Какво е мнението ви антинатализма (идеята да не раждат нови човешки същества/размножаването се раждат нови ) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Какво е мнението ви антинатализма (идеята да не раждат нови човешки същества/размножаването се раждат нови )
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 1504 пъти
Здравейте. Искам да попитам присъстващите какво е мнението ви за идеологията на антинатализма (идеология призоваваща към доброволен отказ от раждането на нови човешки същества , за да се избегне страданието ) Ето една статия по въпроса

Антинатализъм: течението срещу раждането на повече човешки същества
Ноември 11, 2021
Векове наред идеята за оставяйте потомството и разширявайте обществото, в което живеете Тя се възприема като нещо добро.

Но в последно време става популярен начин да се мисли, че притежаването на деца е нежелателно, не само за демографските проблеми, свързани с пренаселеността, а за един вид нихилизъм и жизненоважен песимизъм, тясно свързани с вярата: Човешкият вид трябва да престане да съществува. Става дума за антинатализъм .

Какво представлява антинационализмът?
Антинатализмът е идеология, от която раждането на повече човешки същества се разглежда като политически, етичен или социален проблем. По принцип от тази идеологическа позиция се насърчава да не оставя потомство или да се възпроизвежда по никакъв начин.


По този начин, това не е движение, противоречащо на пола или благоприятно за самоубийство; просто се защитава, че човешкото население трябва да се разпадне или дори да изчезне поради естествени причини, след като достигне точката, където не се раждат повече хора.

Началото на тази философия
Първите антиаталисти се появяват през 19 век с публикуването на произведенията на Томас Малтус , които откриха наличието на демографски кризи, предизвикани от декомпенсация между наличните ресурси и количеството на населението.

Така, антинационализмът е позиция, тясно свързана с икономиката. Но с развитието на екзистенциализма тази идея се превърна в нещо, което беше част от философията на живота.


Песимистичният антиатализъм
Антинаталистите, които се появяват през ХХ век, за разлика от предишните, изпиха от философски принцип, а не икономически. Те започнаха от основния въпрос за смисъла на живота и стигнаха до извода, че по същия начин, по който можем да изберем да направим живота си полезен като създадем смисъл за собственото си съществуване, е легитимно да предположим че не трябва да принуждаваме другите да се появяват и да вземат такива решения , което може да доведе до много болка.

По този начин антинатализмът, който пие от екзистенциализма, започва от идеята, че животът не е по-добър от това, че не го прави, и че дори фактът за създаване на живот може да бъде критикуван. По някакъв начин аннатинаталистите отчитат най-лошата ситуация (в която малцинството може да направи живота си нещо ценно) и действа последователно, когато преценява дали има деца добро или лошо


Избягвайте възможно страдание
Понастоящем този вид антинитализъм се отразява в хора или двойки, които решават да не имат деца, за да не дават възможност да имат нещастен син или дъщеря. То се отразява и в работата на писателя и учителя Дейвид Бенант: "Никога не е било по-добре да бъдете".

Тези позиции имат много общо с това как възприемаме качеството на живот на нашите общества или как оценяваме колко добре или лошо се държат другите: колко си помагат, колко лъжат и т.н. Те не са решения, направени по интроспективен начин , но гледайки наоколо и отразявайки дали мястото, където живеете, е подходящо да донесе живот на света.

мизантропия
Друг вариант на начина на мислене, свързан с анти-ностлизма, се основава на мизантропията. Идеята тук не се основава на рационално икономическо или политическо решение, а морално; като част от идеята, че човешкото същество е отвратително или във всеки случай е нещо, противно на доброто, логичното нещо е да се защити, че няма повече раждания .

Този начин на мислене е бил използван както в политическите движения, свързани с животински и веганизъм, така и в екологични групи , въпреки че влиянието му е много ограничено. Целта е да се защитят всички хубави неща, които съществуват в природата, като се пречи на човешкото същество да го корумпира или унищожава екосистемите на планетата или чрез животинска експлоатация.

Например, Доброволното движение за изчезване на човека е пример на екстремен антинатализъм, мотивиран от причини, свързани с екологията: Предлага се като организация, в която усилията се координират, за да се стигне до намаляване на човешкото население, докато тя изчезне, оставяйки природата свободен от влиянието на цивилизацията.

https://bg.yestherapyhelps.com/antinatalism-the-current-against-the-birth-of-more-human-beings-12004

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 08727d07d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   "По този начин, това не е движение, противоречащо на пола или благоприятно за самоубийство; просто се защитава, че човешкото население трябва да се разпадне или дори да изчезне поради естествени причини, след като достигне точката, където не се раждат повече хора. "

Нали си наясно, че тази битка няма как да я спечелите, казано метафорично? Най-много някой ден бай ти Коментарий Виртуален яко да си отчете бройката деца и да ви върне в първи клас /колко беше рекорда за бащинство на най-много деца, че да си запиша каква бройка имам да минавам/. А ако и други като мен се раздействат, тогава заминавате в детската градина. Дори не споменаваме циганите, които антинатализъм не ги лови! То и други неща не ги ловят, ама карай!

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: c55a9dd9d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Без значение какво мисли или иска човека, това вече е наложен факт- "ваксинации" = редуциране и химическа кастрация.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: e99ba8dd66
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Пропаганди на глобалистите, нищо повече. На земята има достатъчно място за два пъти повече хора

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6a5e08a892
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Мисля, че е опасна идеология, защото в момент на криза, всеки мжое да я поеме и ползва, като оправдание за някаква форма на тирания. Но все пак вярвам, че трябвда с еприсъства и да се обсъжда открито, както всички други идеи.

Лизно аз не вярвам в сценария, в които ще има сто милиарда души, а всички се бием за последните 2 зрънца ориз. В развитите държави се наблюдава спад на раждаемостта. 2020 в Китай са имали 12 милиона бебета. През 2019-а са имали 14. 65 милиона бебета. Очаква се спад на популацията. Просто хора не искат повече деца.

До 10-15 години, ще зашочне да има остър спад на популацията. После имаш Индия, но е въпрос на време, Индия да стгине същото ниво. Казваха, че е невъзможно за Китай, но се случи.

А днес има и нещо друго - дълъг живот, които само се увеличава. Аз се интересувам активно от наука, включително и от биотек индустрията и ще ти кажа, че ако и 1/10 от това, кеото се разработва и прави в мометна, стигне до хората (и ще стигне, защот така работи капитализмът), то ще гледаме на 100 години живот, като днес гледаме на 60. И това е най-песимистичният вариант. Не само продължителността, но и качествоот на живот се подобрят. В края на 18-ти век, хората са живеели между 30 до 40 години, в зависимост от болести и кризи. И е бил доста скапан живот. Днес пвоечето развити страни имат продължителност на живота между 75 и 85.

Когато това се случи, вярявам, че ще има леко повишение на наслеението, но раждаемостта ще стане ОЩЕ по-ниска. Затова не се страхувам от демографкса криза със свръхпопулаия.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 328cc1dd3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Виждали ли сте затворени училища и детски градини, с всички съвременни удобства? Виждали ли сте населени места, които преди 30 години бяха пълни с живот? Виждали ли сте големи хубави къщи, на които стопаните са починали, а децата и внуците са в чужбина? Ако спрат да се зачеват деца, това означава, че човечеството е един напълно неуспешен експеримент. Сега е дошло време, в което да си проличи дали човекът ще се самоунищожи, или ще намери сили да промени напълно начинът си на живот. Ако не беше тази алчност и млякото, и напитките, и хранителните продукти, щяхме да ги пълним в стъкло, а не в пластмаса. Има такива цивилизации, които са напреднали много технологично, но не и духовно. Те знаят, че ще се самоунищожат, но не могат да променят главоломното пързаляне по нанадолнището. А най-долу има огромна скала, в която спират дебелите им глави. Не самото раждане на децата е грешно. Грешен е начинът по който ни карат да мислим и мечтаем за голяма къща, нова кола и какво ли още не.

А сега към администраторите на сайта. Не знам кой е виновен за постоянното му прекъсване за не по-малко от половин час, но това е отвратително. А ако вече си написал нещо, като се опиташ да го изпратиш, сайтът вече не работи и всичко отива на кино. Наистина ли не знаете какво става, или не ви пука? Това не е заяждане, но не знам друг такъв сайт с такива проблеми.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: 49e4f2ff3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Това е голяма глупост. Това са болни хора.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker