Вземане на куче, моля за съвети - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Вземане на куче, моля за съвети
преди: 1 година, 10 месеца, прочетена 1123 пъти
Обичам кучета, винаги съм искал. Семейството ми са имали, ходил съм и по приюти, имам някакъв досег, но не и да съм се грижил сам. Осъзнах, че едва ли някога ще съм достатъчно готов и трябва просто да го направя или да се откажа. Искам ако взема, да съм добър стопанин. Животните са наши приятели, заслужават обич и топлина.
Мъж съм на 36, живея сам, в едностаен апартамент, отделям време за спорт и активен социален живот. Работя от къщи, което е плюс, но няма как да знам дали ще е така завинаги.
Предвид малкия размер на жилището и натоварения ми график, вариант за нещо от рода на каракачанка, немска овчарка, хъски отпада. За тях малкото жилище е мъчение.
За средно по размер куче между 10 и 20 килограма дори не е много добро място, предвид факта, че трудно ще намирам 2-3 часа на ден за разходка.
За мен явно са подходящи "кифленски" кучета от рода на йорки, померан, чихуахуа. Това мога да го нося с мен на някои места. Даже във фитнеса една жена идва с нейното. Трябват им две разходки по 20-30 минути, а не три по 2 часа. Малко смешно мъж с такова кученце, но не живеем за одобрението на околните. Аз предпочитам големи породи, но обичам и малки.
Следващ въпрос - да си купя от развъдник или да осиновя. При толкова бездомни животни сърце не ми дава да купувам. Не държа да е породисто, помиярчето също може да ми даде любов и приятелство. Освен това са по-здрави от породистите. Основно там ме притеснява, че не знаем колко голямо ще стане, обикновено са средни по размер и пак отиваме на проблема с малкото жилище и малкото свободно време. Има го и вариантът да осиновя куче в зряла възраст, което се вижда, че е дребно, но там се губи възможността да си го обуча както искам и чарът да го отгледам от бебе.
При породистите ме притесняват ужасните неща, които съм чувал за развъдниците. И ако вземам, трябва да разбера, че е място, където се отнасят добре с животните. Някой знае ли как да подбера добър развъдник, ако се спра на този вариант? Друг риск са по-честите болести при породистите животни. Основен плюс - при породисто малко, знам какво да очаквам като размер, характер и мога да го обуча правилно. Също и 15 години са много време. Ако нещо се случи с мен някой померан много по-лесно ще си намери нов стопанин, отколкото улична превъзходна.
Още някои притеснения - сега работя от къщи, животното няма да стои дълго време само. Но не знам дали винаги ще е така. А ако е по 12-14 часа затворено на ден, това е мъчение и няма да си го простя. При подобен сценарий мисля, че има вариант срещу заплащане някой да идва и да го изведе или центрове за грижа за животни.
Нищо не съм решил, събирам информация. Може и да взема куче като приемен стопанин по някоя програма и да видя дали бих се справил. И да се откажа, ако преценя, че не съм подходящ. Животното е ангажимент за цял живот и ако го взема, трябва да се грижа за него, независимо от всичко. Вариант да го изоставя в приют или на улицата няма.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 10 месеца
hash: 614957a634
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Поздравления за отговорният начин по който пристъпваш към желанието да осиновиш живо същество!
За предпочитане е да не е от развъдник или магазин. Тези животни живеят ужасно колкото и да показват "добри условия" на хората. Женски които биват постоянно изнасилвани за да имат малки, от които развъдниците да печелят. И мъжките и женските живеят изцяло в развъдниците, не излизат навън, не се социализират с други хора и животни.
Относно "кифленските" кучета: имам съсед- висок над 190 см, около 120 кг, целият е в татуировки вкл. лицето, ако го видиш вероятно ще си помислиш, че е престъпник. Човека е треньор на...да речем много високо ниво. Има си две чихуахуа (също съпруга и три вече големи деца) и често си ги носи на ръка на разходка. Нямаш идея как им говори и си ги гушка и целува "на тате бонбонките; ей принцесата ми, дай муцка; бандит, ти на баща си зъб ли ще вадиш, дай муцката" ей такива :)))
Да, за малък апартамент куче до около 15 кг е добре.
Виж из сайтове за осиновяване на животинки, може би дори в града в който живееш да видиш ако има приют.
Едно от нещата на които ще го учиш е, да си играе и забавлява И само. Да не зависи изцяло от теб и твоето присъствие за игри. Въпреки това дори и за 5 мин. да излезеш, то пак ще те посреща с буйна радост защото за тях времето не е фактор, а радостта от това, че си се върнал и пак си с него/нея е огромна.
Разходи се из приюти където можеш, без непременно идеята "сега ще е" ще усетиш твоята си животинка, тя самата ще ти покаже, няма да можеш да си тръгнеш без нея ;)

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: c42e6f9064
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Здравей, първо със сигурност е по-добре да осиновиш от приют, от колкото да купиш. Пълно е с прекрасни кучета, всякакъв размер и темперамент, със сигурност ще откриеш твоето. Второ, мисля че е мит, че голямо куче не може да се гледа в малък апартамент, кучето има нужда от човек, а не от имение. Най-важното в твоя случай е да избереш куче, което е спокойно, уравновесено и с по-ниска степен на активност, такива кучета има всякакви размери, въпрос е по-скоро на темперамент и да е по-улегнало (над 2-годишно). Отиди в най-близкия приют, разпитай служителите или доброволците там за тип куче, което ще пасне на твоя начин на живот, със сигурност ще има поне няколко измежду които да избираш. Вариантът с приемен стопанин също е много добър. Тъкмо ще ти даде възможност да прецениш какво ти е по силите и да пообщуваш по-дълго с кучета, преди да избереш. Осиновените кучета са много благодарни, силно се привързват и са свикнали да живеят в по-ограничени пространства. Аз лично съм осиновявала и бебе и пораснало куче. Да ти кажа честно, никога повече няма да си взема бебе, чарът на това да си го отгледаш от малко не е толкова голям в сравнение с усилията, а и вероятността да сбъркаш във възпитанието, предвид, че нямаш опит е огромна. Като си вземеш голямо куче все пак имаш представа не само колко ще порасне, но и какъв му е темперамента и няма да ти дъвче мебелите и препикава, докато се научи. Порасналите кучета се привързват не по-малко от кучетата-бебета. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 14a4da2445
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Първо, трябва да знаеш, че кучето е ангажимент, който не можеш да пропускаш . Обмисли дали можеш всеки ден да бъдеш с него според нуждите му.
За породата- сега са модерни джак ръсели-те, но те са доста активни. Има нужда от изразходване на енергията, може и да изгризе нещо из къщата.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 8594eb02cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ако ще купуваш от развъдник, гледай да е легален, регистриран и с добро име. Говнарите в ОЛХ, които развъждат болни и нещастни животни за пари, трябва да бъдат живи одрани.
Моят съвет е да осиновиш. Доброволец съм в приют и има всякакви по-малки кучета, гледачите могат да ти кажат всичко за тях, да ти помогнат и т.н. Разбира се, има и обяви за кучета, които се подаряват.
Приемният стопанин е добър вариант, а иначе има и "детска градина" за кучета, където можеш да оставиш животното сутринта и да си го вземеш привечер.
Разгледай постовете на Animal Rescue Sofia, Stray Angels Bulgaria, 4 лапи, Фондация "Спаси ме" на Десислава Стоянова и много други. Все ще се намери животинка за твоя начин на живот. Моето си го прибрах от улицата преди 12 години и се оказа много спокойно куче, което няма проблем да си седи само и по-дълго време, ако се наложи. Спасените са изключително благодарни животни... толкова се радват дори на една ласка, че ти късат сърцето. Изглежда, че ще си добър стопанин и ще успееш да направиш някое животинче щастливо. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 88daf7ab58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Браво за сериозните разсъждения по темата, добре си се подготвил, не си като повечето хора, които взимат куче и на втория месец не знаят какво да правят, защото са нямали представа, че да имаш куче особено бебе кученце е почти като да имаш дете, трябва време, грижи, търпение докато го приучиш на хигиенни навици, ваксини, таблетки за обезпаразитяване, качествена храна, къпане, чистене на очи, уши и т.н.
Няма да те агитирам за отределена порода, достатъчно запознат си по въпроса, че сам да прецениш, какво куче би било най-подходащо за теб спрямо начина ти на живот, размера на жилището и т.н.
Ако се притесняваш да вземеш кученце от развъдник, по-добре потърси обяви от частни лица, можеш да идеш да видиш майката, в какви условия са родени и отгледани малките, а и в случай, че са няколко да си избереш твоето. Аз така направих и не съжалявам нито за момент! Вярно шофирахме чак до Варна, от София сме, но намерихме нашето бебе и беше любов от пръв поглед или от първо близване и завъртане на опашчица. :) Така, че отдели малко време и ще намериш твоето съкровище и след това ти пожелавам много години щастие и любов с него.

 
  ...


...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: ea24b64729
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   По-скоро си вземи кучка, че да ти роди малки, които след това да гледате. Е, да, ще ти отрови живота, ама това е положението.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 8448772f1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Вместо да шмърка бяло и да ходи по курви, самотния ерген си търси кученце. Пропиляваш си живота да знаеш.
Един от Многото.

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 6aceb067ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   посъветвай се с хора от развъдници. Те знаят най-добре какво куче е подходящо за теб.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker