Въпрос за вашето мнение за тези имена за бебета? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Въпрос за вашето мнение за тези имена за бебета?
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 2019 пъти
Вече се замисляме какво име да дадем на нашето бебче. Полът ще е изненада, но ни харесват твърде много имена. Конкретно искам да попитам за едни чужди такива дали биха били смешни и странни в България, макар, че смятаме да живеем в чужбина, най-вероятно ще е в немскоезична или скандинавска страна и затова повечето в списъка ни са международни.

За момчета най-много харесваме, без конкретен ред:

*Виктор, Антон - и двете ги има както в Скандинавия, Австрия и Германия, така и у нас.

*Thibault - чете се ТибО с ударение на "о". Френско име, което на нас много ни допада. Един от нас е френски възпитаник, а понякога се срещат френски първи имена в Скандинавия и Германия. Мисля, че самите немци и австрийци ги произнасят по правилният начин, но не ни пречи да го нарекат и тИбо. Проблем ще е ако се сблъска с англоезични или други, които автоматично четат по английският начин и може да го прекръстят на Тай-баут.

*Харесва ни е немският му оригинал Теобалд, но по-малко. Ако стигнем до сричката Тео най-добре ще си е Теодор, което също е в списъка ни.

А какво мислите за Виктор-Антон като двойно?

*Михаил - това е най-българско, което ни харесва, май го има само в Руския освен у нас, но дали в чужбина няма да има дискриминация и да мислят детето ни за русначе, напоследък те не са много тачени никъде...?

За момичета:

*Мая, Вероника - хем родни, хем ги има и в чужбина. Само Мая по немски и шведски се пише май Maja, а не Maya и англоезичните ще я мислят за Маджа, пък испаноезичните за Маха, пък французи и португалци за Мажа. Понеже много ни харесват дали звучат добре като двойно име Мая-Вероника?

*Дафни - за съжаление така се чете само в гръцки и английски, на другите езици е Дафне, което не ни харесва. У нас обаче не знам дали няма да го сметнат за много префърцунено, макар, че вече има много експерименти с женските имена включително странни комбинации като Гери-Никол. Дафина ни звучи по-остаряло, а Дафни е хем древно име, хем звучи някак модерно.

*Теодора - малко е остаряло на запад, но страшно ни допада.

Другите ни любими имена като Мартин, Кристиян, Кристина, Александър/дра/дрина и т. н. са заети в рода, а не искаме да повтаряме имена. Противно на повечето хора и двамата смятаме, че всяко дете трябва да си има своя съдба, а не да му лепнем 1 към 1 името на баба или дядо, но пък в изброените имена има букви на наши роднини и бабите и дядовците, така че... :)

Та кажете ми какво мислите? Ако се престрашим с Тибо или Дафни например дали ще им се подиграват у нас, където най-вероятно няма да живеем за постоянно, но все пак може да идваме поне през ваканциите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 576c5b17a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Това, за което пишеш, се нарича "антропонимична система". За начало, спрете се на дадена система, после на конкретно име. Има тракийска, славянска, гръцка, римска и пр. системи. Отделно са християнските и мохамеданските. Гърците много ползват тракийски имена. Но имат и още от древна Елада останали, славянски, библейски и пр. В Италия доста често се срещат тези от римската система. Теобалдо се е казвал папа Григорий Х-ти. По света 90% са се смесили отдавна системите, но има имена, които си принадлежат към дадена конкретна система и не се срещат никъде другаде извън нея.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3545098fb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Едва ли някой ще се подиграва (няма за какво), но детето нон-стоп ще е питано дали е българче, кой от родителите е чужденец и така...

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 908181cadc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Децата си идват с името, но много родители просто не позволявате те да си го кажат. Майката е, която в накакъв момент по време на бременността или веднага след раждането ще "чуе" името на детето.
Не знам какъв е този зор да им се набутват имена, които ви "харесват" но не са техните си...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 33fbe45270
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Макар и да не смятам, че за нещо толкова лично е нужна обществена дискусия, бих казал, че Антон и Теодора са най-добрите варианти. Двойните имена почти винаги звучат префърцунено и са малко комбинациите, които са смислени и звучат естествено.

Хубаво е, че поне не се опитвате да задоволите родата първо и не лишавате детето от индивидуалност. Това е много порочна практика в България.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 610939f999
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Тобиас е прекрасно име

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b214116d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Как българи ще си кръстят детето Тибо???Изпадам в потрес......

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7465cf546b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   От изброените-само Александър става, другите са под всякаква критика.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fb2e1e7142
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   2 майката, тоест съпругата ми е австрийка.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 49bd91bfda
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   От 2 - мислех, че и двамата сте българи. Ами кръстете го с име, което звучи добре и на двама ви и не означава нещо смешно/обидно на някой от двата езика. Тибо и Дафни не означават нещо, което да буди подигравки на български, просто нещо различно (интересно). По същия начин и някое специфично българско име (като Божидар/а/ например) може да е такова в чужбина. Виктор, Антон, Мая, Вероника - ами имена като имена. Ако някое ви харесва много - използвайте го, по принцип това трябва да е водещо, а не как се изписва на различните езици.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 49bd91bfda
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ако харесвате двойни имена Тибо може да е едното име, а другото да е българско и така ще може да се представя с което иска име в съответната държава, щом толкова ви притеснява.
Да е живо и здраво детенцето, името както го усещате най-добре :)

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d8d61dd5da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Дъщеря ни трябваше да се казва Виктория, аз много исках, но мъжът ми се възпротиви упорито. Приех мнението му. Спряхме се на следващото обичано и по-различно име Савина. Тя просто си дойде с буквата на баща си С, казваме и или Савинка, или Сави.
Наистина всяко дете си идва с името, от нас зависи и да е подходящо, където и да отиде по света един ден.
Естествено съм пристрастна, но Савина е име, което се произнася лесно на всеки език.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 52495e0f2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Гласувам с 2 ръце за Антон! След дълго мислене го избрах за нашето момченце. Трябваше да е международно и приемливо поне в 3 страни (баща му е германец и живеем в Нидерландия). Само дето ударението е различно на 3те езика, но аз го уча как е на български и той може да почне да поправя околните ;-)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fb2e1e7142
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   11 все пак е важно и и съпругата ми да може да произнесе името, затова й предложих изброените. Тя например много смешно произнася Георги, Росица и Красимир/а, колкото и да са хубави не съм ги предложил, особено третото много ще го бъркат постоянно. На Антон например сменя ударението, но то звучи хубаво, но все пак ще видим с какво име ще си дойде както казват. Идеята на темата ми по-скоро е тези, които са по-нетипични като Тибо и Дафни да не звучат обидно или сякаш сме някакви пропаднали в България.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 9f9c4c5415
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   На мен лично Тибо ми звучи като съкратено/галено/прякор от по-дълго име. Като Тино, Тео и т. н. Дафни - звучи ми чуждестранно просто. Никое име няма как да се харесва на всички. Всяко чуждестранно име звучи "странно". Но пък странно и лошо са две много различни неща. А повод за подигравки/заяждане за съжаление винаги може да бъде намерен... За идване с името не знам кога се очаква да се роди детенцето, но като по-голям празник е именния ден на Ангел/Анжела, Михаил/Михаела. Варианти на тези имена има във всички християнски държави.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b2547443cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Дафни ми звучи като за малко, сладко кученце.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: e6c505eca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Най-добрият избор е Антон/Антони и Вероника.
Вместо Теодора - Доротея, но и двете звучат студено.
Теобалд е твърде архаично име с германски произход. Изобщо се чудя как ви е хрумнало. Подобно е на това да искаш да кръстиш дъщеря си Брунхилде.
Има дистатъчно интернационални имена, без да са твърде фрапиращи. Можеш да си направиш списък с такива, а когато детето ти се роди, може да не ну даваш име веднага, поогледай го и прецени кое име най-добре би му прикягало.
Така постъпих аз и детето ми днес си харесва името. Всички други инена, които също бях избрала, не й допадат.
Някой по-нагоре беше написал, че децата си идват с името и може би има нещо вярно.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fb2e1e7142
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   18 ти прочете ли, че майката е австрийка? Защо да не е немско? А това за кое име може да му приляга е най-голямата смешка, повечето деца като се родят не изглеждат така, както ще изглеждат на 3-4-5 и повече години.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5027ac3b55
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Вероника и Антон са моите фаворити. Щерката се казва Вероника и с жена ми обожаваме това име.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 4 дни
hash: 57133eb160
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Виктор и Антон ми харесват.
Също и Мая и Вероника.
Виктория също е хубаво име означава победа.

Тибо не ми харесва. Но поне научих как се изписва на френски. Обичам да уча чужди езици.

Дафни звучи хубаво. Класната ми се казваше Дафинка. Може би Дафни ще звучи префърцунено в България. Но може да е като съкратено от Дафинка. Щом не живеете постоянно в България кой ще знае. че се казва Дафни.
Теодора също ми харесва.

Мая се произнася много лесно.

Тибо ще звучи много странно в България.
Савина звучи много хубаво.

 
  ...
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: 2f6ea3ecd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Хубаво е детето да бъде с име на Светец!

Затова бих препоръчал:

1. Александър/ Александра (нищо, че го има при дядовците и бабите - това даже е по-добре! )

2. Виктор/Виктория

3. Теодор/Теодора

4. Мартин/Мартина

5. Марин/Марина

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker