От кога това да разчиташ на родителите си, те прави разглезено богаташче? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121187)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

От кога това да разчиташ на родителите си, те прави разглезено богаташче?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 3362 пъти
Здравейте! Реших да пиша тук, за да разбера какво мислите вие по тази тема.
Един ден с моята най-добра приятелка обсъждахме в кой град искаме да продължим да учим. И тя ми спомена как се дразнела от едни нейни съученички, които и казали че разчитали на родителите си т.е да могат да им помагат финансово. Каза че много мразела такива като тях ''разглезени богаташчета''.
Нашето семейство не е богато. Баща ми е безработен, майка ни издържа. Парите не стигат, и аз го знам, не съм тръгнала да искам пари за щяло и нещяло. Но аз разчитам на майка си. Това прави ли ме разглезено богаташче? Кажете ми ако не можете да разчитате на собствените се родители, то на кого? Разбира се дай боже ако ме приемат да уча ще започна работа някъде, но знам че майка ми никога няма да ме остави и ще ми помага.
А колкото до родителите на приятелката ми- те не и дават никакви пари, ходи гладна на училище. Тя го приема това за нормално. А според мен никой нормален родител не би оставил детето си да гладува. Да поставя себе си на първо място, а не собственото си дете.
Ще се радвам да чуя вашите мнения. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 50246fbf8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо причината твоята приятелка да няма пари за училище може да не е както ти си мислиш- че родителите й са я зарязали от егоистични подбуди. Възможно е наистина да НЯМАТ. Все още си на възраст, която е нормално да не цениш парите и да не разбираш колко трудно се живее в днешно време. Когато ти се наложи да се справяш с всичко сама- сметки, храна и тн., тогава ще осъзнаеш в каква голяма заблуда си била. Но мисля, че е време вече да се позамислиш върху тези неща- вземи един лист и сметни колко пари се харчат за храна, колко струва тока, водата, интернета, телевизията и т. н. Че на гърба на майка ти ще се стовари и още кой знае колко стотин лева на месец за дъщеря й. Защото тя е родител, разбираш ли "длъжна е".
Просто всеки се простира според чергата си. Ако семейството може да помага- ще го прави. Ако ли не, не виждам какво лошо има да се учи и работи. Живота си е твой и сама си взимаш решенията, родителите не са "длъжни" с нищо, те са ОТГОВОРНИ, но не и длъжни!

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 107d4df2e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторке: Не, не те прави "разглезено богаташче"! Ако майка ти беше безумно богата и ти разчиташе на нея, тогава щеше да си "разглезено богаташче". Това важи и за всеки друг, който не разполага с родители с дълбоки джобове и портфейли.
Номер 1, къде в този цитат виждаш думите "майка ми е длъжна да ме издържа" или нещо друго със същото значение? Изключваме "... никой нормален родител не би оставил детето си да гладува. Да поставя себе си на първо място, а не собственото си дете. ", защото това не е лично мнение, а закон на природата - да се грижиш за потомството си, за да не му липсват поне елементарни неща. Та ето го цитата:

" Но аз разчитам на майка си. Това прави ли ме разглезено богаташче? Кажете ми ако не можете да разчитате на собствените се родители, то на кого? Разбира се дай боже ако ме приемат да уча ще започна работа някъде, но знам че майка ми никога няма да ме остави и ще ми помага. "

Май четеш това, което искаш. Авторката не е някакво капризно мрънкало, а нормално дете, което има голямо доверие на майка си, оценява финансовата ситуация на семейството си и се съобразява с нея. Ако твоите деца правят нещо различно, промени тях, а не обиждай чуждите. :(

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3d644ec63b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Но аз разчитам на майка си. Това прави ли ме разглезено богаташче? - Не, не те прави "разглезено богаташче", а само НЕ справящ се сам с живота си пълнолетен гражданин. Защото онзи, който продължава да разчита на маминка след 18, всъщност е такъв. "несправящ се".
Кажете ми ако не можете да разчитате на собствените се родители, то на кого? - На себе си, мойто момиче, на СЕБЕ СИ.
За това, дето приятелката ти ходела гладна, може да е по много причини, ти въобще знаеш ли дали е гладна? Напълно е възможно родителите й да искат да се храни у дома със здравословна храна и според родителите, да не й са нужни пари за нездравословни банички, чипсове и хамбургери. Защото всъщност, едно дете какво здравословно, може да си купи около училище? Може да й дават плодове за училище, да закусва у дома, а тя да крие това от вас.
"От кога това да разчиташ на родителите си, те прави разглезено богаташче? " Не е от днес или от вчера това е доста отдавна но вие се правите, че не знаете, защото така е по лесно. Комунизма извъртя нещата така, че майките да са длъжни на децата, за парички, за жилище, за щяло и нещяло докато смъртта ги раздели. Но реално дали на Левски майката го е поддържала /той е започнал работа на 14г, дали на Ботев бащата го е поддържал след 18г, не разбира се. Погледни съвременниците си дали на Слави майката го е подържала изцяло, не той е продавал мартенички в подлеза през февруари 93г. и е правил какво ли не за да пести на майка си парите и да изкара сам нещо, от където и да го погледнеш този, който от млад се е научил да се справя сам е останал навърха по дълго, защото се е научил да цени постигнатото.
Каквото и да учиш, един ден кранчето от мама спира, ще трябва да работиш и тогава доста тежко ще ти дойде, ще тропаш за апартаментче за да родиш, ще тропаш за недостатъчните си доходи, защото няма да се научиш лесно, да цениш и да се разполагаш според чергата си.
На родители се разчита до 18г за храна и дрехи, след това всичко дадено от мама е мечешка услуга.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 53867eae51
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Евала на номер 3 и номер 1.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9252d0f24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не съм съгласен с номер 3 и бих посъветвал авторката да не се вслушва в съвета му.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 1ed5682c4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката
№2 благодаря за разбирането. №1 причината ми е абсолютно ясна, защо не и дават пари. Приятелки сме от детската градина, родителите и ги познавам отлично. И двамата работят -изкарват добри пари. Много пъти ми е споделяла как се отнасят с нея и съм оставала без думи. Добре че получава отлична стипендия и събира пари. На рождения и ден бяхме на пицария само 4-ма човека. Тя плати от своите събрани пари. Родителите и не се интересуват от нея, дори 10 лв не и дадоха на рождения ден. Заради цялото това държание тя е на това мнение за другите хора. Няма на кого да разчита да, но не говоря само за парите. Те не я подкрепят. Нямаш ли я опората на родителите е много тежко.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 98f4b7b7a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ми те всички родители помагат с каквото могат, то си е нормално. А ти сам казваш че сте бедни.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 173dc3590a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   По моему, в нашата сбъркана България всеки разчита на когото и както може. Има "деца", които изкарват добри пари и помагат на родителите, има и обратният вариант. Аз мисля само, че човек може да разчита на родителите във финансово отношение само като за начален старт. Например, пари за квартира и храна първите месеци. Свикваш с новия град, свикваш сам, но се замисляш как можеш ти да си полезна за себе си и за тях. Търсиш работа, работиш, учиш до късно, но си плащаш сам поне малките удоволствия ако не друго. Разчитането не може и не трябва да е на 100%! Рано или късно трябва да се порасне. А това възпитание започва от родителите, още от люлката. Грешката на българите, че научиха децата си всичко да им е на готово, веднага, на минутата. Обич ли е това? Не. Ако обичаш детето си, позволи му да порасне и му помогни, като го научиш да е отговорно, да работи, да не разчита на теб за всяко левче. Звучи идеалистично, да, но пък е изпитана рецепта:)
Лесно няма! А дори да има - както е при богатите, то трябва пак да се заслужи това удоволствие. Въпреки кризата и проблемите в държавата, липсата на работа и т. н.
Колко младежи помагат вкъщи? Колко от вас чистят, готвят, перат и помагат на майките си? Нека позная. Те винаги са заети с нещо по-важно. Така отгледаните деца ще отгледат свои такива и ето ти корупция, ето ти кражби, ето ти резултата от дългогодишния мързел и погрешно възпитание!
една майка на 52

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 173dc3590a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   №3, мисля, че не трябва да чакаш до 18, за да станеш "голям". Тук въпросът не стои само за възраст по конституция, нещата са много сложни и объркани в България. Ако в една Германия, 18годишния човек отива на квартира и се бори сам, тук е невъзможно, защото цена-квартира-доход е някакъв абсурд. Но съм съгласна с друго - погледнете един 18 годишен младеж или момиче в България, който живее при родителите. Е, лошо няма. Но - той какво прави вкъщи? Прибира се, охка, че еизморен от училище или лекции, не може да помага в домакинството, защото "трябвало да учи" и след 5 минути ти иска пари, защото ще ходи в МОЛ-а. Дали ще си измие чинията след ядене или "тя мама мие в нас"? Дали така не енаучен и таткото например?
Искам да кажа, че когато в едно семейство възпитанието е правилно, систематично и последователно от малка детска възраст, този младеж или момиче ще има принципи, знания и поведение на млад човек, който ще има своите отговорности в общия дом, пък нищо, че още е при родителите си. Ще работи и помага наравно с тях поне в домакинството например /щото на нивата е малко остаряло, нали/. Днешните млади не го правят, факт. Чия е грешката - дали пък не е наша, на родителите? Масовото гледане на внуци от баби, чиито майки дори на работят как го наричате? Детето, което се каля в градинката и гълта цигарените облаци от мама, как го наричате? Още много такива примери...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: e46389935b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 3 е новият Раковски като гледам... Трябва да разчиташ на родителите си до едно време. Това да станеш самостоятелен на 18 не трябва да ти е самоцел - трябва да започнеш да учиш и след това да прецениш дали можеш да работиш и да се издържаш. На 20-21 е горе-долу нормално да започнеш работа поне на 1/2 работен ден. Но тея мнения "на 18 ако не се издържаш сам си търтей" са малко елементарни. Да, ако искаш да си цял живот самоиздържаща се сервитьорка или продавачка - давай!

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 50246fbf8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторке, защо смяташ, че да разчиташ на някой, означава непременно да имаш финансовата подкрепа? ! Твойта приятелка гладна ли са я оставили, боса и скъсана? Не познавам конкретния случай, възможно е наистина да има егоистични родители. В този сайт сме чели не една и две истории за подобни семейства. Просто според мен не си права. Приемаш на 100% поведението на твоето семейство за правилно. А забравяш, че всеки родител има право сам да избира как е най-правилно да възпитава децата си. Аз самата все още не съм родител, заради това и говоря от позицията на дъщеря. Моите родители(да са живи и здрави) се занимаваха с успешен частен бизнес и през ученическите и студентски години са ме издържали на 100%. Имахме добри финасофи възможности. Никога нищо не ми е липсвало, дори мога да кажа, че си живеех охолно. Да, имах спокойни младежки години, но те отминават. И когато станеш на възраст, която трябва да поемеш в живота сам, а не си научен на отговорност е много трудно. Пак казвам- да са живи и здрави, но според мен прекалената им щедрост ме научи на живея "наготово". Те, като млади са били бедни и явно не са искали да живея в лишения.
Мога да ти кажа и друг случай за мой познат. Когато бяхме ученици, последен клас, точно изкарахме шофьорски книжки. Този мой познат е от доста заможно семейство. Наистина хора с големи финансови възможности. Можеха да си позволят да му купят каквато кола си пожелае. Но не, взеха му една евтина и съвсем обикновенна кола. Винаги е бил с ограничени джобни, а когато замина да учи в чужбина започна и работа за да може да си помага за следването.
Докато си непълнолетна е проблем на ваште как ще те издържат, след това всичко е на добра воля. "Разглезен готованко/ богаташче" можеш да станеш ако и по време на следването, въпреки финасовите затруднения на семейството ти, продължаваш да чакаш наготово и разчиташ на тях.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 53867eae51
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много хора и учат и работят.
Не виждам защо работата, автоматично изключва ученето.
Или ученето - изключва работата.
От 20 до 30 години, човек е в най-цветущата си възраст.
Ненапразно в студентските общежития има будни през цялото денонощие. Човек е пълен със сили и ако ги вкара в правилния път, те могат да почнат да работят за него, а не той за тях.
Много хора завършват по 2-3 висши в периода до 30.
Някои се сдобиват със квалификации за няколко професии.
Колкото повече професии - толкова си по-търсен на пазара на труда.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker