Притеснение относно произхода ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Притеснение относно произхода ми
преди: 12 години, 9 месеца, прочетена 25524 пъти
Здравейте, имам някакъв комплекс относно произхода ми... дядо ми е бил наполовина българин, наполовина копанар, баба ми е българка и оттук следва баща ми да има още по-малко такава кръв... майка ми и тя е българка... не знам колко такава кръв има в мен, но ще се радвам да ми помогнете да превъзмогна това нещо, понеже някои в рода са ни такива и не са ми никак приятни.

Усещам колко съм далече от тях, а същевременно имам такива в рода си и някои хора ни правят като тях... и малко или много изпитвам някакво притеснение след време приятелката ми как ще ме приеме и т.н.. не че ги мразя, но чувствам, че нямам нищо общо с тях, никога не съм имал взимане-даване с такива хора и така...
Благодаря Ви, предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 9 месеца
hash: e0d845c19a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Според мен си от малко населено място, защото в един голям град е трудно някой да знае какъв е произхода на приятелите му. Определено това не го намирам за определящо и ако някой съди за тебе по това какъв е бил прадядо ти или прабаба ти, не си заслужава да поддържаш контакт с него. Трябва да имаш самочувствие и никога не се срамувай от рода си. Определено не съм наясно какво значи думата копанар, но каквато и да е тя, човек трябва да има самочувствие и да уважава семейството си и произхода си. Примерно при мен едната ми прабаба е гъркиня - много не харесвам гръцките си роднини и ги намирм за изключително завистлив народ, но не ме е срам и не се чувствам неудобно от това- Никой не може да избере роднините си, но приятелите си може и гледай тук да направиш правилния избор.
Ана

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 27a981e690
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Да ти имам проблемите. Аз дори не знам, какво е „копанар“. Моите приятелки всичките са 100% помакини, ама се разтръгнаха из страната и се омъжиха за българи. На никой не му е пукало, от какъв произход са!
Има хора, които не познават баща си, ти си биеш главата заради глупости.
Бабата и дядото на моя мъж са руснаци от Санкт Петерсбург, майка му е наполовина французойка, семейството на баща му идва от днешна Латвия, а той се води за немец, не само се води, а си е немец! Отиди му кажи, че не е и ще ти се изсмее.
Не знам какви ще са децата ни по пройзход, но определено ще им направя и български паспорт. Смятам да си ги направя българчета. Нека си блъскат главите, откъде идвали предците им, ще се побъркат. Едно съм сигурна - вероятността от генетични дефекти при нашите деца ще е с пъти по-малка, отколкото, ако се бях омъжила за човек от моето селце например.

Но ти ще ме спукаш от смях с твоите глупави притеснения! Аз не познавам „чистокръвен“ българин, има дори няколко села, основани от френски кръстоносци, има хора със смесена гръцка, арменска, дори турска кръв. Айде, стига с глупости!
Освен това е доказано, че смесването на кръвта е добре за поколенията.
Ако копанарите са вид цигани, те дори са от нашата раса - индоевропейците- и едва ли ти личи да имаш нещо. Ако си по-тъмничек, тъкмо ще се харесваш на повечето дами, защото 99% от приятелките ми например си падат по тъмни мъже. Гледай си живота и не мисли за глупости.

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: c1624a8e79
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Приятелка, преятели, се оценяват не, по- произход, а по ДУША!!! Който, те харесва, обича ще те, приеме такъв какъвто си. <ЛУДКАРКАТА>

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 4187c37f28
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Какво е копанар? Циганин ли е? И да е, това няма никакво значение, важно е какъв е манталитетът.

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 073765380a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Зарежи, това да ти е проблема. Не се срамувай, в родата ми (поне доколкото ми е ясно) всички си имаме една кръв, ама все пак съм дръпната от тях, не ги харесвам и те не ме харесват. През годините какво ли не съм оправила, опитвах се да им се харесам, правих какво ли не за да ме приемат, накрая се отказах и си живях живота. И да и аз не знам какво е копанар, ама няма и значение, на никой няма да му пука стига да те харесва.

 
  ...


...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 1d57e5e577
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Какво пък е копанар???

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 2a2e4df4d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Копанар e ром който се занимава с дърворезба правили са копанки за месене на хляб и др. по принцип идват от днешна румъния и се разпространяват в Русенско, Варненско, Бургаско и тн.
Авторе защо си създаваш комплекси, първо имаш само една много малка част от кръвта на този пра родител, второ може да е ром, но от работливите, знаеш ли как едно време на село са чакали да дойде копанаря да си купят нова копанка, лъжица това е било празник за домакинята, трето човек се преценя по качествата си а не по произхода. Трябва да се радваш ако си наследил техният работохолизъм и техният търговски талант и техният начин да се радваш на живота. Ако имаш това ти си най-готиното момче.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 3b2f887ad5
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

9.   И аз имам в рода си пра-пра-пра баба циганка. Пра-пра-пра дядото я е взел защото била неимоверно красива, такава легенда се носи.
Не само, че нямам комплекс, но и се гордея. Наличието на малко екзотична кръв прави индивида доста по-здрав, умен и красив, според генетиката. Същата тази пра-пра-пра баба е прародителка и на един друг мой роднина, няма да го споменавам, защото е много известен. Един от най-признатите наши художници в чужбина. Съмнявам се, че щеше да бъде толкова талантлив, ако нямаше тази смесена жилка.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 16bee317e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз мисля, че не трябва да се притесняваш за това. Бъди такъв какъвто си и не се срамувай от това. Ако приятелката ти е против всичко това, то според мен тя не е за теб.

От: Happy

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 05680c830e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Копанар е румънски "циганин" .
аман от комплексари, и кво кат имаш циганска жилка?
ха сега какво си се комплексирал?
я виж Българите сме смесица от много нации.
ко?то знае историята ни - знае ,че са минали хиляди нации през нас - през во?ните.
ко? минал ебал потомство е оставил, я виж чак до р.Волга -Русия - сее простирала България- т.н. Волжска България.
То и моя дядо идва от Тесалоники ,ама човека си казваше аз съм Българен , така , че ко? какъв е сам си избира :)

копанар бил :) избира? сам какъв си .и кво лошо има в това? А да на Румънските цигани славата е гадна.
Абе що се притесняваш не ми е ясно бе момче?
Гледа? на пред и нещата яе се оправят :)

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 2f7dde2d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   До автора: можеш ли да си направиш родословно дърво и да откриеш повече за този копанар?
На мен ми е интересно да науча откъде идват циганите в България. Дали те самите могат да си проследят нишката на историята. Явно има много различни цигани, но какви са и откъде идват?
Иначе, за това дали да се срамуваш - бих казала, ти самият представляваш себе си в това ново време, когато всеки на някъде се е запътил, хората са се умешали и по цвят и по вяра и вече никой не вярва в "чиста кръв". Това вече е отживяло.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 2a2e4df4d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13 Чети в учебника по история не задавай глупави въпроси. Сега момчето да си прави родословно дърво защото ти си пропуснала 12-13 век от историята на европа.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 15d745b28f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   копанар е циганин щом имаш в рода си копанарско значи и ти си циганин

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: a2636aea7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   Имам доста колеги копанари и всички до един са мургави. Говрят много добре български у някакъв архаичен румънски език. Имената им са също български. Отричат да имат нещо общо с циганите, макар навсякъде да пише, че са такива. Другото название на копанарите е лингурари тоест такива, които правят дървени лъжици и копанки. На румънски лингура е лъжица. Незнам дали са цигани или не, но работят и не чакат на социални помощи. Имат си къщи с дворове и градини. Забелязал съм, че обичат да влачат де що им падне. Има един тарикатлък в тях, леко и технично да те прекара ако може. Нищо, че сте колеги и работите заедно. Като цяло не са лоши хора. Това го написах за тези дето не знаят, що е копанар. Те самите изтъкват, че са копанари а не цигани. Иначе няма причина човек да се срамува от потеклото си си. Независимо какъв е човек по произход, има ли глава и сърце, може да сложи всеки в джоба си. Може да респектира и най-големия си враг със знания, умения и интелект. В това съм убеден.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 16b1a8229a
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

17.   Аз също не знаех какво е "копанар". Освен ако нямаш наследени външни белези няма за какво да ти пука. Аз пък имам гръцки корени, а само как мразя гърците... Но не ми пука и не казвам на всеки за произхода си, защото просто не е нужно.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 48468913c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Циганите не са баш от нашата раса само да уточня, не съм расист и не смятам че другите раси са по низши и тн, но само да уточня че в Индия бая са се поомешали, има и древно азиатско в тях което им дава понякога големите скули, а друго което имат е и от дравидите, които имат малко негърски черти, но нямат нищо общо с негрите, а са по близо до папуасите и аборигените в Австралия.....
Абе най-добре да не се мешаме с тях, ама не съм расист де, нека си живеят :-)

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 18542b5167
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   За уточнение искам да кажа, че направих по-обстойно разследване на прадедите ми и разбрах, че са били власи и са били много големи търговци, ходели са много често до Румъния и са били много начетени в областта им, така, че моето семейство нямаме нищо общо с така наречените "копанари" :).
-автор-

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 5197139c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Копанари (власи) са румънски "циганин". Имат специфични външни белези (устни, очи, коса, тен). Наистина, ако нямаш наследени външни белези да не ти пука, но ако ги имаш, е те тогава е проблем. Ако се ожениш за българка и имате дете, твърде е възможно детето ти да прилича на теб и да има тези специфични белези и след време и то да има същите комплекси като твоите. Така, че помисли и за това!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1367196849
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Олеее да не ти пука :Д:Д какво се притесняваш, аз да ти кажа ли какъв съм мелез - майка ми е родена в Гърция и съответно нейният род е от Гърция, на баща ми рода пък е от Рияд - баща му е арабин (дядо ми), а пък майка му е туркиня :Д:Д пък аз съм родена тук :Д а сега кажи каква съм - мелезче :Д гледай, нито се срамувам нито нищо, като ме питат отговарям че имам ориенталски черти и толкоз :Д пък и не се оплаквам получило се е добре... ах тази скромност, така че не се срамувай, хора сме много... какво като имаш такава кръв, тва да ти е проблема, живей си живота и да не ти пука, пък като те е срам няма да казваш и толкова :) хайде успех и споко

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: de638f7f22
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   И капчица циганско да имаш пак ще си си циганин. По-добре провери дали нямаш румънско-влашко.

 
  ...

...
преди: 12 години, 26 дни
hash: debf97c3ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   "anty bot" се пише anti bot!
Анти означава "против" - това за сведение на админите

 
  ... горе^
преди: 12 години, 19 дни
hash: b8ae90f95c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   авторе щом се срамуваш от рода си значи си много зле копанарин така значи има по места които хора не казват копанарин казват и влах или власи ти си мелез ето аз лично съм така прословутия копанарин и съм чист копанарин и не се срамувам да го кажа не е важно какъв си по етност а по манталитет и културата има значение аз се гордея със себе си така че имай малко повече самочуствие а и по кротък народ от копанарите няма

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 9339485a0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Такаам много съм се интересувала и съм се ровила из нета да търся информация точно за така наречените копанари или с другото им име лингури (румънски цигани). И следователно дядо ти сигурно е от Румъния. Според мен ако бъдещата ти приятелка те обича истински, няма да се притеснява от произхода ти, а ако изпитва съмнения значи не е била за теб. А аз като по чиста случайност съм влюбена в едно момче, което е също като теб, дядо му е от Румъния и е наполовина копанар. Мене въобще не ме притеснява този факт. Аз съм чиста българка доколкото знам от родители те си, но съм влюбена в него до болка, въпреки че той май не изпитва същите чувства, но да не отклонявам темата.. Затова това не трябва да те притеснява по никакав начин. Ще намериш точното момиче, което ще те приема такъв какъвто си. Много ми е интересно от кое населено място си, ако искаш сподели. Жена 15г.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: ffff5a6cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Копанар явно идва от тъпанар, но да не ти пука туко виж си се оказала изключение ;)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 30e43192b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

28.   нямате си си на идеа сред вас колко копанари живеат и ги приемате за българи защото по нищто не се различават от вас

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 5c2ca81584
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Хахахаха притеснявал се бил. Мога да ти кажа че аз съм чист копанарин и не се срамувам от това. Има доста работи в които съм добър, а в които от тях "българи" не са добри. Много зависи от мисленето ти. Наистина и какво ако си такъв. Помисли малко, какво ще стане ще свърши света ли. Пък тоз малоумник, дето вика че копанар идва от тъпанар искам да го видя колко е умен. Щом съм толкоз тъп IQ-то ми що е 115 ве идиот. Ако знаеш въобще какво е IQ...

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b235b60b9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

33.   така...
много интересно наистина. докато четох всичко това ми стана ясно колко хора има с много различна информация по случая. аз самата съм ''копанарка'' така както се споменава за темата. копанар по принцип значи влах, то е същото. просто самата дума копанар е на самия език. 2 власите не са румънски цигани, както някои твърдят или са прочели някъде. към тези хора имам 1 въпрос: по какво най много се различава циганина или турчина от българина? и нямам предвид цвят или това къде живее той. не, най добре се различава по самия език. майчиния език. така да се изразя. румънските цигани си имат техен език и затова се наричат така. а докато власите говорят румънски. все едно на българин да кажеш че е циганин. преди доста време, още докато историята се оформяла са дошли преселници. говоря за румънците, но след време езика им закърнял. станал по твърд заради българския (би трябвало да знаете че българския е доста твърд език). затова не се наричат румънци, а власи. а доколкото до автора това че роднините ти са такива не значи, че всички останали власи са. и не. нямат отличителни белези, срещат се някои които са по мургави, но в допустимото. бих казала че даже има българи със същия цвят на кожата. извинявам се ако неволно съм обидила някои с нещо, защото аз самата докато четох мненията ми стана неудобно.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: b25f7f1164
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

34.   Здравейте. Копанарите не са цигани / роми / а са си чисти румънци, както в Румъния покрай Дунава има много българи, така и в България има доста румънци, това е така благодарение на спора за днешна Добружа. След войната румънските власти предприемат една системна политика на колонизация на Южна Добруджа с румънци, мисля че годината е 1918 година. която има за цел да промени етническия облик на областта, да изтласка компактния български елемент, да денационализира останалото българско население, да подготви и осъществи продължителното господство на Румъния над цяла Добруджа. за около 10 години румънското население от около 6000 се е увиличило на 80000, 1940 година Добружа е върната на България. Както турското малцинство по време на комунизма, така и румънското е имало проблем със самоопределянето на румънци, както някой сигорно знаят, турците в България са били със български имена. Румънците станали “българи“ и били наричани тайно копанари, заради копанките които правели, разликата между “копанарин“ и ром е такава както между българин и турчин, просто в България е така, всеки който не е българин значи е циганин. Не е важно какъв си, важен е манталитета ти, доста сме изостанали от света, в Америка чак чернокож си избраха за глава на държавата, всички знаем какво е било отношението на белите спрямо “негрите“, и това не е само в Америка, целият свят върви на пред ние все на страни дърпаме, Желая Ви всичко добро, и дано да съм бил полезен на някой от вас. Поздрави, Недко

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ed42dbcbef
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   Мисля че няма за какво да се срамуваш, защото това не е срамно. И аз също като тебе имам такива роднини но просто никога за мен това не е било от значение.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 31be88ef82
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   Нека кажа и аз нещо по темата за копанарите.

По време на Балканската война е имало някакво напрежение в Румъния и част от хората живеещи там - предимно в района на южна Румъния са се приселили в България, понеже било по-спокойно. Тези преселници са били предимно бедни хора. След време напрежението в Румъния спаднало и част от тези хора се прибрали обратно, а друга част останали в България, понеже се установили вече и им харесало... и така лека полека е станало едно смесване на българи и румънци... и резултата е на лице. Нямам идея защо някои са с по-тъмен цвят на кожата, а други с по-светъл, но доколкото ми е ясно българите винаги са били със светъл цвят на кожата, красиви, а румънците малко по-тъмни и не толкова красиви. И предполагам е имало случаи в които румънци са се женели пак за такива и при положение, че са по-тъмни, нормално е цялата рода да са такива.
Аз самия съм копанар... и като малък ми беше леко кофти, но сега не е така.
Всички мои приятели знаят какъв съм и ме възприемат съвсем нормално.
Но от копанар до копанар има разлика. Има някои които са типични цигани и не е хубаво всички да се слагат под един знаменател. Има част от тях които са бедни и необразовани, но има и такива които живеят нормален живот. В нашето семейство всички сме със светъл цвят на кожата и въобще не може някой да се усъмни, но интересно е, че имам първи братовчед който ако го погледне човек, ще каже, че идва от Африка - толкова е тъмен... цялата работа идва от там, че леля ми, която също е със светла кожа е омъжена за доста тъмнокож копанар.
Относно думата копанар - тази дума не означава циганин или нещо от сорта.
Както по-горе споменах някои от тях са били бедни и единственото препитание което са имали е да правят дървени лъжици или корита и да ги продават... а думата копан е като синоним на корито и от там копан - копанар... просто самата дума е като вид професия.

Това е!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 9cfc645c29
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Здравейте! копанарите не са цигани те говорят на румънски език с диалект да кажем българи и шопите в България ето с толкова се различават копанарите от Румънския език те не опотребяват никакви цигански думи те празнуват Коледа и нова година а не празнуват циганската нова година говорят български език и се обиждат ако ги наричат цигани в някои области в България ги наричат власи в други копанари. от къде произлизат, от Траките ако искате да коментирате подобни теми първо трябва да знаете какво коментирате. А за темата в началото за човека с притесненията, ДА ИМА копанарска кръв, някой хора казват че кръвта се губи след девето поколение така че и внуците му ще носят тази кръв.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 31be88ef82
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Копанарите дето го говорят езика няма много общи неща със съвременния румънски... доста думи се различават. Те говорят на старовременен румънски, който в днешно време някоя стара баба румънка би знаела и то не всяка, но не и някой младеж, но все пак ако един младеж копанар заговори един младеж румънец ще се разберат.
Относно произхода... и аз съм чувал, че от траките идва цялата работа... и по-точно траките са се смесили с тези румънци след преселването им в БГ.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 69e447f33a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   До номер 21. Много си зле... и да има белези външни и да няма какво толкова? Малко ли българи са с по-тъмна кожа, но са си българи и си имат самочувствие? Всичко е от домашното възпитание, без значение как изглеждаш външно!?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: efcc465531
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   Аз също съм копанарка това не са цигани а, емигрирали ръмунци (рудари) се наричат не мисля, че трябва да си притеснен или нещо друго пък колкото до приятелката ти едва ли ще те отхвърли или нещо такова. Няма мисъл просто да се тормозиш с това :)

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: efcc465531
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Копанарите така наречени от някои от вас "Цигани'' те са емигрирали румънци идвайки от Румъния в някои страни ги наричат власи те са дошли в България 17-18 век. Много често ги наричат ''Роми'', заради тъмния цвят на кожата, но факта друг. Заради голямата чума през 17 век болестта е убила много жени и деца за да не свърши рода ''Рудари'' мъжете трябвало да се оженят за по тъмни жени и от там идва цвета на кожата, но това да ли е вярно се съмнявам тъй като брат ми е бял, но е копанар както и аз съм копанарка, но не и бяла имаме малка разлика в цвета на кожата мога да ти кажа че няма смисъл да се притесняваш

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 0b67b7f2c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Аз принадлежа към т.нар етнос "копанари" или "рудари". Притеснявала съм се за произхода си, тъй като за българите съществуват само турци и цигани - не признават друга етническа принадлежност. Това е може би отсянка от политиката на асимилация. Поради тази причина винаги съм крила произхода си. Ние не се смятаме за цигани, тъй като майчиният ни език е румънски. Не се занимаваме и с кражби и престъпления. Нашите хора са трудолюбиви и завършват в повечето случаи поне средно образование. Аз съм завършила висше образование и работя на висока позиция. В Сърбия доколкото знам ни казват власи. Вероятно има нещо в чертите ми, защото като се прибирах от чужбина, минах през гарата вБелград и един сръбски таксиметров шофьор се беше обърнал с румънско обръщение към мен. Отделно бяхме ходили преди 2 години на почивка в Румъния (съпругът ми е българин) и някои от румънците ме бъркаха за тяхна. Проблемът беше комуникацията с тях, тъй като румънският език не го владея, макар и да го разбирам.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 3332d344e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Копанарите добри хора ли са наистина? Чувала съм обратното - че като те намразят ти правят жестоки копанарски магии, едни от най- силните... Но може би, като повечето хора не са злонамерени, докато не ги настъпиш... или докато не намерят полза.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 5380f845ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   Навремето в класа на баща ми имало момиче с три години по-голямо от набора. За нея се знаело, че е копанарче. Веднъж в училището дошли нейни близки да я видят, и баща ми разказваше, че тези хора вързали мечките си на близкото площадче и тогава влезли в двора на училището и попитали за тяхното момиче. След време момичето се омъжило за българин. Аз лично се познавах с внучката и, (нейната майка също е българка)Веднъж дори станах свидетел, как братовчедка на баща и тъмничка на вид и изглеждаща като циганка, я попита нещо за родителите и от което тя силно се смути и каза;аз какво съм виновна, че имам такива роднини. Моето мнение и не само, че като има такива смесени бракове децата страдат.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 43e92313ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Не можеш ли да си избереш приятелка от вашите, за да не се чувстваш комплексиран

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9d52207be0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Питу Гули е влах/арумънец.
А нашият, български народ го е възпял в песен! Впрочем, харесва ни или не, но част от същия този наш народ са и различните видове цигани, и местните ни арменци, евреи, помаци...
Няма значение от къде ти е родата, а какво имаш в главата и в сърцето! Другото са идиотски комплекси или глупави предразсъдъци.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6d05aa2f01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Благодара за добриа коментар , още нещо копанрите идват от даките които са добивали руда и от там идаваимето рудари . Намаме ништо општо с циганите . Те идват от Индия . Ание копнарите от Дакия .....

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3834dd0b13
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

56.   До номер 47. Да копанарите са добри хора баба ми и дядо ми са копанари също и майка ми и искам да кажа на тези които казват че копанарите са цигани то това че не са нямат капка циганско не изглеждат като цигани и са по-работливи. Преди професията им била да свирят на гадулка на мечките за да танцуват повечето са били в с.Ягода Старозагорско копанарите са произлезли когато румънски мигранти имигрирали в България ии тогава са се смесили с българи и от там произлезли копанарите.

КОПАНАРИТЕ НЕ СА ЦИГАНИ

-Алекс

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d68ec1b513
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

58.   Аз също съм копанар, и наистина нямаме нищо общо с циганите. нито манталитета ни, нито традициите ни. ако бяхме цигани маичиния език щеше да е цигански, а не влашкия. пък и видимо се различаваме от тях, но наистина в българия или си българин или циганин. ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА ХОРА!!!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: ef27daa237
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

59.   И аз имам някакво съмнение за себе си, понеже майка ми и по - голямата ми сестра са мургави и според мен имат ромски черти. Майка ми винаги крие много неща за себе си, например кой е бащата на кака ми, тя има ли цигански произход и т. н. Тя и сестра ми винаги много са странили от циганите - от тези, които са мръсни, неуки, некултурни и крадливи и те самите винаги са били културни, добре образовани и много чисти като навици.
Между другото, колкото и да е странно, има някои бели българки, които са много по - неуки и по - мръсни от тях.
Освен това вуйчо ми - братът на майка ми - също е мургав, вуйна ми - жена му - също, а и тяхната дъщеря е мургава. Дядо ми по майчина линия също беше смугъл. Въпреки това са много възпитани, образовани и чисти хора, обикновено мъжете в рода ми са работили в сферата на военното дело и журналистиката и са били много успешни. Майка ми като млада е била спортистка, после се е занимавала с търговия, работила е най - различни дейности, някои от които тежък, но честен труд. Никога не са крали и никога не са измамили никого.
Допускам все пак, че може и да имам малко циганско влияние откъм майчината страна, но това никак не ме притеснява - важното е, че са честни, културни, образовани и добри хора.
Откъм бащината ми рода всички са много бели и изобщо нямат ромски черти и там просто няма спор, че са българи.
Като цяло не се срамувам от това, което съм, дори и да имам малко ромски корени. Смятам, че ако имам някакви недостатъци, то това са си лични мои, а не са ми предадени по наследство.
Така че няма какво да вините корените си. Семейството дава само началното възпитание, оттам нататък вече човек сам се изгражда като индивидуалност.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a016f50faf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

61.   Циганките винаги са ми били слабост. Доста от гаджетата ми бяха циганки. Но все пак, циганите си остава цигани, не стават да създадеш семейство с тях.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 22 дни
hash: 1548705575
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

62.   Циганите са жалки същества, които продават дъщерите си на 10 години и вместо да учат децата си ги карат да лентяйстват и да крадат.
Колкото елементарно и да изглежда това определение, аз го следвам цял живот, за да се предпазя от контакти с такива хора.
Всеки синеок, рус, бих го определил като циганин, ако отговаря на горното определение.
Не се стряскай от външния си вид-при тая глобализация и масово размесване на хората, важните са качествата, не цвета на кожата...

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 12777ded42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

63.   Но копанарите как разговарят с циганите? Учудващо е, но само на български се разбират. А езикът е основен фактор за принадлежност. И да кажа- помаците са българи, но мюсулмани.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9ddde7c0cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

66.   ДО НОМЕР 63

Има много теории за нашия произход но да знаеш че ДНЕС нямаме нищо общо с циганите тъй че с тях не се разбираме, и ако ги срещнем разговаряме на Български с тях

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5157457d92
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

67.   Щом копанарите са работливи хора, значи и ти си работлив, супер.
Щом аз те харесах ще те хареса и някоя готина мацка. Това за копанарите звучи добре.
Спомням си, че преди много време любимият ми каза, че може да съм циганка. Много плаках.
Може ли да те попитам нещо. Тъмен ли си на цвят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker