3000 до 4000 лева си харчим на месец, но ако сте по-скромни, а и с едно дете, предполагам, че ще ви трябват около 2000 лв, всичко е много относително, но все пак не бива да отлагате вечно, "подходящият момент" НИКОГА няма да дойде.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: db5158a002
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   За мен ви е време. Едно бебе не само взема любов, то осветлява дома на семейството, то дава щастие. Това с 300- та лева за бебе са глупости, бебето може да се гледа и с много, и с малко. Колички и кошари има и втора ръка, дрешки също, ако нямаш за памперси можеш да учиш бебето да пишка след събличане, има си методи, бебетата на три месеца да пишкат само след събличане. Бебето пари не харчи, харчат ги родителите му, като решават че то имало нужда, а не е така, бебето има нужда само от прегръдка и майчината си гърда, по горе ти писаха нови блузки има и по три лева. Бебе няма как да похарчи ток за 50 лв, та това са 250 киловата, една стая както я отопляваш за себе си, така и бебето може да стой при теб не му е нужно повече, едно бебе спокоино живее добре на 18 градуса. А бебе в къщата дава и кураж на родителите да се стараят да изкарват повече пари или да се научат да пестят повече, да си правят сметката. На едно бебе въобще не му пука в каква кошарка ще спи, на него и на земята да му постелиш един юрган или в кашон да го сложиш за да легне му е все тая, само майката се влияе от цената на бебешкото легло и количката не е нужна на бебето, а на майката, при липса на количка 2 метра плат да си увиеш слинг, на бебето дори ще му е по приятно притиснато до майка си. Не знам с какво хранят бебетата за 150 лв на месец, но на бебето може и майка му да му прави сокове, пюрета и супи, зависи от майката. След навършване на 10 месеца може да яде и от вашата манджа, едно време да не са имали, днешните бебета попара не са кусвали, юфка не са кусвали, доматена супа не знаят какво е, все в буркан да е от магазина да е. Това се нарича обикновен майчински мързел. Колко му е да му свариш половин морков и половин ябълка и да ги намачкаш с вилицата, в купеното бурканче на което с красиви цветове пише "пюре от ябълки с морков", нима има нещо различно? Колко му е да нарежеш един домат да го свариш в 100 гр вода с лъжица ориз и 2гр масло, аз това го правя в една чаша в микровълновата, за броени минути доматената супа е готова?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ee7569125d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Трябва да изчакате, според мен. Поне още 2г
Много си млада, няма за къде да бързаш. Може да пробвате да смените града, развивайте се... научи език.... квалифицирай се.
Помисли си на този етап, ако ти се родят близнаци или останеш сама някой ден по каквато и да е причина. Щом няма на кой друг да разчиташ, трябва много добре да обмислиш бъдещето. Умните хора не се впускат в дълбокото без да са го обмислили.
Много ще те боли, ако не можеш да осигуриш елементарни условия на детето си. И да не забравяме колко зли са днешните деца и колко подтискат по-бедните дечица... Номер 12 го описа добре.

Ж 33г сама с дете на 6г

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: d15c3eda6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Започнете да честите по някой лев, да има и може да почне с опитите, не се знае кога ще стане. Детето се ражда след 9м и има време, дават и еднократна помощ.
Ние ползваме доста неща втора употреба, трябват си пари, но имате време, по живей те че с дете е поне 20г.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 185d5f22f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Здравей. Ще се постарая да споделя моя опит, дано съм ти полезна.
Точно поради същите причини ние с моя човек изчакахме 5-6г. Като единствена грешка отчитам, че можеше да чакаме година-две по-малко, защото ние се събрахме по-големи от вас. Но пак не съжалявам. Едва, когато човек проима дете, разбира колко непредвидени разходи може да изникнат. Като начало ще ти трябват пари за дрехи за бременни, витамини, евентуални извънредни прегледи (които не са по НЗОК). Следват пари за раждането - избор на екип, освен ако недай си боже, се наложи да родиш спешно по медицински причини (да, изборът на екип не е задължителен, но ако искаш да те подмятат като мръсно коте, опитай се да не плащаш; поне в големите градове е така). Отделно се плаща престоят в болницата, консумативи за бебето, нощница и превръзки за родилки, сутиени за кърмачки. Трябва ти покупка на количка, кошара или легло, матрак, протектор, одеяло или чувалче, дрешки, бебешка козметика (не, не е глезотия). Ако решиш всичко да е ново, ще дадете маса пари. Само една нова количка струва между 400 и 3000лв. Може да минете доста по-тънко с употребявани вещи, качествените неща обикновено могат да служат на поне 3 бебета. Бебешките дрешки са на безумни цени. Все едно купуваш дрехи за голям човек. Обаче сменяш целия гардероб на всеки 3 месеца поне през първите 2г. По мои наблюдения, турските и английските марки си струват парите най-много, не се раздърпват и разтеглят, меки са, първите са и сравнително евтини. За съжаление, от българските съм много разочарована като съотношение цена/качество. Пелените излизат между 60 и 90лв на месец, като странното е, че по-евтините излизат по-скъпо - по-често се сменят, дупето се подсича, не се оправя с евтините кремчета и т.н. Като дойдат коликите след месец-два става интересно. Капки против колики, капки против газове... скъпи са и свършват бързо, но всички имат нужда от поне малко сън, а без капките е кошмар. Като минат коликите след месец-два следва захранването. Става още по-интересно. Българските марки са по-евтини, но много деца не ги ядат, включително и моето с малки изключения. Да не говорим, че повечето са пълни с нишесте (прекомерно), за деца ли са, за телета ли... За пюрета и каши (и евентуално преходно мляко) дори до 300лв месечно от 5-6 месец на бебето докъм годинка. Домашно направени пюрета не съм давала, защото плодовете и зеленчуците в магазините (включително биохраните) не са предназначени за бебета и имат в пъти повече остатъчно съдържание на пестициди (това го знам от хора в контролните служби). Тъкмо идва време за детската кухня, и ето, че трябва да се купуват обувки. После пък започва да разбира и да гледа другите деца с какво са облечени или с какво си играят... Така нещата се застъпват едно след друго и като теглиш чертата - средно поне 300лв/месец си трябват, без да включвам уреди като помпа за кърма, стерилизатор и уред за затопляне, витамини за бременни и родилки, витамин Д за бебето, шишета, биберони, кърпички, долни чаршафи и други дребни неща, играчки, съответстващи на развитието на детето, които малко или много увеличават горната сума.
Това е моят опит. Сама можеш да си прецениш къде и от какво можеш да спестиш разход.
А съветът ми е да изчакате с изплащането на колата (млади сте, имате време) или да ви се покачат доходите и тогава да правите детенце. Мъжете много не са наясно с разходите по едно бебе, докато не се сблъскат с тях. Между "справям се" и "спокоен съм" има много голяма разлика. Нека детето ви се храни пълноценно, а не с каквото може да се купи, нека не му отказвате всяка играчка от безпаричие, нека има какво да облече и да изглежда добре. Тези неща имат значение, понякога много по-голямо отколкото човек предполага.
Детето е преди всичко отговорност. Любовта е изначално необходима, но после идва материалния и социалния свят, в който живеем. Не е нужно богатство, но никое дете не трябва съзнателно да бъде създавано при липса на минимална материална сигурност. Поне аз така мисля.
Стискам ви палци!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 62a6fc7d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Бебетата излизат невероятно евтино. Естествено, когато нямаш много пари, ще трябва да отделяш повече време. С жената направихме едно, което вече е на годинка, и освен пелени, нищо друго не сме купували. Ако е здраво, нямаш проблем. Ако пък е сбъркано, и с много пари вероятно няма да успееш да го оправиш. Предполагам, че ако не успееш да го пратиш на детска градина, тогава ще е голям зор.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 2f5ccdca4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Моят съвет е да изчакате още поне 2-3 години.
Никога не идва подходящ момент, но детето не заслужава да бъде мъчено, защото родителите могат просто "да добутат" месеца. Млади сте, сега е време за кариера, повече работа, пестене на пари и влагане в собствен дом.
Ние нямаме кола-аз съм на 29, той на 31 години. И оцеляваме и сме си супер, където сме решили сме отишли. Но вложихме в жилище за нас и второ за инвестиция. Работихе доста досега, в момента също, изкарваме добри пари и започваме опити за бебе. Разбира се, не са необходими ужасно много пари за дете, но поне да ви остават някакви след разходи за непредвидени ситуации.
Доста познати направиха деца рано и сега се мъчат- живеят с родители, единия е в чужбина... тъжно е за детето. Много двойки при недостиг на пари започват с проблемите, караници и скандали.
Имате време , стабилизирайте се още 1-2 години поне.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: dc3aff8b79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Едно е да искаш, друго е да можеш да си позволиш това, което искаш. Да раждаш дете и да го обречеш (и себе си) на мизерия е неадекватно решение, най-меко казано. Вие едвам се справяте с ежемесечните си разходи двамата, покрай колата също има не малко разходи, следователно повече от ясно е, че средства за гледане на дете на този етап нямате. Оставете емоциите настрани, седнете и трезво преценете реалното си положение. Майчинството трае 2 години минимум (при положение, че не може да разчиташ на баби да поемат детето след първата година), през които няма да получаваш сегашната си заплата. Потърсете си работа с по-високи доходи, което ако сте в малък град и в сегашната обстановка никак не е лесно. Имате време и изчакайте поне 2-3 години.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 25cdc013f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

23.   До номер 12. Само да те питам, това значи ли, че по-добре да не се беше раждала? Другите имат, а ти нямаш? Не може всички да сме богати, еднакви и т. н. Аз съм набор 89, точно началото на прехода, Виденова зима и т. н. Не съм имал хляб в кутията на моменти, нашите бяха често без работа, пиене, побоища и т. н. В тоя ред на мисли, по-добре да не се бях раждал ли? Сега дъщеря ми я гледаме някак, нищо не ѝ липсва, но нямаше да я има ако нашите бяха мислили по тоя начин и не бяха имали мен. Да, ако си в тотална мизерия е много кофти и няма как да гледаш дете, но пък го има и обратното - хора работят, за да си купят по-ново еди какво си, но за дете нямат. Въпрос на приоритети. За мен днешните хора станахме много разглезени, съжалявам, но това ми е мнението.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 51fa8ebedd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Аз съм номер 14, но ще си позволя да отговоря, тъй като аз имах същата съдба като човека от коментар 12.
Да, за себе си преценявам, че по-добре да не се бях раждала. Да, сега съм добре и живея добре (дори охолно), но по никакъв начин родителите ми не са ми били гръб и подкрепа (както емоционално, така и финансово), напротив, дори често са ме спъвали. Почти нямам хубави спомени от детството си и не искам да си спомням за този период от живота си. Децата мечтаят да порастнат и като възрастни вече съжаляват и искат пак да са деца. Аз въобще не желая да се връщам в този период. Не само, защото аз нямах, а абсолютно всички от класа ми имаха чисто материално задоволени потребности (не се шегувам, явно в такъв клас попаднах, защото не ми се вярва в онези години всички да имаха), но и не отраснах в добра среда. Няма какво да се лъжем. Не всички семейства с пари са щастливи, но всички бедни семейства (в истинския смисъл) са нещастни. Често дори нямаше какво да ядем в един период някъде 4-6 клас. Но цял живот носих от най-мизерните дрехи от втората употреба (потник за 14 стотинки и анцунг за 10), с които ме беше срам да излизам пред хората, нямах приятели и си стоях вкъщи, много се затворих в себе си през пубертета.
Така че, авторке, не ви е момента за дете - поработете върху квалификацията си, увеличете доходите си, ако щете в чужбина идете, но нещастни деца не създавайте, молим те!!!
Да не говорим, че колкото повече расте едно дете, толкова се увеличават разходите по него.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 62a6fc7d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   №20 за №19... хора, вие ЛУДИЛИ СТЕ? Сериозно. 300 лв/мес за бебе??? Защо искате да откажете хората от нещо толкова нормално и елементарно... помпи, уреди за топлене... а заплата за прислужница защо не си включила??? Защо трябва да се купуват специални долни чаршафи??? Какво им е специалното на тези бебешки чаршафи. После се чудим защо толкова момчета се изпедерестяват. И за какъв престой се плаща??? В центъра на София ни беше раждането, не сме плащали. Единствено пакет пелени и някакви кърпички.

Авторката да ражда, че после ще съжалява. Единствено трябва да е сигурна в човека.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 36057ea1f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Щом се чувствате нестабилни, няма какво да се притеснявате. И това не е само за вас, а за такива като вас. Така или иначе повечето българи са егоисти, не искат деца, търсят си оправдания. Докато повечето пълнолетни българи се оправдават и не искат да създават семейства и да раждат деца, други работят за бъдещето на България, като последните създават поколения и потомства.

Българите сме срам и позор за предците ни, дали живота си за България. Сами опозоряваме Хубавият Празник 3 Март - колко българска и руска кръв е платена и дадена, за да сме свободни, но българите от злоба и простотия сами съсипаха себе си, родината и държавата си.

Никой не е виновен, че днешните българи са неблагодарници за Свободата на България, че не се понасят и се мразят взаимно и си правят мръсно, че не искат да създават семейства и не искат да раждат българчета! Днешна Турция е над 82 милиона, а съвременна демократична и проевропейска и пронатовска България е на края на физическите си сили и е на края на съществуването си, благодарение на самото общество от прости, зомбирани, неблагодарни, глупави българи!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 2f5ccdca4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Към #25
За вас да имаш дете е елементарно? Със , без пари, правете ги тия деца, после чакайте на държавата за помощи, но важното е да се направи дете! Заради такова мислене масово хората в България са без образование, защото родителите едсам свързват двата края и не могат да помогнат на детето да учи и да се развива! Аз самата трябваше да се откажа да уча в София редовно, защото нямаше кой да ме издържа! До 18 годишна възраст имах една почивка с майка ми, защото нямахме пари!
Искам да попитам: Ако се окаже през бременността, че са необходими повече изследвания какво правим? Ако се окаже, че детето не суче и трябва адаптирано мляко? Знаете ли колко е то на месец- най-евтината марка е 100 лева грубо за целия месец. Ако детето недай Боже се разболее какво става? Ако родителите на родителите не могат да помагат как се купуват дрешки, легълце, колички?
Както и да го погледнеш без някой спестен лев си за никъде!
В чужбина/пример Англия/ хората масово правят деца след 32-33 и те са добре и децата им са добре. А те могат и по-рано да си го позволят! Само при нас веднага след университет/ако изобщо се завърши/ се правят деца без един спестен лев, защото ще се “оправим някак си”.
Към #26
Обичам България, върнала съм се от чужбина да живея и създам семейство тук, въпреки че работех в огромна компания и изкарвах много добри пари! Но аз отказвам да правя деца и те да гладуват или като #12 и #14 да си спомнят детството с болка и мъка, травма за цял живот! Ако е писано и на 24 и на 30 ще имаш деца! Ако не е никога няма! А за прираста на България няма значение дали съм родила на 24 или 34!

Към Авторката: Забравих в коментар 21 да кажа, че за хубаво майчинство ти трябват 24 месеца стаж, защото при изчисляването на първата година се гледат доходите 24 месеца назад.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 2799b3ca7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Дете се гледа и с 2 и с 200. Ние не харчим много за децата си, въпреки, че не сме зле финансово. Аз им купувам евтини дрешки и нямат много дрехи, по една торбичка общо. 4-5 суитшъра, също толкова долнища на анцузи, по 2 чифта обувки и ги носят дълго време, защото след 3г не растат толкова бързо. Анцузите като им омалеят ги правя на къси панталонки. Храна ядат от нашата. Като бебета съм ги кърмила и не съм давала пари за мляко. След кърменето съм им правила пюрета у дома. Играчки почти не купувам защото не искам да се учат да трупат ненужни неща. Голямото ми дете като играчки има колело, тротинетка, книги, които често купуваме, по 1 седмично, защото обича да чете, магнитни букви, 2 плюшени играчки спечелени от кауфланд, той си събра точки, една кутия с колички, които са му подарък и таблет. Дори вече виждам ползите от трупането на играчки-прибира си и не чупи нищо. Също купуваме и хартия и материали за рисуване. Но това не са скъпи неща. Малкия пък за него само дрешки, той е на 1. Някои по запазени носи от големия. Памперси никога не съм купувала само от скъпите. В лидл са евтини и често взимам от там. Въпреки, че имаме възможности не сме от хората, които харчат много за децата си. Мислим, че големите разходи ще дойдат като станат студенти, като трябва да плащаш квартира. Но да, хубаво е да се подсигурите, а не като ви поискат 20 лв в детската градина за консумативи и дс се изчервявате, че нямате.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 486b648c9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Аз ще кажа само, че за бебето ти трябва време, става приоритет и времето за теб намалява, над това помисли дали си готоеа, а не за пари, то ако го искаш и с малко може да го отглеждаш. Пък и сега като са малки доходите, после може да станат добри.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 53edeb807b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   И ние сме така, искаме, но освен, че сме на 24, сме и бедни. :Д не бедни в буквалният смисъл на думата, но ако сега си направим дете просто не знам как ще се оправим. Пък и с кредит никакъв шанс, дете се гледа с любов и внимание, ама и с пари. Да не говорим, че първите 2 годинки ще трябва единия от двамата да е на разположение на детето, поне докато тръгне на детска. То само една количка ти е 1000 лв.. безотговорно е според мен, да се правят деца когато родителите са нестабилни финансово, та и с кредит. по-добре си го изплатете, просто за да сте начисто и да ви е по-спокойно когато се появи бебе, защото като тръгнем от разходите по гинеколози, раждания, до колички, дрехи и т. н.... абе лошо ми е хаха

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6aaef98dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   30 През бременността само за 4д ехограф съм плащал и раждане 350лв. Витамини и това е. Количката ни беше 300лв и двете деца возихме. Адаптирано мляко и памперсите дето излизат повечко, но човек трябва да може като има и иска да купува, ако са зле нещата с кърмата, ако има едно памперс остават. Детските дрехи умсляват много бързо, може и втора ръка или просто да се перат често. За дете трябва време, а и след двете години се разболява често.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5f26045dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   3, смешен коментар. Жилището не е задължително да е твое и държавната работа не е по-стабилна от частната. По закон не могат да те пипнат 3 години след разждане, ако си на нормален договор. Частната работа е в пъти по-добре заплатена, може да се плаща и ипотека, но и се работи повече.
Авторке, трябват пари за дете, не се подлъгвай.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 974400402f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Номер 10 какво не не не, родих на 18 нямах 2 лева в джоба. Гледах сина ми с майчинството сама баща му изчезна. Живеехме в стара къща на баба ми. Няма да разказвам през какво съм минала, Добре че го имам защото на 35 се разболях и немога да има повече деца. Сега имаме 2 апартамента сина ми е семеен с хубава работа и той чака дете. така че когата двамата се обичат и са здрави да работят ше изгледат едно дете. Моя син не е живял в лукс- сега колички за по 2она, апартаменти за по 200 хил. обзавеждане за 50 х и накрая какво става от децата едно нищо, Наркомани разлигавени. Съветвам авторката да не чака дълго

 
  ... горе^
преди: 3 години, 28 дни
hash: 0e3142cabd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   Номер 34 , а детето ти дали е било щастливо ?

 
  ...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 66964f2f4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Пак съм номер 3. Детенцето ни има леко уголемена трета сливица /често срещан проблем при малките тези дни/. До момента сме дали 200 лв за лекарства, прегледи и инхалатор. Гледаме го с много любов, но освен всички други разходи, този месец имаме и такъв. Добре, че имаме целогодишен абонамент в частната клиника - ставаме и отиваме. Има досие на детето, знаят по дати какво му е било и какво му е изписвано. После бяхме и на частно на УНГ специалист. Там културна работа отново - адекватно лечение, понеже се оказа че педиатъра ще лекува спазъм в дроба заради хремата, а УНГ ще лекува гъстия секрет и уголемената трета сливица задари някакъв златен стафилокок, който плъзна по всички деца в групата в градината ни. Това е приятели. Иска ми се да се гледа дете само с любов, но ви давам пример. Разбира се, можете да не дадете 200 лв., а 20 лв. за капки за нос и бюджетен антибиотик, който личните лекари изписват за щяло и нещяло, след като си чакал ред пред кабинета с часове.
После ми кажи кой е смешен, защото държавния служител после пак се връща на работата си, а другите майки масово са безработни после. Какво има да говорим.

 
  ...

...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 9feaafe220
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   Просто има два типа хора - едните раждат, без да се интересуват какво ще дадат на едно дете, нито дали имат възможности. Другите планират, обмислят, осигуряват условия...но първите са по-плодовити. Ирония на природата!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 28 дни
hash: 974400402f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   номер 35 детето ми беше щасливо разбира се винаги е бил нахранен и облечен с ноеи дрехи, обиколи половин европа. Аз не бях защото отдадох цялата си енергия да е той шаслив!

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 5f26045dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   Абсолютно безотоговорно е да се правят деца, ако не си завършил образованието си, нямаш стабилен партньор, нямаш постоянна работа и едвам свързваш двата края всеки месец. Дете съм на такива. Никога не бих го причинила на децата си. Не боли и не се остарява прекалено - образование се завършва на 22, 3-4 години на пазара носят достатъчно развитие за нормален доход. Предполагам можете да смятате колко отнема това.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 5f26045dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   34, ти за пример за подражание ли се имаш?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 24 дни
hash: 974400402f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Номер 40 не се имам за пример за подражание много добре знам как се гледа дете и с какво ,просто споделих.Някои на 45 постигат всичко за което мечтаят тагава ли да раждат деца ,просто написах че може и с по малко да се отгледа едно дете !

 
  ...

...
преди: 3 години, 23 дни
hash: 5f26045dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   36, аз не познавам и не съм виждала колежка, която да не се върне на работата си след майчинство, не говори глупости. Да не споменавам, че при нас една заплата е колкото твоята за половин година. За всичко друго съм съгласна, но имаш много грешни разбирания за държавната и частната работа и съм 100% убедена, че ти не допринасяш особено за семейния бюджет, с който плащате за частни лекари.

 
  ...
преди: 3 години, 23 дни
hash: 5f26045dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   41, никой не казва, че трябва да си постигнал “всичко”, а по-скоро минималното, за да бъдеш финансово стабилен. Ако питаш моята майка - 2 прекрасни деца е отгледала. Ако питаш мен - гладувахме, нямахме дрехи, постоянно слушах как не свързваме двата края и се заклех да не бъда безотговорен родител като нея.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 23 дни
hash: 19646abe49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Аз пък имах много хубаво детство, не сме били богати и втора употреба сме носили, но това ми е най-щастливия период. Защо детето да не бъде и стимул за повече, едно дете все се гледа, защо човек трябва да се лиши от това. Пари се изкарват.

 
  ...
преди: 3 години, 22 дни
hash: 36057ea1f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   До 40

А ти какво си постигнал, че си тръгнал да нападаш номер 34? Не че е за добър пример жена с малко дете да бъде изоставена, но все пак тя е отгледала детето си, въпреки че биологичният баща е постъпил към тях безотговорно, съзнателно не е пожелал да бъде при тях

 
  ...
преди: 3 години, 17 дни
hash: 66964f2f4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   36, грешиш и за това, че вкарвам по-малко пари, и за това че за половин година заплатата ми е колкото твоята за месец. Нямаш си на идея какви места има в държавния сектор и как е там. Всичките ми приятелки, които родиха и са на частна работа в момента са безработни и поне си гледат дечицата до третата година.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 15 дни
hash: 8f0b3ee1e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Да я напада? Да кажеш на някой, че за да имаш дете е необходимо да можеш да му купиш топли обувки за зимата и да можеш да сложиш храна на масата е нападение?
Аз бях отгледане от родители, които не можаха да изпълнят тези условия.
Искам дете и си давам много зор да мога да го подсигуря, а не да ходи гладно, голо и босо.
НЕ бих желала да бъда родител като моите родители!

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 974400402f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   Н 48 Кои казал че детето ми е гладувало и е носило стари дрехи? Напротив аз се лишавах заради него да е то добре ,не съм искала да раждам толкова млада така се случи ,реших да си отгледам вместо да хвърля в някой дом за сираци.

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 390939d573
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   Ще споделя личния ми опит, но не знам дали ще бъде полезен. Надявам се да е. Детето ми е на 9 месеца в момента.
1. Малко за нас. На 27 години решихме, че ние време за дете и си го направихме. Бяхме готови психически.
* не смятам, че ти си готова щом се замисляш. Според мен ти трябва още време.
2. Имам висше образование, работех 2 години във хубава фирма на прилична заплата и знаех, че е време за дете.
3. Имаме апартамент и заживяхме в него. Ремонтирахме го и т. н
* дори да нямате апартамент стига да можете да си плащане наема не виждам проблем. Ако чакате да си вземете жилище ще минат много години и може да е вече късно.
4. Имахме спестени пари ( трябва да имате поне 3 месеца дохода си ) Това е лично моя съвет. Даже 6 месеца.
Коронавируса ни засегна и доходите ни паднаха. Разходите с бебе се покачат, но пък може и с 2 и 200.
5. През бременността се записах при един лекар по ЗК ( дано в твоя град попаднеш на по - читав)
6. Има 3 фатални морфологии. Ходих на две. Платих 340. 00 лева. Третата ми се видя излишна.
7. По време на втората се видя проблем със сърцето на бебето се наложи да отида на ехокардиография -160 лева още
. Важното е, че всичко се оказа наред.
* Виж цените варират в твоя град и на друго място може да е по-евтино, но да имаш предвид
8. Избрах си лекарка за раждането и от 6 месец до края на бременността съм дала за нея 500. 00 лева. Да ме следи тя.
9. Налагат се изследвания, които ЗК може да не поеме. Аз се сещам за хормони на щитовидната жлеза ( Тат Мат ) и Витамин Д, но и много други. Служи в тоя графа 200. 00 лева. поне.
Ползвах витамин д, биозин мама и магнезий...
10. Раждането може да е безплатно, но аз имах избор на екип, вип двойна стая и нотариус за припознаване на детето. Общо 1300 лева.
11. Почерпихме в болницата, цветя за акушерката, която предаде бебчо, подарък на лекарката. Та за тази точка около 200. 00 лева още.
10 и 11 не са задължителни и може да са по-големи или по малки суми. Дори може и 0 лева да дадеш.
12. Количка втора ръка много хубава подарък от моя приятелка нейната 3 в 1. Тук те съветвам ако имаш кой да ти подари или да платиш на половината направи го. Има много хубави запазени втора ръка.
13. Лятна количка, защото така решихме на половин цена и втора ръка 80. 00 лева. Другата ми беше по-тежка и затова така реших.
14. Легло кошара сгъваема, защото много пътуваме. С матрак от Хиполенд излезе 250. 00 лева. Ако следите промоции може и по евтино. Тук цената може много да варира. Зависи какво искате.
15. Лекарства ще трябва да предвидиш капки за колики ( ние дадохме 70 лева ). Ако се наложи да ползваш доста често се ползва пробиотик ( ние за момента не сме купували ) Витамин Д ползвам на Джеймсън ( 3 опаковки съм купувала. до момента скъп, но за доста време.
16. Консултант по кърмене виках в началото 60 лева дйде в нас и това са най-добре похарчени пари. Препоръчвам ако искаш да кърмиш.
17. Шишета на Авент си взехме. Комплект за новородено. Цена 70. 00 лева може да я хванеш на промоция. Антиколик. Но детето ми е на кърма и рядко ги ползва ( основно за вода ). Сменяли сме само бибероните за момента.
* Марката може да е друга аз споделям това, което ползвам
18. Препоръчвам ти стерилизатор Кенгуру 3 в 1. Страхотен е и само 60. 00 лева.
19. Помпа за кърма ако можеш вземи на заем. Трябвя да имаш в болницата. Моята е втора ръка подарък от една приятелка. 20. Купички 2 с капаче и лъжичка ни служат вече над 3месеца за захранването. На Томи Типи. Мисля, че бяха 20 лева. Има и по евтини и по -скъпи варианти.

21. В болницата се сещам поне трябва да вземеш 3 нощници ( 2 са малко ), превръзки за родилки, други нощни превръзки, протектор за зърна, вода, някакви солени, малък шоколад, крем за зърна, помпата, шише. Тук чукнахме сигурно 100. 00 лева.
22. Биберони моя харесва само на Авен. Само единия вид и не признава други. Цената е за 2 биберони около 14 лева. Зависи от къде. До момента сме взимали 6 броя. Не ги сменям всеки месец, защото рядко ги ползва.
23. Памперси даваме около 40. 00 лева на месец ( коя марка да избереш е относително )
24. В началото бяхме взели крем Бочко, пудра, Шампоан на Джеймсън, душ гел ( не знам на коя фирма беше ), прах и омекотител. Платихме в магазина 60. 00 лева.
25. Подариха му комплекта за новородено на Мустела и от тогава сме с тази козметика. Струва 70. 00 лева комплекта.
26. За времето сме взимали шампоани, душ гел, крем за лице, шампоан за круспи. Дали сме още около 200. 00 лева.
27. С крема за подсичате са много видове и накрая открихме Бепантен маз. За месеците сме дали около 200. 00 лева
28. Пеещо мече Комплект ( четка за зъби, за коса и т. н ), лигавици, 2 хавлии, 2 комплекта чаршафи, протектори 2 за матрак, възглавница ( оказа се излишна ) може да е имало още нещо дребно, но съм си записала, . че сме дали 400. 00 лева
29. Корито със стойка 100. 00 лева от Вис Виталис
30. За дрехи преди да се роди дадохме около 400. 00 лева
31. После почнахме да ползваме подаръци, съща да взимам от познати втора ръка ( нямам комплекси и някои неща са супер)
* Препоръчвам ти да го направиш *
32. За кеф си взимаме понякога нещо, което ни хареса. Да сме дали около 200. лева още.
33. Барборан за сядане. Ми дадоха втора ръка и доцре, че. не купих. Според мен е излишно човек да дава пари за това
34. Активни гимнастика 2 имах пак подарък и пак не играеше с тях. Отново втора ръка и изключително запазени. Съвета ми е да вземеш втора ръка. Не се набуташ
35. Нямаме килим за игра за момента
36.. Въртележка за кошара са около 30. 00 лева не си струва да се дават много пари за това. Поне според мен.
37. За адаптирано мляко си приготви 100. 00 лева ако не е на кърма.
38. До 6 месец бяхме на кърма. След това започнахме да взимаме каши, пюрета и т. н. може да си готвиш. Аз лично ги взимам готови. Не знам дали е правилно и грешно. Така прецених. Дали сме 300 лева. Гледаме в големите вериги да ги пуснат на промоция.
39. Дрънкулки от ДЖЪМБО за 10 лева цяло шише. После му на подариха много. Та не купуваме.
40 30 лева за Аспиранор за нос. Ние ползваме Наско за прахосмукачка.
41. Пари предвиди за дребни неща като спирт за бебето, клечки за уши, физиогичен разтвор е други такива
42. Погачата да почерпиш, 6 месечинка му взехме торта кръщене ако ще правиш, злато ако искаш да му вземеш, първи рожден ден. Все поводи, които може и да не прави човек но все пак да имаш предвид.
Със сигурност може и по-евтино и много по-скъпо. Всеки гледа детето си различно. Дадох насоки и се надявам да съм помогнала.
Желая ти успех и едно бебенце скоро, когато си готова.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 дни
hash: 390939d573
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Пак съм аз с дългия коментар и разходите. Забравих да кажа, че колата ни е Дизел и имаме кредит. Сметката за ток ни пораства зимата, защото седя да гледам бебчо, а преди бях на работа. Но на нас не ни е проблем кредита за момента и се надявам да е така. Коронавируса ни се отрази. Затова ви съветвам ако не сте готови изчакайте да мине. Още поне година. Също така в момента ако тръгнеш да раждаш мъжът ти няма да е с теб в болницата ( не е болка за умиране де ). Ако имаш въпроси може да ме питаш.
От Мими ♡

 
  ...
преди: 3 години, 11 дни
hash: 390939d573
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

52.   Пак съм Мими, че се сетих още няколко пера. Имахме люлка, която от първия до 6 месец ми беше една от най-добрите покупки. Взех я изключително запазена без следи от употреба за 100. 00 лева и я продадох, защото вече не иска да я ползва вече на 80. 00 лева. Тя е иначе до 9 кила. Страхотна покупка. Не е задължително да купувате и цената варира много. Нашата е 100. 00 лева в магазина.
2. Стол за кола. Кошницата от количката ще можем да я ползваме до към годинка затова си взехме стол за кола. Тук сумата може да варира с много. Няма да казвам колко дадох ца нашия, защото е индивидуално, но да речем, че избор Чиполино Изофикс. Държах да не е от най-скъпите модели, но и да има легнало положение и т. н.
3. Стол. за хранене има много различни видове и няма да казвам
4. Не знам дали написах за активните гимнастика имаме 2 подарък втора ръка и добре, че не купи, защото не играе с тях.
5. Проходилка не се ползва почти дадохме 40. 00 лева за нея много запазена втора ръка е. Не ми пречи
6. Килим за игра нямаме. Постелихме одеяло и на него играе, но вече не се съдържа. Няма да се задържа и на. килима и за нас няма смисъл.
7. Имаме кош да дрехи за пране. Прах за пране и омекотители сме ди харесали и ги взимаме като са на промоция. Кош за играчки. Марката вие ще си я харесате.
8. Имаме бънджи подарък от друго дете. Иначе ама различни модели и цени. Пак съветвам да видиш втора ръка.
9. При нас с детските градини е трудно и ще видим какво ще правим. Да сме живи и здрави, но може да се наложи и частна. Вие не знам дали имате места.
10. Детска кухня държавна скоро ще тръгне. Мисля, че ти споделих. Може да се повтарям някъде. Оставам на разположение.

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker