Бъдеща майка yвoлнена - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Бъдеща майка yвoлнена
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 1918 пъти
Бъдеща майка в първия месец, я изгони от работа, защото е бременна! Бременна съм в пета седмица. Работя в хлебозавод габрово това ми е 5 месец. Казах на шефката, за това уж не за лошо, а за да не стане нещо на работа. Не съм вярвала, че може да ми връчат заповед за напукане и нищо няма да мога да направя. Договора ми ставал постоянен след шестия месец. Когато съм на изпитателен шестмесечен срок нямам никаква защита за бременни. Ходих в инспекцията на труда и нищо. Нищо не можело да се направи. Ходих при двама адвокати и ми отказаха да се занимават с това. Сега няма да имам работа, защото никой няма да ме вземе на работа бременна. Сигурно и майчинство няма да получавам. Единственото ми решение е да искам болниче н от личната, но и тя няма как да ми даде 8 месеца болничен без да ми има нищо, за да стане време да изляза по майчинство. Моля някой да ми каже какво да направя? Търся адвокат, който да се заеме със случая. Това е абсурдно, не е редно да се постъпва така с българските деца и майки. Моля за помощ.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: ac062d50f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Продължавай с търсене на адвокат, но ако имаш стаж и си се осигурявала до сега поне 18 м., намери познати да те назначат формално и внасяй няколко месеца осигуровки, за да вземеш майчинство!
Аз от една страна съм отвратена от постъпката на работодателя, но като прочетох, че ти едва ли не си забременяла веднага след постъпване имам повечко разбиране. В този бизнес конкуренцията е жестока. Работодателят изцяло зависи от работника си и как може да разчита на хора като теб? Проблемът им е бил не толкова майчинството, колкото това, че като се върнеш ще са ЗАДЪЛЖЕНИ да те оставят на работа, а ако бознесът не върви ще са принудени да се разделят с хора, на които имат доверие.
Ако беше поработила поне годинка, беше се доказала, никой нямаше да има проблем, но сега те са видяли възможност да се оттърват буквално от теб, докато могат! Така Законите, които защитават майките на теб са ти изиграли лоша услуга.
И все пак като жена аз не бих те уволнила - щях да ти чета конско и после, ако не струваш след 2 г. да те отстраня по друг начин, но зящо да страда детето ти и защо да не ти дам шанс за майчинство - не е морално просто.
Да си работодател означава да имаш малко обществена отговорност дори съответният работник да не го заслужава, да инвестираш малко в човешкия капитал, но в този бизнес явно са толкова малки вече печалбите, пазарът е толкова безпощаден, че няма начин. Аз мога да си позволя такива компромиси, правила съм и изпращане на бременни, но са били все пак от колектива ни, част от нас о все пак е трябвало да проявят човещинка поне заради детето ти, защото освен това, че ще трябва да те назначат после като се върнеш.....евентуално, ти на тях не им струваш пари, а всичко се поема от държавата!
Търси си правята, доколкото ги имаш, иначе ще трябва да си поемеш просто отговорността за стореното. Дете се планира в днешно време, мила, ако не искаш да бъдеш зависима от подобни неща.
Не можем обаче всички да бъдем интелектуалци, висшисти и не всеки явно е в състояние да планира семейно, кеото не бива да води до такива страшни последици, а господа адвокатите да се стегнат малко. Потърси жена-адвокат, специализирала се в такива неща и потърси ПРЕСА, МЕДИИ, защото макар законни, действията на работодателите ти НЕ СА МОРАЛНИ и те също трябва да си понесат последиците!
Не се страхувай, вече няма какво да ти сторят, а и добивайки публичност ще намериш сигурно добри хора да ти дадат работа и шанс.
Успех и умната!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 4c0a525160
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторке, при мен същото се случи! Нищо и никой не защитава забременелите в изпитателен срок жени, за съжаление.
Номер 1, като цяло си права, но ме подразни лекичко как смяташ да се планира бременността. Ами то тя не е математика-може утре да забременееш, може и след 6 месеца. Когато живееш с човек, с който желаете деца, винаги е възможно да се създаде дете. С мъжа ми беше точно така-почнахме бебеправенето септември, не стана и октомври, ноември, декември... и хоп март съм забременяла, и то още първия месец в изпитателен срок... Април месец изчезнах от екрана на фирмата, да не говорим, че и много рано се усетих, че съм бременна.
Де да беше точна наука, щеше да е по лесно.. Но си много права, че макар законни, действията на такива работодатели са неморални. В крайна сметка никой не подпомага бременността и майчинството-нито работодатели, нито държава. Кво правим тогава? ! Някой да даде рецепта? !
Ще копирам част от коментара ми в една друга тема, че не ми се пише наново. Същото, което се случило с авторката, стана и с мен.
аз преди 7 години забременях още в началото на изпитателния срок/беше дълъг, 6 мес., не съм го знаела 1-вия месец още, разбира се/, та нямаше и как да укрия бременността до постоянния ТД посред пролет-лято... просто казах на шефката. И познайте какво направи тя от един път! След 10 дни прекрати договора ми, защото бременни не и трябвали, майки с деца също. Работодателите се оливат с претенциите си. Хем да са на възраст, хем сериозни, хем хубави, хем да не забременяват-еее, много претенции! А когато на 38 искаш и можеш да си отгледаш дете и е последен шанс, кво праим?
Никой и никъде поне не тук, не защитава жените, забременели в изпитателен срок. А те по-малко ли имат право да са майки? Не са го планирали, появява се бебе-решават с партньора си да го отгледат-толкоз! После те изритват и в следващите години жената става никой в очите на шефовете.
Но-в къщи има едно малко човече, което се радва на мама и тати-а това никой не може да ни отнеме.
Никога не съм чакала на държавата да ме "гледа", мен и детето ми. Аз и мъжа ми сме си го направили, не тя. Но не ни и подпомага-даже умишлено ни пречи.
И работа не мога да си намеря като хората-или съм "стара"... на 45, а пък имам и 6-годишно дете-кой ще ме иска? Пак с капризите на работодателите... млади-да не искат деца-стари пак да не раждат! Ужас... не ми се мисли нататък какво ще е.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 753e6571b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Вярно е, че нямаш защита в твоят случай. Все пак, прочети си договора и виж в чия полза е сключен. Ако е сключен в полза на работодателят, както съм почти сигурен, че е, тогава наистина нямаш защита. Схемата с болничните няма да мине, не можеш да си няколко месеца постоянно в болнични. Вариант е, както те е посъветвала номер 1, да те назначат някъде фиктивно и да си плащаш осигуровките, пък може и да се самоосигуряваш. Можеш да се обърнеш и към други адвокати, но не мисля, че ще ти кажат нещо по-различно. Просто не си се усетила, че все още си на изпитателен срок. Постъпката на работодателят също не е морална и няма никакви оправдания за нея.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: be46c37959
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Добре де, само аз ли си мисля че майчинство, болнични, отпуски са социални пакети за работещи хора. Тоест за хора плащали данъци, допринесли за фирмата, за която работят. Ама в тая държава всичко е на опаки - не взимаш майчинство защото си работила, а си работила за няколко месеца, за да взимаш майчинство. Не знам дали авторката е в това число, но има много жени, които започват работа с чистата идея да забременеят ида взимат майчинство от държавата. И аз да бях адвокат, не бих взела такъв случай.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8be2dae0a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 1, това, което съветваш жената да направи, не съзнаваш ли, че е противозаконно. Наскоро имаше скандал, при който, мисля, че 40 майки проформа бяха назначени на работа в... автосервиз. От НОИ усетиха далаверата и сега всички трябва да връщат парите с лихвите. Даже на една от тях бяха връчили изпълнителен лист върху жилището й.
Единственото, авторке, което можеш да направиш е вместо да си губиш времето с Инспекция по труда или адвокати е да започнеш да си търсиш работа при някой частник с уговорката, че си първи месец бременна, ще работиш до когато можеш. Естествено да ти плаща осигуровки, а вече, когато нямаш възможност да работиш той да те остави на щат, но осигуровките да си ги плащаш сама. Това е, което може да се направи. В един друг отговор на пост бях писал, че щом си в изпитателен срок си абсолютно уязвима и няма обстоятелства, които да задължават работодателя да не те освобождава без предизвестие. Несправяне с работата в изпитателен срок и край. Никой, по никакъв начин няма как да ти помогне, за да те възстановят на работа или да получиш някакво обезщетение. Друг е въпросът, че КТ те защитава като майка на дете до 3-годишна възраст от уволнение. Т. е., когато се върнеш на работа от майчинство по никакъв начин не могат да те пипнат докато детето ти навърши 3 години. Сега си абсолютно уязвима, от което се е възползвал т. нар. работодател. Е, за твое успокоение, аз лично съм на мнение, че на такива изроди трябва да им се удрят по 50 камшика на голо.... Но освен моралната подкрепа, която мога да ти дам, друго няма как.

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: e61d528b0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не искам да те накарам да се чувстваш зле, НО фактите са следните: у нас законът не предвижда никаква закрила за бременните жена, докато работят на изпитателен срок, ако са на постоянен трудов договор, тогава каквото и да направят, не могат да ги отстранят, защото работодателят трябва да се допита до инспекцията по труда и те да му дадат един вид разрешение, а това, естествено, няма как да стане. Вместо да си губиш времето да търсиш адвокати, които няма как да те защитят в случая, защото законът не предвижда защита, а не защото нямат желание, бих те посътветвала да си търсиш място, на което да се осигуряваш сама. Желая ти безпроблемна бременност и едно хубаво бебче! След няколко години ще осъзнаеш, че не е имало за какво да се притесняваш, това не е нищо на фона на хубавите неща, които ти предстоят :) Поздрави

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1ebe0e1b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, не е противозаконно да я назначи на работа някой познат с редовен трудов договор, да й внася осигуровки (естествено тя да му ги дава), за да вземе майчинство. в споменатия от теб случай договорите бяха фиктивни, нерегистрирани в НОИ, съответно никакви осигуровки не бяха внасяни, само болнични и майчинство бяха теглили и делили с "работодателя". ако се спазят всички условия на договора, той си е съвсем законен. не става ясно обаче дали авторката има необходимият минимум месеци за да получава майчинство.
тук и преди имаше такава тема, нека авторката се разрови, но няма смисъл да си дава парите по адвокати, нищо не може да се направи по въпроса. при договора с изпитателен срок той може да бъде прекратен по всяко време и по всякаква причина, дори и без такава. ако авторката беше на нормален договор, щеше да е различно, а и съвсем друго е да си работил някъде поне 1-2 г., да те оценят и да искат да ти запазят мястото докато си в майчинство. а че не е морално уволнението, не е, но освен да порицаем работодателя, друго не виждам.
без да обиждам авторката, и аз имам чувството, че масово е явлението хората да очакват някой да им дава пари без да са внасяли грам осигуровки, без да са работили, само защото раждат деца "на държавата". децата са задължение на родителите, а не на държавата, а за да получиш нещо, първо трябва да си внесъл, елементарно е. предварително се извинявам на авторката, ако нейният случай не е такъв, но явлението наистина е масово!
Ж43

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1be3becb62
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторката ,благодаря за съветите ,но вече няма нужда и без това живота ми се съсипа,бременна съм ,нямам работа ,а от всичкото от горе изоставена и бъдещата ми сватба се отмени.От тук нататък не виждам както хубаво може да ми се случи.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1be3becb62
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Номер 2 ти получава ли майчинство?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1ebe0e1b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7 съм. авторке, наистина съжалявам за последното развитие на нещата, което описа :-( детето не беше ли планирано и желано и от двамата? ще можеш ли да го гледаш сама?
какво смяташ да правиш (ако не е прекалено лично)?

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 4c0a525160
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От номер 2. Не получих майчинство, разбира се. Само социалното от 100 лв тогава. Нямах и познати да ме назначат на ТД... а и малкото, които имах, не смееха, вероятно защото трябваше да ми пазят мястото две години, може и да са се страхували, че няма да им плащам осигуровките, знам ли... Питах, питах, но само уклончиви отговори получих..
Е, отгледахме си детето с мъжа ми в крайна сметка... Беше напълно планирано и желано, но все пак в първите години ни беше много тежко финансово.. От подобни неморални работодатели страдат най-вече децата.
Авторке, смелост и кураж! Не, не си права-най-хубавото, но и най-трудното тепърва ти предстои-раждането и отглеждането на твоето дете! Дано да имаш хора около теб да ти помогнат и подкрепят.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cab01f645b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Нещата се пооправиха за в момента, сдобрихме се с мъжа ми и пак сме си добре. Той ходи на моята работа и сега съм един месец в болничен от гинеколога, а после 4 месеца ще ходя на борсата и после 3 месеца ще си плащам осигуровките през едно заведение, за да изляза в майчинство, макар и да не е много законно така. Ама човек не може винаги да планира всичко, кога ще се случи.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: c0323ef84f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   леле майко, като чета темата и коментарите започвам да се плаша. Наистина ли е толкова зле положението тук, в България???
Мила авторке, може да си се скарала с мъжа ти, да са те изгонили от работа, но имаш най-важното за една жена-бебче в корема!!! И само за него да беше щеше да си струва всичко от тук нататък.
Не губи вяра, давай смело, бъди силна и възпитай един добър човек, нека тези изпитания ти служат като урок, който ще можеш да предадеш на детенцето си.
Успех, прегръщам те!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker