Произход и родословие - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Произход и родословие
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 1641 пъти
Здравейте! Имах интересен разговор с бивш колега наскоро, който ме провокира да напиша тази тема. Надявам се да бъде интересна за повечето от Вас и да се включите с различни мнения. С въпросният човек заговорихме за география, минахме на история и стигнахме до произход. Аз съм от Розовата долина, но съм роден в града от другата страна на Шипка - Габрово. Родът ми по майчина линия е от Северна България, на баща ми от Ямболско-Старозагорско. Та бившият ми колега ми каза, че преди години е разговарял с ръководител на някакви археологически разкопки и на база този разговор и гледайки ме, заяви, че съм турчин, защото турците (чистите) са високи, руси и бели като мен, а чистите българи са ниски, тъмни и набити, тъй като генът ни е примесен основно с този на иракско-персийските номади. Очите ми също са светли, зелени, дори изсветляват лятото допълнително и стават синьо-зелени. От своя страна, голяма част от съвременните турци са се смесили с монголи, татари, както и утигури, котигури и уногундури след превземането на техните територии от Тюркския хаганат. Между другото преди няколко години една мексиканка ми каза нещо подобно, само че според нея съм руснак поради отличителните си белези, а българите са ниски, с грозни неправилни черти и черни (знаете какво визирам). Много ме заинтригува разговорът ми от онзи ден и се сетих и за предишния. Световният шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри пък е потомец на ирландския род "Фюрис", които са местните цигани (той дори е "Циганският крал"), а си е напълно бял и е заклет християнин. Отделно никой не е нито рус в моя род и от двете страни, нито на височина има някой, който да е близо до мен. Аз съм много по-малко килограми, а те, от своя страна, са пълни, но тук вече навлизаме в малко по-друга сфера. Въпросът е от къде според Вас произлизаме в най-голяма степен и в частност кои племена са оказвали влияние над генотипа в балканските райони на Северна България и Родопите, Горнотракийската низина? Хората от другите части на България в общи линии не ми изглеждат по-различни от това, което съм чел като отличителни белези. Ха-ха, сега се сетих, че когато като малък са ми лели куршум, баячката е казала на майка ми, че приличам на скандинавец.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 11397bce71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Такъв си ,какъвто се чувстваш.Щом си роден в България,значи си Българин.Племенницата ми е родена в Германия от майка българка и баща грък и как мислиш,че се чувства-българка. А, и говори четири езика.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f405b5bb3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Светлите кожа, очи и коса не са нищо друго, освен по-добра възможност за усвояване на витамин Д в по-северните ширини, с по-малко УВ лъчение. Обратно, тъмните такива са защита срещу УВ. Тъй като и България, и Турция е някъде по средата - има и "светли" и "тъмни". Турците са малко повече расисти и си търсят "бели" булки, затова може да има доста бели там.
Всички европейски народи са се смесвали с номадски такива от Азия, те са нападали точно най-богатите (а не най-близките), защото оттам е имало много повече какво да вземат. Тези народи обаче, нямат нищо общо с днешните иранци, кюрди, татари и т. н., тъй като те са претопени от арабите. Останали са само имената като "персийци" и т. н.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: e2bcf6fd75
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Твоят колега хабер си няма от история и антропология! Здрав и прав българин си, не слушай разни глупаци, че и мексиканци! Ако искаш си направи ДНК тест да се увериш, че си потомък на най-старото европейско население- автохтонно, на Балканите.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 88666cda91
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   За съжаление няма такова понятие като "чист българин". Само си помисли колко племена и народи са минали от тук за последните 1300 години и ще разбереш, че всички сме смесени, та смесени. Като почнеш от славяните, прабългарите, византийци, татари, кумани, кръстоносци, турци... и всичко са оставяли гена си. Е, нормално е да вме всякакви, един е рус и висок (наследство от някои германски кръстоносец), друг е с монголски черти (наследство от някой куманин), трети е по-мургав и т. н. Така, че съвсем нормално е да не приличаш на братовчед си, примерно.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 99224865eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   За цар Калоян се знае, че е бил висок около 1.90 м или според колегата ти и той е турчин?

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 012187aef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Родът ми по бащина линия е започнат от един болярин. 11 век, когато бг пада под источноримско робство, боляринът се е сродил с императорската династия . След падането на династията са живеели на територията на днешна Гърция до 18 век. След това се преселват на територията на днешна България. По майчина линия преди комунизма са били много богати земевладелци. Доколкото съм чувала произлизали от дъщеря на някакъв бей.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 012187aef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   За българите като цяло ами труден въпрос. Доколкото съм чела имаме и готска кръв. И затова има руси българи. Готите се разделят навестготи, остготи и имаше още някакви, които отиват в Западна Европа.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 01de4aaf78
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Сините и зелените очи се появяват много по-късно като мутация. Дори болшинството от английските крале и кралици са с кафяви очи. Сини или зелени очи вече има в почти всички народи. Вссни са чертите. Ако искаш да разбереш какво са били прабългарите, гледай старите икони, очите са големи, кафяви и бадемови като форма. Лицата са красиви с восъчен тен. Такива хора има все още в Северна България, но са рядкост. Приличат на персите. Днешен Иран, части от Ирак и Афганистан. Сред персите има и много със зелени очи.
Има филмчета за Persian beauty vs Slavic beauty. Ще видиш много прилики и някой ден ще излезе наяве великата измислица за славянските народи.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: aac7787b29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Тест за хаплогрупа. Пак няма да знаеш всичко просто защото спестяват "неудобна" информация, но ще знаеш достатъчно за да намериш дори неказаното.
Имам привилегията да знам за моята генетика без да съм спомената дори в някоя от тези лаборатории (продават лични генетични данни) също да знам малко повече от официалните данни, за това казвам горното.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7cd6610a4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Твоят приятел горкичкият не знае, че руси, светлооки "турци" са се пръкнали поради потурчено местно население и не се дължи на гените на тютките определено. Тюрките са сбор от огузи, хуни, печенеги и т. н. и въобще не са руси и светлооки, напротив - те са с лек азиатски вид и тъмни!!! Прабългарите, според намерени костници, са били най-едрите племена /по-едри и от норманите/ за онова време, вероятно светлооки.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: ef982d3cc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ами - според генетичните изследвания - по бащина линия:
- около 20% от българските гени са най-разпространени в северна Африка и южните Балкани
- около 22% са най-разпространени сред съвременните южни славяни, украинци и източно руси
- около 18% са най-разпространени сред поляци и руснаци
- около 10% са най-разпространени в близкия изток
- около 10% са най-разпространени в западна Европа.

По майчина линия - най-близо сме до поляци, украинци и руснаци

Очевидно е, че местното население е било в мнозинството си славяни (жените по-малко се местят), а мъжете са прииждали от най-различни места, но най-вече - също са славяни.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6fc083f8a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Светлата кожа е от помощ в териториите, където дневната слънчева светлина е по-малко. Колкото по на север си, толкова по-кратък е денят.

Ние сме потомци на племето Северяни, което се е намирало на територията на съвременните Черниговска, Сумска, Брянска, Курска и Белгородска области, а в последствие е дошло в Северна България. Разбира се, на Балканите са идвали и много други славянски племена.
Силно се съмнявам, че скандинавският генотип е съществено застъпен при нас. Викингите са идвали тук (документирано е), но не са били чак толкова многобройни.
Лично според мен голяма роля е изиграло роля местното балканско население. Доколкото знам то е живяло в планинските райони (със сигурност знам за Стара планина). Между другото същото се отнася и за Румъния. Лесно се забелязва по топонимите (едни и същи природни обекти в планината носят едни имена, а в долината други, но преведени те означават едно и също). И в последствие тези балкански племена които са живели в планината слизат и постепенно започват да се асимилират един друг.
За Стара Загора знам етимологията на името, ако ще помогне. Буквално означава "зад планина". Отново типично славянско название.
Що се отнася до прабългарите и тюрките то те не бива да бъдат взимани като отделна група. В тези времена са идвали много-много различни народи от Азия едни от които са били хан Аспарух. Нищо ново бих казал. Ако не се наричахме българи никой никога намаше въобще да ги споменава. Тяхното влияние е силно преувеличено. Да се слагат наравно с траките и славяните е безобразие доколкото те най-вероятно са били конгломерат от племена. И пак повтарям, не са били единствените. Имало е и следващи вълни.

Аз лично съм от Северна България. Но родословието ми от една страна е от Македония, а другата вече си е от Северна България. От роднините ми меко руси са около 40%. Разбира се, е важно да се уточни, че външният вид в никакъв случай не определя генотипа. Все пак се предават само половината от гените. А европейските гени са едни от най-слабите принципно. Много глупости се пишат в интернет за физиологията на българите, но да си кажем честно - тя е типично балканска или южнославянска. Каквито са сърбите и хърватите - такива сме и ние. Нито по-малко, нито повече. Спекулация е, че те са по-светли. С единствената разлика, че хърватите може да имат сравнително силно германско влияние.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7ea61145b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Какви турци, какво чудо. Щом си руса значи си от славянски произход. А ако не ви харесва тази дума то тогава от полски/руски/украински и т.н. произход. Приятеля ти яко те е заблудил. И явно нищо не разбира.

Ако наистина те интересува от точно какъв произход си, то в Уикипедия има списък със стотина славянски племена - гледаш и четеш всяко едно кое къде се е заселило. Едни са дошли в Егейска Македония, други в Източна България, трети на Родопите. При това в различни периоди.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7ea61145b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До 8

Ох мале, сега пък персийците подхванаха. Колко ви е акъла въобще. Под носа ви е всичко, а вие чак в Афганистан го пратихте. Въпросът е сериозен, а вие пак със своят си псевдо историцизъм почнахте. Бива, бива идиотизъм, но чак пък толкова.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 06cec296d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Защо още бродите из разни средновековни вярвания. Такова понятие - турчин НЯМА, защото по време на Османската империя, държава Турция не съществува. След разпада на империята, почти всяка държава от състава й, се изчиства по естествен път от представителите й. В България са живели мюсюлмани, които са били ислямизирани българи по насилствен път, живяли са еничари- които са си чисти българи, но приели исляма. Не забравяйте, че няма управници в империята, чиито хареми да не са запълнени само от чуждоземни жени, защото местните къдъни са били грозни и нечисти. Как изобщо може да мислите, че в цялата Османска империя може да съществува чист етнос? Пускате напълно безсмислени теми, а се смятате за съвременни хора!?

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: 010b2bd34a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Ти си българин.

 
  ...
преди: 8 месеца, 17 дни
hash: c1d702584f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Не ме интересуват тези неща.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker