Майка ме смята за - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Майка ме смята за
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1417 пъти
Здравейте,

На 33 съм, жена. Преди известно време реших, че ще ми е по-изгодно да живея с майка си (голяма грешка), тъй като наемите за приличен апартамент, са безумни и, признавам си, свидят ми се толкова пари. Имам и домашни любимци, а тя е сама в 100 кв.
Напуснах старата си работа преди около 2 години заради ниско заплащане, лошо отношение и все повечето нови задължения. По образование съм филолог. В момента превеждам на свободна практика, имам 3 преведени книги с худ. л-ра (не е кой знае какво де, но аз се радвам). Освен това работя два часа в офис отново като преводач. Там трябва да ходя на място и предпочитам да го правя вечер, тъй като има голям монитор, принтер, няма хора и т. н. По-удобно ми е. За това ми плащат 650 лв. на ръка, което за 10тина часа седмично, мисля, че е добре. Та общо парите не са много, но и аз нямам особени харчове - плащам сметките, купувам храна и пак ми остават достатъчно, за да си угаждам - кино, излизания, книги. Имам слабост към скъпи обувки, очила и връхни дрехи, това са ми пороците. Дарявам и за приют за животни. Не спестявам нищо.
Та днес си взех парите, дадох ѝ 500 лв. и се почна... такава злоба и ехидност, не знам откъде се появиха. На всичкото отгоре приказва неща, които не са верни:

1. Защо не ми давли 710 лв., колкото била вече минималната? Ходила съм като най-долен слугинаж, на който хвърляли огризки, използвали ме, а аз съм ла*но, което се радвало на унижението.
След като се пулих известно време, ми стана смешно - тия 710 лв. или колкото са там, са за 8 часа на ден, не за 10 часа седмично. Абсурдно е как пръска слюнка, а не знае какво е положението. Обаче не отстъпи.
2. Ходила съм вечер да им прислужвам, това било нощен труд и трябвало да се плаща двойно. Официалното ми работно време е от 7:30 до 9 (да се преведат/редактират определени текстове преди да отвори офиса). Нощният труд, ако не се лъжа, е от 22 до 6. Аз ходя вечер по мой избор, защото не мога да спя през нощта и ставам късно. Демек никакъв нощен труд не е това. Да не говорим, че се плаща, ако разбирам правилно, по един лев допълнително за всеки час. Ама не, чула-недочула - двойно е, трябвало да взимам 50 лева.
И най-лошото:
3. Не ми плащали осигуровки. Това било страшно долно, аз съм роб на капиталистите, които ме бъхтят, докато си седя на стола, пия чай и си слушам музика, но добре... Унижението било страхотно за мен да работя по този начин. Да плащам осигуровки тук ми се вижда като да мятам пари през прозореца. Каквито здравословни проблеми имах, никой не се покриваше от здравната каса. Наложи ми се операция на зъб, кореново лечение и т. н. - над 600 лева. От това касата ще ми покрие 25 лв. от цената на пломбата. Демек вноската на самоосигуряващ се за 1 месец. Страшна оферта. Разбирам я до известна степен де, истина е, че винаги е по-добре да са платени за всеки случай, ама... не знам, имам чувството, че просто потъват и се краде.
Отделно нямам амбиции - ям, спя и сера. Пълно нищожество съм била. Не е важно, че съм спокойна с работата си и работя това, което съм учила и ми е приятно. Съжалявам, че не съм съдов хирург или нещо престижно. Срам я било да се хвали с мен на приятелките си и т. н., и т. н.
Знае си своето, явно ме има за някакъв имбецил, който не може да чете, за да види какви са законите и кое-какво.

Хем не мога да я взема на сериозно, защото очевидно дрънка глупости, хем ми е криво. Доста е възрастна (80) и не знам дали просто не е наред с главата. Винаги е била свръх амбициозна за мен, още на 4 ходих на целодневна занималня/предучилищна, уроци по какво ли не и т. н. Ако се чудите как ме е родила на 47 - не ме е, осиновена съм и не един път ми е заявявала, че е трябвало да си роди тя дете с добри гени, а не с мен да се занимава. Лошата семка си личала, защото просто не съм това, което тя си е представяла да бъда.

И така, исках да споделя просто. Обмислям в най-скоро време да изнеса с приятелка на квартира, което е жалко... исках да помагам на майка си, тъпо ми е да я оставя съвсем сама. Когато не е станала с гъза нагоре, е наред. Мислех, че ще ѝ е по-добре да има някой при нея.

Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5d1ea6f8a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   В момента има глад за учители и взимат горе-долу добри пари, но не е за всеки. Но в частна езикова школа ако се уредиш, ще си много добре. Там хората са отишли да учат, а ти ще си преподаваш. Или он-лайн индивидуални уроци. Просто ти давам идея.
Иначе майка ти постъпва ужасно с теб. Потърси си по-платена работа, но не защото тя ти е казала нещо, а защото това е в твоя полза в момента. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: cb27c34074
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   В езикова школа, в частно училище като учител по езика или в call center. можеш да работиш, а преводите да са ти допълнителни.
Заплатите в call center са към 2000 лв на месец. Можеш да работиш на смени и да си ги избираш. С курсовете също, а и учителите работят по-малко.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ca3103c37d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не се сърди, но старата ти майка е права! Първо ти казваш, че си направила грешка. Грешка ли!? Как ще плащаш сама наем с тези доходи?
Второ не е нормално да получаваш толкова малко с твоето образование, да работиш толкова малко, да не те осигуряват. Не се покрива всичко от здравната каса, но когато си болничен, когато си майчинство, когато си пенсионер, ти идват едни добри парички. Все пак животът е твой, няма идеални хора, все пак не си алкохоличка или накроманка. Дори за социална пенсия ти искат поне 15 години стаж.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e255194091
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Манипулира те. Просто не и споделяй и и забрани да ти говори на тема работа, доходи и тн. Това си е твое решение и тя няма право да те тормози психически по този начин. Най-добре и вземи едно шише с алкохол, възрастните жени обичат, и с добро и кажи тези неща!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 7ea4f63780
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Майка ти не е права да те смята за провал и очевидно има отклонения, свързани с възрастта, така да се каже по-меко. Ти обаче също има какво полезно да извлечеш от думите й, в които има доза истина.
В това да поработваш за 10 часа седмично, и то без осигуровки, няма нищо хубаво. Да, през останалото време лежиш, ядеш и спиш. Никак не е добре обаче, че нямаш нито лев спестен, нито внасяш осигуровки. Ако се разболееш по-сериозно, как смяташ да си поемеш лечението? Айде, за зъба си се справила, но за нещо по-сериозно? Никой не е застрахован от проблеми.
Освен това не е лошо да се замислиш и за времето, когато няма да можеш да работиш. Не си тийнейджър, щом си на 33, имаш около 30-32 години до пенсия, което не е толкова много. Дори и малка, пенсията ти е сигурен доход за времето, когато няма да можеш да изкарваш никакви пари. Като нямаш нито спестявания, нито осигуровки, как смяташ да я караш? Майка ти явно е със стари разбирания, но все пак в думите й има известна логика и в твой интерес е да помислиш за себе си.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d0d5d9cb18
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Maйка ти е казала много тежки думи, главно за това, че си осиновена, но извън това е абсолютно права. Примиряваш се с ниски критерии за живота в годините, които би трябвало да си активна, търсеща, да си подобряваш квалификацията и т.н . С този доход, без осигуровки си за никъде и съм учудена, че жена с образование и език разсъждава като безмозъчна ромка. Почти неработеща с хора, губиш и възможността да си създаваш контакти, връзки, вкл. любовни. Да не говорим, че в това време стоиш в компанията на майка си. Мисля, че трябва да си потърсиш постоянна работа, защото тогава ще имаш осигуровки. Въобще, излез от тази летаргия, нищо добро не те очаква.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 6beb2f73c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Предполагам, че ще ти е странно това, което ще ти кажа, но го прави от страх какво ще се случи с теб в бъдеще и иска да си осигурена. Тя е жена, която не е особен психолог и вероятно смята, че с подобни думи ще те накара да си намериш някоя добре платена работа, "нормална" в очите и. За нея твоите доходи са несериозни и несигурни. Страхува се, че си "извън закона" и в случай на нужда няма да можеш да отидеш на лекар примерно, ако нямаш пари. Не знам какво да ти кажа, твърде сте различни, започни да си внасяш здравни осигуровки поне. На нея и обясни, че искаш да имаш спокойна работа и да можеш да си вкъщи да и помагаш и правиш компания. При опит да те засегне, и кажи, че знаеш, че го прави от страх, но ако си намериш нещо подходящо веднага ще почнеш. И крайно време е, всички да разберете принципа на осигуряване и данъчно облагане: приход от народа = разход за народа, няма приход - няма разход, т. е. пенсии, училища, болници и т. н. всичко се крепи в голяма част на тези удръжки, които са нищожни, защото повечето хора не искат да плащат за обществото, в което живеят и затова живеят в... кочина и мизерия, защото едно е да ти удържат всеки месец по 500 лв. и с тези пари да поддържат здравни, социални, образователни, пенсионни и друго нужди, друго е НИЩО да не даваш, само да ползваш! - да си се учил безплатно 12 4 години, да са те преглеждали като дете безплатно или срещу 2 - 3 лв. като възрастен (едно билетче за автобус градски), едно дете струва на дъжавата минимум 50 бона докато порасне, а като студент още 25 бона, и после почва да работи и... НИЩО не иска да внася :)

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: ec55e16db8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Моме, ти си просто мързелива. Майка ти можеше и да ти го каже по-тактично, но смисъла си е същия.
33 годишна жена, работиш по 10 часа седмично - ами, че ти си на ръба на бедността. Утре ако работодателя ти няма достатъчно работа и ще останеш буквално гладна докато си намериш друга работа както нямаш никакви спестявания.
На твоите години трябва семейство да въртиш, а ти имаш "домашни любимци".
Слушай майка си и си стой в нейния апартамент.

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 59531e57ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Майка ти не е съвсем права да ти говори по тази груб начин но все пак не е добре за теб да се примиряваш със малко.
Щом не можеш да си позволиш дори квартира с тези пари не е добре.
Ако можеше да си позволиш квартира щях да ти кажа да я напуснеш и да живееш само но с този доход.
Да на теб ти е добре но трябва да мислиш по-рационално.
А и е много възрастна. Не й се сърди. Сигурно от възрастта не знае какво говори.
А и ако нещо стане с нея ти какво ще правиш с този нисък доход.
Много е възрастна не можеш да я оставиш сама.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: f5935717d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Дъртите са така. За баба ми и дядо ми аз бях провал въпреки, че съм завършил машиностроене, а те са учили до 4-ти клас. Ама видиш ли не взимам хубава заплата като еди кой си. Обаче въпросния еди кой си има вуйчо владика. Когато заплатите бяха масово по 400-600лв аз взимах 1100. Еди кой си получаваше 2000 и дъртите ме караха да се чувствам като непрокопсаник въпреки, че детството ми е минало като техен ратай по полето, а каквото се изкара заминаваше за братовчедите.
Ако си единствена наследница и апартамента ще остане за теб се изнеси и я остави да си гние сама, пък един ден ще си заживееш в него и няма да плащаш наем. До тогава ако си намериш и хубава работа още по-добре. Вече те посъветваха да си търсиш работа като преподавател.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 59531e57ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   А и здравните осигуровки. Всичко се случва трябва да имаш здравни осигуровки. Платени.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker