Не ми дават да кръстя детето си както аз искам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Не ми дават да кръстя детето си както аз искам
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 4945 пъти
Привет на всички читатели, имам проблем който е свързан с името на детенцето ми което ще се роди края на септември месец. Със съпруга ми сме женени от 2 години и половина и сме заедно от 6. Това ще ни е първото детенце и сме много въодушевени :) Проблемът е, че свекървата държи да кръстим детенцето на нея или на свекъра защото така се правело. Аз не бих имала против, макар, че такива традиции не са ми много на сърце. Но техните имена са ми селски и аз не искам така да се казва моето дете. Съпругът ми и той не е много съгласен, но майка му го манипулира, все му казва колко е болна (тя преиграва много) и че за да е щастлива детето трябва да е кръстено на нея или на мъжа ?. Ако не, тя щяла да забрави за нас и детето!!!

Още от началото си личеше, че е много задкулисна и безскрупулна и много манипулира съпруга ми. Но тъй като живеем отделно мислех, че ще го преживея ако не се виждаме много често. Уви сега пак се опитва да ни избаламоса. Но от друга страна не искам да съм причина родителите на мъжа ми да го ''забравят'', както свекървата се изрази. Като цяло тази ? постъпка ми е много противна и не знам какво да правя.

Детенцето ще е момченце и ако го кръстим на нея ще трябва да е Гроздан, а ако е на дядото трябва да е Стойчо. Казахме за вариант да вземем само първата буква, но свекървата не ще и да чуе. Тази жена ще ме умори тотално.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: db50daf88e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абе я не се води по акъла на тия хора. Това са пълни глупости, че щели да ви забравят. Да не са първа младост? Къде ще идат? Яяя. Говори със съпруга ти и кръстете децата си така както ще ви е приятно да ги наричате. И ще ти кажа още нещо ти трябва да се наложиш над тази свекърва, трябва да и покажеш че вече ти си жената в сърцето на твоя, а не тя. Пък и той е достатъчно мъж би те защитил. Поздрави.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 888794ec8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм детето на майка изпаднала в подобна ситуация... Веднага след раждането ми, "свекървата" ме е писала на името на дядото въпреки несъгласието на майка ми... това със имената е селско и отдавна не е "актуално".... съветът ми е да го кръстеш по твое желание... гроздан е далеч от съвременните имена и лично на мен не ми харесва...

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a4e280f7fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Кръсти го Колю! :D

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 32228efd9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Гроздан е абсурд-аз не бих го кръстила така... Стойчо не е толкова зле, но не звучи съвременно.... може Станислав.
Или нещо друго каквото на вас ви харесва.
Името се дава на детето и то остава с него за цял живот... и не бива да е нещо само за кефа на свекървата. Не и се връзвайте на сръдните-ще и мине.

И аз съм прясна свекърва :), но не настоявам бебето(когато му дойде времето) да е кръстено на мен. Името дадено от родителите ми не е толкова хубаво, на баба ми е-никога не съм го харесвала, та камо ли да се тръшкам и да искам детето да е с това име. Не бих го причинила на внучето си.
Снахата(тя е от далечния изток, но търси европейско име за детето) пита как да кръсти детето един ден. Аз и казах едно име за момиче и едно за момче, които ми харесват. Иначе на мъжа ми е хубаво и тя сама каза, че ако е момче ще е на мъжа ми преди изобщо да сме говорили за това. Тези които и споменах са от гледна точка на това да звучи красиво, да е съвременно и да е интернационално, защото живеем в чужбина и ако е типично българско ще е трудно(все ще трябва да си го диктува буква по буква).

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 9349723a63
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ооооо! Не! Не! И пак не! Не го прави! Уважавам българските имена, но тези гореспоменатите....Живеем в модерни времена все пак. Един ден детето като порастне ще се срамува от името си и ще обвини теб! Не свекърва ти и свекър ти, а теб! Изобщо не ги слушай! Колкото искат да се сърдят! Ти го носиш 9 месеца, ще си неотлъчно до него поне в следващите няколко години. Ти си му майка. Ти решаваш! Ти си ги познаваш по-добре, но според мен блъфират. А ако не ще са най-нещастните хора на света, че да не искат да си опознаят внучето!

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 6b9f1fa5f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Гадно е да ви се месят, ама като чуя претенциозността на младите дами - това било селско, онова било селско...
Вие всички сигурно сте гражданки със синя кръв десето поколение. Някои традиции, които изглеждат глупави в малките ви мозъчета, имат много по-голямо значение отколкото можете да си представите.
В крайна сметка си пълнолетна и на първо място от тебе зависи как ще се казва детето. Ако "забравянето" на съпруга ти би имало и финансови измерения, трябва да си готова да ги платиш като една млада еманципирана жена.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 5fb66e4c48
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   щом и съпругът ти не харесва имената, значи сте на едно мнение. наистина звучат старомодно и най-лошото е, че детето ще е обект на присмех, а децата могат да бъдат жестоки :-( детето на една позната е на 7 г. и носи наистина странно и старомодно звучащо име (не съм го чувала никъде другаде). когато се запознава с други деца, те дори не могат да го разберат как се казва, особено в началото, после го разпитват какво е името, някои го подиграват...
просто си изберете прилични добре звучащи имена, които на вас ви харесват. може да използвате първите букви (С или Г), за да кажете, че все пак сте ги уважили. и никак не прави чест на свекървата, че използва такива емоционални изнудвания - била болна, но като го кръстите на нея, изведнъж ще се оправи. и споко, няма да ви забрави, къде ще ходи!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2722721d13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Стойчо не е толкова зле, но иначе хич не се води по акъла на тия хора! Сама казваш, че свекървата много обича да преиграва, така че изобщо не й обръщай внимание, кръсти детето с такова име, което ще се хареса на теб е мъжа ти, а не на свекървата ти! Все пак ти ще раждаш дете, а не тя.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: af56290bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Аз пък съм дете на подобна ситуация... всъщност на абсолютно същата ситуация. И съм благодарна на майка ми, че не ме е кръстила на свекъра или свекървата си. Въпреки че (не се обиждай за това, което ще кажа) те не са имали такива ужасни имена. Първо, детето ти го носиш, гледаш, раждаш, имаш твои майка и баща, съпруг, който трябва да те подкрепя, ако наистина държи на теб. Имаш и един живот на път, който, съм убедена, ще мрази докрай името си, ще мрази и твоето малодушие, ако го кръстиш Гроздан или Стойчо (забога!). В крайна сметка майка ми не ме е кръстила на никой, за да няма обидени, но свекървата и свекъра си останаха обидени. Отделно е това, че не бяха свестни хора. А и , замисли се, що за хора изобщо ще се отрекат от собственото си внуче, ако не носи тяхното име? Горда съм, че не нося името на такива хора!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2ca40bc83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не ги слушай! Говори с нея и и кажи, че не е правилно да го иска това.
Не може, това е твое дете, ваше! Не е нейно! Ти и съпругат ти си го кръщавате както ви звучи най-добре! Никакъв Стойчо, нито Гроздан. Има стотици хубави имена
Владимир,Нестор,Симеон, Стефан, Костадин, Димитър, Паул, Павел, Ясен, Явор и куп други.

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 9eff94c69c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Как ще се казва детето решаваш ти. В най-лошия случай предлагаш няколко имена, които ти харесват на съпруга си и той да си избере от тях. Ти носиш това дете и ти ще го раждаш. Впоследствие основната грижа, за да расте физически и психически здраво, ще бъде твоя, не на свекъра ти или свекърва ти. Така че никакви такива - ако им е толкова мозъкът, да ви отрязват. Тъкмо ще стане ясно колко струват. Моята дъщеря не е кръстена на никого и повярвай ми много добре се получи така.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: e5f52e1c80
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ти го раждаш, ти му даваш име.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ee44291412
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   От авторката
Благодаря ви за съветите мили хора. Има малко развитие по случая. Със съпруга ми решихме, че не искаме името да има нищо общо с имената на родителите ни, никакви първи букви и близки по произношения. Избрахме си име и го съобщихме. Моите родители се зарадваха, но не и свекървата. Сега ни е обидена защото беше убедена, че ще я послушаме (както тя е свикнала да правят хората) и ни заяви, че ако до кръщенката не си променим мнението тя нямало да идва, няма да пусне нито свекъра да дойде, нито другия си син с жена му :D в началото ми стана много криво от думите ?, но след като видях, че съпругът ми не се трогна особено ми олекна. Просто май и на него му дойде до гуша този път.
Благодаря на тези които се включиха

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: e5f52e1c80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Няма да правиш никакви компромиси бъди твърда не те интересува кой какво иска, когато свекърва ти е имала деца да ги е кръщавала както иска сега е твой ред, не позволявай да те манипулира, кажи и че няма д стане по нейната бъди твърда пък другите да се спасяват.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 92d630c518
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   И като не дойде какво? Няма да има кой да мине по червения килим и да седне на най важното място на масата ли? Гледай мъжа ти да те подкрепя, пък другите не ги мисли. И какво означава не ти дава, да не би някой да я пита дали дава? След време ще й мине не се притеснявай. Тя си мисли че ще може да спре девера и етърва ти, но дали ще успее. А и мъжа й ще иска да види внук си, може от начало да се дърпат, но кой отстоява на това да имат внук и да не могат да го видят. Каквото и да е името му кръвта която носи ще ги привлече.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 9399de5dff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   А ако го кръстиш на мъжа си? :D

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 741d15f44e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Никой не може да ти казва как да кръстиш собственото си дете, а дори и по закон е така.

Свекърва ти дали има връзка с главния си мозък?...ако иска да се откаже от сина си и внучето си, проблема си е чисто неин.

Разбери го: ако тя има някакви проблеми, нейни са си.
Просто и дай свободно и не се занимавай с глупости.
Ще повторя писалите по-горе: никакви компромиси заради свекърва! С тези неща компромис не бива.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 0203c3a19e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Родих си детето кръстих го на баща ми и никой "копче" неоже да ми каже с извинение ама не свекър и свекърва ми са го носили това дете 9 месеца и не те са го раждали и с извинение не са си цепили ..... .Те вече са имали възможността да кръщават децата си както искат какво се месят сега за твоето дете . Леко и безпроблемно раждане ти желая.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 122012e2e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Момиче, кръсти си детенцето, както ти решиш. И аз така две години чаках детенце, забременях и какво като кръстих и трите си деца на тях, Естествено по съвременни имена. Те така все си бяха недоволни и така 30 години вече. Така, че както сте избрали, така го кръстете. Абе я го кръсти на мъжа си и да мирясат. Нали той го правил и толкова. Ще бъда и баба и свекърва дай Боже и за мен съм си решила да не правя трагедии, както моята "свекурва"опс, свекърва на времето! Хайде леко раждане и не бой се, важно, че живеете отделно, ако съм разбрала добре! :)))

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: e6c520b7ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Абе вие луди ли сте? Какво му е на Стойчо? Нормално българско име. Хайде за Гроздан съм съгласен ама Стойчо да е селско и щели да му се подиграват!? (не се казвам Стойчо да не си помисли, някой, че за това защитавам името)
Тук въпроса е, че дъртата нахалница иска да нарежда как да се казва детето. Авторката не бива да позволява това! Има достатъчно български имена, с които да кръсти детето.
А това колко трябва да си проС и тесногръд за да имаш негативно отношение към близките си и дори към самото внуче само защото не е кръстено на теб няма да го коментирам

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 667c74b19c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Мила, аз отскоро съм баба на прекрасна внучка, която е кръстена на нея си. И аз съм свекърва, но никога не съм искала да я кръстят на мен или мъжа ми. Освен това съм и онкоболна и все си мисля, че ако я бяха кръстили на мен, може би ще има лоша съдба. Така, че, кръстете детето си както ви харесва, не слушайте никого. Това е ваше дете и вие решавате. А аз съм най-щастливата баба, внучката осмисли живота ми и правя всичко възможно да съм с нея колкото се може по- дълго. А името и е Рая, най-красивото име за мен. Ние сме баба и дядо да я обичаме, а не да носи имената ни. Успех на вас и всичко да е наред. Това е най-голямото щастие-да имаш дете.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 90aed749c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Глупости!
Аз съм кръстена на дядо си и още обвинявам майка си за това. Даже, разбираш ли, баба ми и дядо ми са ми избрали кръстници. Не съм ги виждала никога.
А и какво право има свекървата да настоява за някакви имена? Че то ако и тя, и свекърът, и твоите родители, и вие двамата със съпруга ти имате различни мнения, какво? Да не ти дреме. Отстоявай си мнението! Само съпругът ти има право да оспорва името, което си избрала!
С. М.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3eb522c299
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   И баба ми се е сърдила, че братовчедка ми не е кръстена на нея lol - единствената й внучка.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: fad68bd2db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Браво! Никакви първи букви, камо-ли пък имена. Радвам се, че мъжът ти те подкрепя. Ако ще и най-готиното име да е при такива манипулации и такова отношение, няма да го кръстя на тях. Както каза един коментар по-горе: "А и, замисли се, що за хора изобщо ще се отрекат от собственото си внуче, ако не носи тяхното име? "
КАто не щат - не щат. Ще им мине. Или ще загубят прекрасни и безценни мигове с внучето си. ама кат им е толкоз акълът...
Но ако случайно той се огъне, да не хукнеш и ти подире му!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7984f7ccb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Аз съм на 9 и съм кръстена на дядо си бащата на татко да вярно е, че е по добре децата да се кръщават на родителите на бащата аз съм Жаклин дядо ми е Георги, но аз не се казвам Гергана

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 96393a6098
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   В някъв случай не се връзвайте на такива от сорта, че щяла да ви забрави.. Още щом се роди малкия, ще си счупят краката от бързане да го видят. Но дори и да е така и да ви забравят ( което няма да стане, все пак какво остава в тоя живот-децата и внуците ) НЕ ПРИЧИНЯВАЙ ТОВА НА СИНА СИ! Как си го представяш след 10на години в клас, в който ще са Виктор, Самуил, Антоан и... твоя Гроздан (или Стойчо). Нищо лично към имената, за времето си са били ок, но сега.. Ама те пък и нагли тези твои свекъри - за буквата не щяла и да чие.. щом е така заслужаваt и първата буквичка да не им носи. Аман от селяния значи. В никакъв случай недей - една приятелка заплаши дори с развод и да видиш как всички се кротнаха.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 93dcbc8390
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Аз ако съм на твое място задължително ще им направя на пук. преди малко повече от месец родих детенце на 17.07,на света Марина и то детето си дойде с името. Точно за 2 минути го решихме с мъжът ми. И сега техните са недоволни понеже баща ми е МариАн и те ето сега на баща си съм го кръстила. Как да я кръстя малката Станка като майка му. Гроздан, Вълкан и Петкан са стари и селски имена.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 34b7fcba11
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Много ясно, че ще го кръстиш както ти си искаш. Даже според мен и бащата няма думата (но това си е мое мнение)-ти го износваш, ти се лишаваш, ти ще изтърпиш болките при раждането и т.н. Знам как е защото и аз съм бременна и не бих позволила за нищо на света някой да ми кръщава детето-трябва да съм с побъркала, ако го допусна.
И какво по дяволите трябва да значи това "че за да е щастлива детето трябва да е кръстено на нея или на мъжа ?". Ок ще е щастлива колко? Колко години още ще живее? Тя ще си отиде, а детето ти цял живот ще си носи името Гроздан или там каквото искат те и на него ще се подиграват. Хубава работа...някой друг се появява от някъде си и ще ти кръщава детето по негов вкус..стари разбирания. Да си е кръщавала нейното си навремето! Не я слушай, голяма грешка ще направиш!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ac2567927b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Моята баба е искала също, тя е Цветанка и брат ми като ѝ казал, че ще съм с име на цвете и как се зарадвала! Ама като са ме кръстили Лилия и тя полудяла, вдигнала кръвно. За нея традицията била важна - имала 3 братя и 1 сестра - всичките имат внуци на името си, само тя нямала... И наскоро ѝ казах, че са щели да ме кръстят на другата ми баба ( то и брат ми са щели, но все нещо се е променяло ) и тя се почувства гадно. За нея е било толкова важно, че е кръстила сина си на свекървата, а сега и баба ми не харесва името му, и баща ми не харесва името си...

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 775a003b0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   За какво ви трябват такива манипулатори и егоисти? Колко хубаво да ти се разсърди такава свекърва и да не иска да те види повече. Моята също се правеше на смъртно обидена, даже изпращале послеаммици да мъжа ми да му кажат, че е смъртно обидена и трябва да се извини... еми ние се зарадвахме на отсъствието й и сега се почнаха манипулациите само и само да й се обърне внимание...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 775a003b0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Авторке, виждам, че темата е стара. Какво стана в крайна сметка? Преборихте ли се със свекървата?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker