Въпроси за брака - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Въпроси за брака
преди: 11 години, 11 месеца, прочетена 2969 пъти
Здравейте, пише ви едно 20 - годишно момиче. Повод за въпросите ми стана днешният разговор с баба и дядо. Говорихме за братовчедка ми. Тя е на 24 и иска да стане лекар, но не я приеха и завърши за акушерка. От 2 години все се пробва за лекар, но не я приемат. Минала година съвсем малко не и достигна. Тази година се беше подготвила, но не се яви на изпитите, защото гаджето и не я е пуснало. Точно това стана повод за днешните въпроси. Аз попитах "Кой е той, че да не я пусне да се яви на изпитите? " и баба ми отговори, че сигурно я е притискал за брак и деца. Дядо се намеси и каза, че "като станеш семейна, трябва да слушаш мъжа си" и че трябва да се правят компромиси в брака. И ето тук, мили мои читатели искам да ви задам няколко въпроса.

Първо, защо след като жената също работи, трябва да прави каквото мъжът и и казва? Означава ли това, че желанията на жената са по - маловажни? Преди се е слушала само мъжката дума, защото мъжете са носили пари, а жените са си стояли вкъщи. Аз съм студентка и искам да изградя кариера. Не разбирам защо един ден трябва да правя каквото мъжът ми иска. Думите на дядо ги разбирам така : след като жената се омъжи тя престава да бъде човек. Аз съм много волна натура и не мога да понасям някой да ми казва какво да правя. За мен, това означава, че другият е по - умен от мен. А щом жената трябва да слуша мъжа, значи той е по - умен.

Второ : защо желанията на жената да не са важни? По въпроса с братовчедка ми, тя е твърдо решена да го зареже и догодина да кандидатства наново. Искам да знам кой е съпругът ти, че да ти заповядва? Разбирам да ти е баща, който те е хранил и е харчил пари по теб, но съпругът кой е? Никой. За мен трябва да се уважава семейството, което е положило грижи за теб. Съпругът ти нито ти е плащал образованието, нито ти е купувал дрехи. Какъв смисъл има сега да уча като после ще трябва да си стоя вкъщи и да не използвам знанията си?

Аз съм момиче, отдадено на науката и мисля, че ако всичко е така, както казва дядо, е по - добре да не се омъжвам.

Трето, ако съпругът ти те бие, трябва ли ти да си мълчиш само защото си жена? Моля, без обидни коментари. Не съм имала гаджета и не знам как стоят нещата с брака, затова се допитвам до вас.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 месеца
hash: 8688d088f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много хубава тема, но ти сама си си отговорила, какво очакваш да ти кажем?

Права си на пръв поглед, защото взимаш за пример някаква екстремна ситуация и някакъв екстремен нещастник (приятеля на сестра ти). Няма нормален мъж, които да спъва по такъв начин развитието на жена си.

Но и в живота, и в брака няма черно и бяло. Остави настрана остарелите и глупави разбирания на баба и дядо ти - те са нямали възможност да се образоват и да мислят извън ограничения си свят.
Ти като човек на науката обаче би следвало да не си толкова късогледа.
Винаги, когато живееш с някого, винаги трябва да се съобразяваш с него. Почва се действително от капачката на пастата за зъби, кой ще изхвърли боклука и кой ще плати сметката за ток-а този месец. Ако хората, женени или не, не могат да се разберат по тези неща, ще има проблеми и караници.
Жените сме по-склонни на компромис по принцип, най-малкото, защото сме направени да гледаме и възпитаваме малки деца, които крещят, държат се зле, които не можеш да набиеш просто без да ги убиеш. Мъжете не са такива. Те не са свикнали да отстъпват, да правят компромиси, защото това би ги направило пълни неудачници в мъжкия им свят.

Ти сама ще решиш, дали да се омъжваш или не, но най-важното е да си избереш правилен партньор. Ако той те подтиска и не ти дава въздух за развитие, защо ще избираш него? Но светът е пълен с умни, разумни, цивилизовани мъже, който не са като типът на сестра ти, но въпреки това не си затварят пастата за зъби, предпочитат да плащат сметката за ток, но никога не биха измили чиниите или обратното.
Ако се заядеш и почнеш да се състезаваш с партньора си по права и задължения, ако тропнеш с крак и не се научиш да правиш компромиси и той няма да отстъпва за нищо. Огледай се - пълно е с образовани, уж умни и цивилизовани хора, които всяка седмица вдигат съседите с крясаците си заради глупости.
В един брак не бива да има мои и твои „права“ и „задължения“, а трябва да има „тим“, „наши права и задължения“ и човек малко или много да се научи да се съобразява с партньора си. Която жена/мъж непрекъснато се опитва да се отстоява, да се налага в брака, никога няма да има успешен брак.

Това е и тайната на успешния брак на баба и дядо ти. Може да са прости хора, но се замисли малко - цял живот за заедно и не мисля, че са били нещастни. Не казвам, че трябва да сме като старите, но можем да се учим от тях. На пръв поглед само жената е правила компромиси в традиционния брак, но ако ги наблюдавате, ще видите, че 90% от работата на дядо ви през деня е, за да направи живота на баба ви по-удобен - ще помогне в градината, ще нацепи дървата ?, ще се погрижи за хиляди неща, за които жените не се сещаме. Традиционно дори българският мъж дава на жената всичките си пари, за да ги пести, купува продукти, дрехи... Жената е мениджъра, управителя на ресурсите на семейството. Двамата имат точни задачи, задължения и баба ви никога няма да се сети да накара дядо ви да си пере гащите, но и тя никога няма да почне да върши неговата работа.

Въпросът е не да се връщаме в традиционните роли на мъжа и жената, но просто да спрем да мерим с милиметър, кой колко дава и взима в един брак, кой какви права имал, какви задължения. В брака сме двама, не можем да си живеем като до сега, трябва да се съобразяваме първо с мъжа/жена си, после и с деца...
Еманципацията е хубаво нещо в работата, училището, на улицата, но там е трудно да се наложим май и е грешно да си го изкарваме на мъжа, когото би следвало да обичаме. Нищо няма да постигнем, дори той да се съгласи да търка плочките, да сменя пелени и да готви - просто още един нещастен брак, защото не вярвам вие да сте готови да вършите неговите, мъжки задължения. Краткосрочно ще сте „спечелила“, но това обикновенно е Пирова победа, защото в момента, в който започнете борбата и съравнованието в брака си не може да има победители, а само губещи.

Според мен повечето връзки в наше време се разпадат заради глупости. В егоизма си забравяме, че човекът до нас не ни е враг, над когото трябва да се налагаме и да се отстояваме, а най-добрия ни приятел, нашето семейство.

Лаура

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 1f7c4eb20f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като цяло си права - разбиранията за брака доста се променили от времето на баба ти и дядо ти и определено не живеем в патриархат, така че жените вече не слушат безропотно мъжете си. Нямо лошо да искаш кариера - и аз сега следвам и след това искам да се реализирам в професията си - може би две три години да поработя преди да имам деца и не смятам, че трябва да се отказвам от целите си заради някой мъж. Но ситуацията при теб предполагам и при мен е такава, че до 24 ще си завършил и на 26-27 мислиш за дете.
Що се отнася до братовчедка ти една връзка винаги изисква компромиси - другото е егоистично. И дори ако се замислиш от една страна приятелят й има право. Братовчедка ти е на 24. Сега работи, но ако беше влязла трудно се следва и работи едновременно, не говоря за лесни специалности, а именно за медицина. Как ще работиш, ще следваш и ще гледаш семейство едновременно - всички хубости на тоя свят ги няма и трябва да си избереш или едното или другото. Отделно медицината е - 6 години и половина следване без право на работа като завършиш ако нямаш специализация, която ще те излъжа колко е но поне едно 2 години има - сумирано 8 години и половина или поне докато братовчедка ти не стане на 33. Кой ще я издържа тея години докато следва - мъжът й? Кой ще чака тя да завърши, че да почне да гради кариера и евентуално след 10 години да реши да има деца от него?
Съжалявам, че така се изразявам, но за мен това е жестокага действителност в конкретния случай с братовчедка ти.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 465d8c0a92
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не слушай възрастните... те са с друго мислене

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: e8fc005a53
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Просто не слушай дядо си. Може и да провокира размисъл у теб, но не може да ти дава акъл. Времената са други и начините на мислене са несъвместими.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: ae5151db3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ще подходя леко на шега. Кажи на дядо ти, че най-добре е да слуша баба ти. Уверявам те, ще му бръкнеш под лъжичката точно толкова, колкото той на теб с коментара си. Няма никакво значение какво мисли дядо ти, а сестра ти. Според мен нека тя се замисли с какъв мъж се е обвързала. Нормалните мъже биха подкрепили жена си в това начинание-значи е можела да учи преди да го срещне, но след като го е срещнала-не може. Така ли? Турски манталитет. На мястото на сестра ти бих се замислила много, но тя си знае. Според мен господинът по-добре да върви в Анадола при някоя надарена не в главата, а в задните части туркиня.

 
  ...


...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 94ad01887b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Aз съм момиче на 25, имам си гадже от 5 години. Мислим да се женим и да имаме деца един ден, когато и двамата изградим кариери, поживяли сме си, попътували сме си, сигурно след 4-5-6 години. На мен мъж не може да ми казва какво да правя, имам си цели в живота и за мен мъжа е за да си помагаме да вървим заедно напред, а не аз да го обслужвам него. Твоята братовчедка ще съжалява след време, че сега можеше да са я приели и вече да е студенттка, вместо това тя ще загуби още една година. Гаджето й най-вероятно я ревнува и не иска тя да има контакти с други момчета, като стане студентка. На баба ти и дядо ти възгледите са много остарели вече. Сега модерните хора учат и са равни с половинките си.
Нейното гадже явно не е нещо много образован, защото ако беше такъв, щеше да държи и жена му да е образована или пък просто иска да си яприсвои да си я има в къщи като домашен любимец.
Също и не с ъм съгласна, че бащите имат право да те насочват на къде да гледаш в живота, само защото са ти купували дрехи и храна. Всеки човек разполага сам с живота си и никой няма право да го спира и да го ограничава от мечтите и целите му.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a2c9a5e4ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Никога бракът не е бил командване от страна на мъжа. Дори когато жената си е стояла в къщи тя е била стопанката на дома. Една жена бива командвана и бита, когато не е осъзнала, че всъщност тя е в силата си да вкарва мислите на мъжа в главата му. Зависи как ще подходиш към един мъж, трябва просто да съумееш да го убедиш, че идеята за общия ви начин на живот е негова. Нека той си мисли, че е глава на семейството, ти бъди шията и обръщай главата според твоите желания.
Нима си мислиш че баба ти би изтраяла 60 години да бъде командвана, просто не си признава, че прави женски хитрини.

Още в библията е казано, че жената Ева е тази която успява да накара мъжът си да отхапе ябълката. Тя успява да накара Адам да не послуша господ а нея.
В народни приказки има примери като "можеш ли да се качиш на врата на мъжа си -ако не можеш не се омъжвай". Сама си прави извода ако се качиш на врата му трябва да му държиш юздите и да го насочваш където ти решиш.
Изводът е: не казвайте истината на мъжете за да имат самочувствие, че са глави на семейства.
Нима познаваш семейства където мъжът да е избрал дестинация на почивката, да той си мисли, че изборът е негов но дали е така? Дали жената месеци преди това не му е насочила вниманието към този хотел от който семейството на приятелка било много доволно. Много ти прилича на случката с ябълката в библията нали.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 2ffab03038
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Автор : никъде не съм написала, че въпросното момиче ми е сестра. Аз съм единствено дете. Нямам нито брат, нито сестра. Момчето не я пусна на изпитите, защото той е завършил за лаборант, а тя ако стане лекар, ще е на по - високо място в йерархията от него. затова става въпрос.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 67b6f02059
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Дядо ти, мило, май е гледал много турски сериали :) Няма такова нещо в реалният живот 21 век в България, или поне не и ако ти сама не го поискаш.
баба Пени, която ненавижда турските сериали, нрави и обичаи

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 518ca7485f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Преди да се омъжи жената е свободна натура, една личност! Мисли само за себе си, за своето изграждане и образование. Когато встъпи в брак вече мисли и за семейството си.

Определено мъжа не може да посяга и да налага мнението си над жената, само защото е по-силен (по-умен евентуално). Но това е брак, трябва да има компромиси и от двете страни. Когато вече имаш пръстена на ръката си трябва да осъзнаеш, че ти имаш ново семейство, че старото е било до един момент, вече трябва да гледаш за бъдещето ВИ. Никоя от двете страни няма правото да бъде егоист по 24 часа на ден. Затова сестра ти не е длъжна да слуша мъжа си, но трябва да го разбира, така както и той трябва да разбира, че освен негова жена е и личност. Коментара на 7 ми се струва пълна глупост. Никой не държи юздите, никой не командори, никой не е скрития мозък за всяко действие... хайде стига 21 век сме. Тъпо е жената да се прави на богиня и да командва мъжа си, точно толкова, колкото е и мъжа да я бие и насилва защото му е кеф. Защо връзката се нарича връзка- защото е съюз, защото обвързва двама души, които трябва да вървят напред- ЗАЕДНО, единно, без някой да се прави на пич. Или си обвързан от любов, или защото можеш да командваш, ако е първото проблеми никога няма да има с решенията, ако е второ- случката със сестра ти. Когато се омъжа никога не бих задушавала мъжа си, не бих го карала да прави нещо, което не иска (освен ако не засяга децата ни)и не бих играла кучка, но не бих се омъжила за човек, който няма да разбира, че и аз искам свободата да бъда себе си... дори да е просто за да направя торта.
Зу-За

 
  ...

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: b393d2c5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Бракът е една проява на социума, не на нещо интимно, любовно и т. н. Ние много повече се обвързваме с човек, за който мислим и мечтаем, който имаме желание да докосваме и да радваме, отколкото за човек, до който сме се подписвали. (в никакъв случай не казвам, че двете са взаимоизключващи се)
Но самия брак е просто уреждане на социално и обществено поведение и нищо друго. Сам по себе си бракът не може да ти даде нищо и нищо да ти вземе, както не може да го направи която и да е друга подобна социална категория. Бракът делегира и урежда някакви права и задължения, които са имуществени, финансови и т. н.
Сам по себе си обаче бракът е неспособен да ти даде нищо. Това се случва от другия, от човека до теб и то само и единствено при негово желание, над което ти нямаш власт.

Всяко друго разбиране за брака води до тежки емоционални състояния и уви много позиционни войни в името на нещо безплодно само по себе си, каквото е брака.

Та.. дали мъжът ще командва, дали ще те бие, дали ти ще търпиш, дали ще се противопоставиш, дали ще родиш деца, дали и как ще спиш с мъжа си, дали ще са общи парите ви, дали ще делите един покрив и едно виждане за света го решавате вие двамата, които с пълно съзнание, водени от някакви мотиви отивате в Гражданското и заявявате пред социума, че имате желание от днес нататък да се самоопределяте като брачна двойка. Каква ще е двойката ви, каквато си я направите?

Плам

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: e36f9687af
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Точно заради такива вироглави и горделиви жени като тебе, загубили уважение към "силния" пол, разводите зачестяха!
Мъжете са винаги на една крачка по-напред от жените!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 5ec4ea5839
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   12, ти пък нищо не каза...

Плам, "само по себе си" ( ;-) ) искам да ти стисна ръката за тоя коментар! В много теми съм се опитвал да кажа само по себе си точно това, но никой не вдява, дано поне на теб ти повярват!

Номер 7, такива манипулации, каквито ти описваш (и в други теми си описвала) нямат връзка с пола, могат да се правят и от мъже, и от жени. Донякъде е дарба, но общо взето по-интелигентния манипулира по-малко интелигентния. Ако мъжа ти се оставя да го въртят с такива евтини номера, без значение дали ти или някой друг, значи не е особено умен, а това не говори добре и за теб. А нищо чудно и да се усеща, но да те оставя да си мислиш, че си много хитра и че "командваш" нещо...

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a3116ee9d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Кубрате, няма да те разберат и мен няма, ама нали опитвам, който е готов да слуша, нека слуша, който не е -ще спори :)


Плам

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 67b6f02059
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   А, нямало никой да разбере- Баба Пени вижда всичко!
Всичко е ясно, свидетели няма- да влезе убития...

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a2c9a5e4ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Кубрате да е жива и здрава жена ти, ти си имаи самочувствието, че си глава на семейство.
Дали моят мъж поддава на манипулация си е мой проблем. Важното е че Адам е поддал на Евината и Вуте на Пенкината и 95% от всички мъже дори и ти, защото като си дойде жена ти след три дни няма да ти даде да си толкова често на компа, нали така беше писал някъде вчера.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: a3116ee9d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   ее бабче, като е убит ще трябва някой да го внесе.

Сетих се за един виц :)))

На 60 годишнината си от сватбата баба и дядо решили да правят секс. Само, че дядото не могъл и бабата започнала да го успокоява:
- Е, нищо де... нали опита
Ядосал се дядото и й казал:
- Няма, бабо, трай! Ще му вържа два молива от двете страни и пак ще го вкарам.
Речено сторено. Направил дядото носещата конструкция и го пъхнал в бабата, а единия й яйчник казал на другия:
- Е, брат, всичко мислех, че съм видял вече, ама на носилка да го носят е прекалено вече ;)

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 5ec4ea5839
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Бабо Пено, ти ли влизаш? ;-)

Кубрат

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 5ec4ea5839
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Номер 16, тва е вярно, ама кво значи няма да ми даде, да не мислиш, че ми е по-приятно да кеся тука, отколкото да съм с нея? И тука не става дума за никва манипулация, а за уважение и разпределение на времето по приоритети.

Иначе е детинско да спорим кой кого манипулира, след като нито ти ме познаваш, нито аз тебе, просто ти казвам да си имаш едно наум, че нещата МОЖЕ да не са точно така, както си ги мислиш. А може и да са - не знам.

17, муахахах, яко :-)

Кубрат

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 67b6f02059
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Не мило-ти влизаш:) Вица беше готин :P сега ще ходя да видя моя дядо кво си прави :) А трябва да призная на 16, че е права за мен и Вуте-самата истина! лека

 
  ...

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 5ec4ea5839
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Еха, сега пък и мило станах... не може да бъде.

И от мен лека засега.

Кубрат

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker