Пиянството наследствено ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Пиянството наследствено ли е?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 4175 пъти
Здравейте,
Става въпрос за приятелят ми, с който по принцип плануваме да създадем семейство. Обаче аз имам някои притеснения.. Оставям на страна някои други проблеми между нас. Неговия баща(лека му пръст, почина преди година) не го познавах много добре, защото приятелят ми се срамуваше от него и избягваше да имаме контакти. Знам от него, че е бил пияница. Не го наричам алкохолик, защото явно че е бил неосъзнат такъв. Още от както приятелят ми е бил малък, баща му е обичал да се налива(буквално) с алкохол. Много са се карали с него заради това, срамувал се е. Баща му го е излагал не венъж пред негови познати и приятели. Намирал го е падал пред блока пиян. У тях пиян и паднал. Ставал заядлив като пийне. Казвал ми е, че не ги е тормозил физически, но психически явно, че не се е издържало. От това и приятелят ми е станал доста нервен. Иначе е умен, отговорен и хубав мъж. Притеснява ме това, че въпреки ненависта към пиянството на баща му самия той обича да си пийва. Разбира се, ние сме млади хора, обичаме да се забавляваме, излизаме по заведения, самата аз пия алкохол, но знам колко и кога. А той като започне да пие и се налива страшно много. Започва да залита, държи се тъпо. Не е агресивен или нещо подобно, но знаете пиян човек не е хубава гледка. Казвала съм му много пъти- кога по-тактично, кога директно, че трябва да има някаква мярка, че е грозно отстрани... Но той ми се сърди, казва, че си знаел какво прави. Никой друг около нас не се напива толкова много. И иначе все напиване му е в главата. Като му кажа да излезем някъде на раходка или да се видим с някой просто на кафе не иска и няма интерес. Но стане ли въпрос да се излиза някъде, където може да се напива е пръв. А е на 30 години вече. Сам ми се е хвалил как на селото му (където е роден и баща му), като ходел там и се събирали със съселяните се пиело докато не прирадне някой? ! Едва ли не това е някаква гордост? ! И аз това това трябва май да разбирам, че той не пие много. И един такъв манталитет има... Не знам и аз.. В кунята щял да прави ремонт така че да станело по широко, да има място да се събираме с приятели да се пиело...
Започвам много сериозно да се замислям дали тази среда, в която е израстнал, вместо да го откаже от алкохола, го е направил и него потенциален пияница. Ами ако след някоя и друга година се пропие като баща му? ! Според вас пиянството и алкохолизма наследствен ли е?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: a9fd21b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Правилни са наблюденията ти - от части пиянството е по наследство... или поне предразположеността е генетична. Да, всеки може да стане алкохолик, но при някой хора е по-вероятно. Учени са успяли чрез кръстоски да получат мишки-алкохолици - те винаги при стресово състояние се наливат с алкохол, което не е типично за мишките иначе. Смята се, че такива хора не могат да разградят достатачно бързо хормоните на стреса при стресово състояние и затова прибягват до алкохол. Това е генетично заложено. Когато приятелят ти се чувства притиснат или стресиран, тогава той най-много ще прибягва до чашката.
В семейството на баща ми всички са били скрити алкохолици - т. е. ходят си на работа, имат семейство, приятели и са социално акцептирани, но се наливат до припадък съвсем редовно. Страда семейството, особено децата страдат. Аз си знам, че съм предразположена и не пия никакъв алкохол. В дома си имам една бутилка шампанско при случаи и за гости, но до тук.
Поговори с приятеля си и при нужда го заведи на психолог. Ако не спре да се налива, задължително го зарежи, защото ще станеш майка на поредните нещастни деца на алкохолик.
Можеш да го запишеш на камера, когато е пиян и особено гнусен и да му покажеш записа след това. Ако не е отвратен от самия себе си, ако не иска да спре и да се промени, спасявай се! На някои хора (алкохолиците) не може да им се помогне. Ще стане 100% като баща си, ако не се спре сега.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: f3a864fc84
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ще ти кажа моето мнение от опит. Живея 27 години с мъж подобен на твоя. Той беше отвратен от пиянството на баща си, пиещ младеж. Всичко зависи от теб самата. Прецени от сега дали си струва усилията.
Пиянството е точно толкова наследствено, колкото яденето на репички. От там нататък от теб зависи, колко често ще предлагаш репички в салатата на вечеря.
Знай някой правила!
За пиянство се говори само с трезвен мъж!
За размера на количеството алкохол и държанието му, само с трезвен мъж!
Ти си тази която е в състояние да пресее приятелите му с усмивка. И у вас да идват само тези, който ти харесват на теб.
Не се страхувай толкова от алкохола и когато той желае едно питие предложи му.
Покажи му, че има начин човек да се забавлява без алкохол и начинът на забавление, не са дискотеките и заведенията.
В момента у дома има над 25 литра алкохол, някой бутилки стоят с години и никой не посяга, дори синовете ми, предлага се само ако има гости на вечеря.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 101798c89f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ако не го обичаш достатъчно го остави.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: a9fd21b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2 - хвани прочети малко литература по въпроса. Пиянството не е наследствено, но ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИЕТО към алкохолизъм Е. Правиш голяма грешка като пренебрегваш сериозността на проблема. Да сравняваш алкохолизма с яденето на репички е вредно...за теб самата. Бягаш от проблема си и не искаш да признаеш, че си от 27 г. със скрит алкохолик.
Казвам ти го, защото и аз съм дъщеря на такъв алкохолик и го чувствам при себе си. Когато почна да пия, не мога да се спра. При стрес винаги нещо вътрешно ме изкушава да пия. Затова НЕ ПИЯ ИЗОБЩО. Това е единственото решение. В нашето общество прекалено много толерираме алкохолизмът /особено такива като номер 2/, но той е много по-опасен от всички други наркомании.
Не зависи от авторката, дали човекът ще стане алкохолик, зависи си от него. Докато не осъзнае, че трябва да внамава с алкохола, няма да се промени. Така е било с прадядо ми, с дядо ми и с баща ми, макар че всеки един от тях като млад е бил отвратен от баща си. Баща ми дори е бил бит от алкохолизирания си отец, което не му пречи да пие по 1 будилка водка на ден... Децата страдат от това.
Съвет - авторке, не създавай семейство с такъв човек. Ако той не спре с алкохола, зарежи го. Бъди крайна. Не прави компромис с това нещо. Дори да е генетично предразположен, това не значи, че не зависи от него, дали ще стане алкохолик или не. Волята е най-важната.
Аз за себе си съм решила да прекъсна този затворен кръг, в който се въртят вече безброй поколения от страна на баща ми. Не пия алкохол и мъжът ми не пие.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: f3a864fc84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   От №2
№4 Ти си неинформирана! Щом ти можеш при баща пияница да не пиеш изобщо, защо си мислиш, че мъжът ми не е така като теб? Точно моят мъж и аз на младини на 22г пиехме като заляни, не можехме да си отключим дома и таксиджията идваше да ни отключва. Сега алкохолът у дома седи по 4-5 години без да се къса дори бандеролът. Нямаме желание да пием никакъв алкохол, а аз бях по пиещата без да имам баща пияница.
Това дето го разправяш за ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИЕТО към алкохолизъм е пълна глупост, та имали човек в България, на който нито един роднина да не пие, значи всичи Българи са генетично предразположени така ли?
С такива пълни ултиматоми, които предлагаш на авторката, със забрана нищо не се постига. С камшик магаре не се води, води се с морков.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4f791ac702
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да, по наследство е. На мен и баща ми и дядо ми се напиват много, аз също имам влечение към алкохола, пие ми се, но се пазя, защото не искам, да правя техните изпълнения.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: a9fd21b38a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Номер 6 - аз не говоря за отделния случай, а за ДОКАЗАНОТО от науката.
Някога такива като теб са изгорили на кладата Галилео Галилей, защото твърдял, че Земята е кръгла и се върти, докато те съвсем ясно виждали, че е плоска и не се движи.

Не се обиждай, но чети малко мед. литература, щом имате такъв проблем в семейството. Не съм казала, че всеки не може да се алкохолизира - та това е вид наркотик, разбира се, че ВСЕКИ и АБСОЛЮТНО всеки може да стане алкохолик, но не това беше въпросът на авторката.
Просто си има генетично предразположени хора и това Е ДОКАЗАНО ОТ НАУКАТА. Защо им трябва на лекарите да се занимават с това?
Защото е голям пазар. Очаква се в следващите 10-15 г. дори да излезне медикамент против алкохолизъм, но той ще помага само на тези, който имат повредения ген. Става дума за повреден ген, който пречи на тези хора да разграждат хормона на стреса достатачно бързо. Идеята е, че ако се регулира този дефект с медикаменти, тези хора биха могли да бъдат излекувани.
И тогава се появяваш ти и ми разказваш за конкретния си случай- в науката такива случаи нямат никакво значение. Правят се изследвания върху хиляди животни първо, после върху хора. Единичния случай тук не е важен.
И пак се връщам на въпроса на авторката - ДА, СЪЩЕСТВУВА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ КЪМ АЛКОХОЛА. Да, всичко зависи и от волята на човека, но както е тръгнал приятелят ти... не виждам да може да се противопостави на влечението си.
Хора като мен и 7 са намерили единственото възможно лечение, за да се прекъсне веригата от алколна зависимост в семейството - никакъв алкохол.
Ако почна да пия, сигурна съм, че не мога да спра и това няма нищо общо с волята ми. Дядото на дядо ми е бил алкохолик и баби, дядовци - всички в семейството на баща ми са алкохолици от поне 200 г.
Днес дори е доказано, че я има тази зависимост, каквото и да говорят разни неинформирани люде по интернет - когато науката говори и ДОКАЗВА, по-добре да замълчим и да четем.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: f3a864fc84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   №8 Докажи ми чрез наука, че има хора, които не са предрозположени към алкохол. Аз твърдя, че всеки българин е традиционнен алкохолик, защото няма начин да няма родина алкохолик. Когато говорим, че цялото общество без изключенвие има тази заложба в гена си, това вече не е предразположеност, а традиция. Вярно, не добра, но традиция. А традиция насилсвено трудно се трие, турците 500 години не са успели да изтрият християнството от народа ни насилствено, ти искаш авторката да изтрие насилствено алкохолизма от приятеля си само за ден. Варваш, че ако той обещае ще спази обещанието си цял живот. По добре е тя да говори с него на трезво да промени мисленето му, той да не смята за хвалба пиенето на селските сбирки, а за срам и това се постига само с разговори на трезво.
В краен момент №8 ако тя го изостви, дали ще намери НЕ предразположен мъж българин, който никога гарантирано няма да куса алкохол?
Моят проблем отдавна е решен, ние не пием, дори на нова година пием до 50гр. Дори старият ми свекър, казва на мъжа ми, че не е мъж щом не пие, а той не му обръща внимание.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 7d9c0df171
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не знам дали има връзка с генетиката или с възпитанието но ще ви дам един пример:
Моят съпруг пие и то не само пие а се напива до безпамтност. Това продължава вече 40 год. Поне на 2 месеца веднъж. Може би се питате защо не съм се развела досега - ами защото е идеален баща. Никога не е проявявал насилие, трепери над мен и децата ни. Винаги се е грижил за нас. Вярно е че като му дойде кризата с пиенето никой не го закача и 2-3 дена отиват в небитието. И двамата пушим-аз повече.
Децата ни са вече големи хора и сме много сплотени и си помагаме.
Децата ми които вече гонят 40 год. нито пият, нито пушат. Как да го разбирам---генетична предразположеност ли е?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 93a4d38645
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Може и да е наследствено, защото децата на алкохолиците са по-предразположени към пиене на алкохол. Аз като се огледам около себе си виждам, че често децата на алкохолиците стават също алкохолици или поне хора, които обичат да си пийват честичко, меко казано.... В моето семейство не се е пиело и аз нямам влечение към пиенето например. Но в семейството на една съседка баща и е алкохолик(те са разведени вече с майката), сина също е такъв и ходи на лечение някакво, а дъщерята обича да си пийва. И още други примери виждам с познати хора също.

Допускам, освен че следват примерите на родителите си, т. е. социалната среда в която са израстнали, но и друго тези деца имат и някаква физиологична предопределеност към пиенето. Допускам, най-простичко казано, че са заченати с физиологичен материал/клетки пропити с алкохол и от там има някаква "увреденост" на същия. Тук вече някой лекар трябва да го обясни по-научно.

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: eec56d6986
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Според вас пиянството и алкохолизма наследствен ли е? " - Да, алкохолизма е наследствен, по скоро, влечението към алкохола е такова( защото не всеки който си пийва е алкохолик). Доказано е, че такива хора изграждат в по големи количества ензими, които много лесно разграждат алкохола, а той е енергия за тялото, каквато е и храната и затова лесно се пристрастяват към него. Имам познат който много пие и съм го питал, не го ли боли глава от пиенето, отговора му е не и сутринта си утолява жаждата с бирички. Така както гладният човек търси храна когато огладнее, така и алкохолика търси алкохола, когато организма е натрупал в излишък този ензим. Може да се сравни и със секса, когато се натрупа много тестостерон, разума загубва контрол върху нагона. Не обичам пиенето и не знам дали е възможно въздържанието при тези хора, но мисля, че с някакви химични средства(лекарства или билки) е възможно. Говорете с психолог, той ще Ви даде съвет, как да постъпите.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 155acb3c6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Не, но мизерията да.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 570e0cd85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Доказано е, пиенето на алкохол е заложено в гените на алкохолиците, те са като виненките, надушват алкохола отдалеч. " Притеснява ме това, че въпреки ненависта към пиянството на баща му самия той обича да си пийва. "!? Щом приятелят ти налита на алкохол, значи, че ще си остане такъв до гроб. По добре не се обвързвай с такъв човек, ще ти съсипе живота!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 570e0cd85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Браво №12, много логично обяснение, и аз мисля така. Имах познат, който се напива като свиня, заспиваше на стола и като дремне половин час се събужда изтрезнял и започва отново запоя, но за съжаление, черният му дроб не издържа и почина много млад.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9ca8e63849
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   " Пиянството наследствено ли е? "

НЕ! Същото се отнася и за тютюнопушенето. Пиенето и пушенето зависи и от самия човек, ако имаш роднина, който пуши, това не значи, че ти ако НЕ пушиш, си " наследствен" пушач. Ако човек пие умерено алкохол - вино, бира, това не значи, че той е пияница. Алкохолът сам по себе си не е нещо лошо, което да бъде отхвърлено, тук става въпрос дали има умереност към него или не. В България като всяка друга страна има пияници - хора, несправедливо презирани и отхвърляни от обществото и от определен слой, мислещ се за " по- по- най" от всички останали, но тук е работата, че повечето пияници пият поради мъка. Има пияници, които пият от мъка, други, защото по някаква причина са останали без дом - дали банката им е взела всичко или техните близки са ги изгонили от собствените им жилища и така, като нямат дом тези хора е превръщат в презрени от обществото бездомници.

При наркоманията е малко по- различно положението, тъй като то, за разлика от пушенето на цигари или пиенето на алкохол, е унизително, жалко и позорно както за този, който се дрогира, така и за семейството му. Надали има семейства, които биха се "радвали" ако в рода им има наркоман/ ка, /ни. Уви, за съжаление, наркоманията е свързана както с долнопробни нощни заведения, така и с друго престъпление срещу жените - проституцията.


" но мизерията да"
Има голяма разлика между бедност и мизерия.

България може да е бедна страна и държава, но в никакъв случай мизерна. Тъй като България има красива и богата природа и плодородна земя. Българският народ може да има ниски заплати, а българите НЕ сме мизерници - нито в финансов, природен, исторически, нито в духовен смисъл.

По отношение на мизерията и богатството било то личен или обществен план - ами нищо не е сигурно. Повечето българи с усилия и труд гледаме да бъдем средна класа, нито мизерници, каквито има при друг етнос, има и малцинствена групичка новобогаташи българи, които по някакви си, известни на българското общество или не причини, са станали по- заможни и богати от средната класа българи. При такива дали има наследственост - пак под въпрос е.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cd4797f46c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Да, както споменаха по-горе, влечението към алкохол е наследствено, но не е задължително условие да стане алкохолик. Все пак дръж нещата под контрол.
Жал ми е като чета колко неимформирани и захлупени хора има.
Ж21

 
  ...
преди: 3 години, 26 дни
hash: c28638a298
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Според мен не е наследствено.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker