Проблеми в семейството - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Проблеми в семейството
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2244 пъти
Здравейте! Аз съм момиче на 23 години. Отдавна не живея в родния ми град и съм самостоятелна. Работя в кол център и смея да твърдя че успявам да заделям по-голямата час от заплатата си и за момента съм добре финансово без помощ от родители, приятели или гадже. Родителите ми се разведоха преди година. Имам и по-малка сестра на почти 15 години. Майка ми цял живот е разчитала на баща ми финансово. Той изкарва доста големи пари за малкия ни град, работи като частен строител и постоянно има работа. От както се разведоха, баща ми започна да дава на майка един вид издръжка за сестра ми по тяхна уговорка, която той изплаща с молене в края на месеца от страна на майка ми, не е много точен с датата на превода и с една дума майка ми в момента има финансови проблеми. Държа да уточня че тя също работи но взима доста малка заплата. Те със сестра ми живеят в семейната ни къща. Баща ми от друга страна в момента живее с някаква жена, разбрах че й е купил кола, води я по ресторанти, като цяло изобщо не пести пари за нея или за детето и. Да тя има дете и не е първа младост, но явно доста му е завъртяла главата. Аз държа да отбележа че детството ми беше пълно с доста лишения никога не сме можели да си позволяваме забавления, почивки, всичко се е свеждало до плащане на сметки и свързване на двата края. Заболя ме когато разбрах че баща ми е купил кола на тази жена, докато, аз когато станах на 18 дори не изкарах шофиорска книжка, за да не го натоварвам финансово. Майка ми постоянно иска пари от мен под претекст, че са назаем, но реално никога не ми ги връща. Аз я разбирам, дъщеря съм и помагам и. Баба ми почина края на миналата година, аз поех разноските по погребението. Живея на квартира с приятеля ми, делим си сметките поравно. Издържам се напълно сама. В момента събирам пари за курсове и за евентуално бъдещо жилище. Вчера майка ми отново ми писа и дам пари, при което и отказах. На нея не й хареса моя отказ и се разсърди. Не знам дали постъпих правилно, но имам чувството че задълженията на баща ми са прехвърлени на мен. На мен с абсолютно нищо никой не ми помага, нито съм задължила някой да го прави. Давах на майка ми немалки суми доскоро, но реших, че не искам повече да проваля моето бъдеще заради чуждите проблеми. Имам нужда да оправя собствения си живот да подсигуря себе си, а родителите ми не ме разбирам и постоянно ме дърпат надолу. Винаги подарям на майка ми и сестра ми по нещо за Коледа, Рождени дни, 8-ми март те за мен никога не се сещат да ми подарят нищо, дори малко и символично, което честно казано ме обижда. Виждам ме единствено като касичка. Въпроса ми е правилно ли постъпих като отказах на майка ми да и дам пари? Благодаря предварително и се извинявам за дългата тема.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 8d3b19a586
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Правилно си постъпила ,кажи и ,че вече не си дете и занапред ще ти са нужни пари -за жилище ,кола ,деца и т.н .и нямаш възможност

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 75ad80830b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   А тя как ги харчи тия пари? Щото малка заплата е 650 лв, но в малък град, ако си плати сметките и купи за ядене, ще стигнат точно. От там нататък баща ти ѝ дава, след това и ти ѝ даваш понякога. Сестра ти не е ли на възраст да помага и тя? Иначе, не им знаеш взаимоотношенията с баща ти, може да е тъпкал в себе си с години и да му е писнало и да се е развел. В крайна сметка работил е, издържал ви е, макар и без лукс.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8d1717c21f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Да помогнеш 2-3 пъти или ако примерно е на легло ОК, ама да я хрантутиш толкова време... Изобщо не е коректно от нейна страна, а и да ти вменява чувство на вина, това не е постъпка на добър родител, извинявай. Абсолютно правилно си постъпила, това, че тя злоупотребява с добротата ти, е неин пропуск, не твой. Ако не и кажеш нищо, ще си продължава така цял живот. Ще се сърди, ще се сърди, па все някога ще и мине. Дай сега да я храниш цял живот, че да не се сърди.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b1d9a965a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Много зависи за какво ги е поискала парите, ако е за храна или ток е едно, ако е за дрехи или развлечение е друго. Случвало ми се е близка приятелка пред мен да си похарчи последните 2лв за да си купи букетче цветя и после да ми поиска "заем" за хляб.
Иначе на баща си няма какво да си му ядосана, отношенията му с майка ти са си техни, доходите му са си негови. Онази жена успява да го прави щастлив и затова той се опитва да я прави щастлива с ресторанти и кола. Вие трите с майка ти какво правите за него, че да му отключите желанието да дава?
Осъзнала си че той не ти е длъжен да ти плати курсове за кола, което е много добре, а и преди 5 години доходите му може да са били различни, или да са харчени без умисъл.
По принцип живота е такъв, от една страна, докато не ревнеш няма да ти дадът, от друга ако си поискаш правилно всичко ще е твое.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: da217d29f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Добре си постъпила, не поддавай на манипулации за в бъдеще, да се оправят! Не чувствай и вина, нямаш такава, гледай си твоя живот!

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: e03f2b4ba5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Права си за себе си. Тя е голям човек и трябва да може, а баща ти и той защо не се вълнува от децата си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: a1c3564650
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Разбира се, че правилно си отказала на майка си. Едно е да помогнеш в труден момент, но съвсем друго е постоянно да издържаш майка си, за което съвсем не си длъжна. Некоректно е от нейна страна да злоупотребява с добротата ти. Наистина те е взела за касичка, което не й прави чест.
А какво баща ти купува на втората си жена, си е негова работа, длъжен е единствено да плаща издръжка на сестра ти, нищо повече. Може да ти помага, ако реши, но не е длъжен да го прави. По-добре разчитай на себе си, както и правиш, а ако някой нещо реши да ти даде, супер.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: dc7b7e1968
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Разбирам те. И ти си като мен добра искаш да помогнеш на майка си.
И аз съм помагала много на роднините си. Дори изтеглих кредити заради тях. УВЕРИХА МЕ, че ще плащат те но не го направиха. Правилно си постъпила.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 63119939db
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз лично не мога да си представя майка ми да мизерства, а аз да имам възможност и да не и помагам,особено че тя няма никаква вина в ситуацията, баща ти си е бил шута, дава си парите за другата жена, майка ти от малък град, с малка заплата, детето ученичка. Убеден съм, че положението и е тежко и за това разчита на теб. Учудвам се, че консуматорските навици започнаха да удрят и родители-деца както и семейни. Ти си и дала пари по малко от колкото тя е платила за детската ти градина и край, влече ме надолу.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7110e00e7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Правилно си постъпила. Ти си имаш свой живот, ще имаш семейство и дете и тогава ще се грижиш за него. Не си длъжна да се грижиш за майка ти и сестра ти. Сестра ти като стане на 16 години може да работи на 4 часа и да си има и свои пари.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: d64a5cbc8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Помагай, но гледай да подсигуриш себе си

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f9442740be
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Темата ти ме натъжи и ми върна ужасни спомени. Моята свекърва когато остана вдовица скубеше до шушка мъжът ми за пари. И то познай за какво-даваше ги на другия си син, любимеца си, а той беше зависим от хазарт. Колко мизерия сме изтърпели, и ние и двете ни деца, не видяха детство, нови дрехи, нищо. Само заради криворазбраното чувство за дълг към родителите. Никога, ама никога няма да разбера що за "майки"са такива жени. Не повтаряй глупостта на моя мъж, едно е да помогнеш за нещо наистина важно, друго е да позволиш да ти увиснат на врата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: d0cce8df1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Всеки трябва да се оправя сам и да си реве колкото си иска. Майка ти има избор, това е нейно решение да е на тази работа, ако иска може да търси друга. Ти гледай себе си и брой собствените си пари. Вече имаш достатъчно. Хората не разбраха, че те не могат да искат, изискват и определят как другият ще си харчи парите. Баща ти си изкарва неговите и дали купува или не кола на новата си жена, въобще не трябва да те вълнува. Единственото което можеш да изискаш от него е да бъде така добър, да фиксира една дата и майка ти да знае, че тогава ще получи парите си и да си прави сметка как ще живее. Недей да мислиш, че си много добра, като даваш на майка си пари. Напротив утре ще си от черна по-черно и живота го доказва.
Майка ти ако иска колкото и да няма пари щеше да намери и да ти купи подарък за празника ти, тя не го прави, а ти давай, защото така "трябва". Няма благодарност на този свят! Затова гледай само себе си. Не се меси в отношенията им, не съди баща си. Това е негов избор и право. Всеки трябва да е щастлив. Явно с тази " не първа младост" той се чувства добре, той си изкарва парите и това е негов избор и право. Това, че според българският манталитет едно е правилно друго не и рамки налагани от години не значи, ме е добро и трябва да вървим срещу себе си, защото така е нжлооино от години, да си длъжен на децата си, да стоиш с жена си, защото сте оженили преди 20 г. и колкото и да си нещастнен трябва да си с нея. Ако преосмислиш ситуацията и осъзнаеш, че носиш отговорност единствено и само за твоят живот и твоето щастие и пресанеш да съдиш, изискващ, спасяваш света и раздаваш правосъдие ще си много по-осъзната и щастлива.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: d0cce8df1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Всеки трябва да се оправя сам и да си реве колкото си иска. Майка ти има избор, това е нейно решение да е на тази работа, ако иска може да търси друга. Ти гледай себе си и брой собствените си пари. Вече имаш достатъчно. Хората не разбраха, че те не могат да искат, изискват и определят как другият ще си харчи парите. Баща ти си изкарва неговите и дали купува или не кола на новата си жена, въобще не трябва да те вълнува. Единственото което можеш да изискаш от него е да бъде така добър, да фиксира една дата и майка ти да знае, че тогава ще получи парите си и да си прави сметка как ще живее. Недей да мислиш, че си много добра, като даваш на майка си пари. Напротив утре ще си от черна по-черно и живота го доказва.
Майка ти ако иска колкото и да няма пари щеше да намери и да ти купи подарък за празника ти, тя не го прави, а ти давай, защото така "трябва". Няма благодарност на този свят! Затова гледай само себе си. Не се меси в отношенията им, не съди баща си. Това е негов избор и право. Всеки трябва да е щастлив. Явно с тази " не първа младост" той се чувства добре, той си изкарва парите и това е негов избор и право. Това, че според българският манталитет едно е правилно друго не и рамки налагани от години не значи, ме е добро и трябва да вървим срещу себе си, защото така е нжлооино от години, да си длъжен на децата си, да стоиш с жена си, защото сте оженили преди 20 г. и колкото и да си нещастнен трябва да си с нея. Ако преосмислиш ситуацията и осъзнаеш, че носиш отговорност единствено и само за твоят живот и твоето щастие и пресанеш да съдиш, изискващ, спасяваш света и раздаваш правосъдие ще си много по-осъзната и щастлива.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: af7bc6bdfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От авторката : Дадох и в крайна сметка, дожаля ми явно има някакви неплатени високи сметки. Благодаря Ви за коментарите, зс в бъдеще ще гледам да съм по-внимателна:)

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 29 дни
hash: 29bbd3e7d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Трябва да им помагаш, имаш ли други по-близки? Те са явно в трудна ситуация. Баща ти е урод, аз с такъв предател даже не бих говорила. Не бил длъжен да помага? Е кой да помага, комшията? Създал деца и после оправяйте се. Не става така.

 
  ...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 5e260ca5ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 9, най-истинският и стойностен коментар до тук. Браво! Майчицата е най-чистото и свято нещо на този свят. Единственият човек, чиято любов и нежност са безусловни.
До авторката:
Тъжно е как обаче сме способни да лепваме етикети с цена на всичко.
Аз никога не бих си позволила да откажа нещо. Дори на мама, светла й памет, винаги намирах начин да й оставям парички за фонда "И аз съм човек" ( така се шегувахме). И честно казано се притеснявах, защото с татко много рядко теглеха пари от сметката, която им предоставих.
Иначе, живея в сф, семейна съм, с имотека. Т. е. това, че съм давала и винаги съм била насреща, не ни е попречило с мъжа ми да постигаме плановете си. Всичко, което касае парите, е умисъл и добро планиране. Говорете с мъжа до себе си и отделно с майка Ви. Поставете си общи краткосрочни и дългосрочни цели. Излезте заедно от ситуацията. Ако има шанс за по-добра и платена работа там, защо пък и да не се преместят и да не си поделяте режийните. Варианти много, само желание и да има от всички.
Завършихте с много директен въпрос: дали сте постъпили правилно. За мен има само един правилен отговор: този, който сами Вие ще си дадете сама на себе си.
Ето го и моя въпрос към Вас: А ако Вие бяхте на нейно място?

Поздрави,
Ж33

 
  ...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 4fd3fc025d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Аз съм на 23 и още родителите ми дават на мен пари. Не мога да си представя аз да давам на майка ми. Тя майка ти все ще ти иска. И утре ще ти звънне и другия месец. И така завинаги. Гледай себе си, а не майка си. Голяма си вече. Не мога да си представя да плащам квартира, а в същото време да давам пари на майка ми.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 27 дни
hash: d0cce8df1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Жалко, че хората са толкова неосъзнати живеят с идеята, че са длъжни са гледат, издържат родител си и да им решават проблемите най-вече. Едно е да помогнеш, друго е да се ангажираш трайно с проблемите на родителите си и те да не правят усилия да стъпят на краката си и решат проблемите си. Същото е и обратното порасналите деца висят на родителите си. Коментари, че бащата е уруд. С какво е уруд, че си плаща издръжката и че е щастлив. Вместо да дърпа назад дъщеря си, цивилизовано да седне с бащата на детето си и да намери решение, да търси начин да увеличи доходите, да купи подарък на дъщеря си, която пък е длъжна да я издържа месеци, години. Утре и другото дете ще порасне и всички ще са длъжни да й дават пари, защото им е дала живот и са и деца и както имаше коментар, ще лишава и собствените си деца, защото трябва да дава на майка си.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: a1c3564650
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   17, твоите родители рядко са теглели от сметката, явно само при наистина важни случаи, по принцип са се справяли сами. Това е основната разлика с майката на авторката, тя постоянно разчита на дъщеря си за пари. Едно е да помогнеш в труден момент, съвсем друго е да издържаш някого.
Ако бях на мястото на майката, щях да потърся дългосрочно решение - друга работа, друг град, ако трябва друга държава... няма да съм първата, нито последната. Не може цял живот да стои и чака на дъщеря си.

 
  ...

...
преди: 3 години, 26 дни
hash: 77b28328c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   17,

не съм авторката, но да кажем, че мога да съм на мястото на майка ѝ. Мога и твоя майка да съм, чисто биологически. Та при никакви обстоятелства не бих искала или взимала пари от детето си! Хайде, да допуснем някаква екстремна ситуация и да съм получила пари- ще гледам на това като на заем и бих ги върнала двойно! Разбираш ли, че тук не става въпрос за някакво временно затруднение? Майката на авторката не може сама да обезпечи съществуването си, не може да отглежда сама и по-малкото си дете. Е, голямата ѝ дъщеря е длъжна, така ли? Не мисля. Направо не знам с какъв акъл майка ѝ търси издръжка от нея, че и се цупи? ! Да вземаш от залъка на детето си, вместо да намериш начин да се справяш сам, да излезеш от комфортната зона и да намериш решение, млада е, здрава е, ей това не мога да го разбера!
Аз помагам от години на престарелите си родители, никой нищо не ми е искал, нито е очаквал, правя го доброволно, спокойно ми е, като знам, че са добре.
На дете, ако можеш и искаш, му дай, но никога не вземай! Ако си взел- върни ги, да ти е чиста съвестта.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 26 дни
hash: 94f019ccc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Номер 17, точно там е проблемът, че очевидно "любовта" не е безусловна. Майката на авторката я манипулира като и насажда чувство за вина и отговорност за собствените си житейски провали. Спре ли да дава пари, вместо обичана веднага ще стане мразена - това според теб безусловна любов ли е?
Какво е виновно момичето, че родителите му не са съумели да изградят стабилно семейство? Каква вина има, че майка и цял живот е разчитала финансово на съпруга си?
Защо да не и е обидно, че гледат на нея само като на касичка, а не се сещат при повод дори едно цвете да и поднесат или поне картичка да нарисуват? Че и се сърдят, ако откаже да дава - вече са го приели за даденост като че ли е длъжна. Момичето всичко е постигнало само по трудния начин. Колко мислиш е заплатата в кол център? Авторката плаща и квартира и се издържа напълно сама, едва е тръгнала да изплува и давай да я дръпнем надолу. Фокусът и в момента трябва да е създаването на собствено семейство и деца.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker