Бутане на носеща колона в панелен блок - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Бутане на носеща колона в панелен блок
преди: 3 години, 28 дни, прочетена 2351 пъти
Здравейте! Аз и семейството ми (съпруга и момченцето ми) живеем в панелен блок на втори етаж. Искаме да разширим кухнята като идеята е да бутнем колоната от едната страна, но все повече хора казват, че не бива! Видяли сме много бутнати и нищо не се е случило, моля тези от Вас, които са разширили кухните си по този начин да пишат! Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 28 дни
hash: 6eaffe24a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

1.   Е, глупости, какво толкова ще стане? Даже направо бутни и основите да си разшириш мазето.

 
  ...
преди: 3 години, 28 дни
hash: c0df94af39
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Самото име "носеща", би трябвало да ти говори, че тя носи част от тежестта на блока. Ако я бутнете, блокът едва ли ще се срине, но ще нанесете непоправими щети на носещата конструкция, които може след време да предизвикат проблеми. И без това панелките вече са на доизживяване, а някои се пропукват сигурно и заради такива "добросъвестни" обитатели. Като ви е тясно, продайте жилището и си купете ново.

 
  ...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 499426d870
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Човече, думата "носеща" означава, че тя е от главните в конструкцията, т.е. поема основна част от теглото на конструкцията. Това, че нищо не е станало при бутането значи, че засега останалите части успяват да компенсират засиления натиск. А и как си го представяш - бутате стената и блокът пада на секундата? Това да не ти е холивудски екшън, братле? Естествено, че нищо няма да стане на секундата - за да е толкова бързо, трябва да се захванете директно с основите на блока. Там даже няма да имате време да кажете "нищо не стана, заядливци", ако сте вътре по време на действието, та какво остава да се хвалите на приятели, че сте бутнали носещата и всичко е ток и жица като онези там, които споменаваш.

След някой земетръс пак ще си говорите с онези хора, които са бутали носещи колони. Или след време - то при засилен натиск останалите елементи ще се увредят по-бързо, защото вече натиска не се поделя върху повече такива. Е, ако не са си били у тях в даден момент - тогава няма да можете да водите разговори с тях.

Всичко живо стана архитект и интериорен дизайнер в тая страна! Първо си качваха антените по терасите, после хванаха да местят улуците на блоковете, а накрая решиха за по-бързо да бутнат цялата сграда и да сложат край на мъките. А можеше просто да се изнесете някъде с по-голяма кухня. Как пък никой не се сети за това? Или да си останете с настоящата - не вярвам да снимате Мастър шеф в нея, та да ви е толкова малка. Какво толкова важно не можете да правите там, ако не е тайна? Надбягвания с коне?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 28 дни
hash: 6eaffe24a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Боже, смеем се на циганите от блок 20 в Ямбол, а ние сме същите. Не мога да повярвам, че изобщо някой задава подобен въпрос.

Конструкцията на сградата е нещо като четирикрака маса. Колоните са като краката на маса/стол. Разликата е, че масата има 4 крака, а сградата има множество колони. Представи си маса с четири крака и още няколко между тях, формиращи мрежа от крачета. Да бутнеш колона е все едно да отрежеш едно от крачетата. Сградата няма да падне, но ще се наруши конструкцията. За разлика от крачето на масата обаче колоната носи огромна тежест (представи си колко етажа са това, колко бетон, арматура, стени, дограми, обзавеждане), която при отрязана колона ще се поеме от трегери и други колони и ще се наруши баланса на цялата конструкция. С времето там ще започне да уляга, да се деформира и да се получават пукнатини. Ще се напукват стени, плочки и т.н. Да не говорим, че бетона си има естествено стареене, а той вече е на 40-50-60 г. По този начин ти значително скъсяваш живота на блока, а ако не дай Боже стане едно земетресение, ти рискуваш живота на десетки хора, защото си формирал слабо звено в конструкцията, което лесно ще поддаде дори при слабо земетресение. Една сграда е толкова стабилна, колкото стабилно е най-слабото и звено. Защото поддаде ли най-слабото звено, всичко друго рухна на момента.

Изобщо не знам колко прост трябва да си да правиш подобни глупости. Както казах, това е все едно да отрежеш едното краче на маса. Не че не можеш да я подпреш някак си, че да стои права, но ще е значително по-слаба и уязвима, дори при леко напрежение.

 
  ...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 8ac76914da
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Естествен подбор, какво да кажа.. Жалко, че и хората покрай вад ще страдат.

 
  ...


...
преди: 3 години, 28 дни
hash: 0d8cae74d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Здравей..
Има няколко елемента... Трегер фасадна панела , два вертикални зъба на който лягат трегерите , и носещи стени. Викаш си строителна фирма проект и с разрешително. (Тия кърти чисти бързо и евтино) бутат зъби трегери и става страшно имаш хиляди тона бетон и арматура на главата си. Намери си фирма която знае какво може и какво не.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 28 дни
hash: 485ae6e406
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Аз съм живял 30 години в панелка построена в началото на 80-те години, която е типова, т.е. почти всички панелки от това време са като нея. И такова нещо, като колона не съм виждал. В панелките самите панели-стени са носещите вертикални конструктивни елементи, а хоризонталните са греди (обикновено са над прозорците, т.е. това е нещо, като щурц или по-просто казано, там панелът е по-дебел) и панелите на пода/тавана. Поне аз лично не се сещам да съм виждал колони, както са в ЕПК-тата и в съвременните блокове.
В нашия блок между кухненската тераса и кухнята има един панел и греда (над прозореца и вратата на терасата). Тази греда е носещата конструкция, за площта в която панела има отвор (за прозореца и вратата) плюс самия панел за площта в която няма отвор (стената). Т.е. възможно е да се демонтира прозераца и вратата и да се разбие панела под прозореца (височината е около 1,20 метра от пода до прозераца и дължина около 2 метра от началото на прозореца до вратата) (тези размери са доста приблизителни). На пръв поглед това не би трябвало да влошава носещата способност, защото не се очаква, че дограмата и стъклата са носещи елементи, дори елементарната логика показва, че това влияе положително, защото се намалява масата на конструкцията. Но това е ако се гледа само конструкцията на блока без да се взема предвид терасата. Но точно тази подпрозоръчна част от панела е от решаващо значение за носещата способност на самата тераса. Като съществено значение има и как са захванати самите панели и всъщност се намалява носещата способност за терасата, ако се премахне тази част от панела. Освен това, за да се разбие тази стена трябва да се кърти, т.е. дейност която предизвиква вибрации и евентуално микропукнатини (и не дай си боже и по-големи пукнатини) в остаалата част на панела на стената както и тези на пода и терасата. Поради тези причини нямаш право да го правиш без разрешение от страна на строителния надзор (или както се води там в общината). А да се очаква, че ще ти дадът разрешение да се руши част от конструкцията е нереалистично. Които го е направил (в нашия блок съм влизал поне в два апартамента, в които е присъединена терасаста), го е направил без разрешение, т.е. незаконно.
Като компромисен вариант може да се махнат прозореца и вратата и да се постави някакъв плот върху панела и да стане нещо като в бар-плот в бар.
Ето тук има добра статия по въпроса:
https://renovirai.com/priobshtavane-krie-li-opasnosti/

Естестествено може да бъде и блок, в който има колони (лично не съм виждал). В този случай всички колони са носещи (няма смисъл да се поставя колона, ако не е носеща), тогава няма какво да се направи, освен да се примирите с жена си.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 621a2607a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Това ще бъде престъпление, все едно искаш да събориш блока. Това е да махнеш единият крак на масата и тя да остане стабилна на три крака!? Как изобщо ви минава през ума, такава щуротии? При такова посегателство трябва съд и затвор, а не само глоби!

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 94f8aa2cd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Виждал си казваш апартаменти с бутнати носещи колони, а дали си преценил правилно, коя колона е носеща и дали въобще е колона?
У нас съм съборил само една коминка и една под прозоречна стена, без да пипам колоните. Вероятно и хората, за които говориш така са сторили, но ти не можеш да прецениш.
Съветът ми е след като не разбираш, повикай някой който разбира да даде мнение кое може и кое не може да къриш. Една колона не ти заема толкова място че да ти е проблем, при разширяване на кухня да не я махаш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 27 дни
hash: fdd6b41839
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Виждал си казваш апартаменти с бутнати носещи колони - продавай и се изнасяй! И не бутай в новия блок!

 
  ...

...
преди: 3 години, 27 дни
hash: f69d65052b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В панелните блокове всички стени са носещи.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 65e9afd20f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Такива деяния, като нанасяне на сериозни повреди на стени в блокове са ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ!

Друг е въпросът, че у нас МУТРИТЕ са нещо като узаконени от Държавата ТЕРОРИСТИ.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   И аз съм виждала много апартаменти с разширени тераси. Живяла съм в такъв апартамент. Хазяина си го-беше направил.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 3 Много ме разсмиваш. Забавен си.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Какво лошо е направил човека. Той само пита. Не знаех, че да питаш нещо е престъпление.
Не е ли по-добре да попита първо а не да действа на своя глава. Изкарахте го едва ли не престъпник.Не всеки разбира от архитектура.
Не е убил никого.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Извинявай номер 9 Ти си господар на човешките мисли. Не всеки разбира от архитектура. Аз съм толкова невежа, че трябва в затвора да лежа.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Според мен е добре автора да пита . Ако беше някой друг изобщо нямаше да пита а щеше направо да действа.

Има една хубава поговорка < С питане до цариград се стига.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Според мен приятелю няма смисъл да питаш в анонимен форум. Аман от професионалисти. Наистина попитай някой който наистина разбира от архитектура.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 27 дни
hash: c3c07f26ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Изведнъж проявих интерес към архитектурата.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: e7299d7e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Ние сме рязали отвор в стената на панелен блок, с разрешен от общината проект. Проектът го прави технически инженер. Казвам, че стана отвор, защото трябваше да се остави една колона. Отгоре трябваше да останат към 30 см. сложиха трегер. Позволиха ни, защото сме на последен етаж, поне така каза инженерът. Ако не бяхме взели разрешение щяха да ни спрат. Рязането е шумно, целият блок вибрира и кънти, всичките ни съседи дойдоха да разберат какво става.

 
  ...

...
преди: 3 години, 26 дни
hash: b94a560c1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   №17, никъде не съм писал, че за помисли трябва да се лежи в затвора, писал съм за ПОСЕГАТЕЛСТВА, т.е., ако някой дръзне да премахва носещи колони в сградата, защото това е равносилно на тероризъм! Правиш ли разлика?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 26 дни
hash: 40fb426da5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Преди години има случай със срутил се блок по време на заметресение точно заради бутната носеща стена

 
  ...
преди: 3 години, 25 дни
hash: 29fdcd2391
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Номер 15, срутване на блок те разсмива? Интересно...

А колкото до кухнята - наистина се чудя защо им е по-голяма! Не познавам много хора, които готвят по няколко души наведнъж в кухня. Та даже да живеят 3-4 човека там вместо само двама, малко вероятно е да се засекат в кухнята. Вероятно се поместват успешно около кухненската маса - чак толкова малка кухня не вярвам да има!

Освен да им се прави секс в кухнята, но жената да я е страх, че ще почупи посудата, защото е доста буйна. И нашият мъжкар от страх да не му се размине нестандартния секс носещи колони бута, язовирни стени, даже очаквам и основите на Айфеловата кула да подпука, ако е нужно за секса. Честно, колкото и да е малка, това е кухня, не всекидневна - колко голяма кухня му трябва на човек? Подчертавам: трябва, защото ако е до искане всичките сме максималисти. Милион коли да имам, за да карам само една! Или пък ако си жена искаш някой с 30 сантима инструмент, докато имаш място само за 15 и после ти трябва време да се съвземеш от... 15-те сантима отгоре. Логика, човече! От тая алчност се докарахме дотам да има гладуващи и 1% от човечеството да държи над 90% от парите. Дали могат с по-малко? Естествено, че могат! Ако не могат, ще им препоръчам сбирка на анонимните шопингхолици за хора, които харчат, докато изпразнят портфейла! Ако не друго, е по-евтина и няма да пострадат хора, не участващи в сбирката. :Д

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker