Синът ми отказва да учи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Синът ми отказва да учи
преди: 11 години, 8 дни, прочетена 5400 пъти
Добър ден. Проблема ми е доста сериозен, за това се надявам да ми помогнете. Сина ми е в пети клас. Откакто започна учебната година въобще нищо не го интересува, не иска да учи и да си пише домашните. Има си IPAD още от миналата година с обещанието да учи, но за съжаление не стана :( Вчера започнахме с този диалог:

Аз:- Здравей мамче как мина днес в училище?
Той:- Ами кво да ти кажа. Имахме математика-отврат, и едниствения як час беше изобразителното.
Аз-Какво учихте по математика?
Той:-А ми, не разбрах понеже си играх на телефона.
И той си извади IPAD-a и започна да си играе на играта. Днес някъде към 9:30 го попитах дали има за учене. А той ми отговори, че си е забравил домашната тетрадка по история в училище, каза си го най-спокойно и никак не се притесни, че ще бъде без домашно. Брат му е в 10ти клас и мечтае да стане химик. А малкия иска само да си играе на играта ;( Големия се опитва да му помага. Малкия се съгласява решава 2-3 задачи и се изморява сякаш е учил цял ден! Помолих брат му да му помага, ама малкия си е ИНАТ! Разреших му да си направи регистрация в facebook. Той само ми обеща и пак старата песен на нов глас. Ще ме умори с това учене. Брат му който е 10 клас се скъсва от учене и е пълен отличник така, че няма как да взима лош пример. Отчаяна съм не знам какво да правя? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 дни
hash: d0f868ef81
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   oстави го да се наиграе! скоро ще му омръзне...
когато те помоли за нещо друго внимавай
дали първо ще си изпълни обещанието или ще получи това нещо.
А и е 5л. - СПОКОЙНО! да не мислиш, че всичките му съученици се скъсват от учене? явно и те не учат много-много и сина ви взима пример :d

 
  ...
преди: 11 години, 8 дни
hash: ddbcab8e8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Много хора ще те обвинят (и с право до някъде), че си позволила на такова малко дете да има такива джаджи ФЕЙСБУК! За последното те съветвам да го изтриеш или да се разберете да е страшно рестриктирано и да имаш паролата, защото педофили много.
Колкото до джаджите - ами вземи му ги или му ги давай временно.
Иначе спри да сравняваш двете си деца. Всеки е различен. По-добре давай самочувствие и на малкото си дете и му помогни да намери своите си заложби - може да не са в математика и химия.
Макар, че по мое време нямаше джаджи, сестра ми също не учеше (по-голяма е от мен с доста). Майка ми я тормози цял живот, дори висше някакво завърши и накрая хвърли демонстративно дипломата си и отиде да работи най-ниско квалифицирана и зле платена работа в чужбина.
Аз пък от малка си учих и съм нямала никакви проблеми. Според мен нашите страшно са сгрешили със сестра ми. Трябваше да я оставят например да учи в художественото училище, което си беше избрала, трябваше да я оставят да НЕ учи висше, когато не искаше и така нататък, а те ? отказваха любов и внимание заради такива работи. Мисля, че като последна продавачка или севитьорка без разни дипломи щеше да е по-щастлива от сега. Скъса се насила да учи и от злоба си хвърли дипломите, за да живее като необразован човек, както винаги е искала. На Запад може и да съществува що-годе достойно с неквалифицирана работа и мисля, че всеки най-добре знае, какво иска в живота.
Обичайте и двамата си синове. Спрете да ги сравнявате и да товарите големите с родителски задължения, защото така ще ги разделите. Радвам се, че бях по-малката и поне ми беше спестено задължението да тормозя и аз сестра си в ученето... не правете това - ще разделите двамата братя. Оценявайте всеки, независимо от способностите му. ОБИЧАЙТЕ И ПОДКРЕПЯЙТЕ ДЕЦАТА СИ независимо от изборите им. Не всеки иска и МОЖЕ да бъде учен човек. Това не е краят на света. Всеки има скрити заложби и ученето, зубренето и висши не са ти гарант за щастие. Огледайте се - повечето богати предприемачи са дори среднисти. Един става учен, друг може би иска да работи друго. Оставете детето си на мира, хвалете го и го ОБИЧАЙТЕ.

 
  ...
преди: 11 години, 8 дни
hash: 2129a24860
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Много лесно! Действай като в нормалния живот, за да научиш детето си да живее като нормален човек. Пети клас е напълно нормално да има както права, така и задължения.
Като майка си представи, че си шеф на фирма все едно с всяко обещание подписвате договор. Заплащането е според заслугите. Ако ти ходиш на работа, правата ти за вземаш пълната си заплата се изпълняват само ако ти си вършиш всички задължения отлично. Съответно ако сгрешиш те наказват с глоба от заплатата според големината на грешката. Съответно ако той се представи добре в училище, има право на цялото удоволствие от фейсбука и IPAD-а, ако се представи зле проценът "заплата" се намалява. При оценка 4 му се отнема IPAD-а за седмица, като му се предоставя телефон от тези за по 10лв. Ако искаш първо обсъдете правилата с двете деца напиши ги на един картон и ги закачи в детската. Като срещу всички твой изисквания са с клауза ако се нарушат наказанието е лишаване еди си колко дни от едно нещо, компютър, IPAD или други удоволствия, когато вече има прегрешение и извърши второ се лишава и от друго удоволствие. При условие, че прави трета поредна грешка в рамките на седмица би трябвало да бъде лишен за две седмици и от компютър и от IPAD и от игра навън.
Нека детето знае, че вие като родител го обичате, но се чувствате наранена от неговите неправилни действия точно толкова, колкото той се чувства, когато е лишен от удоволствията си.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 дни
hash: 6be4a45032
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пети клас и има Фейсбук и такава скъпа играчка! Защото и другите имат, нали? Нашето да не е по-назад! Ами... резултатът е налице!

 
  ...
преди: 11 години, 7 дни
hash: 82c2761096
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Казано е "деца ще ви управляват" и този факт е пред очите ни. Сега се замислете, вашите родители как ви възпитаваха, съответно родителите на вашите родители и истината ще излезне наяве.

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 дни
hash: 3bb794c05c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Прави сте! Съгласна съм с номер 3! Аз съм 6 клас! Имам Facebook от 4 и IPad от 5 клас. Родителите ми не ме наказват. Може би правят грешка. Принципно съм отличничка, но напоследък въобще не се старая. И пак изкарвам 6 но има и лоши случаи в които изкарвам 4. Всеки ден си казвам че нямам да уча по нищо и не пипвам учебник. Но аз може би имам някакви дребни неща, и просто не се старая. Казвам си в 7 клас ми предстоят матури, там ще се стегна. Родителите ми прилагат един странен хубав, но много неправилен и не възпитателен метод. Това е все едно заплатата както каза номер 3. Но разликата е, че не като за награда ми позволяват нещата които имам вече IPad Facebook. Казвам че не сме никак заможно семейство. Имаме заеми и т. н. Като поощрение обаче, майка ми ми дава по 5 лева на една шестица (не важи за спорт, ДТИ, музика ИИ и т. н)а само за сериозните предмети-БЕЛ, математика и разказвателните. А баща ми ми дава 10 лева на всеки 3 поредни шестици. Правят го не за да ме глезят или защото сме много богати. Просто съм умна, но много мързелива. Правила съм си различни тестове за интелигентност и те сочат много високи резултати. Също така съм проговорила на 1 годинка знам буквите от 2 годишна и чета гладко от 4 годишна. Имам богат речник от малка. Не се хваля, просто детето ви може да е умно, дори и то да е мързеливо. Пак казвам това не е възпитателен метод, защото ученето ни е задължение, а не работа за която да ни плащат. Този метод е много ефективен. Вчера мама ми каза че от 1 до 7 клас "учиш как да учиш" т. е. Не е толкова важно да се знае в момента устройството на растението и т. н. Каза, че ако си избера да уча ботаника, там ще уча всичко отначало и няма да ми е толкова от полза да го знам.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 дни
hash: 1b0dd01268
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 6.

Хей. :) Радвам се, че си с висок IQ. Затова искам да ти кажа нещо. Мозъкът е като мускул - ако не го използваш, закърнява. В случая с мозъка - коефициентът на интелигентност намалява. Развивай потенциалът, който ти е даден генетично. Насочи се към предметите, които харесваш и се задълбочавай в тази област. И запомни: "Brainy is the new sexy! "

 
  ...
преди: 11 години, 7 дни
hash: a8fc34d85b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Е, значи сега като не е отличик не означава, че е глупаво дете.. А да има модерен телефон и регистрации в соц. мрежи е съвсем нормално (ако през времето, когато ние бяхме деца ги имаше тези неща и ние щяхме да ги имаме). Насила няма да успееш да го накараш да стане добър ученик..
Виждам, че е казал, че харесва изобразителното. Може би има изгледи да е човек на изкуството. А тези хора определено не си падат "зубари". Но въпреки това са природно интелигентни! Не е задължително художник. Може дизайнер - моден, или на сайтове, или на приложения за телефони.. А защо не архитект? :))
Моят съвет е да го окуражаваш в рисуването, или избощо в ТОВА, КОЕТО МУ СЕ ОТДАВА И ГО ВЛЕЧЕ (стига да е смислено), но без да му се напрапваш прекалено. А по другите предмети незнам.. нямам деца още, но по мое мнение определено няма да станат нещатата със заплахи и наказания.
Обясни му по някакъв начин дето ще разбере (ти като негова майка най - добре ще усетиш как), че след време образованието ще му трябва, ако смята да работи нещо различно от чистач, готвач, хамалин и. т. н... Кажи му, че няма да си в състояние през целия му живот да си до него и да му купуваш неща (ама мило и внимателно, без да го плашиш).
Обясни му, че трябва да се научи да цени времето си. Сам да си поставя приоритети.
Макар и още малък на години, има голям шанс да те разбере.
Пълен отличник като брат си едва ли ще стане, но му кажи, че трябва да поддържа поне едно средно ниво по повечето предмети(обясни му, че трябва да добие обща култура), а на тези които го влекат да набляга усърдно.
Не го сравнявай с по - големия му брат.
Дръж се с него като с личнност, която притежава свои уникални качества - а аз съм сигурна, че е така и то за всеки!
Макар и да не е отличник живей с мисълта, че го чака едно красиво и светло бъдеще!!

 
  ...
преди: 11 години, 7 дни
hash: 72db49097c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ненененнененеенне и не.... с лошо няма да се стигне до никъде, с добро-още повече... Прегледай оценките, поговори с учителите да го изпитват по-често... не му взимай нищо, просто го наказвай да стои вкъщи, да чисти.... казваш му че ако не учи ще чисти.... нашите така правеха и действаше, защото ясно осъзнавах че ми епо-полезно да си назубря урока от колкото а мина прахосмукачка.... пък и като не мога да излизам си остават като 2 крайности, така че трябва да действеш внимателно и да му дадеш да разбере че без учене няма да стигне до никъде, аз се плашех от тази фраза дълго време...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 дни
hash: 649b6c52a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Прекалено си го разглезила.
Това е.

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 дни
hash: 2129a24860
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   №9 Родителите ти много са грешили, чистенето не е наказание, а задължение за всеки, независимо дали се образова едно дете или не, то трябва да си чисти след себе си. На 7 годишна възраст детето трябва да може само да си чисти стаята и подрежда леглото и гардероба си.
Думите ти №9 означават ли, че ако едно дете има шестици трябва родителите да му наемат личен иконом, да чисти след него?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: ae6afdeff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хей, аз съм 5 клас и съм си отличник с много висока репутация(И на мен ми се е случвало 4) и също мога да чета гладко от 5 г, на английски и български, вече знам и арменски много добре, но обикновено не съм разглезен за това! Всъщност фейсбука не е глезене, аз си го имам от 6 годишен ама не е проблем. Щом вашият син отказва да учи ви предлагам изведнъж да започнете да се държите още по-добре с него и да му изнесете нещо като лекция със смисъл колко е важно ученето и съм сигурен че синът ви ще започне да върви в правилната посока. А в случай че и това не подейства започнете с най-тежките мерки.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: c0fa768261
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Имах една време такъв съученик, не учеше много и не вземаше участие в часовете. Единствените предмети, които го интересуваха и, в които беше добър бяха изобразителното изкуство, историята и г-д английския. В никакъв случай не беше глупак, просто не всичко му беше интересно така и с всеки от нас, на един му върви и му е интересна историята, на друг географията, на трети химията, четвърти икономиката и т. н. Може пък синът ви да има заложби да стане художник. Моят съвет е да си поговорите с него за интересите му и да се опитате да ги приемете. Също така и спрете непрекъснато да го сравнявате с брат му или със съучениците му , защото и това може да убива интересът му към ученето. Аз съм единствено дете, но въпреки това наще все ме сравняваха със съучениците ми например ако аз имах по - ниска оценка от тях викаха, защо еди кой си има толкова а ти имаш по - малко повярвайте никак не беше приятно. За таблета и висенето в интернет мога да ви кажа давайте му, но не го оставайте да прекалява. Тези удоволствие му ги предоставяйте едва след като си е научил уроците и си е написал домашните.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: af9b193c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   ами вземи му ай пада за известно време или му кажи да го остави до края на учебната година ако е учил добре тогава ще го заслужи пк прекалено си го разглезила

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: af9b193c1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   или знаеш ли подари го на баткото дето учи той поне е оправен ученик и ще спечели от това който учи заслужавва повече
а малкия ти син да се стяга ако трябва по големия ще му научи уроците

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: c0fa768261
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Сетих се още нещо има ли лоши оценки никакво излизане, интернет, телефони с тъч скрийн и прочие. Имах двама съученици от класа, които бях отличници. Когато се поотпуснеха в ученето родителите им или ги наказваха да не излизат, или им забраняваха достъп до компютърни игри. Може да опиташ и този вариант, естествено без да го сравняваш с брат му и когото и да е. № 14

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker