Семейни финансови ангажименти - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Семейни финансови ангажименти
преди: 12 години, 8 месеца, прочетена 5466 пъти
Въпросът ми е: как поделяте финансовите отговорности със съпруга/ съпругата си?

Разбит на подвъпроси звучи така:

Споделяте ли истинския си доход у дома? Какъв процент от възнаграждението си оставяте в общата каса, ако има такава :))? Случвало ли ви се е наистина дълго време да се грижите почти изцяло за семейното препитание? Под "дълго време" разбирам - повече от година. Ако в момента сте постигнали удовлетворяващо и за двете страни финансово равновесие на разходите, то колко време ви беше нужно, за да се наложи този модел?

Как бихте постъпили, ако се окаже, че половинката ви е получавала доста по-голям доход от онзи, за който е споделял/а у дома? А ако през това време вие сте поемали повече работа и сте внасяли и последната си стотинка, за да се справяте с почти всички разходи?

Кой поема по-голямата част от харчовете за почивки и/ или обзавеждане? Кой се заема с разноските в началото и края на всяка учебна година?

Как въобще обсъждате разпределението на финансите - редовно, от дъжд на вятър, кротко, с взаимна толерантност, крещейки и налагайки изисквания - как?

Е, това е. В хода на евентуална дискусия сигурно ще възникнат и още въпроси, върху които да обменим възгледи и опит. :)
Вие сте :)!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 52

преди: 12 години, 8 месеца
hash: adcf3b5919
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз нямам семейство, но съдейки по майка и татко, споделянето е до живот. като работеха и двамата оставяха парите на масата и после ги разпределяха -за ток, вода, училище, пътни.

В последствие се оказваше че татко си имаше заделени парички в задния джоб за ракийка. И така по 3 дена ходеше в кръчмата докато не му свършат запасите. И така е общо взето, ожениш ли се доходите са общи, няма твои, няма мои пари до гроб взаимопощ.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e49d6ce2f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Омъжена съм от 22 години. Не помня да сме делили пари на мои и негови. Общо взето с финансовите въпроси /битовите/ се занимавам аз. Плащам сметки, купувам каквото е нужно за в къщи и за членовете на семейството. Когато става въпрос за скъпа покупка сядаме цялото семейство и обсъждаме. Случвало е и да се поскараме, но като цяло гледаме в една посока.

Парите са на семейството. Няма значение кой колко изкарва, важното е и двамата да правим всичко възможно да поддържаме стандарта си на живот.
Честно казано, ако при мен възникнат тези въпроси, които си задал/а/, то за мен ще значи, че вече не сме семейство.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 6ebb144ab0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   За въпроса за семейните финанси е много важно доверието. Имам наблюдения не само върху моето но и върху други приятелски семейства. В повечето случай този от семейството който е по-пестелив държи парите, плаща сметки и отделя на другия само дневни разходи.
Споделяте ли истинския си доход у дома? Мисля, че всички крият, пестеливите за черни дни, прахостниците за нещо което са харесали на витрина, но не повече от 5% от дохода.

Ако се познавате добре няма как да е скрила половинката голяма част от дохода си. Аз знам предварително колко си е отделила, без да ми казва просто знам нуждите й. А ако получава по-голям от обявения в къщи доход, би трябвало да сме доволни ако оставя досатъчно за да поеме половината от разходите за къщата и детето.

В едно семейство парите са общи обикновенно за детето пазари майката, а двамата решават обзавеждането на дома или почивка.

Как въобще обсъждате разпределението на финансите?- всеки си знае задълженията и няма нужда да ги обсъждаме всеки месец само ако има непредвидени харчове се съгласуваме или споменавам, че наближава децата да се приготвят за училище.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: b23316455d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много благодаря за коментарите. Нямате представа колко бихте могки да ми помогнете ( и ми помагате, впрочем ) да си изградя по-ясна концепция за семейния бюджет. Няма значение дали става въпрос за вашите семейства, или за тези на родителите ви.

Нарочно не споделям проблем или не давам лично инфо, защото тогава постовете ви биха били под формата на съвети, а аз не искам да влияя на никого.

Може би по-късно ще споделя някои от личните ми преживявания по въпроса. (авторката)

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Днес родителите ми празнуват 33 години от сватбата си. Днес са много добре двамката, обичат се и се уважават, както не помня от детските си години. Майка ми работеше много преди, живеели сме (и те още си живеят) в нейна наследствена къща и т. н., което явно е тормозело баща ми. Спомням си, че той работеше в друг град, май са били пред развод и как майка го обвиняваше, че не се грижи за семейството си. Караха се много за финанси. Той винаги е печелил добре, новсичко е харчил в кръчмата, явно не са се разбирали.
Преди 4 години майка ми я съкратиха!
Малък град е, не си намери на нейната възраст друга постоянна работа. Много се срамуваше, много тежко го преживя, но странното е, че баща ми сякаш се промени - спря да ходи по кръчми, застоя се у дома, защитаваше я пред всички, не ? даде да работи за малко пари - „стой си у дома, не си заслужава“ и действително - сега живеят по-добре от преди, когато майка ми от гордост ли, от не знам какво отблъскваше баща ми, а с това и парите, който той предпочиташе да харчи за приятели и ракия.
Взеха си и нова кола - всеки от тях си има сметка, в която си спестяват. И двамата знаят за това, но не знаят точната сума.

 
  ...


...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: bbc6b9bd24
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Не съм омъжена, наблюденията ми са от майка ми и баща ми. Всеки месец баща ми дава на майка част от заплатата си, да речем 80%, като си оставя малка част за негови си лични разходи. И двамата са наясно точно колко печели всеки от тях. Майка е тази, която разпределя парите, ходи да плаща сметки и пазарува, което аз не одобрявам особено и не бих искала в моето семейство да е така. В малките случаи, когато баща ми пазарува иска пари от нея, т. е. зависим е по някакъв начин, а от друга страна смятам, че не е честно тя да се нагърба с всички тези задължения. Според мен, идеалният вариант е парите да се събират общо и всеки да взема толкова, от колкото има нужда, като мисли и за другия и за семейството като цяло, разбира се.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хи-хи, това е известният японски модел, номер 6. Българският традиционен е подобен, което ми е доста смешно.
На Запад всеки от съпрузите превежда определена сума в-у обща сметка, от която се пазарува с карта. Ако и двамата имат доход де. Там е и така, че при развод и сметките се делят - и личните такива!
Нормално е обаче жената изобщо да не работи, всички разходи - наем, ток вода, телефон, парно се теглят от сметката на мъжа, от там се купува и храна, жената разполага с парите му за всичките си нужди, както и тези на децата си. Като мъжът има здравна осигуровка, жената и децата му са автоматично към него. С две думи - жените не работят, нямат доход и разполагат с парите на мъжете си. В Германия само 33% от жените работят например. Правете си сметка, дами, като в Западна Германия, особено в богатите католически провинции, процентът е по-малък, в Бавария е 15%.
Ако се разведат, на нея се полага до края на живота ? половината от заплатата му, както и половината от пенсията.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a0ca7a7b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 7 - жените са използвачки демек, нищо ново.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   До 8 от 7 - не, не е така.
И на мен правилата в развитите страни, които са направили жените 100% зависими от мъжа не ми харесват, но причините са обществени и исторически. По време на индустриялната революция хората зарязват селото, където всеки се е трудил по нивята, имали са много деца, които да им помагат. Този процес там тече поне от 18 век, докато при нас, чак от 20 век, дори до днес.

В града вече няма нужда от децата, и мъжете, и жените работят тогава много усилено във фабриките, не живеят дълго, заради лошите условия. След Втората световна война има загуба на 6 000 000 мъже само за немците, да не говорим за цяла Европа - жените са изградили там страните си от нищото. През 50-те, 60-те има икономически бум, заплатите скачат много и вече един мъж може да издържа семейство. Приемат се закони, които облекчават данъчно семействата, в които жените не работят. Целта е, разбира се, да се спестят държавни пари за градини, забавачници, занимални, жените се грижат за старите и ранените (имало е много инвалиди тогава) и т.н., освен това имало е бум на раждаемостта, за да си наваксат хората загубите.

В България нещата са други. Ние сме имали загуби на много мъже, както и цивилни през Балканските войни, но Втората световна не ни е ударила толкова. Идва комунистическата философя, през 75-та българките стават най-работещите жени в света, мисля, че като % и до днес е така, но както виждате, това не ни е направило нито богати, нито щастливи (на последно място сме в ЕС по тези показатели).

Когато жените не работят, а гледат децата си, намалява предлагането на пазара на труда и съответно заплатите скачат. Ако в Германия да кажем всички жени тръгнат да работят, те биха фалирали като държава. Абсурдно е, но нямат пари да направят нито детски градини, нито ясли, нито занимални. Освен това ще паднат много заплатите. Хитро е, но това се нарича „скрит резерв“. Ето, сега там икономиката е в своя бум, имаме пълна заетост - работодателите качват заплатите и за все повече жени си струва да се захванат на работа и да назначат друга жена да им гледа децата - какво се получава - ами троен ефект! Първо, не спадат заплатите на мъжете, после жената, работейки дори почасово, също създава БВП, текат данъци и т.н. и трето - наемайки човек да гледа децата, този труд се остайностява, държавата печели пак осигуровки и данъци.

Ако утре икономиката тръгне назад, жените ще спрат пак да работят, но заплатите на мъжете винаги се поддържат на много стабилно и високо ниво. Не се чудете значи, че там се печелело толкова добре, с тези пари живеят 4-ма души. Ако българките решат от утре да не работят, представяте ли си, какво ще стане ?

Забележете, колко работещи жени има навсякъде! Ако спрат да работят, заплатите на мъжете ще се вдигнат за същия труд....Но това е бавен процес у нас - истината е в средата. Ако мъжете ни печелеха малко повечко, много жени биха се отдали повече на семейството и биха си родили повечко деца.

колкото за изпозлването - не е вярно! Нека един мъж гледа сам децата си за един ден, нека върши цялата женска работа, която обичате да не виждате. Ние само сме и двойно натоварени като българки - работа, чистене, деца. Има бременни, работят до последно. Аз ако бях мъж, никога не бих позволил жената, която обичам да се тормози така.

Наречето го използване, но тогава и вие принадлежите към хората, които не виждат, каква работа се крие зад чистите и изгладените ризи, зад чистото и нахраненото ви дете. Да не говорим за възпитание и т.н.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a0ca7a7b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, а защо мъжете да не гледат децата, а жените да работят? На запад все повече намира попелярност вместо жената да е домакиня, мъжът да е домакин (househusband).

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   10, познаваш ли такъв „домакин“ лично? Аз съм ги виждала само по ТВ-то и ги дават като един вид шарени птици.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 34667c8332
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   н10, защото ако стане домакин, спира да е сексуално атрактивен за жените, вече не е интересен. Става "женствен ' в очите на жените.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12, много добре казано!
Няма жена, която да си пада по мъже в пеньоар

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: c4a35e3bdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, ако за теб представата за мъжественост е мъж, който бие и се "грижи" за жена си, докато тя му пере гащите, не за всички е такава. Всеки трябва да домакинства. Няма такова нещо като женствено и мъжествено. Работата в къщи е много и трябва да се поделя. Мъж, който го върши е и още по-привлекателен и то много повече от онзи, който ще ме кара да му пера дрисняните гащи,

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   14, за мен мъж е действително мъж, който се грижи за семейството си.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: c4a35e3bdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   15, добре, давай в същия дух, бъди зависима прислужница. :) Имаше едно проучване за това кой уважат децата повече- този, който е в къщи и се грижи за тях или този, който носи парите. Познай какъв беше отговорът :Д
15- зависимата домакиня, която е доволна. :Д

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a0ca7a7b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   12, а пък жените които работят не са атрактивни за мъжете и въпреки това много кокошки държат да работят, дори ако не им се налага.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a0ca7a7b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   15, ясно ми е що за семейство сте - все ти САМА и етнолично избираш цвета на пердетата и мебелите. Доста егоистично. Защото там живеете и двамата, а не само ти. Никога не бих оставил жена ми сама да избира всичко това, защото ми пука как е обзаведено нашето общо жилище.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a0ca7a7b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   11 цената ти е ясна - мъжът ти те е купил и ти плаща за да играеш ролята на съпруга. Нищо чудно да си го проучвала какво работи преди да се ожениш за него. Ти си поредната платена съпруга. Срам ме е, че живея в една страна с хора като теб!

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: dd3d6eec20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   15 и ти за какво си му? Да натискаш копчетата и да бъдеш инкубатор? Не мисля, че такава инвестиция си струва от гледна точка на правещия я и всеки мъж с кариера, които поне малко е бизнесмен, ще ти го каже същото. Копчетата може да си ги натиска сам, а инкубатори бол.
Жената е равна на мъжа и не виждам причина нито единия нито другия да се отказва от кариерата си, за да лежи на плещите на другия. Кажи си просто, че не ти се занимава и че така ти е по-лесно: До сега ме издържаха мама и татаи, сега ще се прехвърля на гърба на мъжа ми.
Лола

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Не може един мъж да ми работи по 12 часа на ден и да му връча четката да чисти след това! Аз работя и печеля по-малко, той плаща за жилищата ни, съответно аз се грижа да му е приятно.
Материално всяка жена е зависима, няма какво да се лъжем.
Уважавам начина ви на живот, редно е да има и обратната толерантност - Живей и остави да живеят, толкова ли е трудно????

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: a0ca7a7b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   21 аз говорех за това, че ако мъжът не работи сериозна работа по 12 часа на ден както казваш, работи от вкъщи или е безработен по-добре да поеме къщната работа, а не хем да има малко работа/никаква, хем да не върши нищо. Иначе си права, че след пълен работен ден човек доста е уморен.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Е, 22, ти пък - нека на никого да не се случва да остава така без работа!
И аз съм на пълен работен ден, но някак си ми е по-лека и работата и не работя повече от 8-10 часа, не мога да издържам, да спя после, докато той издържа на всякакво натоварване и съответно печели много, много повече от мен. Сега да го карам и да ми чисти ли? Не мога, а и знам, че мрази това. Винаги ще благодари обаче, винаги ще се зарадва, когато види, че домът ни е ското изчистен, когато види, че съм подредила неговите бакии, струпаните в мивката чинии и съм заредила хладилника. Харесва ми така да си живея, и на него му харесва, но признавам - няма как - той носи повече пари, а и ще се наложи да ме издържа, когато съм в майчинство, защото няма да дам бабите да ми гледат детето - на гости са добре дошли иначе, но майката си е майка, жената си е жена - като дойдат родителите ми, както и неговата майка (бащата е починал), само им давам да са гости - обслужвам ги, създавам им удобства, както и им организирам концерти, добро прекарване. Задълженията на една домакиня са за мен повече от чистенето и готвенето. Мъжът ми оценя и това - няма време да посрещне майка си добре, да се погрижи за удобствата ? - и това му взимам като задължение, както и всички други - грижа се за сервиз на колата, ако я удари, грижа се за сметките, за застраховки, за час за фризьор, за зъболекар, лекар - като се разболее си взимам отпуска или работя у дома, за да се грижа за него.... защо не? Какво е толкова лошото? Толкова ли се изродихме жените, че ни е долна женската работа? Да не говорим, че се грижа за себе си - фитнес, да съм винаги представителна и спретната. Него записах също на фитнес, грижа се за здравословното му хранене, за всичко около него, толкова ли е лошо това?

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: c4a35e3bdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   e88c0be49d, не можа ли в началото да кажеш, че си домакиня, просто защото не печелиш достатъчно и не си му равна, ами трябва да обобщаваш това за всички жени? Ти си успяла толкова да постигнеш, това не означава, че всички жени искат и трябва да са прислужници. Все пак аз си мисля, че ако една жена се дава на мъж с повече пари, той може да си прави каквото си поиска с нея и това рано или късно може да се прояви. Така става, когато хората не са равни.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   c4a35e3bdc, аз не знам как може да сме равни. Сигурно трябва да се оженя за брат си - и тогава няма да сме равни!
Определено той е по-успял в карирата си, а и е по-възрастен от мен, аз завърших наскоро, но пак печеля по-добре от доста жени, които се имат за прекалено финни и еманципирани, за да си вършат женската работа.

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: dd3d6eec20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   25 явно може, защото твоето е купено с пари. По традиция си права, жената е тази, която се отказва от мечитет си (защото не всички жени си мечтаят да си вършат домашната работа само, аз също съм в тази група) в името на семейството. След като обаче се борим за равенство, за равни условия, искарваме собствени пари и плащаме собствени сметки, е редно мъжката част да започне да върши и част от "женската" работа както я наричаш ти, макар че аз не виждам какво му е женското да измиеш чиниите, да пуснеш пералнята или да сготвиш (не забрявай, че най-добрите готвачи в света са мъже). Намерила си си равновеситео, не слагай само всички жени в твоята роля, някои имат по-големи мечти от кухнята и спалнята.
Лола

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 6ec322f431
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   e88c0be49d, скоро (да се надяваме до 10 години) ще разбереш, че "печалбите" и кариерата не решават нищо в общочовешки план, хеле пък ако нещата тръгнат на зле (не ти го пожелавам). Иначе за майчинството си абсолютно права.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 27d025f169
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   26, а не е ли най-хубаво и двамата да не хващат нищо, а да си наемат прислужница?

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: dd3d6eec20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   28, ако имат излишни финанси и не им пречи да пускат напълно непознат човек в дома си може и прислужница да си наемат. Не знам дали в Бг се предлага и е подходящо такова нещо.
Лола

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 27d025f169
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   29, ами може някоя от майките да използват или и двете. За какво са родителите все пак?

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Съжалявам, че разбудих така духовете, но не намирам нищо нередно да си върша домакинската работа, когато това ми харесва, както и да се грижа за удобството на мъжа ми. Вниманието ми не е купено с пари, а с неговото „благодаря“, с ответните грижи за мен.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: dd3d6eec20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   30, живеем в свободна страна, ти си свободен човек, прави каквото искаш, ис при с това може ли както прималките деца.
31. никой не е казал, че бюджета се дели. И никой не те е нападнал за начина ти на живот, а за желанието ти да слагаш всички под общ знаменател. И както един мъж се нуждае от ласки, така и жената се нуждае.
Лола

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Лола, не разбрах, какво има общо семейният бюджет с ласкита, както и домакинството с ласките и със семейния бюджет. Това, че един мъж изкарва повече от жената не го лишава от възможността да дарява ласки, както и не го прави длъжен да чисти и готви, както и обратното.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: c4a35e3bdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   e88c0be49d, в последния си коментар казваш "според мен", но на много места написа, че една жена трябвало еди- какво-си да прави, тези, които не прислужвали на мъжете си, кой знае какви ги изкарваш, а пък мъжете, които домакинствали не били мъже. Правилно ти е казала Лола на какво ти обръщаме внимание и не мога да разбера как може по толкова глупав начин да се оправдаваш в последния си коментар.

П. П. Прочетох само 1-вите редове, както и на почти всички останали твои коментари, защото не ми се четат фермани. Май ти си тази, която май е с "разбуден дух". Погледни честотата и дължината на коментарите.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 27d025f169
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   34, хубаво не харесвате начинът по който тя живее, но не я критикувайте. Въобще този спор е безсмислен - всеки има право да живее както си иска. Хубаво, вие сте феминистки, мразещи домакинската работа, но не се опитвайте да налагате възгледите си върхо всички хора (в частност жени) и върху обществото като цяло. Живеем в свободна страна и всеки ще си живее живота както намери за добре. Ако иска ще чисти и ще готви, ако не иска - не.

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   c4a35e3bdc, не е вярно, просто не си ме разбрала. Авторката пита за това, как НИЕ разпределяме ЛИЧНО нашите си бюджети. Не е питала за универсална формула, а търси решение за себе си, както и аз в този дух съм споделила за СВОЯТА формула, която ЗА МЕН е успешна, защото сме щастливи и сме заедно.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: c4a35e3bdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   35, никой не ти е казал, че мрази домакинската работа, а че не е женска работа, което очевидно не е приятно на патриархалните хорица като теб.
e88c0be49d, аз ли не съм те разбрала:
"Няма жена, която да си пада по мъже в пеньоар",
"за мен мъж е действително мъж, който се грижи за семейството си. Не искам да ми пипа по кухнята, да сменя памперси или да ми пере „дрисаните гащи“, за сметка на това трябва да е в състояние да ми купи най-ново поколение пералня, перилен препарат",
"Такъв е животът - жената носи, ражда децата, те имат нужда от нея преди всичко у дома",
"Материално всяка жена е зависима, няма какво да се лъжем. Ние не можем никога да си позволим начинът на живот, който бихме имали с някой мъж, както и имайки деца и без това сме 100% зависими.",
"Толкова ли се изродихме жените, че ни е долна женската работа?",
"аз не знам как може да сме равни.",
"жени, които се имат за прекалено финни и еманципирани, за да си вършат женската работа.",
" Само един успял мъж, по-успял от жена си мъж, се чувства добре и мъж във връзката си.",
"Доста е найвно обаче да търсиш тебе равен мъж, да сте печелили еднакво, да сте си делили домакинската работа - един обича това да прави, друг друго",
"женска си е работата за мен и не се считам за твърде модерна, за да я свърша.".
Сигурно не е всичко, защото четох по диагонал. Има ли нужда при наличието на тези цитати да казвам защо точно слагаш всички под общ знаменател? Доста дебилско ми се струва това да отричаш. Да казваш, че за да съм жена трябва да прислужвам на някой мъж и ставам зависима от него или че за да е мъж, той не трябва да не пипва нищо в къщи и да ме издържа, както и това, че не сме били равни(не говоря за еднакви), ни засяга. Ако ти мислиш, че си нещо по-малко, аз не го мисля.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   37, пак не си ме разбрала, но както и да е. Говоря от свое име, изразявам личното си мнение, което - както твоето - не може да бъде променено.
Не се считам за нещо по-малко, защото си върша домакинската работа, но действително се чувствам по-малко значима заради дискреминацията на жените в обществото и по-ниското заплащане за нашия труд.... и понеже не мога да я променя това, съм се напаснала и съм направила най-доброто. Дискреминацията не е в семейството ми, не е от страна на мъжа ми - той винаги би могъл да ми вземе домашна помощничка и го е предлагал. Той за себе си не обича домакинстването, затова и винаги си е предвиждал пари за помощнички - не тук е проблемът. Изобщо проблем няма. Вие си живейте както искате, на мен си ми харесва да си домакинствам и тази работа ЗА МЕН ЛИЧНО си е женска, т. е. си е мое задължение, което с удоволствие си поемам харесва ми дори да си взимам майчинство, когато имам бебе - вие си живейте, оставете ме и мен на мира.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: dd3d6eec20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   35, 37 ти е казал(а) точно това, което аз се опитвам да ти кажа.
Лола

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 27d025f169
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   37 ти се правиш на много еманципирана, но едва ли би приела да си с мъж, който върти кухнята и шета, но не работи, а разчита изцяло на твоята заплата. Дано ти се падне такъв, да те видим тогава!

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: dd3d6eec20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   35, 40 не разбирам защо искате да сте на едната от двете крайности и поставяте мен и 37 на другата? Трябва ли една жена да си стои само вкъщи и да гледа децата? Както и трябвали един мъж да си стои само вкъщи и да гледа децата? Не може ли и двамата да работят и да си поделят домашната работа и възпитанието? Толкова ли е трудно да си го представи човек?

35 много мразя да повтарям но явно в твоя случай ще се наложи:В един от по-горните си коментари съм казала:
"живеем в свободна страна, ти си свободен човек, прави каквото искаш"
"никой не те е нападнал за начина ти на живот, а за желанието ти да слагаш всички под общ знаменател".
Нямада споря повече, просто не виждам смисъл, особено когато някой си повтаря винаги това, което си знае и отказва да вникне в мисълта на човека срещу него.
Лола

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: c4a35e3bdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   40, никъде не съм казала, че искам мъж, който да не работи, въпреки че ако това е за някакъв къс период, няма да е толкова голям проблем, защото не искам някой да ме издържа. Според мен, най-добрият вариант е и двамата да са независими, да имат доходи и да си поделят работата в къщи.

П.П. За сега не ми се е паднал такъв, какъвто ти описваш. Работи си човекът и то не за малко.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: f1edbe152b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Здравей! Аз съм на 27 години с малко дете на 10 месеца. И двамата с мъжът ми работим. Той взима по-голяма заплата от мен попринцип сега съм майчинство. Аз съм глупава и му давам всички пари в него и даже картата ми е в него некрия и 1 стотинка. Той мисли с неговите пари и мойте как да ги разпределя. На мен ми е добре засега защото каквото ми трябва или каквото искам да се купи той казва добре или айде да е другия месец че сега едиси какво трябва първо. Ходим си на почивки редовно на туристически обекти обекти. Ясно ми е че неми казва винаги като е спечелил някой лев повече но ми стига това че което е спечелил си го събира и като закъсаме и аз се притесня той казва ами спечелих от една командировка примерно 50 лв. така че бъди спокойна. Или майками миналия път ми даде 50 лв. които той тогава неми е казал че има ама като се наложи ги вади. В мойта рода винаги жената е била силния пол и се е грижила за финансите и съм се нагледала от баба, майка и кака даже колко се притесняват и мъка с тия финанси та аз реших да не се тормозя с това. А и винаги като иска да си купи нещо ми казва искам еди си какво и аз му казвам добре щом има възможност и няма да закъсаме няма ядове. аз си държа по 20 лв в мен колкото да пия едно безалкохолно или хляб да взема ако е забравил. Всеки ден му звъня да кажа дали навръщане да мине дса купи нещо. Така чед не се тормозя за пари. А ако предстои скъпа покупка казва този месец трябва да се стиснем малко да не ходим на заведения примерно. Така че ако ще милиони да взима а да казва че взима 200 лв. неми пука важното е че каквото ми трябва го има и се справяме и с изплащане на апартамент и с мои прищявки. А пък съм спокойна че неги дава по други жени дажежда го видя няма да го повярвам. Ами кво да кажа глупава съм че му давам всичко но засега ме устройва пък след време ако реша може да се променят нещата.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   43, браво! Най-важното е, че сте се аранжирали и сте намерили ваш си начин да се справите с проблема, а щом казваш, че ти нямаш стрес, значи много е добро решението, което сте измислили. Поздравления!
Само едно не е вярно - не сте двамата работещи, а ти не си работеща същност, а си в майчинство. Мислила ли си, че скоро ще взимаш по-малко парички и би ли дала бебето си в ясли?

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 5fdfdebea5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Има доста отклонения в коментарите, но аз ще пиша по темата:
При нас нещата са че всеки си взима и харчи собствените пари, без да дава или да иска сметка от другия. Дори не знам колко получава мъжът ми, както и той не знае истинският размер на заплатата ми. Важното е той да чувства, че може да издържа семейство. За ежедневните покупки (храна, сметки) плаща този, които се е сетил за тях. Не си ги делим или не си смятаме на кой е редът. Що се отнася за сериозните покупки разчитаме на общи пари, като след като обсъдим имаме ли нужда от нещо и какво да е точно, той все пак преценява този или другия месец например ще има възможност.
Понякога разбира се ми е любопитно колко взима (предполагам повече от мен), но все пак предпочитам да не изпадаме във "финансови" скандали кой кога и колко е похарчил. Всеки има достатъчно пари за себе си, а се обединяваме когато е необходимо. След като всеки е преценил, че има възможност "семейния" бюджет да позволи някаква покупка, другият много рядко прави коментар за стойността. Все пак докато има пари за ежедневието, не чувствам необходимост да знам дали си заделя пари или не.
Към авторката - може би ако усетя, че всичките ми пари отиват по сметки в къщата, за които партньорът очевидно не се сеща, просто бих ограничила покупките до най-необходимото с цел да го подтикна да се включи в семейния бюджет. Ако трябва бих поговорила с него, но повече съвет не мога да дам, защото не съм стигала до такава ситуация.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e88c0be49d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   45, интересно е, че не се карате. Имате ли деца и кой плаща наема, ипотеката или за колата?

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: aa002defb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   Ние имаме 2 деца - в момента съм в майчинство. Мъжът ми е такъв човек, че без работа не е оставал (да не дава господ такива времена) но аз забременях веднага след като завърших училище. Стояла съм и без работа и на борсата и в майчинство, но родителите ми винаги са ни помагали много, работила съм и много - по 16 часа 22 дни без почивка и т. н. , тогава мъжа ми гледаше детето след работа и детска градина.
Никога не сме си делили парите. Парите се вземат ( от който и да е от двамата) първо в началото на месеца плащаме всички сметки и после всичко стои на едно, ако можем отделяме и събираме ( тоя месец правихме ремонт на кухнета ) така си купихме и колата, събирахме 2 години за нея. Заема за апартамента вече го изплатихме и не мислим да теглим друг.
Никой няма свои пари, всичко е общо, но това не значи че не мога да си купя дънки например...
Напоследък хранителните стоки много се качиха и трудно се справяме , но добре че и мама и тате помагат...
Така е най добре за нас, не го натрапвам на никой...

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 2b8a7313c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   Не знам, номер 47 - тежка работа. Според мен, сте избързали с децата, макар че гледам, не се справяте лошо. Има само едно нещо в модела Ви, което не ми харесва някак си - това с помагането от мама и тати.
Знаете, че безплатен обяд няма. Когато старите се пенсионират, Вие ще трябва да помагате - да сменяте памперси на стари хора, да купувате за тях ядене и т. н., защото пенсийките ще са мизерни. С две думи - те сега помагат, за да ги гледате. Вярно, на младини ще си изгледате децата, но това няма да Ви освободи от ангажименти - напротив.
Тъкмо ще ги изучите, ще ги изпожените и ще трябва да почвате с гледането на старци. Никога няма да успеете да си стъпите на краката, така че да ви е лесно - ти си млада, с две деца, без стаж и без добро образование (предполагам), кой ще те вземе на работа?
Работодателите ще предпочетат винаги някоя на твоите години, но без деца и ангажименти, някоя с образование и стаж. Трудно ще ви е цял живот, но ще се справите - с помощ на мама и тати и с къртовски труд и лишения. Определено не е това модел, който си заслужава да се следва.
Според мен, първо трябва човек да завърши университет (или да поработи в тези години, крадейки занаят), после да работи и спестява поне до 30 годишна възраст за жена, до 35 за мъж, не в последствие да търси пари за всичко. Когато по-късно се решаваш на деца, не само си независим от родителите си, но и си се наживял - пътувал си, имал си възможност да празнуваш, докато ти писне, трупал си житейски опит, наред с парите, а старите вместо да пръскат пари и време по теб, вместо да се притесняват, дали внуците им ще имат детска количка, колело, храна, ще могат да се насладят на старините си, да спестят за болест и лекарства.
За мен, когато се оженим и създадем свое си семейство, не бива да разчитаме на нашите родители, така както трябва вече материалната база да е налична, не да се набавя тепърва.
Не ми се мисли, ако хора като 47 решат да се разведат ! Децата са голямо изпитание за всяка двойка. Вашият модел Ви прави не само зависими от старите ви родители, но и един от друг, доста опасна ситуация. Да не говорим, че ставаш зависима от мъжа, което си е страшничко в днешно време!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: aa002defb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   ot 47
Аз не натрапвам на никого нашия начин на живот и нашите разбирания. Но това с мама и тати... ами ние от провинцията не чувстваме родителите си като задължение, а като семаейство. Ако свекърите се разболеят (те са с 20 год по стари от нашите) и тях ще гледам, нищо че не помагат в момента, ние си обичаме родителите и държим на тях. Радвам се че и съпруга ми мисли така, защото не само финансово а и в най тежките емоционални моменти, те също са до нас. ЕДНО ГОЛЯМО ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО. И се надявам че няма да ги чувствам като товар и задължение, даи Боже да са ми здрави мнооого години още.
Да найстина съм млада майка, без добро образование, и децата не са оправдание за това, ако имах желание можех да уча, аз сама избрах този начин на живот, и съм доволна и от съпруга и от работата, и от прекрасните си деца. След като ми изтече майчинството пак ще се върна на работа.
Не мисля че е важно кой ни одобрява, а това да сме сами доволни от себе си и от това което сме постигнали...

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: d5d28fdf76
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   47/49 (от 48), поздравявам те за нагласата и позицията ти!!!! Чудесно е, че си поела отговорност и СЪЗНАТЕЛНО си взела избора си, както и това, че си ДОВОЛНА и по свое му щастлива, имаш възгледи, зад които стоиш! Уважавам страшно това качество.

 
  ...

1-50 от 52
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker