Майка ми има психично разстройство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Майка ми има психично разстройство
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1236 пъти
Здравейте, читатели ! Не пиша тази история, за да се оплаквам от живота си. Много хора се раждат в трудни условия, но ми се иска да променя нещата към по-добро, но не виждам начин.
Аз съм момиче на 20 години, уча висше образование, в задочна форма, защото работя и се издържам сама, дори наскоро постъпих на работа по специалността си. Имам приятел от близо 6 години, но не живеем заедно. Живея със семейството си, с майка ми и леля ми, защото с баща ми са разделени, но никога не ми е липсвало присъствието му, постоянно ни помага за всичко. Главният проблем е, че майка ми има психично заболяване, не е в тежка форма, но пречи на всичко. Не е избухлива, освен ако някой наистина не я ядоса, но не може да работи, отказва да се къпе за дълъг период от време и наблюдаваме, че си говори сама. Не знаем какво е това заболяване, защото тя отказва да приеме, че е болна и това прави невъзможно да я заведем на лекар. Знам, че има здравни заведения за такива случаи, но мисля, че тъпкането с медикаменти и затварянето там само биха влушили състоянието и. Реално не пречи на никого, но не функционира правилно като човек и е нужно някой да я издържа цял живот. Разбира се това се пада на мен и леля ми. Другият проблем е точно от нейната страна. Тя постоянно напада майка ми заради това нейно болестно състояние, не иска да я издържа, дори се е случвало да и посегне, което за мен не е правилно, защото аз добре осъзнавам, че тя не е виновна, че е болна. Имам съмненията, че и леля ми развива някакво заболяване, защото е прекалено нервна и избухлива. А тя не е омъжена и няма деца, семейството им сме ние. Казвала съм и да предприемем мерки, да викаме лекар поне за преглед или да я заведем, но тя отказва да се занимава. Обвинява майка ми, че тя е причината да не е омъжена ( но аз не смятам,че е така, всеки сам избира как да гради живота си ).
Искам да ви попитам , ако вие сте имали подобен случай или сте чували за такъв, да ми дадете някакъв съвет. Благодаря ви !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed5e6d5c19
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не е нужно, да водиш майка си в лудницата за преглед . Жената може да има високо кръвно , съдова болест на мозъка и подобни . Но без лекари, вероятно няколко , няма как да получи диагноза .
Докато на медицината гледаш като на тъпкане с лекарства, няма да получиш медицинска грижа. Но ,конкретно в твоя случай, нали виждаш как двете сестри лежат на твоите ръце.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: fd5fe59475
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Ами ако всичко това е вярно най-добре отиди да го разкажеш на личната си лекарка, тя би следвало да ти даде най-адекватен съвет и да те насочи към подходящи специалисти. А за посягането... ами какво да ти кажа - в нашата родна български култура посягането е нещо много често срещано между близки хора в едно семейство/домакинство, включително и от родители към деца и дори съвсем малки деца. Разбира се аз не го смятам за приемливо, но това просто е много стабилно вкоренено българския бит.. Успех.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: a11b790a7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ама как не сте я завели на лекар още тази жена? Ти осъзнаваш ли, че утре ще искаш семейство да имаш, а тя ще легне на теб? Кой ще ти издържа детето, ако ти издържаш нея? Водите я насила на лекар, щом дори сама си говори, иначе не се оплаквай, и по-зле ще е. Лекарствата точно при психичноболните помагат. Некъпането е признак, че не е добре. Дори при хора, които мислят, че нищо им няма, ако се къпят по веднъж седмично, това е притеснителен факт, между впрочем психиатрите и хигиената имат предвид.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 72f5e2b571
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Поговори с лекар. Но си мисля, че най-добре е да се изнесеш отттам и да им помагаш финансово, ако можеш. Да не би тези жени, които дори не искат да видят какво им е и да се лекуват, да провалят и твоя живот. Изнеси си оттам по най-бързия начин. И постави условие на майка си , че няма да й даваш пари ако тя не отиде на лекар и не се изясни какво й е. И, да, да й предпишят лекарства. Може да й дадат ТЕЛК и да взима месечно пари, с които да се издържа. Може би е права леля ти, че не е създала свое семейство заради сестра си. Гледай да не ти се случи и на теб.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c126ebd708
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Най-добре да я прегледа психиатър и да назначи лечение. Не е задължително да я вкарват в лудница. Говори с личната и лекарка, тя да те посъветва.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed1cc46ecb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   "Разни хора, разни идеали"


Започвам с този цитат, защото още си малка и гледаш на живота по начин, който не е оптимален. От това, което казваш обаче, майка ти все още не е с диагноза и е напълно неприемливо да и лепиш етикети с цел по-четена тема(дори и да е с цел помощ). Не обичем, когато хората така се дисоциират от другите, все едно те нямат личностни проблеми. Първо замисли се кой има нужда от помощ - майка ти или ти, защото смяташ, че ти е твърде тежко и не можеш да се наслаждаваш на живота така, както твоите връсници, а отгоре на това трябва да я гледаш и как "страда". Слагам "страда" в кавички, защото не мисля, че имаш емоцоиналната интелигентност да разбереш през какво преминава тя и как това се отразява на нейната психика. И не мисля, а съм сигурен в това твърдение, защото съм почти убеден, че прочитайки изречението си останала засегната. Темата обаче не е за теб, а за друг човек. Научете се да виждате приз чуждите очи и ще помогнете много на свете. Емпатията е нещо, което в днешно време много е обърнало смисъла си! Хората смятат, че като някой има проблем и му помагат като го решават каточе ли е чужд. Приемете този проблем за свой, разберете как ви кара да се чувствате и понеже все още не сте прекарали достатъчно дълго време в него като състояние да ви пречупи, съберете сили и амбицирайте човека до вас. Бутнете малко и тръгнете двамата в правилната посока, дайте малко инерция и го оставете да финишира сам. Такъв невиждан кеф ще изпита, нямата си и на представа. Че се е справил с нещо и че не е сам на тоя свят, а някой истински го е разбрал, после той също ще си набере инерция и към следващата задачка. Живота е инерция, загубиш ли я изоставаш, а отхвърляйки тези хора ги правим и психично болни. Вие достатъчно вече сте и въртяли филми каква трябва да бъде и какво се иска от нея, та тя горката от стрес вее, знае - никой не я разбира, не може да и влезе в положението. Само да и дават акъли. А другото нещо, човек като не върши работа има време само за мислене. Живота е баланс, мозъка мисли, тялото - действа. А тя горката само мисли и вече е превъртяла касетата и пак и пак едно и също, та си говори и сама. Дай и нови хоризонти, дай и разнообразие! Тя живее в главата си! Това е като тия белите стаи дето те слагат вързан и изтрещяваш. Мозъка работи с информацията дето има, а като не ползваш нещо го забравяш. Майка ти като върти на едно и също място с едни и същи мисли, те стават по-мрачни и по-мрачни. И понеже не вижда хубавото от живота го е забравила и сега върти в кръг.

Тук идва и другият момент - човекът е най-приспособимото същество. И като седиш в такава обстановка в един момент тя става част от теб, мозъкът ти е приел достатъчно печал и страдание и казва, това е новата ми норма. Това е моята реалност. После обществото не иска такива негативни и депресирани кадри, негодни за нищо, без себестойност и ценности(казваш, че не се къпе). Човекът е социално създание и като се чувства зле вътрешно, никой не го разбира, бива отхвърлен от близки, а после става негоден и за общносста. А на повърхността ти предлагат помощ и разбиране само на приказки, а никой не е говтов на това. ЗАЩОТО ЗА ДА РАЗРЕШИШ ЕДИН ПРОБЛЕМ, ТРЯБВА ДА ГО РАЗБЕРЕШ. А за да го разбереш, трябва да си сигурен, че го познаваш в детайли и си го погледнал отвсякъде. Когато е за чувства - че си го почувствал. Затова хората стигат до крайности и "полудяват", не им издържа психиката и тяхното съзнание става техен враг и мислите им работят срещу тях. Много от тях мразят повече себе си отколкото най-големия си враг.

Казах, че не разбираш майка си и не си готова да и помогнеш, защото съм прав. Не се ядосвай. Ако тя е в това състояние, то е защото не правите достатъчно. Убягват ви детайлите, работата не е за доктор. А и ако пие нещо, по-скоро да е нещо дето да е плацебо. На майка ти и липсва самочувствие и увереност, дайте и го, дайте и и любов. А не да я обсъждаме ние тук - чужди хора. Казах, че ви убягват детайли, защото се фокусирате върху проблема, а не върху причината. ТОЧНО СЪЩАТА ГЛУПОСТ, КОЯТО ПРАВИ И ДНЕШНАТА МЕДИЦИНА! Не заглушавайте признаците, а разберете причината и не като рофесионалисти, а като хора. Аз също често се провалям, както съм сигурен и всички други, но се изправям и продължавам, защото знам къде отивам. Ако човек не знае на къде върви, никога няма да стигне до крайната точка. Майка ти или не е имала визия или някой я е предал и тя е загубила своя смисъл. Загубила е своята кауза.


Ако има някакви страхове или налудничеви теории - не ги отхвърляйте да я карате да се чувства още по-ку-ку, че не и вярват. Ако логическо и рационално мислене не може да ги отхвърли като несъществуващи, то те са възможни като теория, но това не означава, че са на 100% истинни. Казвам това, защото такива хора често са прави, но предразсъдъците и наивността на масата ги кара да се чувстват аутсайдери. Мисълта да "светнат" другите за истнината ги обсебва, вманиачават се, съзнанието се задръства и почва да си фантазира всевъзможни небивалици за да разнообрази репертуара.



Много от вас няма да прочетат коиментара до тук или вече ме смятат и мен за лунатик. Еми сори, малко съм подпийнал. Но не забравяйте, че само ние сме тези дето виждаме живота по този начин: образование, работа, нови дрешки, сметки и тн. Никое животно не живее по нашите стандарти и правила. Това, че сме върхът на всяка една верига не означава, че сме повече или, че знаем къде отиваме. Както виждате от векове се борим с едни и същи проблеми, вярваме във всевъзможни богове и все пак екзистенциялният въпрос още стои неотговорен. Така, че как, защо, къде... проявявайте разбиране към всичко и всеки. Живота знае само едно - да бъде. Щото ако не бъде - см'рт. Оттам нататъка съзнанието си избира някаква ниша в природата и си играе ролята. Всички ние сме актьори и ми е жал как много хора не го проумяват. Замислете се колко различни социални среди имате - семейство, работа, приятели, познати и как със всяка група от хора или индивид се държите по коренно различен начин. Ако ви погледне някой отстрани ще реши, че сте друга личност.


Някой е казал на майка ти или тя сама, че това е найната роля, видяла е ниша там и е посяла семенце. Както виждаш, играе си ролята много добре! Съзнанието се приспособява, то не се проваля никога, научава се как да е най-успешно в дадена ситуация!


Може би предполагах, че ще оставя умен и интересен за четене коментар, но уви съм пълен ръб!



Моментът на майка ти и изобщо на нещата случващи се около тебе ще те изградят като човек. Хората казват избирай средата си ако искаш да си успешен. Аз обаче ще ти кажа, остави това за загубеняците и слабаците! Аз не искам хората до мен да се с мен само, защото съм успешен и в момента, в който се проваля(защото се случва се в един момент) да остана сам. Отказвам и да приема, че всеки в нужда или изпаднал в някаква слабост, или зависимост човек е лош спътник за теб и трябва да бягаш надалеч.
Колелото се върти, днес си горе, утре - долу! Бъдете хора и уважавайте! Мисля, че сериозно трябва да седнеш и да помислиш за твоята роля в света и зад коя страна заставаш. Моля, не се засягай от написаното, а вникни в него и вземи ползи.



ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ДРУГИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕТЕ СЕБЕ СИ! НЕ СЛУШАЙТЕ ЕГОТО СИ, ТО Е ТАМ ЗА ДА ВИ ДАВА САМОУВСТВИЕ, ИГРАЕ РЕШАВАЩА РОЛЯ В ОЦЕЛЯВАНЕТО И ПРИОБЩАВАНЕТО В ГРУПА, КАКТО И ЗА КЛЮЧОВИ ХОРМОНИ, ОТДЕЛЯНИ В МОЗЪКА! ЗАБРАВЕТЕ ГО, ЗАБРАВЕТЕ ГО ПОНЕ ЗА МАЛКО, ПОЗВОЛЕТЕ СИ ДА ВЛЕЗЕТЕ В КОНФЛИКТ СЪС СЕБЕ СИ, ДА РАЗБЕРЕТЕ КАК МИСЛИТЕ И ЗАЩО СТЕ ЛИЧНОСТТА, КОЯТО СТЕ. РАЗКОСТЕТЕ СЕ НА ПАРЧЕТА, А ПОСЛЕ СЕ ОБИКНЕТЕ И НАУЧЕТЕ ДРУГИТЕ КАК ДА ГО НАПРАВЯТ. СПРЕТЕ ДА СЕ ДЕЛИТЕ И ДА ТЪРСИТЕ ЛИЧНА ОБЛАГА! ЖИВОТЪТ Е ПРОСТО ЕДИН МИГ И В НЕГО СА СЪБРАНИ 2-3 МОМЕНТА, НЯКОЛКО ИСТОРИИ И ШЕПА ЕМОЦИИ! Всичко друго е едно НИЩО!

Вижте през своите очи, за да можете да видите и през чуждите! Уважавайте и проявете разбиране! Всеки води различни битки, но битката е само една: Съзнанието, опитващо се да намери смисъл!



А аз лично съм по-ниско от тревата и от мравките, дето ходят под нея!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 741b299f0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Отказва да се къпе за дълъг период от време и си говори сама. Може да е начална фаза на шизофренно разтройство. Казва го човек, който се грижи за родител с такова заболяване години наред. Направление за психиатър и среща с добър психолог задължително! Недей да го бавиш, особено ако майка ти е точно преди критическата. Най уязвими са тогава тези, Отключвания, а също сезоните пролет и есен. Наблюдавай я за някакви налудности дали има. Под налудности разбирам, да говори за неща, които за момента нямат връзка по темата която говорите. Няма какво да я жалиш, като усещаш, че нещата не вървят добре. Шизофренните кризи са жестоки ако се изпуснат. Разбира се, искрено се надявам да не се стига дотам, но депресивините състояния са много опасни и трябва да се лекуват. Действай с леля ти заедно, никакво отлагане. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker