Пропуших след раждането + кърмене - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Пропуших след раждането + кърмене
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 1755 пъти
Пиша тази история, не за да намеря оправдание от вас, а за да си излея болката, която ме гложди вече доста време.

Предисторията: Забременях непланирано. Бях пушач от 15 години, като последните две бях минала само на Iqos (по 2 кутии на ден), а най-дългото ми отказване беше само за месец месец в гимназията. С други думи - имах мнооого силна зависимост.

Денят, в който тестът излезе положителен обаче, беше последният, в който пуших. След това, изненадващо и за мен самата, успях да спра пушенето през 9-те месеца. Да, със сигурност спомогна факта, че ми ставаше лошо, а и мъжът ми скри всичко мое, свъзрано с пушенето по моя молба. Първите месеци почти само лежах, защото нямах сили за нищо, а през цялата бременност имах зверски киселини и трябваше много селективно да се храня. Не беше леко и все си казвах, че само един път да родя - ще ям вече най-сетне каквото си поискам и ще се чувствам себе си отново. Може би тъкмо това ме демотивираше да кърмя, тъй като там също има доста забрани и съображения, даже повече. Но знаех, че трябва да изтърпя и това, четях по книгите за кърменето и се подготвях, но някак с неохота.

И така, родих. Минаха няколко дни, докато ми слезе кърмата и ме е срам да си призная, но тайно се надявах да не дойде. Само че гърдите ми станаха болезнени и се напълниха. От болницата ни носеха адаптирано мляко през 3 часа. Бебчето не успяваше да засуче, опитвах се да давам гърдите с протектори за зърна, но тя пак се дърпаше и накрая с шишето се решаваше моментално проблемът. Не исках да я виждам как плаче от глад и се мъчи. Една жена от болничния персонал веднъж й хвана главата, завря й я в гърдата ми (стори ми се доста грубо) и каза, че трябвало да съм по-настоятелна.

След като се прибрахме вкъщи, пробвах да съм по-настоятелна и се получи, само че с протекторите. А те се разместваха и трябваше да ги придържам с пръст. Кърменето отнемаше близо час и ми беше досадно, признавам си. Много често при нощните събуждания мъжът ми казваше да си почивам и той я хранеше с набързо приготвено адаптирано мляко. Той дори предлагаше да минем изцяло на него, като виждаше как стоят нещата и че не ми харесва. Аз обаче се чувствах длъжна да продължа, макар че веднъж в яда си се изцепих, че предпочитам да ми спре кърмата. Внимавай какво си пожелаваш, както се казва.

Седмица след като се бяхме прибрали, се случи нещото, което отключи порочния навик. Имахме спешна ситуация на задавяне (вероятно от рефлукс) с бебчето и посред нощ ходихме до спешен кабинет, за да я прегледат. До колата мъжът ми запали цигара, а аз под влияние на стреса и от глупост, го помолих да си дръпна 3 пъти. Май тогава започна всичко.

Няколко дни по-късно, след дълъг рев и безкрайно приспиване, го чух как излиза да пуши на терасата в междуетажното пространство. Прииска ми се пак да си дръпна и го последвах. На следващия ден вечерта изпуших вече цяла цигара от неговите. Знаех, че вредните съставки ще се разсеят от организма до сутринта, а и имах смелостта на човек, който толкова време не е пушил, че това е инцидентен случай... или че мога само по 1, само вечерите.

Да, ама започна да ми се приисква и сутрин с кафето. Разбира се, тогава пропусках следващото кърмене. Обаче много бързо и неконтролируемо си възвърнах стария навик - все по-често пушех и все по-рядко кърмех, давахме адаптирано мляко, цедях се и хвърлях. Започнах да се притеснявам от порока и все се кълнях, че това ми е последната цигара. Успях да се мотивирам да ги спра за 5 дена, през които ми се пушеше зверски. Тогава бебчето успя да засуче без протектори и можах да оценя кърменето като всъщност много приятно. Разбира се, не беше изцяло на кърма - додавах адаптирано мляко на всяко хранене. Ако трябваше да изяжда 90 мл общо за възрастта си, аз кърмех и додавах 60 мл.

Обаче пак придобих илюзорната смелост, че след като съм се справила толкова дълго време, само една само сега няма да е от значение... и пак помолих мъжа за цигара. И оттогава повече не съм успявала да издържа 24 часа без. Какво правех - кърмех само сутрин и додавах адаптирано мляко, а през деня пушех (понякога стигах 10-15 цигари, със или без Iqos) и гледах да са минали през нощта поне 6, в повечето случаи 8 часа от последната. Казват, че до 3 часа се изчиства организма от цигара, но може би все пак съм прекалявала с количеството, имаше и дни, в които не кърмех изобщо... Консултантите по кърмене казват, че може да се пуши при кърмене, стига да се ограничаваш. Е, аз съм от типа човек: или изцяло със, или изцяло без.

Не съм забелязала да има някакъв ефект върху малката де - обичайните за всяко бебе колики от газове. Забравих да спомена, че даваме специално антирефлуксно адаптирано мляко. То е с по-гъста консистенция от обикновеното и от кърмата. С него значително се подобриха нещата. Аз все пак не исках да се откажа категорично от кърменето (колкото и в малки количества да е то) и продължавах с опитите да ги спра... но вече 3 месеца. Колко пъти се самообвинявах през това време, обвинявах мъжа ми, че не ме е възспрял още в началото и не си е крил цигарите от мен, колко сълзи изплаках само аз си знам. Просто всяка вечер са едни терзания и на сутринта сякаш съм друг човек с други нагласи и абстиненция. Един безкраен и ужасен омагьосан кръг.

Не ми е било за цел да сме изцяло на кърма - едно, заради рефлукса, второ, защото не смятам, че се храня пълноценно и достатъчно. Обаче ми се искаше да можех по-често да я кърмя, поне на всяко хранене, както през онези 5 дена. Вече имам много малко количество - около 10-20 мл изцеждам в края на деня, а имам и останала бучка от самото начало. Днес пробвах да я кърмя пак, но вероятно, защото не пуска много и бързо, плачеше и се дърпаше. Сигурно скоро ще спра и ще ми остане гузното чувство за цял живот. Наистина през бременността си мислех, че съм ги спряла завинаги и ми се ще да можех да върна времето назад. Не исках, когато можех, а сега искам, но не мога. Не правете моята грешка!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: aecb6727e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Слушай мила знам колко е трудно, когато човек има зависимост, при теб вероятно цигарите ще са проблем през целия ти живот, но ти не трябва да се отчайваш, а трябва да се бориш с това. Приеми го като дълг и кауза, която е заради доброто на теб и близките ти и която ще те направи по-силен човек. Има три стъпки, които трябва да предприемеш.
1. Да осъзнаеш проблема и вътрешно да отречеш желанието. Не се разколебавай, защото правиш правилното нещо. Цигарите ще отнемат здравето ти, силите ти и щастието ти - те са една лъжа и отрова.
2. Да си наясно, че трябва да издържиш и да минеш през тежкия период на кризата на абстиненция. Колкото и да е трудно, просто не спирай да вървиш в тази посока. Ще има моменти, в които ще си казваш, че се предаваш и не можеш повече да се бориш, но повярвай ти имаш силите да се справиш с това и с много повече, затова не спирай да действаш. Тук има два варианта - или да го направиш ударно или да пробваш на етапи т. е. пушиш една цигара и правиш абстиненция няколко дни като всеки път увеличаваш периода двойно. Аз те съветвам да избереш първия вариант или да го направиш на няколко ударни части.
3. Стой далеч от цигарите, ако усетиш цигарен дим премести се, ако видиш човек който пуши отбягвай го, не допускай самата мисъл за цигарите да се задържа повече от 5 секунди. Пътя към това да се върнеш към зависимостта е само една стъпка, затова не се заблуждавай, че всичко приключва - борбата е цял живот.

Силното желание за пушене може да те държи около месец т. е. тежката абстиненция ще е горе долу през този период. Опитай да се наблюдаваш също дали има фактори, които изострят нуждата от пушене - например стресиращи мисли, физичско състояние и тн. и ги изолирай. През това време ще се изостри апетита ти, започни да се храниш пълноценно с качествена храна и достатъчно калории - така физически ще укрепнеш и силите ти ще се увеличат. Опитвай да спиш или да почиваш, когато чувстваш умора. Спортът също ще ти помогне - достатъчно е в къщи да си правиш малко гимнастика и упражнения за 30 мин на ден.

Знам колко е трудно, когато има детенце, особено когато е първа рожба. Не се отчайвай, моите адмирации, че бащата помага - така и трябва да бъде. За бучките в гърдите пробвай с лецитин, но като цяло, ако бебчето суче трябва да се разсеят. Кърмата е много полезна за детото, не може да се сравнява с нищо друго, освен това в нея има и антитела, които помагат на имунната му система да расте здраво. Мисли трезво и не се обвинявай за минали неща, а осъзнай нещата и се бори, посвети тази кауза на семейството и в името на твоето добро. Вярвай в себе си и знай, че с Божията помощ всичко е възможно.
Пожелавам ти успех, ще станеш много по-здрава и един ден ще оцениш всичко. Пожелавам ви поне още едно дете. Пази се и дерзай!

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: b5cebca3ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Естествено, че като си друпнеш 2 пъти, ще се пристрастиш пак. Това е лошото на пристрастените. Като не си пушач, можеш да пийнеш и да изпушиш една цигара без проблем. Като не си ашкохолик, може да си позволиш по питие отвреме навреме. Но бил ли си пристрастен, няма такова нещо като ще си дръпна само малко. Спирай цигарите сега, както си ги спряла и преди и никога не си и помисляй повече да дърпаш по какъвто и да е пвоод. В моментите в които много ти се пуши, дъвчи никотинова дъвка. А мъжът ти вместо да се ослушва, да ги спре и той и да сте си опора взаимно. Цигарите са много вредни, а вие вече сте родители. Няма да ви стане приятно да имате малко дете, а да ви се налага да ходите в онкология. Да не говорим, че дори да не пушите вкъщи, цигареният дим, впит в дрехите също влияе на детето. Стягайте се и това е. Относно кърмата, има методи за стимулиране на лактацията и ако имаш желание, може и изцяло да кърмиш. Рефлуксът се повлиява най-добре от кърма, не от адаптирано мляко.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 69eabf6f19
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не си виновна. Нормално е раждането и последващите отговорности като майка да те натоварват. Грижи се за детенцето си да ти е живичко и здравичко. Останалото ще си дойде само на мястото.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 0701566e91
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Авторке, познавам родилки, които дори по време на бременността си пушеха, а за мен тогава не е ок. Второ, не е нормално по 1 час да супер бебето, най-вероятно не ти е стигало кърма. Трето, недей да се тормозиж особено щом мъжа ти те подкрепя. Ако за теб и за детето така се чувствате по-добре, Еми така ще бъде.

 
  ...
преди: 9 месеца, 10 дни
hash: 646d3275df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Няма ли някакви безвредни лекарства за теб никотинова дъвка или знам някакви храни, които подтиснат желанието за цигара.
Мъжът ти не трябва да пуши пред теб.
Нека си пуши отделно от тебе.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 9 дни
hash: 34ff9365ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Как е детето.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker