Дъщеря ми не сваля поглед от учебниците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дъщеря ми не сваля поглед от учебниците
преди: 12 години, 1 месец, прочетена 4430 пъти
Всички около мен ми казват да не се притеснявам и че се тревожа за глупости, мъжът ми е на същото мнение, и родителите ми, и брат ми, а сигурно и вие ще кажете същото, но няма как да не обърна внимание на детето си.
Тя е вече на 18 години. Има цели в живота и знае как да ги постигне, но имам чувството, че се е вманиачила в това. От много време не сваля погледа си от учебниците. Постоянно учи нещо, преподавателите й са предоволни от нея, защото непрекъснато им носи допълнително написани домашни работи, не пропуска часове, а и е винаги подготвена.

Госпожата й по география каза на последната родителска среща, че си е направила малък експеримент с дъщеря ми, връщайки я много назад в уроците и е стигнала чак до първия, но момичето се е затруднило само на един въпрос. Да беше по един предмет така или пък дори два или три, но не е. По всичко само шестици, тази година не съм се подписала дори и на една петица, което може само да ме радва, НО не се радвам, а се притеснявам. Не е приемливо едно младо, здраво и красиво момиче при това и умно да стои по цял ден вкъщи, на бюрото си и да учи ли учи... Ако не е в нас, е в библиотеката.

Вкъщи е толкова тихо без значение дали тя е тук или я няма. Нито веднъж не съм чула да усили музика, защото тя много рядко слуша такава. Нито веднъж не съм я чула да казва, че излиза с някого навън на разходка. Имаме нови съседи, преместиха се преди 5-6 месеца и чак наскоро разбраха, че имам дъщеря - изобщо не са я засичали. Тя е като призрак сякаш. Не общува с хората, избягва ги. Преди 2 месеца си взехме сиамско коте, много сладко и игриво - тя не му обърна никакво внимание, а ми се струва нормално поне да го погали веднъж. Ама не е!!! Не е нужно да казвам, че няма нито един приятел, то се подразбира.

Вече си е набелязала университет, а аз съм сигурна, че ще я приемат, тя също си го знае. Да е жива и здрава, дано така стане. Но и тук идва нещо притеснително за мен. Намерила си е лекциите за голяма част от дисциплините, които ще учи в университета, както и учебниците, които ще са й необходими, купила си ги е и сега не стига че си учи за училище ами и през останалото време чете лекции и учебници, които ще й трябват в 4-и курс.

ТОВА Е НЕНОРМАЛНО ПОВЕДЕНИЕ!!! Който каквото ще да ми казва, момичето ще се поболее от толкова много информация. Учат пълни глупости в училище а тя ми тръгнала всичко да учи все едно ще й потрябва някога да използва тригонометрична функция или пък да изчисля енергията на един квант. Плюс това и дори не използва интернет, по едно време беше почнала да влиза по-често, но се оказа, че пак заради нещо с училището - презентации правили, доклади имала да подготвя и някакви други простотии. Компютърът долу-горе си стои за украса, телефонът й не звъни - само ако ние с баща й я потърсим.

По принцип не сме отдалечени. Според мен отдалечеността се поражда от тайни, а аз не виждам какво има тя да крие от мен или от баща си, така че смея да твърдя, че ни споделя. Но то няма кой знае какво да ни каже, най-много да спомене по какво са я изпитали, как се спънала в някаква дупка, за какво я похвалили, на каква олимпиада искали да я пратят учителите и т. н. Долу-горе все за училище. Понякога и споменава каква интересна информация е прочела, а от време на време и каква развлекателна книга е прочела. Научих се да се радвам дори на развлекателните книги, които чете, защото и те не са много! Та опитах се да подходя възможно най-заобиколно към ситуацията и да проуча защо не общува с хора, защо не се радва на животните или природата, защо не проявява кой знае какви интереси. Доколкото ми каза, няма проблеми със съучениците, а и класният й ръководител твърди същото. Не е като да й се подиграват, че е зубър или нещо друго, но тя някакси самичка е поставила дистанция между себе си и тях, а те я приемат съвсем спокойно, не я закачат. Всяка година класа й ходи на екскурзии, но тя не иска и не иска да отиде, нямала желание да пътува, не искала. А колко е хубаво да види широкия свят! Колко хубаво би било за нея. Ама не, не ще. С мъка я уговаряме и за семейни почивки, а тя и тогава все си чете ли чете. Сякаш друго на света не съществува. Ще бъде глупаво да й забраня да учи, нали? Ама вече и аз се чудя как да я избавя от това занимание. Поне веднъж да излезе навън, ей така на разходка - не до библиотеката, а на разходка, не по магазините, а на разходка. Поне веднъж да си покани приятел в нас или приятелка или просто някакво познато същество.

Чудя се къде пък сгрешихме с баща й, какво направихме, че да я подтикнем към това. Не сме я насилвали да учи, не сме й се карали за оценки, не сме я спирали да прави каквото и да е. До преди 4 години ходеше на уроци по рисуване, не че беше много общителна ама все пак контактуваше с някой, но по едно време спря, каза че вече не изпитва наслаждение от това да твори и се зае с ученето по-здраво. Ама направо затъна в него, затъна до последния си косъм.

Не че искам да се напива и да прави секс от малка, не че искам да обяви годежа си на 18 и на 19 вече да е родила, не че искам да не се спира в нас... Искам просто да се развлича с нещо, мъничко да е, дори и пак да си е вкъщи, дори пак да е самотно занимание, но да се развлича.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 1 месец
hash: a44d2d8538
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да сте чували за вундеркинд.
Не мислите ли че това което и преподават в училище е малко за нея и тя иска да знае още и още.
Явно не сте я хванали навреме, има разни специализирани програми за развити деца.
Неможете нищо да направите тя си е такава, ако и забраните най-много да се отдалечи от вас.
Опитайте в Менса, там ще ви насочат

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 4df2cd1456
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Може би няма среда в училище, постъпи ли да учи нататък, все ще е по-разообразно, няма да е все такава. Имам едно такова подобно вкъщи и се надявам в университета да се промени.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 7e96d983f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Разбирам притесненията Ви, госпожо. Но мисля, че дъщеря ви е едно прекрасно същество, осъзнало преоритетите си в живота и тя си е поставила ясни цели и знае как да ги постигне. С яко залягане над учебниците! Знаете ли, от вашето момиче ще стане голям ЧОВЕК, повярвайте ми. Сега е момента да учи, за приятели, излизанки и забавления има време. Не, че не може да излиза и пак да си учи и да знае всичко, но така не е напълно отдадена на ученето.

Тук ще дам един пример от моя личен житейски опит, макар и кратък, защото съм само на 21 г. До 8 клас аз бях нещо подобно на дъщеря ви, постоянно залягах над учебниците, излизах само събота и неделя пред блока със съседските деца. И един ден се появи ТОЙ. Влюбих се до глупост, буквално си изгубих ума. И знаете ли, вместо да продължа да уча и да се съсредоточа въхру това, че ще кандидатствам след 8 клас, погледа ми беше само навън, налагах си да не губя ритъма с ученето, но нито дума от урока не влизаше във влюбената ми главица.

Започнаха проблемите с родителите ми, от 6 паднах на 4, заради това, че акъла ми е другаде, не и в учебниците. И така 4 години, докато завърша, имах връзка с въпросното момче и исках във всеки удобен момент да сме заедно и не ми оставаше време за учене, а и дори да си седях в къщи, пак ви казвам, нищо не попивах от прочетеното. В час бях отвеяна, вместо урока аз пишех любовни бележки и чаках да бие звънеца, за да го видя. :)

Така, че раздвайте се, дъщеря ви се различава от връсниците си, но това не значи, че е поела грешен път, напротив, насочила се именно накъдето трябва. Ще дойде момент, в който дъщеря ви ще е натрупала необходимите знания и квалификации и ще обърне внимание на личния си живот. Ако имахте дъщеря, която постоянно й се излиза, напива се в комания и взима наркотици (това правят днешната младеж, не си мислете, че решават задачи, като се съберат ) спи с различни момчета и ви води само 2, 3, 4... нямаше да сте доволна като родител.

Съветвам ви да спрете да се притеснявате за това поведение на дъщеря Ви и да осъзнаете какво съкровище е тя. Сама казвате.. кротка, тиха, учи, учителите я хвалят... няма по-хубаво от това. Нейното хоби е да учи, прави го с желание, а не защото трябва и защото ще плуват патки в бележника и ще има наказания после. НЕ, тя го прави за себе си, не за вас, не за някой друг...
Пламсита21

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: dd05860150
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Действително от учене човек може да полудее, но пък е по-добре, отколкото да стане поредната к*рва. Както казва баща ми - всичко трябва да е в умерени количества. Извеждай момичето навън или говори с нея да се запише на танци или спорт. Трябва редовна физическа акивност! Е това за 4-тия курс вече наистина ме уби - не е нормално... Ама кво пък - всеки си има няк'ъв бъг.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 0362cf4995
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Пробвала ли си да и обясниш, че сега са годините, когато трябва да се забавлява, и че цял живот ще има възможност да си тормози мозъка с далеч по-важни неща? Преди това, отговори си на въпроса изглежда ли тя така, сякаш и липсва нещо? Може би четенето е нейният начин на забавление, а мозъците на някои хора просто имат огромен капацитет и имат нужда от нова и нова информация. Опитай да и покажеш, че тази информация може да идва и от други места, не само от учебниците. Разказвай и как си си прекарвала времето в компания на нейната възраст, а и сега. Може би ще и стане любопитно и ще започне да се вижда с хора.

Разбирам те, че в никакъв случай не отричаш ученето, както и аз, обаче всеки човек има нужда малко или много от социални контакти, и стискам палци дъщеря ти да започне да ги осъществява.

 
  ...


...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 5aac949ad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Оставете момичето на мира ще дойде моментът когато ще излиза и ще пишете тук "не мога да се вида с дъщеря си". Децата намират начина и момента да опознаят света и това си е техният начин.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: e4187544de
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Може би за един родител е притеснително, но погледнете го от друга страна помогнете и да се развива а не да си кажете къде ще и трябват тези знания, направете всичко възможно да учи в чужбина да не си хаби таланта. Дова си е божи дар и много усилия помогнете и. Тя в България няма да е оценена, но в чужбина по специално в САЩ или в Русия да се насочи към астрофизиката може някой ден да стане гордостта на Б-я но извън нея. Браво на момичето но помогнете и насочете я към национални конкурси за стипендия в елитни университети защото тука просто ще си хаби всичките усилия както и вие казвате ще се побърка, Желая и много успех, дано някой ден да има нобелова награда и да стане успешен учен, но не в България

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 6795ff4232
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз не мога да разбера хвалите ли се или се оплаквате.
И аз съм на мнение, че трябва да оставите момичето на мира. След като може и иска да уч- да учи! Напротив, не по-късно в живота, а СЕГА и е времето да учи!

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 42d1402a2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Сама казваш, че е по-затворена. Вероятно това, че е антисоциална й пречи да общува нормално със връстниците си и с други хора. Може би чрез ученето се опитва да запълва някаква липса или да прогони потискащи мисли. Определено не е много редно постоянно да учи и да води толкова заседнал и скучен начин на живот. След време, като порасне още малко и се обърне назад, какви ще са спомените й за тинейджърските години, пропиляни единствено в четене, учене и стоене в къщи? ! Нормалните хора имат нужда от хобита, разходки, спорт, приятели, гаджета... Може пък да се чувства комплексирана в някакво отношение и чрез ученето да се стреми да се доказва по някакъв начин. Защо не поговориш с нея?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: d80159ffdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами, аз например си искарвам хляба с тригонометрични функции и други подобни. Дали съм за пример или не, няма да обсъждам, но не се оплаквам от положението си. Мисълта ми е - не бъдете наивна и не мислете, че образуванието е ненужно.
Дъщеря ви може би има потенциял да направи нещо повече от средностатистическия гражданинна рапубликата. Не я спирайте, насърчете я.
Истински висики резултати в науката се постигат само с много, много труд, и само и единствено с вътрешна мотивация, не с учене насила. Тази мотивация при дъщеря ви е дар. Ценете го, не го подтискаите. Тя знае най-добре.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 6ec0d66e1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Като я засърби по-сериозно между краката и ще вземе да сваля... не само погледа си от учебниците! Всяко естествено нещо, което се подтиска или избягва дълго време, накрая избива с невероятна сила!
Имахме една такава колежка в университета - абсолютна читанка и зубърка. В пети курс обаче "се открехна като вратата на градския кенеф", както я бъзикахме.
Така че - споко!

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 9b58472de6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Според мен може да си отключи сериозни психологически проблеми като не общува и не излиза навън. Хубаво е да учи, но не трябва да се лишава от контактите с хора. Изведете я на разходка някъде.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 9b58472de6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Това което се учи в училище в по - голята си част са ненужни знания и не необходимо да се знае целия материал на изуст. Моите съученици, които на времето имаха 6 по всичко 90% от тях никъде не стигнаха, защото училището ни учи да запаметяваме информация а не да мислим самостоятелно и да сме изобретателни. Когато завършиха университета и дойде време да си търсят работа станаха продавачки.
Тези, които имаха шарени оценки, 4, 5 и по рядко 6 са хората които успяха най-много в живота.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 6ec0d66e1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   №10, с тригонометрични функции? Да не сте сексолог и да пресмятате синус от ъгъла, под които се вдигат различните пениси?

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 60bc706bcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Глупости, който много учи никога не прави нищо в живота си. Няма нито един вундеркинд милиардер, поне аз не съм чувал за такъв. Всички са много посредствени в учението, да не кажа нехранимайковци. Ученето е учене, но това, което научаваш в живота и при контакта с други хора и ситуации е много по-ценно и от 100 учебника.

Изобщо, който си губи времето в учене не стига далеч, така е устроен живота. Трябва да си добър в социалните контакти, за да завъртиш някакъв бизнес, да се уредиш някъде, да познаваш тоя или оня. Ако само учиш - сам нищо не можеш да направиш, навсякъде е така, не само в българия.

Надявам се в университета да и дойде акъла в главата на момичето.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 88d9363765
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Съчувствам ви:( Според ме като се влюби нещата ще се оправят.

Атанас Далчев

КНИГИТЕ


На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.


Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като страниците
прелиствам уморен.


Години да четеш за чуждия
живот на някой чужд,
а твоят, никому ненужен,
да мине глух и пуст.


До мене ти не стигна никога,
о, зов на любовта,
и аз изгубих зарад книгите
живота и света.


1926 г.


Next

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 1145344ac2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Иска ми се да имам нейните нерви и умствена енергия. :):):):)
Не знам как не се е разболяла при това учене честно. Аз лично само за ден учене се изморявам много. Като че ли преди не бях така, не знам на какво се дължи. :? Пия какво ли не, но ефект 0. Докторката ми каза, че нищо ми няма. :( Не се радвам, защото не е така. Сори, че оспамих малко темата, но ме впечатли дъщеря ви. Иначе се опитайте да я изкарате по някакъв наин от вкъщи. Просто бъдете хитри и все намирайте поводи да я взимате с вас някъде уж да ви помогне. Не се сещам какво друго мога да ви дам като идея. :) Ако се сетя нещо друго ще пиша.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: ca67fc5916
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Знаете ли и аз бях като дъщеря ви, все си учех, все четях, четях и продължавах да уча и чета, завърших гимназията с пълен отличен, кандидатствах и ме приеха да уча археология и един ден знаете ли какво стана, както си седях на сред библиотеката си зададох въпроса аз какво правя? и напуснах университета, декана ми пожела дано там където отивам да намеря повече пари... и така и стана на 20 години си намерих хубава работа за която ми помогнаха компютърните познания и знанията по чужди езици трупани през годините... после купих първия си магазин по пътя срещнах и мъжа си да сега сме и двамата и какво направих записах финансов мениджмънт, помогнах на баща ми да увеличи богатството си и знаете ли какво ще ви кажа госпожо, насърчавайте дъщеря си, вярвайте ми докато чете тя е в собствения си свят и е достатъчно щастлива... а що се отнася до общуването - продължавам да съм от необщителните и знам къде да поставя дистанцията и повярвайте ми това помага изключително за да оцелееш в нашата освирепяла държава. Пожелавам успех на дъщеря ви и дано тя да намери своя път, както аз намерих моя. Веднъж след като го намери ще спре да се лута и ще продължи напред. (жена на 24)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 35544f828f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Хубаво е, че момичето се старае толкова, нека учи. :)
Но можете малко да й помогнете да се поразсее отвреме-навреме: предложете й някакъв спорт (по нейн избор) да запише и/или пък излизайте събота и неделя по женски двете, това ще я разтовари малко от ученето и ще й подейства разтоварващо :)

c2h50h

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 103c067a23
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   И аз бях нещо подобно до 10ти клас. Сега съм 12ти, тоест колкото дъщеря Ви. Последните 2 години ми минаха в други занимания, а не в учене, за което безкрайно съжалявам. Дължа го именно на глупавата система на българското образование, която те кара да се задоволяваш и с малкото, което знаеш, и да убиваш и малкото амбиция, която ти е останала. Но дъщеря ви има хъс да учи, ясно подредени проритети и цел в живота. Няма как да я спрете да учи и чете, това е нейното хоби и може много да и помогне в бъдеще. За съжаление, не виждам как това може да се случи в България. Тук успехът не се измерва в знанията и възможностите, а в това да познаваш точните хора. Ето защо, асоциалността, така определям това, което ви притеснява, ще се окаже проблем за реализацията й след университета. Защо не я насочите към чуждестранни университети, които могат да оценят нейните качества правилно и да й дадат шанс за изява. Там се набляга на практическа работа, а не просто зубрене на томове учебници без никаква ясна цел. Тя явно има трудолюбието и амбицията да успее където и да е. И ако това не се случи след като завърши и университет тук, ще е много жалко.
Що се отнася до МЕНСА, те определят IQто, а не знанията в училище. Но не е зле наистина да пробвате, те биха могли да дадат насоки.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 8a3ee732f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Евала на дъщеря ти. Не всички могат да се похвалят с подобна амбициозност като дъщеря ти. Аз например съм много мързелива и много неуверена в себе си. Радвай се, че имаш такава дъщеря... поне знае какво да прави с живота си, на тази възраст. Браво!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: c31133a295
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Може би ще ти се стори глупаво, но според мен поговори с нея. Може нещо да я притеснява и да се опита да го избегне или пренабрегне като учи. Опитай дая заведеш на някакви танци или, ако обича да учи на някакви семинари, където да я подкрепиш в някакво ново начинание, където да среща нови хора и да й налага да влиза в контакт с хора. Опитай се ти самата да и станеш приятелка, ама истинка, така че да ти вярва и постепенно сама ще откиеш проблема.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 0aacba9cbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Авторката:
Благодаря за коментарите и отделеното време от всеки от вас!
Както каза някой от вас, накрая от някъде ще избие нуждата от развлечения. В това съм сигурна и мислейки си по този въпрос, предпочитам да стане "лошо дете" докато е вкъщи отколкото когато замине далеч от нас. Ако тук се заплени по нещо неприятно, бихме могли с баща й да й помогнем и да й посочим пътя, но когато е сама и не сме съвсем наясно какво се случва... Дали изобщо ще разберем за промяната в нея навреме? Дали ще успеем да я спрем, ако тръгне по лош път? Ще отиде да учи, ще се запознае с неприятна компания и в крайна сметка може да тръгне по грешен път. Разбира се, има точно толкова голяма възможност и да се запознае с прекрасни хора, които да й повлияят добре. Дали възпитанието, което сме й дали с баща й, е достатъчно? Няма как да разбера, когато не общува с хора, не излиза... Едно дете може да се държи по коренно различен начин извън и вътре вкъщи. За сега не допускам, че съществува разлика между поведението и навън и вътре, но това е защото няма приятели/компания, в която да се държи различно. Един ден, предполагам че ще има хора, с които ще се събира, само че явно това ще се случи, когато е далеч от дома (и нас) и дори да сгреши, едва ли ще сме до нея, за да разберем. И не се знае дали грешката няма да разбие живота й и тези години, прекарани в учене, да станат безсмислено пропиляно време. В този ред на мисли се опасявам от прекаленото й висене вкъщи.
Дадохте ми съвети да я запиша на спорт... Е, то хубаво, но тя вече е на 18 години, а не на 5, така че да мога аз да я запиша на танци, волейбол или каквото и да е друго. Ако тя не пожелае, аз как да я запиша? За ръчичка ли да я водя на тренировки? Няма влечение към спорта, предпочита умствената дейност през физическата.
За семинари обаче наистина не ми беше хрумвало изобщо! Много добра идея, струва ми се. Мисля че няма да откаже, би трябвало да й е интересно. Благодаря! Пък ако има нещо интересно и в други градове, мисля да й предложа да пътуваме малко, може да събудя и туристически интерес.
Относно това да излизаме двете - вече опитах и всъщност, продължавам да опитвам. Намирам си поводи да излизаме заедно, поне до някой голям супермаркет с претекст, че може и тя да иска нещо. От време на време я каня на кафе с моите приятелки или пък само двете. Това с моите приятелки го свързвам с възможността да не й е интересно да общува с връстниците й. Знам ли, може да се има за нещо повече от тях, въпреки че уж не дава признаци за това, но познатите ми дами с които излизам са интелигентни същества, с които предполагам че би могла да намери тема за разговор. Но това не предизвиква интерес у нея и някак все бързичко се измъква към дома, измисляйки нещо.
От Менса изобщо не съм се интересувала, но благодаря за предложението - ще видя какво ще намеря по този въпрос.
Не бих желала да влияя на решението й относно кандидатстване в университет, благодаря за съветите - тя вече се е запътила към чужбина, което ме прави щастлива. Искам да замине и ако успее да се реализира там, а вярвам в нея, че ще успее. В България шанса за младите не ми се струва кой знае колко голям. Давате ми надежда, че може би там ще бъде по-добре за нея, за което също благодаря. Дано наистина е така, дано се справи и дано това е правилното решение.
Относно това да говоря с нея: говоря аз, но опитвайки се не да й мърморя за това, че не излиза. Това според мен не е особено добър подход към един тийнейджър, защото се приема като празно мрънкане. (така си мисля поне аз)
Номер 18, вдъхваш ми малко надежда, че това учене не е напразно, но все пак продължавам да си мисля че е прекалено.
Времето ме притиска и нямам възможност да пиша повече, но мисля че долу-горе казах всичко. Отново, благодаря за мненията ви - някои обнадеждаващи, други съвпадащи с моето мнение, трети- - плашещи.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: eff3c0525d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Според мен дъщеря ви има нужда от помощ.
Изпозва ученето, за да избяга от реалността. Сама казвате, че няма приятели, не е общителна, не обръща внимание дори на котето, това е лош сигнал според мен. Дори да я приемат където си е поставила за цел как ще общува с хората там?
Там първо, че колегите й ще бъдат на различни възрасти и от различни градове, второ, как ще се научи да общува с тези хора?
Ще ги отбягва ли??? Как ще се оправя сама в чужд град???
Говорете с нея докато не станало късно.
Да не си дойде някоя седмица разплакана при вас.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: c59b073a2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Номер 20 съм пак, радвам се да чуя, че се е насочила към чужбина. Аз, дай Боже, от септември ще съм в Дания, след като от САЩ ме отрязаха заради липсата на извънкласни дейности, защото там само с учене не приемат. Просто ми е интересно, коя държава е избрала тя? Може да не отговаряте, ако не желаете или мислите че това нарушава анонимността.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 0aacba9cbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Не мисля че тази информация нарушава анонимността, в крайна сметка сигурно много деца кандидатстват в чужбина. :) Най-голямото й желание е да я приемат в Швейцария, но реши да кандидатства за всеки случай и в Германия. Аз харесвам Швеция, ходила съм там и някак ме завладя обстановката, но тя свързва страната с медицина заради Каролинския униврситет и отказва дори да обмисли възможността.
Успех в Дания, номер 20! Не съм пътувала до там, но имам огромно желание, чувала съм много хубави неща.
Номер 24, не знам как ще се оправя на чуждо място, но може и точно това да е ключа към бараката. Когато се озове на едно непознато място сред непознати хора ще й се наложи да комуникира дори минимално с тях. А минималното винаги може да се увеличи, но ще й се наложи да се оправя сама, което може да я направи малко по-отворена.
Говоря си с нея, мили хора. Говоря, но не съм способна да правя магии и не знам как с две думи да я накарам да излезе навън и да си намери другари. Не искам да й се карам, че няма, това може да доведе неприятни последици, а и до каква степен тя е виновна за това? Ако това й е в природата аз какво да направя? А ако е от средата, защо не иска да пътува, да се махне дори и за малко от този град? Защо идва с нас на почивка с мъка в очите сякаш я откъсваме от най-ценното й? Скоро мисля да й подхвърля идеята това лято, ако не ни желае за компания, да замине сама някъде. Може пък ние с баща й да сме причината на почивките да не се запознава с никого... Ама колко имам да я мисля през това време, от сега ми се свива сърцето.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 7e71f993fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Навремето имах един съученик. Учихме заедно в СМГ. Той беше абсолютно същия като вашата дъщеря. Не излизаше с никой, в междучасията не ставаше от чина си и все се занимаваше с нещо по математика или информатика.
Непрекъснато го канехме да спре с ученето и да дойде с нас на купон или на разходка, но той не искаше... Винаги печелеше всички олимпиади и дори още в 5ти клас стана 1ви на световното по математика. Такъв човек не може да бъде променен. Неговите родители се опитваха да го спрат и пробваха какво ли не, дори и да го спрат от училище.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 2d37fbf8f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Eдно може да направите. Тя иска да постигни целите си и може да се гордеете с нея. Това може да направите само

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 8244d7c132
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Въпросът е дали дъщеря ти има желание за общуване с хора и излизания навън. Аз много дълго време бях в подобно състояние - само учех, не излизах никъде, а и почти нямах приятели. Нещо ми прещрака в някакъв момент (явно късен пубертет или не знам) и започнах да изявявам желание и аз малко да поживея... но тогава пък ми беше трудно, защото приятели и дори познати се създават трудно, още повече като толкова време си бил откъснат. Според мен универистетът ще я промени.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker