Майка ми харчи като принцесата на Кувейт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Майка ми харчи като принцесата на Кувейт
преди: 11 години, 7 месеца, прочетена 3590 пъти
Много обичам възрастните си родители, Господ ми е свидетел. Те живеят на 170 км. от нас. Повамаме с каквото можем с мъжа ми, пенсиите им не са малки, но постоянно не им стигат. Майка ми, която е свикнала да живее на широко, взима пари назаем от кого ли не, теглила кредити за да се дообзаведе например, пере с Ариел, отоплява на парно цялата къща на два етажа, защото не можела да спи с баща ми на долния етаж, всички лампи светят и нощем в цялата къща, телевизори и печки работят нон-стоп и изобщо живее по начин, по който някога е живяла, но в момента просто не могат да си го позволят. Когато попитам не може ли поне лампите нощно време да гасят, тя казва - ще ми е тъмно на оня сват. Когато питам нужно ли е цяла огромна къща да се отоплява (това са 12-15 кубика дърва, които всяка година мъжа ми и сина ми нацепват и прибират) ми се отговоря: ами ако настинем докато минаваме от една стая в друга? Това е инвестиция за здраве. Накупила купища дрехи и парцали втора употреба, всеки един от които не стува кой знае колко, но като сума - ужас!
Наистина лекарствата им са скъпи, наистина пенсиите не стигат на никой, но на мен вече ми е неудобно от мъжа ми - и той има възрастни родители, но не е такова чудо. Нито искам, нито мога крия и да им давам - то и ние едва се оправяме, а живеем трима човека много по-скромно. А философията на майка ми е следната: като умреме - разпродай всичко, и борчовете ми ще върнеш, и ще ти остане. Нищо не мога да кажа!
Имам въпрос: да са ми живи и здрави, но яко се случи нещо с тях - аз ли трябва да плащам кредите на банките? Ако например не са застраховани кредите - може ли например сега да им се направи застраховка? Друг е въпроса как ще я накарам да ги застрахова, ако ще се увеличат вноските по тях..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 7 месеца
hash: fbe1d854e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Неприятна ситуация, но майка ти е права - дори къщата им да е в малък град, все ще стигне за покриване на кредитите, защо да се лишава днес, утре няма да е жива.
Кредитите не трябва да им плащаш ти, но това значи да се откажеш от наследство т. е. - къщичката ще отиде при банките, а не искаш това, нали? Знаеш, че майка ти е права и ще ти остане достатачно, но човек никога няма достатачно, нали?
Можете да застраховате кредитите, предложи ти да внасяш застраховката.
Кажи на родителите си, че не можеш повече да им помагаш, защото сте зле финансово. Големи хора са, имат пенсии и имущество, да се оправят.
Мисля обаче, че теб те е страх, че ще изхарчат приживе това, което се надяваш да наследиш? Не бъди такава, нямаш право на нищо, изгледали са те хората, остави ги да живеят нормално на старини. Просто спри да им даваш пари скришом.
Колкото до тока - жената може да страда от някаква фобия. В селата често се случват обири от роми да кажем. Подари им за Нова Година енергоспестяващи крушки.
За двама човека защо да не може да пере с Ариел?
Не вярвам, че и толкова бръмчат уредите - двама човека са все пак.
Телевизори и др. не горят толкова ток.
Но както и да го въртим - това са възрастни хора, изгледали са те, изучили са те, имат си имущество и пенсия - защо да не си живеят добре? Много добра нагласа има майка ти, по-добре да живее тук и да употреби спечеленото приживе - човек веднъж живее. Подарила ти е живота, това би следвало да ти стига. Просто не очаквай наследство, но и не помагай материално.
Да са ти живи и здрави родителите, дано Бог им даде годинките, за да си изядат приживе имането! Време е да се прекъснат зависимостите между поколенията - никой никому нищо не дължи, веднъж се живее - който иска къща, нека си построи. Който иска парно - да си купи дървата. Много е просто.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d7c0802166
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Може би най-добрият вариант е да обсъдите с мъжа ти една сума, която може да им отделите и казвате примерно можем да ви даваме толкова пари на месец. От там нататък не им даваш повече, защото това е просто разточителство, та е дори и неекологично.
Все пак ти имаш и мъж и дете да се грижиш за тях. А за кредитите не се безпокой толкова - и да е теглила сега банките няма да й отпуснат милиони - теглиш един път и не върнеш ли кредита не ти отпускат втори.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d46c6ba5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Майка ти е права, дори къщата им да е в малък град, все ще стигне за покриване на кредитите, щом има какво да заложи за кредити да залага за да живее като човек, поне последните си годинки от живота. Ти защо и даваш пари, щом като не можеш и ти тежи разхода по тях, спри. Всъщност 12 кубика дърва не са много. Много зависи къде живеят, дядо ми на село в балкана не му стигат 10 кубика дърва на печка за дърва, за едан стая, в нея готви в нея спи, той живее сам и пести. Това мъжът ти и синът ти да насекът 12 кубика дърва не е кой знае какво, за двама млади мъже е 3 часа работа, пък ако им тежи все ще се намери някой безработен, който за 20-30лв ще го направи. Спри да мислиш, че без теб няма да се оправят, оправяли са се без твоята помощ 50-60 години и сега ще се оправят. Но има едно НО ако сега ги изоставиш без помощ има вероятност да не наследиш собствеността им, нали.
Кредити по банките по високи от 1000лв не дават на възрастни хора без залог/ипотека. Така че в последствие, ако стане нещо, ти сама ще решиш дали да изплащаш кредити и да наследиш имуществото им, или да се откажеш от наследство и банките да разпродадат имуществото. Не можеш да караш никого да застрахова нещо свое, все пак докато са живи и пасивите и активите са си нейни, дали ще застрахова си е нейно решение. Ти искаш тя да застрахова за да не плащаш ти в бъдещ, а в момента тя да плаща по висока вноска. Доста хитро си го сметнала, но това е само в твоя полза, не виждам къде е ползата за нея.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 766ce87e0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3 - ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ
С брат ми сме високи и силни мъже и с 12 кубика дърва нарязани за парно (не за печка) не можем да се оправим за един ден. Двамата с изключително темпо и кратки почивки сме оправяли максимум 10кубика за цял ден! Ако трябва да се цепят за печка два дни няма да стигнат! Тови ти го казвам като мъж с опит и мног години прибиране на дърва за дома.
Бабичката просто е започнала да грее и се изхвърля пред комшиите вероятно. У нас все още всички работят и дядо получава добра пенсия, но не си позволяваме да дървим всички лампи светнати денонощно. Това си е разхищение.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: fbe1d854e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4 - разхищение или не, който е работил цял живот, има право да си живее, както си иска. Ако иска бабичката може да се къпе и в прясно мляко.
Просто ви е яд, защото искате да получите на готово къщите на старите, без самите вие да си помръдните пръстчетата. Е, забравете - живеем в 21 век и всеки сам трябва да си заслужи сладките старини.
Нямаме право да се бъркаме в живота на старите от простия страх за сладкото наследство на готово!

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d46c6ba5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №4 Това, че не можете да се оправите за един ден, говори само за вашата неработоспособност, ниската ви производителност или мързел. На нашето село 2-ма здрави мъже, нарязват, насичат и нареждат 10 кубика за 3 часа. Добре че не ви се налага да работите като подреждате кубици дърва, защото надника си няма да изкарате.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d7c0802166
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ее номер пет вярно е, че веднъж се живее, ама не може така както ти казваш. Има неща, които е разумно да правиш има и такива, които е лигавщина. И това не е само за възрастните. Има млади на по 20-21 години, трудоспособни, ама майките и бащите им се пребиват от работа, за да им дават пари да следват, а те само по кафете, дискотеки, черпят наред и т. н. Това редно ли е? И като питаш такъв младеж - здрав си, прав си, защо поне лятото не поработиш да изкараш едни 1000лв и ти разправя докато следвам родителите ми са ДЛЪЖНИ да ме издържат. И сега същото - децата са ДЛЪЖНИ да глезотат възрастните. Няма такова нещо - те трябва да ценят и това как тя изкарва парите. Хубаво, ако бяха толкова зле, ама просто лампи по цяла нощ не е нормално. За сега майка ми няма нужда, но един ден като има, бих й давала пари на старини с радост, но знам, че и тя няма да пали лампи и т. н. - за хубаво ядене, свястно месо дори да за екскурзии. В крайна сметка години не беше ходила някъде, за да има пари за мен - сега с радост бих и дала да отиде някъде, да разгледа, да си почине.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: fbe1d854e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ана - какво би направила, ако вашите решат да продадат къщата/апартамента си и да си живуркат до края на живота си с париците?
Повечето млади у нас биха настръхнали...
Същото е и положението на майката на авторката - жената е решила приживе да пропилее натрупаното. Авторката не е длъжна да ? дава пари, нали? Даааа, но иска наследство, къщата на родителите си. Е, безплатен обяд определено няма!
А дали майката ще си прави дискотека у дома с някакви си крушки или ще ходи до Рим - няма значение. За всеки са му важни различни неща. Жената иска да има парно, да ? е светло, да си купува парцалки от втората, защо не? Далеч е, много далеч е от принцесата на Кувейт, не смяташ ли?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d7c0802166
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От тази гледна точка си прав(а) номер 8. Вярно е, че всички имаме различни гледни точки и са ни важни различни неща. Иначе си прав, че много хора биха настръхнали, ако родителите им решат да продадат тяхна собственост, въпреки че са в правото си, но пак само от една напълно безпристрастна страна, която не калкулира, че отношенията между роднине не е като на търговци дето не се познават.
Често виждам и един друг момент, който ти не калкулираш - като че ли изхождаш само от гледната точка, че възрастния дава, а младия само взема, което не винаги е така. Имам приятелско семейство, които успяха да си купят две жилища - бабата беше под наем и сега живее в едното - нима на тях нямаше да им е по-добре да си взимат наема и да си го дават за детето, пък се грижат за бабата. Жената не е имала възможност да си купи жилище, винаги е била под наем с децата си и съответно никаква собственост не притежава и не оставя на детето си - по тая логика тя като не му е оставила нищо, защо трябва той да й подсигурява жилище, пари над пенсията да ходи по кафета и т. н. Роднините сме за това да се грижим един за друг, младите да се грижат за старите, старите да помагат на младите с каквото могат, но най-вече всички трябва да уважаваме усилията на другите.
Мисълта ми е, че не можем да гледаме обективно на нещата - в крайна сметка от една страна си прав - тяхна собственост, те решават. От друга страна пък има емоционална обвързаност, която не я взимаш предвид - тези хора ще се разболеят след години, ти ще ходиш да ги гледаш, ако трябват пари за старчески дом ти ще ги платиш, ако не и са на памперси ти ще им ги сменяш - ако нямаше обвързаност щеше да кажем те са зле нека се оправят. А вярвай ми да гледаш дете е десет пъти по-лесно от това да гледаш възрастен след инсулт или паднал и не можещ да ходи.
Вярно е, че авторката малко издребнява - лампи, телевизори и т. н. е наистина дет се вика за клончето да се ловиш. Но нима ние с теб сме наясно с тяхното финансово състояние. Възможно е тя самата да не пали парно в тях, защото няма пари за това нещо и затова да се дразни, че майка й го прави. Просто не знаем пълната картина и така ще се въртим с теб в омагьосан кръг.
Съжалявам, ако тъпо е прозвучало за лампите, но защото принципно вярвам в по-екологичното развитие на света като цяло - например дразня се на найлоновите тробички по парковете и пътищата, изразходването на енергия си е изразходване на природни ресурси като въглища и т. н. а то капка по капка море става - сега не съм вманиачена да се заяждам за такова нещо с някого и не искам да звуча досадна, но това са си международни казуси - затова хората измислят енергоспестяващи лампи, танкове за дъждовна води и т. н., защото и малкото енергия оказва влияние.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d4932aaf55
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторката
Вижте, тук не става въпрос за къщата или имота, които искам да наследя, а пък не ми се продава. Макар че бих искала да запазя старата семейна къща от дядо ми, да я завещая на моя син, той на неговите деца - тя има повече сънтиментална стойност отколкото финансово измерение.
Тук става въпрос за друго - "за да не ме тревожела" сключила кредити два на нея, един на баща ми (той горкия каквото му каже тя прави) - без дори да се допита до мен, като по-млад човек да й разкажа за уловките на кредитните карти например, бързите кредити, лизингите, лихвените прценти, огромните банкови такси и т. н. Сега напрмер изплаща лизинг на мобилен телефон, чиито функции дори не знае. Има два домашни телефона (на м-тел и на виваком) 1 GSM-модерен, защо? ; общо стават три кредита към банки, обслужва кредитна карта и няколко лизинга; купила си е стийнмоп, който дори не можа да си го сглоби, камо ли да го ползва, слухов апарат за баща ми и космодиск, които не се ползват ВЪОБЩЕ; купува се козметика от орифлем и ейвън безразборно, а да не ви разправям за кичуриите от магазините за 1 лев!
Естествено, че като си обслужи кредитите и плати лекарствата нейните и на баща ми - пари няма да им останат. И се започва едно взимане на заеми!
Чесно ви казвам, като тръгна по селото не знам на кой какво дължиме! Не знам как стоят точно нещата и с вересиите в магазините...
С мъжа ме не сме спряли да помагаме - винаги като отидем там - ще отидем до борсата и хипермаркетите, ще заредим с плодове, зеленчуци, препарати... (Това правим като ходим и при неговите родители), но и ние имаме дом и разходи, дете гледаме и учиме, и ние изплащаме кредит за апартамента, в който живеем. Не, направо главата ми се е подпалила!
Споделих с вас, защото започвам да си мисля, че или го прави нарочно, или съвсем си е изгубила ума, което е също толкова притеснително. В чудо съм се видяла, срам ме е от хората!

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 462a457c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   оооох, изпитвам съчуствие към авторката, да не ти е на главата това чудо. моята е същата... твърдоглава и прави глупост слд глупост, и после рев, аз съм те изгледала, помагай мама сега.... това е егоизъм...

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3722222226
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Бабичката се е вкарала във филм явно, където се чуди как да си угажда на душицата. То тя ако има достатъчно приходи да си прави и разходите, да си купува каквото ще-иде дойде. Ама тука проблема е, че няма, а харчи прекалено за щяло и нещяло, тегли кредити, взима пари назаем от хора и т. н. и вкарва в разходи и дъщеря си, която си има свое семейство и нейни си семейни разходи. И така натоварва и бюджета на дъщеря си, която не е цъфнала финансово. Ами да си харчи според възможностите си в края на краищата -какво се е разпростряла и защо дъщеря и да се вкарва в разходи заради нея-за да си начеше бабата крастата с разни глезотии, дето и щерка и дори не си позволява. Защо пък дъщеря и да и е длъжна да върви и угажда... Накрая ще се скарат с мъжа и заради бабката. А пък майка и спокойно може да се ограничи в някои неща и да си прави сметка на парите -това искаше да каже авторката. Какво ще и стане ако живее по-пестеливо и се разпростира според чергата си-икономично, без излишни харчове, не е нужно да светят всички лампи цяла нощ разбира се, може и с по-евтин прах да пере и т. н.

Аз не намирам за правилно натоварването, което бабката прави върху дъщеря си-финансово и психически, щото видиш ли един ден щяла да и наследи имота-"дай сега да се разчекна и да си купувам каквото си ща"макар и да нямам пари в наличност... Ами май вече е превъртяла или пък е от тия дето искат света около тях да се върти и се правят на интересни... утре кой знае какво ще и скимне на бабката, а авторката се притеснява и се чувства като заложник пред приумиците на майка си, а и я е срам и от хората.... Възможно е да я е хванала някаква старческа болест.
Нищо не и купувай-да си харчи според възможностите. Ако виждаш обаче, че са нужни неща за насъщния -тогава помогни и, но не за неща, които може и без тях.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3722222226
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Значи казваш взимат немалки пенсии, живеят на село(което значи, че имат двор и могат да си отглеждат зеленчуци и плодове и евентуално и животни и храната да им идва почти без пари, с изключение на олио, захар, брашно и нещо от сорта)... А тя според както казваш била свикнала да живее на широко, еми сега ще отвикне. Ще се съобразява с възможностите си. Тя май е доста безотговорна-вместо да помисли за децата си, децата и трябва да мислят за нея.
Не си длъжна да вървиш след нея и да и плащаш борчовете. Ти си имаш твое семейство и твои разходи.
Седнете с нея, баща ти и мъжа ти и поговорете. Напиши един списък от къде какво е взимала и как ще си го изплати.
Да не стане един ден да се скарате с мъжа ти заради нейните харчове. Баща ти май се води по акъла и, той защо и е позволил да взима пари-сега той да се стегне и да измисли как ще връща заемите на жена си. Ако са млади може да се хванат някъде на работа.... Не позволявай на майка ти да ти се качва на главата. Понякога родителите като остареят стават големи егоисти и не мислят, че с това създават проблеми на децата си. Може да е някоя фръцла дето се чуди какво да си купи, за да си начеше егото-безразборно козметика и кичури за коса и какво ли още не... Ти си гледай твоето семейство и да сте добре с мъжа ти, а не да се карате заради нея. А това, че един ден щяла да остави имот не мисля, че и дава основание сега да се изживява като маниачка-купувачка и харчлиячка най-вече на пари дето ги няма. Може и да я хванал старчески пубертет, кой знае.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: d46c6ba5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Авторке След като смяташ разходите й за нейни защо смяташ борчовете й за общи /семейни/. Ти си отделно семейство не си длъжна да покриваш борчовете, както и тя не е длъжна да ти остави къщата си в наследство. Остави я да се оправя, както намери за добре.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 766ce87e0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Дъртофелниците израсли през комунизма са всички до един такива вълци. С приказките за наследство обичат да плашат и държат изкъсо децата си. Такива сценарии са ми познати много. Родителите на много мои познати имаха проблеми със старците си заради налудничавите мисли и заплахи на дъртофелниците да ги оставят без това, което им се полага. С баща ми се случи същото. Не мога да ги разбера тия овълчени дъртаци. Все детето, което е с тях цял живот и им е помагало до последно не е достатъчно добро, все нещо не може да им угоди. Внуците също. Тези, които са около тях постоянно са вечно по-долу от тези на детето което не живее с тях. Това е винаги. Нямам един приятел, който да не е споделял, че баба му и дядо му искат да препишат къщата на чичо или леля му. И у нас беше така. Добре, че нещо стана (и до ден днешен незнам какво) та не преписаха единия етаж от къщата на братовчед ми, че щеше да е страшно с такъв пропадняк като него.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: b14ec3a623
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Къде видяхте, че авторката ламти за наследство пък и вие?

Авторке, това поведение типично ли е за майка ти, така ли си е била цял живот? Или се е появило на някаква по-късна възраст (от кога е така? ). Има ли и други периоди, в които е по-спокойна, по-затворена, необщителна, дори тъжна? Била ли е изобщо някога отговорна и способна да управлява финансите?

Ами баща ти? Той живее с нея, забелязва ли някакви промени? Не може ли да я озаптява? Питам те, понеже се притесняваш да не е "луда" и не е изключено да има и някое псих. заболяване. Аз от разстояние диагноза няма да ? сложа, но ако искаш, се консултирай с психиатър, той ще ти зададе правилните въпроси и ще може да каже дали има нужда от лечение или са си капризи.

Ако е болна ще ? помогнеш, няма как, ама ако са капризи, защо се косиш? Нейни са си парите, да прави каквото ще, ако иска да се докара до просия. Всеки пълнолетен има право да си провали живота както намери за добре.

Този концепт младите да помагат на старите не го разбирам. Тя ли го изисква от теб? Или ти сама се вкарваш в някакви филми на дълга? Откъде накъде ще дължиш нещо? Ти си била техен избор, не твой собствен. Никой не те е питал да т еима или да те няма. Те са те поискали и отгледали, нормално е. Зрели хора са, знаели са винаги, че ще дойде и пенсия, можели са да си заделят повече за старини или ако не са можели - да си скачат според тоягата.

Пиши какво става!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker