Българинът се заробва в кредити по собствено желание - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122777)
 Любов и изневяра (30155)
 Секс и интимност (14525)
 Тинейджърски (21994)
 Семейство (6598)
 Здраве (9692)
 Спорт и красота (4744)
 На работното място (3261)
 Образование (7376)
 В чужбина (1673)
 Наркотици и алкохол (1125)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1755)
 Други (18925)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Българинът се заробва в кредити по собствено желание
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 3032 пъти
За последната седмица слушам следните истории, свързани с близки и познати:

1. Моя приятелка на 34 години, работи за 1800 лева, няма нито един спестен лев, но решава да си купи апартамент само защото и другите си купували. Тегли различни видове кредити и накрая си взе нещо, което се води двустайно, но буквално прилича на кутийка (на Лъвов мост). От тогава не е спряла да се хвали, че си купила апартамент. Дори се "похвали", че след вноската всеки месец, щели да й остават по 300-400 лева за ВСИЧКИ останали нужди и така на над 60-годишна възраст щяла да си изплати всичко.
2. Близък колега от работата на висока позиция (ок. 4500 лв доход месечно) купува абсолютно всичко на изплащане. С жена си карат скъпи коли, купиха огромен апартамент, имат скъпи дрехи, аксесоари, техника и т.н. Ходят по екзотични дестинации, за да показват, че имат висок стандарт, а спят по хостели с още 10 човека в стая и т.н. Признава си, че иска да изглежда добре финансово в очите на другите, както и че изплаща всичко, дори сравнително малки покупки. Но признава, че на 5-тия ден от заплата вече едвам се справят, защото са дали вноската за всичко, а остатъка са профукали. След това ядяли по една седмица една тенджера с една и съща манджа.
3. Сестра ми беше с един човек, който имаше доста ниски доходи и водеше живот под средния стандарт за България. Този човек изведнъж започна да й подарява скъпи неща, като върхът беше кола за около 15 хиляди (което за него беше немислимо). Оказа се, че е лъгал, мазал, взел заеми и кредити от какви ли не места и съмнителни източници без да мисли за последствията. И това само защото тя изкарва добри пари и той искаше едва ли не да се покаже. Затъна много, започнаха да го заплашват някакви хора, започна да пие и да се държи ужасно. Излишно е да казвам, че всичко лъсна доста бързо, тя си му върна почти всичко и се разделиха преди няколко дни.


Какво мислите за ситуации като тези? Според мен вече са се превърнали в ежедневие за българина. Смятат се за нещо нормално. "Щом другите го правят, защо и аз да не го?" Имате ли кредити? Купувате ли на изплащане? При какви обстоятелства бихте взели кредит за голяма покупка (напр. къща)?

За мен обществото е сбъркано. Не искам да съм от хората, които все сравняват с "чужбината", но е факт, че сме една от малкото държави в Европа с такова мислене. Тези хора са роби на системата и на банките. Напрегнат и стресирани са постоянно. Разболяват се. Не мога да разбера как всичко това може да замени спокойствието, че си свободен и не дължиш нищо на никого. Имам си всичко материално, от което се нуждая за момента, вярно, не е особено луксозно, но се простирам според възможностите си, а не стотици проценти над тях. Ще ми е интересно да чуя и вашите мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: 59a28ede7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (302620 гласа)

1.   Защото доходите са ниски, нямаме добра социална система и повечето хора им писна, да чакат моемнта в който "ще са добре". За апртаментите, често се говори, дори тук, какви загубени са в чужбина, че не си купуват там, което не е точно така, защото и там си купуват, но винаги се стига до извода, че "ще имаш къде да спиш". А и народопсихологията ни е, да оставим жилището на децата си. Нищо, че ако на 25 имаме деца, те ще имат внуци, когато ние сме още живи. И всички купуват яко.
За приятелката ти от първият пример, мога да кажа, че иска да има нещо свое. На 34 години е. Не е първа младост. Работи уж хубава работа. Цял живот е била по квартири или роднини (дори да са родителите ѝ). Иска, да има нещо с нейното име. Дори да е на кредит. Дори да се лишава от много неща.

За втория пример - познатият ти е идиот, какво да кажа ... С тези доходи, както и факта, че има жена, можеше да инвестират средства и след 10 години, да изкарва поне още една заплата. Ама както викаш - коли, екскурзиии дългове.

За третия пример - Не знам. Явно толкова я е харесал, че е бил готов да жертва всичко. Любов - какво да ги правиш!

В чужбина няма да видиш толкова многоо хора, защото повечето имат сигурност и никой не се впечетлява (но и рядко съди), за коли втора ръка.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: ce47c0b37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (249408 гласа)

2.   Ти ако си мислиш, че в БГ живеят на кредит, иди в чужбина да видиш какво е. Половината население на 30 години е с кредити, които и децата му ще изплащат.
Купувам си стоки на изплащане, разбира се. В това няма нищо лошо, стига да не се прекалява. Имам и кредити за бизнес. Бяха около милион по едно време, сега са останали към 300 хиляди. Скъпи коли никога не сме имали вкъщи. Фиксирана заплата също никога не съм имал.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 5b5d5d2754
гласове:
1 2 3 4 5
  (220497 гласа)

3.   Аз съм от скромна жена от работническата класа. Живея сама и нямам кредити. Предпочитам да си събера пари, ако ми потрябва нещо и не съм взимала нищо никога на изплащане. В крайна сметка се разполагаш според чергата си. Ако не мога да ида на почивка няма да го правя и толкова. Няма да свърши света с това.
Така, че си зависи от човека.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: cf441044b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Дали пазарувам на изплащане, или съм теглила кредит сметка може да ми държи само този, който внася пари по нея. Така, както и аз не държа сметка как другите хора си харчат парите.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 7330b403c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Скоро банките вдигат лихвите. Купонът свърщва. Защото действително последните години мнозинството се беше самозабравило. Всеки с телефон за хиляда лева, всеки по почивки, всички ИТ-та и "инвеститори". Крпитаджии, финансови гурута, инфлуенсъри. Всеки можеше да е преуспял, богат, вървежен, вече нямаше никой да е беден да чисти улиците и да прави баници, всички щяхме да мислим положително. Да, ама тия не се сещат, че докато те живеят на широко с чужди пари(които са взели назаем), има някой друг, по-умен, който в същото време ги заробва до гроб.

Реално ситуацията е следната. Банките държат поне 50, да не казвам 60-70% от собствеността в големите градове. Няма такова нещо като "изтеглих кредит и вече имам собствен дом". Домът не е твой и докато не изплатиш последната стотинка си роб на банката и тя може да те изхвърли като мръсно коте, ако се забавиш няколко месеца с падежите. Самите строители и те са в същия кюп, защото и те са теглили милионни кредити, взимали са машини под наем, взимали са строителни материали напред и ви продават същите бетонни клетки по 200-300 хиляди, за да се издължат и те. 90% са на дълговата верига, дори и самите държави са свръхзадлъжнели с външни дългове и това само в името на "да сме богати, щастливи, задоволени".

Вече хората нямат нищо тяхно. Нищо истинско в живота си. Длъжни са да работят и то да работят здраво само за да могат да си погасяват задълженията. Нямаш право на болничен, нямаш право на отпускане. Като си се хванал на хорото го играеш до край. А какви са изгледите да го изиграеш докрай? ! Ипотечните кредити масово се взимат за по 30 години. Да си го взел на 25-30 годишна възраст. Каква е вероятността следващите 30 години, подчертавам 30!!! ти все да си здрав, прав, доходоносен, безоблачен и да си плащаш рекетчето винаги по график? И банки и застрахователи знаят, че за този 30 годишен период все някъде ще се прецака безоблачната схема и накрая апартаментът/бизнесът/инвестицията пак няма да са твои само дето ще си дал години от живота си да изплащаш.

Материалното напълно погълна хората. Накара ги да си продадат душите за поредния лъскав боклук, който са видели в магазина или на реклама, или са чули, че е актуално по телевизията. Пари за жилище, пари за телефонче, пари за екскурзия, пари за джуки, пари, пари, пари. Никаква друга ценност не остана. Ето погледни и темата в раздел "Други" за спора между град/село. Никой не иска да живее на село, не иска да работи земята, селяните в същата тема проклинат съдбата си едва ли не, а другите са избягали и те с 200 в града да изтеглят кредит и да станат длъжници и роби до гроб.

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 7330b403c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   В западните "цивилизовани" страни даже не си правят някои труда и кредити да теглят. Живеят си цял живот под наем, ядат си вредните храни, харчат си парите за глупости и накрая се набутват в някой дом за възрастни да си доживеят дните.

Там няма манталитет за собственост, която да се предава от поколение на поколение, всички са консуматори и материалисти, направо свине са станали много от хората. Лошото е, че и тук вече става така.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 94130f37d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Кредитът е нормално нещо особено, когато искаш да изплатиш собствено жилище, но човек не трябва да живее над възможностите си като твоите приятели 2 и 3.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 2f225708b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Спри да завиждаш на приятелите си. И те имат това което искат. Искат къща имат къща. Искат визия имат визия. Това са човешките потребности. Това са си техните панички. Не си ври носа в тях.
Какво точно те засяга финансовото състояние на хората. Моя позната също си купи на лъвов мост малък апартамент и е най-щастливият човек, защото живее сама без никой на главата. Това че за мен това място е гадно, мръсно и с хора от съмнителен характер си е мой проблем.
Няма как без кредити, поне не и с тази икономика. Да може ти да си успяла да направиш така че да покриеш своите нужди но не генерализирай всички под общ знаменател.
Първият съмнителен кредит който теглих беше за концерт в чужбина и го изплатих с гаджето на 3 месеца. После така си купихме кола и я изпратихме за 2 г. Така се и омъжихме и кредита го изплатихме за 2 г. При нас всичко се изчислява заедно с евентуална безработица и болести и всякакви състояния, които могат да ни повлият финансово. 300-400 лв джобни не са малко. В нас са даже още по-малко, защотовсичко прибираме по фондове. И въпреки че имаме голям кредит за дом, имам фонд за всичко- кола, лекари, пенсия, евентуално ремонти, изравнителни сметки и прочие.
Кредитите са добро средство, стига да се ползват разумно и човк да има реална представа за финансовите си възможности. Затова кредитните консултанти също са добро средство при взимането на такива решения.
Когато купувах моето жилище консултант попита за какво ни е. И ние казахме инвестиция. Ще мине време преди да имам възвръщаемост.
Финансово всеки сам определя как да се движи с парите си. За мен моят дом е най -голямото ми щастие, заедно с това че открих и страхотен човек да го споделя. Какво повече ми трябва?
Чуждите финанси не ме касаят по абсолютно никакъв начин. Кой къде ходил, кой какво правил.... това си е тяхна работа

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: c776824b91
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Никога не съм купувал нещо на изплащане и няма да го направя. Когато нямаш пари, няма да купуваш. Чудя се на тези хора които теглят кредити за да си купуват скъпи неща само и само да са като “нормалните”. Това са хора които не мислят за последствията и се водят по модата, че трябва да теглиш заем дори когато не ти трябва. Те банките дават пари ама тези хора не осъзнават, че тези пари са назаем и трябва да ги връщат. Ако трябва ще карам стара кола или няма да имам, но ще предпочета да съм свободен без да дължа пари на банки или фирми за бързи кредити. По добре е да нямаш пари отколкото да дължиш пари.
Номер едно ми изглежда от този тип хора, които теглят заеми, за да бъдат “добре”. Да ама няма да си добре ако половината ти заплата отива за погасяване на кредити или да те търсят от фирма за бързи кредити. Може да живееш добре и с малко. Доходите били ниски и за това хората правели така. Човекът взима 4500 лева заплата и пак му свършват на петия ден. Това ниска заплата ли е? Това показва, че колкото и висока заплата да взимаш, пак може да не ти достигат понеже харчиш безразборно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: ff06216235
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Не е толкова масово. Просто си в такова обкръжение. Тия с 4500лв и хостелите е пълен льохман и жена му също. И пред кого се показва не знам, че даже и обажда колко е зле.

 
  ...

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: dab3173da8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Виж, много си зависи за какво взимаш кредит. Едно е да взимаш кредит за някоя глупост или просто да ги изядеш и изпиеш, друго е да си купиш собственост, която да оставиш на децата си. Да ипотечните кредити са ужас и цял живот плащаш, но накрая имаш дом. По-добре ли е да си по-наем и хем да плащаш, хем да нямаш нищо накрая?
А иначе и аз не съм фен на кредитите и не разбирам хората, които затъва т, защото теглилки хиляди за бала на детето, примерно.
Имах такава колежка. Разведена, с един син. Ти остави, че го мързеливи да учи, а тя се чудеше как да му угоди, ами накрая, когато все пак едвам завърши, тегли хиляди за бала му, че и за кола! И понеже не може е да ги връща, замина за Германия да гледа пенсионери. А синът й си е тука, нито учи, нито работи, прецака колата, играе компютърни игри по цял ден и чака майка му да му прати пари.
Е, това е глупост!
"Какво щели да кажат хората, ако детето не е на бала със скъпи дрехи и не получи кола! Те другите родители така правели. "
Така, че много си зависи за какво теглиш кредит.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 4ae15305c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ооо, не, абсурд! Защо да се профукам? Така де, живея за себе си, много хубаво е чувството. Ама и на тях може да им дойде нещо в главата, случвало се е да харчим неминуемо, нали? 21

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 94130f37d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Според мен не е заробване да вземеш кредит стига да е по възможностите ти. Живот под наем или с роднини е много по-лош вариант. В крайна сметка и от жилище на ипотека, и от жилище под наем, ако спреш да плащаш, ще те изгонят. В първия случай обаче си правиш жилището, както ти си искаш, не се съобразяваш с наемодатели и, ако го изплатиш, си остава за теб. Сходна е и ситуацията с роднини. По-добре да плащаш отколкото да търпиш да ти се месят.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 77c1607e71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Имате ли кредити? - Не.
Купувате ли на изплащане? - Не.
При какви обстоятелства бихте взели кредит за голяма покупка (напр. къща)? - при никакви.
Щом другите го правят, защо и аз да не го? - ами така е устроена психиката на повечето хора.
Също така и не плащам на никой от проповедниците в пейтриън - това видимо не е по темата,
но просто някак ми дойде да го вметна ;–)
Съветът ми е да не критикуваш хората за решенията им. В крайна сметка всеки си знае и всеки от нас има един живот. Ако искаш да спреш някого от лош кредит, бъди деликатен човека - не мърмори и не говори с наставнически и поучителен тон.

ж34

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 051e4e06fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

15.   В тази инфлация именно хората със ЗАЕМИ (така се казва) постъпват най-умно. Разбира се заем, за да си купиш кабриолет е глупаво нещо.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: f2bb6822ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Един кредит съм вземал, за телевизор на изплащане. Беше 750 лв. Иначе на приятел съм изплащал компютър, беше ми дал за кола над 3000 лв и т. н. Изплатих си ги за няколко месеца и така. Но кредитът за телевизора не спрях да го мисля, докато не го изплатих, с 0% лихва и въпреки това... Явно просто не е за мен това. Вярно, нямам спестени, не съм много спестовник, но мога и по кръчми да ходя и да харча, мога и вкъщи да си седя. Мога само скъпи храни, мога и свински врат за 5 кинта и картофи и за 6 лева да ядем 4-5 пъти вкъщи. Имам наследствено жилище. Тоест, ако реша мога да го заложа, да взема кредит, да купя по ново и т. н. но просто не съм по врътките. Единствено се надявам на по-читава работа, за да мога и да поспестя нещо и инвестирам. Като цяло са ми мега странни хората. Бих разбрал да вземеш пари за нещо малко, примерно 4-5-6 хиляди(ако работиш, нямаш наведнъж, трябва ти кола и т. н. ). И да не гладуваш, за да ги връщаш, примерно вземаш 1800-2500 лева заплата. Ама да вземаш 1200 лева примерно, в София и да вземеш кредит, който да връщаш сума ти време, не го разбирам. Или да вземеш пари да инвестираш в нещо, да пробваш някакъв бизнес, горе-долу го разбирам. Да вземеш, за да купуваш скъпи вещи на жена си или да ходиш по пътувания, втф. Пътуваш 3 години, задлъжняваш, вземат ти жилището и живееш под наем и мизерстваш. Ми айде не, мерси...

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 2b0f92ee8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Много интересна е линията ти на мислене, за “възможностите”. Интернет ни доведе до невъобразим допреди скок на въображението - таблетите, смартфоните, въобще целият технологичният прогрес ни накара малко да забравим, че сме смъртни, че има лимит на всичко на света.
Всъщност ценното е онова, което развива в теб духът на мярката, на трезвостта, на смирението, не което разпалва амбицията да бъдеш на върха на света. Днес гледаш тълпи от народ, юрнали се да са от най- най-... Най-муслулести, най-богати, най-привлекателни, най-реализирани... И всъщност не усещат как сами си разпиляват живота, изгарят в безогледната амбиция да бъдат някакви богове. Което е едно бягство от това да се изправиш с реалността, да се опиташ да я интегрираш в живота си - кой-каквото му е дадено, да бъде благодарен за него. Всички сме едни наематели на този свят, а времето в което сме здрави и млади хабим в съжаление, че нещо не ни било дадено, че нещо сме нямали, залагайки вътре имплицитно идеята, че това нещо ни се е полагало на първо време, че сме онеправдани... Много интересно нещо е човекът. Днес българинът живее материално по-добре от всякога, а духовно е по-зле от хората по турско! Може би твърде много възможности, твърде много напрежение да бъдеш най-великият, в ерата на сравнението в интернет с наистина най-великите въобще на света в нещо, но без да виждаш цената, с която са платили за това свое величие.
Всъщност, сами си правим живота ад благодарение на тези критерии, на този свят на фантасмагориите, който заплашва да замени реалността. Докато хората в миналото за живели по няколко в стая и не са имали пари за базови удоволствия... Но сякаш са били по-щастливи. Щастието ли търсим е въпроса? Няма да го открием, където го търсим...

facetious

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: bf7f16766c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Аз съм на 19 години. Родителите ми винаги са ми говорели, че кредитите са лошо нещо и не бива да се взимат. И цял живот са живеели без да купуват нищо на кредит, но баща ми се разболя от рак и за лечението му бяха нужни много пари, с които семейството ми не разполагаше и затова взеха кредит. Тате почина и за няколко години след това изплатихме кредита и всичко стана чисто. Преди година помолих мама да ми вземе айфон 12 на лизинг и семейството ми не беше съгласно и все още не е, но все пак го получих. Това е единственото нещо сега, което имаме на кредит. Но това не е нещо, което да е непосилно това са по-малко от 100 лв на месец. Ако не беше на кредит аз нямаше да мога да си го позволя. Това е глезотия, знам, но ми беше мечта да имам айфон и вече 1 година го ползвам и е в перфектен вид, много го пазя и ми е нужен за работата, прави перфектни снимки. Мисля, че доста от хората искат да имат хубави вещи, да живеят луксозно, което е нормално. Това може да се постигне с бизнес, но са нужни много години. Но не всеки иска да чака голяма част от живота му да мине и чак тогава да получи това, което желае, което реално погледнато не е нещо чак толкова кой знае какво. И затова си взимат кредити, за да може и те да се почувстват добре и да живеят добре на младини. Аз лично не бих си взела дом на кредит, защото не обичам да живея цял живот на едно и също място, предпочитам да съм под наем и да имам свобода, а не да съм вързана за мястото с него. А и аз вече си имам собствени жилища от родителите ми. Кола също не бих си взела, защото аз нямам нужда от нея. И дрехи, почивки, мебели-това вече е абсурдно. Най-хубаво е да пазаруваш всичко в кеш, но не всеки може да си позволи луксозен живот и хубави неща по този начин. А кредита и наема-и двете си имат и добри и лоши страни. При кредита имаш нещо, което след време има шанс да бъде твое, но нямаш свобода и живееш в страх и несигурност, всичко се случва. А при наема имаш свобода, но след време нямаш нищо свое. Което всъщност не е чак толкова важно, все едно е дали ще е твое, важното е да имаш някакъв подслон за теб и за децата ти.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 4f325368cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   "че сме една от малкото държави в Европа с такова мислене. "

Напротив, това е западният манталитет който го прокараха и тук... Традиционно българинът не вярва на банки и кредити, тегли само в краен случай. Но глобалната финансова система е базирана на кредитен балон, и за да се поддържа трябва да има наивници които да теглят... Но проблемът няма да е само за тях, а и за тези които се опитват да "спестяват" в напълно бакрутирала система...

Това е проблемът в днешно време - всички сме навързани, и на лично ниво, и като държави, и когато дойде големият крах... а той вече започна, покрай сухото ще гори и мокрото. Не случайно финансови системи базирани на хартийки и обещания оценяват 50-100 години най-много. Тази финансова система е от 70-те години когато Никсън чупи световните договори, и откача долара от златото. Повечето дори не знаят, че сме на напълно хартиен стандард едва от 50 години, и това е в пряка връзка с живота на кредит, тъй като колкото повече заеми се раздават, системата се раздува, и финансовият елит прави пари.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 1933374fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   А ти кво искаш цял живот под наем или при хотел мама. Аре събери 200 бона евро за нормално жилище. Кредит не кредит, трябва да постигнеш нещо в тоя живот. За да направиш нещо трябва да използваш парите на другите. Цял живот да се свиваш в кожичката си и да пестиш от всичко - от кафето до колата просто не става. Тва си е жива мизерия. Като вземеш едни пари първата ти работа е поне 20 % заделяш за - ИНВЕСТИЦИИ, квито искаш. Те ще играят и ролята на спестявания. Идеята е да се използва потенцияла на всеки лев. Ако ти трябват пари изтегляш ги и ги харчиш за квото ти трябват. Кредитите не повече от 30 % от нетния доход. Подсигуряваш поне 3 независими един от друг източници на доход. ВЪобще бгееца е финансов ментален инвалид. Няма нищо лошо в кредита - стига да е построен добре. ТИя дето не могат да смятат сами стават роби на кредитите и се омотават като пате в калчище. Еми сами са си виновни.

 
  ...

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 9b547ebc39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Нямам кредити, и не мисля да имам. Жена на 57г., вдовица, работя, и се простирам според заплатата си. Не искам да тежа на ръцете на децата си. Поне докато се пенсионирам.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: c8eb81253b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Гледай себе си, какво те интересуват другите. Явно завиждаш. Работя, плащам кридити, нова кола и това е мой избор. Аз не разбирам хора, които карат 20 г. коли и са вечно в разходи и ремонти, хора, които живеят с родителите си и т. н. Гледай себе си, всеки да прави каквото иска. Факт е че хората имат ниска финансова култура, с високи доходи и на яве нищо. Да, бъдещото е това да нямаш нищо и да си щастлив.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 31d3582286
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Заем единствено за апартамент за нищо друго! Жената от т. 1. я разбирам, но не разбирам защо точно на Лъвов мост и кутийка е трябвало да вземе? !? !? Като нямаш пари за нормален апартамент в центъра ще си купиш в някой по отдалечен квартал... Няма нищо срамно!
Мъжът от т. 2, NO COMMENT! Или жена му го цака с парите докато може, а и той не е от най-умните, че с такава заплата на 5-тият ден да няма пари.... Може би позицията му е следствие на късмет. Умен човек не би допуснал да стигне дотук!!! Вярно, че и социалните мрежи развалиха разбираният за социален живот, стандарт и т. н., но да ти пука кой какво мисли за теб на 30 години ми е малко.... тинейджърско!

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: 614b0aa9a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Защо да не се изтегли кредит стига човек да може да си го позволи. В това няма нищо лошо.
Харесало му на някого нещо и си е решил да го вземе на изплащане.
Не всеки има цялата сума накуп.
Аз изтеглих кредит за да купя таблет на дъщеря ми за онлайн обучението.
Неграмотна ли трябваше да седи докато събера пари да й купя.
Аз винаги съм изплащала това. което съм взела за себе си.
Теглила съм кредити и на роднини. които не са ми връщали парите. Голяма глупост знам.


По въпроса със жената на Лъвов мост.
Предпочитам и аз да живея в една стая но да е мое отколкото да се ширя в апартамент и да живея под наем.
Харесва ми мястото на Лъвов Мост.
Ще е по-близко до моята работа. Всичко ще ми е много удобно.
Но не ми харесват съмнителните типове. които живеят там.
Но за точка 2 и точка 3 не съм съгласна. Това са глезотии и са неоправдани.
Добре е и човек да си вземе жилище на изплащане отколкото да живее под наем. И да не успее да го изплати пак ще живее под наем.
Единственото предимство на живота под наем е. че човек е мобилен.
но все пак всеки решава за себе си.
Може на един човек да не му харесва да живее с 300-400 лв. пари но друг да предпочита да плаща но за него да е по-важно да живее в собствен дом.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 дни
hash: 7b85f9060e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   А аз пък не разбирам хората като теб. Живеещи в удобството на апартамента на родителите и страхуващи се да предприемат рискове. Никой не знае колко време ще го изплаща приятелката ти. В един момент може да започне да печели по 10 000 месечно и да го изплати п-рано. И аз имам заем. В началото даже два, зз да направя първата вноска. Сега единият отпадна и кредитът ми е 800 на месец. Вярно в Люлин, но многостаен и масивно строителство, не панелка. Вярно, направих таи стъпка през 2018 и хванах изгоден момент. Но и тогава имаше такива като теб, които все ще развалят удоволствието на човек. За мен по-тъпо нещо от това да плащам квартири няма. Заем се връща, наем - не.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 дни
hash: 2e64c1614c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Тези пари, които се дават за наем могат да се дадат за жилище

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: 3b2b4142bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Заемът е необхосимост, но когато се взима за необходими неща, защото когато има нещо за плащане и е спешно, някакъв вид сметка, тя не може да чака, трябва да се плати в срока в които се изисква, дори и да е на разсрочено плащане, защото иначе нещата стават още по сложни. Заемът, често спасява животът на хората, казвам го защото е така, естествено когато е взет за нещо което е много важно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 дни
hash: f78017ea68
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Българина е преди всичко много глупав и изключително неграмотен финансово. Освен това е и уникален комплексар. Включвам и жените в това число. За мен да купя дори Айфон за 2000лв е немислимо при положение, че заплатата ми е над 3000, но познавам хора с 1500лв доход, които са с Айфони. Да не говорим за маратонки за 200-300лв, якета за 500, тениски за 100лв и т. н. Имам и познати, които получават колкото мен обаче всичко профукват за гореспоменатите стоки, кръчми, казина и т. н. Ако щете вярвайте, но знам хора, на които им е спрян тока, защото не са го платили, но всяка вечер задължително са на заведение. Познат на мой познат тегли 50000лв заем за какво мислите? Да посещава супер скъпи заведения където ходят най-богатите хора в страната. Много тъпо, че са толкова тъпи, че не разбират, че сами са си виновни. България била виновна. То, че сме зле, зле сме. Спор няма, но те не разбират колко сбъркано мислят и колко тъпо постъпват. Та България била виновна, хората на запад как живеели... Не мога да им обясня, че хората на запад не си купуват БМВ със заем и не дават една заплата да му сменят ангренажни вериги. Ауууу, ама искат 200лв за литър диференциално масло. Как може!? Тия изедници! Ми кой те кара да купуваш тая кола бе?
Просто не разбират. Що не си купи Тойота Корола като мен ами взе бизнес клас модел БМВ? Ама той нямало да се влачи като мизерник! Да го били видели кой е!? Ма кой си бе, сельо?
Огромни комплекси тресат Ганьо, огромни! Ганка също. Дай ѝ пари за джуки, цици, мигли, уникални боклуци от моловете. Една позната си купи рокля за 600лв и след няколко дни ревеше как парите не ѝ стигали. Ми за какво даде 600лв за тоя парцал ма? Започвам да се дистанцирам вече, че такива хора започват яко да ме дразнят. Постоянно хвалби какъв нов боклук купили и едновременно с това рев, че затъват и не им стигат парите.

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: f78017ea68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   19 Според мен бъркаш. Западния манталитет не е това. Хората взимат на кредит това, което могат да си позволят. У нас се взема това, което не може да се позволи. На запад масово се карат Фолксваген голф, Пасат, Опели, Пежа, Фордове, Рена, Шкода и т н. У нас всеки се стреми към Мерцедес, БМВ или Ауди. А такава кола влезе ли в сервиз, жална ти майка. Колко хора в България ще предпочетат да купят нов Фиат или Дачия вместо премиум автомобил на 8-10 години? На запад скъпите коли ги карат адвокати, лекари, мениджъри, инженери. Тук всеки иска а 1500лв заплата да кара Мерцедес. Е няма как. Имам чувството, че у нас нормалните с образование и добри доходи карат коли от масовия сегмент, а необразованите комплексари, които са масовото население се стреми към скъпите марки. У нас всичко е обърнато наопаки и все друг е виновен, че масата е проста и не може да си прави сметката какво получава и какво харчи.

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: a1bd3f28ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   25 аз също живея в Люлин.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 дни
hash: a1bd3f28ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Разбира се винаги взимам заем за важни неща.

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: a1bd3f28ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Така е но аз бих дала пари айфон но не и за маркови дрехи или маратонки за 200-300 лв.

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: 89db1be5bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Всеки има такива познати. Огромна част от хората са финансово неграмотни. Аз например имам поне 3-4 познати с добър месечен доход, които профукват всичко за какви ли не глупости и реално не разполагат с нищо. Нито могат да купят имот, нито имат някаква инвестиция, нито разполагат с голяма сума пари за черни дни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 дни
hash: e4f500c737
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Е това не е добре де номер 33.

 
  ...
преди: 1 година, 5 дни
hash: 869490d07d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Аз пък не разбирам това вторачване в чуждата паничка и коментиране махленски, високомерно, със съжаление другите, положението и харчовете им. Даже и тях не разбирам как споделят такива неща.

От Вас ли поискаха парите, Вие ли им изплащате апартаментите, почивките, телефоните? Не, нали? Тогава защо ги мислите?

За жилището дори няма да коментирам какво е собствен дом пред квартира или "дядовата ръкавичка" с родини. И като цяло - браво на хората, които могат да се справят сами, без да притесняват финансово родители, приятели, познати и колеги. Дали с пестене или с кредит - това си е изцяло техен ангажимент. Да, финансовите къщи и банките не са благотворителни дружества и изплащането изисква време. Но такъв е животът. С изключение на хазарта, не мисля, че кредитът и изплащането са глупост. Даже може да те направи по-борбен, амбициозен, от свиването цял живот с малко или нищо, защото не ти се поемат рискове.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 дни
hash: 819bdca57d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   А защо ни интересува какво правят останалите? Нека всеки сам си прецени какво е правилно за него. Хората са различни, целите са им различни, възгледите им за живота са различни.

Аз съм от хората, които са осъдени в коментарите. Семейните ни доходи са доста над средното, но не сме богати (финансово). Живеем под наем за 600лв и изобщо не ни тежи. Ще си вземем апартамент, когато спестим над 60% от сумата за апартамент, но това не ни е цел. Имаме за цел да живеем добре и по нашите виждания, си живеем добре. Искаме вечерта да се видим и да я прекараме заедно, затова излизаме на "кръчма", както са писали по-горе, защото никой от нас не обича да прекарва време в кухнята. Работим и искаме да си починем - отиваме на почивка и не се притесняваме. Караме прилични коли, които не висят по 1 месец в някой сервиз. Влизаме в магазина и не гледаме цените. Имаме спестени "бели пари за черни дни", които ни гарантират, че дори и 1 година и двамата да сме безработни, пак ще можем да си покриваме минималните нужди.

Това е нашия идеал за хубав живот, не ламптим за имения с басейни, искаме само да живеем нормално. Имаме си собствени виждания и ги намираме за правилни. Защо да се ограничим от всичко, което ви описах, за да изплащаме кредит 15 (или повече) години? За да "оставим нещо на децата"? О не, не, не... не подкрепяме тази теория, баба ми (да ми е жива и здрава) е живяла с тази идея и продължава да живеее, че ще остави като си отиде апартамента на моята майка. Да де, ама майка ми се пенсионира догодина, дали вече не си е уредила живота според вас? Защо да го правим, да се обричаме на живот до 50 години? Истината е, че в класически случай, децата си поемат по своя път и нямат нужда някой да им оставя нещо.

И осъдете ни, ако желаете, няма да се сърдим. За нас си сме преценили, че ще купим когато имаме. До тогава, ако изобщо дойде този момент, ще осигурим на нас и нашите деца спокоен живот, в който мама и тати не се карат за пари.

А какво правят хората, какви кредити теглят и кое им е по силите - просто не е наша работа. Никога не сме се бъркали и не искаме и на нас някой да ни се бърка. Правилно за едни, грешно за други. Всеки си има глава на раменете и си носи отговорност за действията или бездействита.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 дни
hash: a4012f0c23
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   И аз мисля. че никой няма право да се бърка защо друг е изтеглил кредит.
Теглила съм кредити „. защото съм преценила че мога да ги изплащам.
Всеки си преценява дали може да изтегли кредит.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker