Наследство, което се оказва тежест - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121027)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6461)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Наследство, което се оказва тежест
преди: 2 години, 4 месеца, прочетена 1933 пъти
Ситуацията е сложна, ще бъде дълъг пост. Мъж съм в 30-те си години. Никога не съм се интересувал от имоти и наследства. Гледам сам да се оправям, колкото мога. Семейството ми да са живи и здрави дълги години, да си ползват имотите както намерят за добре, а някой ден каквото ми се полага по закон или са решили да ми оставят, това да е. Но допуснах да бъда въвлечен в имотен казус.
Баба ми е на 87, живее в къща в средноголям град с добра индустрия и жилището е с нелоша пазарна стойност. Нейният съпруг, дядо ми, е покойник от десетилетия. Наскоро почина синът ѝ, моят чичо. В самата къща баба ми има три четвърти дял, баща ми(нейн син) и братовчедка ми (нейна внучка, дъщеря на покойния ми вече чичо) са с по една осма.
Баба ми е може би най-близкият човек от семейството ми, прекарвах си като дете летата при нея, сега гледам да я посещавам, да се чуваме, а след смъртта на чичо, ходя и по-често да я виждам. С братовчедка ми пък баба не се разбира - не знам защо, тяхна си работа. Не ме интересува и не се меся.
Месец след смъртта на чичо, баба ми ме извика и ми каза, че е решила да ми припише нейния дял от къщата. Приех с благодарност. Понеже завещанието можело да се оспори, решихме да го оформим като продажба, като тя си запази пожизнено право на ползване. Не разбирам от тези неща, така ни посъветва адвокат, съгласих се.
Баща ми като разбра, поиска и той да ми прехвърли неговия дял. Пак приех с благодарност.
И тук щракна капанът. След като ми прехвърли и неговата част, баща ми ми каза, аз като собственик трябва да се грижа вече за имота. И покривът имал нужда от ремонт. Приблизителна очаквана цена към 20 000 лева. По принцип е така, но за мен ще е много трудно да осигуря подобна сума.
От гледна точка на това дали е изгодно - не искам да наливам десетки хиляди в имот, който е мой само на хартия. На теория някога ще го продам. На практика кога и на какви пари, само Господ знае. Баба ми е възрастна, но се надявам Бог да ѝ даде още живот, колкото може. Дано и столетница да стане. Разбира се, докато тя е жива и дума не може да стане да се прави каквото и да е с къщата.
След като си отиде все някога, най-вероятно предстоят още години съдебни дела с братовчедка ми. Тя е много меркантилна жена и няма да се примири лесно. А и с малък дял може да блокира продажбата, просто на инат. И изобщо не се знае кога ще се стигне до продажба, при какви условия и каква ще е стойността тогава.
Казах на баща ми, че не мога да вкарам толкова пари, още повече, че аз самият нямам собствено жилище, под наем съм. Предложих му да се откажа от къщата, да я прехвърля на него и вече той да я поддържа и да я продаде след мен. Баща ми има пари, много добре платен е. Но отказа, явно не му се занимава. И ми вкара емоционален шантаж, колко щяла да бъде наранена баба ми, ако се откажа от имота. То хубаво, но аз от къде да ги намеря тези пари? А и да ги намеря, колкото и да обичам баба си, по-скоро ще ги вкарам в начална вноска за мое си жилище. Или да помогна на майка ми да си стегне нейния апартамент (сама, разведена, вече пенсионерка и тя). Скарахме се и ситуацията остана патова. Казах, че ще помагам на баба ми за дребни ремонти и поддръжка, което бих направил и без никакво наследство, а просто заради нея. Но категорично отказвам да правя големи скъпи ремонти.
Сега не знам какво да правя. Насадиха ми наследство, което е мое само по документи и разходи. Не го искам, не ми трябва. Искам само да намерим начин да си запазим добри семейни отношения с баща ми и да не нараня баба ми. Двамата ми дядовци, Бог да ги прости, цял живот бяха скарани с братята си за имоти. Не искам и с мен да е така. Не бих им се сърдил дори да ме лишат от наследство, мога да се оправя сам в живота. Искам само да не ме товарят сега финансово и да си запазим нормални човешки отношения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 месеца
hash: 704a238748
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Можеш да не правиш ремонт на покрива и готово.
За в бъдеще, те съветвам, да обмисляш постъпките си.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 9541fd1236
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   "предстоят още години съдебни дела с братовчедка ми" - колко примеро, 5-10 или 20 години? Нещо се вживяваш. Тия 20 хил за покрив сигурен ли си, че са толкова? Може да може да се позакърпи за 3000-4000лв.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: a41a00da0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Авторе, никакъв капан не е щракнал, не се тревожи! И аз съм същата "собственичка" на къща и на апартамент, които майка ми ползва пожизнено. Ами аз като собственичка ще си поправя покрива на имота, ако искам, но ако не искам - няма да го поправя, моя си работа. Т. е. майка ми е допусната по договор до ползването на тези жилища. Може и да ги ползва, може и да не ги ползва - това пък си е нейна работа.
Поддържам имотите според възможностите си. Ако ги занемаря, пазарната им стойност, разбира се, ще падне, но от това губя аз и никой друг.
Така че, авторе, шантажът на баща ти не почива върху никакви юридически основания. Все едно някой да ти подари куче и после да ти държи сметка, че му е малка колибката. Т. е. кучето вече не негово, а твое и в каквато колиба искаш, в такава ще го гледаш. Онзи, който прави дарението, винаги поема риск, че можеш и да го изхвърлиш на следващия ден. Затова е клаузата за "доживотно ползване". Но тя не включва каквито и да било твои задължения по поддръжката на собствеността ти.
Кажи му на баща ти да иде да каже на комшията, че покривът му е за смяна и той като собственик трябва да приготви 20 000 лв. и да види реакцията на човека.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: f582e76284
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Карма пич. Постъпил си неморално, а самата далавера е даже незаконна. Сух няма как да излезеш.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: b04a74a631
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Така са наследствените имоти-една камара главоболия, разваляне на отношенията завинаги, всеки гледа да прекара другия и същевременно всеки се чувства прецакан. Аз минах през почти същото, дори по-зле-влагах пари в къщата на майка ми и леля ми, където живеех. Бял ден не видях, един дем ме ухапа бълхата, тръгнах по белия свят, събрах пари и си купих една красива вила край големия град. Почнах от нулата, изнесох се изцяло там и оставих майка ми и леля ми да се оправят там, където живеех. Освен това има и други наследници, не съм само аз. Тогава разбрах какво е да имаш наистина собствен дом, никой да не ти се пречка и да ти поставя условия, изгодни само на него. Та моят съвет към теб а да се вземеш в ръце и да си купиш собствено. По-добре на банките длъжен, отколкото на роднини. Пък на наследството не разчитай, то я го има я не. Каквото дойде, такова. Разчитай на ръцете си, бъди независим, защото на роднините и сънаследниците неможеш да угодиш, колкото и да се опитваш.

 
  ...


...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 11a1dcb871
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Това си е изнудване, емоционално и не само. Прехвърлили са ти имота, за да ти насадят чувството, че си длъжен да правиш каквото те кажат.
Съветът ми е да не се поддаваш на този шантаж и да правиш това, което смяташ за разумно и нормално. Това, че си собственик на по-голямата част, не означава, че си длъжен да направиш точно това, което се иска от теб. 20000 за покрив е безумно, не знам в какво състояние и колко квадрата е, но със сигурност може да се направи и за по-малко пари, ако изобщо решиш да вложиш пари в него. Можеш и нищо да не правиш, да оставиш нещата както са, ако прецениш, че ремонтът не е наистина наложителен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 584bf095cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   така е и при нас, главоболие, но си заслужава, затова имаме 12 имота и един, в който живеем, абе луди пари се харчат само за да живеем добре и не мисля, че е за всеки, защото трябва да си психически здрав и в добро разположение


но помисли дали няма да съжаляваш в бъдеще

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 7aa84993b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ако чичо ти е имал две деца, то и двамата са му наследници. Ти не си единственият собственик на къщата, затова стойността на ремонта се разпределя между всички собственици спрямо притежаваните от тях дялове. Ако ремонтът не е наложитен, не го правете, а 20000 лева е цена за нов покрив, не за ремонт.
Баща ти разведен ли е с майка ти, че имате такива странни взаимоотношения?

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 4c4e7396b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Без никакви лоши чувства, но! Много сте ми странни такива, които правите сметка без кръчмар. Никой не може да знае кой кога ще си отиде и да прави такива сметки, каквито правиш ти, авторе! Пожелавам дълги години живот и здраве на всички участници в историята, но според мен, все още е рано да мислиш за такива подялби и дела. Пък и братовчедка ти, като съсобственик на имота, също трябва да се включи в ремонта на покрива.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 35164f9427
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   1. До номер 4 :) Защо далаверата да не е морална, незаконна? Я не говори глупости. Всеки има право да препише и да прави каквото иска с дяловете по имотите си. Бабата е преценила да даде само ва единия си внук къщата и това е нейно право. Не е длъжна да се съобразява.
2. До автора : Може да закърпиш покрива и за по-малко пари.
Логично е като получаваш имот да трябва да се грижиш за него.
3. Братовчедката макари с малък дял трябва да се включи в ремонта.
4. Какво има да се съдиш с братовмедка ти? Какви са тези глупости. Просто сядате на масата разбирате се за цена на нейния дял и ти го плащаш.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: ed1dcf66fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Опитват се да те манипулират с този имот. Знам ги аз как правят възрастните хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker