Искам да се радвам на семейството си! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Искам да се радвам на семейството си!
преди: 12 години, 9 месеца, прочетена 2701 пъти
Здравейте!Моята история прилича на много други и затова се надявам да получа съвет от някои!

Над 30 годишен съм! последните десетина години прекарах извън България, където срещнах жена си и където се роди детето ми. Преди година си помислих че е време да се прибираме в България, даже бяхме измислили с какво ще се занимаваме. Е...! Прибрахме се! открих фирма- започнах да разнасям флаери (рекламни материали), закачиха се няколко клиента, но като цяло се видя че на базата на законите в България, който смятах да спазвам и да си плащам данаците и осигуровките се разбра, че моята работа няма да я бъде -или... трябва да лъжа хората които ми гласуват доверие и идват при мен!

Това беше първият шок... след това дойде и провинциалния манталитет на българина. Сблъсках се и с някои други картинки, който не ми бяха ясни и бях наивен да си мисля, че нещата в БГ са се 'пооправили" (така поне изглежда извън БГ). Първо бяха GSM операторите, още им дължа- и не смятам да им плащам) после си накупих машини за фирмата, които в последствие се оказа, че не са това което рекламират. И може би ще спра и тях да плащам!

Отделно имам ипотечен кредит, който предоговорих като го разсрочих в годините. Известно време взимах пари от борсата в страната, в която бяхме! Отначало всичко беше добре- даже се заричах, че пари да ми дават не се връщам обратно.

...Но нещата не тръгнага както си мислех, борсата свърши, спестяванията намаляват и най лошото 6 месеца след завръщането ни ми се ''избистри картинката" в родната БГ - изпаднах в депресия... тежка! Взеха да ми минават глупости през главата и потърсих лекарска помощ! В момента съм на антидепресанти от 4 месеца (опитах се да ги спра преди месец- връща се старото състояние, че и по лошо) Не мога да се примиря с доста неща в БГ.

Тук всеки се занимава с това, което не му е работа- вкл. и Аз. Навсякъде се стараят да те 'окъпят" , за работа да не говорим- заплати от 300 до 450 с "връзки" може да стигнеш и до 500 и какво да правиш с тях???? Започнахме да се лишаваме от доста и то елементарни неща, което ме дразни ужасно. С доста разговори жена ми и майка ми ме убедиха да не оставям фирмата и това, с което съм се захванал. Но вече не работя с желание, всеки ден се отказвам и вече не плащам осигуровки и данъци!

Лошото е че стане ли обяд аз трябева да легна и да поспя- не знам от хапчетата ли е, но едва ли защото в периода, в който ги бях спрял беше същото!- нищо друго не ме интересува просто трябва да си легна - като търтей съм. Осъзнавам, че не обръщам достатъчно внимание и на детето си! Отслабнах с повече от 15кг. за отрицателно време, 1 месец бях с бъбречна криза не спях ден и нощ! Изнервих се още повече.

Единственото хубаво нещо е че жена ми ме разбира- и ми влиза в положение даже повече отколкото трябва! Но виждам, че майка ни се притеснява като ме гледа така и това ме разтройва още повече. Не мога да се концентрирам-всичко ми е объркано и все по-често гледам като индианец в празна точка. Мисля че ще блокирам напълно, а не искам да причинявам това на жена си и детето си. Никога не съм предполагал че мога да изпадна в такова състояние! Бях голям оптимист, а сега ми е все едно за всичко и на всичко гледам негативно! Нямам сили и да се върна обратно в чужбина! Ще спестя други подробности, защото почва да става като оплакване- а аз не съм свикнал да "рева". Просто имам чувството, че от това състояние на депресия няма измъкване.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 8 месеца
hash: 3304d0a6c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти. Първо искам да ти кажа, че знам за какво говориш, аз съм жена и в момента също се връщам в България и поставям на крака нов бизнес и то НАРОЧНО в кризисен бранш. Икономист човек съм и това много ми помогна. Имаш друг поглед върху нещата - виждаш позитивните и гледаш да ги използваш до макс, виждаш негативите и ги неотрализираш. България много е напреднала в много области, но няма какво да се лъжем - нещата се случват бавно, бюрокрацията е голяма. Най-големият проблем за човек, дълго живял в чужбина е, че той е чужденец в България. Да, и в България си има правила и нещата се случват по различен начин. Забравили сте бюрокрациите и проблемите в страната, в която сте емигрирали в началото, мислиш си, че в България всичко ще си тече като по мед и масло - нали тук не си емигрант, но това не е така! Очакваш нещата да се случват като в другата ти страна, но това, разбира се не е така, много е объркващо.

В България си чужденец, трябва да се напаснеш към порядките тук.

Има и друго нещо - просто не всеки бизнес успява. Това важи за целия свят. 2/3 от бизнесите фалирват в първата година. Разбирам, че е трудно, но такова е - не го приемайте като лична трагедия. Това е провал на фирмата ви, на бизнес моделът, не на Вас самият!!!

Съветвам ви да се откажете. Не си струва. Едно занимание трябва да носи удоволствие и удоволетворение и ПАРИ.
Аз в началото ходех като в транс - киснах в НАП, търговския регистър, дори една кола да си купя стана трагедия от киснене по институциите, но вече като знаеш и очакваш как стават нещата в тази точно страна, като се примириш, че така стоят тук нещата, че не е по-лошо или по-хубаво, а е така.

Българите са свикнали да се прецакват. Има една голяма прослойка от народ, която живее от далаверата, не от работа. Те не вярват в работата по принцип. Това е голям проблем, но и шанс за човек, решил да работи по различен начин - просто работейки!

Като те надушат, че си по-неориентиран, се нахвърлят като хиени. Но честно - нима не е навсякъде така? Ако беше лесно да имаш свой бизнес, всеки щеше да си има фирма и машини, нали така?

Не сте виновен вие лично, нито България дори, нито хората - клиенти, доставчици. Според мен бизнес моделът ви е бил от самото начало несъобразен с условията на пазара. Но който не опитва, няма как да го разбере. Не се придържайте към този модел на всяка цена. По-добре понякога човек да се откаже, отколкото да затъва повече.
Колкото до машината - съжалявам, но това се случва навсякъде по света. Спестили сте пари на грешното място - трябваше да се консултирате с външен експерт. Трябваше ви и съвет от икономист, но тук народър ще врякне - от това разбира всеки българин.

Сега съм сигурна, че много неща бихте направил различно, че може би със знанието от днес, бихте били по-успял. Но може би е вече късно. По-добре инвестирайте сега в адвокат и подгответе фалита на фирмата си, за да се освободите от дългове и други тежести. Какво като не платите телефоните, машините? Те са поели бизнес риск, няма да си получат парите и готово!!! Дано фирмата е ЕООД, ООД. Ако сте ЕТ, трябва да внимавате, вашето лично имущество може да пострада. Ако сте ЕООД обаче, просто овявявате фалит и готово - длъжниците ви ще продадат машини, имущество на фирмата, или ще останат на сухо. Вие обаче и вашето лично имущество ще останете пощадени!!!

Ако нямате сили да напуснете отново страната, потърсете късмета си в София. Наемите са сега доста ниски, можете да почнете на чисто. Дайте си 6 м. почивка, за да се възстановите физически и психически.
Не се чудя, че жена Ви е приела нещата по-леко от Вас. Жените сме по-прагматични, за нас е важна цялостта на семейството, да сме живи и здрави - не идентифицираме личен провал с работата си! Знам, че е трудно на един мъж, свикнал да осигурява всичко на семейството си, да се признае за победен, но честно - по-добре да си добър губещ от лош победител.

Не се отвращавайте от България, няма да ви донесе това нищо - трябвало е от самото начало да се напаснете, да се примирите, че и тук сте емигрант и да се научите да действате като местните, ноооо- винаги с една мисъл напред, защото те пък са ограничени в своята българска действителност, а вие сте видяли повече все пак.
Аз сега оценявам икономическото си образование, придобито на Запад - страшно помага теоретичната подготовка, за да можеш да се справиш в страна като България, в която шанс има на всеки ъгъл, но и някой може да е откраднал решетката на канализацията и да се навреш буквално в лайната!
Това е страната на неограничените възможности в момента - повече дребни и мини фирмици едва ли има в цяла Европа. Всеки иска да бъде фирмаджия, ако дори 1/3 успеят, имаме страхотно бъдеще. От друга страна - ето, доста фалирват. Това се нарича пазарна икономика, пазарът е жесток, но справедлив и ефективен съдник.

Не вие не сте успял, а фирмата ви. Повтаряйте си го - фирмата ми фалира, не аз!
Вие сте се пробвали, не е станало. Е и? Голяма работа.
Какво Ви пречи това да се радвате на семейството си, не разбирам?
Мнозинството от читателите страшно ще ви завидят за чудесната жена до Вас, за това, че всички сте живи и здрави. Почвали сте не веднъж отначало, не си заслужава да хвърлите здравето си заради такова нещо!

Хайде - приятен фалит, поне тарикатите от фирмата за машини, както и лъжливият телеком ще си останат с пръст в устата. Хе-хе, помислете за това - който лъже и иска с измами да печели парички - накрая остава с пръст в дупето - и те ще фалират, споко - пазарът си знае работата. Мтел са много-много зле в момента дори, сигурна съм, че и фирмата с машината няма да прокопса, както и всичките нечестни на пазара! Въпрос на време.

Вие пак сте спечелили, губейки - страшно много сте научил и сега каквото и да започнете, ще Ви се стори лесно. Никой не е застрахован - дори днес най-известните и богати хора са били на дъното, ставали са и пак са почвали. Не ми вярвате? Само ще ви кажа, че считаният за най-богат в момента българин е правил с години дървени кухни в гаража си, за да изхранва семейството си и Е ФАЛИРАЛ, пълен е бил с дългове. Жена му е останала до него и заедно са си стъпили отново на краката, сега си имат чудесен брак, голям син и си живеят почти безскандално.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 9546914950
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Плащай си данъците, осигуровките и т. н. защото като се започнат с писмата и заплахите и запорите и антидепресантите няма да те спасят. Нашата мила родина като има да взима не прощава никому, но кога трябва да дава забравя.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 3304d0a6c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   2 - глупости! Когато фирмата му няма печалба, той не дължи данъци, когато няма доход - пак.
Трябва просто да фалира фирмата и се освобождава от всички задължения, само при ЕТ не е така. Надявам се авторът да е избрал ЕООД или ООД като форма на управление. Ако е така, нека бъде спокоен, но веднага трябва да открие процедурата по обявяване в несъстоятелност. Веднага му трябва адвокат и счетоводителят да извърши инвентаризация и да се направи приключване. В последствие съдя-изпълнител ще продава имущество на фирмата, но се надявам, ако е ЕООД, той да няма такова. Хе-хе, така и Мтел и другите, държавата включително, остават с пръст в устата, авторът може да продължи с живота си, просто няма право в следващите 3 години да отваря фирми - е, жена му има право и така.... може да почне начисто дори.
България си е много добре за бизнес - 10% данък, 2 лв. начален капитал за ООД - къде го има това? Който почва бизнес, трябва да е с нагласата за 100% загуба на инвестицията - но само 100%. Като виждаш, че не върви, няма смисъл да вкарваш още и още пари в този бизнес. Само при ЕТ се отговаря с цялото имущество, но и тогава има врътки - адвокат + счетоводител и да се затваря фирмата. Ако иска авторът пак да се занимава с този бизнес - нова фирма, но на името на жена му, той да бъде като назначен там и готово !!!! Така поне може да почне на чисто с вече придобитото знание, но без дългове и задължения към кредитори.
Съветвам го да не купува машини, а да ги взима на лизинг или под наем. Успех! И горе главата - който не се предава успява!!!!!!!!! Юнак без рани не може!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: b90ca440f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз имам един единствен въпрос!
Къде, по дяволите, ти беше акъла, че реши да се връщаш в България и отгоре на това и да стартираш бизнес тук?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker