Приятел води момчето ми към лош път! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Приятел води момчето ми към лош път!
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1662 пъти
Четох една измислена история, докато търсех подобни на моята за съвети. Не я бъркайте с моята, тя е била явно да раздразни хората написана, защото майката беше споменала нещо плашещо от рода на "детето започна да изкарва 5-ци, а преди беше отличник". Ако е истинска, значи жената има ОКР. Аз не съм такъв родител. Много съм чела, но не съм намерила път до детето ми в момента или похват. Не го оправдавам, не го порицавам, тоест само защото е мой, но не съм сляпа.
Момчето ми е на 16 - набор 2004. Много е особен, тоест на моменти е, емоционален, кротък и от нищото избухва, но повечето пъти мълчи. Не е от типа да споделя, доста е критичен, но най-вече самокритичен. Това започна може би от миналата учебна година, а покрай Ковид съм имала повече време да го наблюдавам. Семейството сме задружни, той ни е единствен. От дете беше много затворен, доста интелигентен, никога не са били важни за нас оценките, не е бит вкъщи бил или обиждан, не е бил и глезен. Всичко с разговори му е било обяснявано. Не знам ние ли грешим. Много българи са двете крайности - глезене и непукизъм, моето е НАЙ ИЛИ постоянно тласкане и бъркане в живота на детето, както и насилие. Мъжът ми, баща му, е същият като мен. И двамата сме доста заети с работа, но не сме го игнорирали никога. Даже имам чувството, че сме му досаждали. Той много си пази личното пространство и да искаш не можеш да ровиш. Най-малкото си заключва стаята като излиза или ляга да спи. Ключ има само той. Той си я чисти и оправя. Така е от малък, не от скоро обаче.
Мисля, че в даден период от живота е бил тормозен в училище, но нямам доказателства, защото той рядко би казал, но е намеквал в спорове. Мисля, че в последно време е и бил доста ранен от момиче. Също така той сам отблъсква повечето хора от себе си, сам се нарича "аутсайдер", но той така иска. Няма проблем за него да се разхожда сам, обича компютърни игри, той сам си казва, че е от типа хора, които без проблеми ще седнат на кафе или в ресторант сами, ако са гладни, но не ходят в тълпи. И в един момент срещна най-добрият си приятел, а едва тук започва драмата ми.
Откакто това момче е в живота на сина ми, само проблеми има. Негов набор е и са се запознали именно, играейки. Ние сме в Люлин, другото момче пак е от София, Овча Купел. Което означава доста все пак разстояние, но синът ми мило и драго дава да го вижда. Въпросното момче го играе млад престъпник, много самонадеяно изчадие, веднъж беше при нас на гости и хич не остави добро впечатление, а ние рядко съдим и вадим изводи, сметнете за какво става дума. Нищо общо с начин на обличане или интереси не визирам, а поведение - нагло и арогантно. В нашия дом се държи като шеф с моя син и с нас тръгна. Никой нищо не му каза, явно му е позволено затова и ние може да сме сгрешили. Но не сме му родители ние да го възпитаваме. Покрай това момче синът ми стана раздразнителен, още повече си пази пространството и още по-потаен. Общо взето полицията хвана онова момче без книжка да шофира и да вози нашия син. Викнаха нас и неговите. Безпричинно в полицията се опитваха да измият техния син като казаха нещо от рода - "сигурно малкия социопат го е накарал". Значи въпросният си кара кой знае от колко време така, предоставя му се кола. Докато ние нахокахме нашия и просто му поискахме сметка защо се качва при непълнолетен без книжка, като той пак ни отби, каза, че самият той не би направил това, но имал доверие и приятелят му можел да кара, така че да го караме по-спокойно, щял да понесе последствията и даже да плати глоба, ако има. За простотията на приятеля! А на онзи родителите ми направиха впечатление на типичните селяндури със самочувствие, същите като сина с извинение. Глобата се размина именно заради моите връзки, колкото и грозно да звучи и това, че хората ме уважават заради професията ми. Никаква благодарност от никого. Казах на сина ми какво мисля за това приятелство и родителите на другото момче, той само каза - "майната им, обаче той ми е приятел и ако вие като тях се опитвате да ме отделите, майната и на вас". Бях на косъм да го накажа, да му забраня да се вижда, но според негови собствени думи не мога, а и ще е смешно на момче над 1.90 вече развито някак ми се струва, но за мен синът ми е лабилен и податлив, а онзи го манипулира и ще го вкара в простотии. Аз като се опитвам да говоря, съм просто предмет. Онзи има голямо влияние. Не знам как да се справя, а точно психология съм учила макар че не това работя. Преди явно синът ми е бил самотен, като после го е приел и даже така е искал, а пък приятелят му може би е сам заради тъпото си поведение, но са доста различни.
На първо място като родител ми е любопитно какво ги свързва. Едно от предположенията ми беше дори гей връзка, много нестандартно, но просто потършувах и няма нищо такова, а и онзи се изкарва или по-скоро го играе "лошо момче" и "играч". Несъвместими с гей образа. Синът ми също е далеч от това. Второто, което ме и притеснява най-вече, за да са 2 момчета непрестанно заедно, потайни и зависими без да имат връзка, престъпление, голяма тайна ги свързва. Е какво може да е? Синът ми не е наркоман, за това може да съм сигурна, знам ефекта и виждам. Но ако бъде подмамен? И другото е - толкова са различни, каква полза има другият от сина ми, след като са много различни като характери и дори не забелязвам някакви общи интереси, различни от игрите. Нямам представа. Не искам да съм поредната майка, която не си познава детето. Но няма как да го опозная, като той не дава. В личното пространство няма влизане. Татко му вече иска да е по-строг.
Някои ще питат какъв ми е проблемът? Че например синът ми няма 18, а е бил в Овча Купел явно доста пъти, той преди пътуваше сам с метрото и мислим да го караме вече, но както казах, момче е, но вече става мъж близо 2 метра, някой път ме е срам да влизам в такива пререкания. Най-добрият му приятел е съмнителен тип, малолетен манипулатор за мен и заедно знаят всичко един за друг предполагам, а аз в последно време нищо не знам за сина си, защото не дава да се меся. Няма как като майка да не ми мине през ума, че може с престъпна дейност да го зариби. А като психолог мога да кажа само че моето момче в другото вижда лидер и баровец, каквито неща той не е, но може би иска да е. И все пак не искам да съм като БГ майките - "моето е добро, чуждото - кучета го яли". Просто синът като ме отбягва с пистолет ли да го накарам да споделя? Не мога да му спра джобните да яде или да излиза през деня, използвала съм Ковид временно, но сега ще стане бунт, ако при разхлабените мерки не го пускам да излиза. Проследяващо устройство ли да му сложа? Не е лесно. Има вечерен час, спазва го. Смешно, но при тези условия всеки родител ще постави. Но това не значи, че не го мисля като зад гърба ми се е качвал в кола на непълнолетен, ходил е на гости на прости груби хора, които не познава и ние също, можеше всякакви да са и видно искат да топят него за простотиите на собственото си отроче, но според сина ми приятелят му е някакво гуру!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: c9ea54ee94
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Правилно си се отказала от психологията, никак не те бива според мен.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8daf97285f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Като човек, разбиращ от психология, предполагам, че знаете, че в тази възраст, в която се намира синът Ви, социалната желателност е силно изразена. Вероятно момчето има голяма нужда от принадлежност. В никакъв случай, не казвам, че компанията е подходяща, но е вероятно момчето от Овча Купел да му създава чувство за именно това. Аз компетентно мнение не мога да дам, нито съм родител, нито психолог. Мога само да споделя спомен, който ми изплува от тийнейджърските ми години.
Аз също, точно на 15-16, се бях затворила в себе си и странях много от родителите си. Точно по това време се срещах и с не много читави хора. Майка ми първоначално се опита да води война с мен, но слава Богу осъзна, че не е това начинът. Не знам точно как го направи, но чисто приятелски излезе от амплоато си на съдещ родител и ми стана приятел. Тогава всичко си дойде на мястото. До ден днешен с майка ми и баща ми, да са ми живи и здрави, си пием бирата и се шегуваме, смеем и споделяме. Сега, точно как би могло това да се случи и при вас, за съжаление не знам, най - малкото, защото не ви познавам и няма как да знам какво би могло да ви сближи, но вярвам във Вас като майка, че ще намерите път, но този път трябва да е през разбиране и много любов. Срещу Вас седи пораснал човек.
От сърце Ви желая това да е само един бял кахър като се сетите след години. Всичко добро!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b938bb89a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Молитва.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 0e85e7f059
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Обясни му съвсем нормално просто много да внимава защото виждаш, че това другото момче е от по заможно семейство и не знаеш как са забогатели, но начините в България не са много и се притесняваш да не тръгне по лош път и че всичко се контролира от службите и приличава физически когато се случва нещо. Обясни му също така за пътя към Шамбала и че ако открие силната си страна и се съсредоточи там ще е много по богат от богатите материално хора.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5c795009f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ще се наложи да бъдете детективи без да променяте отношението си към него по никакъв начин, да не се усъмни.
1 стъпка- копирате ключа за стаята му (За мен като родител е изключено непълнолетно дете да си заключва стаята и аз да нямам поглед/достъп. Част от задълженията ми е да знам ако нещо не е наред и коригирам навреме)
2 стъпка- когато знаете че, ще се забави малко повечко навън, претършувате стаята като всичко трябва да е оставено в същият вид в който сте заварили.
3 стъпка- използвате момента когато сте в стаята за да свържете компютъра с вашият или с телефон от който да имате достъп до цялата му информация- с кого и какво си пише, сайтове които посещава т. н. Задължително се скачат и към телефона му.
Това е единственият начин да знаете истината, а после действате според ситуацията.
Ако в комуникацията му с въпросният приятел откриете нещо "което не бива" но не е чак екстремно... щом имате и познати тук- там... разиграйте един "реален" полицейски обиск в жилището и стаята му и ще е добре "случайно" да чуе от тях евентуални последици.
Вие няма да го стреснете, но те- да! И не ако директно се обърнат към него със съвети или завоалирана заплаха със закона, а именно като случайно дочуто.
Питате къде и дали сте сбъркали... на непълнолетен, зависещ още от грижи, наблюдения и контрол от възрастни, не се дава пълна автономна независимост и материална издръжка за това.
Все още сте отговорни за неговите действия!
А особено в тази възраст когато най- силно и вече без страх разтварят криле и в устрема си се блъскат напосоки...

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 613e3845de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз не бих позволила на детето си, докато живее при нас и зависи от нас, да си заключва стаята. Вероятно от малък крие нещо. Аз щях да направя така, че да имам достъп до стаята, до вещите му. Какво крие от вас? Иначе не е добре да е приятел с човек, който кара без книжка. Според мен неприятностите ще продължат и за вас е важно да разберете какво се случва с детето ви.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 906b148652
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Повечето хора, кооито са така затворени наистина или крият нещо или са с ментални проблеми. Казвам го от опит! Аз съм на 17 и знам какво става... сигурно детето ви преминава през обрат. Тоест, много деца са били отблъснати от общестото и почват да търсят някакъв начин да излезнат от това. Било то различни фази като емо или какво още до такива като неговата. Синът ви сигурно иска да е по-социален и харесван и неговият приятел сигурно няма да му направи услуга... пригответе се и за по зле. Аз, като човек на 17 години, мога да ви уверя, че наркотиците са на всякъде покрай нас. Някой хора даже продават в училищата! Без значение колко са голями, в кое училище учат, в кой град живеят, те са неизбежни! Наблюдавайте го да странно поведение като: рязкза смяна на настроенията, ленивост, много сън или никакъв, много апетит или никакъв, неадекватно поведение, супер активност или точно обратното. Зависи какво взима де, но винаги са в крайностите! Просто бъдете внимателна с него, покажи му, че вие не сте просто родители, но и приятели. Покажете интерест в неговите сфери и така. Надявам се момчето да не подведе вашият син там където не трябва... Късмет.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cc0c2a7a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Единственият ти шанс е да изградиш приятелство със сина си и той да започне да ти споделя по двоя инициатива. Вместо да го разпитваш, опитай да му разказваш истории от твоето минало и така ще се изгради едно доверие между вас. Ако не бъдеш много деликатна в подхода, той няма да се разкрие, а ще се затвори още повече.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: cd16c21fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не знам госпожа, но на мен ето това ми направи изключително лошо впечатление:
"Глобата се размина именно заради моите връзки, колкото и грозно да звучи и това" - да, звучи и Е грозно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: ab4884a1cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторката:
Може би не разбирам, казах, че съм го учила, а и не съм медиум и става въпрос за собствената ми рожба - искам, не искам - влагам чувства, номер 1! Така че в момента се опитвам да съм приятел, майка и психолог. Явно не успявам. Според вас може да съм крайна, но ако синът ми беше момиче половината родители щяха по-остро да реагират. Това, че вероятността сексуално да се възползва някой от него е минимална и физически е по-силен, не значи, че не могат по много други начини да го вкарат в бели. Виждала съм момче да топи грозно свой приятел. Явно синът има нужда от определен тип приятели, но след като ясно съм видяла от какво семейство произхожда и как се държи другото момче. Идва в нас, пали цигара без да пита и пита за вечерята - "а ракийка имате ли?". Това беше да покаже доминация, не че може да е такъв, но така да се държиш на гости на чуждо семейство е потрес. Разкарваше сина ми като прислужница. А моят син иначе е инатлив, на мен и баща му няма такъв респект чак. Моят син го боготвори и слуша. Много тийнейджъри правят това, но не значи, че не трябва да се интересувам. Въпросът е, че има 2 версии - или няма да има никакъв проблем, или ще има голям. Затова искам да съм до сина си. Когато се държа като приятел, той се отнася с мен все едно съм конска муха и няма търпение да отиде да излезе. Когато му сложихме вечерен час беше след излагацията с полицията началото на февруари. Под предлога, че ни е предал доверието. Няма начин разговорите да му подслушваме, а както казах държи се много потайно и преди да говори с приятеля или който и да било, оглежда коридора на апартамента, не обича да го дебнем или играе със слушалки и говорят относно играта. И аз съм правила лудости като тийнейджърка, не искам в кафез да го държа, но представете си утре неговият приятел или зли хора натопят моя син за нещо. Вие ще кажете, че не е малко момче и не е тъп? Но е още непълнолетен и зависи от нас! Другото момче се отнася лошо и вулгарно към момичетата, слуша такъв тип циничен рап, подканващ към наркотици, проститутки и побоища. Моят син страни от това, но когато е по-подчинен, не искам да прихваща това поведение или да го идеализира. Много сме говорили, той само казва - "аз съм различен, той е различен, но ми е най-добър приятел, не ме е предал и искаш или не, ще го приемеш". Точно от нашия квартал не едно момче или момиче познавам, поели лошия път заради "по-готини" приятели. И самият ми син не иска компании и други приятели и той се е присламчил към онзи. Но пък не знам какво е между тях, че може да не разбирам приятелството им. В моите младежки години всички по-близки приятели много мръсни неща са ми спогаждали, затова бдя съответно над сина си.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5cc70513aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Синът ви има проблем със самоувереноста и самочувствието.Затова търси вниманието на другия.От личен опит(син на 13)ви съветвам да продължавате да се държите приятелски и да поощтрявате добрите му качества-той сам ще осъзнае, че това приятелство не му подхожда.(във никакъв случай не слагайте забрана,за да няма обратна реакция)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6db6055f86
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Към авторката: ако толкова искаш да видиш какво има в стаята на сина ти, когато отиде някъде, викаш ключар, той отваря вратата, може и да направи ключ за вратата, ако е секретен, ако не е, можеш да купиш такъв пак от ключар, но трябва да знаеш модела на бравата и номера на ключа! Те са от 1 до 6, но са с различна модификация, която през няколко години се променя! И един съвет-когато вече имаш достъп до стаята на сина си, огледай всичко, но не размествай нищо, за да не разбере, че си влизала и търсила нещо! И използвай калцуни-той може да забележи стъпките ти! И друго важно нещо-изисквай документ от ключаря-той е издаден от Съюза на ключарите в България, с което се гарантира безопасността на дома ти! Често пъти има и немалко самозвани ключари, които използват ситуацията, за да огледат дома на хората и когато ги няма, да влязат и да ги оберат! Желая ти успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 22 дни
hash: d07e11e221
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Насила хубост... Детето ви има нужда от самочувствие, и си го набавя от погрешно място. Но това няма как да му го налеете в главата с думи. Най-добре го оставете, човек единствено сам се учи. Съветите за ключаря са много грозни, може да изгубите доверието му завинаги, а това е по-важно. Ако нямате доверие, дори и наркотици да намерите в стаята му - той няма да има път обратно, сами ще му го отрежете... Реплики от рода на “аз решавам с кого ще съм приятел, искаш или не” говорят за силно емоционална реакция спрямо личното пространство. Щом си заключва стаята, значи с нещо чувства пространството си за застрашено. Потърсете проблема в цялото семейство, не само в него. Обикновено е добре демонстративно да покажете, че не ви интересува, което. трудно като ви е едно дете. За мен, като заминах да уча в чужбина. това беше най-освежаващото - че нямаше орди от роднини, които да ме следят на всяка крачка, а аз да се чувствам като техен израстък. И като се успокоих, че съм си себе си, после по естествен начин нещата се върнаха, дори сега съм си у нас и работя. Просто спокойствие, търпение, гледайте нещо ваше си, учете го с пример, не с думи. Той вече наистина е голям, и ако реши, може да тругне по лош път наистина - от инат.

 
  ...
преди: 3 години, 6 дни
hash: 7b2543936a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До номер 10 Кой не би използвал връзките си за да спаси детето си дори и да е виновно,
Ти би ли оставила детето си да бъде глобено или да влезне в затвора.
На мен ми направи добро впечатление, че в анонимен форум си признава, Нали затова е форум, хората да споделят всичко или ти очакваш да споделят само какво добро са направили.

Жената има проблем с детето си а ти си се заловила за нещо маловажно.

 
  ...
преди: 3 години, 6 дни
hash: 7b2543936a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Да го предпазите да не му се случи нешо лошо е по важно от това да изгубите доверието му.

Опитайте се да проведете приятелски разговор с него, кажете му, че ако има проблем може да ви сподели, няма да го упреквате, ще му помогнете винаги ако разговора не помогнете сложете проследяващо устройство.

Аз си заключвах стаята само когато живях на квартира с хазяйка защото не обичам да ми правят забележки за битовизми. Ако му се карате за реда в стаята може затова да я заключва.

И аз съм от люлин.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker