Баща ми иска да ме превърне в типичен циганин... И ще ми се това да беше шега. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Баща ми иска да ме превърне в типичен циганин... И ще ми се това да беше шега.
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 2366 пъти
Добър ден на всички. Извинявам се от сърце ако заглавието на темата акцентира върху стереотипите, свързани с ромската общност, но го направих с цел да представя на аудиторията на кратко за какво става на въпрос.

И преди съм писал тук; ще се представя накратко - момче на 16 години съм и съм полу турски ром.

В селото в което живея всичко е толкова объркано - средата ми е ужасна. Живея основно сред нецивилизовани хора, основно роми от старото поколение, които смятат, че сексизма и домашното насилие са най-нормалното нещо на света. Възприемам думата "ром" по-точно като етикет, но явно съм длъжен да се съобразявам с "нормите на българското общество"... а?

Като цяло аз съм с различен манталитет. Накратко аз съм човек с изключително силно желание за живот... И правя всичко по силите си, за да реализирам целите и мечтите си. Фокусирам се върху ученето - математика, програмирането (което ми се явява "специален предмет" в гимназията), физика и почти всички предмети (но най-много държа на математиката). Отворен съм като манталитет - не дискриминирам на база сексуална ориентация, раса, националност или каквото и да е - добър съм с всеки, който ме уважава и приема такъв какъвто съм - по националност и най-вече (разбира се) - душа!

Възприемам се като изключително стойностен човек, грижещ се за всички, но през краткия ми живот не винаги е било така. Преди не общувах с никой (преди 7-ми клас), защото бях отхвърлен от ромската общност - учех сред деца, които просто... не можаха да ме разберат, в следствие на което бях подложен на изключително много подигравки и тормоз в основно училище.

От ранна възраст съм жертва на домашно насилие (от страна на баща ми). Аз и той сме две противоположности, но няма смисъл да разширявам темата. През годините наблюдавам физическо и жестоко вербално насилие над майка ми (включително над мен и майка ми). Майка ми е чужденка - не може да си намери работа и да си уреди живота, защото не владее езика добре; а и баща ми не я пуска на работа и единствения човек, с който общува на български са съседите ни и една наша семейна приятелка. Баща ми винаги е искал сина му да е като "хорските деца" - работни. И дотам. Иска детето му да се образова, но иска детето му да е работно като хорските деца. И не разбирам какво този човек иска да каже с това. Разбира се, помагам му с физическата работа, но той е вечно недоволен. Постоянно физическо насилие и вербално насилие; заплахи от вида на "Аууу, толкова си тъп (защото не мога да свърша нещо както той го иска)... на 18 се махаш оттук", "Умрял х*й си, майка ти те направи такъв". И да, не очаквам никакво разбиране в случая; това е, защото не наблюдавам голям просперитет в манталитета на хората в този форум, но когато го изживееш, е нещо друго... и повярвайте, ще ми се просто това да беше сън. Гледал съм изключително много филми, свързани с домашното насилие. И понякога наистина стигам до заключението, че живота ми е бетер от тези илюстрации.

Като цяло, майка ми и по-малката ми сестра не заслужават да търпят. Всъщност, никое човешко същество не бива да бъде подложено на това! Но в България не се вземат насериозно случаите, свързани с домашно насилие. И знам, че има и други деца, като мен, които страдат даже и повече от мен... затова се опитвам да не преувеличавам (ако съм преувеличил, много се извинявам).

Аз съм ценител на най-малките неща - никога не съм имал най-новия телефон, но винаги съм имал легло, хляб с пастет и покрив на главата. Това ме е удовлетворявало най-много и единственото за което си мечтая е да съм жив и здрав, но не намирам баланс между натиска отстрана на баща ми и моите морални ценности. Гадничко е, когато ти се налага да живееш според очакванията на другите - искаш да бъдеш в най-добрата си светлина и да даваш най-доброто от себе си, но в случая сякаш всичко се прецаква - сякаш съм в капан, изграден от всичките тези травми и очаквания, които са толкова реалистични в ума ми, но забравени от реалността. Като цяло се опитвам да съм силен и се боря със себе си. Но ще си призная - трудно ми е да остана оптимист за бъдещето си. Защото баща ми е една пропаст, която ми пречи да измина пътя на щастието...

Баща ми иска да ме направи "мъж" не с комуникация, а с насилие. И той, разбира се, мисли, че прави най-доброто. Мисли си, че като ме прати да работя на полето по 8 часа на ден с надница 20 лв, всичко щяло да се оправи... Ами, уоу, даже и аз не знам как да разсъждавам по въпроса.

Майка ми постоянно се опитва да ме защитава; като ме защити тя получава постоянни заплахи за побой, а както казвам аз, турските роми от по-старото поколение не дават на жената правото на глас. И този сексизъм не се отразява добре на никой; включително и по-малката ми сестра (12 г. ), която никога не е виждала любов между двама родители, а само псувни и страх...

Много хора биха ми казали да звънна на социалните - ами, добре, ще ме вземат, но какво ще стане с майка ми? А със сестра ми? Майка ми ще трябва да търпи насилието на баща ми, и на нея ще ѝ стане още по-трудно да издържи психически. Майка ми не може да направи нищо по въпроса... Роднини имам, но всичките са на страната на баща ми и не им пука толкова за мен - "тЪй Ще Е кАтО нЕ сЕ вПиСвАм".

Искам да се оттърва от насилието; бива ме в много неща - английския ми е на много добро, имам опит с pixel art, програмиране (без професионален опит, хаха, но много ми допада програмирането). Споменавам тези неща, защото исках да започна freelance... Но не знам дали би се получило - схващам бързо, но кой би се захванал с човек като мен.

Добра идея е да спестявам - тази година ми увеличиха джобните до 5 лв, за което много, много се зарадвах. Но покрай тази пандемия не знам как ще се случат нещата - ту четвърта вълна, ту осма вълна... накрая бам - онлайн обучението ми "отнема" джобните (т. е. не получавам такива като не съм на училище).

Благодаря от все сърце на всеки, прочел историята. Бъдете живи и здрави, всичко добро Ви желая!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: d8d25ea5b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Успех, момче. Дръж си на образованието и карай курсове за програмиране. Ще успееш и себе си да измъкнеш, и майка си, и сестра си. Хубавото ще дойде, ако си целеустремен и се трудиш здраво за мечтите си.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b1dcad1e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Мога да ти кажа само да бъдеш целенасочен и да се стремиш да реализираш своите намерения. Когато аз бях абитуриентка в елитен клас, класната ни казваше "малко остана и с камъни да ви товарят, ще издържите ". Тъй като съм майка, искам да ти обясня защо баща ти е такъв. Ами, това са му възможностите.Той не го прави от лошотия, а иска да ти вмени модел, който той знае и мисли, че работи. Той друго не знае и може.Той се безпокои за теб и за това ти предлага своя модел, но ти имаш съвсем друг път.
Не ми става ясно, как хора живеещи в БГ , не говорят български. Говори ти с майка си и сестра си на български, за да не са изолирани.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a8a64632ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ами ти не си отговорен за майка си. Никой не я кара да стои, сама си го избира, това е. Няма смисъл да звъниш на социалните, зото в домовете или приемните семейства е много вероятно да е същото. Като завършиш кандидатствай в София, общежитието ти е мисля към 50 лева. Ще се хванеш на някаква работа следобяд и така. Вероятно щв ти се случат нещата.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 3e205a25d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Гледай ти и сестра ти да се възпитате като нормални хора. Не очаквай баща ти да се промени. Ставаш на 18, махаш се, помагаш на майка ти и сестра ти колкото можеш, да не говорим, че ако си програмист, би могъл и да ги издържаш. Учи се, потърпи и се изнасяй. Не знам измислена ли е историята, но ако не, желая един ден всички от твоята общност да са като теб. Това ще ни дръпне нагоре. А и българите също, че и ние станахме мега зле в много отношения.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d7f257342d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Той има визия за теб и бъдещето ти,не ти ли е ясно,че циганите ще се толерират,а нас ще мачкат.Ставай циганин,не му мисли много,и без това времето на белия човек изтича тихичко като пясък в пясъчен часовник.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 409225925d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Това не е писано от шестнадесетгодишно момче, личи си отдалеч!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2f73459ed9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Респект! Продължавай да следваш целите си, не спирай да учиш. Баща ти не е виждал друго освен своя живот, затова не те разбира, не очаквай да те разбере. Правилно си се ориентирал с програмиране и математика - в момента програмисти са много търсени и са добре платени, ако имат достатъчно знания и мотивация да ги актуализират постоянно. Още две години и ще си свободен да правиш решенията в живота напълно самостоятелно.
Може дори да вземеш сестра си със себе си, когато започнеш работа, живот и здраве. Трудностите ще те направят по-силен, не се отказвай.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a51c8142b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не мога да си представя колко ти е трудно, но все пак си успял да израстнеш достоен, интелигентен и добър човек. Този, който трябва да потърси помощ от социалните е майка ти. Не знам доколко е ефикасно това. Причината за поведението на баща ти е вероятно това, че и той е получил същите "родителски грижи", като теб. Моят проблем с родителите беше значително по малък и въпреки това се изнесох от къщи в първия удобен момент - на 17 години, когато завърших гимназия и веднага си намерих работа. Не съм взела и един лев от родители и роднини от тогава. Само съм давала. В началото си намерих квартира, срещу гледане на една много мила възрастна жена. Сега съм с висше образование, степен магистър и собствено семейство. Въпреки, че съм имала много трудни моменти, никога не усетих отново това смазващо усещане за обида и безпомощност. Пожелавам ти търпение, късмет и да успееш да се съхраниш. Ако ти е интересна психологията, можеш да прочетеш за НЛП и бойно НЛП. Има и клипове в you tube Това са методи за въздействие върху хората, като добрите хора ги използват за да се защитават, а лошите за да манипулират другите в своя полза.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 03e636a680
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Това не е писано от циганин, нито от 16-годишен. Ако все пак е така, поздравления за грамотността.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: ff3f52d466
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора:

Благодаря на всички за съветите и милите думи.

Към скептиците:

Защо пък да не е написано от 16 годишен циганин? Защо възрастта и националността ми трябва да поставят граница на възможностите ми? Очаквах коментари от този тип; ами, на света не всичко е розово. А това, че имам желание да се развивам като личност си е моя работа!

Лек ден.

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 03e636a680
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12, как защо? Че те българите масово са по-неграмотни от теб.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 55ae493de5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До 12 - Защото повечето съдят по себе си.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 5be6c62dc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Бъди упорит, нахъса и амбициозен. Сега стискаш зъби, за да си завършеш средното, а после запиши в университет. Ако отидеш в по-голям град, майка ти ще може да работи и без добър български - в магазин, чистачка в училище, санитарка (има недостиг даже).
Тя трябва да иска да се измъкне, но явно и заради вас, децата, търпи.
Говори с майка си. Дай й кураж.
Неприятното е, че често момичета с такива мъже се женят точно за такива типажи, защого такъв модел са видяли. Това ли искаш за сестра си?
Заедно ще успеете. Направете си план тримата и го следвайте.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6134485fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Браво, стойностен човек на 16 години в 21 век! Рядкост! Успех ти пожелавам и още малко, станеш ли добър програмист може да се изнесеш спокойно и да вземеш майка ти и сестра ти с теб. Стига разбира се, да учиш и да не се предаваш! Здраво да учиш!
А относно това, че не ти вярват, че си на 16 и си "циганин", аз съм в подобна ситуация. Не ми вярват, че съм на 14, защото пиша грамотно и на висок стил. Кофти е, много при това. Нали? Знам, да. :)

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 39ff9ad8c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторе единственото нещо което мога да те посъветвам е да бъдеш силен! По написаното се усеща че си умен и възпитан човек (едно голямо браво за което) продължавай да учиш и като станеш на 18 кандидатвай в някой университет далече от родното ти място и вземи сестра ти и майка ти с теб! Това е единственото решение което виждам в тази ситуация. Определено ще трябва да спестиш доста и да работиш но ще си стъпите на краката! Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 6cb66156c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Завърши.

Замини за София и си намери работа, най-добре в някой fast-food chain. Отиди на обучение в някоя free IT академия. След което се запиши да учиш програмиране в някой университет.

Ще е мизерно първите 2-6 години, но след това ще блестиш.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 1c0aabe8a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Ако наистина си циганин е силно впечатляващо написаното - като грамотност, разсъждения и т.н. Казвам циганин, защото ром е циганин на цигански доколкото знам и смятам за крайно тъпо да се налага като израз. Все едно да пишем текст на български и ако става дума за някой германец да напишем "този дойч" - ей така да е на неговия език. Да се смесват езиците при наличие на същата дума на основния език е извращение - предполагам всеки ще се съгласи. Това беше малко отклонение по думата "ром". Та добре се развиваш въпреки средата. Като станеш на 18 и се отделиш предполагам имаш бъдеще. Може да потърсиш разни фондации, търсят със свещ такива изключения като теб и няма как да те изтърват. Не разбрах само какво е турски ром - турско езичен ли, мюсюлманин или нещо друго?

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 9c21f77aaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Авторе, позната ми е историята ти. Ти си бяла врана там. Нямаш вариант да си в тази среда и да имаш живота, който искаш. Ще се наложи да се отделиш при възможност и да се опиташ да оцеляваш сам. Както и други са ти писали, опитай се да си създадеш живот и тогава ако можеш, издърпай майка си и сестра си. Но, имай предвид, че женската психика е различнаи е много вероятно те да откажат да променят живота си като излязат от тази общност. Особено майка ти.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: d72d8456e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Браво. Продължавай да учиш. Дано си намериш хубава работа. Успех.

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: d72d8456e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Стига с тези оправдания баща му това е видял това знае. Вече не е дете а голям човек и няма право така да се държи със синът си. И с който и да е друг човек.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: 8b7252a3cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Браво, момче, за грамотността и за разсъжденията!

Продължавай да бъдеш себе си, учи, развивай се, следвай мечтите си и съм сигурна, че ще успееш!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker