Токсични родители - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Токсични родители
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 1637 пъти
Здравейте! На 14 съм. Страдам от комплекси, които ме преследват непрекъснато и не ме оставят да спя от болка, тършуват из всяка моя мисъл и поставят мечтите ми в клетка, от която само мога да ги гледам с навлажнени очи като затворници. Те са точно такива, без свобода, поставени в затвор, изграден от острите хорски думи. Имаме часове за виждане, повечето пъти тъжни. Така се чувствам всеки ден, прекаран с баща си. От най-ранно детство той ме нарича с обидни имена- тюфлек, дръвник, дебил. Спомням си как на 5 ме обиждаше за това, че коремът ми личеше. Аз, психически лабилно дете, което все още си пожелаваше родителите му да се съберат за Коледа, си представях как с нож изрязвам своите недостатъци. Веднъж на 6 несполучливо се опитах да си повърна храната. На същата възраст се преструвах, че той съществува само 2 пъти седмично, което изостри отношенията ни и в бъдеще разбира се ми се върна.
Откакто се роди сестра ми от втория му брак положението драстично се влоши. Ежедневно ми напомняше как не съм приоритет и къде съм в семейната му йерархия- най-долу. Първоначално се обиждах от това, че ме забравя. Непрекъснато ме сравнява с нея. Учи ни, че тя е по-добрата от двете и ще успее повече. Записана е в частна предучилищна и на 6 може да пресметне 3+3-1, което според тате е показател за истинска гениалност. Неговата цел е тя да не се превърне в мен-провал. На далечните си приятели разказва само за нея, те не знаят за моето съществуване.
В очите на хората търся семейство. Грешка, благодарение на която си спечелих и загубих много приятели.
Мразя характера си. Тате твърди, че никой не го харесва. Мисли ме за нахална. Може би наистина съм такава. Нито съм оригинална, нито харизматична.
Не одобрявам начина, по който мозъкът ми работи. Постоянно си представям различни случки. Виждам образи. Чувам музика. Като дете бях обсебена от мисълта за смъртта. Ужасен е. Разсейвам се доста, неприятно ми е да спазвам правила, бързо ми доскучава. Все неща, които природно интелигентните личности намират за рутинни. Каквото и да направя тате непрекъснато ми напомня колко ограничено е моето мислене. Мнението му е напълно състоятелно, но нужно ли е непрекъснато да ми го натяква? Не всички сме надарени. Без глупавите хора нямаше да има неписан кодекс за общуване и въобще модел на поведение.
Не случайно пиша това. Искам аудиторията на сподели.нет да се запознае с ефектите от токсичното родителство и трайните отпечатъци, които оставя то върху самооценката ни. Моля посъветвайте ме как да се справя с токсичния си баща! Вие имате ли такъв/такива родител/и?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 206b11ab1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Съчувствам ти. И аз имах подобен баща. Опитай се да се виждаш по-рядко с него. Прави се на болна, когато трябва да си с него и пр. Избягвай го винаги, когато можеш. Защо се срещаш с него щом той те тормози? Приеми, че не ти е писано да имаш баща, добре си и без него. След 4 години ще станеш самостоятелна и повече никога не се срещай с баща си. Блокирай му телефона, нека да не знае къде живееш и пр. Важното е да знаеш, че той не те обижда теб, а отмъщава на майка ти. Тормози теб, заради майка ит. Но както и да е, един родител не би трябвало да тормози детето си поради никакви причини. Моят съвет е да го изолираш, да не се срещаш ичуваш с него колкото можеш. Да се амбицираш да докажеш на всички, че ти си по-умната и успялата от двете сестри. Така ще му натриеш носа. Стегни се, учи и му докажи, че си умна и успяваща. Ти всъщност си такава, съдейки по поста ти.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2521cffe75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   По писането ти личи,че си умно момиче.Та ти си едва на 14..Мечтай,развивай се по твой начин и не вярвай никога на никого,че не си способна да постигнеш нещо.Или ,че си по-малко важна от някого.Важна си и то много! Бъди силна.
желая ти късмет!
К.А.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0ba507a5aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Бащата ти е един боклук и комплексар!

Това с обидите ще ти влияе и по напред в живота, казвам го от опит. И моите родители ме подиграва, когато бях на твоите години. Наричаха ме чувал с картофи и то пред хората. Майка ми дори е казвала, че никое момиче няма да ме хареса, защото съм дебел. Аз съм инат. Бях отслабнал с 40кг., дори качих мускулна маса от Фитнеса, но нашите пак не престанаха. Казваха, че съм егоист, нарцист и пр.

Днес имам атлетична фигура и вид на мачо, но вътре в себе си съм доста несигурен, което смятам се дължи на токсичните родители.
Много хора ще кажат: " неблагодарник, тебе кой те е създал и отгледал", но само хора които са имали токсични родители могат да разберат ситуацията.

Просто когато станеш на 18год., гледай да работиш и никакви контакти с бащата ти.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9ea2d63b77
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ако ти за него не съществуваш, дръж се и ти със себе си така сякаш той не съществува изобщо.
Така може да погледнеш на себе си по друг начин, а не по неговия, който със сигурност не е верен.
Живей сякаш нямаш баща, може даже да си мислиш, че твоят е починал, бил е добър човек и негово желание е било да се гордееш със себе си и той с теб.
За този мисли като лош роднина и не му обръщай внимание.
Потърси подкрепа от хора, които те обичат и се обгради с тях, ако няма такива и котенце може да си вземеш. Трябва ти подкрепа.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7674ed32b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Защо изобщо го виждаш? Обикновенно такива бащи изобщо не искат да виждат децата си.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fbcc144da0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Номер 1, благодаря за съвета!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: fbcc144da0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря на всички Ви за подкрепата!

 
  ...
преди: 7 месеца, 26 дни
hash: 70e78ad73a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Съжалявам много тъжно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker