Как да помогна на мама да си оправи живота? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как да помогна на мама да си оправи живота?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1718 пъти
Здравейте, мама е човекът,когото безкрайно обичам и който винаги ми е протятал ръка в нужда. Именно затова искам да я "променя" в положителна насока, или по-точно да променя мисленето и. Тя наистина е душичка и го заслужава, но... Няма образование, учила е до 8 клас, после са я сполетели големи беди и си е останала с 8 клас, а вече е на 48 години. Не знам дали някога е искала да учи, но определено не е имала възможност. Цял живот работи като шивашка и гони космически норми за малко пари. Вече не вижда много добре, уморена/изтормозена е и физически и душевно от толкова бачкане. Искам да я убедя да завърши ПОНЕ средно, ама тя не иска, или може би се срамува, а може би и двете. Разбирам я, но само това и е шансът да си намери по-добра и по-спокойна работа. Да, знам, че вече и средното не се зачита много, ама с основно е още по-зле. Искам поне мъничко да си улесни живота и да работи за достойни пари. Другого, което ме притеснява е, че е много обединена, лесно се уморява като върви и тн. Като старица е и ми е много тъжно да я гледам така. Няма живец в нея... Като и кажа да се разходим някъде, да се раздвижим, все ми казва, че достатъчно се движи на работа в натискане на педал и премятане на дрехи. А това не е движение, а работа и няма нищо общо с физическата активност. Казвам го като човек работил подобни неща и спортувал отделно. Няма връзка между двете. Притеснявам се, че с тази липса на движение след още няколко години ще стане като 70 годишна - едвам вървяща и с куп "бонуси" към това. Отделно е почнала да се изгърбва... Много я обичам, наистина, и ме боли сърцето да я гледам в това положение. Искам да я виждам жадна за живот, ведра, щастлива и усмихната, а за съжаление виждам застаряваща, перманентно уморена, пушеща жена, доизносваща стари дрехи. Бих и помагала с финанси поне, но съм студентка, живееща на квартира и също работеща в завод, та на този етап не мога да направя много за майка си. Моля, дайте ми съвет как да и помогна. Хубав ден на всички!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 34e5b5efb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   В България и с образование не е гаранция че ще работиш добре платена работа, по скоро по нещо допълнително тя да шие а ти да продаваш през приятели и Интернет си мисля като вариант. За успех в този живот много е важно кои са ти приятели

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 4b2e25f70c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Миличка насила можеш да вземеш, но не и да дадеш. Това е избор на ма ка ти. Ако тя така иска и е убедена в това нищо не можеш да направиш. Това е нейн избор. Мирогледа на човека е ограничен до неговото ниво. Първата стъпка е образованието и желанието за промяна. Цял цирк да и доведеш, тя пак ще е отегчена, защото жиланието за живот и промяна трябва да дойде от вътре.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6e2bee4a23
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   За съжаление не можеш да промениш живота на човек, който не иска да го промени. Ако майка ти искаше, отдавна да е завършила средно, има вечерно, има като частна ученичка, не е като да няма варианти. Просто тя е решила, че това е животът и и толкова, не й се полагат усилия, защото явно не вярва в промяната.
Няма как ти да я промениш, колкото и да опитваш. Аз така и не успях да променя майка ми в друго отношение, беше изцяло за нейно добро, но тя така и не пожела да положи грам усилие в съответната посока и така си отиде :-(

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 5d59a68adc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Имала е прекалено много време да се образова и да учи. Това е истината. Няма как да я подтикнеш., тя не е искала.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: d01a3aa457
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   На 48г от сега нататък да учи? И каято на 53г завърши средно как ще промени това животът й?
Мисля си че можеш да й помогнеш като й отвориш едно шивашко ателие. От бюрото по труда има програми за започване на бизнес за безработни, дават до 4 000лв за закупуване на техника (шевна машина, оверлог и т. н. ) Позаинтересувай се рови и ще намериш начин. Моя позната от Враца се разведе, премести се сама на морето, дадоха й 3700лв от бюрото по труда купи си машини нае си помещение за шивачка, междувременно в същото помещение правеше и ксерокопия и визитки, после купи машина за компютърна бродерия и бродира шевици и т. н. Иначе това с завършването на средно образование на нейната възраст е безполезно, имаш ли си на представа колко безработни среднисти има?

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: c151104b68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Много тъжно ми стана. Освен ти да почнеш след време нещо свое, да я вземеш при тебе и така да и помогнеш. Ако няма мъж, може да потърсиш подходящ мъж за нея от нейното населено място, поне личният и живот да подобриш. Някой човек на 55-58 г. добра душа. Недей да я караш да излиза, по-скоро гледай да я облекчиш в домакинството или да и помагаш с дребни неща. Купи и витамини, след време като имаш възможност вървете на почивка, с това може да я зарадваш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 489dcb8e84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Гледай себе си и не се занимавай с майка ти. Животът си е неин и тя решава какво да прави с него. Така само я тормозиш. Ако наистина искаш да й помогнеш, завърши образованието си, намери си добра работа и й помагай финансово. Хубаво е, че я обичаш.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8929a625c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Истината е, че не можеш да й помогнеш, ако тя не иска да положи поне малко усилие да промени нещо. Може да я заведеш на психолог, поне 3-4 сеанса минимум. След това да й предложиш нова възможности за развитие. На този етап дори да завърши средно, повече от продавачка няма да стане. Но тя има занаят, което е плюс. В момента има шивачки, които си правят страници и шият по поръчка детски дрешки, официални, ежедневни тоалети . Предложи й да ушие няколко, направи й страничка, пусни малко реклама и виж дали ще има интерес. Ако има и на нея й се занимава, може лека-полека да развиете бизнес. А и тя като види, че има светлина в тунела, може да й дойде живеца. Можеш да я заведеш на фризьор, на маникюр, да й подариш нова дреха. Стига да имаш средства, разбира се. Не се хвърляй на големи промени, с малки стъпки виж дали ще иска. Ако тотално се е предала, твоите усилия може и да са напразни, но поне ще знаеш, че си опитала.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0ed77993a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Мойта е шивачка с висше образование. Аз имам доста професии, но съм се ръгнал в строителството... С едното образование днес в България си си умрял гладен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 3dc2bd55be
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   В цеховете всяка работи една операция, изработва един детайл, пр. шие яки и това е. Да се изработи дреха по поръчка се искат повече умения и опит, първо трябва да се скрои, да се конструира цялата дреха, не всяка шивачка може да я изработи качествено.

 
  ...

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 85125f41ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   По-скоро някакъв професионален курс да изкара.Тя има ли интерес към нещо друго...Но каквото и да е тя самата трябва да го поиска.Да реши,че иска промяна в живота си.Някаква по-лека работа,а не монотонна и заробваща като шиенето в цех на норма...Може да гледа дете например или да стане леля в детска градина.Друго...познавам жени ходят в Австрия да помагат в домакинска работа на възрастни хора за 6 месеца,после 6 месеца са си в БГ и после пак така вече с години.Казват,че са доволни.

Иначе може да има нужда да се разсее и отдъхне -да отиде някъде на почивка(в Нареченски бани например някои жени ходят има и процедури и в планината си е красиво и приятно,а и цените са приемливи),на спа или някъде на нещо което ще я разсее и вдъхнови,да ѝ даде живец... или желание за промяна.

Ако е сама без мъж може да се събере с някой добър човек,за да си помагат взаимно в живота и да не се налага да се трепе толкова.Но тук вече тя си знае.

Така както я описваш ми изглежда,че тя се е примирила с битието си и толкоз,а не бива.За толкова години как не е сменила тая работа.Може би първо ще трябва да се извади от черупката си,малко да се разсее от еднообразното си ежедневие,за да се огледа и види като човек.Говори ѝ и я подкрепи да направи нещо за себе си.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 07309685d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Само съвети за мъж не давайте, на 50 и кусур са все с проблеми. Не й трябва още натоварване. Не вярвам тя нещо да промени. Гледай да й помагаш и това ще е.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6c22197a21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не се занимавай с майка си, а си гледай твоя живот. Тя би трябвало да помага на теб, не обратното.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 0d8d326ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Похвално е, че искаш да помогнеш на майка си. Но... Доста години е чакала, за да учи сега средно образование. А и си трябва време и усилия за това. Дали е склонна да го направи???
Идеята за усвояване на някакви допълнителни умения май е по-изпълнима.
За съжаление и хора с добро образование често пъти трудно си намират добра работа. Всички хора около мен са с добро образование, но не и със спокойна работа.
Относно съветите на номер 13: За да стане"леля" в детска градина се изисква завършено средно образование. За гледане на дете в повечето случаи искат също медицинско или педагогическо образование. И непушачи. Идеята за чужбина е добра, ако се говори чужд език.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: cbd264d124
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Не я тормози излишно жената - явно така иска да живее! Ако е искала промяна, е щяла да се опита да я постигне. А и както ти казаха висшето образование вече не е гарант за нещо, ти си мислиш, че средното ще помогне?

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 6bd28f2301
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Благодаря за коментарите на всички, но не ви разбирам повечето. Съгласна съм, че има много хора с образование, които бачкат като общи работници, но това трябва ли да значи ли, че трябва всички да се откажем да учим??? Тоест, щом комшията Иван е завършил за адвокат, но работи като сервитьор (примерно) то и ние нямаме шанс за развитие? Да, никое образование не е гаранция за реализация, но шансът е 50/50. А без образование шансът е нищожен.

Авторката

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8959cf3402
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Според мен, една жена на тази възраст няма как да издържи този целия учебен материал. Паметта не е същата като на 20 години. Имах една приятелка с 4 клас, 78-ми набор. Тя пробва един семестър, даже и бяха казали, че може да вземе две години в една или нещо такова. Показвах и по информатика, имаше изпити и т. н. Зависи колко бързо може да се вземат изпитите. Ако решиш отиди и питай в някое училище за минималните условия, които трябва да се покрият. Недей да пишеш тук, а отиди да питаш. И тогава кажи на майка си какво е нужно, ако тя реши обаче ще отиде. Защото може да има притеснения, страхове, дали ще се справи и т. н. Не беше ли минимума за средно до 10-ти клас? Не съм сигурна!

 
  ...
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: 4aa41fbc4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Остави я на мира жената. Не е трябвало да остава със основно образование. Неграмотна. Поне средно да има.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: 53a597e27b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   За кога сега да учи средно образование.
Остави майка си намира.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker