Най-добрата приятелка на дъщеря ми и влияе зле - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Най-добрата приятелка на дъщеря ми и влияе зле
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 4588 пъти
Здравейте, пише ви една разтревожена майка. Дъщеря ми е на 14 години. Беше добро момиче до няколко месеца, но откакто смени училището (което се води елитно) след изпита в 7 клас, се промени много.

Преди често ми споделяше как я обиждат заради добрите и оценки, как няма приятели, много рядко излизаше. Аз я укораявах, казвах и че завиждат, че тя е над нивото им и как в новото училище всичко ще е различно.
И ето че наистина е така.

Сприятели се с едно момиче, направо е като обладана от нея. Смени изцяло стила си на обличане, започна да се гримира, открих няколко чифта високи обувки, купени тайно от мен. Започна се със закъсненията, постоянните караници. Успехът и значително се понижи. Случайно намерих цигари и листчета ОЦБ в чантата и.

Преди си говорехме с часове, сега не ми споделя нищо. Дори преди няколко дни ми каза че ме мрази и че ще избяга от нас, защото не я пуснах да отиде на купон на въпросната приятелка.

Не мога да си обясня всичко това, винаги съм се опитвала да се държа като равна с нея, да проявявам разбиране но нещата отиват на зле. Страхувам се, че това момиче оказва пагубно влияние върху дъщеря ми.

Моля ми, дайте ми съвет - да я оставя ли да прави каквото знае, или да и забраня всичко, направо съм много объркана...

п.с. Баща и ни изостави преди известно време, не искам изобщо да се обръщам към него за помощ.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: 980ac47d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, хормоните са я хванали жестоко и е започнала да се влияе

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 3c513bba7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Нормални са притесненията Ви, но според мен това е един неизбежен процес през, който преминават повечето тийнейджъри. Има нова среда, нови контакти. Започват купони, гаджета... Това са съвсем нормални неща, радвайте се, че се развива правилно. Единственото, което мен ме смути в историята Ви е, че сте намерили листчета в нея. Предполагам се досещате, че те се използват за правене на цигари с марихуана.

Не знам как се отнасяте към нея, но ако искате да започне да Ви споделя пак и да си имате повече доверие не я укорявайте и не я нападайте директно. Поговорете с нея уж небрежно какво е това момиче, къде живее, за семейството. Най-вероятно е пропушила марихуана. Не е толкова фатално, но да не се повлече по по-сериозни наркотици. Обърнете внимание на това.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 0d976f6368
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Покани я да излизате заедно на кафе, на кино - макар и старомодно, на театър, опера - каквото се сетиш. Разрешавай и да се облича както и харесва като излизате заедно. Даже ако е решила да опитва да пуши - кажи и да пуши пред теб, макар че не одобряваш. Изобщо, търси начин да си на нейното ниво, а не като възрастен началник.

На една приятелка дъщерята беше си залепила собственоръчно направен плат на вратата, който гласеше - Не искам да имам майка. И майка и беше много депресирана от това. Каза и, внимавай какво си пожелаваш, че току виж може и да се сбъдне.

Децата много неща не разбират. Опитай ти да разбереш повече за нейната приятелка. Може пък да не е толкова лошо дете - те всичко искат да опитат. Като дойде на гости покани я на чаша кафе, поприказвайте, без да натрапваш мнения.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 466e2ead04
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това е временно повярвай ми. Сега е в ужасно гадна възраст. По-нататък към 16-17 годишната си ще осъзнае, че ти си й най-важното нещо и ще те уважава както трябва.

Но към сегашния проблем-бъди по-строга, създай вечерен час, ореди излизанията й, намали джобните й, и повярвай ми бащата винаги е слушан от децата си, може би зашото вдъхва повече респект, но ако нещата не се оправят скоро в краен случай го потърси, все пак ще го направиш заради детето си, а не заради тебе или него!

Минала съм през този период на дъщеря ти и слава богу вече излизам от него, така че моят съвет е да не се отчайваш и да търсиш решения за проблема. Направи всичко, какеото ти е по силите и почни от сега, защото ако закъснееш нещата ще се влошат и вместо OCB-та може да намираш и някое друго прахче. Казвам го, за да почнеш да действаш от сега.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 36baf5f44b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ами според мен, колкото повече и забраняваш да излиза с момичето, толкова по-зле.
Защо не се опиташ да поговориш и с двете? Покани ги на вечеря, говорете приятелски на всякакви теми, с две думи покажи че си готина майка.

За да си купи тайно обувки, значи че не и позволяваш, а тя иска да е готина. Още повече че и мен са ме обиждали в училище и че е ужасно. Колкото и да смяташ че ти завиждат, това е ежедневно и си е тормоз.

За цигарите-незнам как да те посъветвам, и аз и сестрите ми сме пушили пред мама, не и е приятно но и тя самата пуши.
Ако и даваш по-малко пари, няма да има за цигари. Пък и за обувки.
Успех.
Пробвай да се сприятелиш и с двете.

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 276c30429e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Кажи и че ако иска да пуши да взима цигари от теб, а не да си купува от магазините. По-добре е да пуши цигари от колкото трева (което тя определено прави)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ad56add262
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Според мен трябва да говорите с дъщеря си. Това зависи от вас и още е рано за да се нарече неизбежен процес! На 14 е дете, но се мисли вече за голяма, а лошото е, че последните 1-2 години започнаха много от рано да се мислят за големи.
Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 5353778993
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Аз ви отговарям като тинейджър, в смисъл ще си дам мнението като такава.
Училището и без това е ад за ученици от всякакво ниво в нашата си йерархия, по-известните постоянно трябва да изглеждат на ниво, а загубените нонстоп са подлагани на коментари и подигравки. За нея сега е мига да промени нещата, момичето просто е искало да стане "известна" да не и се подиграват, да не бъде зубъра на класа, да влиза в двора на училището без страх, че веднага ще я подлепнат с бъзиците. Разбирате ли ми мисълта, вие влизате в една проста сграда погледите са върху вас (като за заек), изведнъж се превръщате в невзрачен човек, който ще бъде подлаган на тестове с месеци, докато си намери мястото.

Трудно и е било и хоп- намира си приятелка, която я разбира за определени неща. Как да не се подведе? Как в старанието си да се промени, да не се превърне в нещо лошо? Разбирам, че сте загрижена майка, че ви пука за дъщеря ви, ако не се лъжа се чувствате сякаш я губите, а на нейно място идва някакво непознато дете със сложен характер. Е това е пубертета, следват и скандали и всичко. Опасно е да стегнете колана, да и крещите или подобно.

Както казаха над мен- отивате двете на кафе, сядате да си поговорите и започвате темата. Очарована съм, че искате да сте равна с нея- бравос, така се прави, така ще и говорите с нея на кафето. За обувките с токове не и се карайте, покажете и, че това е нормално за една жена, един вид да не се крие от вас.

Стигнете до темата за цигарите, не казвайте директно, че знаете, но кажете колко е вредно това, какви болести докарва, какви са белите дробове на пушачите. Някоя история за ваш приятел, който сега съжалява че е пропушил, все трябва да имате такъв познат, нали?

Щом имате тинейджърка работата е сложна, аз като такава на викове не се поддавам, но мразя чувството за вина, натежава, става ти кофти, яд те е... това му е майката. Жените нали си имаме някакви такива хормони, знаете какво е да си на 14/15 и как понякога се разстройвате за някаква си сапунка, това е подобно. Как да се получи ли? Еми простичко- Радвам се, че ти не си от масата деца, дето започват да пушат, да се дрогират и да се натискат с гаджета. Вярно, че сега успехът ти малко спадна, но си в ново училище и вярвам, че като свикнеш с учителите всичко ще се оправи.

Гримирането и стила на обличане, е тази година и аз по-често се обръщам към гримовете, не виждам лошо стига да е в мярка. Карайте я по-спокойно. Около приятелите си забелязвам, че като им викат веднага се започва с правенето на пук, а като ги извъртат с чувство за вина и разбиране им става гузно и внимават. Само запомнете, че към един тинейджър е нужно много разбиране и нерви, сега се превръщаме в млади жени (а момчетата в мъже), изграждаме си стила, начина на мислене, ние се превръщаме в хора, нормално е да правим тъпи грешки.

Авторке, със здраве, много успех с момичето и весело прекарване на новата година!
Зу-За

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a72edaf1ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Поговорете с родителите на момичето, предприемете нещо, но щом са добри приятелки не е редно да ги разделяте насилствено... Потърсете начин, дано поемат по правилния път.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 31148e02ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Благодаря ви, помогнахте ми! Знам че е нормално, говорили сме за секс, наркотици и така нататък.. Сега говорих с нея (най-накрая нормално), обеща ми че няма да пуши освен по 1,2 цигари на събиране с приятели и че ще си подобри успеха втория срок. Разбрахме се да о излезем с приятелката и нейната майка.
Весели празници на всички!

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: be59b4b542
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз съм на 14 също и миналата година както дъщетя Ви имах много високи оценки и ми се подиграваха казваха ми зубар и т.н., от тази година се спиятелих с едно момиче, от както сме приятелки оценките ми са по - ниски имам само 4 а миналата година най - ниската ми оценка беше 5,50, познавам това момича от доста време но до тази година не сме били приятелки, сега започнах да се гримирам промених стила си не коренно, но вече имам по тиинейджърски дрехи, а не розовите блузки който имах до миналата година.

Мама често ми казва, че това момича ме дърпа назад, но на пук на нея ние станахме по - добри приятелки сега главата ми е пълна само с момчета и модни дрешки.

Според мен всичко е от хормоните, често казвам на мама, че я мразя и нищо не й споделям, така че според мен това е напълно нормално, а до високите токчета зависи от височината ако са до 5 см е нормално моите съученички носеха такива и миналата година. Единственото за което трябва да ес тревожиш е марихуаната, поговори с дъщеря си за това!

S.I.S.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d47465b701
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здрасти! Аз съм момиче на 17 години и едва ли ще съм ви от голяма полза, но все пак току що преминах, и може би все още преминавам през периода на дъщеря ви и ще ви сполея някои неща.

Преди 3 години, когато аз бях на 14 точно тогава ме беше ударил този хормон. Започнах с момчетата и т.н. Работата е там че когато настъпи тази възраст, повечето от нас търсят нещо ново. Искаме да сме самостоятелни и да сме наравно с останалите около нас. Не се ядосвайте заради новия и начин на обличане. Това повече я превръща в жена и точно вие трябва да и помагате с тези промени! Съгласно с номер 2 ще кажа, че повече трябва да ви безпокоят листчетата ОЦБ. От моя страна аз никога не съм започвала да пуша цигари.. камоли марихуана, и никога не съм го удобрявала.

Накарайте я да се чувства сигурна, че когато тя ви споделя, няма да я следват упреци и кавги от ваша страна. А от там вие можете да се възползвате като и давате добри съвети.

Колкото до въпросната приятелка... не съм напълно съгласна че тя и влияе... От части може и да е тя, но повече според мен ще е новото училище и като цяло новата среда.
С една дума започнете да си говорите с нея и разберете какво се случва в живота на дъщеря ви!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: f52766fdb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Говориш, говориш и пак говориш. По възможност монотонно, само едно повишаване на тона в неподходящия момент може да прекъсне всякаква връзка, която си създала. Тийнеджъри, праска ги хормона яко, оправия с тях има. Просто трябва да си силна. Вярно е, че донякъде средата е виновна, но не напълно. От теб се иска да повярваш на дъщеря си, че тя е голяма, защото тя в момента се мисли за такава, но поставяш и веднага своите условия, щом иска да е "голяма" да се държи като такава.

Пробвай примерно със следния трик- ако ти каже, че ще ходи на купон - пусни я. Не и казвай ти вечерен час. Попитай я кога ще се прибере и като ти каже 12,1,2 дебнеш дали ще си изпълни обещанието. Научи я на отговорности. По този начин няма да се притесняваш затова, че компанията и е неподходяща.
На един човек му се влияее само, ако той допусне, а положителното почти винаги се поема.

За грима и дрехите можеш и комплименти да и направиш, именно за да не се страхува и да няма лошо самочувствие, че ако майка и я види ще се възмути. Стани приятел с детето си. Това е най-правилния подход. А варианта да и забраниш всичко си го избий от главата, защото 100% някои от родителите на приятелките и са по-либерални и ще има някакъв срам от нейна страна, че майка й и налага наказания. Ама това келешите като почнат да се подиграват един на друг няма как да го разберат. Просто не е лесно никак да си добър родител.

Другото, което ще те посъветвам е да не се обаждаш на баща й. Това ще покаже слабост от твоя страна и дъщеря ти ще се опита да ти прави още повече циркове, като види, че един вид си безсилна. Седни и говори с нея за секс, обясни й за всичко. По-добре да знае, че вкъщи има някой, с който може да си говори свободно и спокойно, отколкото да я е страх от това, че може да я навикаш. Отсега ти казвам, че няма да ти е никак лесно, но няма да се отказваш. Дай и свобода, но от време на време я приземявай.
Р.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d5541488b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   "Случайно намерих цигари и листчета ОЦБ в чантата и."
"винаги съм се опитвала да се държа като равна с нея"

ако се държиш с нея като с равна, тогава какво си й търсила в чантата?

а това за хормоните, хич не го вярвам! Аз съм на възрастта на дъщеря ти и не се държа лошо...
то и мамасега би трябвало да е в критическата, ама това не значи, че и за ден е спряла да се грижи за семейството си...

може дъщеря ти да е поттисната от липсата на баща, а има и възможност в предишното й училище да са се държали с ная като зубърка и сега да прави всичко, за да не стане така и в това.
аз те съветвам да я попиташ сама...

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: db1010f08a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Естествено, че сте стане така...
преди когато и се подиграваха и нямаше прителки й казвахте - НЯМА НИЩО.
Но вие не сте на нейното място, нали?
Разбира се, че има нещо и още как!

Сега има прителка/и. Излиза и се забавалява.
Уроците не я интересуват.

разбира се всяка майка иска детето й да е с добър успех и с "добри" приятели.

Не се получава всеки път..

И не е единствената която пуши на 15 год...

след някоя година ще се усети..СПОКОЙНО!

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ca1c63fc44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Да, определено и влияе. Такива момичета са отвратителни - първо се правят на приятелки а после те зарязват и започват да се държат гадно. Моят съвет е да прекратите връзките с въпросното момиче. Но от друга страна дъщеря ви иска да е като останалите момичета. Разбирам я - например и аз искам да се гримирам и да си правя косата но не ми позволяват. Тя иска да е като другите. Но не спирайте да е натискате да учи иначе ще стане още по-зле.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: f6e7f3de07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Здравей :) Аз минах през нещо такова, но бях на мястото на дъщеря ти. Мога да кажа само че майка ми се оказа уникален родител и успя да ме изманипулира по тънката лайсна и да ме запази.

Ето и историята - в осми клас смених града, смених и училището и се почна - 1 година без приятелки. Никой! Нищо! Нямаше ко да ме напсува, както се казва. После се сдобих с едни странни типове. Разни момцета почнаха да се навъртат около мен и ме кефеше, защото ми чешеше егото. Майка ми усети това и бързо ме записа на актьорско майстторство , после на спорт и допълнително ходех в приют Богров като доброволка. Въобще не ми оставаше време да кихна. Иначе не ме е спирала да правя каквото и да е.

Спомням си за един купон много се карахме да отида или не. Беше събота - най-натоварения ден - първо репетиции до един и после в приюта до 5. Естествено на тези места се запознах с много нови хора, които промениха мирогледа ми. Като отидох на въпросният купон - стоях един час. Не занм дали бях прогледнала или просто пораснала, но тогава разбрах, че там не е моето място.

Ти си и майка. Тя винаги ще те обича, дори да казва, че те мрази. Ако го каже ще се разплаче, защото не го мисли и думата стяга сърцето и. Трябва да помниш, че колкото и да е тежко ти държиш юздите. Предложи и да избяга и кажи какъв ще стане живота и - ще трябда да си намери работа и няма да има време за купони. Кажи, че ако пък се нанесе при момче, ще трябва да му чисти, готни и въобще да се праевърне в роб. Обясни и спокойно, че сега избяга ли никога няма да има хубав живот - ще бъде домакиня, без образование, с минимална заплата и няма да може да си позволи партита, купони и приятели.

Поставете нещата така - ако иска да е с тази пирятелка нека си го заслужи - трябва и успех и цел. Изпълни ли нещата, които вие сте и казали, тя ще получи това което иска, въпросът е че трябва да си го заслужи.
Кака В :) Късмет :)

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 0bd5b759a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Здравей! Аз също съм на 14 и знам какво е майка ми да ми забранява това онова просто когато си идва от училище и кажи така и така се води с леко момиче да си има едно наум смисъл кажи и знам че ти харесва новия живот не искам да те подтискам но само едно ще ти кажа трябва да си с твоя стил не подражавай на това момиче може да бъдеш елегантна нагримирана и момчетата да те харесват, но те всъщност те харесват защото си като нея, но ако е загадъчна и недостъпна знае си уроците и се държи добре със всички ще е много по добре от приятелката и. И аз съм подражавала на една приятелка, държах се лошо с приятелите си, пуших колкото да съм важна важна, но дойде време в което осъзнах че всичко това не е нужно дадох си сметка че естественото е най - ценното за един човек. Просто и кажи че я обичаш и че трябва да е малко по сериозна и да е над приятелката си за да не позволява някаква на 14, 15 години дето се дава лесно на момчетата да я командва тя си има свое мнение своя цел и може би ще те послуша. Но ако продължава да се води с нея ще потъне в дън земя казвам го от личен опит.. Кажи и да има много приятели да се води със всички и накрая да си избере тези които я заслужават и тя им се доверява, а ти ако беше моя майка щях да разбера колко много държиш на мен и съм сигурна че тя го знае просто подражава :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: cfbbfeabd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Хей! За проблема с дъщеря ти. Сега е в много трудна възраст и може да ти се струва, че се държи адски глупаво и може би си права. Кажи й да започва да учи по-усърдно и да не се прави на много голяма, защото това е за нейно добро. И все пак е нормално да иска да е готина. Позволявай й да носи грим, но не да се маца с тонове, че да прилича на фолк певица. Дрехите... иска да смени стила си на обличане. В това няма лошо. Не е хубаво обаче, че пуши. Опитай се да й обясниш, че това вреди сериозно на здравето й. Правиш го за нейно добро.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0049a2f1c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Когато и аз бях на 14 ми се подиграха в училище сега съм на 18 - след 1 месец на 19 същото го споделям и аз преди като бях вече 8 клас си мислех че приятелите ми ще ме подкрепят така и стана а в 9 когато бях на 15 имах проблеми често отсъкствах от училище заради проблеми и бях болен тогава всеки беше до мен подиграха се с мен имаше едно момиче което направо го презрях нараняваше ме и почти същата история имам и аз

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: e08e6b1e5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Здравейте. Аз съм на 24 години. Дъщеря Ви е в много деликатна възраст, пубертет или хормонално развитие, все едно. Може да сте сигурна, че тя е по-объркана от вас самата. Моят съвет към вас е.... по някакъв начин да прекратите дружбата и с това момиче. То очевидно е в неин минус и ще навреди на дъщеря Ви в бъдеще. Тя ще Ви е благодарна за това след време. В никакъв случай обаче не я наказвайте или ограничавайте. Това само ще я подтисне и затвори в себе си!!! Опитайте се да и покажете, че сте и не само родител, а и приятел. Пробвайте да говорите за секс, момчетата които харесва, какво обича да прави, къде ходи, но не по принудителен начин, а като все едно просто сте сменили темата на вашият разговор. Накарайте я да се отпусне и да ви допусне до себе си. Тогава и вие ще сте по-спокойна за нея и тя ще разбере, че има един вид приятели ( семейството )!!!! П. С. Дано съм ви полезен. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker