Превенция на бедността / формула за успех - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Превенция на бедността / формула за успех
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1608 пъти
Здравейте!

Какво мислите за т. нар. "Превенция на бедността", която представлява нещо като семейно планиране и има за цел да намали възможността от бедност и мизерия при по-късен етап, след създаването на семейство?

Ето за тази хронология става дума, която ако е спазена, би трябвало на около 90% да намали шанса да живеете в бедност цялото семейство:

1. завършваш/дипломираш се като бакалавър или магистър;
2. намираш работа на пълно работно време, която да не е сезонна или с голямо текучество;
3. намираш партньор, за когото се жениш/омъжваш
4. създавате дете, но САМО след като сте женени и сте живели успешно заедно известно време. При последната точка се подчертава дебело, че създаването на дете преди някоя от предисшните точки не завършва добре в повечето случаи и води до развод/безработица/мизерия/бедност и пр. Според тази теория*, създаването на дете е последната точка и в над 90% от случаите може да се счита като гаранция за успех и стабилен брак и семейство.


Какво мислите за тази последователност?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 0e6185ec2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Последователността е вид дългосгрочна стратегия, но не всичко в живота се случва като по учебник успех.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7e1c8ba80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   В реалния живот нищо не може да се случи с теории, планове и схеми.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 291935c9b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Всъщност Природата и Животът не се интересуват дали си "беден" или "богат", а дали ще оставиш след себе си поколение или не...
Помисли, примерно, какво ще кажат от циганската общност за твоя списък с точки/критерии? А и там има не малко "богати" (в материално отношение) родове и хора - със сигурност по-богати от родителите ти. (Как са постигнали това е отделен въпрос...)

Та да вървиш по подобен списък от точки е меко казана абсурдно - те може и да представляват някакво "статистическо усредняване" на стъпките на по-успешните хора в обществото, тяхното спазване може и да минимизира риска от издънка и връщане назад със стъпките, но толкова!
Не всеки велик композитор е завършил Музикална академия, даже повечето не са... Повечето от най-богатите бизнесмени в IT-бранша в момента не са завършили университет (прекъсна ли са за да следват идеите си, развили са ги, а едва след това са получили почетни дипломи от университетите, в които са започнали да учат...)
Не са малко строителните предприемачи, които нямат и средно образование...
Познавам много хора, които първо са си родили/направили децата, и чак след това са тръгнали да гонят образователни, кариерни и бизнес-върхове.

А и това с идеята за (едно) дете, дето го пишеш - хич не ми харесва.. Ако всеки двама души създадат по едно дете, след няколко поколения човечеството ще изчезне. Да не говорим, че самò дете израства асоциално, фрустрирано, нещастно, неконсенсусно, неспособно да дели територия, вещи, домакинство, да води преговори, да защитава своите интереси и тези на близките/роднините си...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: f81353566d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Пълни глупости. Дали си женен няма нищо общо с бедността, образованието има косвена връзка, тоест ако си завършил някоя глупост, която няма никаква реализация, какво от това? Освен това няма как всички да си висшисти, то това даже да се постигне, после няма да има работа за тях. Превенцията на бедността е да има справедливо заплщане и да няма работещи бедни-все тая дали си общ работник или чистач, трябва да получиш заплата, с която да имаш какво да ядеш и да облечеш децата си. За тази цел, минималната работна заплата трябва да стигне нивата на Румъния и Хърватска-тоест да е около 900 лв(брутно).

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1f91e01e2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Ако преди 20-30години вашите спазваха горенаписаното, сега нямаше да го пишете. Просто щяхте да си останете в течно състояние, като част от превенцията на "бедноста".
Бедноста има поне две компоненти Държавна политика или по-точно липсата на такава породена от алчност и арогантност и състоянието на психиката. Бедноста е психично състояние и не е добродетел. И най-слабия и най-дебелия човек имат стомах с обем около 500мл, и могат да се задоволят с еднакво количество храна. Но алчноста кара по-богатите да преяждат и да им се свиди да плащат нормални заплати на останалите хора с които те едва да се нахранят за да са живи, за да има кой да работи и да ги прави още по-богати.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1187f7ef09
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не знаех, че това се нарича точно така. За мен това е скучния план на обществото, който всеки, който не знае кво да прави с живота си или не е достатъчно смел да направи това, което иска душата му, започва да следва. Ако искаш го следваш, ако не искаш не. Според мен всеки човек е уникален и има различен живот и съдба, и може да постигне успех по различни начини и на различни етапи от живота си, а може и въобще да не постигне такъв "успех", който е определен в днешно време като такъв.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 884858c00c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Мисля, че масово хората са бедни не защото имат дете или нямат завършено образование, а защото икономиката е направена така.

Често минималната заплата се покачва, но тя като се качи се качват и данъците- т. е мислим че тези с минимална заплата уж получават повече, а всъщност цените на всичко се качват и с повече пари купуваш това, което преди си купувал с по-малко.
В малките градове преди 10-тина години беше нормално да получаваш 500-600 лева заплата и тогава 1000 лева заплата се считаше за висока. Ако тогава си имал около минималната заплата спестявал по 100-150 лева на месец, и да речем за година си заделял по 1000-1500 лева.
Сега средно хората в малките градове получават 700 лева. И спестените за години пари от преди, когато са имали стойност преди 10 години вече нямат същата стойност. Ако си изгубил работата и имаш 3-4-5 хиляди лева за половин година сигурно ще ги изхарчиш и ще останеш с много малко или без никакви спестявания.

Аз си спомням като бях на 15 колко много неща можех да купя с 20 лева. Сега съм на 25 и за да купя това, което преди съм купувала с 20 лева трябва да похарча 50. Цените на хранителните стоки се повишават всяка година уж с малко, но като минат повече години и се сетиш кое колко е струвало си е разлика.

Написаното от теб може би е било валидно преди 20-30 години.
Сега ако искаш да имаш повече пари трябва да се научиш да рекламираш, да предлагаш услуги срещу заплащане и тези услуги да стигат до повече хора.
Т. е ако знаеш математика и преди си предлагал частни уроци на адрес днес чрез интернет можеш да предлагаш същите уроци на по-широка аудитория от хора и да печелиш от това, че се рекламираш добре, хората те познават и имаш достъп до повече хора. (Идеята с математиката е само пример, може да предлагаш уроци по рисуване/готварство, да продаваш някакви стоки, да рекламираш чужд продукти или да преподаваш)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 25a2d36efa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За мен е тъпа! Тъпо е да си правиш толкова точни планове, знаеш поговорката, че "ако искаш да разсмееш Господ, кажи му че си имаш планове".
Нито висшето ти гарантира добър доход или добра работа. Нито живота ти гарантира добър партньор и щастливо семейство, още по малко пък брака ти гарантира здрави деца. Да не говорим че всичко описано горе не гарантира нито здравето ви, нито щастието ви.
В голяма грешка си че изпълнение на някоя точка ти гарантира успех или неуспех. Ще те изненадам може би, но висше можеш да завършиш и след брак и след дете. А мооже да не си беден и без висше.
На възраст съм познавам много хора. познавам кравар на 40г с висше, познавам и милионер със средно образование, познавам електроинженер- който се занимава с земеделие. Така че как ще ти се извърти живота не можеш да плануваш.
Съветът който мога да ти дам е да правиш каквото трябва, а да става каквото ще. И приемаи даровете от съдбата с благодарност. Моя позната абортира защото не бяха построили къщаа си с мъжа си и им беше трудно да плащат наем и заем, с аборта реши да отложи дете, но остна без деца, ходиха 6 пъти на инвитро и не става, минаха 20г нямат дете, а вече е и късно, те са на възраст. Останаха без дете защото отхвърлиха това, което господ им даде в неподходящото според плановете им време.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: c8b5954585
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Има фактори, които няма как да предвидиш. Особено във времена като днешните. Като казва Джон Ленън, животът е това, което се случва, докато си правиш планове.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 09e692583d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Добре е, само, че и да се създава дете на по късен етап не е много добре. Биологичната активност на човек намалява.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3dabea6b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Мисля, че това е правилната последователност. Аз подкрепям брака, но не го смятам за задължителен за превенция на бедността. Най-важното е да имаш образование и постоянна работа. Повечето бедни български семейства нямат едното от дветв и въпреки това са направили дете, което после обвиняват за несгодите си.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 373cc39d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Глупости.
Как да направиш превенция на съдбата си.

Защо преди 1989 година хората нямаха нужда от планове, .... имаше държава, считай една държавна корпорация, в която по план се създават работни места, планира се, следи се пазара, ако не работиш те търсят и задължават да работиш.

Само от нашия курс още в края на завършването имаше около 10% двойки, които създадоха семейства.

Разводи в момента от моя курс на 120 човека знам само двама разведени.
И това без план, без сметки и планиране.
защото системата естествено поддържаше семейството, нямаше права на човека, на жената, на децата, нямаше разделяне по пол, възраст, цвят и разни либерални простотии!

Системата е важна в държавата.
А днес е наложена гаднярска система, човек срещу човека, на улицата, на работата, в рода.

Системата е гадна и има гадни кариеристчета които я подъържат!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 373cc39d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Предполагам съм мнение №13

Да продължа.

Как баба ми не е планирала семейството си, сираци и тя и дядо ми, събират се и имат 6 деца, другите ми баба и дядо имат 3 деца.
Какъв план са изпълнявали???
Та семейството се създава с трудности.

Как така ще живеем няколко години че тогава децата!

Що за безумие?
Колкото и поколения да се върнем назад, всички са имали материални трудности.

Но днес ей такива като автора, дипломни работи ли пишат, какво, незнам, но току един и същи човек пуска близки теми, струва ми се и оная тема за дето си лягала в десет, ама искала и ройлери да кара, ..... та,. , изпитвам огромно съжаление към младите днес, лишени са от чистотата на чувствата, от липсата на нормална мъжка работа, от нормални отношения в семействата, щото телевизията ги възпитава и интернет!

Жалко наистина!

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: e9340c4f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Първо карам магистратура, после работа неизвестно колко време, докато захапя добра заплата и едва тогава търся "партньор" с който ще се опознаваме с години, че после брак, а накрая дете. Не че нещо, ама първото дете спокойно моце да се роди, акто сме на по 40 , за повечето хора.

Съгласен съм с другото, но не и с това. Ако може да си намериш "партньор" от рано, направи го. Животът е доста скучен, ако го живееш сам. Е виж - ако имаш някаква друга мания и отдаденост, то тогава е разбираемо, че не искаш връзко, но малко хора са така.

 
  ...
преди: 3 години, 29 дни
hash: b883bbf220
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   От автора:

До 1: Не всичко в живота се случва като по учебник - няма как всички хора да са умни, щастливи и успешни. Светът е шарен.

До 2: В реалния живот планирането и добрите практики (теории) са най-важното, именно с планиране определяш посоката, в която ще положиш усилия да се движиш.

До 3: Всеки в природата може да остави поколение, но ние не сме животни, а разумни човеци, които до някаква степен управляват съдбата си.

До 4: Мечтателите искат справедливо заплащане. Реалистите знаят, че ако учат и се реализират примерно като ветеринар, счетоводител, архитект - няма да останат гладни в бъдеще. Ето превенцията къде се е скрила.

До 5: Бедността като държавна политика и психично състояние не пречат да си постелите преди да легнете, т. е. преди да създадете семейство рано или късно. 95% от хората ще създадат.

До 6: Темата е за факторите, които зависят от нас и ще ни предпазят от труден живот и ненужни страдания.

До 7: Говориш за хората, които живеят от заплата до заплата и не заделят поне примерно 50лв месечно за черни дни... Т. е. хората, които нямат финансова култура и пр., а и нямат страничен доход, разчитайки само на ниската заплата... Не за тях става дума в темата.

До 8: Не си разбрал какво гаранции ти дава горепосочената хронология. Най-малкото, бракът като юридически акт ти гарантира, че партньорът ти няма да стане и да си тръгне, докато чакате дете...

До 9: Има външни фактори, но идеята за "ваксина" по семейно планиране не е никак лоша...

До 10: Колко късен етап? На 25-26 години може да имаш диплома поне за бакалавър и да си намерил що-годе смислена работа (не като продавач).

До 11: Въпреки всичко, всички (почти) ще имат деца, но не всички са се погрижили за превенция на бедността в по-късен етап. Без брак най-малкото ще живеете като съквартиранти, без отговорност, без последствия ако се скарате жестоко и се разделите, когато вече имате дете... Няма я превенцията и сигурността.

До 13: Коя да е система внася ред в хауса. Човек определя в голяма степен съдбата си и по кой път ще върви. Не сме бездомни кучета или риби в реката и да не знаем на къде ще ти отведе реката...

До 14: Баба ти и дядо ти са живели в други времена, без достъп до информация и са взимали решения на база животинските си инстинкти. Няма база за сравнение с 2021година. Сега ти можеш да правиш по-информирани избори за живота си и да държиш юздите, а не живота да те подмята както си иска - от една беля в друга.

До 15: Ми не карай магистартура, работи касиер в супермаркет - работа с текучество и за младежи, каква превенция от бедност ти гарантира? Днес си на касата, утре липсват 20лв и си търсиш нова работа? Звучи ли ти като дейност, на която ще разчита семейството, за да не гладува? ! До към 25-30год. може да си изпълнил условията. Сам разбираш колко е глупава идеята за ранен брак, звучи като най-глупавата постъпка на света ;)

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 27 дни
hash: fd1325f8f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Най-добрата формула за успех се нарича Терминал 2. Тука и 5 висшета да имаш, нямаш ли връзки за никъде не си.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 25a2d36efa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторе добре би било да уточниш, какво е бедност, според теб.
Хубаво е и да осъзнаеш, че не може в една държава всички да са висшисти, все някой трябва да работи физическия труд. А в една икономика хората които вършат физически труд са много повече. Добре е да разбереш, че за да има работа за ветеринаря, трябва да има достатъчно хора с домашни животни /кравари, овчари, свинари/, за да има работа за счетоводителя, трябва да има достатъчно хора които да произвеждат, какво ще пресмята ако няма хора извършващи физически труд, за да има работа за архитекта, трябва да има строители, които да изпълняват проектите, ако няма кой да строи, архитекта ще е просто един художник на графики.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker