Кой трябва да плати жилището на семейството? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Кой трябва да плати жилището на семейството?
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1811 пъти
Здравейте! Вярно ли е, че когато мъж и жена са женени, мъжът трябва да купи жилището за семейството? Или смятате, че трябва и двамата да го платят? Или пък е редно родителите им да го купят. Каква е вашата гледна точка?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7948dd18f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Лично за мен е най-правилно да е по равно, но и съобразено с възможностите. Масовото схващане в България обаче е, че мъжа едва ли не е длъжен да осигури всичко, а жената само да влезе и да си съблече якето в новото обзаведено жилище. Даже ако не дай си Боже женната или родителите и са осигурили жилището мъжа едва ли не трябва да се тъпче, да се третира като заврян зет, а мъжа често няма самочувствие и си трае за всичко, за да не го изгонят.

С моята жена никога не сме правили подобна сметка. Моите родители на времето като сватбен подарък ни дадоха 12000 лв, а майка и само 2000 лв, толкова имаше жената. Аз пък бях ходил на бригада и имах още 5000 лв. Та тези пари ги използвахме за първоначална вноска и теглихме кредит. После тя имаше периоди, в които не е работила, за да гледа дете и сам издържах семейството, в други периоди пък тя е изкарвала повече от мен. Но защо обяснявам това? Просто всеки от нас е имал различен принос в купуването на жилище в различните периоди. Но това няма никакво значение и никой никога не е правил сметка кой колко е платил. Просто и двамата работим в тази насока и който колкото може допринася, без да злоупотребява. Никога не ми е идвало на ум да и рекна "абе майка ти даде само 2000, а нашите цели 12000, така че апартамента е много повече мой от твой". Когато си имаме доверие, не злоупотребяваме и работим за обща кауза с общ бюджет, това няма никакво значение.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d735942593
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Когато живеят заедно, заедно трябва да спестяват за да платят жилище. Когато има възможност родителите да им дадат жилище, ако го приемат трябва да е с голяма благодарност и да им се отплатят като им помагат. Ако на младини преди да се съберът да живеят някой от тях има възможност да си купи жилище няма лошо да си закупи.
Но правило кой да купувал жилище отдавна не важи, защото отдавна не важат другите обичаи, жената да се нанесе в жилището донасяйки като зестра цялото обзавеждане от абажура до матрака за леглото заедно с покривката и жената саморъчно да измаже и боядиса жилището. Преди повече от 100 години обичаят е бил мъжа да построи стая на груб строеж с покрив в която да живеят, жената да донесе зестра дюшек, покривки, посуда, пердета, сандък за дрехи (едновремешен гардероб) и т.н. а като се нанесе да започне да измазва къщата отвън и отвътре, и да боядиса стените, докато мъжа й е на работа.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6c2c36ad43
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Според мен и двамата трябва да го плащат. Работите на макс. Винаги се случва единият да вади повече от другия, но колелото се върти. Например, в началото аз имах повече спестени пари за първа вноска, вадих повече пари от мъжа ми, но той смени работата и сега вади повече от мен. Пари вкъщи не крием. Знаят се всички доходи и спестявания. Според мен така е редно. Щом съе семейство и партньори, трябва да си помагате във всичко, а не единият да осигурява, а другият само да получава.
Родителите също не са длъжни да осигуряват жилище. По-добре да си купят за тях и да взимат наем, за да имат достойни старини след това, а не да натякват, че са купили нещо и видите ли сега точно ти трябва да напуснеш дом, семейство и деца и да ходиш да ги гледаш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f149ab201d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Хаха , мъжа ми само обзавеждане ново не може да купи , аз също не мога да си купя апартамент , живеем в бащината му къща .

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 704d754353
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Що за остарели виждания имат някои?! Аз и приятелят ми си купихме къща - и двамата сме съсобственици в Нотариалния акт, той си искаше да е така, въпреки че ни беше ясно и на двамата, че аз почти нямам възможност да участвам. Родителите и на двама ни ни помогнаха за самоучастието към кредита. Той обаче е по-високо платен и той поема всъщност вноските изцяло. Аз от своя страна пък плащам битовите сметки и голяма част от нуждите на домакинството. Ако имах неговите възможности сигурно щях да настоявам да плащам половината сума. Но пък ние сме семейство, та дори без брак за момента, и всъщност парите не са негови или мои, те са семеен бюджет.
Ничии родители не са длъжни да осигуряват дом на децата си след като те се отделят като ново семейство.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ae2f9c00da
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

8.   Напротив. Едни читави хора, които са решили да имат деца ТРЯБВА да ги подсигурят с дом...и не да чакат, да умрат, за да го наследят децата им станали на по 40-50 години, ами да събират в банкова сметка за детето/децата, и да им купят, било то и едностаен апартамент или къща в малък град.
Защо си мислите, че е нормално да раждате и да избутате отглеждането докато децата навършат 18-20 г. и после какво? Ама цял живот помагали...С какво? Със зимнина ли? Клошарска история. Нормалните хора, които искат да създават читави поколения - трупат и градят, съответно оставят в наследство. Това е. Другото е някакво празно възпроизвеждане.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ae2f9c00da
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

11.   Не знам кой е сложил звездички на коментара ми, но да се обоснове.
Кое не ви харесва? Че трябва да подсигурявате децата си? Че е нормално да се трупа с поколения и всяко трябва да постига неща и да дава на следващото? Че адекватната грижа не е даване на джобни, даване на зимнина, живеене до 50 с родителите, и да баламосвате, че гледате децата на децата си (внуците).
Не е окей да се почва от нулата в днешно време...ще оставите децата да плащат наеми, а като порастнат на по 30 да се заробват с кредити. Само неуспешен родител ще причини това на децата си.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7948dd18f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   Трола със звездичките пак се е активизирал късно през нощта.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ae6d048097
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   В едно семейство според моите разбирания не трябва да се цепи стотинката на 2 и да се брои кой колко дал. Той погасява кредита за жилището и сметките, аз пазарувам храна, лекарства, правя резервации за почивки и съответно ги плащам. Е, при нас кой плаща жилището?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: eb1aa42b3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Щом мъжът и жената са равноправни по закон, значи и двамата според възможностите си трябва да участват в семейното жилище. Ако единият има наследствено, супер, ако не - и двамата трябва да участват в купуването на ново. Естествено, няма да цепят стотинката, както писа и 13, ще си поделят семейните разходи, включително ипотеката.
А за родителите ме разсмя :-) Откъде накъде пък те трябва да купуват нещо? Ако имат и им го дадат - супер, но чак да трябва... :-) Пълнолетните деца могат сами да се издържат.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d735942593
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   До 13 Ако тръгнеш да се развеждаш в съда ще разбереш кой е плащал жилището ви. Мой познат скоро се разведе, след 7 години брак, и доказа с извлечения от банковата си сметка, че той е плащал жилището, съответно жена му си обра парцалките и се изнесе на квартира, макар че имат дете на 5 години. За детето съда реши половин месец при майката, втората половина при бащата и никой на никого не плаща издръжка.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 0ae6c124fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Още не бяхме женени, когато си купихме една недостроена къща и започнахме да я довършваме. Родителите са ни помагали, но не с пари.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: fb6ce5d1ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   До 15 - е и? Ако тръгна да се развеждам, шансът да попадна в същата ситуация е 0.0001%. А ако попадна, значи разводът е бил правилно решение. Аз живея тук и сега, а не в някакви хипотетични ситуации. Не ламтя за пари или имоти, имам умствения багаж да се оправя и сама, съпругът ми не ме издържа, така че мнението ти е малко ни в клин, ни в ръкав, ни по темата.
От 13.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d39fd59090
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Аз съм мъж и подкрепям номер 13. В едно семейство всичко трябва да се постига заедно и със съвместни усилия. Бюджета трябва да е общ, като за него допринасят и двамата. Започнат ли да се правят тънки сметки, това не е семейство, а пародия.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 9af17353d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   При нас с дете сме ще ползваме наследствено мое жилище, но мъжът ми няма намерение дори с обзавеждане да помогне, което за мен е грозно. Той и семейството му имат повече възможности от нашите, но някак си на практика от нас идва дом, вероятността сама да го ремонтирам е огромна. Ако слушате мъжът ми можете да останете с впечатление, че нямат пукнат грош, но той така само си говори. Ситуацията при нас не е пример. Всеки дава колкото може и събира, гради, за наследство и пр., но когато това е едностранно е много грозно и не оставаш с впечатлението, че половинката влага в семейството, а все едно си "пести", ако стане раздяла, за себе си, сещате ли се? Аз бях "за" да си купим общо жилище, но мъжът ми не пожела да вложи в общ имот, което, при положение, че имаме дете на почти две годинки, нямаме брак, не сме пътували, някак си общото се губи.... Примирих се, че нямаме сватба, нормални пътувания, замълчах си, че няма да вложи в едно обзавеждане, но докога и как ще видим.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 75887772ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   И двамата поравно трябва да плащат (младите имам предвид, че масово в България, родителите осигуряват отрочетата си дори и да са на по 30-40, което е ненормално).
Ж23

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: cba894b965
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Зависи на какви години се събират хората и дали някой от тях има наследствен имот. Ако са млади и още и не са си подсигурили домове е редно да плащат и двамата ипотеката и сметките (дома да е общ).
Ако са минали 30-35, то се предполага всеки да си има вече негов дом и евентуално като семейство да се живее в по-големия.
Човек на 35-40, който няма дом, живее под наем или няма грам събрани пари за дом е несериозен и определено той/ тя не става за семейство.
Предвид факта, че съм вложила толкова усилия за изплащане и обзавеждане на дома си, трудно ще си "прибера" някой льольо, който го е карал 20 г на животец, не е събрал един лев и сега иска да живее на готово.
Лично аз държа човека с който съм да е доказал, че може да се грижи за себе си, че е отговорен, може да си прави сметката и е сериозен. Ако е такъв, нямам против да дойде да живее при мен ( даже ще ми е приятно).

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 8342293613
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Нормално е двамата да платят по равно. За жалост не винати е възможно, защото едва ли изкарват точно еднаква заплата, въпреки че при нас е точно така. Избягват се някакви големи участия от родители, защото както участват така и се месят после. Но никой не е длъжен да плаща всичко.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker