Майка ми ме мачка и унижава - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Майка ми ме мачка и унижава
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1324 пъти
Здравейте,

Вероятно заглавието на историята ми навежда на мисълта за писана от някой пубер, но не съм. Жена на 33 години съм и през целия ми съзнателен живот съм имала проблеми с майка ми. На 20 години за първи път започнах да формирам собствено мнение, откъснах се психологически от нея и оттогава все имаме скандали.
По мое мнение майка ми е прекалено доминантна и има мания за контрол. Тя упорито го отрича, като непрекъснато се опитва да се прави на разкрепостена, каквато не е. Аз се дразня, че нон стоп ми дава наставления за какво ли не, но тя продължава още повече. На моменти комуникацията ни не включва нищо друго освен нейни инструкции от "родителска обич и загриженост".
Издържам се сама и живея отделно от 26 годишна. За нищо не съм материално зависима от наще, но това сякаш е още по-голям проблем, защото те не спират да се опитват да ме карат да се чувствам зависима от тях по всякакъв начин.
Имам много добро образование, в училище бях пълна отличничка, в университета също. Завърших "Право" в Софийския, говоря 3 езика, адвокат съм и като цяло мога да се похваля с много добра кариера.
Въпреки това в очите на майка ми аз съм един боклук и отрепка. Никога не е доволна от мен и постиженията ми. Постоянно ми внушава някакви неща, един вид ме манипулира. Не е доволна, че още нямам семейство и дете. Има стриктни изисквания каква трябва да съм и ако не дай си боже не ги изпълня - край, нямам майка. Така завърта всичко, че скандалите са неизбежни.
Конкретният повод за скандал беше скрит. Сложих си хиалурон в устата и тя явно не иска. Не е прекалено много, личи си с просто око, но не е чак чалгарско. Тя отново се държа както винаги - манипулативно. Вместо просто да каже, че не й харесва, когато ме видя, мълча пред баща ми. На следващия ден ми се обади уж да ме чуе. То обикновено не ме търси за нищо, а ме кара аз да я търся и тя да ме отхвърля. По време на разговора ни помежду другото вметна, че много ми личала устата и да не съм си и помисляла да я увеличавам повече (инструкции). Намекна, че не й харесва, но само намеци. Аз го приех нормално, нека си има нейно мнение, ама реално ми се бърка за това как да изглеждам. След 1 седмица се видяхме отново.
Казах й, че смятам да започна да уча четвърти език - испански - имаше тъпа реакция - не можело онлайн. Трябва да е присъствено. После споделих, че искам да си направя собствен сайт и баща ми веднага ме поряза - нямало да стане, нямам регистрирана фирма. Вечно ме сдухват и се опитват да се изкарат компетентни за нещо, от което нищо не разбират. Докато приказвах майка ми няколко пъти ме прекъсна и сменяше темите. Постоянно го прави. Нито й дреме какво говориш, нито какво мислиш. Единственото, което я вълнува е, тя да е права. Налага си собственото мнение прекалено, придава си важност, постоянно дудне и упражнява контрол. След като се обидих и казах, че не съм ок с това вечно да няма диалог, не успяхме да изгладим нещата. Тя не приема разговори и доводи. За нея има едно положение - ти си виновна. И ако не ти изнася, нямаш майка.
Баща ми излезе от стаята нарочно. Уж вървеше разговора, но тя вече ми беше враг. Както винаги, обръща палачинката и започва с манипулациите, ако не й играеш по свирката. Трябва да правиш каквото ти каже, когато и както ти нареди. Ако имаш против, значи имаш комплекси. Тя не смята, че е доминантна. Била много разкрепостена. Да ама не може 1 хиалурон да преживее, който аз съм си го платила и не съм дете на 16.
След като се прибрах вкъщи, продължи да ми е гадно. Чухме се по телефона, но скандала избухна и вече край. Това е трупано с години. Повече от 10. Повече от 10 години не може да спре с тоя тормоз и манипулации. Внушава ми, че съм едва ли не съм луда и имам комплекси, че съм й била изопачавала думите, а тя не ме карала нищо да правя. Е как да не ме, като за нищо не е доволна от мен.
Чашата ми преля, когато започна да ме обижда жестоко. Почна да се сравнява с мен и да ме нацаква. Че е по-успяла, по-успешна в личен план. Била съм се обезобразила. Приличала съм на патица - не е вярно, познатите ми ме харесаха. Аз да съм си сложила ако искам и силикон в циците и кво ли не, но пак никой нямало да ме харесва. Явно на друго място ми бил проблемът. Държи се надменно и в погледа й същата вечер прочетох същото - гняв, ярост, надменност, безумие от тва, че аз си правя каквото реша, я дразни. Изкара ме неудачница, пили ми, че нямам семейство и деца. А тя е велика - на моята възраст вече е била разведена и самотна майка. Имитира ме. Копира ме. Купува си маратонки като моите. Държи се все едно ми завижда на младостта. Съревновава се с мен. Говори глупости, че и тя мислила да си сложи хиалурон в устата, което са простотии. Тя не се поддържа толкова, има бръчки, консервативна е и само е за хиалурон. Хем не го харесва и е против да си слагам, хем щяла да си сложи уж, пак се съревновава с мен. Унижава ме. Кара ме да се чувствам нещастна. Разправя ми, че не мога да си хвана гадже. Реално съм много харесвана жена, но точно това я притеснява. Сякаш не й пука с кой ще се хвана. Единственото, което я вълнува, е ясно казано от нея - аз не съм те отгледала, за да си такава (разбирай отрепка).
Както крещях, почнах да рева. Почнах да звъня на някакви познати в 1 през нощта да им разкавам истерично какво е станало. Междувременно тя не спря да звъни и ми е написала: Ако не ми вдигнеш моментално, повече няма да ти вдигна телефона никога!
И го прави. Тя е способна да страда всеки ден, че сме скарани, но няма да се пречупи. Иска аз да й лазя в краката, да се унижавам и да я търся. Вторият ми баща я подкрепя безрезервно и е като нейма сянка. Опитва се да не взима страна, но когато се наложи, мачка и той, за да я защити. На моменти се чувствам все едно ми се нахвърлят.
Аз съм пълна мазохистка.
Този път за първи път реших, че не само че не искам да я търся и тя да ме отхвърля, ами искам да й го върна. Да, да я обиждам, както тя мен, да й обяснявам колко е сбръчкана, стара и консврвативна, да й търся слабите места, както тя моите и лицемерно да я потискам. Точно това прави тя. Абсолютно съзнателно ме унижава, за да направя каквото иска, било то, за да си махна хиалурона или да се омъжа за първия срещнат мухльо, когото не обичам. Ако не съм щастлива с него, ще ми обяснява, че трябва да си сменя нагласата.
Тормози ме.
Има ли някой с такива родители?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 1f02a9c134
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Ама тя наистина ти набива комплекси. А ти на 33 защо продължаеаш да я слушаш?

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cdcf76f9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Мисля, че сте 2 остри камъка. Тя не може да се промени, ти можеш да стоиш по-далеч от нея. Да, не е свикнала с мисълта, че вече си самостоятелен човек и че имаш живот различен от нейните стандарти. Можеш да я режеш и да не обсъждаш свои неща с нея, но да го правиш резервирано, без да изпадаш в истерия. Докато тя стопли, че й е минало времето да те управлява.
И един нюанс- родителите са такива- искат да изкажат мнение, смятат, че повече знаят, че на тях е позволено да бъдат по-критични. Мисля, че го правят, защото искат децата им да са добре, да не сгрешат фатално с нещо. Просто, не могат да излезнат от протектиращата програма, че те отговарят за децата. За това, границите ги поставя порасналото дете, като им показва, че няма за какво да се притесняват, че ще се справят, че имат право на грешки, на собствено мнение и т. н.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 0127d28e1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Я бий дузпата на „вашите“. Какво си се филмирала толкова, животът си е твой.

Вече си голяма, възрастен индивид. Не позволявай да се месят в личното ти пространство. Слагай сама границите и червените линии, друг няма да ти ги направи. Махни от живота си токсичните хора и не им позволявай да те унижават.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 8e963bbef9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   За добро или лошо цял живот попадам на хора с шефски манталитет като майка ти - такива, които решават кое е правилно за теб и всячески се опитват да ти се налагат. За тях е характерно, че никога не са доволни, ако не е станало на тяхното. Могат да ти развалят деня, защото винаги, когато им споделиш за твой план, който не е в синхрон с "Божественият план" /т. е. техния собствен/, ти се обяснява, че това е глупост, ще се издъниш и въобще всячески се напъват да направляват живота ти.

Толкова съм задобрял, че бих могъл да давам съвети за всеки конкретен казус. Но пък тук трудно ще стане, защото на кой му се четат километрични коментари или спамещи потребители? След написването на това обмислям дали да пробвам фрийлансърска услуга онлайн "Как да се справите с командаджиите в живота ви". Дали ще имам достатъчно клиенти и клиентки? Пишете мнението си покрай съветите за авторката, за да не пускам нова тема! Едно "да, ще стане" ли "не, тъпо е" няма да заеме много място.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3771925a4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Просто й позволяваш прекалено да ти се бърка в живота. Ами остави я да не ти се обажда. Тъкмо ще си спестиш още унижения. Аз на твое място бих си сменила номера на телефона, така че тя изобщо да не може да ти звъни. Не й отваряй вратата на жилището ти. Дори е по-добре да си смениш жилището и да не й дадеш новия ти адрес. Изобщо - пълен игнор на тази жена. Спри всякаква комуникация с нея за известно време, тя да се усети какво прави. Поддържай само дипломатически отношения - примерно поздравление за рожден ден и Коледа. Ти постави ясни граници, докъдето тя може да стигне. Нищо не й споделяй за себе си, защото тя го използва като оръжие срещу теб. Игнорирай я напълно и спри всякаква комуникация с нея.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c53eaf79d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ти си ужасно неуравновесена, но за да се стабилизираш, трябва да се отдалечиш от майка си.
Отдавна трябваше да престане да ти пука какво мисли тя. Важно е какво мислиш ти и как се чувстваш най-добре. И аз имах такава найка, но накрая окончателно прекратих контактите си с бея и сега се чувствам прекрасно. Да си гукат двете със сестра ми. Аз вечно бях порицавана, за това, което съм и обвинявана, че приличам на баща ми, а от нея нищичко не съм била взела. И това ми го казана излузане от гробището, скед като току-що бяхме погребали татко.
Баща ми беше невероятно благ и добър чивек, верен и отговорен мъж, с хубава професия.
Отговорът ми беше: "Радвам се, че приличам на татко, а не на теб".
Избери себе си, за да оцелееш като личност!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bd9384fb43
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Като стигнах до хиларуона и спрях да чета...

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cb2e216174
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   "Имам много добро образование, в училище бях пълна отличничка, в университета също. Завърших "Право" в Софийския, говоря 3 езика, адвокат съм и като цяло мога да се похваля с много добра кариера. "

"Сложих си хиалурон в устата... "

"... наще... "

Повече не е нужно да се чете.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 9af077bd80
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Защото и позволяваш! Твърдиш, че си се откъснала от нея психически- ами не, не си! Как така ще звъниш на хората по нощите? ! Живей си живота без да се обясняваш. За хиларуона е права, между другото...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 98514412a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Като ти четох историята сякаш бях аз в женски вариант. Поне до момента с това, дето си си го сложила в устните. Ще му кажа "хиперион", щото ми напомни за едни хубави книги.
И аз го намирам за грозно, но знаеш ли кое е най-важното тук - моето мнение няма никакво значение! Нито на майка ти. Ако искаш и перо ще си сложиш в г*за и никой няма право да ти казва какво да правиш със собственото си тяло.
Ще ти кажа няколко думи за мойта мама, за да разбереш, че е много подобна ситуация и след това ще ти кажа как се оправям аз:

Все търси нещо да не ми е наред. Като бях в гимназията постоянно се карахме, щото "само си играе с компютъра, за нищо не става! ". Сега като изкарвам по 10 бона на месец вместо да признае, че греши не спира да повтаря, че е "луд късмет" и "един ден ще се спука тоя балон и аз ще трябва да се грижа за теб. Иначе ще станеш бездомник! ". Как хората имали пристрастеност към компютрите и аз съм бил като "нарко дилър" и трябвало да ме е срам.
Първо бях дебел, сега понеже тренирам съм бил "грозен батка". Жена ми била дебела, чел съм грешната литература, къщата ми не била хубава, дрехите ми били грозни и тем подобни. На всичкото отгоре като някой ѝ противоречи го отрязва тотално. Не говори вече с брат си, с майка си, нито един приятел не ѝ остана. Само сестра ми още е около нея. За нея ще разкажа, щото и това е важен момент*.

От тоя параграф явно разбираш, че историята е много подобна. Ето и моето решение:
Тя ще ти е майка, каквото ще да стане. Моята препоръка би била да не я разкарваш. Но не поощрявай лудостта! Като почне да говори глупости моята и се шегувам. Например ще каже - "Леле! Виж се на какво приличаш! На 35 години мъж си, като гардероб си станал! На мутра приличаш! ", аз ще отговоря "Е! Нали съм като нарко дилър! ". Много бързо секва. Даже понякога сякаш виждам проблясък на разум. С такива хора е лоша идея да се шегуваш директно с тях. Лесно се засягат. Бих препоръчал да отиваш към самоирония с преувеличение на нейните думи и по тоя начин да ѝ покажеш, че говори глупости. Не работи винаги, моята от време на време се обижда, но ѝ минава след време. Тъкмо ми дава време да подишам. Имай предвид, че това си иска дебела кожа. Отнема време. Ама семейство - к'во да ги пра'иш.

* Последно, че се разписах супер много. Звездичката за сестра ми. Приеми това като история с поука:
Сестра ми е на 40. Майка ми се държи с нея както и с мен. Само дето на нея ѝ действа много силно и това напарво ѝ съсипа живота. Като "мама каже" че гаджето ѝ е тъпо (тя го казва по хиляда пъти) и сестра ми го зарязва. Сега си живеят двечките и си змийстват. Обсъждат коя жена приличала на курва, кой мъж бил грозен и тем подобни. Като цяло - стана нейно копие, защото ѝ се връзваше прекалено много на глупостите.
Внимавай да не стане и с теб така. Мисли, следи се и не се оставяй на генетиката да те повлече!

Успех!

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: e7b0dbbe5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Олеле, какъв ужас! И моята майка е много доминантна, но с години не съм й вдигала телефона и престана да ми се меси в живота. Имаше години, в които не съм им ходила на гости, макар че живееха на 15 мин. с метрото. Моят съвет е абсолютно да се отдалечиш от това чудовище, жалко, че ти е майка и сигурно все пак си я обичаш. Дай си срок напр. 1 година без чуване и виждане и виж как ще се развият нещата. Ако продължава, просто нямаш нужда от нея в живота си.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dd30716861
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   - "откъснах се психологически от нея и оттогава все имаме скандали. " - не си. Целият ти пост за това, че не успяваш.

Аз бих казал, че това е изначало грешна цел. Не е естествено човек да се откъсне от родителите си. Мисля, че от там идват тревогите ти - те не са за обичане, но ти ги обичаш дълбоко в себе си и не успяваш да примириш това противоречие.

Опитай се да намериш някакво градивно или поне, неразрушително психолохическо съжителстване с тях, отколкото откъсване.

Сега е модерно човек да е сам и самостоятелен, и автоматично се приема, покрай тази "модерност", че човек трябва и е възможно да скъса психологически с родителите си. Сбъркана и извратена цел. (Ако някой ти каже, че я е постигнал, или родителите му са тотални уроди, или е с психопатски наклонности. )

- "По мое мнение майка ми е прекалено доминантна и има мания за контрол. " - цялото описанието на майка ти звучи като за класически случай на нарцисизъм. Прочети по темата, има страшно много материали. Това ще ти отвори очите за много неща.

- "Аз се дразня, че нон стоп ми дава наставления за какво ли не, но тя продължава още повече. " - тя може да ти дава нон-стоп наставления, ако си нон-стоп около нея. Казваш, че си материално независима, то там нататък нищо не те принуждава да си нон-стоп около нея. Звъни ти на телефон? Кажи й да ти звъни само в тези и тези часове или дни. Звучи ти жестоко? Ще започне да те обвинява, да драматизира и т. н.? Контрирай я с въпроса, какво лошо има в това да не отделяш цялото си време за нея. Попитай я точно в това, в прав текст.

- "Издържам се сама и живея отделно от 26 годишна. " - все пак, майка ти не е чак толкова контролиращ човек, щом го е допуснала.

- "Почна да се сравнява с мен и да ме нацаква. " - класически симптом, добре изучен, опитните психотерапевти мисля, че могат да са полезни тук.

- "Опитва се да не взима страна, но когато се наложи, мачка и той, за да я защити. " - как си обясняваш това, че тя тормози теб, но не и него, а дори са и комбина?

- "Да, да я обиждам, както тя мен, да й обяснявам колко е сбръчкана, стара и консврвативна, да й търся слабите места, както тя моите и лицемерно да я потискам. " - замисляла ли си се, че това може да е форма на мазохистично поведение от твоя страна, защото не е насочено към разрешаване, а към поддържане на конфликта? Отделно, наистина ли искаш да превърнеш в копие на майка си по този начин? Нещо като насилниците, които са имали родители насилници и колкото и да са отвратени, повтарят техния модел на поведение, вероятно, защото друго не са видели и психиката им "не може да измисли" по какъв друг начин да се държи?

- "Има ли някой с такива родители? " - всички поколения от планетата, от вековете живели в периода на земеделските, патриархални общества. Идеята, детето да е независима личност, с право на лично достойнство е изключително нова и странна, дори, от историческа гледна точка. Тормозът над децата е бил норма и все още е в такива общества. Примерно в Афганистан педофилията, под формата на сексуален физически и психически тормоз, е социална норма и в този ден и час.

---

Моят съвет: замисли се, ако ти отсъстваш по някаква причина от живота на майка си, към кого ще се насочат всичките й забележки, подигравки, обиди и т. н.?

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 8 дни
hash: 9ea51dd3e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Една майка, трябва да се опита да е Алтруист термина е антоним на егоизма, да да си строг когато детето е малко но не толкова,

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker