За спомените. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

За спомените.
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1171 пъти
Не мога сам да реша, кое е по хуманно, какво да се случи със старите дрехи и други стари вещи на починалите ни родители. Дълго време си стояха непокътнати, така както са си стояли и при тях, но не може вечно да ги кътаме, идва време да се ползват помещенията в които те са живяли. Да стоят още така е невъзможно, да се изхвърлят в контейнера за смет е нехуманно, не е синовно, да се изгорят също е нечовешко. Кое според вас е най приемливият вариант? Не става въпрос за нови дрехи, които могат да се дадат на по бедни да ги доизносят, а става дума за дрехи полуизносени, разни кувьорчета, покривки, завивки и др. подобни. Ако в сайта има по възрастни жени, вероятно най точно ще ми дадат съвет. Аз клоня към тотално изгаряне и праха да го събера в метална кутия, нещо като урна, която да кътам докато съм жив, пък после който иска да я унищожи. Не мога да ги хвърля на бунището, много е грозно това. Ще съм доволен ако има съвети. Младото поколение лесно решава, начаса ще ни изхвърлят парцалите когато си заминем, но аз съм от по консервативно мислещите, и ми е трудно да се реша, затова споделям проблема си. Ако ми помогнете, ще съм благодарен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 6b7abdb865
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Дрехите на човека не са човека, ако ме разбираш.
Съберете се по семейно и обсъдете въпроса заедно, така се прави. Нека всеки, който има желание/нужда, да задържи по някоя вещ или дреха за спомен. Хубавите неща могат да бъдат дарени, не толкова хубавите можеш да ги рециклираш. Има кошове, включително и в по-големи магазини, където можеш да дадеш включително и парцали, платовете се преработват и от тях се правят нови дрехи. Нека кажем, че така една минимална частичка от починалия ще бъде максимално запазена, без да държиш пепел от дрехи в урна.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d3d31778bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Аз съм в същото положение, вещите, мебелите и всичко на родителите ми стои в апартамента им. Подарих доста дрехи на майка ми по фейсбук групите, защото бяха съвсем запазени, а има нуждаещи се хора. Има още доста, но нямам време да ги събера и подредя.
Aко става дума за износени дрехи, ковьорчета, покривки и т.н., които не стават за подаряване, бих ги дала за рециклиране. Нямам сантимент към вещи и не мисля, че душата на починалите е в тях.
Но ако ще се чувстваш по-добре, ако ги изгориш и събереш праха, така направи. Аз в такива случаи се водя по вътрешното си усещане, ако смятам, че нещо е правилно, не се водя по това какво мислят другите.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 2cbc944095
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   №1и2, благодаря ви, че станахте съпричастни към проблема ми! Не си мислете, че съм набожен маниак, който си внушава, че в старите вехтории на починалите се крие душата им. Далеч съм от такива помисли, но все пак, в тези вехтории се крият спомени за родителите ни, затова и заглавието на темата е за спомени, а не за душата на починалите. Как за велики и значими хора се правят къщи-музеи, в които се показват вещи, дрехи, покъщнина на тези хора. За мене, а допускам за всеки разумен човек, родителите са велики хора, колкото и незначими за околните да са били, затова спомените трябва да се запазят по някакъв начин. Понеже е навъзможно да се съхранят в този им вид тези стари вещи, те трябва да се преобразят в нещо по приемливо. Това да се рециклират е добра идея, но в нашият град такава опция няма, единственото рециклиране става на бунището, но за мене е неприемливо това. Нали виждаме, колко грозна гледка са купчините стари дрехи до контейнерите за отпадъци, даже и старото бельо на починалите е там. Това е отвратително. Хайде за парцалите еди-доди, но съм виждал и албуми със снимки да се изхвърлят, това човешко ли е, да се затрият всички спомени? Ще постъпя както №2 ме съветва(аз бях си го решил) -"Но ако ще се чувстваш по-добре, ако ги изгориш и събереш праха, така направи." Все пак исках да съпоставя моето мислене с това на други хора, и виждам, че се одобрява. №1, парцалите не са човека, но в тях има спомени за човека, които понякога са много ценни, затова ме вълнува тази тема. Благодаря ви, че споделихте виждането си! Ще се радвам на още споделения, те могат да бъдат полезни и за други като мене.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 4959240fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Имам една идея - има хора, които по поръчка правят одеала, покривки и други подобни от дрехи. Някои родители правят такива за децата си от свои дрехи или пък от техни бебешки за спомен. Наскоро една позната почина от рак сравнително млада и направи за малкия си син такова. Обмисли идеята. Така винаги ще имаш тези спомени под формата на едно одеяло, което няма да заема много място.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: efe653e937
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не бях в добри отношения с баща ми и резултатът беше, че се отказах от наследство. Не отидох там, където почина, никога.
Оставих стотици книги...
Много е важно дали си имал хубави отношения с родителите си, авторе.
Аз си оставих снимки, дребни бижута от майка ми. Запазих си всички стари документи, подписани от баща ми. Естествено и снимката му. С внуците му, с кучето...
Всичко останало /малко /изхвърлих.
Авторе, не се обръщай назад. Човек е повече от вещи и тяло.
Респект на н 1.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 2cbc944095
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №4, преди 89 година имаше опция, срещу вълна и вълнени парцали се обменяха за родопски одеала, и това беше много полезно, но днес не съм чувал за подобна обмяна. Имаме нови вълнени юргани, тежки и дебели, правени като за сибирски зими, само заемат място, но какво да ги правя, да ги изхвърля ли? Жалко, че икономиката на държавата се скапа, и подобни инициативи умряха заедно с държавата. №5, много жалко за книгите които сте загубили, ако са били блудкави романи, не са за жалене, но ако е била справочна литература, днес трудно се намира такава.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: efe653e937
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Авторе, останаха безценни книги... цяла колекция Иван Вазов, Елин Пелин... още търся книги, оттук, там, по една, по една...
Ти като човек на моите години ще ме разбереш.
Но се сложи на една драматична карта избор тогава...
Въпрос на приоритет.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker