Грижа за възрастен родител - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Грижа за възрастен родител
преди: 3 години, 26 дни, прочетена 1574 пъти
Здравейте, обръщам се към всеки, който е запознат с вариантите за грижа за възрастни хора. Ще ви разкажа в общи линии как стоят нещата при нас и ще помоля за съвет какво да предприема.

Баща ми е вдовец от много години и живее сам. Скоро навърши 80 и има немалко здравословни проблеми, но още се справя сам. Аз живея в чужбина, където имам семейство и няма да се връщам в България, а имам и малко дете. Характерът на баща ми е меко казано непоносим. Контактуваме рядко по телефона, а преди като живеехме заедно, едва не се избивахме и имаше постоянни скандали. Веднъж ми гостува тук и беше същото.

Поради гореописаните причини е скъсал връзки с всички роднини, приятели също няма. Тоест няма никой, на който да разчита в България. Знам, че звучи странно, но само който го познава ще разбере за какво иде реч. Аз поддържам с него отношения, само защото ми е баща и се чувствам длъжна, а не защото го заслужава. Много пъти съм се заричала, че няма да му говоря, но чувствам морален дълг да комуникирам с него, защото ме е отгледал и ме обича по някакъв си негов начин.

От морални съображения искам най-доброто за неговите старини. Ето, тези дни му предстои операция и пак няма никой, който да му помогне, а аз няма как да се върна. Той е инат и не иска да се обади на роднините и да си оправят отношенията. Отделно взима някакви глупави решения на своя глава и изобщо не обсъжда с мен неща, които пряко ме касаят. Тоест е като малко дете и с времето става все по-зле.

Вече обмислям варианти за наемане на човек, който да живее при него и да полага грижи, когато той вече не може. В никакъв случай не искам да го пращам в нискобюджетен старчески дом, където всички знаем какви са грижите и отношението на персонала към възрастните. Моля ви, кажете ми варианти и идеи за добър старчески дом в София или фирма, изпращаща хора, които посещават възрастните почасово и им помагат вкъщи. Всякакви предложения ще са ми от полза.

Както вече казах, няма как да го взема да живее в чужбина при мен, но и няма как да го оставя на произвола на съдбата. Има ли институции за хора, които нямат нужда от постоянни грижи, а само от наглеждане веднъж дневно примерно? Съмнявам се обаче, че баща ми ще иска да напусне жилището, затова вероятно ще търся човек, който поне да го посещава вкъщи. Как вървят цените на тези услуги? Просто не знам вече какво да правя с него и се опитвам да намеря най-правилното решение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 26 дни
hash: 13e342fd68
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Няма какво да се направи, щом е инатчия...

Пращай му колети по пощата и се чувай с него по телефона, друго решение не виждам...

Дърт инатчия не подлежи на промяна или съветване, късно е за промяна.

 
  ...
преди: 3 години, 26 дни
hash: 8738d7efb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Сега... в по- голямата част от поста си лъскаш въображаемият орел докато обясняваш колко е лош баща ти, пък ти въпреки това много искаш да се погрижиш за него. Ама дали да ходят хора от социални служби, дали пък друго...
Ако наистина искаш да му помогнеш, наеми жена която да ходи всеки ден по няколко часа, да му поизчистиш, да му сготви нещо и да го придружава на разходка когато иска. Това е!
Не е голяма философия, няма да ти поникнат крила, нито пък ореол около главата ти ще грейнат.
Извинявай, знам че, искаше хвалби т.н. но... дори той самият може би, би предпочел някой старчески дом когато не може сам да се обслужва пред толкова чесане на егото на дъщеря му.
А няма и нужда, спокойно може и сам да си намери гледачи срещу жилището, но на теб едва ли ти изнася този вариант, нали?!
Лицемерка алчна!

 
  ...
преди: 3 години, 26 дни
hash: 2227299644
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Май имаше един частен старчески дом Аркадия

 
  ... горе^
преди: 3 години, 26 дни
hash: a3dd3b499c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Не става с човек, който да се грижи за него. Ще го упоят и ще им даде имуществото си като подпише пред нотариус. Свестни хора за тези услуги в БГ няма. Има луксозни домове за възрастни хора, около 1500 лв и ще се грижат за него. Най-добре в старчески дом при теб, така ще имаш и контрол.

 
  ...
преди: 3 години, 26 дни
hash: 831f0269c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Дядото не живее в гората, сигурно има жилище, залагате го срещу гледане и въпросът е решен. Да хленчите по форуми няма да има решение, тук ще ви измислят хиляди безполезни варианти, но все ялови. Само за жилището някое младо на зор семейство ще се върже с такава работа. Да се грижиш за 80 годишен е трудно, но срещу заплащане ще се намерят хора. Споменава се София, ако живее там, това е варианта, залагате жилището срещу гледане, а вие си живеете с чиста съвест.

 
  ...


...
преди: 3 години, 26 дни
hash: 68aacff596
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нямам правилен начин на изход от ситуацията. В България съм и имам възрастни роднини. Мога само да ти кажа че не вярвам да намериш човек или фирма, на които може да се има доверие, по скоро да попаднеш на измамници. Имам предвид хора, които да му вземат къщата и други имоти ако притежава. Лошо е че нямате и доверието си, така че да ти продаде фиктивно всичките си имоти преди да му наемеш човек или дом да го гледат.
Моят дядо го стопирахме ден преди да продаде без да осъзнава апартамента си в град голям град. На другата ми баба бяхме наели жена, която като разбра че къщата е предписана на нас, в прав текст ни каза че ще гледа бабата но срещу къщата, макар че й плащахме и живееше в къщата във Варна при баба. Когато разбра че къщата в прехвърлена и няма да я дадем, а предлагаме само заплатата и квартирата тя напусна.
На мъжа ми дядото се съгласи на старчески дом, настанихме го, плащахме но за два месеца го умориха. Заключваха го в стаята, макар че се рекламираха с парка за раходка, той съответно се залежа, и макар да ходихме при него на 10 дни веднъж, на второто ни посещение той вече не можеше да става от леглото, а на първото сам слизаше от третия етаж по стълбите. Такава е разликата за 10 дни, на 50-тия ден вече имаше рани от залежаване. На 67 ден ни го върнаха в ковчег.
Това е моя опит макар че съм в България. Съветът ми е да оставиш баща си да се грижи сам за себе си и да следиш да не се завъртят изманици покрай него, например, чрез съседите му, ако трябва пращай по някой подарък на съседите да те информират дали го виждат, или може да се разбереш без той да знае с магазинерката в магазина в който той пазарува храна, ако е малко квартално магазинче, да ти дава информация.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 25 дни
hash: 57622f3828
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Програма Личен асистент. Държавата наема човек за 4 или 6 часа дневно, който се грижи за възрастния. На далеч по-възрастни от него тази грижа е достатъчна. Задачите ги поставя той - да се изчисти или напазарува или в този ден да го придружат до лекар.

 
  ...
преди: 3 години, 24 дни
hash: fbe0db2448
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторката:

Благодаря за съветите! А на номер 2 и други с подобно мнение ще кажа, че не се правя на ангелче. Ако знаеше какъв е баща ми изобщо нямаше да пишеш подобни глупости. Това, че никой друг освен мен не иска да общува с него, е показателно за това какъв човек е. Иначе той има и друг син от първия си брак, който е изоставил като малък след развода. Той така и не ме запозна с моя полубрат. Те са се срещнали случайно един ден (живеем в съседни квартали) и синът му му е казал: "Няма ли да умираш вече, че да си получа моята част от жилището". Тогава аз съм била още непълнолетна. Баща ми много се е ядосал и чрез фиктивна сделка при нотариус ми е продал жилището, за да не получи сина му нищо в наследство. За това научих години по-късно. Да не говоря как е забранявал на майка ми да се вижда със своите приятелки. Това го правеше и с мен по-късно. Освен това много ме е бил, наказвал и обиждал, въпреки че винаги съм била примерно дете и ученичка. И въпреки тези неща, за които още не съм му простила, аз единствна от всичките му роднини поддържам връзка с него. Така че жилището си е официално мое, но аз бих плащала колкото е нужно, за да живее в нормален старчески дом или някой да го гледа вкъщи.

 
  ...
преди: 3 години, 24 дни
hash: afa8031e24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Забрави за този човек. Децата нямат задължения към родителите си – само обратното, за известен брой години, докато детето стане възрастен.
Грижи се само за хората, които цениш, обичаш, от които се възхищаваш и с които обичаш да общуваш – независимо дали са ти роднини. Това е „заплащане“ за тяхната добродетел, справедливост. Да „плащаш“ на порочните, е несправедливост и към тях, и към добродетелните.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker