Как да се разбера с роднините относно делба? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121374)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как да се разбера с роднините относно делба?
преди: 1 месец, 21 дни, прочетена 606 пъти
Здравейте,
Оказа се, че имам нещастието да съм заобиколен с роднини, за които до скоро смятах, че са свестни хора и ще си помагаме. След като майка почина, остави на мен и сестра ми част от къща. Майка беше съсобственик там. Сестра ми ме пита може ли да й предостъпя за ползване една цяла стая, тъй като е спорна, т. е. половината се пада за мен, половината за нея. Съгласих се и й казах, че искам в най-скоро време да направим доброволна делба, за да видим как ще уравним дяловете. Тя се съгласи, но от тогава минаха 5г. Все е болна, безпарична и тн. отлагане. Реших, че моята част от имота вече тясна за детето ми, което от 3г живее там и попитах сестра ми как иска да ми възстанови частта от стаята, която й предостъпих - да викнем оценител, който да изчисли дяловете, да направим делба и да й продам всичко или да продам на трето лице, съответно с парите да купя апартамент другаде или да ми предостъпи частта си от тавана, да й доплатя разликата в квадратурата и тя да се съгласи да сменя предназначението от таванско на жилищно, за да направя на детето още жилищна площ. Какво мислите беше очудването ми когато сестра ми взе да ме кълне, че нищо не ми дължи и няма да ми даде пари нито за половината стая, нито съгласието си за тавана- бил нейн. Оказа се, че навсякъде в общите части има нейни вещи и през цялото време е тормозила дъщеря ми, явно с цел да й писне и да я изгони, за да няма съседи. Дъщеря ми казваше чат пат, че има проблеми с леля си, но си мислих, че преувеличава. Изпаднах в тих ужас, защото за първи път от 50г я виждам такава светлина. Предложих й за пореден път да направим доброволна делба и тя отново отказва - нямала пари за адвокати, геодезисти и прочие, а й обясних, че аз ще платя всичко, просто искам да се разделим. Направо не знам как да я придумам да се разберем и да осигуря на детето повече пространство. В момента жилищното й площ е по-малка отколкото на леля й. Не е честно и законно. Нито мога да продам частта си, нито да направа ремонт за разширение. Идеи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 20 дни
hash: 5a265e9c85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Адвокат--дело за реални граници.

 
  ...
преди: 1 месец, 20 дни
hash: e9a54482de
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Много лесно, щом не иска доброволно, хващаш адвокат и завеждаш дело за принудителна делба. Там няма накъде да мърда.

 
  ...
преди: 1 месец, 20 дни
hash: a460743eeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Като не може доброволна делба се прави съдебна делба, съдът ще се справи с нея, ще й се наложи да си наеме адвокат, ще си плати всички такси и таксички.
И вземи та побързай да не станат 10г и да ти вземе имота по давност.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 20 дни
hash: a3ceaa9ad9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Когато се стигне до имотна делба тогава виждаш всеки в истинската му светлина. Аз в момента се пържа на същия огън и края му не се вижда, а минаха 3 г.

 
  ...
преди: 1 месец, 20 дни
hash: d4a87a9cac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Остави честно, нечестно. Предлагаш и доброволна делба, ако не ангажираш адвокат и той се занимава с всичко. Най-правилно, продавате и делите парите. Майка ми е починала, баба ми прехвърлила на братовчедите ми всичко, освен къщата, защото имало неразбории с документите. Събираме се почват скандали, чудя се за какво аз съм най-ощетена от всички, повишавам глас и ясно им казвам, че нямам намерение да слушам тлупости, боли ме, ощетена съм, но
това е положението, предвид, че наследяват всичко е редно да оправят документите и да се подпиша, получавайки смешна сума, на фона на над 100 000 Е за тях. Чудя, се защо баба ми, така и не се е интересувала от мен да беше оправили всичко, за никакви пари ми стопиха здравето. Същото ме очаква от страна на баща ми. Затова хората на Запад, живеят в големи къщи, после продават, отиват в по-малко жилище и не трупат за деца и внуци, защото си мислят, че правят добро, но не правят, сеят само проблеми. А това предварително да е регламентирано всичко, черно на бяло за да няма проблеми е лукс.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 20 дни
hash: 06d66a761c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ако сестра ви не желае да купи Вашата част, може да поискате съдебна делба и къщата да се обяви на публична продан.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 20 дни
hash: d4a1c6894a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Завеждаш дело за делба. След като си решил да поемеш разходите и не се разбирате доброволно, наемаш печен адвокат по вещно право, който има спечелени дела за делби на сгради и жилища. Имай предвид, че е дълга и тегава процедура, извършва се в две фази и всяка от фазите може да отиде и на втора (въззивна), и на трета - ВКС инстанция.
Не съм адвокат, вещо лице архитект съм. Ако мога с нещо да помогна, пиши на develfen@gmail. com.
И си пази нервите, че тях никой не може да ти ги плати.

 
  ...
преди: 1 месец, 20 дни
hash: 04676fe806
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Има си съд за тази цел. Ваша е грешката. Не можете да се разберете с нея: продавате и делите. Не иска продажба? Оставяха там квартиранти, да трови тях, взимате една сума на месец, с която дъщеря Ви да живее някъде под наем спокойна. Искали сте това да е инвестиция за жилище? Като не можете да се разберете със сестра Ви на продажба на общ имот няма как да се продаде. Но под наем може да пускате във вашата част. Такъв е законът.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: e114a0ba54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Съчувствам ти. Аз на твое място бих завела дело в съда и бих извикала дъщеря ми или някои от съседите, ако има такива, да бъдат свидетели по случая. Успех! Пожелавам ти до си върнеш твоята част от имота.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 1dca686ee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Заведете дело без сестра си!

 
  ...

...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: fb6e670cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   И аз съм се чудил винаги какви са тия изверги роднини. Наистина има много гадни същества. При мен имаше проблем и отношението на една роднина към мен се промени изцяло в бих казал зла посока, когато баба ми почина. С въпросната роднина си поделяме къща и наистина това е много гнусно. И то от страна на хора, с които си се държал добре. И от които никога не си очаквал нищо лошо накрая да се окаже, че са ти правили магии... Тихо желая на тия гадове да им се върне цялото зло, което да пожелали или причинили на някого. Включително и на мен.

Явно си добричка авторке. И желаеш всичко да стане културно и тихо, а отсрещния човек е агресивен изверг.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: f6cad859b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   "След като майка почина, остави на мен и сестра ми част от къща. Майка беше съсобственик там. Сестра ми ме пита може ли да й предостъпя за ползване една цяла стая, тъй като е спорна, т. е. половината се пада за мен, половината за нея. " Да разбираме ли, че сестра ви е живяла заедно с майка си в тази къща? Изглежда къщата не е голяма, щом се стига да делите стая наполовина. Защо вие не отидете и да живеете в майчината ви къща, заедно със сестра си, а дъщеря ви да живее във вашето жилище което имате? Не само къщата е причина за лошите ви отношения, в темата прозира алчност и дребнавост. Кой гледа старата ви майка, преди да почине? Кой се грижеше за нея, вероятно сестра ви? Това е грешката на старите хора, не правят вече завещания, а само празни обещания, без писмени доказателства, и после започват раздорите.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 19 дни
hash: e0663c606d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   От човек с опит в тези неща

Виж сега, най-добрият вариант е тези неща да се разрешат с разговор и взаимни отстъпки - БЕЗ СЪДИЛИЩА!

Тоест - трябва да се разберете със сестра си! И ТО С ДОБРО!

И, понеже в случая ТИ искаш да направите делба, трябва ти да направиш по-голям компромис!

Не се занимавай с оценители, адвокати, геодезисти и прочие! Това са грешно дадени пари!

От написаното става ясно, че не си затруднен финансово, затова направи следното:
Кажи й като брат: виж какво сестра ми така и така искам да направим... - кажи какво желаеш да ти наплатя?

Без никакви адвокати, съдилища и институции! Казваш й какво искаш от нея - примерно още една стая, и й казваш да определи сума, която да й наплатиш за това! И й казваш, че ти ще поемеш разходите по прехвърлянето пред нотариуса - и го правиш!


Пиша ти това, което проработи при мен, понеже аз имах морално по-големи права, но не и законови - и предложих на роднините ми справедлив според мен вариант.
В началото те не се съгласиха, защото казаха, че по закон не е така...
Аз се огорчих от решението им и се дистанцирах от тях, и спрях да им се обаждам...

И после като мина време, съвестта им заговори и в крайна сметка говорихме и намерихме компромисен вариант. Като аз поех разходите при нотариуса и всички разходи по скици и други документи.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 04676fe806
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   9, дори при дело процедурата е, че се продава при съгласие от двамата наследника. Никой не може чрез съд да накара сестра й да придава.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 1e0b03e942
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   10, делба без участието на всички съделители е нищожна.
Като изключим това, решението наистина е просто: съдебна делба. И да се крие сестрата, и да не си получава призовките, пак има цяр - назначава й се особен представител по това дело. Ако не могат да се разберат, имотът ще се продаде и всеки ще си вземе неговия дял. Освен ако имотът не може да се раздели РЕАЛНО, разбира се. От написаното не ми става ясно какво точно е положението. Ако има как да станат два самостоятелни обекта, би било чудесно. Ако не - продажба, а сестрата бъъързо ще клекне. Не се занимавайте сами, доверете се на адвокат.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: f1c5dde94a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Към 12 от автора- съсобственикът на имота (1 ет) е друг човек, който няма общо с нас, а сестра ми се нанесе в част от жилището на майка (ет. 2) преди 15 години, защото свекърва й я изгони. Когато майка се разболя само аз поемах грижите, а сестра ми вече беше заминала в чужбина. Пое малка част от разходите, но не съм изисквал повече, макар че ми беше тъпо, че не ми помагаше толкова! Къщата не е твърде малка, частта на майка е около 120 кв. площ без общите части. Частта на майка е самостоятелен обект, от който сме направили образно 2 с изградена стена. Дано съм задоволил любопитството Ви и се успокоите, номер 12! Благодаря на всички за коментарите. Изглежда няма да се размина без адвокати и съдилища. Колко време продължата процедурата? Срещнах коментар 3 години и се стреснах! 13, благодаря и на Вас! Вчера я питах колко иска - развика ми се, че съм й дал устно "всичко", не я интересуват делби и да се оправям, след което трясна телефона. Дъщеря ми се разпрака от отношеноието, ужас. Направо невменяема е станала, не мога да осъзная какво се случва!

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: cc8cddf533
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Н 13, не е за говорила съвестта им, ами с алчен човек като теб няма оправия (морално право хахха) и за това са искали по-бързо да приключват.

Авторке, имам собствена къща, която включително съседи, познати и непознати, кандидат строители се опитват да продават вместо мен.
Да се смееш ли, да плачеш ли.
Понеже е в идеален център в голям град.
Тъй като е в идеални части от по- голям парцел, скоро ще завежда дело за реални граници и да го д*хат, че ми писна от тарикати.
Моята част е най-голямата, убиха се да измислят начини и манипулации как да смъкна в тяхна полза :)))
А с роднини... По добре адвокат, дело и всеки по пътя си.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: ea0aac253d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Като се стигне до въпроси свързани с имоти и пари си проличава истинското лице на българина.

Авторе/авторке, поведението и на двамата със сестра ви е като на взаимни врагове, вместо да се разберете по човешки.

Да си развалиш отношенията със сестра си заради една стая НЕ си заслужава!

Ако не искате да продавате къщата е най-разумно и справедливо този, който ще вземе стаята в повече да плати обезщетение на другия.

В случая щом сестра ви иска стаята за нея - нека ви плати сума.

Ако толкова не може да се разберете за една стая.. не знам поведението ви е оправдано само ако наистина сте много бедни и двамата/двете, ако ти имаш повече пари просто й остави стаята на сестра ти? !?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 36e01f49c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Отговарям на последният коментар- помоли ме, дадох й с уговорката да се разделим и да ме обезщети. Питах я за пари тогава- отговорът беше "Нямам сега, по-натам ще се разберем". В хода на времето съм я питал за делба и да заплати горницата или да ми преотстъпи частта си на тавана след измерване от фирма - не мога сега, болна съм/предстоят ми други харчове, не е удобно и прочие, а сега директно отказва, с доста неприятни думи. Няколко пъти съм написал до сега, че не желае да плаща и да се дели, но Вие бързате да укорявате. Не е моя работа да следя тя колко пари има, но ако няма- да ми отстъпи друго, както вече по-горе написах. Не и нейна работа да гледа аз колко пари имам. Колкото съм изкарал- толкова имам. В момента все едно паразитира от мен и детето ми с това поведение и целта ми е да се разбрем човешки! Уви!

 
  ...
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 33e0eea179
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Да все пак става дума само за една стая. Двамата в една стая ли трябва да са.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 5b9c37b26f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   До 18 не говори за българина, защото много добре знаеш че всички нации по света имат семейни спорове за имоти!
Какво да направи автора като сестра му иска стаята но не иска да плати за нея???
Ти като си по богат от бедните защо не предостъпиш стаи от имота си на бедни?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 18 дни
hash: a829e22e89
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   21 да че да всички нации, доста добре са регламентирани нещата. Хората правят завещания, не сравнявай несравними неща.

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: 724ab04a27
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Заради имот настроиха майка ми с интриги, лъжи и манипулации. Направиха така, че да не мога да се позная и тя вярва, защото злото е най-добро в заблудата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker