Проблеми в семейството ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Проблеми в семейството ми
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1342 пъти
Здравейте, момче на 21 години съм, студент редовно обучение. Проблемът се изразява в това, че баща ми ме принуждава постоянно цялото семейство да ходим на село. Там да сме гледали животни, да сме сеели ниви със зърнени култури. Колкото пъти съм му казвал, че не мога и нямам време заради висшето си образование, той толкова пъти ми е казвал, че съм мързелив, че нищо не ставало от мен. Майка ми получава заплата около 1200 лева на месец чисто, а баща ми чисто от 2000 до 4000 лева през различните месеци, т. е. изобщо не страдаме от липса на пари. Вкъщи сме четирима човека - той, майка ми, сестра ми и аз. Сестра ми е 4 години по-малко от мен и още е ученичка. Ние живеем с най-малко 3200 лева на месец. Даже цяло лято не мога да го разубедя да не минаваме на отопление на дърва, да не ходим из горите да сечем дърва, при положение, че от 17 години се топлим само на газ. Отделен въпрос е, че истерията с газа беше чисто политическа, инспирирана от ГЕРБ. Не знам какво да правя вече? Майка ми и тя се опитва да го убеди, че не ни трябва тази работа на село, а селото само като място за почивка и канене на приятели. През лятото не мога да си намеря читава работа, защото той постоянно иска да съм си ходел с него на село да съм му помагал. Сестра ми отдавна ми каза да си намеря хубава работа и просто да го оставя да прави каквото иска и е крайно време вече да го направя. Благодаря Ви предварително за отделеното време. Ще се радвам да споделите мнението си!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: e4e271e0e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Ами, явно, трябва да го отсвириш, но ако може, без да си разваляте много отношенията. Наистина, намери си работа и го убеди, че имаш други планове за живота.
Иначе, той има право да се притеснява за отоплението, защото ситуацията е доста несигурна и направо, всички луднахме с тревоги.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fe28893722
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Иска да те научи, че ако един ден ти секне хубавата работа в офисчето, ще можеш да работиш и друго, да изкарваш хляба си сам. Не е лошо с каквото можеш да помагаш. Висшето си е висше.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 71cd10944c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Без да го отсвирваш тотално, постепенно се отдръпни: тази седмица имаш да работиш по проект, другата - да учиш за контролно, после - практика и т. н. докато вдене, че имаш собствено виждане за живота. Има такива хора, за които селската работа е пътят, истината и животът и ще я вършат доживотно, ако ще да са червиви с пари. Свекърът ми беше такъв, до смъртта си се грижеше за вилата, гледаше зеленчуци, плодове, животни... кръстникът на родителите ми е същият. Баща ти няма да се промени, просто постепенно му дай да разбере, че имаш други интереси.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: a900ea0a50
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Той гледа телевизии имедии, където го плашат, че зимата ще е трудна. Затова се опитва да вземе мерки да не гладувате. Най-сигурното е да имате на село градина с продъкти и животни. Иска да има резерви. По принцип не е лошо. Кажи му да не вярва на телевизиите и на медиите. Те не казват истината, а само това, което собствениците на медията им кажат. Тоест могат и да преуваличават и са изкривяват истината. Баща ти е жертва на медиите и на това, че им вярва.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c3a0daaf81
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Аз лично не виждам нищо лошо в това да помагаш на баща си! Аз също мисля че ученето е само оправдание да не полагаш тежък труд! Аз пък копнея да съм на село и да се уча на земеделие и стопанство! За съжаление нямам нито село нито такива наследства в семейството! Това да си на въздух сред естествената природа няма нищо по прекрасно! Моя бивша съученичка също се прави на студентка и живее при мама и тати! Това момиче е станало 100 кг ( 155 см висока и средна адски мързелив! Не разбира от домакинство ( макар че си " учи " от вкъщи ) не си чисто стаята... Отврат... Не харесвам тези дето се правят че учат а това е само разкатаваме на детството и удължаване на безгрижието! Такива хора за мен де развиват по бавно.. като личности и интелект! Каквото и да учиш пак един общ работник ще станеш и пак ще работиш за 800 лв... Истинското училище е живота! Колкото и да ходиш по колежи и университети никой и никъде няма да те научи на труд и акъл!
Баща ти има хубаво възпитание! Евала! Я той нашия седнал та се прави на принцеса! Ужким че учел? !
Я ставай и тръгвай да орел нивите и да копаеш двора! Едно време какво са правили и как са се издържали хората? ! С як и кървав труд на полето; а сегашните - глезани! Не мъже а разплути медузи! Това да си близо до земята почвата по поръчка стествено и хубаво няма! Учи се на труд! Не ми чети книжки!
Жена на 25

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fbaf51b342
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Благодаря Ви за коментарите! Наистина специалността, която уча е доста трудна, тя е "Педагогика на обучението по български език и чужд език", за 4 години обучение по бакалавър трябва да уча български, българска литература, немски, немска литература, психология, педагогика и още куп предмети. После имам стажове, практики, държавни изпити и защити на дипломни работи. Наистина, че не уча медицина, фармация или архитектура, но на мен ми е наистина трудно. Много предмети учим за само 4 години. По много от тях не ни стига времето на лекции и преподавателите казват доучвайте си ги вкъщи. Искам да помагам на баща си, но нямам никаква възможност. И на всичкото отгоре той очаква да съм изкарвал високи оценки. Как да стане не мога да разбера.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 6d0b856163
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Виждала съм такива хора, това е неизкореним манталитет. Ако са в къща, седят си в двора, за почивки дума да не става, даже се подиграват на хората, които ходят по почивки, че са мързеливи. Разговори за дърва и кокошки, и съседи, клюкарене. Половин година говорят за Задушница, ако са възрастни и починалите си близки, половин година не говорят за внучето и неговия рожден ден да речем. Манталитет. Неизкореним. И не се обиждай, моят баща беше същият. Можеше да си обиколи половин свят, покойник е, затова говоря в минало време, той селото да не казвам кое е. И аз бях мързелив, защото учих. Действай напук, само това е решението.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 6323c01a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Млад си още. Трябва да научиш, че излишно знание на тоя свят няма.
Защо?
Защото не знаеш кога ще ти потрябва. Животните са малко краен вариант, защото много трудно се гледат. Искат много грижи. Но базово от земеделие няма нищо лошо ако разбираш. Не знаеш утре какво те чака.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7b8ef316a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   5 - Айде и ти да ставаш сутрин по тъмно, да омесиш хляба като прабаба си, да опереш дрехите на фамилията на реката и после с мъжо на нивата! Лятото, никакво море- на полето! Зимата- предеш и тъчеш и шиеш! Едно време - истински жени с по пет деца, сега - кифли и гевезани- едвам изкарат едно и после 10 години били в депресия! Марш да копаш! Никакви книги и филми!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7cef6fa755
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Знам го тоя род "отклонение". Състои се в търсене на полезно хоби и запълване на времето. Само че се комбинира с дълбоко убеждение "колко съм работлив и който не прави като мен е мързелив - това е истинската работа". Лошото е когато се натрапва на всички наоколо. Като иска село и земеделие - да ходи да се занимава. Ама да завлича всичко около себе си и то с натиск е тъпо.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3d09e1ec31
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Баща ти е прагматичен човек, точно така трябва да действа всеки българин. Хвала на такива хора. Получава достатъчно пари, но трудът е вкоренен в него. Какво пречи това, че иска да е застрахован в живота. Топлели се на газ, и това го смяташ за плюс!? Да практично е, но си представи газта секне и щеш не щеш до дървата ще стигнеш, а какво пречи да си имате запас? На 21 години навремето семейство са гледали мъжете, а днес само хленчат, това не са мъже.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 731dae6cb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   До автора-Подкрепям те напълно! Не слушай глупостите на земеделците, дето са се изказали тук, вкл. и оная неориентираната-н. 5, тя разбираш ли-хем никога не била ходила на село и никога не се била занимавала със земеделски труд, хем като дърта свекърва тръгнала да те нарежда колко мързелив си бил. н. 5-Не си хващала мотика в живота си, не си работила никога на село, но си тръгнала тука с тоталното си Лицемерие да се изказваш, само една метла ти трябва и някоя островърха шапка и ще си завършен образ!
До автора-въобще да не ти пука за селското мнение на баща ти и т. нар. рода, ти си имаш твоя си живот, с твоите си интереси и занимания, избори и решения. Ти си решаваш-какво да правиш и как да прекарваш времето си. Това, че някои били фенове на селото, животните и земеделието-ами техен проблем, НО нямат право да оказват натиск на околните и да ги наричат мързеливи. Ти не си тръгнла да наричаш баща си тъп селяндур, нали? ! Значи и той-няма право да те нарича мързелив.
Да учиш и работата ти да е свързана с интелектуален труд, не е бездействие. Оная с н. 5, да иде да се поизпоти малко на полето и после пак да се пробва акъл да дава. Има хора, които си търсят лятото разни помощнички -примерно за вадене на чесън, обикновено наемат циганки от селото за работата, но н. 5-може да пробва да поработи, да види как е! То, така без личен опит и преживявание-нахаос да говорят някои-си е чисто Лицемерие, но техен проблем!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 1b037df47e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Когато някой като автора започне да извинява мързела си с учене направо ми кипва. В ученето разбира се няма нищо лошо, но да ми кажеш че учиш 24/7 и не ти остава време да помогнеш на баща си който те издържа докато учиш е меко казано лъжа.
Той като родител е длъжен освен да те образова да те научи и на труд, закона те защитава докато си дете и тогава няма право да те кара да работиш, но на 21 години той не е длъжен да те издържа. Я се осъзнай! Ако днес те изгони можеш да го осъдиш за издръжка от 200лв месечно само ако учиш редовно обучение и не работиш и нямаш никакви имоти или доходи на твое име, но докато го осъдиш ще минат месеци, а и пари за дело трябва да имаш.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 5eae75b3fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Според мен, баща ти ти мисли доброто на теб и на сестра ти. Погледни нещата от друг ъгъл: не е задължително да живееш на село, но вярвай че придобития опит може да ти бъде от полза по-нататък, в най-неочаквания момент от живота ти. Аз живея в чужбина, в голям град, висше образование и работя по специалността си. Но наистина кризата с газта е страшна! А тук масово се употребява за отопление и готвене. Цените скочиха, а като прибавим и факта че електричеството от година е адски скъпо, всеки месец човек дава по 300-400 евро само за разходи. Друг вариант е да мръзнеш и да си траеш вкъщи на 16 градуса, за топъл душ по-добре забрави. Вкъщи още не сме стигнали до такова положение, но всичко може да се случи, имам познати които нямат особено добри доходи и буквално трябва да избират между ядене или отопление. Тъй че кризата е факт, а баща ти е практичен и предвидлив човек.
На 21 си и още си много млад, възползвай се от тази възможност да прекараш време с баща си и да научищ нещо полезно. Радвай се, че имаш баща който е загрижен за вас и е работлив. Помисли какво щеше да бъде ако нямаше баща. По-нататък ще бъдеш още по-зает. Може да решиш да караш специализация, да се уредиш някъде на пълен работен ден, да си хванеш сериозно гадже...
Просто е въпрос на споразумение с баща ти. Разберете се да му помагаш 1-2 пъти в месеца, примерно. Обясни му че имаш много материал за учене, а че имаш и нужда от почивка. За лятото все ще се споразумеете. Първо си уреждаш работата, а после ако имаш възможност, отскачаш до село няколко пъти. Не е нужно всяка седмица да ходиш нито пък да се местиш да живееш на село.

Просто е въпрос на споразумение. Така ще прекарваш и време със семейството. Вярвай ми че баща ти мисли в твоя полза, а не защото е някакъв смахнат ентусиаст на тема село.

Ще ти дам пример с моите родители: и двамата са висшисти, но баща ми е завършил техникум и има познания в сферата на агрикултурата и животновъдството, а майка ми като ученичка е ходила на бригади, по времето на соца е било задължително. Благодарение на тези свои познания и опит, успяват да преживеят трудните години след промените, когато съм се родила и нито един от двамата не е имал постоянна работа, току-що завършили студенти са били. Отиват на село и там сме живели няколко години докато се устроят. Аз бях съвсем малка тогава.

Не казвам че така трябва да живееш, но е хубаво да имаш тези познания, а не да зависиш от индустрията и супермаркетите за да си набавиш храна.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 1faad1b1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Аз пък искам точно такъв живот. Хората около мен също. Няма по-хубаво от това да си произвеждаш храната сам. Имам приятели, какво ли не отглеждат от домати и краставици до лешници. Неслучайно къщите по селата струват вече повече от апартамент в града. Всичко живо се преориентира. Ти го имаш, а бягаш и препочиташ да ядеш боклуци от магазините. Доста странно. С тая пък Педагогика до никъде няма да стигнеш. Хиляди завършват тази специалност на година. Една приятелка беше записала Магистратура в ПУ - цялата група 900 човека Водиха се неспециалисти, защото бакалавърската им степен не беше педагогическа. И отделно 500 - специалисти. Следващата година бяха дори повече. Общо взето всеки завършил бакалавър спокойно може след това да запише магистратура Педагогика. В един момент ще стане пренасищане от педагози, а работа няма да има. И аз исках, но имам познат, които работи в академична среда, та като разбрах какво количество педагози бълват университетите се отказах.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6c47f84b77
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Тези фантасмагории колко се учи по цял ден може да разправяш на някой, който не е бил студент. Учиш за даскал, не за адвокат, лекар или нещо сложно. Който не е захванал за даскал, той става. Студентите повече време прекарват в дискотечки, свалки, отколкото над уроците. Ти ще си същият.
Ти ли ще определяш как ще се отоплявате? ! Сметките ти ли плащаш? Селото ти пречело. Пречи ти мързела. Този имот на село иска подръжка. Сигурно очакваш виличка за купончета и ходене за няколко дена веднъж в годината. Предполагам, че има и реколта някаква. Нали и от там ядете? Продавате?
Кажи, че не искаш след време да наследиш имота или земята и толкова. Сега се мръщиш, ама после да не дириш земи и имоти.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 4e7bd2dd4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Абе я си гледай ученето и не се занимавай с глупости. Ако не дай си Боже изпаднеш в нужда неволята ще те научи как да се справяш на село. Вероятността това да стане е малка. Но по-добре да си имаш стабилна професия, която да ти носи сигурен доход.

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: cdeec5c6ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Ако искаш помогни малко на баща ти но ако не ти се занимава със земеделие недей.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker