Учителката! Как да постъпя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (111074)
 Любов и изневяра (26815)
 Секс и интимност (13062)
 Тинейджърски (21258)
 Семейство (5742)
 Здраве (8812)
 Спорт и красота (4512)
 На работното място (2710)
 Образование (6857)
 В чужбина (1472)
 Наркотици и алкохол (1025)
 Измислени истории (781)
 Проза, литература (1640)
 Други (16242)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Учителката! Как да постъпя?
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 16127 пъти
Здравейте надявам се на съвет! Какво да правим с учителката по английски?
Синът ми е пети клас започна годината по английски с петица на входно ниво, писана от същата учителка, след това на следващите две контролни има двойки. Оценките му са 5,2,2. Учителката е решила да пише двойка на всеки който не е попълнил вярно 51% от контролното така ако от едно контролно може да получиш 60 възможни точки при 30 верни отговора тя пише двойка. След първата двойка говорих с нея как да постъпим, тогава тя отговори "ми не знам! има ли проблеми в семейството ви"... тя ми задава въпрос (едва ли не) дали не съм тръгнала да се развеждам.

Детето има страх от контролни, на изпитване устно по всички предмети получава отличен, но на контролна винаги 4-5 макар да става въпрос за същия материал. Ни най малко не съм от майките който държат за отличен, наясно съм, че е момче, че влиза в пубертета, че е на 12 год но две поредни двойки!!!. Щом той е влязъл в годината с петица от входно ниво и после при тази госпожа не стига, че нищо не може да схване ами и затъпява до две поредни двойки значи проблемът не е в него.

Да на контролните верните му отговори са 40%-45% но тези знания ги постига като през вечер четем и превеждаме всичко от учебника в къщи до 22 часа, пише всички нови думи по 20-30 пъти. Това за двойка ли е? Не се стремим към шестица, но поне четири. В интерес на истината има отличници по английски в класа ни не знам как се оправят аз съм приела, че езиците не са силната ни страна.

Вече си мисля дано да го остави на поправителен накрая на годината с надеждата да го оценят и други учители поне да видят, че долу горе чете, разбира какво чете, превежда от английски на български (от учебника разбира се) и решава по 40% от тестовете вярно. Знам, че не може да превежда от български на английски писмено, но това е пети клас в основно училище не висше английска филология.

Знам, мога да наема частен учител, но на една от майките същата госпожа е казала, да си смени частния учител на детето защото само домашните му били верни, а тя не желаела да проверява на колега, знаела, че колегата може да се справи с домашната. А и ако от пети клас синът ми не може да се справи сам, в седми, като ще трябва да кандидатства и съвсем ще го е уловил пуберът какво ще правим, затова не искам още от сега частен учител.

Дайте сериозен съвет, проблема ни е голям и спешен, с лошо няма да стане най-много да го намрази детето не, че може да му пише по лоши оценки ама може и другите учители да настрой против нас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 10 години, 8 месеца
hash: 051ae5fbc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Госпожо, това е тестовата тема на оценяване.. Мисля, че е напълно справедливо.. макар че и аз въобще не харесвам тази система на оценяване. Аз например изкарвам 2 поредни отрицателни оценки, защото трябва да покрия 67%, а изкарвам 50%.. няма какво да се направи.. Учителката предпочита тази система на оценяване.. единственият вариянт е детето да наваксва чрез другите модули :)

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 53114fa1e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз лично, бих теглил една майна на всяка друга учителка, освен на тази по английски или по друг чужд език! Единствения полза от училище (поне след 3-ти клас) е, че научих 2 чужди там. Иначе Менделелеевата таблица и биткака при Шипка с нищо не са ми помогнали в живота до сега! На тази възраст ходих на частни учители, и пишех всяка нова дума по 20 пъти и пак никога не станах отличник! Но накрая поне научих езика!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e272ee1fa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

3.   Пише ти една бъдеща учителка.
Детето ти не се старае достатъчно, а това, че ти го защитаваш така го е поглезило малко, той няма изградени навици на учене. Да превежда от учебника до 22 не значи нищо. Значи умора, ужас и стрес.
Учителката не е виновна. Още повече, че оценява по система, добре позната и доказала се. 50% ако не знаеш от материала си - слаба оценка.
Новите думи като ги пише механично по 20-30 пъти, наистина ли мислиш, че постига нещо?
Така... остави учителката и обърни внимание на сина си.
Хващате една граматика и един речник и започвате да РАЗБИРАТЕ езика. Това защо е така, онова как е.
Англиският ще му бъде нужен след време, навсякъде вече го искат и ако искаш да помогнеш на сина си дългосрочно - помогни му да го разбере и се радвай, че има строга учителка, която ще ти бъде съюзник в това ти начинание.
Какво ознчава това, че има страх от контролни? Поговори с педагог съветник - оттук насетне все контролни изпити го чакат.
Не му наемай учител - научи го да се справя сам с проблемите си!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: a0359c3758
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Помолете учителката да го изпитва и устно от време на време. Предполагам, че завишените й критерии идват от натиска на останалите свръх амбициозни родители, на които много им се иска децата им да са на ниво английска филология още в 5-6-7 клас, ако може. Също, може да й намекнете, че успехът на ученика е показател не само за знанията му, но и за уменията на учителя (ако синът ви внимава в час, разбира се).

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: d420e52940
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Радвам се, че вече от рано се набляга на английския език, защото той ще е много важен за децата в бъдеще. Мисля обаче, че въпросната учителка много се вживява. При 30% от 60% си е поне 3-ка. Поговори с други майки, чийто деца имат същия проблем и поговорете с директора. Прекалено строга е тази учителка, все пак децата са 5 клас! Като има толкова големи изисквания, да преподава на по-горен клас.

 
  ...


...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: cf2b3195cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ами по принцип наистина оценяването трябва да бъде такова. Това си е още от когато аз бях ученичка. Щом имаш по математика 4 задачи и решиш двете, трябва да са на 100 % верни, за да ти пишат 3. А това че повечето учители "подаряват" тройки си е друг въпрос. Ако няколко майки се оплакват от същото, отидете при директора и изискайте смяна на учителя. Но ако проблема е само във вашия двор....
~Рамона~`

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: c5bfcddec6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Може би трябва да обсъдите с други родители от класа дали наблюдават същия проблем и тогава да отидете и да говорите с класния ръководител на детето ви. Не смятам, че системата на оценяване е лошо - принципно в повечето гимназии, за да изкараш три на тест трябва да имаш 51 процент, а съм имала преподаватели, които искат и 60. Но въпросът е дали тестът е на ниво 5ти клас. Защото все пак не може в един тест да има само трудни въпроси, а трябва да е балансирано - лесни така че тези, които не са перфектни да стигнат тройката и вече трудни, които могат само тези със стабилни познания да отговорят и да имат 6. Има много преподаватели за съжаление, които не могат да оценяват какво се предполага да знае едно дете на 12 и едно дете на 18 и просто изискват невъзможни неща за тази вазраст.
Ана

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: ad2b429248
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Не е правилно да оценява по този начин. Явно има някакви проблеми тази жена...! Я спопделеъте с директора

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 85b5ddb8d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Кво е виновна даскалката, напоследък много спадна нивото на учениците като цяло нека ги мъчи за тяхно добро е!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: a93c7ce942
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Прати таткото да си поговорят на 4 очи с учителката. Може и да се разберат някак...

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 5add3787dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   В пети клас не са важни оценките, а знанието. Винаги се намират учители с високи изисквания. Затова дори, ако си сигурно, че детето си знае дори и да мине с тройка няма значение, ако му остнат голяма част от знанията.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 2094431b04
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   50% = 3 (тройка), 50+ са останалите оценки, тоест за 3 ви е нужен минимум 50% верен тест (знам, не е справедливо), Вие не сте ли била в университет? Там всички преподаватели практикуват тази практика.
Палав Мечок

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: dff1aa3a81
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Госпожо, именно защото е на 12 години сега му е времето да свиква. Пубертета въобще не му е оправдание, може да се използва като такова чак, когато го хване сериозно (краят на 6 клас- нагоре). Тази година кандидатствам, още 1-ви клас родителите ме оставиха сама да се справям с училище, а никой от семейството ми не е учил английски- оценката ми там е между 5 и 6. Преди 5 клас много се стягах за предмета, четох, писах думи, мислих, блъсках си главата, след това просто забелязах, че на учителите не им пука. И то си е така, в началната степен ти хвърлят голямо внимание, след това не е важно как учиш, колко % от домашната е написана (малко учителки проверяват, малко ученици я пишат)

И искрено съжалявам за вашето положение, но учителката си е на място. Така се оценява реално, тя пише истински оценки, не подарява туко- така. Това си е най-простата скала за оценяване. Да кажем 24 въпроса. Ако 12 са му правилни е за тройка, ако учителката му пише 2 това също не е много грешно, стига да говорим за едва 1 въпрос който е пречка във скалата (гледат дисциплина и как отговаря на въпросите в клас). Да не говорим, че на матурите 7клас се оценява по същия начин, критичната и "много строга" скала. Лошо е само, ако вместо реалната оценка намалят, но в случая не е така.

С когото и да говорите ще ви каже същото, по правилник тя оценява правилно, ако оценките са ниски проблема е в детето. Да изключим частните уроци като вариант, но не е зле да обърнете внимание на граматиката, тя се греши най-много. Честно казано думи пиша много рядко, но като се захвана и по 5 реда ми стига, защото знам как не е само да пишеш, , Sun, sun, sun... ", а да речем, , Sun- слънце... ", също така нямам предвид просто преписване като папагал, а + влизане нещо в главата. Английският език е нещо лесно, но трябва да му се хване граматиката и правилата, нататък си е райско. Проблема ви идва от начална степен, където от страх да не наранят самочувствието на някое дете учителките буквално си подаряват 6, не е правилно- груба грешка, нататък се срещат с истинските скали и истинското оценяване и направо им проблясва акъла и се спичат. Нямате какво да кажете срещу учителката, права си е за себе си и няма право да оценява 1 по скалата си, а за другия да наруши лееееко оценката.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: df86619208
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   50 процента за 3 ка това е международен принцип частен учител е работата по езиците винаги така оценяват ако не сега в гимназията ще бапочнат и аз по руски имам 2 ки по английски 4 ки за 60 70 процента тъй че яко дупе курсове може да го запишете те са мн полезни и не са скъпи аз съм ходил в лингуамунди и са добри наистина потърсете ги дано да ги има във вашия град

Успех с анлийския

БеЛиЯ МеЧоК

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 3bbc7a3159
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Системата, която прилага учителката е типична за обучението в езиковите гимназии. Аз съм била в такава и знам как седят нещата. Говоря езика много нобре, но също съм имала двойки. В началото това действа много неприятно на психиката. Имаш чувството, че каквото и да правиш, колкото и да учиш, пак ще имаш 2.
Но не е точно така. Има нужда просто от системно учене и резултатите идват. Учителката няма да го остави на поправителен, а и ако се стараете както до сега му помагате съвсем скоро ще си проличи.

Английският е много нужен в момента и това учене ще ви е само от полза. И на Вас и на него.
Постарайте се и да му е интересно. Превеждайте песни и филми. Иначе учене до 22 часа не е нищо. Когато бях малка нашите са се занимавали с мен и до 1ч.

Ще има полза от мъките, а това е важно.

Имам много приятели които са учили езици в училище и почти не знаят за какво става въпрос. Така ли е по-добре?

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 9c56b93b43
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Не се вживявай толкова. С езиците не става насила - или ти се отдават, или не. Явно на сина ти не му се отдават езици, мисля, че ще е по-добре да не го контролираш толкова и да му седиш на главата, частни учители и т. н. Така само се стресирате и двамата и му се убива желанието... остави го по-самостоятелно. Това не значи да не се интересуваш, просто трябва от него да излиза, да се учи на самостоятелност и отговорност.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: da37a30772
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ами всички тестове са по такова оценяване 50%-тройка. Другото е че по английски може да превежда всичко перфектно, но контролното е повече грамтика.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e6a97d3fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Проблема не е в учителката, а в синът ти. Явно не чете достатъчно. 40% верни отговори наистина не стига дори за 3-ка! Съжалявам, но това е истината. Оценяването е такова. По-добре не се меси в работата на госпожата и накарай синът си да чете повече.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 8fa1c23069
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Учителката е права. Наистина при 60% се пише 3. Такива са правилата. Разберете кое не му е ясно и намерете някой да му го обясни. Ако сте от Пловдив, аз мога да му помогна. Не съм преподавател, но специалността ми в университета приложна лингвистика с английски и немски език. Определено ще знам материала за 5ти клас, а и имам сертификат от Кеймбридж. Или пък, напишете тук какво не му е ясно и ще се опитам по интернет да му го обясня. Но правилата за оценяване са точно както казва учителката и не може да се сърдите на жената. Иначи, синът ви да заляга над учебниците, защото в 5ти клас е рано да го оставя на изпит, може да травмира детето. Късмет!
~Кървава победа~

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: a74f521b20
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Така е по английски и нашата госпожа така ни оценява. Ти да не искаш да го галят с перце и така да научи езика ми не става.
Синкас

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 18667bd7f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Благодарна съм на всички за мнението ви!
Виждам, че повечето от вас защитават учителката но никой не обърна внимание на това, че на контролното в началото на годината, което се нарича "входно ниво" детето си изкара 5 по нейните критерий. Дали следващите контролни са много по-сложни не мога да преценя знам само, че ги намерих в сайт www. знам. бг където пише, че са за пети клас. Докато първата си е от министерството на образованието изискване за навлизане в пети клас. Значи или контролните са сложни или детето не възприема от тази госпожа материала. Нямам против взискателните учители дори се радвам да изискват, но аз се затруднявам на тези тестове.
Щом детето чете и превежда от учебника това не означава ли, че си знае/разбира думите?
Страха му от контролни е по всички предмети изглежда става въпрос за нещо като дисграфия. Днес четох за дисграфията в интернет и май е това но за да се установи трябва да се иде до Русе писах им е-майл ще видим.
Дайте съвет как да му помогна да учи само с писане ли се научава правописа, има ли друг начин? Дайте автор и издателство на английска граматика обяснена на български.
Благодаря ви, пишете, следя и уважавам всички коментари.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: c8e7337782
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   При нас 60% беше за 3, така че при вас даже е по-добре.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: f6f5999a57
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Аз съм номер 3

Хубаво е, че заемате тази позиция. Учителката за сега я оставяме настрана.

Страхът от писмени изпитвания може да се дължи на това, че го наблюдават. това често води до притеснение и загуба на концентрация, което, смесено с онова настойчиво "трябва да се справя" си дава своите резултати. Наистина не зная как да му помогнеш с това - посъветвай се с педагог-съветника в училището, а ако няма такъв... предполагам има педагози на свободна практика. Разбира се най-вероятно срещу някакво заплащане.
В моето училище имаше педагог-съветник и тя беше страхотна, нещо като психолог, по-скоро я чувствахме приятел. Тя много ни помагаше - сега го осъзнавам ясно!

Относно английският език.
В езиците по принцип има едни основни правила, когато те се разберат - всичко е много лесно. Но първо се опитай да втълпиш в главата на сина ти идеята, че не се е изправил пред някакъв звяр и че езикът е страшно лесен. Кажи му, че българският език е сто пъти по-труден и с по-сложна граматика (което не е лъжа) Просто той трябва да си повярва.
После започваш от "аз съм" "ти си". Английският език е един от езиците, служещи си с инфинитив, българският не е такъв, останали са само някакви наченки на инф, форма. Просто разбери основата на самия език. Защо има неправилни глаголи - те са... колко бяха... 130??? Не съм сигурна и се назубрят - нямаш друг изход, но става лесно. После употреба на неправилни глаголи. образуване на изречения. Правите всичко това в сегашно време. После започвате останалите времена. За сравнение българският език има 9 времена. Английският е наистина много прост език.
Актив от думи се събира също лесно - филми, програми на английски език, интернет, музика. Повечето думи съм ги научила от песни и от филми със субтитри. Не превръщай научаването на езика в мъчение. После... има едни детски книжки, написани на английски език. Хващаш на Габароф речници българо-английски и английско-български, задължително и двата. Има думи, които не можем да преведем ако не използваме словосъчетания... Хубаво е също така да го караш да търси синонимите на думите. По колко начина може да каже "хубав". Така той ще е спокоен, че дори някоя дума да му избяга от главата, знае поне още една, с която да преведе съответния текст.
И една стара система, научена от моят дядо.
Всички нови думи, които учи на малки листчета в джоба. Вади думата, прочита я и я превежда, съчинява изречение с нея, прави всичко възможно, което може да се направи с една дума и я слага в другия си джоб. Следва следващо листче... ако не се справи връща думата в същия джоб.
После... транскрипцията. Защо е важно да разбере нея, защото, когато чуе думата ще знае как да я напише дори ако не знае какво означава, ще я подреди в изречение и смисъла на изречението ще му подскаже значението й.
Филмите са добър вариант - наистина. британските филми, където говорът е по-отчетлив.
Успех!
А скоро ще се прибирам до вкъщи и ще си намеря граматиката, която аз използвах преди време, там беше обяснено всичко страхотно и ще видя кое е издателството и пак ще пиша!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 213ee3175c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Здравейте и от мен хареса ми темата и исках да споделя и аз проблема си с вас. Как да науча английски колкото и пъти да пиша думите да ги зубря.. не ми се отдава запомням ги на момента и после мъгла.. радвам се и се възхищавам на загрижеността на тази майка, знам някой неща но не е достатъчно не мога да превеждам правилно само до някъде. и ме е страх че като стана студентка някои може да ми се присмива че не знам английски а аз съм 11 клас и това наближава :) моля някой да ме посъветва.. благодаря

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 8f0dffb78b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Госпожо, трябва да потърсите в инспектората какви са изискванията за оценяване по английски език на деца от пети клас. Ако учителката ползва ползва правилната система, то или тя не преподава както трябва или вашият син получава стрес при тази преподавателка. Тя не намира подход а и явно не я интересува той дали ще научи, тя кара механично, тя не е педагог, аз това си мисля. МИнал съм през гимназии и университет и знам разликата между даскал и педагог. Вторият намира път към ученика, има индивидуален подход и се вълнува от резултатите на всеки свой ученик. Даскалът не си харесва професията и просто изпълнява изискванията. За преподаване се иска душа!!! Това е моят съвет на един млад българин, просто в БГ има малко истински учители!

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 33c1aaa02c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   aми 50%, значи половина...
половината от 6 е 3, по-малко от 50%-двойка, така, че....
много си е честна учителката
а ти защо говориш за него, изповзвайки "нас"?

примери:
-Не се СТРЕМИМ
-не са силната НИ страна
-и другите учители да настрой против НАС

Усещам, че май твърде много го защитаваш.
Тоест-получил двойка-ти си отишла да говориш с даскалката. Така, може да му се смачка самочиствието...

Ами спри да го защитаваш!
Какво още ще ни кажеш тук?
Че като си го прибираш мииииличкияяя от училище го слагаш да си легне в легълцето докъто ти му приготвяш вкусна кашичка за обяд? !? !

Я СЕ СЪВЗЕМИ БЕ ЖЕНА!!!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 59832359a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Сега ще ви дам една перспектива, която може би до този момент не ви е хрумвала. Дали не е възможно учителката до 4-ти клас да е завишавала оценките и да ги е оставяла с впечатлението, че знаят повече, отколкото в действителност? При такъв вариант винаги се получава срив в 5-клас и разминаване. Иначе системата за оценяване е напълно нормална. ПОД 51% Е ДВОЙКА! Така е и на тестовете в университетите. Половината от децата в класа на дъщеря ми имат двойки по англ., защото просто не учат. Помогнете на вашето дете, започнете да учите с него, или го запишете на курсове. Езикът е важен, не разчитайте на училището за анг. език, така няма да го научи.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 59832359a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Номер 5, въобще не си запознат с оценяването. 50% са двойка и така трябва да бъде. Това е европейска система за оценяване.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 3bbc7a3159
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   По-принцип е най-лесно да разбираш думите. Граматиката и свободното изразяване са по-трудни. Според мен му е по-трудно с граматиката. Наблегнете на времената предлозите.
Всеки учи езика различно. Аз например не научавам думите когато ги пиша по много пъти, а когато ги използвам в изречения и ги свързвам с нещо. Говоря два езика и знам как на мен ми е най-лесно.
Граматиката си я има в учебниците. За нея помагат многото упражнения в работната тетрадка към учебника.
Наблегнете и на предлозите.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1a6c77fc8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Още едно мнение на учител по английски - тестовете по английски така се оценяват, но кажете по коя система учат в тяхното училище или с други думи как се казва учебника. Има ли спомагателна тетрадка към него? Нещо не се разбирате с учителката - това е съвсем ясно, но не става ясно какъв е проблемът в общуването ви. По принцип никога не бива учениците да изпитват страх или стрес от тестовете. Има тест на всяка глава от учебника и тест обобщение на няколко глави и на края на учебника. Кажете кой е учебника. Най-лесно се учи език по забавен начин, но за съжаление много училища това не го правят - явно директорите недооценяват тези методи и смятат, че нещо щом е забавно значи не е полезно. Много тъпо, но е така на много места. Ако се запише на курс с група където им е забавно, ще се научи много по-бързо и после ще може вече да разбира за какво става дума в час, където явно не е никак забавно.
Сивата лисица

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 9c56b93b43
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   По-леко го давай, отпусни се малко... търсиш специалисти, още малко и диагноза ще му поставиш? ! ... така изглежда отстрани, моля те не се засягай, не те критикувам. Но такъв натиск и напрежение няма да са от полза за никого, най-вече за детето. На това според мен трябва да обърнеш внимание, а не да търсиш литератури, системи и специалисти.
От това, което си написала разбирам, че му е трудно да се изразява писмено. На някои хора е трудно - по-лесно им е да говорят. На други обратното: моята дъщеря например по-лесно пишеше, отколкото да говори устно.
Гледай по-положително и го приеми, не го натискай толкова, не търси непременно някакъв проблем. Не знам той обича ли да чете? Това е важно и е свързано, по принцип човек, който не чете, също и не пише правилно. Най-важното е да не се прави нищо насила, да не се стресира детето, то трябва да има стремежа и желанието, а ако го караш насила, има опасност да намрази предмета и всичко, свързано с него. Имай повече вяра и положителна мисъл, УСПЕХ.
Ще ти дам един пример: приятелката на сестра ми едва избута гимназия с тройка. А учителите казваха, че от нея НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ. В един момент реши, че иска да следва медицина и да става лекар, анулира си дипломата, стегна се, взе да учи и се яви частно по всички предмети, кандидатства, приеха я, завърши и стана лекар, доскоро беше нашия семеен лекар. Но ТЯ сама го реши и го поиска... та, подкрепяй го детето, насърчавай го и му помагай, диктовки му прави в къщи... но не го насилвай, не изисквай от него оценки и т. н. така настоятелно и на всяка цена.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 7709834ee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Правописът на всеки език се научава основно чрез четене и с писане, разбира се! Друг начин няма-като четеш много запомняш и начина, по който се пише думата. За учене на чужд език-основно с писане по много пъти на една и съща дума, ама не до припадък, все пак! От написаното от авторката виждам, че тя продължава да си мисли, че проблема е в учителката или в сложните тестове, но не и в детето й-това го правят 90% от родителите и е твърде погрешно. Що се отнася до тестовата система, тя си е позната от 100 години на Запад и е основна в САЩ, защо плачете сега, щом американската образователна система била по-добра? ! Освен всичко останало на самия тест може да се стряска, но това си е до психика и ако е така трябва да се работи по въпроса иначе проблемите ще се задълбочават. Но и моето мнение е, че учителката оценява правилно, според показаното като резултат, това си е принцип на оценяване, който е един и същ за тест, по който и да е предмет, така че...

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 834f2f2f04
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Авторката (А):"Виждам, че повечето от вас защитават учителката но никой не обърна внимание на това, че на контролното в началото на годината, което се нарича "входно ниво" детето си изкара 5 по нейните критерий. " "Докато първата си е от министерството на образованието изискване за навлизане в пети клас. "
А може би контолното за входното ниво е било по-лесно? А"Значи или контролните са сложни или детето не възприема от тази госпожа материала. Нямам против взискателните учители дори се радвам да изискват, но аз се затруднявам на тези тестове. "
Нормално е да се затруднявате ако не се занимавате в момента с езика интензивно, правилата се забравят. Работата на учителката е да обясни материала, работата на вашия син е да се потруди да го разбере, упражни и ако има въпроси винаги може да я попита след каря на часа, съмнявам се тя да има нещо против да обясни отново неразбраното. Разбира се, преди отново да обяснява, синът ви трябва да е помислил и потърсил достатъчно информация. Има интернет има онлайн помощници, които могат да помогнат при обясненията.
А:"Щом детето чете и превежда от учебника това не означава ли, че си знае/разбира думите? "
Един език не е само думи.
А:"Дайте съвет как да му помогна да учи само с писане ли се научава правописа, има ли друг начин? " Нека слуша езика, нека гледа телевизия на английски, без да бъде преведено, нека да се опита да чете детски книжки на езика, окуражавайте го да се опитва да разбере правилата на граматиката и нейните изключения, нека се опитав да ви ги обясни. Едва когато успява да ви обясни защо нещо е така както го е написал, тогава може да се каже, че го е разбрал. Вижте коя памет е най-силната му: визуалната, ръчната или гласовата и я използвайте при обучението.
Лола

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 3618e51e40
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Е аз не защитавам учителката. Както е възможно да е права, така е възможно и да е кучка. Защо, нима между учителското съсловие всички са богоизбрани? Вярно е, че зачестиха ученическите пройзволи, но е вярно че спаднаха стандартите за предобиване на диплома за учител, както и за всичкои друго в тая държава. Това че здае чужд език не я прави учителка. Да стане преводачка, като не може да се справи с малчуганите. Стига вече със закостенели разбирания! Учителите не са богове. Да вярно има стандарти, но има и друго-колко от европейските стандарти са приложими в България? Нека бъдем честни по дяволите. В много случай се толерират деца на известни родители, родители приятели или учители. Ееее какво правим къде са стандартите. Тези стандарти нали са за всички!!! Я да видим във въпросния клас има ли деца отговорили за 6 по стандартизираното оценяване? Ако има то колко са? Дали това е точно така, или просто са пропуснати доста грешки в тестовете, за да се съберат нужния брой точки на даден конкретен ученик? Да учителят е бил нещо свято на времето, но и учителите тогава не са били като сегашните. Влязъл по някакъв начин, завършил пак по същия начин, назначен така и изживяващ се като светило. Вярно е че става въпрос за учител по чужд език. Но какво от това? Вече казах че това не го правиш учителТака че госпожо, не се връзвайте толкова. Просто преместете детето, ако тая оценка ви е важна. Аз преди време така направих и съм много доволна. Случих на учители и то добри. Става въпрос за базово училище, което всъщност ме притесняваше. Децата не се деляха на такива с връзки и без връзки. По тоя начин няма изнервяне и учебния процес си вървеше добре. Когато атмосверата е спокойна и приятелска и децата се чувстват по-добре и запомнят по-добре. Съответно и оценките са много по-високи. Успех госпожо и не разбивайте нервите на детето си, просто намерете друго училище. Училища дал господ!!!

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 736409ce16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Госпожо, учителите в наши дни колкото и банално тъпо и не знам си какво да ви звучи са просто КРАЙНО НЕКАЧЕСТВЕНИ! ОТ КОЛ И ВЪЖЕ! За съжаление малко са професионалистите които обясняват добре в клас иии децата да могат да го разберат и научат! Относно един от "умните" коментари където се споменава че "Менделеевата таблица нищо не ми еп омогнала", братленце или сестричке... тая таблица е основата на цялото съществуване на всички съединения в нашия свят та и във вселената и всеки божи ден може да ти се наложи да знаеш примерно дали Цинкът или пък Германият са токсични и какви свойства имат.... а какво има в белината? тризона? аспирина? прахът за пране? сапуна? Защо получаваш обриви? за какво всъщност Не трябва да ядеш толкова сол???? Защо ти трябва калций? ами калий? ами магнезий? ВСЕКИ ДЕН поемаш тези вещества и НАЙ-МАЛКОТО като се разболееш лекарите и фармацевтите ти говорят за това (витамини микро и макро елементи и въглехидрати и мазнини и белтъчини) ТОВА Е ХИМИЯ! Живота и нашето съществуване като организми е на основа ХИМИЯ! Така че мой човек "Менделеевата таблица не ми е помогнала" е по-скоро зле за теб от колкото да говориш колко безсмислена е.... тя е ОСНОВА!

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 4cb8945380
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Така или иначе, системата за оценяване е тази:
под 60% - двойка. И това не е от вчера. За нас беше същата, като се има предвид, че съм завършил училище преди почти десет години.
Колкото до способностите на учителката - за това най-добре говори дневникът - ако графата по предмета е "лебедово езеро", то определено с учителя има нещо нередно, но ако има само няколко деца със слаби оценки то проблемът е някъде другаде.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 31ce69815e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Здравейте, аз съм на 12 години и съм момиче. от втори клас до трети клас учех английски, получавах 6-ци и 5-ци. Като започнах 4 клас пак имах 6-ци и 5-ци без да уча. Сега завърших пети клас пак имам 6-ци и 5-ци. Според мен не ми е труден предметът, но е гадно да получаваш 2-ка, защото майка ми се ядосваше по време на бременноста. 2-ки получавах по история, но вече имам 4 и 5-ци. Сега имаме бебче, родено живо и здраво 50см и изписана 2,950 кг. :)

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: bf538b5ac9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Под 51% било двойка? Хахах пълни измислици! На нас за 50% ни пишат 4 ( 7-ми клас съм ).

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 09593d7270
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Имам чувството, че с годините хората започват страшно много да защитават децата си и да носят от 10 вира вода, само и само да докажат, че проблема е учител, учебник, системата, министъра, болест, но не и детето. В интерес на истината и аз съм имал проблеми в 5-6 клас - не знам защо, не съм имал проблеми с пубертета - просто така се получи. Колкото и странно да ви се струва, училището и учебниците помагат до един момент - след това много полезни стават филмите, сериалите, компютърни игри и тем подобни, т. е. да му е интересно и да попива несъзнателно. В момента езика ми е на много високо ниво, но нещата станаха от само себе си.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: ad2fc285ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   В пети клас и нашият учител беше много строг по тема на оценяването. Даваше ни много домашни, преводи и трябваше да пишем по 10 пъти една дума (за непослушните 20 пъти), а думите, които даваше бяха 20-25. Не изпитваше само устно, устното изпитване беше съпроводено и с писане на думи, граматика. Даваше контролни почти всеки ден, а когато не даваше имаше подготовка за контролни и изпитвания. Контролните бяха всякакви - тестове, граматика, диктовки и думи. Но благодарение на това научих езика до детайли. Според мен проблема не е в учителката, а в детето. По - добре го запишете на някъкъв курс! Надявам се сега в шести клас да се спрявя по - лесно.

Мика

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 361f82944b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   И ние сме разочаровани от тази система на оценяване. Абсурдна е и влияе зле на стимула на децата да учат езика. Да не говорим, че учителите по английски език в училищата са пълна скръб (не искам да обидя никого), но при това заплащане на учителският труд, никой, който знае перфектно английски няма да отиде да преподава в държавно училище. Отиват посредствени преподаватели, които даже не са с педагогическа правоспособност.. Тъпа държава, темата е дълга, авторке, ние също сме в такова положение.. Мисля да го пратя не на частни уроци, а на езиково училище, но след седми клас. Не заради оценките, ами за да научи езика, защото в училище това няма да се случи. След седми клас ще е, защото до тогава ще се подготвяме по други дисциплини за кандидатстване.. Успех ти желая и потърси алтернативни методи детето да научи езика.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 18667bd7f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   От авторката.
Вече мина година от проблема ми, тази година 6 клас ненадейно директорката смени учителката /може би е имало оплаквания от други майки/ и детето ми има 5 за първия срок без никаква намеса от моя страна.
Оказа се, че всички коментиращи тук не стига, че не ми отговорихте тогава на въпроса "как да постъпя с учителката", а и обвинихте мен, без да познавате нито мен, нито нея. Не ви направи впечатление това че тя ми отговорила на въпроса "как да постъпим" със "ми не знам! има ли проблеми в семейството ви"
Вие бяхте убедени, че щом петокласник не може да реши половината от тест в сайт "знам. бг", той не учи. Колкото и да ви обяснявах, че той учи, но изглежда не разбира от преподаването на тази учителка, вие невярвахте. Е, оказа се, че тази година при новата учителка тестовете се по лесни и имаме четворки и петици и матеряла се обяснява, кое и защо е така и детето го разбира.
№41 Аз също държа на знания обаче се видя при нас, че знанията зависят не само от ученика. Колкото и да си знаеш думите и превода им, като не ти обясняват разбираемо граматиката не можеш да решиш и половината тест за знаещи. Сега с новата учителка тестовете са решени на над 80% защо ли?
Благодаря все пак! дано помогнете на друга майка. Английският наистина е важен предмет но не по важен от децата ни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 09593d7270
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Дам, и аз тва се чудя как така на всички децата са генийчета и изкарват все слаби оценки. Да не говорим, че тея под '90 набор са доста зле повечето и изкарват 6-ци за това за което на по-големите са писали 4-ки.

Английски се учи до едно ниво (В2 примерно) с много учене, най-вече в частни училища, и вече след това можете да минете към това което спомена колегата по-горе - сериали, филми, игри и т. н. Това помага мноооого повече отколкото един родител може да предположи.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 5d849337cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

44.   Авторката продължава да говори в множествено число: имаме, изкарваме.... Алооо, остави детето си да диша, ти си супер властна и сто процента го комплексираш, вече е 6-ти клас, а е някакво тотално мамино синченце :/ И това, че им дава по-леки тестове новата учителка може само да е в минус, но май за теб оценките са по-важни от знанията, да не би да се изложиТЕ пред останалите.. Пфффффф, нямам думи!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 21f832c40f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   "Знам, че не може да превежда от български на английски писмено, но това е пети клас в основно училище не висше английска филология. "
Госпожо, извинявайте, но това се учи в четвърти клас... При 40-45% верни отговори не може да очаквате четири. Да, не е за двойка, може би за 3- 3, 50, но не и за четири. Въпросът е, че днешните учители много често не оценяват положения труд, а усвоените знания-т. е. и 5 часа детето ви да учи и ако пак нищо не научи, съответно няма да получи добра оценка. Най-добре наемете частен учител, който не да му решава домашните, а да му обръща внимание на грешките, пропуските и да му помогне да усвои материала.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 3b32281ee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   Всъшност, скалата за оценяване по английски език е точно такава. За да имаш повече от 3, трябва да си покрил поне 60 процента от теста. Броя на задачите се дели на броя на верните отговори *4 2 и така се изчислява оценката

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 02ee99d76b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   Само да попитам ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО ЧАСТНИ УЧИТЕЛИ? Сега веднага ще ви отговоря, защото учителите не си вършат работата както трябва и плашат децата ни с това, че ще ги оставят на поправка, че утре нищо няма да стане от тях. За това децата ни са толкова стресирани и нервни и напрегнати още от малки. Лично аз имах няколко учителки където изискваха много и не оценяваха труда!!! Така, че Госпожо недейте да се притеснявате всичко минава с времето и както се казва Господ гледа от горе.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 6eef690632
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   48, бъдете честна със себе си и вижте възможностите на детето си и себе си! Просто не можем всички да бъдем учени хора, не на всеки стигат възможностите да възприема материала в училище. Не са виновни учителите, а природата и мързела на някой ученици, а родителите са причината за стреса, защото откават да приемат детето си с неговите възможнисти или липсата на такива. Частните учители могат да помогнат само на учениците, които и без това си учат примерно ако нещо конкретно не са разбрали или да дисциплинират мързеливи или разсеяни деца да седнат 1 час и да учат - ей в това е ползата
Аз примерно съм била пълна отличничка винаги, а също съм имала и не до толкова добре обясняващи учители и не съм ходила никога на частни уроци. Всичко си го пише в крайна сметка в учебниците, а днес хората и интернет имат, но трябва да седне човек и да учи - ей това е проблемът.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f5baae15db
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   Все учителите виновни .
Защо мили родители не си погледнете децата ? Защо не се захванете малко да им помогнете , а само за оценки говорите ?
Затова в българското училище няма да има учители .
Защо вкъщи всички са много добри деца и всичко си знаят ?
Все училището е виновно и все децата били претоварени .
А колко много са неграмотни - това е отделен въпрос .
Не е ли време да се престане с глезотиите и лигавщините ?
Едно време поделенията създаваха мъжете , но сега ги няма и за това ще има повече лигльовци !
Ученето си е учене , а не само хленчене !

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 217ec38fb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

51.   Тия да ги нямаме. Детето го е страх от контролни. На детето му е малко мозъка. Ако го знае дали ще го предаде устно или писмено няма значение. Факт е, че ако до преди 10 години ако изкараш лоша оценка проблема беше в ученика, днес за лоша оценка се обвинява учителя. Болшинството от учителите си вършат работата прекрасно и наистина са учители по призвание. А това, че от поколение на поколение децата става по-глупави е очеизвадно. Дайте да не търсим вината само в учителите, когато цялата образователна система мирише на разложено!

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker