Как се/бихте се отнасяте/ли с възрастните си родители? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (111869)
 Любов и изневяра (27005)
 Секс и интимност (13206)
 Тинейджърски (21327)
 Семейство (5815)
 Здраве (8869)
 Спорт и красота (4526)
 На работното място (2743)
 Образование (6890)
 В чужбина (1482)
 Наркотици и алкохол (1035)
 Измислени истории (780)
 Проза, литература (1655)
 Други (16390)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Как се/бихте се отнасяте/ли с възрастните си родители?
преди: 1 месец, 28 дни, прочетена 646 пъти
Пускам историята с цел запитване към всички, които имат възрастни родили, нуждаещи се от грижи. Случаят при мен е с моя татко, той е на 88 години, до миналата година си живееше сам в родния ни апартамент, сам си се обслужваше и гледаше, понеже е вдовец от доста години, но в началото на тази година нещо здравето му изведнъж се влоши, главно зрението му, трудно вижда вече, да не кажа съвсем трудно, и се наложи някой да поеме грижи за него. Създал и отгледал е пет деца - аз, сестра ми и трима братя. Нито сестра ми, нито братята ни желаят да поемат някаква отговорност и грижа за него. Все на мен го прехвърлят, понеже съм най-малка, най-тиха. Аз нямам проблем с това, никога няма да го изгоня или нещо подобно, не ми е в тежест, нито на мен, нито на семейството ми, но мисълта ми е друга. Беше три седмици при сестра ми, тя ми сподели, че повече не го иска, защото нямала възможност да му обръща внимание и бил в тежест на децата, внуците. Братята категорично отказаха да го вземат, разбирам ги донякъде, защото жените им и трите никак не долюбват татко, стари пререкания. И остана при мен. Наистина виждам го, дори и споделя , че му е страшно неудобно, че е паднал на нашите ръце, понеже не е свикнал да е зависим за грижи, терзае се, но просто зрението му е много влошено и почти не вижда, сам вече не може да се оправя в ежедневните си дейности. Но мисълта ми е, някак си не мога да го одобря това поведение както на сестра ми, така и на батковците ми, да, наистина ги разбирам, но може би един възрастен родител не заслужава подобна, да го наречем - драма с децата си, и то в края на живота си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 27 дни
hash: f967b555f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Аз съм само дете и категорично бих се грижила за родителите си когато остареят. Нашите се грижиха за баба до последния й дъх, почина на 97г. 88г. е достолепна възраст и човек трудно би се справил изцяло сам, все нещо започва да го боли или някой орган да остарява. Не го мисли, не се настройвай спрямо братята и сестрите си. Помагай и се радвай на живота, всичко се връща, добротата също. Мое лично мнение и опит.

 
  ...
преди: 1 месец, 27 дни
hash: 5360cb1ff0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Ти го гледаш, а после всичките ще се наредите за наследство. Помисли добре и наеми адвокат. Опечи си добре нещата. И при мен е така и с двамата, но аз съм една и няма да деля с никого. Но си ги гледам, не ми тежи.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 9f6d44603c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Твоята история ми прилича на един разказ на Талев - "Последно пътуване".
Много тъжна ситуация, на за съжаление често срещана. Кажи на сестра си и на братята си да прочетат този разказ, може пък да се събуди човещината у тях.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 7ccf34c77c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   На преглед ходихте ли? Вероятно е перде (катаракта), което се коригира ефикасно с операция леща. Ако още не сте ходили на доктор го води по-скоро. Като му се оправи зрението ще видиш как ще се оживи. Само не правете грешка за операция на 2-те очи едновременно. Има доктори и доктори, някои прехвалени, а се излагат. И другото - лещата в никакъв случай не най-евтината, дори да те убеждават, че става.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 92bfd2f6e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Възхищавам ти се за добротата и за това, че избягваш да съдиш хората, в случая братя и сестра. Бъди здрава и се пази!

 
  ...


...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 842c700fd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Решението на всички ви е дом за възрастни. Майка /83г./, на легло, е в такъв от месец, хареса й, отношението на персонала е страхотно, намира се между набори, намери си приятели, посещаваме я всяка седмица, домът е на 15 мин от нас, и не - не е частен. Срещу 70% от пенсията й с брат ми се върнахме към живота.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 69ba41666b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Разберете се всеки от вас петимата да дава някаква сума за асистент/гледач на баща ви. Другият вариант явно ще е да остане при теб, но останалите трябва да поемат поне финансова отговорност за него. Седнете и говорете сериозно по темата.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 7bb2bedd72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Имам сестра, родителите ни починаха, но когато остаряха тя реши че имат нужда от почивки по санаториуми, тя да ги води а аз да плащам по голямата част от сумите и ми казваше някакви цифри във въздуха, защото нямало как да ми носи фактури за личните им разходи. Не ми харесваше идеята й че имали нужда от санаториум по 60 дни годишно и все на курорти с топла минерална вода. Не ми хареса и идеята й че трябва да платя и половината от нейното киснене в джакузита. Тя вече си бе отгледала децата и реши че й е нужно да обиколи всички курорти, от минерални бани вършец, до минерални бани бургас и намери причина за пред мен и за пред мъжа си, че родителите имали нужда от лечение с минерални води.
По тази причина не мога да заема категорично страна на авторката или на нейните братя и сестра, по причина че е възможно и авторката да е права, но е възможно и авторката сама да е решила че здравето на възрастния се е влошило а братята й да не са на същото мнение.
Затова мисля че всяко от децата само трябва да прецени дали родителя има нужда от грижи и помощ и от какво количество грижи, а не едно от децата да изисква от братя и сестри да правят каквото и да било.
Като цяло грижата за родител е морално задължение, но първо е много важно как този родител е възпитал децата си, дали ги е научил на морал, второ е важно всяко дете само да пожелае да положи грижа, насила не става.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 7e98069055
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   То това е до човек. Кой какъвто си е и както го чувства.
Мен са ме възпитава ли да съм добра, да помагам с каквото мога.
Родителите ми гледаха своите родители, сестра ми всеотдайно гледаше свекъра и свекървата си.
Ако един ден моите родители имат нужда, бих се гружила за тях. Бих се тормозила, ако не мога да им помогна.
Но в последно време се нагледах на ужасяващи случаи. Как възрастни хора се изоставят
от близките си или се дават в старчески домове.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 2aef16ebe5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   В този случай е коректно баща ти да ти дари апартамента си срещу грижите за него с опцията да живее там докато е жив. Няма нищо лошо да оформите това, което и без това правиш. Това не е меркантилност, а здрав разум, щом на братята и сестра ти не може да се разчита.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: a68115b600
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ами гледай го, както казаха - има оперативен метод, който ще му помогне да вижда малко повече, баща ми направи така, по 1200 лв. на око и доста добре му подейства.
Но като съвет, нека ти завещае апартамента на теб срещу гледане, другите също ще имат запазен дял при завещание, но ако имаш възможност може да ти го продаде по данъчна оценка и тогава няма да могат да имат никакви претенции.

 
  ...
преди: 1 месец, 24 дни
hash: 3a0161d027
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Според мен решението е хубав старчески дом, за който всички си делите сметката.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 22 дни
hash: b132c5949c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Има програма Личен асистент, към която се подават документи към всяка община, заплаща я държавата, там се кандидатства и може да идва човек в рамките 4 до 8 часа. За мен не е вариант да са няколко наследника, а грижите да дойдат от един, макар че го видях по собствената си баба, леля ми като видя, че остарява, дори не й вдига телефона.

 
  ...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 8a3e3fa6d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Май само в България е развита тезата, че трябва да сме длъжни на родителите си.
Моите също са възрастни, обаче са си на ход и си вършат всичко сами.
Смятам, че ангажиментът към семейството, което сме създали с мъжа ми и възпитанието и отглеждането на детето, което сме създали, са ми много по-приоритетни.
За в бъдеще никога не бих имала претенцията детето ми да се грижи за мен, пред това да се развива и създава свое собствено семейство.Деца не се създават, за да си осигурим гледачи след години.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 45217beb50
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   И аз съм съгласна с 15. Всеки знае, че ще остарее и трябва да се подготвя финансово за този момент, а не да чака на децата си да заделят от парите за техните деца.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: b4ba75054a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   За майка ми съм готов да се грижа на секундата. Брат ми - ако иска.
Баща ми няма да го погледна и за секунда.

 
  ...
преди: 29 дни, 2 часа
hash: dec96dd06d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Така значи.... дъртия направил пет чавета.... Успя ли да ви осигури и обезпечи или беше поредния българин който ви отгледа с един долят черпак вода в супата?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker