Национална математическа гимназия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Национална математическа гимназия
преди: 12 години, 8 месеца, прочетена 5969 пъти
Националната математическа гимназия си остава една от най-добрите гимназий, има си традиций. Смятам да заведа дъщеря ми в България и да я запиша там. Тя за съжаление е позабравила езика, но тъкмо ще проговори повече в Българска среда. Спомням си гимназията с най-добри чувства, все си е на същото място и досега обучението там е все така отлично - чувам добри отзиви. Докото завърши, мисля да поживеем в София и след това - живот и здраве ще му мислим. Американския колеж също е добър, но не ми е така познат. Искам тук да питам родителите кой какво мисли за гимназийте из София.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 8 месеца
hash: 94150d0628
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съм родител, но съм емигрантка - след завършена българска икономическа гимназия. Успях там, където 80% от местните хора не успяват - завърших най-престижният немски университет, работих в една от най-големите фирми, самоиздържайки се.
И то.... моята гимназия дори не беше елитна на национално ниво, само на местно.
Приветствам решението ви да се върнете, предлагайки на детето си възможност да завърши гимназиално образование. Понеже съм учила заедно с възпитаници на Софийските гимназии в университета (на икономическата, на първа и втора немска, на английската....) мога с чиста съвест да кажа, че те бяха перфектно подготвени.
Имам позната, която е от много добро пловдивско семейство и е в Американския колеж. Много са доволни също от там, но там децата учат като в интернат, Велико Търново не е София!
Аз бих оставила детето да направи своя избор. Ако е англо-езично, изберете Американския. Ако е немско-езично - немска гимназия. Използвайте това предимство. Ако обаче сте емигранти от Испания, наблегнете повечко на приемните изпити, защото държавното образование в тази страна не на ниво.
Аз съм оптимист, ще се справите! Която и от елитните гимназии в България да изберете, детето ви ще има много по-голямо бъдеще така, отколкото да продължи като просто емигрантче в чужбина. София е чудесен град, предлагащ много културни възможности. Българският не би бил проблем, спокойно. Децата се справят добре с езиците. Добре дошли обратно у дома. Все повече ставаме... запознах се наскоро с наш Имигрант от Канада! Човекът не говореше вече добре български, но се стараеше. Ще се справите, сигурна съм!!! Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: e54dd49dea
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти си истинска майка, която мисли за бъдещето на детето си. Много ми стана приятно, когато прочетох тозипост сутринта. Както казват англичаните You made my day! Не знам дали имаш предвид СМГ или Националната Природоматематическа гимназия. Аз съм завършила СМГ и мога да те уверя, че е невероятна школа. Не само за усвояване на знания, но и за начин на мислене, ако щещ и за скорост на живот. Учи те да бъдеш по-ефективен в действията си и да търсиш логиката. Ако е НПМГ, пиши към какъв профил са насочвате, защото има математика, химия, биология, физика и т. н. Успех!
Сара

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 6505529ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз съм от София и смятам там да се върнем. Не знаех, че в Търново има Американски колеж. В София има Американски колеж, който казват, че е много добър. Деца които дойдоха от там влязоха в най-престижни университети тук без. Явно подготовката им е много добра. Немската и Английската гимназия може да са добри за научаване на езика, но език се учи навсякъде в днешно време - не е проблем. Нас ни интересуват основните предмети, а не езика. В Първа Английска в София цари хаос сега. Дори и езиковота обучение не е чак толкова добро. А за останалите предмети не е по-различно от коя да е друга гимназия. Преподавала съм там преди да заминем и това са ми наблюденията. Освен всичко Английската и Френската в София минават за "гъзарски" - т. е. не си там да учиш а да се правиш на нещо. Наркотици, пиене, купони... Не знам сега какво правят децата. Гледат филми и после се правят на някой от геройт в него. Играят роли в живота. Не искам да вървим по този път. Учененто си е учене, нищо друго. Математиката, физиката, химията - това са основните предмети който на това ниво искам дъщеря ми да усвои, защото след завършване вече няма време и няма къде да се занимава с това.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 94150d0628
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3. до колкото ми е известно, в София вече е университета, а колежа са го преместили в Търново, където като в интернат децата да живеят и да учат по цял ден. Много доволно „дете“ имам от там. Идва от богато семейство и искаше и то да си дели стая с някого, да има приятели на неговата възраст и да учи.
Иначе, казвам ви - в България има по-добри възможности за гимназиално образование на българите. В много от държавите или е платено доброто образование, или просто живееш в квартал с други чужденци и училището е леш.
Правило е решението на авторът! Успех
А

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 6505529ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Сара, благодаря ти много че се сети за разликата - СМГ - дори не бях се сетила за тази гимназия, а тя също е отлична. НПМГ имах предвид, която е над хотел Хемус. Разкажи ми повече за гимназийте които познаваш, ако искаш. Много ми стана приятно и на мен да чуя твоя коментар. СМГ - това е добра идея също. Математика, физика и химия са трите предмета които най-много ни интересуват. Тя има високи амбиций. Иска да се занимава с чиста наука.

 
  ...


...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 6505529ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Американския университет не е ли в Благоевград. Май нещата доста са се променили. Какъв е този Американски колеж в Търново! Аз досега мислех, че става въпрос за Американския колеж в Младост 4, в София.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 94150d0628
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хм, в Търново съм сигурна, че има американски Колеж с общежитие към него. В София е вече университета, а в Благоевград също са си запазили помещенията, но в софия са вече като централа

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 6505529ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Какви са приемните изпити за НПМГ и СМГ? Това досега май са най-желаните две.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 68aa931c5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Хехе, върнахте ме в спомените ми от НПМГ. Значи, направо не знам какво да кажа - това беше страхотно даскало :) И готини учители, и научаваш ако внимаваш в клас, и си личеше че е училище с традиции. За съжаление след моето завършване нещата се промениха.

Когато аз кандидатствах /2002 г/, училището си беше строго профилирано - не се признаваха общодържавните изпити по математика и литература, а се държаха отделни изпити. Това беше така и поради факта, че НПМГ е филиал на софийския университет, получава издръжка и затова нещата можеше да не са като общоприетите, а малко по-различни :) .

Държеше се задължителен изпит по математика, и оттам вече всеки си избира и изпит за профилна паралелка /аз избрах биология/. След моето завършване разбрах че вече признават общодържавните, а това е доста кофти, определено ще повлияе много зле на училището, защото точно това беше причината НПМГ да е уникално училище.
Не може просто да го запишеш в списъка на желанията като поредното даскало, трябва специално да ходиш на изпити в него.

Когато аз кандидатствах след 7 клас, бях твърдо решен че няма да уча литература за общодържавния изпит, затова се пробвах само на две места - НПМГ /изпити математика и биология/ и Американския колеж. Влязох и на двете места, чудех се къде да се запиша, в крайна сметка решихме да пробваме в колежа.

Но в американския колеж се случиха доста интересни работи, които ще разкажа накратко - оказа се, че директорката е взела подкуп за да запише друг човек на моето място. И това е защото след излизане на резултатите, децата имат 2 седмици срок за записване, обаче вече беше минала 1 седмица, и те си мислили че аз съм се отказал да се записвам и няма да си взема мястото. Обаче отиваме с майка ми с крайното решение да се запиша там, и се чудим защо ме няма в списъка.

Вдигаме скандал - мънка нещо секретарката, отидохме направо при директорката, оная лъже-маже, накрая се разрева и си призна за всичко, как разни мутри и силни хора я натискали и й давали пари да запише друг човек, и т.н. След грандиозен скандал каза че ще оправи нещата и ще мога да си взема мястото. Аз обаче вече бях почервенял целия от яд, теглих им по една сочна както бях на 13-14 години, излетях оттам, и директно такси до НПМГ за да се запиша.

Благодаря на Господ, че тогава така се случиха нещата, не знам дали е било случайно или не, но явно НПМГ ми е била съдбата. Това е нещо, за което ще се радвам цял живот, ако бях в проклетия колеж, само щях да им сипя около 25 000$ - 30 000$ такси за целия период на обучение, и единственото което щях да получа в замяна, е да бъда прошнурован робот, който да замине в хамерика след завършване - не, благодаря, ненавиждам тази държава, и се радвам че при мен се стекоха други обстоятелства. Сега като се обърна назад, направо искам да благодаря на продажната директорка че така се наредиха събитията.

Смело заявявам че НПМГ е най-хубавият период от живота ми - готино училище, знания, безкрайни купони, останах и с много приятели оттам. За съжаление не знам дали още е така след промените.

В крайна сметка завърших даскалото с профил биология, влязох медицина /НПМГ е традиционна люпилня за медици, стоматолози, фармацевти/, и сега съм вече студент 5 курс медицина, но още си спомням с умиление за НПМГ, и от време на време минавам оттам да видя какво правят старите даскали :)

С две думи - НПМГ е училище от КЛАСА! Няма да сбъркате!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 088fd7fc48
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Американски колеж има в София, а в Благоевград се намира Американския университет :)

 
  ...

...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: b17ac33c6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Е, наистина ме изуми майка ми никога не би се хванала да гледа чак толкова подробно избор за гимназия, а аз тази година ще кандидатствам. Наистина е хубаво каква загриженост полагаш, обаче е най-добре да разговаряш с детето си. На тези години се изграждат сериозните интереси, трябва сама да избере кое и харесва повече. Така де майка ми искаше да съм в строителния, ама аз съм една такава че къща мога да нарисувам идеално, без една крива черта, ама да начертая нещо.... просто ужас.
Не съм от София, макар че сигурно и аз се изстрелвам на високо в избора на гимназия, само че в другата посока- езици, науки... Та попитай я, само и обясни хубаво къде как е, вече ако изберете Националната математическа гимназия, говорете у вас на български, колкото да свикне, упражнявайте писане, диктовки, тези, есета на езика, за да е подготвена за всичко.
Много успехи, дано избора ви е правилен ;)

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: d37edff8fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Приемните изпити за СМГ е математика, но не признават резултатите от националните изпити, а има отделен такъв. Съветвам те, авторке, да се запишете на съботно-неделните курсове в СМГ, такива има и в НПМГ. Ако ви интересува химията, добре е да се готвите и по химия, учебника е написан хубаво. На 29. 04 в София има състезание Млад химик. Оценката от това състезание важи за изпитна оценка за НПМГ по химия. Отделно, детето може да се яви на изпита по химия за НПМГ, който е по-късно и да се избере по-високата от двете оценки. Балът се образува от по-високата оценка и от оценките по математика и български език от националното оценяване. Тази инфо я има и в сайта на НПМГ. По физика, бих препоръчала да участва в олимпиада, по същата причина - признава се оценката. Много се радвам, че детето ти има интерес към науката. Самата аз съм университетски преподавател и непрекъснато уча и изпитвам удоволствие от това.
Сега за СМГ-то. Това е една невероятна школа. Учители с главно У. Невероятно добри мотиватори и психолози. Създават творческа и в същото време много конкурентна среда. Стимулират ти мозъчните клетки. Уважават ученика, но първо му показват, че това, което си мисли, че знае, не е нищо особено. От отличничка в обикновена гимназия попаднах в СМГ и първата ми оценка по мат бе 2 и половина. Просто критериите са различни. Шокът е много голям от тази разлика в критериите и много полезен. Имахме по 50 задачи за домашно, по 4 часа математика на ден. Никога не съм чертала с молив или пергел, просто нямаше време за това. За 80 мин трябваше да решаваме задачите, за които се дават 4-5 часа на приемен изпит във ВУЗ. Научаш се да си цениш времето, да бъдеш ефективен, да търсиш логика във всичко, да разработваш методи за ефективно учене, да си поставяш цели и да ги изпълняваш. Непрекъснато вдигат летвата малко по малко пред теб, и накрая неусетно се озоваваш много далеч. Първата година се скъсах да рева от напрежение, а след 4 години завърших със сребърен медал. Когато видех условието на едно задача, знаех решението. Получавах удоволствие от решаването на задачи, решавах до полунощ. Не продължих с математика, кандидатствах и ме приеха в ТУ, но предпочетох Медицински университет, но математиката е ми е дала много. СМГ-ейци са известни и с това, че непрекъснато се явяват на състезания, за да видят какво могат, просто ей така. Всички мои съученици влязоха това, което бяха пожелали. Години наред след това по време на сбирките ни, е видно, че те са се реализирали добри и са доволни в професионален план. След такава школа и следването не е проблем - завърших Медицински университет с 5. 92.
Подкрепи детето си, след като има такива желания, пък може децата ни да се окажат в класа по химия, кой знае:))
Желая ви успех!
Сара

 
  ... горе^
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 0dcd1277b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Американски Колеж Аркус

Училище профил:
100 студенти, 14-19 години.

Адрес
Ул. Драгоман 16, Велико Търново, България Тел: (+359) 62 619959
info@ac-arcus.com; http://www.ac-arcus.com

Американски Колеж Аркус. Американски Колеж Аркус отвори врати през септември 2003 г. във Велико Търново, България. Персоналът има за цел развитието на здравословна и вдъхновяваща работна среда. Учебната програма е проектирана на базата на твърд академичните изисквания, съчетани със строги вътрешни правила и наредби, и неговите цели са да помогнат на студентите за постигане на високи нива на владеене на английски, немски, математика, природни и социални науки. Както училищни и извънучилищни дейности са планирани, за да помогне на учениците да развият знания, които ще ги направи отговорни граждани. Тя включва устни и писмени комуникативни умения, логично и творческо мислене, компютърна грамотност, естетически ценности, осъзнаване на проблемите, свързани с околната среда, уважение към различни хора и култури, способността да се вземат лична и социална отговорност, необходимост за учене през целия живот и водене годни. Частни специализирана гимназия "Американски колеж" Аркус "В. Търново е лицензиран институция на ученици от средното образование от 8 до 12 клас.

Учебната програма на училището е одобрено от българското Министерство на образованието и науката. След първата подготвителна година студентите ще бъдат поставени в една на две области на концентрация - чужди езици или компютърни. От 9 клас всички предмети се преподават на английски език, с изключение на български език и литература. От 9 клас всички ученици учат иврит като трети чужд език. Американския колеж "Аркус" е сертифицирана в съответствие с международния стандарт за качество ISO 9001:2000 и е предоставено със сертификат от ANAB - единственият федерален орган по стандартизация на САЩ. Целта на персонала е да помогне на студентите да се превърнат в добре закръглени хора с усет на гражданите с помощта на твърди академични очаквания. Приоритети ACA са: -

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 0dcd1277b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Страшно Ви благодаря. Американси колеж има в Търново, намерих го в интернет. Сара, много ти благодаря лично.

 
  ...
преди: 12 години, 8 месеца
hash: 860430d3b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Успех и подкрепяй детето си, където и да успее да влезе!
Сара

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 82f1fa09bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Незнам за коя точно говориш СМГ или НПМГ ? Имам мнение и за двете, скоро кандидатствах и знам г/д за изпитите..в НПМГ изпита е индивидуален и убийствено труден, тази година бяха масови 2, дори незнам как да събрали ученици за тази учебна година. Ходих на изпит в СМГ (пробн изпитт, преди същинския задължителен) Нивото е високо, но като цяло тези две гимнации западнаха до степен.. в момента всичи езикови училища се издигат малко по малко.. за това бих ти препоръчала нещо от рода 1немска, 22-ро, 31-во, 32, (като цяло тези 4 училища са с най-добри преподаватели) на 1ва английска и апдна нивото.. 9френска (1ва) е също с добро ниво.. математиката е хубаво нещо, но език в днешно време е крайно по-необходим от колкото нея :) Ако имате някакви въпроси пишете, ще следя темата

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 82f1fa09bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Какви са приемните изпити за НПМГ и СМГ? Това досега май са най-желаните две..: Изпитите са много трудни и изискват безупречна подготовка.. в НПМГ И СМСГ балообразуването е по-различно от колкото в дрте училища мисля, че беше примерно ако кандидатстваш с математика в НПМГ е така ОТЦЕНКАТА ПО МАТ ОТ МАТУРАТА ЗА 7 КЛАС + ОТЦЕНКАТА ПО БЕЛ НА МАТУРАТА СЛЕД 7 КЛАС + 3х ОТЦЕНКАТА ОТ ИЗПИТА В НПМГ + ОТЦЕНКАТА ОТМАТЕМАТИКАТА (ИЛИ ПРЕДМЕТА С КОЙТО КАНДИДАТСТВАШ) ОБЩО ВЗЕТО ТИ ТРЯБА 5 НА ВЪТРШНИЯ ИЗПИТ.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: ec078b3ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   НПМГ - Национална Природоматематическа Гимназия
Аз я завърших преди 17 години с профил Биология.
Това училище има особена атмосфера. Най-близките ми приятели са от там, продължаваме да поддържаме връзка. Учителите бяха (поне тогава, сега не знам) на много високо ниво, държаха се с нас като с личности и с равни. Бяха ни дали много права, които трябваше да използваме интелигентно.

Аз съм завършила Биологическия факултет към СУ и смея да твърдя, че влязох без да ходя на уроци, защото подготовката е много стабилна. Но не ни превръщаха в зубъри, а ни караха да МИСЛИМ. За което съм им много благодарна. Няма да сбъркате ако запишете детето си там. Аз влязох след два изпита след 7-ми клас: първият е математика, вторият по специалността, която си избираш (в моя случай-биология). Успех и дано детето Ви да е поредният НПМГ-ец!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker