Голяма дилема около сватбата... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Голяма дилема около сватбата...
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 3030 пъти
Здравейте, много бих искала някой да ми даде съвет, защото с моят приятел както и да го мислим, все не се получава.

Проблемът ми е, че мислим да правим сватба. То не е кой знае какъв проблем на пръв поглед, но при нас се оказва доста сложна дилема. В момента живеем в Дания. С моят приятел по принцип не сме от един град в България, а разстоянието между двете населени места е около 200 км. Мислехме да направим сватбата в България, но се оказвва, че не може да се угоди на родителите. Искахме да я направим в моят град, защото ако се следват традициите, трябва да дойдат всички от страна на мъжа да ме вземат от вкъщи. Така се избягва двойният път напред-назад поне от страна на моите гости. Да обаче, той казал на родителите си и те са твърдо против това, ако било така нямало да дойдат. Сватба трябвало да се прави там, от където е мъжът, а в противен случай щял да бъде заврян зет, според баща му... Отделно, че нямало да могат да дойдат някои от гостите им (правят си сметки да си канят който и да е, макар че ние мислим да не каним кака Мара от 2-рия етаж и Пепа от 4-тия).

Премислихме и да я направим в неговият град, но само си представете например 20 коли идват да ме взимат - трафик, изнервени шофьори, 200 км. до нас... после трафик, изнервени шофьори 200 км. към негоият град + още 20 коли например (моите гости), после моите гости трябва и да се връщат до моят град.... Много сложно се получава и най-много да се пребием всички от път и да не се получи деня за който мечтаем.

Третият вариянт е, да се оженим в Дания. На него съм най-навита. Няма да е като българска сватба, но поне няма да минавам през всички тези ядове. Да обаче приятеля ми казва, че без родителите не можело... Хайде сега ново 20. Щяли да се обидят. Мислехме компромисен вариянт те да дойдат тук, но това са 4 самолетни билета за майки и бащи. Аз имам сестра и той има сестра. Ако не ги поканим и тях пак стана неловко. Сестрите ни са омъжени и имат по едно дете. Можеш ли да поканиш само сестра си например, а не цялото и семейсто? Не мисля. Така се оказат 10 самолетни билета, което си е направо недопустимо. Те не могат да си позволят да си купят билети, за това ние трябва да им купим, а те не струват 2 лева. Отделно няма преки самотелни билети до тук, ами е с прикачване... ако се загубят по пътя или изпуснат самолета, какво правим???.... Общо взето голяма какафония.

Кажете ми според вас кой е най-сполучливият вариянт и ако вие сте родители и децата ви направят сватба без вас, как бихте реагирали, защото се явавя и 4-ти вариянт: Сватба в Дания без родители и роднини, а само с приятелите ни тук... А като си отидем лятото - трапеза в България с "двата чифта" родители и роднини.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 679ac3cd3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не знам доколко ще съм ти полезна, защото при нас нямаше разправии, претенции от страна на родители, а и става въпрос за България. Разстоянието между двата града е 250 км, живеем в по-големия и съпругът ми е оттук. Аз се притеснявах как ще организирам моите роднини, кой ще дойде, кой ще се притесни от разходите за път, нощувки и т.н. В крайна сметка наех апартамент, където спаха родителите ми от откъдето ме "изведоха". От моите роднини дойдоха 20 души, неговите бяха повече-разбираемо, по-близко са. Някои от моите гости спаха на хотел на техни разноски, други пътуваха и се прибраха същата вечер. Баща ми искаше да наема автобус и да ги извозва, но на мен ми се стори много старомодно, а и тези 500-600 лв, които спестиха, ни ги дадоха на нас.
Идеята ми е, че когато каниш някого на сватба, той сам си прави сметката дали има възможност да дойде или не.
Факторът "сърдити родители" винаги го има, не можеш да угодиш на всички, но в крайна сметка те трябва да уважат вашето решение, каквото и да е то.

Може да подпишете там, а като си дойдете тук, да сключите църковен брак с роднините.
Не позволявайте един толкова приятен момент да се превърне в бреме и в причини за кавги. Ако все пак решите да направите сватбата в града на приятеля ти, по-евтино ще излезе да наемете хотел за твцоите гости, отколкото да пътувате по 200 км в посока. Не е удобно-след толкова дълъг път на никой няма да му е до танци и забавления.
Успех с решението, дано намерите оптималния вариант :)

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 74f609213d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Четвъртият вариант е най- добър. Все пак вие се жените не роднините ви. Ще създавате ново семейство и не сте длъжни да се съобразявате с прищявките на всеки. Съобщете им датата който иска да идва на собствени разноски. Това, че живеете в чужбина не ви прави милионери, че да плащате самолетните им билети. Ако решат да дойдат да си наемат хотел и толкова.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2fc143e6eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Само двамата в Дания + една почерпка САМО на роднините в БГ, когато се върнете.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 5865ba7659
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Оф Боже, да ви имам проблема. Най-напред сватбата я правите ВИЕ, защото ВИЕ се жените, не родителите - нито твоите, нито неговите. Сватбата ще бъде там, където ВИЕ искате, и ще ги поканите да дойдат като гости. Като не искат да идват - ако искат. Как може да се оставяте така да ви въртят на пръста си не мога да разбера. Не те знам на колко сте години, ама като сте тръгнали да се жените, трябва да сте поне малко самостоятелни. Кво е тва, през 5 мин ще питаш мама и тати.

Естествено, че не можеш винаги да угодиш на всички. Казваш сватбата е еди си кога си, еди си къде си, пращаш покани и тва е. Точка. Освен това пътните разходи на гостите не са проблем на младоженците, нито пък е обичайно да се покриват от тях (поне аз не съм чул). Разбира се е добре да се съобразиш как ще е по-удобно за мнозинството, но винаги ще има преебани и те винаги ще мрънкат. Да мрънкат - ако щат. Аз тая година съм на сватба в Загреб, кой ще ми плати пътя до там? Никой, аз го плащам, за себе си и приятелката ми. Плюс две нощувки в хотел, защото пристигаме в деня преди сватбата и си тръгваме в деня след нея. Младоженците само ме питаха дали ще идваме, за да направят групова резервация за всички гости, но няма плащат на всички хотела много ясно.

Викаш 200 км били много, аз и приятелката ми сме от градове на 500 км разстояние, ако тръгнем да се женим по вашта логика трябва да настане война... Вземете се в ръце малко.

Ако питаш за лично мнение, направете го на неутрален терен, за да няма сръдни, но не в Дания, защото тогава ще има още повече сръдни. А и не вярвам да ви излезе по-евтино в Дания, дори да е с много по-малко хора, тъй че ако после правите още един масраф в БГ, ще се оскъпи съвсем. Съвсем друг е юдирическия аспект на нещата с брак в чужда страна - там не знам кое е по-изгодно за вас.

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 512e7d651e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Вариант 1. Значи 200 км, взимате средата и там се срещат родата. Вариант 2. В Дания без тях. Вариант 3. Няма сватба и вариант 4. Ти правиш сватба, съпруга сменен. Повече варианти няма.

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: b342751262
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Когато аз се жних, избрах 4я вариянт. Беше прекрасно - само аз и той. А на разсърдилите се им мина за нула време :)
Не си проваляй собствената сватба заради чужди претенции и удобства!!!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: bbe922f1a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ами кажи, че след като ти превръщат в такъв проблем най-хубавия ден, не мислиш засега да правиш сватба, ще поотложите, докато намерите решение. Дистанцирай се малко и вероятно ще се навият на всякакъв вариант. Ако пък ли не е така - значи не е подходящия. Защото след това изборите, които ще ви се налага да правите ще са много по-тежки. Ако затова не се разберете, не ми се мисли какво ще става по-нататък.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker