Битовизми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Битовизми
преди: 3 години, 2 дни, прочетена 2472 пъти
Здравейте. Тази тема е свързана със семейният живот и битовизмите около него. Момиче съм и от скоро живея с моят приятел заедно. До сега както казват хората живота ни беше цветя и рози. Сега вече и двамата работим, прибираме се вечер късно от работа изморени. Все още се напасваме като характери. Тъйкато вече не живеем с родителите ни всичко да ни е на готово трябва всичко сами да правим да си готвим, чистим и т. н. Доста често спорим на тази тема. Аз съм на мнение, че след като и двамата живеем заедно, и двамата сме ангажирани и изморени домакинските задължения трябва да се поделят поравно. Той като че ли си държи аз като жена да правя повечето неща да готвя да чистя. Интересно ми е да разбера при вас как е?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 ден
hash: 92b01c33c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Сложно е, щом и двамата работите.
Ние не вършим много домакински задължения, само най-важните.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 0eb640bdea
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Бъди ясна с него, че няма да поемаш цялата домакинска работа, защото си жена. Сядаш и говориш, спокойно обясняваш - ако не се съгласи и не предложи компромисен вариант го зарежи. Много е просто.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 3311fae045
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Той държи да те "възпита" в слугинство...Не "като жена" защото той не е мъж, а от ония жалки "тарикатчета" дето увисват на врата на жената да си ги гледа като недорасли инвалиди.
Разкарай го докато не си започнала с "компромиси" които ше се превърнат в начин на живот за теб...да се връща обратно при майка си ако тя иска да си го дундурка.
Ти предполагам не си си търсила "чоржаджия" от ония времена, а мъж?!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 ден
hash: 38f9103273
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   От сега ви тежи и на двамата съвместният живот, защото не сте свикнали да се обслужвате сами, очевидно родителите ви са го правили. А животът, за съжаление има и такава страна - битова и няма как да се избегне. Като/ако се появи и дете, съвсем ще ви се обтегнат отношенията. Ако не можете да се разберете кой какво ще прави и да си помагате, за какво сте се събрали, само за секс ли? При наличието на толкова битова техника, не виждам какво в домакинството на двама души толкова ви затруднява? Не вярвам да живеете в замък или да се храните само с гурме манджи и седемстепенно меню? Ако толкова не се справяте с готвенето, има достатъчно готови храни, доставки по домовете и пр, пералня можете да пускате и да чистите основно веднъж седмично, ако всеки си прибира дрехите и не разхвърля. Ако нямате миялна и не ви се мият чинии и др., купете си.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: fd26702dd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Редно като сте двама - двама цапат -двама да чистят. Мъж и куче са както си ги дресираш, запомни го! И никога не го критикуеай ако вземе да свърши нещо, пък не е както го искаш! Ако ще дрехите накриво да са простряни, мълчи си за да продължи да ги чросъира. Иначе всичко ще падне на твоите ръце. Мъжете трябва да разберат че живеем в други времена а не в тези на техните майки и баби.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5cc2fbeb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   И двамата живеете там, следователно и двамата трябва да чистите, перете, готвите и т. н. Моят мъж работи повече часове от мен и въпреки това не мрънка ако трябва да изчисти нещо. В почивните си дни чисти, готви, както и аз. Такива лигльовци до 20 на полата на мама, после на жената, чао

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 690271e583
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

7.   Майка ми на времето на две работи е работила бременна и домакинство е въртяла. Баща ми не е бил търтей и той на две работи е работил, но не е мил чинии в къщи или да почне да готви.Сегашните женурля се изкалпазанихте и масово за нищо не ставате.От една работа през деня били изморени.Ми, ако си сама, кой ще ти измие чиниите, кой ще ти наготви.Дали ще измиеш една чиния или две има ли разлика?Дали ще наготвиш една или две порции имали разлика? Масово сте болни от калпазанлък.Искате само краката да вдигате вечер и там пак мъжа да свърши всичката работа.Стягайте се, че освен мухльовци за мъже или да сте самотни майки други не ви очаква.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7d69f8a49e
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

9.   Щом и двамата работите, и двамата трябва да се грижите за домакинството. Никой не е заслужил да си почива повече от другия при тези обстоятелства. Ако толкова ви тежи, може да поръчвате храна за вкъщи или да ядете на ресторант, а за чистенето да си викате жена. Това ако имате достатъчно средства и ви допада. Ако не, ще трябва да го правите сами.
7, ти си едновремешен Бай Ганьо - и двамата му родители работели на 2 работи, но тати си лежал на дивана, а мама прислугвала чинно. На такъв като теб директно му тегля една майна и да ходи при майка си. С какво мислиш, че си по-заслужил да почиваш? За секса вършил цялата работа хаха - само псевдо мъж може да се оплаче, че сексът е задължение. Смешник.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: ef8bd92bf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Браво номер 9.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 690271e583
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9 Ами ще купуваш уискас на котките и ще им чистиш на тях космите и това е.



Поздрави номер 7

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 36302d058a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Според теб майка ти заслужавала ли е да води такъв живот?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7d69f8a49e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   12, аз съм 9 и съм щастливо омъжена жена с много стабилна и успешна кариера. Не се опитвай да пробутваш теорийката си, че жената трябва да е или слугиня, или сама. Пожелавам ти успех в търсенето на такава :).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 38f9103273
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Донякъде съм съгласна, но не е едно и също да работиш в офис на бюро и да работиш физически труд в някой цех. Ако мъжът е работил по 12 часа (на много места смените са толкова) тежка работа, много ясно, че в къщи ще иска да почива, а не да мие чинии, особено ако жена му не е толкова изтощена от "непосилен офис труд".

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b8bc6564df
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

16.   По добре уискас и котки, отколкото паразит, който си вярва, че съм му длъжна да го гледам както маминка го е гледкала.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2ca242f0d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Оставам с впечатление, че жените масово не умеем да заявим нуждата си от помощ. С преговори не става! Преговорите завършват със скандал и безсмислени обобщения. Нужна е дипломация. С годините си изработих тактика. Просто давам уж между другото задача. Например: вечеряме пред телевизора, на мен ми се доспива, а съпругът ми си налива още вино. Не го чакам да си допие, че да разтребя, а го целувам и казвам: "Уморена съм, отивам да си легна, нали ще вдигнеш масата?" Няма как да отвърне "Няма пък!" при положение, че аз съм сготвила и сервирала. Друг път казвам: "Докато ти минеш с прахсмукачка хола, аз ще прибера прането. И отивам да свърша тази работа, а той вади прахосмукачката. Няма как да каже: "Не ща", понеже аз също върша нещо в момента.
Най-грешният подход са изречения, започващи с "ти ВИНАГИ правиш това и ти НИКОГА не правиш онова". Мъжете са ориентирани да слушат и изпълняват императиви. Елементарен атавизъм! Вождът казва: "юруш на глигна" и цялто племе се втурва; генералът крещи "Атака" и войниците търчат. Големият номер на брачната сцена обаче е заповедите да не звучат като команди, а като нещо, което се разбира от само себе си. Не: "Няма ли в неделя най-после да поправиш печката?", а: "В неделя ще ти изпека баница, нали тогава планираше да поправиш печката, мило?" Но, разбира се, най-надежден си остава номерът да внушиш на съжителя си, че той прави еди кое си по-добре от теб защото е красив, силен и гениален. У нас мъжът ми "по-добре" изхвърля боклука, защото е як пич, по-добре простира, понеже рационално подрежда прането, по-добре мие прозорци, защото е строен и по-добре бели картофи, защото е умен. Какво ли не прави един мъж, за да получи одобрение! Всяка, която някога е била любовница, това отлично го знае, но съпругите най-често действаме по примера на майките си: "Иване, бре, учи се от комшията, непрокопсанико!" и резултатът е налице - Иван нищо не пипа. Колко пъти съм мила втори път чиниите след мъжа ми, но така, че да не види - за него само похвали.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7812950bbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

18.   С риск да ме оплюят жените бих подкрепил номер 7, поне частично. Част от здравите устои в едно семейство е патриархалното разпределение на ролите. Ако жената поеме издръжката на едно семейство, а мъжът започне да домакинства - това семейство е обречено. Мъжът трябва да изкарва прехраната, а жената да се грижи за домакинството, като жената може да поеме и някаква лека външна работа, ако има желание или се налага, а мъжът да поеме някаква лека домакинска работа, ако не му идва в повече. Патриархалното семейство е здраво семейство, феминизмът и съвременните течения в общуването водят до девиации като джендърството, хомосексуализма и въобще морално и семейно разложение. Знам, че на мнозина тези думи няма да им харесат, но това си е самата истина, да кажеш на черното черно и на бялото бяло не е грях, макар животът както обичам да казвам да не е нито черен, нито бял, а сив.
М, 43

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aff6bd6020
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Наскоро четох един виц по тоя повод.
Жена, готвенето, чистенето, прането, пазаруването, миенето на чинии, гледането на детето и дребните ремонти вкъщи са изцяло твое задължение. Докато си с мен, може да си спокойна, никага няма да ти се налага да работиш!
Е, това е мечтата на българския мъж, жената хем да поеме цялата домакинска работа, хем да не разполага с пари и да няма право на мнение, защото той е човекът, който работи и изкарва парите.
Момичета, от такива бягайте с 200, че често първо се започва с мрънкане, че яденето не е по вкуса му, а често се завършва с бой, защото си си отворила устата. Тъй де, той печели парите, ти си никоя и нямаш право на мнение.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aff6bd6020
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

21.   Номер 7, ти наистина ли се гордееш с факта, че майка ти буквално е припадала от умора в напреднала бременност да работи и да поддържа цялото домакинство докато баща ти след работа е лежал на дивана?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 53b324d157
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Н 21, изобщо не им връзвай на подобни тюфлеци. Търтеи, излишни и за това и си отпадат от "обръщение".
Дори не залепват че, сами признават абсолютен матриархат- при всички живи щом женската осигурява сама храна на децата е матриархат, хем искат да са нещо повече от тюфлеци.
Най- тъпото е че, в анонимността поне скачат дори на нормалните мъже.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 6bbeb44f34
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Номер 9 като съм с мъж готвя (защото обича готвено) и мия, да. Не защото тои не може, а защото е зает да свърши друга работа (която върши по-добре от мен ). Тоест всеки прави нещо което е в полза и на двама ни. А понякога заебваме чиниите и се гушкаме и се наспиваме. Като се събудим се обичаме, а останалото се подрежда. Винаги. Защото мъжа ми е човек, а не примат. Когато съм сама не готвя.... Да готвя за 1 човек? За себе си? Да мия после цял къръшък зкъръшъжици манджа? Ти чуваш ли се? !!! . За твоя информация жените можем да сме самотни майки. Трудно е, но се справяме. Кажи ми обаче колко самотни бащи познаваш. А сега да те върна към самотните майки. Много от тях сами са избрали да бъдат сами на бойното поле на живота, по -поносимо е отколкото със самодоволни трътльовци като теб. Аман от глупави мъже.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d498847e21
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Тук мога да коментирам по наблюдения от семейството на майка ми и баща ми, които вече не са семейство, защото майка ми избяга от баща ми именно поради подобни причини. Макар ситуацията да е коренно различна, защото майка ми е спряла да работи отдавна - след промените беше съкратена, баща ми е изкарвал в пъти над нея и са преценили тогава да работи той, а тя да гледа деца, дом и всичко докато него го няма. И така около 20 години, докато баща ми не реши, че работата вече не му доставя удоволствие и се пенсионира 4 години по-рано. Живеем в къща на село, построена с парите на баща ми, но с неимоверния труд на майка ми (включително за жена е носела торби с цимент по 25 кг, сега има проблеми с кръста). Няма нещо в тази къща, което да не е преминало през ръцете ѝ и всичко светеше и блестеше, да, с парите на баща ми, но всичко е по идея, замисъл и направа на майка ми. Когато баща ми остана вкъщи, той се залепи за компютъра, по цяяяял ден сайтове за сваляне на световния ред и подобни неща. Никой никога не му е забранявал - подреждаш си къщната работа, визирам мъжката къщна работа по градината, и после си правиш каквото искаш. Но не, само някакви оправдания - вали, студено е, топло е, не знам какво си е и къщата се порутва с редовната реплика към майка ми : " Това за какво ти е? Аз неща за красота няма да правя" Никой не го е карал нито да готви, нито да пере или каквото и да е там, а да участва в домакинството в мъжката му част- да се режат дървета, асма, подкастряне на клони и прочее неща. Имаме казан за варене на ракия, това може би е единственото нещо, което прави с ентусиазъм, но това, че трябва да се замаже или пък пребоядиса отговаря с репликата, че не виждал смисъл защо да се прави. Отделно на майка ми се наложи и да гледа и двамата му родители, така че нейният ден преминаваше в работа по градината, готвене, шетане и гледане на баба ми дядо ми. През цялото това време баща ми беше на компютъра или пушеше цигари...
Разказвам всичко това нагледно за да стане ясно, че баща ми прилагаше двоен стандарт на майка ми - хем женската работа е строго женска и той нищо не пипва, хем и друго не прави. Ами не може така! В крайна сметка майка ми реши, че ще готви, мие чинии и само това, другото да отива по дяволите. Докато в крайна сметка и от това се отказа, защото го помоли да се направи ремонт в кухнята, където от конденз стената беше почерняла, баща ми каза, така си е добре, пак щяло да стане същото. И майка ми избяга, това не е семейство, а той си гледа само себе си и собственият си кеф. Трета година вече. В момента съм на къщата, градината е ад, лятната кухня е ад, беседката е ад, къщата вътре е ужас! Не е чистено не знам откога, но всяка вечер си пийва узо или ракия и си прави пържоли, нищо че наоколо е ужас. Аз не мога да смогна да изчистя, повикала съм фирма поне за вътрешната част, която ще идва веднъж месечно, не за кефа на баща ми, а поне да не се съсипва допълнително.
Та с цялата тази пледоария искам да кажа на авторката да си отваря очите не на четири, а на шестнадесет и да не се примирява да върши всичко тя за да не се получи като с майка ми.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7812950bbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Виждам, че страстите ескалират, но има някои неща, които сами по себе си са като теореми на здравото семейство, колкото и да се опитваш да ги заобиколиш, просто не се получава:)
В 90% от случаите, ако в едно семейство жената започва да изкарва повече пари от мъжа си, се получават сериозни дразги, назряват вътрешни конфликти и накрая семейството се разпада, говоря за по-съществени разлики, не за 100 лв, разбира се.
В 90% от случаите, ако съпругът поеме по-голямата част от домакинските задължения - не включвам готвенето сред тях, защото за много мъже това си е като хоби и е доказано, че мъжете са по-добри кулинари, или поне някои, аз например въобще не съм - то жената започва да подценява мъжествеността на партньора си, което в перспектива пак води до разпад.
Казвате, че и жената има право на кариера и прочие, безспорно, ако това я прави щастлива и има такава вътрешна необходимост, ОК, следва да се наемат домашни помощници - някой да чисти от време на време, да помага за децата, но пак подчертавам - ако кариерата на тази жена е по-успешна от кариерата на мъжа, семейството е обречено. Това са неща от реалния живот, не са приумици на бедния ми мозък, колкото и назадничав да е той:)
М, 43

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cdbdf6b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   25, пишеш, колкото да не заспиш.
Мъж си,поне така пишеш, ама почваш а говориш от името на жените, какво подценявали и какво не.Спри се.Нека жените да говорят от тяхно име.
Жената не е слугиня, за да ходи да чисти само тя бани , тоаленти и не знам какво още, защото мъжът смята, че ще му падне пишкат@, ако го направи.
Двама цапат-двама чистят. А като се роди дете, двамата родители чистят и на детето, поне докато не стане на възраст да му се делегират някои от тези задължения.
И домашни помощници се наемат, ако искат и имат пари.Ако едно от тези две условия липсва, пак запрятат и двамата ръкави и си чистят кочинката.
И ми е интересно какво мислите за студентите, например, които учат в друг град. Трябва ли да викат мама да им почисти защото е било "немъжко" да си почистят те. Ама много е "мъжко" мама да прекоси половин България , за да почисти и сготви на мамин златен, който вече е и пълнолетен. (Пари за домашна помощница се подразбира, че няма).
Или като мъжът е сам, може да си поддържа, да си готви и т.н., ама като се ожени, трябва да се превърне в бебе и да очаква"мама" да прави всичко.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7adafca958
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   27, понякога пиша и спейки, така си е:) Но в случая това, което съм написал е в следствие на наблюденията ми върху страшно много хора, семейства през годините, отделни частни случаи са възможни във всички направления. Не пиша от името на жените, не ми е хрумвало да правя това, просто констатирам наблюденията си. И най-вече пиша ЗАЩО е необходимо да има патриархално разделение на ролите, иначе правете каквото искате, борете се за права и свободи, феминизирайте си се колкото си искате, но после когато нещата зациклят във връзките ви, да не се чудите откъде ви е дошло, елементарна психология, нищо особено:)
Не ме разбирайте погрешно, не толерирам ничий мързел и паразитизъм, просто трябва да има ясна дефинираност на ролите в семейството, с допустими малки отклонения и засъпвания, иначе мъжкото ще стане женско, а женското мъжко, има две енергии - Ин и Ян, те се противопоставят, но и допълват, ако обаче ги омешате не очаквайте нищо добро.
М, 43

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 690271e583
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   21 Виж да ти обесня нещо миличка. Благодарение на това, че майка ми е работила наравно с баща ми на две работи, за десет години работа са успяли да построят собствена къща палат за времето, да сменят две чисто нови коли за десет години и да съберат пари да развият успешен бизнес.И да гордея се, че такава силна майка ме е родила и отгледала. Не знам вашите какво са постигнали и как и в какви условия са те огледа ли.Факт е, че голяма част от днешните българки, дори на едно коте не могат да предложат нормално съществуване ка моли на семейство. Айде със здраве!




Чингис Хан

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cdbdf6b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   28, обаче моите наблюдения са други:)
Аз виждам мъже, които дори и безработни в момента, не подхващат домакинска работа , защото е "женска дейност", цял ден стоят и не правят нищо, чакат жените им да се приберат от работа, за да почнат да готвят, да чистят и т.н.
И това е така, защото им е втълпено, че ще им окапят топките , ако се погрижат за хигиената в дома си:)
Познавам мъже, които дори не могат да си вземат чисто бельо и дрехи, като влизат да се къпят, а чакат жените им да им носят и се провикват от банята.И това всеки път. Смешна работа.Да са малки деца, разбирам, ама зрели мъже така да се вдетеняват ми идва доста в повече.
После как ще правиш секс с такъв мъж?Ами ти го приемаш вече като дете, защото такова му е поведението вкъщи.
Трябва да им се обясни на днешните мъже и младежи, че след като двамата партньори работят, двамата се грижат и за дома.
"Мъжка" и "женска" работа вкъщи няма.Има задължения, които трябва да се свършат, защото са част от бита и ежедневието.
Колкото по-бързо се свършат, толкова повече свободно време ще остане и на двамата.
Аз лично не приемам патриархалното разбиране и не съм щастлива в такава връзка.
Ако има хора, които това ги прави щастливи, да си живеят така.Не им преча.
Обаче да се каже точно и ясно, че когато и двамата работят е редно и двамата да се включват в домакинските задължения.Другото е използвачество и мързел.
А пък кой както иска, така да си живее.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cdbdf6b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   7, ами ако мъжа е сам, нали и той трябва да си почисти, сготви и т.н.
Като мие една паница(неговата),да измие и тази на жена си.Какво толкова.Като сготви за себе си, да сготви и за жена си.Където един там и двама-това по твоята логика:)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cdbdf6b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

32.   21, майка ти е работила наравно с баща ти навън и това е похвално. Но след това вкъщи баща ти си е почивал, докато майка ти отново е продължавала да работи, домакинствайки
Тоест, майка ти е работила доста повече от баща ти, а уж жената е "слабият пол":). На всичкото отгоре е била бременна, а в такова състояние жената трябва да се пази и да гледа предимно нея и здравето си. Има случаи и на спонтанни аборти от претоварване.
Да, майка ти, определено е силна жена, но това оправдава ли поведението на баща ти?

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7812950bbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   30, тези мъже, които описваш по никакъв начин не отговарят на критерииите на патриархалното семейство, това са лентяи, които в патриархалното българско общество отпреди да кажем 100 години са били много сериозно дамгосвани, не по-малко от жени, които не умеят и не желаят да правят нищо в домакинството си.
И аз имам примери за жени, които не излизат от салоните за красота, не работят или ако работят, то е проформа във фирмата на мъжа си или на някоя скатана държавна службица. За сметка на това не желаят да поддържат дома си и да се грижат за детето си /те повече от едно не желаят да родят, а и едно не могат да гледат/ и оставят това на мъжа си, на майка си или на домашна помощница. И интересното е, че точно тези жени имат най-големи претенции към мъжете си защо не са измили чиниите или изхвърлили боклука, общо взето никакво уважение към човека, който носи основните приходи в дома, в много случаи и единствените. Та така че монетата има две страни. И това също е пример за семейство, което отива по дяволите. Наясно съм, че съвременните порядки излючват чисто патриархално общество и все пак продължавам да твърдя, че мъжът и жената имат роли предопределени от генетиката и наслоявания през хилядолетията еволюция, няколко десетилетия феминизъм, джендъризъм и подобни, няма как да изкоренят модел, в който човекът е живял и еволюирал твърде дълго, в следствие на което е най-приспособен към него, физически и ментално.
М, 43

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cdbdf6b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   33, ролите са роли, обаче работата си е работа:)
В случая авторката пише, че и двамата работят и пита как да разпределят домашните ангажименти след това, защото не е съгласна само тя да ги поеме, докато приятелят й си почива.
Ти какво я съветваш?
Да напусне работа, приятелят й да я издържа, а пък тя да домакинства(патриархат).
И ако утре се разделят да се лепне на следващия, който да я издържа, а пък тя да е повелителка на парцала и черпака?
Добре, ако иска и й доставя удоволствие да бъде само и единствено домакиня.
Но тя пише, че работи, връща се изморена и не иска да слугува на двама.
Не е ли редно при това положение ангажиментите да се разпределят и после и двамата да си гледат кефа?
Или жената работи, не работи, трябва да и къща да оправя, докато мъжът се чеше по топките:)

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7812950bbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   37, и ти си права, работата си е работа и някой трябва да я свърши:) Има един тънък момент, авторката се оплаква, че тя върши повечето неща, не всичко, т. е. и мъжът й поема нещо, което е по силите му, ама сега да го караш да готви, ако не може, си е тормоз:) Имах една приятелка навремето, та понеже беше мамино и татино момиченце, нищо не можеше като хората, та аз се опитвах и да чистя, и да мия чинии, да оправям каквото мога, да подреждам, да гледам домашния любимец, дето тя го искаше и го купи, ами това не й стигаше ами наглееше, че не мога да готвя:), щото тя реално само това можеше горе-долу. Отделно ти е ясно, че аз изкарвах и парите в къщата, тя също си изкарваше, но колкото за нейните харочве, което си е ОК, според мен. Но виждаш при такъв дисбаланс е невъзможно да се задържат заедно хората, просто не става. Мога да нося една жена на ръце, но не бива да ти се качват на главата.
Та авторката вместо да натяква разни свои разбирания за домакинската работа на мъжа си, да вземе да потърси алтернатива - домашна помощница, купуване на храна отвън - има достатъчно, пък и евтина такава, стига си е тровила нервите, пък и тези на мъжа й с искания, изисквания и ултиматоми, това не води до нищо добро. И пак ще отбележа накрая /не че Картаген трябва да бъде унищожен:)/, че патриархалният модел е най-устойчив, стига, разбира се и двамата партньори да го приемат, насила хубост не става:)
М, 43

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cdbdf6b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   38, за някои неща съм съгласна с теб.
НО основното и най-важно, което трябва да се разбере е, че при съвместно съжителство и двама работещи и двамата носят отговорност за реда, чистотата вкъщи и съпътстващите домакински задължения.
Сега, как точно ще си ги разпределят, зависи от конкретната двойка, но не и автоматично всичко или повечето да се прехвърля на жената, само защото е жена.
Аз лично за млада двойка , която от скоро започва съвместен живот не препоръчвам прекаленото използване на външна помощ (домашни помощници, непрекъснато храна от вън и т.н.)
Истината е, че тогава домашните ангажименти са най-малко.Те от сега, ако не могат да се справят с тях, какво остава когато имат дете.
Цял живот ли ще я карат на ресторанти, детегледачки и домашни помощници? Хубаво, ама ако имат пари.
Сам виждаш колко семейства могат да си го позволят това.
А голям процент плащат ипотеки, заеми и т.н. Отделно може да се случи някой да се разболее, да остане без работа по продължителен период от време.Това са нещата от живота.Никой не е застрахован.
Ако още в началото не са се разбрали за това и нямат някакви изградени навици, после , с дете е мн.по-трудно.
А, че в примера, който посочваш, приятелката ти е наглеела, това е така.Трябва баланс и от двете страни:)

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 7adafca958
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   39, да, всъщност изводът е, че трябва баланс, пък как ще го постигне двойката си е техен проблем - за едни ще е патриархалния модел, за други разпределение на работата у дома, така както и двамата градят някакви кариери, за трети, които могат да си позволят - с външна помощ. Аз лично след неуспешни опити в други насоки съм доволен от патриархалния модел, прави ми впечатление, че около мен по-устойчивите връзки/семейства се осланят на него, не говоря за абсолютно чистия му вид, но с преобладаващи характеристики. Винаги съм твърдял, че крайната цел на човешкото съществуване е Щастието, постигането на Хармония, т.е. дори и най-добрият на думи модел, ако не те прави щастлив, то е нужна промяна или поне някакво калибриране. Затова просто желая на всички да бъдат щастливи, постигайки хармония със себе си и с партньора си.
М, 43

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker