Егоистка ли съм? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Егоистка ли съм?
преди: 12 години, 9 месеца, прочетена 3358 пъти
Историята може и да ви се стори обикновена, защото е такава, но на мен ми е много тежко. Аз съм на шестнадесет години и живея в нормално семейство. Въпреки това нещата не са гладки. Майка ми е отгледала двамата ми братя и мен сама. Не е разведена, нито вдовица. Още като съм се родила, тя е готвела, прала на ръка и чистела с метли, тъй като е нямала пари за пералня и прахосмукачка, гледала е братята ми, грижела се е за бебето и, т. е. мен, грижела се е за баща си (дядо е починал малко след това, не го помня) и е ходела на работа.

Баща ми е бил обикновен продавач и не се е занимавал въобще с къщната работа. Взимал е много малка заплата, както и сега-триста лева на месец. Майка ми се е отказала още тогава от всички удоволствия от живота, освен от цигарите-спряла да излиза с компании, не си купувала дрехи и гримове, лишавала се от храна, не ходела на кино, театър, на забавления. И до ден днешен е така.

Тя не иска нещо за себе си, не си купува лекарства дори, а е тежко болна. Въпреки болестите си, защото те са три, тя се е грижила за децата си. Извеждаше ни, помагаше ни с домашните, взимаше ни от училище, готвеше ни, играеше с нас, а баща ми сякаш не ми е бил баща. Тя никога не се оплакваше, че той излиза с приятели и се забавлява, докато тя седеше и готвеше обед и вечеря и то всеки ден.

От баща си не съм научила нищо, а от майка си всичко-да чета и пиша, да готвя, да правя толкова други неща. Освен това когато има някакъв проблем с мен или братята ми, той винаги звъни на майка ми, защото не знае какво да прави и остава мама сама да се справя с всички проблеми.

Сега баща ми почти не ходи на работа, но не й помага с нищо. И не мога да разбера защо? Сега мама не е на работа, защото е тежко болна и съвсем нямаме пари. На мен ми е гузно да искам пари, гледам да мина с колкото се може по-малко разноски. На искам пари, когато излизам с компанията, нито нови гримове, взимам учебници втора употреба, ако ми се дояде нещо, не си взимам нищо, не обикалям магазините, за да не се дразня.

Гледам каквото прави мама, да я повтарям и аз и баща ми, когато му поискам два лева, за та отида на кафене, много ми се мръщи. Много се притеснявам да искам пари, когато трябва да си купя или позволя най-нужните неща. Записах се на курсове, но всеки път когато ги посещавах, мислех колко пари са похарчени за мен, която нищо не внасям вкъщи и не ме бива за нищо.

Казах това на една приятелка, а тя ми се изсмя жестоко и затова предпочитам да не раздрънкавам че няма полза от мен, а да споделя тук. Майка ми се кара много лошо. Вчера ми каза че съм глупачка, че съм пестяла, не съм искала нищо и съм се тревожела, когато ми дадели пари. Каза ми че много съм обичала баща си, защото съм го пазела, не съм искала пари за нищо, че съм се пренебрегвала. На как да направя това, като гледам че майка ми се лишава от всичко.

Страхувам се че почвам да се държа като нея. Баща ми, напоследък го чувам, че и казва да не харчи много пари за себе си. Казва че не трябва да се харчат повече от двадесет лева на ден. Така ли е? Напоследък се чувствам гадно за това че баща ми се отнася така с майка ми. И знаете ли, чувствам че ще стана точно като нея и мн ме е страх.

Не разбирам защо баща ми не започне целодневна работа, щом толкова иска да се пазят парите? Аз ще започна работа догодина-вече съм се уговорила, но дотогава какво ще правя? Ще се чувствам виновна, когато трябва да си купя нещо? Майка ми не си купи лекарствата, последните които и предписаха, за да мога да си купя два много скъпи учебника, а баща ми се държи така сякаш не е жертвала здравето си заради мен.

И знаете ли каква е мечтата ми? Да се омъжа и да имам деца, които да отгледам. Но много ме е страх че ще стана като майка си, чувствам го. Ами ако се омъжа за някой който ходи като баща ми за четири часа на работа, имам много деца, живеем на квартира и аз трябва да се грижа за всичко и да ходя по осем -десет часа на работа, дори и да съм с тежки заболявания, да живеем постоянно със заеми? И ми се струва че ако не жертвам приятели, свободно време и желания за децата и мъжа си, ще бъда егоистка.

Не би ми се искало да се заемам с всичко още много млада, да речем на двадесет и няколко. Но ако карам мъжа си да ходи на сериозна работа, или да ми прави подаръци или да ходим на ресторанти, ще се чувствам като пълната егоистка.

Кажете, правилни ли са разсъжденията ми? Има ли въобще проблем и ако има, какъв точно е той? Много се моля да не ме нападате, защото и без това съм объркана, не знам нито какви са желанията ми, нито кога какво да правя. Просто ми дайте съвет и ще ви бъда благодарна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 9 месеца
hash: 8e38dabbbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Животът на майка ти не трябва да става твой живот. Виждаш един начин на поведение вкъщи и смяташ, че си обречена да го следваш. Не е така. Нормално е да излизаш, да ходиш на театър, да си купуваш дрехи и т. н. Това са нуждите на един обикновен човек - когато е с мярка, не е егоизъм, а съвсем в реда на нещата. Не знам как са точно нещата у вас, но явно майка ти няма против да играе тази роля, а баща ти вижда това, и се възползва. В крайна сметка каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Тази жена постъпва грешно, защото семейството е 50/50. Не може само единият родител да се занимава с всичко. Говорила ли си с нея по този въпрос, питала ли си я защо позволява това безхаберие от страна на баща ти? Сядате и обсъждате въпроса. А ти не ставай параноична. Защо непременно си решила, че ще се омъжиш за такъв човек, който ще чака само от тебе? Примерът на поведение, който имаш вкъщи, не е единствената опция в живота. Не повтаряй нейната грешка, просто не бъди такъв човек. Когато си намериш мъж, ще искаш да ти помага във всичко, ще поделяте грижите и радостите, не бъди като нея, за да не те използват. Мисли повече за себе си.

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: d11fb7e986
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не не си егоистка. Дори обратното. Много ти е рано да мислиш тези неща, който обмисляш в момента но все пак ще си кажа мнението за тях.
Напълно нормално е човек да мисли за себе си а после за другите, това което прави майка ти също е нормално, защото след като има деца егоизмът на жената се премества в тяхна полза т. е първо за тях а пък ако остане ще има за нея. Докато при мъжете е различно. Страх те е да не станеш като нея но напълно е възможно защото децата копираме родителите си и няма как да не приличаш на нея. След години сама ще забележиш как повтаряш на детето си нейните думи нейните действия особенно ако не си разочарована от нея.
Казваш "От баща си не съм научила нищо, а от майка си всичко-да чета и пиша, да готвя, да правя толкова други неща" нормално е 90% от българчетата се учат от майките си на всичко особенно момичетата. Не казвам, че е правилно, просто при всички който познавам е така а познавам доста хора.
Това дали баща ти работи, колко и за какви пари не е твоя работа, не си тази която може да му каже колко и къде да работи. Дали да искаш пари от него Да в нормални граници разбира се, ще си позволяваш толкова колкото имат възможности все пак сте три деца и не сте богати. Повече от половината деца в България си купуват учебници втора употреба незнам въобще защо го правиш на въпрос. А има доста безработни родители без никъква работа дето и хляб на масата нямат, да сложат на децата си децата им ходят на училище без джобни.
Човек се разполага според чергата си са казали старите хора и като порастнеш, както казваш, сама си прецени колко ти е голяма чергата и колко деца да имаш, дали ще можеш да поемеш и техните разходи.
Късмет и повече усмивки не всичко е пари. Има много по ценни неща в живота той е пред теб открий ги!

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 95486e3879
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Принципно проблеми няма, прекалено се впрягаш, но не е нещо сериозно. Майка ти е уникална жена, не бива да те е страх, че ще си като нея, защото тя е жертвала всичко в името на най-святото- децата. И в момента тя се е ядосала, защото повтаряш грешките й, позволяваш на баща ти да ти влезе под кожата и да се чувстваш егоистка. М/д заглавието не е точно, въобще не си егоистка, нямаш си идея колко си далеч от това. За бога, ти си на 16 години, разбираш ли че момичетата колкото теб пазаруват като за световно, маркови гримове, нови дрешки, различни гривни и гердани. И всичко е скъпо. Отпусни се, като гледам и майка ти го иска, мога да те уверя че и с по 1-2 лева можеш да се чувстваш напълно добре стига да знаеш как да ги използваш. Ако бях на теб нямаше да издържа дълго, то тва за мен си е вид натиск, понеже ти какво искаш- да отидеш на кафе с приятели и то колко често? Не е нищо особено нали, понеже знам и на теб няма да ти е приятно в паричните кризи из семейството и заслужаваш поне 1 кафе, колко струва то, не е 20 лева, нали!? Спокойно нямаш грешно мислене, по-скоро се притесняваш прекалено.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 040fa1fefb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Знаеш ли, не ги разбирам хора като майка ти. Цял живот да си отглежда паразит (баща ти) и да си трайка. Ми и моят баща е бил такъв, майка го е търпяла година и нещо след раждането ми и като видяла, че няма начин да се промени, да започне да се грижи за семейството си, за детето си, за дома, а само с приятели по заведения, му е била шута. Такъв човек само те насмита, само те тегли назад не ти позволява да продължиш. И аз израснах с много малко джобни и куп ограничения. Но поне на майка ми не й се налагаше да храни и търтея. От него никакви пари не съм получавала. Случвало се е на някой празник (коледа или великден) да ми даде 10-20 лв. А през останалото време - лапай мухи. Та мисълта ми е, че майка ти трябва да се вземе в ръце, да го зареже и да си живее живота. Че за какво й е той? Пари не изкарва, не й помага, на децата си не помага... Ми ай сиктир! Дай да уважаваме един човек, само защото ни е роднина и да му търпим гадостите. Ми не става. Ако му пукаше за вас на 2 места щеше да работи и пак щеше да ви осигури що-годе нормален живот. Ей на, на моя приятел баща му от едната работа на другата, нощни смени, насам-натам, на частно, пари вкарва в семейството, грижи се. Посветил се е на дома и семейството, а твоя какво? Стегнете се всички и решете проблема.

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 112b9a2cd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не си егоистка, напротив от написаното може да се каже че си много добро и отговорно момиче. Не мисли за парите за курсове, те са най-добрата инвестиция и се отплащат стократно. Какво учиш? Питам заради скъпите учебници, защото лекарствата са по-скъпи по принцип.

 
  ...


...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 84828dcb50
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   „И знаете ли каква е мечтата ми? Да се омъжа и да имам деца, които да отгледам. Но много ме е страх че ще стана като майка си, чувствам го. “

Страхът ти е оправдан. По-голям трябва да е страхът ти за децата ти - те да не станат като теб, ти вече си тръгнала по пътя на майка си. Сигурна съм, че на твоите години и тя си е викала, че мечтата ? е да има дечица и да си ги гледа - виж я, до къде е стигнала!

Замисли се малко. Бедността и мизерията се възпройзвеждат! Обещай си до 30 да не се омъжваш и да НЯМАШ ДЕЦА. Имаш нужда от тези годинки за себе си - да се образоваш (сама ще се издържаш), да спестиш пари, да натрупаш опит и да срещнеш хора, които не са израстнали в мизерия, знаят как се работи и се печелят пари. Освен това, ти неосъзнато ще клониш към мъже като баща ти, трябва ВОЛЕВО да ги избягваш. Гледай семейството на мъжа, гледай работата му, парите, които печели. Съветвам те дори да се насочиш към много по-възрастни мъже от теб, които вече са постигнали нещо в живота си - при тях си на сигурно, знаеш, че не е от мама и тати, знаеш, че сам всичко е постигнал, има си собствено жилище, спестени пари, работа от години. Знаеш го този човек какъв е и какъв ще бъде, докато при младите можеш да се измамиш.
Особено мизерница (не го казвам като обида) като теб, свикнала с малкото, с мизерията, с лишенията, с униженията дори. Не бъди такава, бъди егоист!

Майка ти за мен не е мъченица, а жертва на своето възпитание и грешки. Не повтраяй грешките ? и не се концентрирай в-у мечтата за челяд и семейство, защото ще свършиш като нея. И последната циганка може да роди 10 деца, това всички го могат (е, ако са здрави), по-голямото достойнство се крие в това, което можеш да дадеш на децата си - образование, здравеопазване, дом, спокойно и щастливо детство, дори почивка. Сигурна съм, че ти никога не си ходила на почивка, нямала си колело или каквото и да е било над абсолютно задължителното. Дори от храна се лишаваш, от учебници и ако и ти беше болна от нещо - и от лекарства. Съмнявам се, че и абсолютно задължителното си имала, дори съм сигурна, че децата в домовете материално са по-добре от теб.

Не това е представата ми за това да имаш деца. Ти не само не си виновна, не си егоистка - а и обратното. Ти си жертва на грешките на родителите си, да - И НА МАЙКА ТИ.

Стани ЕГОИСТКА, това ти пожелавам. Едва, когато си се научила да се грижиш за себе си, интересите си, удобствата си (дори за сметка на другите), тогава ще си в състояние да се погрижиш за деца. Не бързай. Избирай внимателно мъж, научи се сама да се справяш с живота! Забрави за майка си в момента, не можеш да направиш нищо, но като почнеш работа ? помогни за лекарствата.
За съжаление се съмнявам, че можеш да я спасиш. Тя е емоционално зависима от този мъж, не иска да е разведена жена в обществото, може би - във всички случаи тя е неспасяем случай. Спасявай се по единично, както и внимавай за своите си деца един ден. БЪДИ ЕГОИСТ, за да не се налага те да бъдат мизерници! ....или избери да нямаш деца - всичко е по-добре от мизерното съществуване, от това да не можеш да си вземеш храна и лекарства!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: a66e93cc34
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Искам да ти кажа че не си егоист просто прекалено много мислиш и не гледай миналото забрави го недей го превръща в свое бъдеще не тръгвай по пътя на майка и както каза №6 спасявай се по единично бъди умна не бързай те децата няма да избягат на първо време си поживей малко гледай да не се натоварваш с проблемите от вкъщи съветвам те когато си ядосана или тъжна да не таиш всичко в себе си сподели го в страницата или друг вариант е бягането така изразходваш отрицателната енергия обаче недей да таиш всичко в себе си по лошо е,
стресът води до редица болести /аз точно от стрес се бях разболяла да чукам на дърво сега се излекувах/ но сега няма да обсъждам себе си искам да те посъветвам и друго не пренебрегвай приятелите си ПАЗИ ГИ КАТО ОЧИТЕ СИ без тях си за никъде, не ти пожелавам да ги изгубиш защото после ще ти е МНОГО АМА МНОГО ТРУДНО да си върнеш старите или да намериш нови, да знаеш че без приятели ще затънеш ще се сринеш ще се депресираш че не ти стигат проблемите в семейството ами и точно заради тези проблеми си отбягвала излизанията с приятели и така те са се отдръпнали от теб при мен стана нещо такова и сега съжалявам ама е късно мъча се да създавам нови приятелства обаче е трудно защото те си имат свои компаний... а колкото до майкати кажи си твърдо "АЗ НЯМА ДА СТАВАМ КАТО НЕЯ, АЗ ЩЕ СЪМ ЧОВЕКА КОЙТО ЩЕ СЕ БОРИ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ И ЕДИН ДЕН КАТО ГО ПОСТИГНА ЩЕ СИ КАЖА: ДА БЕШЕ ТРУДНО, НО ГО ПОСТИГНАХ САМА" Моляте опитай се да живееш за себе си съсредоточи се в уроците и най вече в английския много ще ти е нужен този език ще ти помогне да намериш по добра работа също така и география и български ез. за да можеш да вземеш матурите а също така се ориентирай и към спорта бягане коремни преси лицеви опори и най вече бягане чрез спорта едно че ще изглеждаш добре а още по важно това че ще си здрава опитай се да прекарваш по малко време в къщи за да не се натоварваш психически защото така ще се сдухаш и всичко ще отиде по дяволите когато учиш не мисли за проблеми ако ти е гузно казвай си "трябва да уча ако искам па добър живот " или пък "правя го за мен и за моите близки един ден ще измъкна тях и себе си от тая дупка" по думите ти съдя че си добро момиче просто ти е гузно но ти си само на 16 не работиш не си пълнолетна в правото си си да искаш така че не се натоварвай психически и не слушай тези които ти казвот че ще станеш като майкати е да има вероятност но ти можеш да бъдеш човека който ще предодврати този гаден порок който може би е наследила от баба ти а тя от нейната майка защото едно време са били стари времена било е напълно нормално до се прави това което майкати прави сега може да копирва всичко от нейната майка както вече казах но като имаш напредвид че тогава е било 20 век и е било напълно нормално а ти гледаш от гледна точка на 21 век но вече майкати е свикнала със този живот и няма да се промени а колкото до теб направи така че животът ти да е УЧЕНЕ СПОРТ ИЗЛИЗАНИЯ С ПРИЯТЕЛИ И СЪЗДАВАНЕ НА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ НОВИ ПРИЯТЕЛСТВА СЪЩО ТАКА И САМОЧУСТВИЕ ПРЕД ДРУГИТЕ В ГРАНИЦИТЕ НА НОРМАЛНОТО ЕСТЕСТВЕНО :) Също така недей да ставаш "бърсалка" като другите на твоята възраст сега тия се търсят само за забавление и отбиване на времето а другите момичета се търсят за една сериозна връзка, надявам се съм била полезна с съветите си аз написах долу горе това което аз започнах да правя и това което са ме съветвали много хора които наистина са прайли така и сега са добре, надявам се ме послушаш и наистина ти желая от сърце един ден да си кажеш "ДА БЕШЕ ТРУДНО, НО ГО ПОСТИГНАХ САМА"

/Мариела 14/

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 4ba0bcad57
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Бъди егоистка поне малко. Позволи си кино или пък концерт на любим изпълнител. Не вярвай напълно на номер 6, егоистите се срещат навсякъде и често са лоши. Това че някой е богат не означава, че е стойностен, зависи с какво е богат, ако са само вещи, това не е гаранция за добър, разбирай щастлив живот. Намери своята среда учи.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: fcdb64f84c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Не си егоистка и гледай да не живееш като майка ти. Гледаи да учиш и да не се изолираш заради тъпия скапан живот. Ако е възможно викни баща си някой път на страни и му обясни че не си щастлива така ако пък не става истраи още една година стискаи зъби и след това работи намери си приятел сериозен а не някои дето да е безотговорен заживейте заедно намерете си хубава работа и бъди самостоятелна аз така направих и не сажелявам. Знам колко ти е тежко но ще успееш :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 8af6226001
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ти не си егоистка, но трябва да бъдеш поне малко - както се казва в осмия коментар.

Аз не живея перфектния живот за, който копнея, но се чувствам добре въпреки трудностите, които съм преживяла и преживявам само и единствено защото съм егоистка(не е за хвалба, но винаги съм казвала, че във свят като днешния само егоиста оцелява. )

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 09e2b5a30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Здравей!
Дано през изминалия месец, откакто си написала писмото си и си получила коментарите, си се замислила обстойно и трезво над житейската си ситуация. Ти си интелигентно момиче и много правилно си преценила, че ставаш като майка си. Да, това е така и някой ти беше казал вече да не се омъжваш до 30 год. Направиш ли го, нещата за теб ще са приключили.
Искам да ти препоръчам една книга, пък дано те стресне - 'Параноя на страстта' (има я в електронен вариант). В нея става дума за жени, които са имали дисфункционални семейства като твоето и които задължително се обвързват със студени, мързеливи, пристрастени към субстанции и порочни дейности мъже. Де факто, ако не осмислиш какво точно се случва в семейството ти и с теб, няма да имаш никакъв избор и бързо ще нагазиш в блатото на собственото си нещастие. Майка ти не можеш да я опазиш. Състраданието е човешко, но нека си състрадателна първо към себе си. Научи се на егоизъм, т. е. научи се да обичаш себе си.

Успех!
Soul

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0e5a4e78a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Това не е егоизъм много си права

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker