Да издържам ли брат си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Да издържам ли брат си?
преди: 12 години, 25 дни, прочетена 2638 пъти
Здравейте. На 28 съм. Имам бизнес, от който на месец печеля петцифрена сума. Парите са ми достатъчни, за да издържам себе си, съпругата си и детето. Помагам и на родителите си. Но имам брат на 20, когото много се чудя дали да го финансирам. Води разпуснат живот. Живее при родителите ни. Работи за 600 лева и всичките си пари ги дава общо взето за купони и пиене. Не знам докога ще я кара така, но по негови думи няма намерение да променя нищо. Няма стремеж за учене, за развитие, за нищо. Само купони са му в главата. Бих искал да му помогна, но не знам как. Ако започна да му давам примерно по 2-3 хиляди на месец, едва ли нещо ще се промени, просто ще напусне работа и ще прави още по-големи купони. Нямам нищо против тях, и аз ходя понякога, но искам да се научи да се справя сам с живота. Но не виждам никакво желание в него. Сега родителите ни с моя помощ плащат ток, вода, купуват храна и т. н. Сигурно смята, че след като те ни напуснат, аз ще го издържам... Нямам нищо против, след като мога да си го позволя, но не искам той да се научи на мързел и безотговорност. Направо не знам какво да правя. Някакви съвети?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 25 дни
hash: 13d5290e5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти - първо, поздравления, че на тези години си успял, но едно ти казвам - не! Не издържай брат си!

Можеш да му предложиш да финансираш следване например, но това е максимумът. Не поемай отговорност за живота на други хора. Той е имал същите шансове като теб, но не иска да направи нищо от тях. Ако днес и сега свикне да го издържат, утре, ако се случи нещо с бизнеса ти, няма да има по-лош от теб.

Има една дума - направи хиляди добрини на някого, но едно лошо и си най-лошият.

Живей си живота, спестявай си и се грижи за родителите си, но на брат си не дължиш нищо.

Лаура

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: df7b49b4fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И моя брат е подобен, предимно аз се грижа за него а той не излиза от нас с месеци. Опитай се да говориш с него, но много сериозно, друго не знам какво да ти кажа.

Death_Blade ^

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: 66bfdc659c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Да до болка позната история. Остави го да мине през това сам. Всеки е имал такъв период. Аз от 18 годишна работя, но чак сега-25, успявам да се оправя сама.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 25 дни
hash: b15fceea64
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По-скоро използвай парите си за да възнаградиш работниците си, може и да ги инвестираш в квалификация или ново оборудване. Не си губи времето по този безделник. Наивно е просто да си мислиш че като го издържаш ще получиш нещо.

И не забравяй - днеска може да имаш пари, а утре да си на улицата. Не си губи времето по глупости или безделници. Твоя си работа.

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: 89d1f065ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Поздравления! Много се радвам за теб! Звучиш като много отговорен човек, който иска да направи правилното за семейството си.
Мисля, че е най-добре да поговориш с брат си. Трябва да му обясниш спокойно, че трябва да се вземе в ръце. Например, че трябва да продължи с образованието си (не знам дали ти имаш, но предполагам, че си висшист), за да може да си намери истинска работа по-късно в живота и за да издържа своето си семейство. Както на нас пишеш, трябва да му кажеш, че ти помагаш на родителите си. Кажи му, че ти ще имаш възможност да му помагаш до определен момент, докато например учи, но не можеш да го издържаш цял живот. Все пак трябва да му обясниш, че твоята основна отговорност в живота са жена ти и детето ти. В никакъв случай дори не му споменавай такива големи суми. Дори и в момента не му давай много пари, ще стане много зле. На ръка му давай само джобни пари за храна и основни нужди. Ако се съгласи да учи и ти го издържаш, ти директно да му плащай таксите, квартира и т. н.
Освен това той не трябва да си въобразява, че ти си "банка. " Не трябва с него, а може би дори и с родителите си не трябва да обсъзждаш личните си финанси.
Не знам защо, но си мисля и разбира се без да се обиждаш, но като че ли родителите ти са виновни за тази негова ситуация. Случайно него да са го глезили като малък, а към теб да са били по-сурови?
Може би е добре и родителите ти да поговорят с него.
Успех!

 
  ...


...
преди: 12 години, 25 дни
hash: ed0cd1f3bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Според мен на този етап не. Това са все пак много пари, щом работи за 600 лв би трябвало да му стигат, дори и да спестява от тях. Аз съм студент и родителите ми помагат, слава богу, но преди да бях студент, работих около година, сега бих искал да работя пак, докато уча, но работа не се намира толкова лесно. Иначе, много рядко ходя по дискотеки, то и няма и с кого да и се отиде. Аз на месец живея с около 350 лв. Иначе за негово добро би било хубаво да му намалиш парите.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 25 дни
hash: ee350f317b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Него издържай на този етап. 600 лева за човек, който няма никаКви задължения освен да си гледа кефа не са малко. Остави го да се труди и успех да му дойде акъла!

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: 92d4dafc7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Учудващо жестоки хора!

Пази кръвта си, недей се лъжи по това че е купонджия. Това е от годините... И в крайна сметка седни да говориш с него за това да му изработиш горе долу некво бъдеще. Или го земи на работа при тебе.

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: ae1a9e216c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Благодаря за отговорите на всички!
Ами аз и сега си инвестирам в работниците. "Един доволен работник е по-добре от двама недоволни" е моят девиз. :)
Единствено аз, жена ми и държавата знаем колко печеля.
Има някаква истина в това, че родителите ни са го разлигавили. Когато аз бях на неговата възраст, те едвам свързваха двата края. Аз бях в студент в София и също едва си изкарвах парите за наем, храна, учебници и т. н. А при него няма такова нещо - всичко си има. Дори и да не работи, няма да е проблем...
Това с университета съм си го мислил, но е малко извън моя контрол да го накарам да учи. Като нищо може само да обикаля кафетата и дискотеките вместо да учи. И после ще работи пак за 600 лева, само че ще е с диплома...
Говорил съм с него, няма ефект. Приятелката му, и тя е същата като него. Ако не беше трагично, щеше да е смешно, както се казва.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 24 дни
hash: 0e44ff8204
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Щом работи и не е в затруднение няма смисъл да го глезиш с пари. Особено като няма да ги ползва за нещо полезно. То народа е измислил поговорка за случая - "Брат брата не храни, но при нужда - брани".

 
  ...

...
преди: 12 години, 24 дни
hash: 95f286837d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Издържай го само при условие, че влезе в университет.

 
  ...
преди: 12 години, 23 дни
hash: 54c5205cc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Помогни му, няма да съжаляваш. Брат ти е. Винаги ще можеш на него най-много да разчиташ. Аз съм на 33, мъж. До преди 2 год. бях мн зле финансово, въпреки че работех. После 1. 5 год не работех. Бях просто на ръба. През цялото това време( някаде 4-5 год), брат ми, ми помагаше финансово много, даже купи ми и спортна кола, плащаше ми почивките ма морето, скъпи ГСМ... без аз да искам или да търся нещо. Просто имаше въможност. Сега от 6 месеца работя в чужбина, имам хубаво висше образовние и изкарвам мн, мн добре. И мога свободно да кажа че сега, всеки месец, пращам на брат си между 1000-1500 евро. Без той да ми ги иска, разбира се. И ще продължавам да му давам, въпреки че той не се нуждае от тези пари, има си достатъчно. Даже съм намислил да му купя джип, като благодарност. Не мога да забравя как ми е помагал, когато ми беше най-трудно. Щото кой друг ще ти помогне в най-трудните моменти, ако не собствения брат!?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 22 дни
hash: 8c9b0d220f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Към 17. Само че автора никъде не пише, че на брат му е трудно.. Той е хлапак още. Ти казваш, че си бил на 31 години, когато си нямал пари, а брат му е на 20!
Авторе, дръж си парите, нали пак за него можеш да ги събираш, но му ги дай като вече има някаква идея къде може да ги вложи най-ефективно! Сега ще ги изпие и ще ги похарчи за леки момичета. И като му даваш така пари няма да му помогнеш, нека сам да види кое как става в живота. Млад е, на 20, ще разбере какво иска след някоя друга година, ще узрее и тогава му помогни. Сега с толкова много пари ще го объркаш тотално, при всички случаи няма да го тласнеш към по-добро.. виж към по-скъпи заведения и наркотици може.. и фалшиви приятели, и лъжливи жени. Давай му по 200-300 лв на месец допълнително, може и повече, но 2000-3000 са много за 20-годишен! Аз също взимам 600лв. и съм на квартира с приятеля ми, а нашите евентуално ако ми дадат 20-50лв на месец, не защото нямат, ами защото аз така съм си преценила, че искам да се справям :) И продължавай да му говориш! :)
Ив!

 
  ...
преди: 12 години, 20 дни
hash: 2bd84f6d55
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Аз съм в подобна на твоята ситуация и бих те посъветвала да му помогнеш, но не като му даваш пари кеш, а да ги инвестираш в образованието му. Нормално е на тази възраст да е малко по-безотговорен. Застави го да запише да учи нещо. Дори и сега да не се отнася толкова сериозно смятам, че различната среда, че му помогне да порасне и да се осъзнае. Не приемам мнения, че на брат си не си длъжен с нищо, той е твоята кръв и би могъл дори и с "по-твърди" методи да му помогнеш. Но в никакъв случай пари на ръка. Защото така ще свикне, че има на кой да разчита.

 
  ...
преди: 12 години, 20 дни
hash: 348df07010
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   В никакъв случай не му давай сега. При положение, че живее при родителите ви(демек не плаща сметки и глупости, друг му купува и готви) и получава 600лв(което за млад човек без някакви задължения е предостатъчно). Трябва да се научи на отговорност и да цени парите, а тези които ще му дадеш също ще отидат за купони и пиене. Все още е хлапе до някъде, но е и достатъчно зрял, за да може да си прави сметка. Ако сега започнеш той ще се научи и после няма отърване. Гледай си семейството, помагай на родителите си(те са те отгледали), но на брат си недей. Естествено, когато има нужда, закъсал е финансово или е решил да отиде в университет можеш да му помогнеш, за това са роднините. Но сега няма нужда, ще се разглези повече. Когато баща ми е бил на 20 е заминал в друг град да учи, работел е и се е справял сам в живота. Баба и дядо не са можели да му помагат много, тъй като не е единственото дете и освен това са гледали и своите родители. Но благодарение на това се е научил и е успял. Сега и той получава доста големи пари и помага на своите родители и родителите на мама. Няма нищо даром, един ден като стане и той на 30 ти ли ще го издържаш- млад, здрав и трудоспособен човек? Недей само ще му направиш мечешка услуга.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: c21f394669
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Не издържам вече-преместих се да живея в 1 село до София-около 23км при баща ми и баба ми, и се махнах от апартамента в София който майка ми и баща ми имат-там живеят майка ми, сестра ми-колкото мене на 17г и брат ми-27г. Преместих се защото ми беше тясно и не се разбирах с никого-3 стаен апартамент-90 квадрата-с килер и тераса. И нямам никакви приятели-във файсбоок имам около 250, заеквам-е ходя на безплатни курсове от скоро. И не излизам с никого, майка ми и баща ми-не се грижат много за мене-даже бих казъл никак-не ми дават пари :@-живея в някаква кочина къща пълна с мравки и кви ли не бобулечки. Аз изчиствам и баща ми след 2 дена-вече е направил кочината :@. Даже сега от моя клас ми предлагат да отидем на басейн-щяли са да ходят половината клас-ама аз как да отида като половината багаш-ми е в София в апартамента-нямам джапанки за навънка :@-и няма как да отида да си купя-утре :@, нямам и кърпя. Също така искам да отслабна-да ходя на фитнес-преди уж ходих-за няколко месеца. Сега искам да карам на диета и да отслабна-казах на баща ми да ми даде пари-за карта за фитнес-той каза, че няма. Даже баба ми каза, че сме бедни-а не би трябвало да е така-майка ми и баща ми общо-горе-долу взимат около 4 или 5-средни работни заплати. АКО ИМА ХОРА КОИТО МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНАТ ДА ПИШАТ В ТЕМАТА-че съм отчаян.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 29770ed207
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Според мен всичко с времето си, щом работи и получава заплата, рано или късно ще се обвърже и ще порасне, не се тревожи. Най -много го накарай да учи в университет и го остави. Ще му дойде акала, рано или късно

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 4a0019ecf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Това да му помогнеш, ще е лоша услуга. Така ще му отнемеш възможността да се научи сам да се грижи за себе си, да бъде отговорен и да умее да оцелява самичък. Така ще е като едно домашно животинче, което няма да знае как да се оправи само в големия свят. Ако искаш си му заделяй някакви пари, които да му дадеш като подарък, когато покаже, че се е научил как да си изкарва сам хляба. Просто ти си минал по този път сам, станал си силен, очевидно добре финансово, не го прави финансово зависим от теб! Все пак, 600 лв, ако не плаща квартира, са му предостатъчни!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 0a5fd7c61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Предложи му да работите заедно. Остави го да мисли, че носи голяма отговорност на гърба си, а всъщност го контролирай да се труди и да мисли. За награда му давай добра заплата. Като не трябва да си мисли, че е привилигирован като твой малък брат и да не си върши добре работата.

А може той да е човек, който не иска да му минава живота в трупанее на пари. Може 600 лв да го устрийват. Може да не иска да изоставя безгригния си живот на наи малкото дебе в семейството.

По принцип на най малките деца това им е проблема, че разчитат някой да се погрижи за тях. И аз имам брат, той си живурка със заплатата си от 500-600лв, харчи до рай и като има нужда аз КАКА му все му давам. Сега се е записал студент и съм му казала,че пари няма да му давам повече и като има пари да ми върне парите, дето е взимал назаем.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker