Дъщеря ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120987)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дъщеря ми
преди: 12 години, 7 месеца, прочетена 12500 пъти
Здравейте!

Имам дъщеря на 15 и син на 17 години. Възпитавам децата си сам, с жена ми сме разведени. До сега не съм имал сериозни проблеми с тях - дъщеря ми е по-буйна, но малко като й се накарам или я сложа под домашен арест и се кротне. Сина ми не буйства, учи се, отговорен е - ето защо няма вечерен час, излиза и се прибира, когато си поиска, но никога не е злоупотребявал със свободата си.

Старая се да съчетавам строгост, разбиране, обективност, либерализъм... Вкъщи има правила, които трябва да се спазват: редуване в домашните задължения, следя им уроците, интересувам се от образованието им и самите тях... Казвам им колко се гордея с тях при всеки техен успех, винаги има награда, когато направят нещо добро - за да осъзнаят, че оценявам това, което са направили и наказание, когато сгрешат - всяко действие носи свойте последствия.

Справях се, но напоследък дъщеря ми започна да се държи безобразно! Не си спазва вечерния час, учителите й се оплакват, че им отговаря, започна да отговаря и на мен... Говорих й спокойно - не помогна. Разбрах, че пуши - поговорих си с нея, обясних й колко е вредно за здравето, помолих я да спре, докато е време. Тя каза "Няма повече, тате, обещавам" ... Но я хванах да пуши вчера отново - наказах я: няма да излиза, без компютър, взех й и телефона, мп3-то, мп4-ката, джобните й стигат до там, че да не умре от глад - най-вече, заради лъжата й.

Какво се обърка с нея? Защо започна да се държи така? Аз ли сбърках някъде? Със сина ми нямам подобни проблеми, имам му пълно доверие. Имах и на дъщеря ми, но сега... Какво да я правя? Да й се карам и да я държа изкъсо или какво? Кой е най-добрия начин да се справя? Просто не искам дъщеря ми да пропадне!!!

Т.И. 41г.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 7 месеца
hash: d1809454e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Не си виновен ти, а средата, в която живее. Явно с такива хора се среща в училище и тя лека полека става като тях. Идея си нямам какво да направиш. Може би, ако се разболее от белодробен рак и лекарите й кажат, че прогнозите й да живее са от 6 месеца до година, тогава ще се кротне. Кой знае...

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 0af45e9f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ами какво да ти кажа... Аз не съм нито на твоите години, нито на децата ти, някъде по средата (даже май точно по средата... ), така че не знам дали мога да дам добър съвет.

Като цяло няма рецепта във възпитанието, всичко си е до характера на човека (детето), трябва да го "надушиш" кое му влияе и кое го мотивира. И аз бях като сина ти, никога не съм имал никакви ограничения относно влизане и излизане от къщи, следене с кого се виждам и с кого не, джобните ми ги даваха веднъж на учебен срок (!!! ) и имах пълната свобода да си планирам финансите 6 месеца напред. Когато ми трябваха повече -- имах, но после трябваше да си ги отгладувам, ако искам да не гладувам до края на срока. В такива "гладни" времена съм си правил и сандвичи за даскало от вкъщи.

На мене някой ако беше тръгнал да ми налага вечерен час или да ми следи домашните и т. н., щеше да има да ме търси! Това щеше да ми е толкова обидна липса на доверие, че няма накъде! На момента щях да се махна от вкъщи и изобщо щях да кривна много неприятно от пътя, само и само да си "извоювам" свободата да правя каквото сметна за добре и когато и както сметна за добре, дълбоко убеден, че сам мога да преценявам кое е добре за мене и кое не. Така че в това отношение съм супер благодарен на родителите ми.

Това обаче не можа да ме предпази да пропуша. Но и за това никога не съм имал конфликт с нашите, нито съм се крил от тях. Когато пропуших, просто почнах да пуша и вкъщи (на терасата) и това е. Естествено, че са ми говорили колко е вредно и т. н. но за щастие им беше ясно, че едно нещо човек не иска ли да го направи, няма начин да го накараш. Аз съм твърдо убеден в това.

Ако "само" пушенето е проблемът с дъщеря ти... според мене с наказание няма да постигнеш нищо, само ще й направиш кефа по голям да намира начини да те лъже. Не е това целта. Ако бях аз, щях да й кажа, ОК като искаш да пушиш, пуши, но барем не се крий, защото и на мене щеше да ми е обидно децата ми да се крият от мене.

Не знам, децата са си твои в крайна сметка, но ако бях аз щях да искам да съм приятел с тях и да си имаме взаимно доверие, а не да сме във война. Няма как някой да ти има доверие, ако непрекъснато му забраняваш неща и се държиш с него като с инфантил, който няма право на глас и на самостоятелни решения. Пък били те и решения, които за теб е очевадно, че са пагубни.

Човек каквото сам си направи... нали знаеш...

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 01a2e6350c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Со кротце и со благо - всички минават през този период, но при всички същият е с различни проявления, въпрос на характер. Предстоят ти няколко години на тревоги, неразбиране и люшкане в крайности, за пубертета ти нямаш вина. Ще ти е трудно само да намериш границата на търпимостта - твоята и нейната, за да не се стигне до катаклизми. Впрочем, можеш да използваш и сина си, ако той има положително влияние върху нея, както и близки хора - в този период мненията на околните се възприемат по-близо от тези на родителите.
Мечо Пух

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 2bf7648761
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Сигурно се е събрала със неправилна компания от която взема пример. Вие не сте сбъркал никъде, просто няма какво да се направи освен джобните да и се вземат, за да не си купува цигари и ограничено излизане защото предполагам, че се събира със някакви лумпени на които се опитва да подражава. В крайна сметка тя трябва да си има нещо в главата и да разбере, че този път по които е тръгнала е неправилен.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: c26d12b3e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Мисля, че не си сбъркал в нищо. Т. е, всички допускаме грешки или бихме могли в дадена ситуация да постъпим по-разумно, отколкото сме действали - но нали пък затова са родителите - да влагат емоция и лично отношение там, където другите биха махнали с ръка с обяснението, че всички хлапета минават през трудна възраст.
Но, според мен, в принципните положения се справяш добре.
Просто децата имат различен темперамент и по различен начин изживяват своето израстване. Дъщеря ти е с по-буен характер - няма да ти е леко. Кофти е, че на тази възраст много от хлапетата нямат чувство за самосъхранение. Искат всичко тук и сега. Родителите са досадното препятствие между тях и прелестите на живота. Обичат родителите си и държат на тяхното одобрение, но искат да си имат свое пространство на възрастни хора, смятайки, че възрастните хора си правят каквото си искат, а лицемерно лишават тях - големите деца, от свободата да правят същото :).
Какво би могъл да направиш? Да се запасиш с търпение. Ще трябва да минете през това заедно. Откажи се от дългите поучителни тиради. Тя няма да слуша. Не й вярвай за нищо - но не й демонстрирай, че е загубила доверието ти. Просто не оставяй смирените й обяснения да те заблудят. Демонстрирай доверие, знаейки, че те лъже и че поемаш премерен риск да свърши разни глупости зад гърба ти. Нооо... няма начин. Тя расте. Просто не се отдалечавай от нея - ходи в училище поне веднъж на срок. Съгласи се да си покани приятелки с преспиване. Опитай да разговаряш с нея на по-друга основа - почти като с равна по убеждения и опит. Изслушвай я! Тя е човече, което си търси пътя и има нужда да говори с някой по-опитен от нея. Иначе ще намери този някого навън. Направи разни хубави неща за вас - заведи я на кино, поръчайте си kfc и си направете готина вечеря у дома. Просто й дай малко бонуси, за да усети какво би изгубила, ако наистина те огорчи.
Това, за което трябва да си безкомпромисен, са оценките и поведението й в училище. В това отношение бъди баща "от стомана" :). Твоите задължения са да и осигуряваш покрив и условия за живот. Нейните задължения са да учи и да се справя добре в социалната среда, в която е. И да се съобразава с правилата. Ти не се ли съобразяваш? Другото лято й намери работа. Задължително.
За цигарите... не искам да те разочаровам - но нищо няма да можеш да направиш. Пушенето и осигурява социални контакти. Ако иска да е с определени момичета или момчета, които пушат - това я прави по-близка до тях. Затова направи така, че да е по-близка с теб. Ще отнеме време, но си струва.
Не знам дали съм била полезна поне малко. Споделяй какво се случва. Успех!

 
  ...


...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 66140dd19e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Правилно си постъпил.
Сега поне ще усети, че човек може да се прави на голям чак когато е стъпил здраво на собствените си крака и не зависи от никого и нищо.
Докато е при татко си - ще се съобразява.

/между другото относно цигарите най-много ще я стресне факта, че 40 годишните пушачки са вече в климактериум, докато техни 60 годишни посестрими цъфтят и хубавеят/.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 2f304efc62
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Запознай се с приятелките й. Там ще намериш разковничето да настъпилите промени. Някой й влияе.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 8f1b8f40b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравей,
ти си баща мечта - сериозно!

как да ти го кажа - това е нормално за възрастта на дъщеря ви. При някой тзи години минават по-бурно (като при момичето) при други по-спокойно (като при момчето). Не може да предотвратиш всичко!
Тя със сигурнст пуши заради компанията с която се движи в училище. Все пак не прави от мухата слон.
Не я ограничавай толкова много защото ще стане още по-зле. Нали знаепш - забраненото е най-искано.

И според мен като заключение - проблема не е в теб. това което се случва е НАПЪЛНО нормално за възрастта!

Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 8763a70994
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не мога да повярвам че от 9 ( за сега) коментара само един е точен до болка. Аз съм около годините на дъщеря ти. Нашите са си променяли отношението към мен 3 пъти, което общо взето са основните мерки- неограничено доверие, следене и строгия режим. Та номер 3 наистина е много прав! Човекът не можеше да се изрази по-точно.

Докато ме бяха оставили сама да се справям, всичко беше наред. Всеки на мое място би се радвал, прави каквото иска само и единствено за себе си, това ще рече че си спазва часовете и всичкото. Без да следят всяко мое движение съм много по-спокойна, говоря с тях за всичко, общо взето отношения мечта. С всичките ми приятели сме на едно мнение- бъди приятел на детето си. Работата е такава, че или си приятел с него, или си му враг. В тези години и в този век средно положение почти няма.

Следенето. Е това е адски обидно! Няма по-лош начин да възпиташ едно дете. Отвратително е, толкова зле се отразява на психиката, на характера, само дето не те пречупва. В такива моменти всеки тинейджър би правил всичко на пук. Тук си спомням за един израз, , Наречи ме кучка и ще ти покажа една" - нещата важат, наречи я безотговорна, безхаберна, ненормална... т. н. и тя ще ти покаже какво наистина означава това. Казвам ти го от опит, ядосаха ме и аз им показах най-лошото и най-доброто просто за да видят нагледно за какво става въпрос. (Наблегнах на най-лошото)

Този контрол и непрекъснатите скандали, всичките тези неща. Също са зле за достойнството. Ако се опитваш да смачкаш една развиваща се вече жена нямаш правото да я мачкаш. Имаш ли си на идея какво ще се случи, за бога през какви боклуци ще мине казвайки си, , Еми баща ми ме учи да търпя, няма лошо. По-добре е да стоя при него, какво като иска от мен толкова мръсни неща, нали някой ме разбира... ". Винаги ще има слабо самочувствие, което за момиче (и за момче де) е отвратително лошо. На тези години ние виждаме една йерархия в училище.
Онези яките хора, средната класа и по-срамежливите.
Най-горните- никой не им се опира, затапят всичко живо което посмее да ги нарече тъпи, безхаберни или сакати. Това е страхотно за тях, супер е и за другите стига да не се надуват и да не се мислят за повече от останалите.
Средните- Не позволяват да ги обиждат, слушат доста музика, е леко си падат чешити, но са печени хора.
А срамежливите- слушат мама и тати, който не се отделят от тях и непрекъснато им ходят след петите без капчица лично пространство. Та те, мили родители, са обиждани, унижавани, малтретирани всеки божи ден. Вие ако щете не ми вярвайте, това е пълната истина. Не смеят да повдигнат тон нито на учител нито на съученик.

И сега ако си мислиш, че е толкова зле дъщеря ти да започва да развива характер, еми честито. Смятай само, че щом това се започне учителите подскачат и гледат как да натиснат ученика. (От къде, на къде, той ще е на различно от тяхното мнение и ще смее да си отстоява позицията до последно!? )

П. С. - Забележи аз как веднага се надигнах срещу всички, вие, който твърдите че трябва да стегнете момичето до краен предел. И да не ми се иска, да, чисто доказателство, че написаното е вярно. Бях изписала 10 реда, с един нормален тон, опитвайки се да спазя някаква дипломатична фигура, после прочетох коментарите и се отказах.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4241ff19f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Всички сме минали през това, когато сме в тази възраст - пубертета не ни влияе много добре но се преодолява, стискай палци да си останете само на цигари, че като ги гледам днес децата на 13 правят редовно секс, пушат трева, ходят нощем по дискотеките и родителите не се зачитат за нищо.
Всъщност и аз съм минала през това. На 15 си мислех колко е гадна мама че ме кара да се прибирам точно кагато ми е най забавно, сега вече като имам свои деца знам как се е тревожела докато ме е нямало след вечерния час.
Наистина всичко зависи от средата, на и покажи че каквото и да направи, каквото и да стане дори и най голямата грешка, винаги може да разчита на теб. И да дойде и да решите проблема заедно.
Успех, иначе си прав като и показваш че тя зависи от теб, има грешка трябва да има и наказание.

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: fbb25391dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   От 1: Номер 10, радвам се, че човек на твоите години ме е разбрал, значи може би не съм одъртял чак толкова много :-) Или може би съм, но не съм забравил как съм мислил на 15 и все още мога да се "превъплътя" в кожата на тийнейджър. За съжаление, голяма част от хората гледат само от собствената си камбанария, без значение на каква възраст са, което когато станат родители в частност значи, че очакват децата им да мислят и да виждат нещата като тях. Ако беше така, нямаше да са деца...

Задачата на всеки родител е не да казва на децата си какво да правят и да ги накара да изпълняват като роботи. Задачата му е да направи тъй, че децата му САМИ да стигнат до ПРАВИЛНИТЕ решения и да правят или не правят нещо от собствено УБЕЖДЕНИЕ. Щото на 15 ти е пред очите и можеш да го наказваш, ми като стане на 25 ко шъ прайш?

Както и да е, отклоних се. Още веднъж успех!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 1546961c56
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Никога не съм имала ограничения ( за вечерен час, за дрехи, за приятели).
Не свобода, а свободия. Това е най-големия подарък от родителите ми и най-големия урок.

Наблюдавам си приятелите, с които израснахме заедно - и тези, които се прибираха в 7 часа, спираха им джобните, наказваха, и тези, които пушиха цигари, трева, бягаха от училище. На челата им са изписани грешките и пропуските във възпитанието им. И се замислям, че точно тези, които бяха най-пазени сега са най-неорентирани и деградирали. Не знам какво да кажа. Няма как да давам съвети, прекалено съм малка. Но съм твърдо за СВОБОДАТА.
Остави я сама да си чупи главата, поне да научи нещо.
Какво ще си играете няколко години на котка и мишка ли? Зад гърба ти пак ще си прави каквото поиска, вярвай ми.
Опитай се да подходиш от позицията на приятел и набор, а не от тази на баща поне за малко.

Лоша

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 8763a70994
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 12, както и автора (10), в никакъв случай никой от вас не е одъртял, всъщност много се радвам, че до някаква степен 12 наистина помни какво е да си тинейджър и разбира същността на проблемите, а автора се интересува и полага доста усилия за да се справи.
Вижте, ние като тинейджъри от време на време (доста често) забравяме да мислим за родителите си, макар че знаем колко им е трудно с нас.
Работата не е да кажеш
, , Няма да пушиш, не те ли е срам, не мога да повярвам, че не съм те научил на нищо... " -викове, крясъци, наказания
, , Мила, моля те, престани, така ни нараняваш... "- лигавене, комплименти и уж сприятеляване
Да, всеки от начините помага по определен начин, но като всяко нещо в живота, има и доста лоши страни. Правилните думи биха били:
, , Защо пропуши? "
Понеже така наистина се показва заинтересоваността. Само едно запомнете, един човек реши ли да прави нещо, било то пушене, било благотворителност, никой не може да го спре по никакъв начин. Да я заключиш в карцер пак няма да има ефект. Особено сега. Родителите ми подхождат много ефективно. Казват ми хубавото и лошото и че го правя само за себе си, питат ме защо и в крайна сметка ми казват как е най-безопасно за мен.

Така един тинейджър може да е сигурен, че имам някой до себе си, но и че сам поема абсолютно всички удари на живота. Което е най-доброто.
Ако го пазят от всичко ще стане лигльо, който е неориентиран и няма идея как стават нещата в реалността. Ако го упрекват за грешките, ще загуби самоуважението си, достойнството си и самочувствието си, занапред не са на никъде без тях.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: e0de276889
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Никой не е виновен. По-скоро, ако има виновни - това е майката. Няма женско присъствие в живота на дъщеря ти, грешка си направил, че не си се оженил повторно.
Синът ти има мъж в живота си - ти, който да му е за пример и ориентир, а дъщеря ти - с кого да поговори за женските неща? Има ли менструация?
Най-вече проблемите са ? от хормонално естество, според мен. Намери леля, някаква семейна приятелка, която е поне на 25 г., която да поговори с нея за женските неща, за контрацепция, да отиде на женски лекар с нея, ако трябва - може да има кисти и т. н.

Най-вече дъщеря ти се опитва да ти изпитва границите. Не остъпвай, защото ще ти се качи на главата, но не забравяй, че имаш момиче в къщата.
Виждам, че не си задръстен баща - направи в банята чекмедже, в което винаги да има дамски превръзки, тампони - от различен вид, марка, големина... и кондоми за сина ти преди всичко, но до които да има свободен достъп и дъщеря ти. Грижи се чекмеджето винаги да е пълно и не питай кой и кога е ползвал кондомите.
Младежите се срамуват да си купуват такива неща, а в тяхната възраст е особено важно да имат лесен достъп. Да, знам, че ти е гадно при самата мисъл, че момичето ти може да има секс, но по-добре е, вярвай ми, тя да има достъп до кондоми, да знае, че това не е забранено и гнусно нещо, да има самочувствие и да знае да цени тялото си.
За пушенето - ами поговори отново с нея, покажи ? снимки на разложени дробове, кажи ?, че зъбите ще почернеят и никой мъж това не го харесва, както и че няма да плащаш за избелване на зъби - да ходи с грозни и жълти. Най-много това ще я жегне.
Успех

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: fbb25391dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Номер 15, що за въпрос дали има менструация? ! Момичето е на 15! Сигурно има доста повече от менструация...

Това с кистите също не мога да разбера откъде и как го диагноситцира...

А това пък да "намери леля, някаква семейна приятелка, която е поне на 25 г., която да поговори с нея за женските неща" е върха на дивотията! Как си представяш едно момиче на 15 да тръгне да си споделя женските неща с някаква хваната от улицата (и да, "семейна приятелка" Е хваната от улицата! ). Повечето с майките си ги е срам или поне им е некомфортно да говорят, ти намери набързо "заместител" на майката...

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: e0de276889
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Номер 16 - не е така. До 16 г. може да няма едно момиче менструация.
Странното поведение може да е признак, че нещо с хормоните не е наред. В тази възраст момичтата са предразположени към образуването на кисти, защото хормоните им не са въпрос на константа.
Ако има в приятелския и семеен кръг жена, с която може да се говори на тези теми, защо не?
Един баща 100% пък не може да говори за това.
Едно момиче на тази възраст просто има нужда от жена в живота си. Това ще го каже и всеки психолог. След 10-тата си година децата търсят ориентири сред еднополовите възрастни, примери на поведение, ценности и т. н. А момичето няма майка...

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: fbb25391dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   17, може за масата да е така, не знам. Аз имам познати, които майките им са ги "учили" как да е*ат и кога къде да барнат и да мушнат. А един баща гаранция не е по-малко наясно със женските работи от майката, въпросът е дали детето ще му се довери. Ако му има иначе доверие, ще му се довери и за това.

Относно хормоните, не разбрах кое му е "странното" на поведението? Съвсем нормално за тийнейджър!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: e0de276889
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   О, не знам. Аз не познавам момичета, чиито майки са ги учили КАК да правят секс. Израстнала съм в малък град, в които темата се табуизираше, съответно голям беше процентът на абортите и нежеланите бременности и раждания сред младите момичета. Заклела съм се това да не е така в моето семейство.
Същност, не познавам момичета, които изобщо да имаха смелостта да споделят „такива неща“ с майките си, камо ли с бащите си. Не знам, как едно девствено момиче ще почне да говири за менструация, за женски неща, за момчета и секс с... БАЩА СИ.
Аз и днес не бих го сторила.
Като казах на майка ми, че май ми е „дошло“ - тя ме изпрати сама да си купувам дамски превръзки, че я било срам - скоро била купувала на сестра ми, какво ще си помислят хората. Изобщо - смях! Ама тогава не ми беше смешно, защото у дома нямаше превръзки, а ми беше дошло. Да не говорим за кондоми, когато му дойде времето - майка изобщо не е виждала „такива неща“. И сякаш това е особен вид достойство или нещо морално и хубаво. Ужас! ... Майка ми се сети, че „май правя такива неща“, когато станах на 25!
Имам поне 3 близки съученички, които родиха на 18 и забременяха на 17. Аз просто се самообразовах, те се оставиха момчетата да ги били пазили...
.... Не знам, дали поведението на момичето е нормално, та аз не я познавам. Просто казвам на един мъж, че едно момиче, че дъщеря му не е сънът му. Нищо повече.
Просто една жена, едно момиче в пуберитета, си има своите настроения. Може би разговор с друга жена би бил една помощ за този самотен баща. Не казвам, че съм права!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: fbb25391dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   19, това с майка ти дето не искала да ти купи превръзки, щото била купувала на сестра ти и кво щели да си помислят, верно е много... не съм сигурен смешно, тъпо или как да го нарека :) Ми може пък на майка ти да е дошло, кво толко? Ако нея на сума ти години я е срам, дъщеря й дето й е за сефте няма ли да я е срам? !

И що за глупост, и сега да не искаш да говориш за такива работи с баща ти? ! Не знам на колко си, ама е супер детинско... Аз с майка ми нямам проблем да говоря, друг е въпросът, че и тя е малко консерва и не умее да предразполага. Камо ли да ти даде смислен съвет...

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 7eb003f3ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Малко са бащите като тебе продължавай във същия дух и всичко ще си дойде на място след време

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 672e04f7db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   От автора: Благодаря на всички за коментарите! Радвам се, че хора от различни възрастови групи отговориха и дадоха съвет и мнение!

А дъщеря ми.. Първия ден от наказанието й беше превърнат в драматично представление. Обвиняваше ме, че не съм справедлив с нея, че съсипвам живота й, че съм гадняр.. После като видя, че по този начин нищо положително няма да постигне, започна да се извинява, да обещава, че няма да се повтаря лошото й поведение и си е научила урока (искаше да я освободя от наказанието й). Но не виждам онова разкаяние в очите й, което се виждаше преди. Казах й, че й вярвам, че я смятам за достатъчно умна, за да спре на време, но наказанието си е наказание и няма компромиси. Да знае, че последствията са си последствия.
Говорих със сина ми да се вътри повече около нея, понеже й влиае добре. Може да се карат, но са сплотени.

А за жената в къщата.. Съвсем ясно ми е, че й липсва майка. Не съм се женил повторно, но до преди две години имах сериозна приятелка, но се случи така, че живота ни раздели. И всъщност, дъщеря ми се отнасяше много негативно към нея - все бях между чука и наковалнята. Може би се страхуваше, че няма да е единствената жена в живота на тате. Винаги се стараех да не се чувства пренебрегната, да знае, че съм до нея.. Охх, сложна работа!! Дано да не й изпусна края, че..

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: cdf5130577
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Благодаря, че ни държиш в течение.
Много добре си постъпил, че не си отменил наказанието си. Това е първата крачка, знам колко е турдно и, че на теб ти е по-трудно да останеш твърд и да не угодиш на детето си, отколкото на нея да живее без капризите си.
Жалко, че така се е получило с приятелката ти. За съжаление често реагират така децата.
Иначе, не се предоверявай на сина ти и не му възлагай прекалено големи отговорности за дъщеря си. Аз имам много по-голяма сестра и родителите ми ме пускаха с нея навсякъде - е, ама тя изобщо не ме наблюдаваше. На 14 отиваме на дискотека - тя, съответно на 18 и изчезне някъде. Моят мъж пък са го гледали уж братята му - 14 и 15 г. по-големи от него и са го използвали, защото бил русичък, червеничък, сладичък, за да свалят мадами в парка, на някакво парти малкото хванало та изпило остатаци от ракия по чашите - линейка, алкохолно натравяне на...4 г..
Детска работа, затова и децата не могат да гледат други деца.
Дъщеря ти вече иска да е голяма. Ще те пробва до n-та степен, ако се пречупиш и едно единствено наказание отмениш, една заплаха не изпълниш - това е за нея зелена светлина, за да си парви, каквото си иска.
Поздравления за чудесния подход и желанието да учиш повече като родител. При теб е особено важно, защото няма втори човек, който да те коригира, ако сбъркаш нещо, който да понаглежда децата ти, ако имаш някаква работа, ако просто имаш нужда от почивка. Не знам как се справяш. Просто респект!
Според мен като мъж ти е дори по-трудно и в сравнение със самотните майки. Децата ти имат късмет с теб, така както нямат късмет с майка си. Господ си знае работата....и....съм сигурна, че ще се справиш и с това изпитание и дъщеря ти ще си влезне пак в нормата. Пожелавам ти още деца - дано хората като теб имат повечко дечица. И...много любов и стабилна дама до теб, защото децата порастват, скоро ще отлетят от гнездото ти, скоро ще престанат да правят проблеми, а ти оставаш сам, а домът пуст и тих и ще си спомняш с умиление за лудите години на дъщеря си.
А.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 34341351a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Аз съм в позицията на дъшеря ти.. И наще са разведени, на всичкото отгоре не ми върви в лубовта макар че съм доста харесвана, пазих едни диети не знам и аз от ккаъв зор, сега си патя само, едвам хапвам по малко, боли ме стомах и т. н. Не сме добре финансово, приятелите които смятах за най-близки ме изоставиха... Всичко се срути за по-малко от година. Бях в депредия, а съм едва седми клас. Нямаше кой да ми а помогне да го преодолея, затова се справих сама. Е кажете ми при такива обстоятелства как да не пропуша (това беше единственото нещо, което ме караше да се чувствам добре), как да не пия, как да не си разваля успеха и как да бъда мила и добра към всички.. ;(

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ef4f77841f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Пушенето, алкохола и ккато цяло наркотичните вещества са за слабаците!! Скяаш като пушиш домашните се пиашт сами, родителите ти взимат повече пари и т. н.... Уникални глупаци сте вие всичките, които мислите, че ушенето ви успокоява. Ама хванала цигарата вече и голямата гъзарка... Мога да ви кажа, че колкот и да възпитавате детето, всичко идва от самосъзнанието! Аз съм на 15 години, в най-елитната гимназия, всички около мене пушат и нито веднъж не съм си помислила да си дръпна! За мен най-лошото наказание ее това някой да те игнорира. ашите веднъж така ме подложиха на тотален игнор и да видиш после... Аз лично ненавиждам хора с държание подобно на дъщеря ти..

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 25606ae9a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Здравейте, аз съм на 17 години и понеже при мен нещо подобно се случи с наще и мисля да споделя кое според мен е най-добре да се прави оттук нататък :). Аз винаги съм била на мнение, че най-добрият начин за възпитание точно, когато детето е в такава възраст, е да го оставиш да опита от всичко само. Сега иска да пробва, да е голяма, ако не е започнала да се гримира, съвсем скоро ще започне, така е то :) Наказанията само могат да предизвикат дъщеря ви да ви прави напук. Аз имах подобен период, в който "родителите ми бяха виновни за всичко" и им правех напук и влязох в пътя чак когато спряха със забраните. Пък и аз до преди този период си бях пример за подражание в училище, ама пубертетът е голямо нещо :)И като ми набиха в главата каква съм била преди и какво съм напът да стана сега и аз исках колкото се може по-бързо да се оправя. Компанията и тя- много влияе, ама според мен най-добрият начин е да покажете на дъщеря си, че не е права, по начин, който знаете, че ще я заинтересова малко или много. Но съм сигурна, че ще се справите, пък и периодът отминава и всичко си се връща на мястото, само говорене трябва, че да не се почувства пък прекалено свободна. Това е моят съвет, макар че съм на 17 и едва ли ще ме приемете толкова насериозно, но понеже се страхувате очевидно, че дъщеря ви е тръгнала по лош път, исках да ви кажа каква вероятно е нейната гледна точка. Пък и да ви докажа, че на където и да е тръгнала винаги може да се оправят нещата. Дано съм помогнала.

Тийнейджърката

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: bc95fa22b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Вината не е в теб а в дъщеря ти Знам, че в днешно време като станат на годините и -15 пушат пият даже някои взимат и наркотици Добре се справяш но ако поговориш със нея сериозно може би това ще е шанс да поправи грешката, която е допуснала и ако наистина обещае да не пуши и да не ти отговаря когато й се караш ще й бъде върнато всичко което си й взел когато е излъгала.

Е, пожелавам ти успех а между другото аз съм точно на положението на синът ти само че съм на 19

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e8e3f0c064
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Кажи и да си пуши колкото си иска и ще видиш как ще спре. Сериозно говоря!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3084225c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Да ти дам малко по-различно мнение, че гледам всички са ти казали да го караш все така през просото. Има доста такива теми в сайта, поразрови се. Трябва в такъв момент да приложиш малко твърда ръка. Тя ако се глези и се цупи за всяко нещо, а пък ти и угаждаш и се правиш че все едно нищо не е станало, ще я заведе сред многото млади момичета, които все искат, ама все са объркани, защото и те не знаят какво искат. И не слушай който ти казва че е нормално, като сам усещаш че нещо не е наред. Бъди суров, дори по-възможност я остави да си чупи главата сама, не и угаждай и не я питай нищо. Може да се сърди, да се цупи, да прави ноемра, но повярвай ми един ден ще ти е благодарна.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a76efbf382
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   От автора: Благодаря на всички за коментарите и съветите!
Сега, 10 месеца по-късно, нещата, мисля, се поопавиха.
Спря да пуши. Имах няколко проблема в училището с нея - най-сериозния - беше се сбила с едно момче и му беше разбила носа. Но, след като ми каза причината това да се случи, разбрах, че вината не е в нея.
След дългото наказание за лъжата с пушенето, ми обеща че вече няма да лъже. Спазва си на думата, дори си признава белите, ето защо наказания вече няма или поне не сериозни. Говорих много с нея. В продължение на месеци не се отказвах отново и отново да разговарям с нея - кротко, без да се карам. Отначало беше ядосана, нервна, даже бих казал агресивна, но като видя че винаги разговарям спокойно и не съм отишъл при нея, за да й правя забележки и да я хокам за най-дребното, се отпусна. Успокой се леко - полеко и сега мога да кажа, преодоля този момент.
По съвет на номер 14, често задавах въпроса "Защо? ". Беше от голяма полза. Когато я попитах "Защо пропуши", отговора беше: "От любпитство, тате.. И малко глупост". Когато я питах "Защо ме излъга за 'еди-кое си''? ", тя каза: "От страх и срам. Страх ме беше, че ще ми се скараш и пак ще ме накажеш, а и ме беше срам от себе си... "
Хора, нужна е повече комуникация между родители - деца. И много, много разбиране.
Отново благодаря на всички за коментарите!

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 2998855fb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Мерси, че писа отново, авторе. Рядко го правят тук хората, защото малко или много са несериозни или забравят за коментиращите, когато си решат проблема и така читателите остават с впечатлението, че животът е пълен с нерешими проблеми.
А ти го доказваш, че не е така.
Моят съпруг има страшно много проблеми с дъщеря си на сходна възраст от първи брак. Не си взе поправителните и ще остане дори да повтаря класа, а е много интелигентно момиче. Разглезена е обаче, не може да си измие чинията, камо ли да си направи нещо за ядене. Не знам, много му е болно и не вижда изход, защото каквито правила въвежда, майката ги отменя и остава отново детето да се оправя само. Радвам се, че при теб се е получило!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a76efbf382
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Номер 31, благодаря!
Другото, което мога да кажа е, че е ясно, че е хубаво бащата да поговори с майката на момичето. Не може така - единия въвежда правила и се опитва да дава някакво възпитание на детето си, а другия подкопава авроритета му и му позволява да прави каквото си поиска.. Не става така. Родителите трябва да са отбор във възпитаването на детето.

Познавам няколко семейства, подобни на съпруга ти и бившата му жена: бащата се опитва да забранява, да обяснява, да наказва - жена му, и то пред децата, застава срещу него и ги защитава по всякакъв повод. Не, не може така - сега децата на тези семейства знаят, че "тате нищо не може да кажа, понеже мама е на наша страна".
Може би, ако съпруга ти поговори с бившата си и й обясни, че така вреди на дъщеря си и да се опитат заедно да я вкарат в правия път, ще има успех. Вярвам, че и ти много би помогнала, съдейки по коментара ти. Успех!!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: bc95fa22b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   сега синът ти е на 18 а дъщеря ти е вече на 16 имали промяна в отношенията ви и дали дъщеряти се епроменила към добро

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a76efbf382
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   От автора:
Номер 33: Нещата наистина са по-добре. Вече ме слуша повече. Спря да пуши. Върна си стария вечерен час, ако ще закъснее по някаква причина ми звъни да ме предупреди, понякога ми звъни да ме пита дали може да се забави, учи се, помага вкъщи. Е, не е съвсем кротка, но тя по природа е енергична и буйна. От време на време класният й ми се обаждаше, че е направила някоя простотия миналата година, но тази година е по-примерна уж.
Синът ми вече е пълнолетен, учи се много, готви се за матури, много съм дволен от него. От дъщеря ми също съм доволен, разбира се, сега е по-открита и не я е страх да си признава грешките. Има си гадже от миналата седмица и сега брат й само я закача и се шегува с нея.
Радвам се, че сега нещата са по-добре и че и децата ми се справят. На всички го пожелавам!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a76efbf382
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Защо ли аз нямах такъв баща като тебе.. Наистина си баща-мечта, какво каза някой по-нагоре! Успех с всичко! :)

Princess of Persia, 18

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: bc95fa22b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Аз съм номер 33 Между другото да попитам каква беше причината дъщеря ти да е спукала носа на момчето, да не би нещо да я е предизвикало или може би то я е закачало.

Доколкото знам й бяха отнети телефона, мп3то мп4ката и още нещо, да не излиза и без компютър. Кои неща си й върнал, когато разбра, че вече не пуши?

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a76efbf382
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   От аврота:Princess of Persia, 18 - искрено благодаря! Номер 33/36 - Обарвал я - тя го ударила по рамото заради това, но той я ударил през лицето. И моята му забила юмрука си в мутрата му. (Честно казано, като разказа случката и на мен ми идеше да разбия носа на момчето и тайнично се гордеех с момичето ми, че е постъпила така, въпреки че съм твърдо против насилието!! )Върнах й всичко след като наказанието й изтече.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: bc95fa22b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Тя се е защитила и затова представям си ако беше брат й
да разбие носа на момчето
Номер 33 36 сега и 37

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: a76efbf382
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Автора: 37, синът ми е по-скоро на принципа "со кротце и со благо". Защитава я, но дипломатично - с говорене, досега нито веднъж не е прибягвал до насилие. Сякаш децата ми са си разменили ролите - дъщеря ми е буйна и се бие още от мъничка, а сина ми е кротък и се разправя само с думи.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: bc95fa22b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Майка ми като била на годините на дъщеря ти също е била буйна даже тя ми разказа, че от как е била на 14- 16 който я закачи се сбива с него.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 962b537e50
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Здравейте и от мен. Искам да разкажа и нещо от мен. Аз съм на 21 години. Имах много много бурен пубертет. На 12г. правих секс, не слушах въобще родителите си, бягах от вкъщи постоянно, ходех по дискотеки, пушех, пиех... Родителите ми са пробвали всичко, за да се справят с това. Отначало с добро, после с лошо.. С какво ли не... Посещавали сме психотерапевт и т. н. , но без никакъв резултат! В доста моменти се срамувам от живота си, за това каква съм била преди. Мисля, че главната причина е била компанията ми, въпреки, че съм била най-буйната от тях.. Пубертетът ми започна много рано, но и свърши много рано. Вече към 16-17г бях много по пораснала. Сега на 21г. мисля, че съм доста зряла за възрастта си. Наистина не знам на какво се дължи, но се радвам за което. Горда съм с промяната си.

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 1598294495
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   При всички съвети едва ли има нужда и от моя но... То дори не е точно съвет. Първо да кажа че имам син на 14, 5 и дъщеря на 13. Колкото повече години мойчинство трупам толкова повече нещата са ми Х. За това никак не смея да дам съвет освен за едно. На момчето и момичето им трябва модел и то авторитетен. Автора като мъж очевидно е добър модел за сина си. Нокаквото и да направи момичето има нужда от женски модел. Научих това по трудния начин от собствен опит. За жалост сега когато имам деца въпреки че имаме татко мога да кажа че тои по никакъв начин не е модел за подражание. Но имам друг роднина от мъжки пол които горе долу е ориентир за сина ми. И това е нужно дори след годините на пубертета. Жената би могла да бъде леля баба семейна приятелка. Правилно е усетил автора че интимната му приятелка няма как да играе тази роля. Тя е конкурент за сърцето на тате не може да бъде модел. Дано съм се изразила правилно.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 70c112e2ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Като малка баща ми ме хвана че пуша бях на 13 прибра ме удари ми три яки шамара сложи ме да легна на леглото събу ме свали си колана и като ме почна такъв бой изядох че една седмица едвам си сядах на гъза. От тогава не съм помирисвала цигара.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 4bde8ba25c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Дъщеря ми е на 14 излиза с големи момчета, които пият и пушат вчера тя за първи път се напи преди да започне да излиза с тази компания беше много добре но от както се запозна с гаджето си започна да пуши крие много неща от мен лъже ме с кой излиза и къде ходи наказах я да не излиза до 18 обаче не стана по скоро стана по зле не мога да я бия вече но прекалява майка и малко я поступва но това не е нищо обяснявам и че пушенето е вредно но като се замисля аз и майка и пушим компанията и също не знам какво да направя каквото и да правя който и да и говори тя не чува дето са вика от едното ухо влязло от другото излязло ако започна да я наглеждам като излиза няма да е добре за нея но се притеснявам защото зареди тази нейната компания и това нейното гадже тя пропада това момче я изкарва най-долната но на нея не и пука защото го обича което за мен е проблем понеже на там на където е тръгнала работата скоро може и с дете да ми се похвали страх ме е за детето ми не я разбирам защо седи при него като той през повечето време и прави мръсно и я бие.!

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f32e832fdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   До номер 1 що за коментар?

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 78af116242
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

47.   46, коментар 1 е от преди близо 10 години :-) Мислиш ли, че още минава насам да чете коментарите? ;-)

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: 2821391491
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   Съжалявам за проблемите. които си имал.
Аз също мисля. че има нужда от женско присъствие. Баба. леля. приятелка. Може би те ще я разберат по-добре.
А и някои неща не се споделят лесно с бащите. Как ще си поговори спокойно за менструации. женски проблеми. гаджета. Вие така ли си говорите с бащите.
Добре е по-женски да си поговорят.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker