Длъжни ли са родителите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (107884)
 Любов и изневяра (25917)
 Секс и интимност (12688)
 Тинейджърски (21067)
 Семейство (5514)
 Здраве (8590)
 Спорт и красота (4439)
 На работното място (2553)
 Образование (6688)
 В чужбина (1437)
 Наркотици и алкохол (1006)
 Измислени истории (765)
 Проза, литература (1578)
 Други (15495)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

Длъжни ли са родителите?
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 14371 пъти
Здравейте,
всичко започна преди няколко години, когато майка ми ми прехвърли апартамент със запазено право на ползване. От тогава темата "длъжна си да ме гледаш" е постоянна и започва много да ме дразни /тя е на 75г/. Вече съжалих за прехвърлянето /така и така щях да я гледам/, а към майка си усещам, че изпитвам досада. Манипулирането по този начин не й прави чест.
Според мен родителите са длъжни да оставят цялото си имущество на децата, независимо дали са ги гледали на старини или не /това е до лично решение и възможност/. Защо трябва да спекулират с това? Това ги отдалечава от уважението на децата им.
Мисля, че западния модел - след дадена възраст хората да влизат в специални домове спестява много негативни емоции и лоши отношения и на възрастни и на млади.
Вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
51-100 от 116

преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

51.   Номер 50, аз не плащам сметките, те просто си се трупат и трупат. И един ден когато влезна във владение, ще са на моята глава. А относно това да спра парното и водата в апартамента / тя тока си го плаща, няма как/ - първо трябва да изчистя всички сметки, второ - познай какъв вой ще се надигне - тя оставила майка си на студено и без вода....

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: bed793cc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

52.   Номер 50, даваш правни съвети, а използваш безсмислица като "дарение срещу гледане". Ако е дарение, то затова е дарение, защото е безвъзмездно. Ако жилището е прехвърлено срещу издръжка и гледане, това вече не е дарение, а форма на покупко-продажба.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

54.   Авторката:
Жилището е покупко-продажба, без никакви условия, освен право на ползване до живот

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e8dab195dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

55.   Авторке, видя ли най накрая какво точно пише в нотариалния ти акт за покупко продажба, който сте направили.

Дали пише само...
-"лицето Х си запазва правото на ползване на гореописания имот пожизнено и безвъзмездно"... обикновено с главни букви като важна клауза
или
- "ползването от лицето Х пожизнено и безвъзмездно, както и грижи и финансово подпомагане свързани с ежедневните му нужди за живот"... и тук може да е изредено по-конкретно какви точно нужди се има в предвид-сметки, храна, лекарства и т. н...

В първия случай нямаш грижа да плащаш ти сметките, а във втория имаш.

Правото на ползване си е само за конкретното лице и то НЕ СЕ ОНАСЛЕДЯВА т. е. един ден след смъртта на лицето Х, с което си сключила това споразумение никой от наследниците не може да получи право на ползване на имота. Т. е. ако тя има съпруг или други деца, те не могат да станат ползватели на имота след смъртта и.

Плащане на годишния данък на жилището е задължение на ползвателя както вече се разбра.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 1f16be0294
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

56.   Докато майка и е жива , до последния си дъх, може да приема, кани и разполага с имота си, така както на нея и харесва. Едва, когато се спомине ти ще влезеш във владение. До тогава имота е едонствено и само на майка ти.

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6921d8de4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

57.   №52 Дарение срещу гледане няма, но дареният е задължен към дарителя си, има съдебни дела по въпроса. Дарител може да развали дарение по чл 227 от ЗЗД. Затова за кратко хората, които даряват на децата си жилища наричат действието "дарение срещу гледане". Вярно ползвала съм разговорен език, но не сме в съда нали!? !? !? Чети законите преди да твърдиш, че пиша безмислици.
Дарението може да бъде отменено на основание чл. 227, ал. 1, б. "в", когато надареният отказва да даде издръжка на дарителя, от която той се нуждае. Дареният дължи издръжка на дарителя, АКО същият се нуждае от такава. Може да бъде отменено дарението, когато дареният да не се притече на помощ на дарителя си, когато той трайно е изпаднал в нужда.

Идеята ми беше авторката да си прочете акта за придобиване на имота. От там да разбере има ли задължения и права и какви са те.
Защото при покупко-продажба със запазено право на ползване /както казва авторката/, тя по закон няма задължения за гледане. Ако обаче е дарение, то тогава майка й може да предяви съдебен иск за издръжка с него може да развали дарението. Докато при покупко-продажбата авторката, като собственик е в право да иска разваляне на право на ползване по Закона за собствеността.
Авторке ако притежаваш нотариален акт "покупко-продажба с право на ползване". И не искаш съдедите да те говорят, че си оставила майка си без вода и топло. По закон можеш да предявиш иск за разваляне правото на ползване чл. 61 от Закона за собствеността. Не майка ти да ти иска гледане, а може ти да я изхвърлиш от жилището, заради например неплатени данъци, сметки и липса на застраховка в твоя полза, като чрез съдебно дело развалиш правото й на ползване.
Чл. 57. от Закона за собствеността: Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние.
Ползувателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба.
Той е длъжен да застрахова вещта в полза на собственика и да плаща премиите за застраховката, ако не е постановено или уговорено друго.
Чл. 61. от Закона за собствеността: Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.

Плащането на данъци, такси и сметки, са в тежест на ползвателя. Трябва да отправиш предупреждение до ползвателя, най - добре с нотариална покана. Свържи се с юрист, който да ти помогне с документите да предупредите майка ти с нотариална покана, да плати сметките и да застрахова жилището в твоя полза. Така срещу по малко от 100лв ще подплашиш изискуещата заплашваща родителка, че е възможно да остане без право на ползване. Дано се стресне и си плаща сметките и данъците, без съдебно дело. Ако не се стресне и си й достатъчно ядосана, ползвай си правото да я лишиш от ползване на имота.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 5d3d3eabb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

58.   До 18 г. са длъжни, след това по желание. Решавай: или апартамент срещу гледане или свобода без апартамент. Лесно и наготово няма. Ти си над 18, така че вие нищо не си дължите.

Мен ме издържаха до 23 г., живеех при тях и сметки не плащах никакви, след като се отделих - дотук. И е по-хубаво да не разчиташ на тях. Сватбата си я направихме у дома, в двустайно жилище (под наем) с приятели и пластмасови чаши, от нашите получихме декоративни подаръци. Ние за повече нямахме, дори за сватбена рокля, но не сме си и помисляли да искаме от родителите. Големи хора сме, оправяме се както можем. По някое време ни помогнаха за кола - доброволно и благодарско за което. Когато пък те са в болница, ние се грижим. Но сметки за уреждане нямаме, то си идва отвътре.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

59.   Номер 55, в нотариалният акт пише: "Лицето... си запазва правото на ползуване, безвъзмездно, до като е жива. "

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

60.   P. S.
Номер 55, как предлагаш да накарам майка ми да плаща сметките? С пистолет? Тя не е съзнателен човек и не я интересува. Прехвърлила ми е имота, един ден аз ще му бера гайлето.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

61.   Номер 57, много ти благодаря!!!
Ще проверя за този член!!!

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6921d8de4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

62.   Е авторке защо трябваше да чакаш 10 месеца, докато стигнем до правилния въпрос, че да ти отговорим?
Дали са длъжни родителите? - Да длъжни са на децата си до 18 годишна възраст или до 20, ако те учат.
Дали родителите са длъжни да ти оставят наследствен имот? - Не, не са длъжни, могат да го продадът и да го изпият на коктейли на карибите за седмица-две.
Дали ползвател с право на ползване е длъжен да си плаща сметките и данъците? - Да по закон е длъжен и ако не изпълнява това си задължение може собственикът да го лиши от правото му на ползване.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

63.   Номер 58, мен и до 18 години не са ме гледали!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: f95f5707a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

64.   @63

но са били длъжни, нали това беше въпросът. не знам и какво разбираш под гледали. аз съм имала за ядене и някакви стари дрехи от братовчеди и никой не се е интересувал особено какво ми е. но все пак: покрив над главата, храна, хигиена, дрехи, лекарства - все някакъв минимум са ми дали, иначе нямаше да съм тук.

от 58

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

65.   Номер 64, храна и покрив и си доволна? ! Това не е ли малко циганска работа? Не мисля, че идеята на родителството е да дадеш храна и покрив на това, което си създал, това просто е задължително и го има навсякъде в природата!
Ок, благодаря на всички за отговорите!!!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6921d8de4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

66.   Стана интересно
№65 Не си доволна на мателиалните неща храна, дрехи, лекарства и покрив! Като изключим духовната грижа, любов и т. н., какво и колко материално е длъжен родителя да даде на поколението си? Говорим за длъжен.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: d3ffe22321
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

67.   Дядо ми е на 81 години. Живеят с баба ми на село. Със всичко се справят сами. От него имам наследство голяма къща и земеделска земя. Доходите са ми такива, че и аз успях да си купя още едно жилище. Като им отида на гости, ми пълнят багажника с неща от градината. Баба ми е наготвила, за цяла седмица, та вкъщи със жена ми не готвим. И въпреки, че на дядо ми пенсията му е пет пъти по малка от моята заплата, ми дава и пари. Не съм му ги искал, но той казва, че пари не му трябват. Направих си труда да ги сметна, тази година ми е дал 2-3000лв. Това от баба ми и дядо ми, майка ми и тя не остава назад, купува ни ядене, плаща ми сметките, купува дрехи на децата. Много пъти съм се опитвал да и върна парите, но тя се сърди. Незнам кой на кого е длъжен, но аз съм възпитан да получавам от родителите си и да давам на децата си и ако съм жив и на внуците.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6921d8de4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

68.   №67 Ти думата длъжен разбираш ли я или ти трябва тълковен речник.
Кой колко много дава на децата си си е негова работа, защото е по желание.
Темата е за, до колко са длъжни родителите, а не какво желание имат твойте.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 36cbd10d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

69.   Не си спомням по времето на кой от царете ни, но тий имал навика да се облича, като обикновен селяк, като бедняк и обикалял из страната, разговарял на съответния диалект и така научавал истината за състоянието на народа си, защото съветниците и придворните му не винаги казвали истината (и тогава, както и сега се е крадяло, но важното е, че върховния глава бил умен и знаел как да се добере до реалността). Така той запитал един селянин как е, справя ли се, труден ли е живота му и селянинът му отговорил:- Много ми е труден живота, защото съм длъжен да давам заем и в същото време да си върна стар дълг. Царят нищо не казал и подминал, но тъй като не успял да разбере как така бедния селяк"дава на заем и връща стар дълг" се върнал и го помолил да му обясни какво точно е искал да каже и човека му обяснил":- давам на заем, това е че отгледах синовете си и сега им помагам в кърската и домашна работа;връщам стар дълг, това е, че се грижа за старите си и немощни родители, които са ме отгледали и направили от мен човек.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 60a8da15e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

71.   Номер 11 и Авторката: Изглеждате супер коравосърдечни хора, дори да мислите така по-добре не го изказвайте на глас, защото звучи стряскащо и брутално. Предполагам щом мислите така, животът ви не е бил лесен и не сте получили от родителите си това, което сте очаквали, било то реалистично или не. Но е грехота така да се изказвате. Истина е, че някои хора като остарерят стават досадни и инатливи, но ние като свежи мозъци трябва да ги търпим и толерираме. Това все пак са нашити близки.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c30802fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

72.   авторке, права си напълно! много от старите хора в БГ изнудват децата си - длъжни били да си съсипят живота и семействата, за да им бършат да не казвам какво. Крава от теле не бозае! Това е принципът. Всеки трябва да се погрижи за себе си и ако има малко обич към децата си, когато види, че отиват на зле нещата, трябва да се оттегли достойно в дом, където да има компания на неговите години и медицински грижи. аз съм в същото положение, само с тази разлика, че старата вещица (на 90 години) вместо да ми припише апартамента, ме накара аз да й прехвърля своята идеална част и сега ме изнудва. вечерно време, събота и неделя, вместо да си погледна детето, се чудя как да й угодя на акъла, а детето ми плаче, че го лишавам от внимание. манипулирането и егоизмът на старите хора са традиция в БГ. стискам ти палци, тегли им една майна и не й обръщай внимание. ако много настоява, поискай писмено да те уведоми какви грижи иска.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

73.   Имаше един много стар филм, мисля че се казваше Бели нощи... Та там едно ескимоско семейство, което се движеше през ледената степ, за да търси прехрана, остави една 80 годишна баба в пустошта за да я изядат белите мечки. Логиката беше - тя е възрастна и затруднява придвижването ни, което означава, че може и ние да умрем от глад покрай нея, освен това белите мечки ще я изядат, после аз ще ги застрелям и ние ще изядем тях.
А сега тази социална политика, която отваря врати на дъртите и затваря пред младите е... Нямам думи!!!
А.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 0cdd5a5739
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

74.   Каква черна благодарност от страна на многоуважаваната "дъщеря"!
"Според мен родителите са длъжни да оставят цялото си имущество на децата, независимо дали са ги гледали на старини или не /това е до лично решение и възможност/. " - ми така направи и ти. Още сега прехвърли апартамента си на децата и умирай! Кой те спира? Горката жена, грижела се е за теб, отделяла е всяка минута от времето си за теб, радвала ти се е, гледала е как растеш, осигурила ти е образование и апартамент! А ти??? Как й се отблагодаряваш - като искаш час по-скоро да настъпи смъртния й час. Просто се откажи, кажи й че не можеш да се грижиш за нея - тя със сълзи на очи да си наеме гледачка с цел "ОНАСЛЕДЯВАНЕ". Така и тя ще има кой да се грижи за нея на старини, както и гледачката ще получи АПАРТАМЕНТА! А ти..

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

75.   74, въобще не си чел/а коментарите по-горе, нали? Иначе на дали ще пишеш такива глупости ...

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b956f934ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

76.   Лошото е когато майка която след разтрогване на брака по нейно желание взима детето си на пук на съпруга си !!! И вместо да го гледа както следва тя го дава на майка си ,за да си живее живота!!! След години детето и я подържа финансово а тя вместо да му даде неината част от апартамента предпочита да го ипотекира но за нейно нещастие когато си съсобственик закона не позволява! Бащата на детето му преписва неговата половина!!! А тази която не само е облагодетелствана от детето си счита ,че детето и е длъжно не само да и дава пари но и да я гледа ,,, тези майки са за старчески дом!!! " родителите дават обич на децата си ,за да могат децата им да дават обич на своите деца а не да ги изнудват понеже са ги довели на този свят!!! (Тека или иначе не са ги питали искаш ли да съм ти майка / баща!!!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b956f934ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

77.   Лошото е когато майка която след разтрогване на брака по нейно желание взима детето си на пук на съпруга си!!! И вместо да го гледа както следва тя го дава на майка си, за да си живее живота!!! След години детето и я подържа финансово а тя вместо да му даде неината част от апартамента предпочита да го ипотекира но за нейно нещастие когато си съсобственик закона не позволява! Бащата на детето му преписва неговата половина!!! А тази която не само е облагодетелствана от детето си счита, че детето и е длъжно не само да и дава пари но и да я гледа , , , тези майки са за старчески дом!!! " родителите дават обич на децата си , за да могат децата им да дават обич на своите деца а не да ги изнудват понеже са ги довели на този свят!!! (Тека или иначе не са ги питали искаш ли да съм ти майка / баща!!!

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 03e4f76a53
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

79.   Жалкото е, че в БГ домовете за стари хора са с много лоши условия. Какво ли не съм чувала - заключват ги в стаите да не излизат (съответно и помощ не могат да повикат, ако има нещо), не им дават вода, за да не ходят много до тоалетна (в гащите).

Чувам, че имало 1-2 дома, които били с по-добри условия, но пък не всеки може да си позволи да плаща за такъв дом. То хубаво, да речем че решиш да продадеш жилището на родителите си и с парите да плащаш престоят им в дома. Но съм уверена, че в голяма част от случаите родителите няма да се съгласят домовете им да бъдат продавани. Че това на стари години е голям шок - изведнъж да останеш без дом.

Иначе съм съгласна, че е най-добре в дом за стари хора да ходят хората като остареят. Там да се грижат за тях, да комуникират с хора на тяхната възраст. Иначе като са в къщи при младите, все ще са затворени, няма да имат с кой да си говорят, няма да я има тая грижа и тея условия, които ги има в един частен хубав дом за стари хора.

Не съм съгласна, че някой на някого е длъжен. Родителите не са длъжни да си дават имотите на децата.
Децата пък не са длъжни да си гледат родителите. Гадно звучи, но е така. Трябва да се направят домове за стари хора, които да са на достъпна цена. Така всички ще са доволни. Възрастните ще живеят втора младост в дома (нови запознанства, грижи, обслужване), а младите ще са спокойни, че родителите им са обгрижвани.

Не ми излиза от ума нещо, което беше казал някой (поет или журналист - не помня): "Българинът не ражда дете. Той ражда болногледачка. " Което ще рече, че българинът създавайки деца, мисли за това как ще го гледат те някой ден. Ама не мисли той как ще ги гледа, защото нали... Дай да правим едно - две деца, за да има кой да ни гледа на старини. Пък ние все ще ги отгледаме - по една паница манджа все ще се намери да не ходят гладни.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b18de6feee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

82.   Е, и аз да изкажа своето мнение - вие всички които сте толкова "загрижени" за своите родители позамислихте ли се ТЕ как се чувстват? !? !? ! Аз съм близо до тази възраст и се ужасявам от мисълта по цял ден да стоя у дома вперила поглед във вратата в очакване дъщеря ми да я отвори... но си мисля че е била цял ден на работа, след това е минала по магазините, сега я чака пране, чистене, готвене... а трябва да обърне внимание и на съпруга си и на децата си... кога ще успее да си легне, ще успее ли да си почине и на събере сили за утрешния ден!!!! Как да я задържам до себе си, нищо че устата ми е залепнала да мълча... Събуждам се късно през нощта усетила тихите стъпки на дъщеря си която лекичко е влязла и ми е оставила току що сготвена гозба да има какво да ям през деня /закуска, обяд, вечеря... / Ето че ми стана зле - какво да направя... дъщеря ми е на работа, ще се прибере късно, кой ще извика лекар... И така ден след ден, седмица след седмица в очакване на смъртта... И гледам праз прозореца дома отсреща - бабки и старци закусват, после ги извеждат, бъбрят си, а аз стоя и чакам... чакам... чакам своя край, защото да съм там от среща е "позорно"!!! Децата са били длъжни да се грижат за родителите си... И най-доброто и грижовно дете не може да направи нищо повече от това което прави моето!!! Това обаче далеч не прави живота ми по-щастлив нито пък старините ми - достойни!!!
Ето за това още от сега съм казала - ИСКАМ ДА СЪМ В ДОМ!!! Сега, не знам дали греша или не, но реших - прехвърлям жилището на дъщеря си, така решавам проблема със собствеността на апартамента и се надявам в понапреднала възраст да съм в дом!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2f2cb44791
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

83.   Номер 79, след като смяташ, че никой на никого не е длъжен, тогава по-добре родителите ти да те бяха оставили в дом. Защо да си прахосват парите по теб, след като могат да ги дадат за далеч по-приятни неща. В дома и ти щеше да имаш ГРИЖИ, ОБСЛУЖВАНЕ, ЗАПОЗНАНСТВА, абе буквално първа младост щеше да си живееш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

84.   Номер 83,
"защо да си прахосват парите по теб, след като могат да ги дадат за далеч по-приятни неща. "?!
Какви пари бе, жена?! Та моите родители почти цял живот са били безработни. Дори и 80-те, когато всеки имаше работа. "Приятните неща" основно бяха цигари и алкохол.
А издръжката ми на месец, не е надминавала детските, отпускани ми от държавата!
И не съм сигурна дали, ако бях в дом, нямаше да имам по-голяма перспектива ...
А.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2f2cb44791
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

85.   Номер 84, първо не съм жена и второ, тук говорим по принцип. За частни случаи, където родители нехаят за децата си и ги тормозят по някакъв начин съм напълно съгласен, че подходът е различен. Но да ми твърдите, че е нормално да захвърлите в дом родители, които двайсет и повече години са те гледали, като писано яйце и са отделяли от залъкът си, за да можеш ти да имаш максимално най-доброто, хайде малко се осъзнайте!!!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 117dd71068
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

86.   "Според мен родителите са длъжни да оставят цялото си имущество на децата, независимо дали са ги гледали на старини или не /това е до лично решение и възможност/"

Късно се включвам, но няма как - такива като Аврорката са ми напълно непонятни птици.
Аз съм на мнението, че никой никому не е длъжен. Който създава деца, разбира се, трябва да ги гледа до пълнолетие (Завършване на средно образование), но никой не е длъжен да оставя имуществото си на когото и да е било.
Този апартамент, ако ще да е в провинцията, има стойност достатачна, за да компенсира разходите на Авторката по сметки и гледане и ще останат десетки хиляди левове чиста печалба, ако го продаде.
Ако не ? е изгодно, ами да НЕ гледа майката и няма да има апартамент, много е просто това. С каква наглост искаш хем да имаш имущество, хем да е без всякакви усилия?
Безплатен обяд няма, мила!
У нас си правим живота много сложен. На Запад на 16 г. почваш работа, на 18 г. вече трябва да се изнесеш от вкъщи и родителите не са ти длъжни за каквото и да е било, напротив - тами дори има закони, задължаващи те да им плащаш старческия дом.
У нас летят апартаментчета, познавам млади хора с по два апартамента, но когато опре ножа до някакви усилия - кафенца и дискотечки. Къде го има това?
Аз съм на 31 г. и съм далеч от възрастта да гледам родители и да ме гледат. С мъжа ми в момента строим много голяма къща, скоро ще ни паднат едни пари и ще купуваме като инвестиция апартаменти, които да даваме под наем. Живот и здраве на 50 г. най-късно смятаме да спираме да работим, ще продадем всичко, оставяйки малък имот на село (мъжът ми като студент си е взел на село едно парцелче, което ще застроим с малка къща) и ще почнем да обикаляме света. Мъжът ми има общо 4 деца от два брака. Двете вече са самостоятелни и много добре знаят, че нито ще гледат баща си, нито ще наследят нещо и това изобщо не им е проблем. Важно е още от самото начало да се знаят правилата. Нашите общи деца са още малки, но също знаят, че имотите са на мама и тати, а те сами трябва да направят нещо от живота си с работа и учене. Първата жена на мъжа ми има също голяма къща, остнала от брака им - и тя ще продаде един ден имота си и ще живее на старини от парите. Нашите деца са свободни, но имат и отговорности!
Авторката иска обаче хем да е свободна, хем да ? е пълна кошничката с имотчета. Къде го има това?
Аз нищо няма да наследя от родителите си, но и през ум не ми минава един ден да ги оставя с малките им пенсии. Разбира се, че ще им помагам, ако имат нужда.
Ако „впиянчения син“ е издържан от майка си, ами дай му апартамента да си я гледа. Какъв ти е пък на теб проблемът, освен желанието хем да имаш апартаментче, хем да е без пари. НАГЛОСТ.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

87.   86, :)))
А от къде ще ти паднат паричките? От небето? ;))
Авторката съм, просто исках да видя различни мнения и ги видях. Въпреки това продължавам да твърдя, че в България като цяло имаме изкривена ценностна система и социална политика...
И ще си раждаме деца за болногледачи до като свят светува....
Жалко!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 117dd71068
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

88.   85 съм - ами като нямаш пари да платиш едни сметки на една стара жена, как искаш ти да имаш жилище - то това са данъци, сметки дори да не живееш в него и така нататък. Смятай - дори да става дума за панелка в провинцията, то тя има стойност на поне 50 хил. лв - кога ти, Авторке, ще изхарчиш толкова пари по сметките на майка си?
Както и да го въртим, ти си на ПЛЮС - дебел ПЛЮС - майка ти те е хранила поне едни 18 г. и сега ти дава едни 50 хил. лв. реално и пак си недоволна.
Ами като си недоволна си ? върни апартамента да си го дава на чужд човек срещу гледане и ти проблеми изобщо нямаш.
Права си, сбъркана ни е ценностната система - навързали сме се в едни зависимости деца-родители-деца, но не държавата ни е виновна, а манталитетът.
Има освен това и морална отговорност към родителя, но както и да е.
Трудно ти е, определено, но не забравяй, че го има и „Както ти на мен и аз на теб“. Не знам ти деца имаш ли, но имай предвид, че нашите пенсии ще са МНОГО МАЛКИ, защото няма деца, които да ни плащат след 30 г. пенсиите и ти ще опреш или до децата, или ще продаваш имотите си.
В момента за мен ти мрънкаш на високо ниво - пада ти от небето апартамент, едни сметки трябва да платиш (жената явно сама се гледа) и недоволстваш. Ами дай го апартамента срещу гледане и стотици жени ще се изтрепят да гледат майка ти за апартамент, ще ? плащат сметките и ще я хранят. Държавата също ще храни майка ти, но нали знаеш как е в цял свят - цялото имущество отива за държавата тогава.
Тя ти е дала апартамента си, но такъв договор лесно може да бъде обявен за невалиден, ако не докажеш, че си ? платила цената по покупко-продажбата.
Избор винаги имаш, стига се трови с ядове и жлъч.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 6bcc37fc5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

89.   Номер 88, от 2006г. до този момент имам към 15 000лв. изхарчени по апартамента. Предишни натрупани сметки до момента на прехвърлянето - 10 000, погребението на баща ми, което поех аз и единствено аз, няколко платени операции на майка ми, които платих аз и само аз. Имота ми беше прехвърлен като компенсация...
И ти ме съветваш да се откажа? ! Ама наистина ли?

И да - имам дете. В момента му осигурявам бъдеще, самостоятелност и независимост от мен.

А.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 6921d8de4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

90.   №88 Не съм съгласна да нападаш така авторката. Има хора и хора на този свят и не се знае бабата какви думи използва и колко големи сметки за парно прави.
Била съм свидетел на семейна сценка, бабата, докато й сменят памперса, крещи псувайки децата си и посяга с бастуна от леглото да бие внуците си. Трима човека сменяха памперса на тази баба, защото двама с нея не можеха да се оправят.
Така че светът е шарен и съвсем не мисля, че авторката греши. Авторката вече е вложила усилия в придобиването на жилището, това кой ще й го плати? До 75г кой гледа бабата, искате сега авторката да подари на някой апартаммента, когато е възможно да става въпрос за няколко месеца гледане?
Всъщност бабата е продала апартамента и е подписала, че е получила пари, няма какво да доказва авторката. Този договор не може да мръдне в съда, това си е покупко-продажба с тежести. Тук бабата, ако тръгне да рови, трябва да доказва, че не е взела пари или че не е изпила парите в дискотеките. Ако авторкат ас енавие може да постъпи както й писах по горе, нотариална покана и после лишаване от право на ползване.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2f2cb44791
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

91.   Авторката наистина е права, в България имаме доста изкривена ценностна система и тя самата е много добър пример в това отношение. Честно казано не знам що за човек трябва да си, за да оставиш родителите си да гният по старчески домове, а ти спокойно да си живееш живота и нищо в теб да не трепва! За тънките сметки с апартамента и това колко щял да й струва, изобщо не ми се коментира!!!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c27d4d6e3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

92.   Такива като тебе сигурно и деца няма да се наемат да раждат, щото е "голяма разправия" и да не си развалят рахатеца!
Храни ме, мамо, остави ми апартамента си, и ме остави да си гледам кефа, а на теб - майната ти! Оправяй се и умри сама! Даже ако можеш и сама са погреби...

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 117dd71068
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

93.   Авторке, погребението на баща си го изкарай от дребните си сметчици! Що за човек си, за Бога.
Като човек, който САМ си строи къща ще ти кажа, че за 15 хил. лв една баня не можеш да направиш в днешно време. Като не ти оттърва, ами продади апартамента, вземи 15 хил за себе си и дай останалите към 30-40 бона на майка си да си гледа старините.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 6921d8de4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

94.   №93 Забравяш, че част от апартамента авторката е наследила от баща си и си е чисто нейна, като сложиш и вложените в бабата разходи 15 000лв, плюс операции /не знам точната цифра/ за бабата не остава нищо, дори след продажбата на апартамента.
Като правиш сметка на чуждо имущество, прави я честно.
Разходите по погребението на починал близък поемат всички негови близки и особенно тези, които го наследяват, а бабата в случая е 1/2 негова наследница и е морално длъжна, да поеме 1/2 от разходите по погребението.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 42a1c2716a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

95.   Аз смятам, че в България трябва да има домове за възрастни хора, които имат физически проблеми. само, че отношението и условията трябва да са на високо ниво, а не да има разни санитари, които да блъскат и обиждат болните, защото това го има и в някои болници! Старият човек да се чувства добре. Но аз не съм съглаесен, че един млад човек, който иска да си гледа семейството и живота, да си прекара живота в гледане на болни старци. Познавам 60 годишна жена, която гледа баща си от 6 години, а той в момента е малко над 90! Да е жив и здрав, но това може да важи и до 100 години. Значи до 70 годишна ще гледа болни старци, а кой ще гледа тази жена като остарее? Трябва да има старчески домове, където да има нормални условия, където да има нормални стари хора, които просто нямат възможност да се гледат сами. Аз лично ще искам да умра млад, за да не натоварвам хората около мен. Мен пък сигурно и няма да има кой да ме гледа, така че все тая.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4d583bc1e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

96.   Трябва да има разбирателство и обич между родители и деца. Всички трябва да си помагат.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 8234989665
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

97.   Много интересна и полезна за мен дискусия, тъй като ми предстои да взема решение за възрастните ми родители, които са над 80. Въобще не осъждам авторката, съчувствам й, трябвало е по-рано да вземе адекватни мерки. Истината е конкретна в случая и нападки, че видите ли каква дъщеря е тя са абсолютно неуместни. Неуместни са и съвети от хора, кото са си насмогнали финансово и не могат дори да си представят какво му е на бедния. Сит на гладен не вярва, както е казано в поговорката. Има и нещо друго. Българите от по-старото поколение/тези над 80, каквито са моите родители/не са въобще склонни да разрешат имуществените си неща, докато са живи и с акъла си, а оставят на децата си да се оправят след това. Много често срещано явление е едното от децата им да е безотговорен, пияница и прочие, а другото дете да е свестният човек, но малцина са възрастните родители, които предпремат адекватни стъпки, за да не създават бъдещи проблеми на децата си. И след като си отидат, настъпват едни ситуации за наследниците, та чак на човек му се отщява да се занимава. Та, мисълта ми е, че родителите трябва, в един момент да решат какво ще правят като остареят, а не когато "изкукат" децата им да се чудят какво да правят. А когато престареят наистина стават като деца и са по-егоистични от децата. Психологията описва възрастовите изменения в психиката. Истината е, че в настоящите условия в България е много трудно да се гледа възрастен човек, особено, ако е болен. Народът масово е беден. Пенсионната възраст непрекъснато се увеличава. На моите години майка ми е била пенсионерка, а аз колко още ще работя, един Бог знае, ако се наложи да се грижа за тях, като паднат, трябва задължително да наема жена. А ако нямам парите? Какво правим -напускам работа, тогава пък пари откъде? Над българския народ си извършва геноцид, това е тъжната истина. Скоро едно младо момиче, на 22, направи опит за самоубийство, защото не издържа, защото от 3 години гледа възрастна майка на легло Баща няма, пари - мизерна пенсия... Не са така черно-бели нещата.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 44b927df8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

98.   Ж 20г. Никога не бих изоставила родителите си в старчески дом, винаги ще се грижа за тях, много ги обичам... това е моето мнение те са те отгледали според мен си длъжен да ги гледаш на старини!!!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: cf74568e04
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

99.   Сбъркан им е часовника на дъртаците от "онова" поколение.
Моята история е подобна. Но с сериозната разлика че майка ми е ощетена с около 100 000 евра спрямо брат си от майка си и баща си, основно под влияние на майка си, щото на синчето трябва да има. Сега апартамента на дядо ми (лека му пръст) виси и на нас така "срещу гледане" и ние се правим на заинтересовани от време на време, а въпросното синче ходи 1 път годишно при златната си кокошка.
Така че не ми говорете за морални ценности и глупости, щото цялото образование тогава е било безплатно и манталитета "аз те изхраних" е от каменната епоха и точно заради него (а не за възпитанието) е толкова зле обществото сега. Понятие като изхраенно дете няма, има възпитано дете.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 0467b35762
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

100.   Номер 97, за каква бедност ми говориш, след като тук става въпрос за делба на имоти. Бедни са хора, които нямат какво да сложат на масата си, не тези, чудещи се как да разделят 5 апартамента. Какво да уреждат родителите?! Разделя се имуществото по равно между децата и нещата са наред. Разправии имало, тичане и бягане имало. Ами, ще има, след като искате да прецакате собствените си роднини, ще трябва да се потрудите поне малко. Да, най-нормалното нещо е родителите да оставят имуществото на децата си и да ги отгледат във възможно най-добри условия. Най-нормално е обаче и децата да помагат на родителите си, когато остареят. След като според вас децата не са длъжни с нищо на родителите си, защо родителите да са длъжни към децата. Както има старчески домове, така има и домове за деца. Ражда се детето, даваш го в дом и си решаваш проблемите. Какво ще се занимаваш да пестиш пари, да го храниш, да го обличаш и т.н.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 117dd71068
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

101.   Цитат“ Според мен родителите са длъжни да оставят цялото си имущество на децата, независимо дали са ги гледали на старини или не /това е до лично решение и възможност/. “

Що за глупост?
Родителите са длъжни да ни хранят и да ни осигурят елементарни условия на живот до 18 г. възраст и има някакви елементарни законови издръжки след това, когато учим висше да кажем - това е.
Никой иначе ни е длъжен с нищо в живота!
Моите родители нищо не са построили в живота си и гледат бабичките, защото им живеят в къщата, но аз никога не бих искала да живея сама така. На 30 г. съм, мъжът ми е на 50 г. и от 10 г. се занимаваме и двамата със строителство. Стоили сме и за други хора, това е вече рутина за нас - имаме не само фирма, но и три собствени къщи, две от които са с магазини и са дадени под наем. Идеята ни е след 10 г. да спрем да работим, да продадем всичко, освен една къща извън града, която още не сме построили, но имаме местото и да живеем с парите до края на живота си. Нито нашите деца, нито неговите от първи брак ще наследят нещо. В момента издържаме неговите деца в скъпи университети в чужбина и едното вече е основало своя собствена фирма в областта на информатиката и мисли как да просперира само, а другото е още в първи курс. С две думи - знаят, че ще се оправят сами. Нашите общи деца са още бебета, но и те ще знаят, че ние работим за себе си и за общия стандарт на живот до завършване на образование - после да се оправят сами.
В края на живота си смятаме да живеем дори под наем, да имаме хора да ни гледат с парите от имотите.
Теоретично и нашите родители, баби и тем подобни могат да си позволят точно този начин на живот. Не съжалявам бабките в София да кажем, които се оплакват, че не ги гледали - ами продайте си апартаментите и с парите можете да живеете извън Столицата и да имате 10 човека да ви гледат и глезят до края на живота си.
Нито смятам да взимам нещо от родителите си, нито смятам да оставя нещо на децата си.
Ако има дълг, той е към децата до 18-25 г. (ако учат), а после се обръща - от деца към родители, ако последните в края на живота си нямат пари за нормален живот.
Който чака на мама и тати вместо сам да работи и да запретне ръце, той за мен пропилява живота си.
Който ражда деца, за да са му болногледачи, за да ги изнудва с разни наследства сам е сглупил, защото в днешно време най-малкото всеки има избор и никой не можете да накарате да ви гледа.
Имотите са супер нещо, за да ги продадеш на старини и да живееш от парите. Да живееш като мизерник, но да имаш свое жилище в центъра на града???? пълно е с такива и изобщо никакво съжаление!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f20658f545
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

102.   Една доста подобна тема: http://spodeli.net/6/story-125280-50.html

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a38adc01e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

103.   Според мен никой нищо не е длъжен след като детето си завърши образованието. Или ако няма изрично споразумение - устно или писмено.
В случая с авторката - майка ѝ постъпва грозно. Приписала ѝ е апартамента, а сега я изнудва, без да са се разбирали така.
Решение на всеки човек е какво да прави с имуществото си. Може да го даде безкористно на децата си, може да им го даде срещу ИЗРИЧНА договорка за гледане на старини, може да го продаде и с парите да иде в старчески дом или да наеме болногледачка. Негова си работа. Баба ми разпродаде нивите, за да си осигури старините. Майка ми се сърди и ядосва, но според мен баба е права. Не ни е длъжна с нищо вече.
Децата от своя страна, дори срещу получен имот, не са длъжни да отглеждат старите си родители, освен ако изрично не с се разбрали така. Да, хубаво е да помагат, с каквото могат, но не и да са задължени да се псоветят на старците. Поне според мен е така - не чакам наследство от нашите и не поемам ангажимент да ги гледам. Ще им помагам колкото мога и това е.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a8da12ffce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

104.   Авторката:

Здравейте!
Виждам, че темата се поднови, мога да ви доразкажа какво се случва последните 5-6 години, след като пуснах темата: Нищо!

Майка ми е жива и здрава, брат ми продължава всяка вечер да пие, вече започна и да я псува, сметките за вода са над 2000лв, парно над 8000лв.. , данъците не са платени от 2006г..
Плащат си само тока.
Дойдоха й две честитки от ЧСИ-та, но не могат да й вземат нищо от пенсията, защото е под минималната заплата..
Аз не съм стъпвала в имота от 3 години.. последно отидох да ги разтървавам, защото той я беше свил в ъгъла..
Мога да го изгоня, пак говорих с адвокат, но тя не дава, щчл да стане клошар...
И такаааа...
Хайде- изяще ме пак!
Чакам!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 278eefbf53
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

105.   Авторке, майка ти ти е прехвърлила жилището, защото е знаела, че ще го вземат от ЧСИ, но си плати поне данъците, ще вземе ЧСИ да продаде апартамента ако се води Водата на твое име... но какво от това в крайна сметка... пука ли ти.
Майка ти има някакъв много сериозен психо проблем и живее със сина си като със съпруг. Не е оставила сина си да се откъсне от нея и да живее самостоятелно..
Не си длъжна да я гледаш на старини – продаваш апартамента и с парите плащаш добър старчески дом. Аз така бих сторила. Никакви апартаменти не могат да ми върнат пропилятото време в гледане на стари хора. Моите родители загубиха така последните години от „младостта си“ и на практика с това гледане сами се съсипаха. Нямам намерение да ги гледам – сестра ми да взима жилището ако иска да ги гледа или най-добре – да се продаде всичко, да се настанят в добър старчески дом с програма, медицински персонал и да живеят достойно и щастливо.

 
  ...

51-100 от 116
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker