Ужасява ме идеята съпругът ми да ме издържа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (111172)
 Любов и изневяра (26843)
 Секс и интимност (13083)
 Тинейджърски (21266)
 Семейство (5747)
 Здраве (8819)
 Спорт и красота (4514)
 На работното място (2711)
 Образование (6859)
 В чужбина (1474)
 Наркотици и алкохол (1027)
 Измислени истории (780)
 Проза, литература (1645)
 Други (16258)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Ужасява ме идеята съпругът ми да ме издържа
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 1834 пъти
Здравейте, приятели! Обръщам се към вас не толкова за съвет, колкото за морална подкрепа. Родена съм в семейство на инженер и учителка. Родителите ми всичко постигаха с много труд. Научиха и мен на трудолюбие и никога да не завися от никого. Но ето че животът ми така се стече, че се очертава за известно време да работи само съпругът ми. Първо, преди една година ме съкратиха, след това се разболях и вече не ми е възможно да върша всичко. Иначе съм готова да се захвана с каквото и да е, дори да е далеч от специалността ми, но физическото ми състояние не позволява това - бързо се уморявам, не мога да вдигам тежко, психическото натоварване също ми е противопоказно, а нищо подходящо за мен не се появява. Браншът, в който работя и в който ме познават, в момента е в застой, никой не наема хора. Една година получавах обезщетение от Бюрото по труда, но срокът изтече. Намирам си по някой и друг ангажимент на хонорар, но парите, които получавам от това, са крайно недостатъчни. Така че съпругът ми взе решение да смени той работата си с по-добре платена, за да може да покрива нуждите на семейството. Тази мисъл не ми дава покой. Първо, той така добре се чувстваше в онзи колектив, такива амбициии и планове имаше... Второ, не съм свикнала да стоя без работа и да гледам друг в ръцете. Домакинството си е домакинство, но защо ми бяха тези 10 години по университетите... Чувствам се изпаднала от всички социални системи. Имам стари идеи, които точно сега е моментът да задвижа, но за тях ми е нужно душевно спокойствие, а и някаква материална стабилност, а аз съм обсебена от мисълта, че съм на чужда издръжка. Свих максимално всякакви свои лични разходи: отказах цигарите, боядисвам косата си сама у дома, гледам да не харча нито една стотинка само за себе си, но пак се чувствам тревожна. Мъжът ми в никакъв случай не ми натяква, даже е прекалено деликатен и постоянно ми повтаря, че здравето е над всичко, но това просто не съм аз... Затворила съм се и отказвам да се срещам с приятели. Чувствам се вече човек друга категория, а и да си плащам кафетата с пари, дадени ми от мъжа ми, просто не е за мен... Нямам представа как ще свърши всичко това...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 86026db695
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   "Затворила съм се и отказвам да се срещам с приятели. Чувствам се вече човек друга категория, а и да си плащам кафетата с пари, дадени ми от мъжа ми, просто не е за мен... Нямам представа как ще свърши всичко това..." Хем не се срещате с други хора и сте се затворили, а кафетата са проблем!? Говорите за 10 години по университеТИ, това значи ли, че имате повече от едно висше образование, или доста сте протакала учението си? Ако човек е достатъчно умен и находчив, винаги може да си запълни времето ползотворно. Дори много творци са доволни от пандемията, защото са се ограничили в домовете си и доволно се отдават на творчество. Вече стана модерно от дома да се работи, спокойно може да се предприеме такава работа, не се иска нито физическо, нито психическо натоварване. Не пишете в каква област творите, но щом пишете, че всичко бихте работили, значи лесно може да си намерите ниша за изява. А защо смятате, че домакинството не е работа? Щом мъжът има възможност да препечелва и поддържа финансово домакинството, а жената поддържа уюта в това домакинство и се грижи за възпитанието на децата, какво по прекрасно съжителство искате?

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a4f2b677b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Е, и какво толкова? Нали затова сте семейство - да си помагате взаимно в трудни времена?
Мен съпругата ми ме е издържала 2 години - и мен, и децата, в един много труден период за мен (и здравословно, и от към работа). Сега взимам 5 пъти повече от нея и съответно аз издържам семейството.
Тебе съпругат ти да те издържа (временно, а и за постоянно) е много по-приемливо.
Въобще, какво ти пука за някакви внушени/вменени стереотипи и догми? Човек трябва да бъде гъвкав, адаптивен. Семейството е нещо над-личностно, както и фирмата... Разчита се на ЕКИПНА РАБОТА, а не всеки да си го кара солово, все едно е сам.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: bac86fcd41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За да бъдеш щастлива трябва да приемеш предизвикателствата на живота такива, каквито са, нужен ти е по-философски поглед върху нещата, още повече, че получаваш подкрепа от съпруга си. Вие сте заедно, за да се подкрепяте и обичате в радост и в болест . Ти си нужна, ти си ценна за околните и най-вече за семейството си такава, каквато си, това че не изкарваш пари, не те прави по-малко нужна на близките ти, още повече че в класическия семеен модел е достатъчно да се грижиш за домакинството, а финансите да са основна задача на съпруга ти. Т.е. дори не би трябвало да има някакъв съществен дисонанс, освен в главата ти, разбира се, защото си свикнала другояче. Според мен основната травма идва от това, че не можеш да работиш това, което си работила до скоро, зарязала си кариерата си, но нали знаеш, че всичко тук е загърнато в суета. Трябва да осъзнаеш, че ние сме гости на този свят, идваме и докато се озърнем го напускаме, постарай се да бъдеш щастлива с даденостите тук и сега, вече няма вчера, а бъдещето е неясно. Има хора, които дори надомно си изкарват нелоши приходи, ползвайки предимствата на мрежата и огромните световни пазари. Успех!
М, 43

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5450e7b292
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Е няма ли подходяща работа или възможност за телк. НЕ го жали този мъж толкова, ние все гледаме да не им те им на тея мъже...

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 81e7660799
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Опитай се да си намериш работа, поне на 4 или 6ч., която не е по специалността ти засега. Така ще имаш някаква лично твоя си сума, аз също ще откача ако трябва да искам на мъжа ми 5лв за превръзки примерно. Той не ми звучи като комплексар, който ще ти го натяква и все пак, всеки трябва да си има някакъв личен, поне минимален доход за свое си самочувствие. Огледай се за някаква надомна работа или нещо на малко часове за да можеш и да имаш и време за интервюта когато се стабилизират нещата. :)

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 871fcfa7ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не се из0мъчвай. Нали затова, когато сте се женили казват - в радост и в мъка, в здраве и в болест заедно. Ако той се беше разболял ти щеше да го издържаш. Приеми за известно време той да те издържа, живей спокойно, за да си възстановиш здравето и тогава пак ще си намериш работа. На Запад много жени цял живот ги издържат мъжете и се смята за нормално. Промени си малко начина на мислене.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: aa7f6ec524
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Нормално е да се чувстваш така, ако си живяла друг начин на живот, с друго темпо и други стремежи.
И най-хубавото е, че осъзнаваш нещата, гооврииш за тях и имаш желание за промяна.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: c9e1c70e9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Хвани си някаква нискоквалифицирана работа на половин работен ден, колкото да вържеш двата края и да ти остава време. Преглътни за известно време годините в университета и така... аз също не можех да си намеря работа дълго време - или нямаше, или не ме харесваха след интервюто. Накрая си направих фалшиво СиВи и се хванах като чистачка, какво да се прави...

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 06f8e7f4f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Затова сте семейство, за да си помагате в лошите моменти. Така, както ти си се разболяла сега, след време може той да се разболее, никой не е застрахован. Затова не се чувствай "на нечия издръжка", а и е твърде вероятно да е временно така. За какво заболяване става въпрос, би ли споделила?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 635c436f86
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Благодаря ви, че откликнахте! Номер 8, идеята за нискоквалифицирана работа я обмислям сериозно, но първо: като ми видят CV-то работодателите мислят, че им се подигравам, и второ: завива ми се свят даже когато изкачвам стълбите. Първият проблем бих решила като теб: ще си мълча за образованието и позициите досега, обаче с втория нищо не мога да направя. Възстановявам се, но бавно, предстои ми и нова операция. Работя в областта на медиите и книгоиздаването, които са в застой. Образованието също е от браншовете в криза. Започнах да преподавам онлайн езици, но лятото е мъртъв сезон и ми останаха само трима ученици, надявам се от есента да се увеличат. Уроците се плащат по 20 лв. на академичен час, за който не знае. Сътруднича на едно научно-популярно списание, но от него получавам 300 лв. месечно, а и перспективата е да започне да излиза на два месеца, значи мога да разчитам на 150 лв. Предложиха ми рубрика в националното радио за 25 лв. седмично - толкова плащат на външните сътрудници, а свободен щат няма. Не съм се отказала от преводите на книги, но това е работа, която вършиш няколко месеца, за да получиш хонорара си накрая, а на всичкото отгоре издателствата са свили максимално обема на продукцията си, за да избият загубите покрай локдауна. В момента нямам поръчка за книга.
Изобщо не съм човек, който се оправдава с пазара, ретроградния Меркурий и международното положение, но навсякъде удрям на камък. Абсолютно никога не съм изпадала в такава дупка; бях човек, когото преследваха с ангажименти, издателите ме чакаха да се освободя, че да поема и техния проект. Най-много се страхувам от това, което аз наричам "да изпаднеш от системата", т.е. да се откъснеш от средата и постепенно да те забравят. Тогава връщането е много трудно. Виждала съм десетки колеги как са потъвали в небитието по този начин.
Но най-много се страхувам, че личната ми криза ще ми съсипе и семейството. Вече се усещам как ставам мнителна и при всяка невинна забележка на мъжа ми си мисля: "Ето, моето мнение вече не е от значение, понеже той носи парите в къщи".
Абсолютно са прави онези, които твърдят, че феминизацията е увредила обществото ни. Баба ми цял живот е била домакиня и е гледала даже с неразбиране на жените, които работят. Чувала съм я да казва: "При толкова неща за вършене у дома как тези жени намират време да ходят и на работа?" или "Къщата й с краката нагоре, мъжът й излиза с негладена риза, децата й сополиви, а тя на работа тръгнала!" Сега обаче е друго....

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 63596ef9d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Това с университетите наистина го забрави. У нас сума ти хора са завършили висше, но работят каквото намерят, особено в провинцията. Познавам висшисти, които са продавачи, подреждат стоки в Лидл, работят като регистратори, инженерка чисти лекарски кабинети, завършили химия и биология са лаборантки и т. н. И унитата продължават да бълват висшисти. Количество за сметка на качеството. Гледай да се възстановиш и не се депресирай, чети, изкарай някой онлайн курс, прави си кратки разходки сама, да си сам не е толкова зле, като има с какво да се занимаваш.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f4fdbbe0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторке, ако знаеш някакъв чужд език, потърси опции с него.
Друг вариант (ако не знаеш езици) е да се свържеш с някой с език, а ти с твоят опит можете да превеждате на български от някой freelance сайт и делите.
Можеш да пробваш докато си в къщи, дори и само като хоби, пък кой знае, ако имаш достатъчно гледания/слушания ще започне и пари да ти носи, да правиш аудио книги и ги качваш в ютуб например.
Щом си позната в определени среди, пробвай ако имаш хубав глас и за озвучаване.
За отношенията със съпругът си не се притеснявай и не си измисляй "драми". Той със сигурност е наясно как се чувстваш и щом вкл. сам е предложил да смени работата за по- доходна, значи само че, си поема ангажимента към партньорката в по- слаб момент.
При нас са се случвали и двата варианта, аз без работа или той без работа. Живеем в чужбина и особено първите 1- 2 години беше трудно докато се установим и наложим с което искахме да работим.
Не губи усмивката си, позитивното си мислене, всичко ще се нареди с малко време.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 9b516c8b40
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   В началото мислех да не коментирам, защото аз самата не съм много кариерно ориентирана и, признавам си, че мъжът ми ме издържа основно. Но след като прочетох, че донякъде сме колежки, не се сдържах. Аз също работя като фрийлансър за няколко сайта, където пиша статии, качвам продукти и им пиша описания. Някои проекти спират, но се след известно време се появяват нови, дори от най-неочаквани места. С тази работа обаче не печеля много. Мъжът ми печели десетки пъти повече от мен и съответно издържа семейството.
Искам да ти кажа в никакъв случай да не се отказваш от тази креативна и творческа професия, в която си доказала с много усилия. Знам, че не е лесно да си изградиш име в тези среди. Не си и помисляй за нискоквалифицирани работи. А и те обикновено включват тежък физически труд, който може да ти навреди на здравето. Мъжът ти, ако е мъж на място, никога няма да ти позволи да работиш някаква тежка работа, от която се затъпява. Да, това го твърдя от опит, защото след като се преместих в чужбина известно време се пънех да работя нещо и все намирах нискоквалифицирани позиции. Замалко да се отдалеча от писането, което щеше да е много жалко. А и наистина се затъпява и някои умения се позабравят. Накрая преглътнах гордостта си и реших да поема ролята си на по-слабия пол. Оставих се да бъда закриляна от мъжа си и се отдадох на дома и семейството.
Горещо те съветвам да се вслушаш в думите на баба си, поне отчасти. Ти и сега си имаш проекти, от които изкарваш по някой лев. Щом знаеш езици, винаги можеш да си намериш нещо. След известно време може пак да се появи по-голям проект. Кризата няма да трае вечно. Сигурна съм, че си интелигентна жена, затова не се впускай в някакви елементарни професии, които не са ти присъщи. И най-важното - пази си здравето, защото то не се купува с пари. А мъжът ти със сигурност предпочита да те има до себе си жива и здрава, отколкото да си запази старата работа. Остави го да поеме издръжката на семейството за известно време. Хубаво правиш, че пестиш, но не се срамувай да му искаш пари за нещо важно. Вие сте едно цяло, а в нормалните семейства няма мое и твое. Ако мъжът ти те обича, уверявам те, че ще е щастлив да се грижи за теб и да те издържа колкото е нужно.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 1e8a48a510
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Не феминизацията е увредила обществото ни, а индустриализацията. Когато има глад на работна ръка "разрешават' на жените да работят. За много по-малко пари от мъжете, разбира се. Но бедните семейства нямат голям избор. Феминизацията е просто последствие от това. Никога няма да се върнем във времената на прабабите ни, освен ако не затрием цивилизацията си.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3534c917f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Айде стига с тези празни философии (или поне опити за такива ) за традиционализма, феминизма, и не знам си какво. А пък в други теми като се спомене за жени, които съвсем не искат да работят и си живеят като принцеси, пак се изреждат злобари и завистливи. Нека всеки живее както му харесва. Ако иска една жена да е домакиня изцяло, ако иска да е работеща домакиня мъкнеща или немъкнеща торби, ако иска да е кариеристка, ако иска да е принцеса. Това си е личен избор. Всеки има право да живее както желае и както се чувства добре.
Сега по същество по тази тема.
Тук виждам някои предлагат на авторката да почвала нискоквалифицирана работа, което едва ли ще е окей за нея при условие, че не е добре със здравето, не е добре физически, че и даже и още една операция и предстои.
След като казва, че превежда книги, следва, че знае чужд език. В такъв случай нека си търси работа от дистанция/от вкъщи с чуждия език, който знае. Нека потърси нещо дори в сайтове на съответната държава на езика, който владее. Да се разрови в социалните мрежи на този език, изобщо добре да разрови интернета.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 6839843e3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Не се измъчвай. Ти нямаш вина, че не можеш да работиш причините са здравословни. Излизай с приятелки, общувай с хора.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2013c8d8ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Блазе ти! В майчинство съм и мъжът ми постоянно ми натяква, че съм легнала на ръцете му, при положение че купувам храна, когато мога и по нещо за детето. Лъже, че му бавят парите в работата, а когато ги вземе си ги дава у тях под предлог, че майка му и баща му са му дали заем. Пари на ръка и за едно кафе от 60 ст. не ми е дал. Отскоро ще делим и сметките, Ча от втората година майчинските ми рязко спадат и се факти моите родители ще ми помагат, за да си дава той заплатата у тях. Вместо да живееш спокойно, си измисляш тревоги. Семейството е да си помагат хората, при мен не е нормално положението, не при теб. Като свърша парите реално ми дава майка ми, а съм с мъж, имаме малко дете, той си ги пести за у тях.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 7b3ef3b541
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Номер 18, за какво точно ти е такъв мъж, защо го търпиш? Само за да не си разведена ли? Че то от него повече нерви и стрес ти идват, отколкото подкрепа. Как ще го обичаш оттук нататък, след като си го видяла, какъв дребнав стиснат мизерник е и как не му пука ни за теб, ни за детето? Как ще го търпиш цял живот такъв?

Сериозно, защо не го оставиш да си гледа маминка, явно още не е узрял да гледа семейство - не си похабявай и остатъка от живота. Детето ти също не заслужава такъв сульо за баща. Що за баща поставя нуждите на други хора пред тези на детето си?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 315029ca73
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Пази мъжа си да не го изтървеш. Щом той е решил да си жертва кариерата... трябва да го оцениш. Но и не трябва да вижда отчаяна жена си в къщи. Намери си хоби някакво-гоблени, занимавки някакви. От почти 30 години аз издържам жена си, не съм и натяквал или критикувал нещо. Прибера се сготвено е, ошетано....

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 784c175da7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   И какво като те издържа? Не е чужд човек!

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 716c9b506c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   За съжаление моята дъпруга го пруема точно обратното. Имаше период в който, бях без работа получавах прилично обезщетение но все пак. Почна работа тя като офис сътрудник не е кой знае кво, голямо мрънкане дуднене и какво ли не. Вмомента който започнах да работя не бях взел и първата си заплата и тя напусна седи си вкъщи и уж домакинства. Да ама чиниите неизмити праха си е там, прибера се почне да пере цял ден на тоя компютър и някоя манджа за 30 мин. Много ме дразни това...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker